Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pstruh na tymiánu bez pánvičky a bez čepice

15. března 2010 v 1:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Ryby

Obejdeme se bez pánvičky i bez čepice. Jestli si myslíte, že udělat najednou třeba 10 pstruhů je docela velká frajeřina, tak klidně sezvěte rodinu nebo partičku kamarádů a pusťte se do díla. Na téhle úpravě se vážně nedá nic zkazit a nemusíte v kuchyni trávit zbytečně moc času. Všechno si nachystáte předem a potom už stačí otočit knoflíkem trouby a postupovat podle receptu.

Pstruh pečený na tymiánu podle Jamie Olivera

  • 2 čerství pstruzi (lze použít i filety)
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř (voní mi lépe než ten bílý)
  • mořská sůl (hrubá je lepší)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 citrón
  • 2 stroužky česneku
  • 2-4 bobkové listy (čerstvé lístky vavřínu jsou geniální)

Vykuchané a osušené pstruhy položíme do prostorné zapékací nádoby, na každém boku uděláme 3 zářezy ostrým nožem a připravíme si marinádu.

Jestli máte hmoždíř, přišel jeho čas. Ještě před tím ale rozehřejeme troubu na vysokou teplotu. Odrhněte tymiánové lístečky rovnou do hmoždíře a společně se lžičkou mořské soli je pěkně rozmělněte paličkou. Aby to šlo lépe, přidejte olivový olej a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Marinádou natřete pstruhy ze všech stran a nevynechejte ani břišní dutinu. Nejlépe to jde grilovacím štětečkem. Když není štěteček po ruce, spolehněte se na ruce a marinádou ryby pomatlejte ze všech stran.

Do rybího bříška můžete vložit celou tymiánovou větvičku, aby se ryba provoněla i uvnitř. Stroužky česneku položíme do zapékací nádoby, budou tam jenom pro vůni. Dokonce je nemusíte ani loupat, stačí je tam dát i se slupkou. Upečenému česneku ve slupce se zajímavě změní chuť a nebude tak silná a už vůbec ne nepříjemná. Citrón rozpůlíme a ke každému pstruhu servírujeme polovinu upečeného horkého citrónu. Šťáva se z něj krásně sama uvolní a navíc pečením lehce zesládne. Aby citrón pěkně vypadal, zapíchneme do něj jeden či dva bobkové listy.

Všechno šoupneme do horké trouby a při teplotě 200 °C pečeme 12 až 15 minut (podle velikosti ryby). Pokud pečete jen filety, na jejich přípravu stačí pouhých 10 minut.

Celý pstruh je správně propečený v momentě, kdy jde snadno páteř oddělit od masa. Pstruhy podáváme pokapané citrónovou šťávou a doplněné vařeným bramborem s máslem. Nezapomenout na dobrý salát a rozhodně ne na správně vychlazené bílé víno. Na stole by neměl chybět talíř na kosti a podle dobrých mravů sáhneme do příborníku pro rybí příbor. Pstruh je slavnostní pochoutka a čím častěji si ho připravíte, tím většími přeborníky ve vykosťování budete. Největší kumšt bude sehnat čerstvého pstruha. Správný kumštýř si ho sám chybí. Já to neumím, ale mám s těmi kumštýři dobré styky :-)


Tak toto je jedna z mých nejoblíbenějších receptur na přípravu pstruha. Přijde vhod v momentě, kdy budete chtít nachystat hned několik pstruhů. Dělávala jsem jich naráz i dvacet kousků, ale to bylo v době, kdy jsme si je lovili z vlastního pstruhového jezírka. S tímto receptem jsem je stihla připravit v co nejkratším čase a hlavně ve stejnou dobu. Potřebovala jsem recept parádní, který bude pstruhům lichotit. Našla jsem ho v knize šéfkuchaře bez čepice. Je na něj fakt spoleh!

Za tu dobu jsem pstruhů upekla nepočítaně a pomalu bych si mohla začít myslet, že je to recept můj :-)

Miska se salátem a bylinkovými krutony - tentokrát s mou oblíbenou salátovou omáčkou s vůní sezamu a wasabi křenu.

