Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Březen 2010

Pstruh na tymiánu bez pánvičky a bez čepice

15. března 2010 v 1:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Ryby

Obejdeme se bez pánvičky i bez čepice. Jestli si myslíte, že udělat najednou třeba 10 pstruhů je docela velká frajeřina, tak klidně sezvěte rodinu nebo partičku kamarádů a pusťte se do díla. Na téhle úpravě se vážně nedá nic zkazit a nemusíte v kuchyni trávit zbytečně moc času. Všechno si nachystáte předem a potom už stačí otočit knoflíkem trouby a postupovat podle receptu.

Pstruh pečený na tymiánu podle Jamie Olivera

  • 2 čerství pstruzi (lze použít i filety)
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř (voní mi lépe než ten bílý)
  • mořská sůl (hrubá je lepší)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 citrón
  • 2 stroužky česneku
  • 2-4 bobkové listy (čerstvé lístky vavřínu jsou geniální)

Vykuchané a osušené pstruhy položíme do prostorné zapékací nádoby, na každém boku uděláme 3 zářezy ostrým nožem a připravíme si marinádu.

Jestli máte hmoždíř, přišel jeho čas. Ještě před tím ale rozehřejeme troubu na vysokou teplotu. Odrhněte tymiánové lístečky rovnou do hmoždíře a společně se lžičkou mořské soli je pěkně rozmělněte paličkou. Aby to šlo lépe, přidejte olivový olej a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Marinádou natřete pstruhy ze všech stran a nevynechejte ani břišní dutinu. Nejlépe to jde grilovacím štětečkem. Když není štěteček po ruce, spolehněte se na ruce a marinádou ryby pomatlejte ze všech stran.

Do rybího bříška můžete vložit celou tymiánovou větvičku, aby se ryba provoněla i uvnitř. Stroužky česneku položíme do zapékací nádoby, budou tam jenom pro vůni. Dokonce je nemusíte ani loupat, stačí je tam dát i se slupkou. Upečenému česneku ve slupce se zajímavě změní chuť a nebude tak silná a už vůbec ne nepříjemná. Citrón rozpůlíme a ke každému pstruhu servírujeme polovinu upečeného horkého citrónu. Šťáva se z něj krásně sama uvolní a navíc pečením lehce zesládne. Aby citrón pěkně vypadal, zapíchneme do něj jeden či dva bobkové listy.

Všechno šoupneme do horké trouby a při teplotě 200 °C pečeme 12 až 15 minut (podle velikosti ryby). Pokud pečete jen filety, na jejich přípravu stačí pouhých 10 minut.

Celý pstruh je správně propečený v momentě, kdy jde snadno páteř oddělit od masa. Pstruhy podáváme pokapané citrónovou šťávou a doplněné vařeným bramborem s máslem. Nezapomenout na dobrý salát a rozhodně ne na správně vychlazené bílé víno. Na stole by neměl chybět talíř na kosti a podle dobrých mravů sáhneme do příborníku pro rybí příbor. Pstruh je slavnostní pochoutka a čím častěji si ho připravíte, tím většími přeborníky ve vykosťování budete. Největší kumšt bude sehnat čerstvého pstruha. Správný kumštýř si ho sám chybí. Já to neumím, ale mám s těmi kumštýři dobré styky :-)


Tak toto je jedna z mých nejoblíbenějších receptur na přípravu pstruha. Přijde vhod v momentě, kdy budete chtít nachystat hned několik pstruhů. Dělávala jsem jich naráz i dvacet kousků, ale to bylo v době, kdy jsme si je lovili z vlastního pstruhového jezírka. S tímto receptem jsem je stihla připravit v co nejkratším čase a hlavně ve stejnou dobu. Potřebovala jsem recept parádní, který bude pstruhům lichotit. Našla jsem ho v knize šéfkuchaře bez čepice. Je na něj fakt spoleh!

Za tu dobu jsem pstruhů upekla nepočítaně a pomalu bych si mohla začít myslet, že je to recept můj :-)

Miska se salátem a bylinkovými krutony - tentokrát s mou oblíbenou salátovou omáčkou s vůní sezamu a wasabi křenu.

Počítám s tím, že až do mé kuchyně pstruzi připlují příště, bude venku teplo. Letošní 5 měsíců trvající zima odejde konečně k čertu a já budu mít možnost připravit si pstruhy venku. "Pstruh v kouři z mořské rosy" je další z mých zaručeně spolehlivých receptů, na který se mohu spolehnout a zatím jsem ho nikomu neprozradila :-)

Jamesi Trevore Olivere, díky za inspiraci a vyřiď pozdravy kuchaři bez čepice :-)

Jamie Oliver hezky česky (recepty - články - knihy)
Jak vás ovlivnil Jamie Oliver? Pokud nějakou jeho kuchařskou knihu doma máte a nechali jste se vyprovokovat k vyzkoušení neodolatelně vypadajícího pokrmu, co můžete doporučit? Nechci odbíhat od skvostného pstruha. Rozhodně mě zajímá, jestli i vy tuhle rybku rádi a jak nejraději ji připravujete? Rozhodně vynikající je v co nejméně složité úpravě. Pečený na másle, to je rybí poezie.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