Počítám s tím, že až do mé kuchyně pstruzi připlují příště, bude venku teplo. Letošní 5 měsíců trvající zima odejde konečně k čertu a já budu mít možnost připravit si pstruhy venku. "Pstruh v kouři z mořské rosy" je další z mých zaručeně spolehlivých receptů, na který se mohu spolehnout a zatím jsem ho nikomu neprozradila :-)

Jamesi Trevore Olivere, díky za inspiraci a vyřiď pozdravy kuchaři bez čepice :-)

Jamie Oliver hezky česky (recepty - články - knihy)
Jak vás ovlivnil Jamie Oliver? Pokud nějakou jeho kuchařskou knihu doma máte a nechali jste se vyprovokovat k vyzkoušení neodolatelně vypadajícího pokrmu, co můžete doporučit? Nechci odbíhat od skvostného pstruha. Rozhodně mě zajímá, jestli i vy tuhle rybku rádi a jak nejraději ji připravujete? Rozhodně vynikající je v co nejméně složité úpravě. Pečený na másle, to je rybí poezie.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pohaarkfszliin pohaarkfszliin | Web | 15. března 2010 v 3:33 | Reagovat

to musí být dobrota

2 Madla Madla | Web | 15. března 2010 v 7:26 | Reagovat

Úžasný recept vonící bylinkami a létem. Podle Jamieho vařím moc ráda, líbí se mi jeho lehký a elegantní styl vaření inspirovaný italskou kuchyní. Nedávno jsem podle jeho receptu dělala pečenou červenou řepu s česnekem. Recept je samozřejmě u mě na blogu :-)

3 moon moon | 15. března 2010 v 9:17 | Reagovat

Tenhle bude určitě dobrý, ale já nedám dopustit na osvědčenou kombinaci: čerstvá rybička + kmín + máslo!

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. března 2010 v 9:41 | Reagovat

Nejprve bych Ti chtěla pochválit přenádherná kamna (modrobílá kombinace je prostě úžasná :-). A dále se musím přiznat, že bych snad touto rybičkou i zhřešila :-D.

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | 15. března 2010 v 9:46 | Reagovat

Pstruzi jsou pochoutka na všechny způsoby.
Rozhodně ozkouším i ten tvůj.

6 mellorn mellorn | E-mail | 15. března 2010 v 11:21 | Reagovat

vypada to moc hezky.rada bych ten recept zkusila. kde se da prosim pekne v praze sehnat v teto dobe cerstvy tymian? nebo lze pouzit i suseny?

7 Mánek Mánek | Web | 15. března 2010 v 15:03 | Reagovat

Moc pěkný recept! Z počátku jsem Jamieho nijak moc nemusel, ale v poslední době mu začínám přicházet na chuť. Asi to bude i tím, že se jeho projev podstatně změnil. :)

8 msd msd | Web | 15. března 2010 v 20:49 | Reagovat

Vypada skvele jako ostatni Jamieho dobroty.
Pro fanousky Jamieho Olivera vznika novyy cesky web: http://www.e-jamie.eu/
Čerstvé informace z dění kolem Jamieho Olivera s možností nákupu.

9 yannka yannka | 15. března 2010 v 22:40 | Reagovat

Nějak jsem zatím neměla příležitost od Jamieho nic číst a asi bych si nevybavila mnoho jeho receptur. Jeho vystoupení naživo se ale vyznačují neskutečně nakažlivou energií, pro mě osobně srovnatelnou s málokterou cooking show.

Na inspiraci plynouci z psaneho slova mam jine oblibence - z techto stranek netreba chodit daleko:))

10 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 0:45 | Reagovat

[1]: pohaar ... atd.:

To mohu potvrdit :-)

11 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 0:48 | Reagovat

[2]: Madla:

Jeho vaření je hravé a má to šmrnc :-) Vždycky jsem na něj ráda koukala a když uvážím, že k té TV show se dostal vlastně náhodou jako záskok, bylo mu to asi souzené. V kuchyni vyrostl, ohánět se tam umí. Tenhle jeho recept už mám v krvi :-) Ostatní ale též nejsou k zahození, tak možná něco nekdy zase vyzkouším.

Pečená řepa s česnekem je dokonalá! Taky ji mám moc ráda.

12 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 0:50 | Reagovat

[3]: moon:

Ani já pstruha na másle s vůní kmínu nezavrhuji :-) Dokonalé recepty si žijí svým životem v nás. Je nás hodně, co tuhle úpravu milujeme.

Ale na druhou stranu občas si dopřát změnu není k zahození. Tato alternativa na úpravu pstruha si nesekne ostudu .-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 0:57 | Reagovat

[4]: coco-choc:

Všude na foodblogu jsou stále nějaké hříšné nástrahy. I hříchy mohou být potěchou :-)

Díky za pochvalu pro kachlová kamna :-) Denně v nich topím, ač lehce očouzená, přece pohledná. Chybí v nich opravdová pícka na pečení, což mě mrzí :-) Určitě by pekla naprosto skvostně a dělala by konkurenci mé moderní troubě, o které si myslím, že nad ní není. Kdo ví :-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 0:58 | Reagovat

[5]: TlusŤjoch:

Tak jo ;-)

15 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 1:01 | Reagovat

[6]: mellorn:

Tymián v zahradě zimu přečkal a na tento recept jsem si tam pro něj došla. Jinak se dá určitě špetka sušeného použít, ale ten čerstvý je určitě lepší. Nakonec se recept dá vyzkoušet i s jiným vhodným kořením. Já bych se toho nebála :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 1:04 | Reagovat

[7]: Mánek:

Určitě jsou jeho recepty zajímavé, vyzkoušené a snadno proveditelné i v běžné domácí kuchyni. To se musí ocenit :-) Mám ráda jeho kuchařské knihy. Už jenom procházet se fotografiemi je příjemné. Často to nedělám, ale v souvislosti se pstruhem jsem si na něj vzpomněla. Recept dělám automaticky po paměti, ale než se ryby upekly, zalistovala jsem si v kapitolách a hned bych toho vyzkoušela daleko víc :-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 1:05 | Reagovat

[8]: msd - díky za info! na ten nový web se s chutí kouknu :-) určitě nás bude víc

18 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 1:12 | Reagovat

[9]: yannka:

To je přesně on :-) Srší energií a dívat se na něj je zábavné a nakažlivé. Vždycky jsem měla chuť jít hned něco vařit. Takových osobností mnoho není, ale cooking show je najednou čím dál tím víc :-) Určitě si každý vybere ty své favority. Koho vaření nevzrušuje, ten se tím netrápí a ušetří (minimálně za kuchařské knihy :-)))

yannko, díky za milá slova :-)

19 keltan keltan | 16. března 2010 v 13:32 | Reagovat

Ach...Já miluji tyhle stránky.Zase sem se přišla inspirovat nějakým rybím receptem a místo jednoho si opisuji už pátý (a nejedná se jen o rybičky).A tento recept je krásný svou jednoduchostí.Mám ho zapsaný a už teď vím,že si ho (stejně jako mnoho dalších z těchto stránek) s přítelem zamilujeme...Děkuji :-*

20 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 17:25 | Reagovat

[19]: keltan:

To je milé :-) Pstruh je moc dobrý a podle J. Olivera vážně jednoduchý. Kdo má ryby rád, musí vyzkoušet :-) Rybích jídel se tu najde dost, ale protože rybiček dost nikdy není, budou určitě jednoduché a chutné recepty přibývat. Děkuji za komentář za návštěvu na mém blogu a snad bude podle mých receptů doma chutnat. Dobré jídlo vytváří příjemnou atmosféru a v příjemné atmosféře se skvěle žije. A o to jde v první řadě ;-)

Měj se fajn!
Díky za moc milou zprávu.

Šárka ;-)

21 Barča Barča | Web | 19. března 2010 v 19:40 | Reagovat

ryby moc nemusim:(

22 Dv Dv | 19. března 2010 v 23:44 | Reagovat

Četsvý tymián mívají v Bille. Zrovna ho mám v ledničce a včera na něm bylo Pohreichovo kuře na medu a tymiánu :)

23 olinka olinka | Web | 20. března 2010 v 14:53 | Reagovat

Zrovna jsem si říkala, že jsem pstruha neměla ani nepamatuju a že už by to chtělo zase někdy udělat... Mám jednu úžasnou vzpomínku na dětství - mamka pekla ke štědrovečerní večeři též pár pstroužků (u nás kapr nikdy nefrčel), jednoho mi dala na talíř a mně nenapadlo nic lepšího, než mu začít vrtat vidličkou do oka... ach, ty děti :-))
Ty pečené citrony jsem kdysi dávno taky dělala, ale nebýt Vás, už bych na to úplně zapomněla... díky za inspiraci!

24 Danila Danila | 20. března 2010 v 15:12 | Reagovat

Jamie má skvělý recepty. Pokud nás nenutí vybrat si na trhu čerstvou pražmu či přimět řezníka, aby nám prodal správně odleželé skopové. Pravidelně se vracím k polévce z cizrny s pórkem a hlavně k polévce z dýně. Kupodivu, jakoby Jamie nic neslyšel o dýni hokkaido (nebo není tak dobrá?), dělá ji z butternut dýně, cibulový nebo muškátový. Recept je z kuchařky Jamie at home, ve který jsou krásný fotky z Jamieho zahrady spolu s návody na pěstování zeleniny a tipy na osvědčený odrůdy. Taky často používám jeho geniálně jednoduchý recept na letní dezert: čerstvý ovoce, trochu cukru (poslední roky používám sušenou třtinovou šťávu), na to brandy, a to všechno pod gril. Mám od něj celkem pět kuchařek, ale jak jsem zmínila, spoustu jeho receptů není snadný u nás realizovat.Čtení je to ale parádní.

25 Pafka Pafka | 20. března 2010 v 19:25 | Reagovat

Díky Jamiemu po Italsku jsem před lety přesvědčila svoje první kynuté těsto aby vykynulo a používám jej na pizzu dodnes, docela často te stejné knihy používám recept na těstoviny, ne že by jinde nebyl, ale jdu-li péct pizzu nebo dělat těstoviny, neomylně sahnu po jeho knize. K počtení a pokoukání je nepřekonatelná kniha Jamie at home, suroviny pravda v čechách ještě všechny nejsou tak snadno dostupné a v Anglii na tržišti si stále připadám jak v jiném světě. Na pokoukání je skvělý pořad od Channel 4 i knihy River Cottage, nevím, jestli jsou i v Čechách, rozhodně stojí za vyzkoušení ....a Vám díky za úžasný Blog a receptíky, Vaše čokoládové lanýže jsou u nás jasný favorit :)

26 Marcela Marcela | Web | 21. března 2010 v 12:38 | Reagovat

Mňam, tak pstruhy miluju

27 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 22. března 2010 v 14:23 | Reagovat

Jamieho vaření mám moc ráda, vaří zajímavě, sice bych sama zkusila asi tak třetinu receptů...ale moc ráda se na něj koukám, chytám inspiraci, líbí se mi jeho kuchyně, zahrada, anglický styl jako celek.
Pro tu atmosféru.

Ryby malé a kostnaté nemusím, ale dala bych se zlákat.

28 DolceVita DolceVita | Web | 23. března 2010 v 2:12 | Reagovat

Tolik pěkných komentářů a já na ně zatím nestihla odpovědět :-( Zítra to napravím. Všem díky ;-)

29 Gue Gue | Web | 23. března 2010 v 23:53 | Reagovat

Moc dobře vypadající mňamka!

30 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:09 | Reagovat

[21]: Barča: To je škoda! :-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:12 | Reagovat

[22]: Dv: A jaké bylo Pohlreichovo kuře? :-) Kombinace medu a tymiánu je osvědčená, to bych nepohrdla. Tymián má tu výhodu, že nevymrzne a tak vydrží i tuhou zimu v zahradě. Měla jsem tam pár keříčků, ale ten čerstvý (křehčí a zelenější) je o mnoho lepší. Už jsem nevydržela a koupila si krabici řezaných bylinek v Makru. Jaro už je tu, budu sázet a opečovávat bylinkové záhony z loňska. Jedině s bylinkami je to to pravé voňavé vaření ;-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:14 | Reagovat

[23]: Olinka: Pstruh určitě u mnohých vítězí nad kaprem, s tím se nedá nic dělat. Je fajn mít pár jednoduchých receptur v rukávu a tohle je určitě jedna z nich :-) Citrón k rybě mám ráda a těm horkým se jen tak něco nevyrovná. Ty u nás frčí od jara do zimy. Díky za komentář ;-)

33 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:20 | Reagovat

[24]: Danila, v jeho kuchařských knihách mě pravidelně vždy něco zaujme. Začne to fotografiemi, ty jsou skvěle provokující a rozbouří všechny moje chuťové buňky již na druhé stránce (jedno jaké knihy :-) V receptech nic nechybí. Jsou dostatečně cool, plné svěžích chutí, bylinek a křehké sezónní zeleniny, uvařit se dají téměř od boku a nekladou žádná zvláštní úskalí do cesty ani těm méně zkušenějším. Jsou to knihy pro potěšení z dobré chuti a šmrncovního vaření. S opatřením všech potřebných surovin už to není dnes tak zlé :-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:26 | Reagovat

[25]: Pafka:

Díky za komentář a za pochvalu pro čokoládové lanýže s chilli :-) Jamieho vaření po italsku mám též doma a je to kniha velmi inspirativní. K italské kuchyní máme u nás doma velmi kladný vztah, pěstujeme si ji na talíři celkem pravidelně, suroviny mívám originální (co nekoupím zde, dovezu z místa původu)a užiji si pravé Itálie i v naší české kotlině, ale jíst italské jídlo přímo v Itálii, tomu se jen těžko něco vyrovná. Tu jeho knihu mám moc ráda a zrovna mi leží na nočním stolku (ale tam toho leží trochu víc - to je má úchylka :-)

35 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:42 | Reagovat

[26]: Marcela:

Zaslouží si to :-) Je to výjimečná ryba.

36 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 12:44 | Reagovat

[27]: Domácí čajovna: Každý si tam najde alespoň špetku inspirace. A tak to má být :-) Je prima, když se okouká ten jeho přístup k vaření. Je to hra a zábava a je to nakažlivé ;-)

37 haky haky | Web | 13. dubna 2010 v 20:26 | Reagovat

Nehodilo by se vám něco?? Mrkněte na muje stránky

38 hakynka hakynka | Web | 1. května 2010 v 20:06 | Reagovat

nehodilo by se vám něco?? mrkněte na můj blog

39 Martin Martin | E-mail | Web | 6. května 2010 v 7:24 | Reagovat

No nevím, tohle bych zrovna nemusel.

40 hakynka hakynka | Web | 15. května 2010 v 8:51 | Reagovat

to vypadá skvěle

41 Madla Madla | Web | 13. srpna 2010 v 13:31 | Reagovat

Recept do putníku vyzkoušen a jeeště teď se oblizuju :-) Čerstvý tymián z truhlíku na balkoně krásně posloužil a teď mi nádherně voní kuchyň. Pod pstroužky jsem pekla mladé brambůrky s cibulí a paprikou a neloupaným česnekem. A tak s minimen nádobí byl vykouzelan lehký a voňavý letní oběd. díky mco za recept a další rybí inspiraci. Příště asi zkusím čerstvou šalvěj, krásně se mi rozrůstá, tak bych jí měla nechat si zahrát i v kcuhyni, ať nedělá parádu jenom v truhlíčku :-)

42 big wedding dresses big wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:13 | Reagovat

This is a genuinely well thought out post. I certainly enjoyed reading it. Thanks.
http://www.untildress.net/prom-dresses.html

43 cheap christian louboutin shoes cheap christian louboutin shoes | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:37 | Reagovat

Q. What kind of key opens the door on Thanksgiving?
http://www.shoesfloor.com/

44 Lukáš Lukáš | Web | 11. května 2016 v 13:27 | Reagovat

V hospodě jsem si vždy dával pstruha, tak jsem teď hledal recept, jak sei ho udělat i doma. Zítra to manželka zkusí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama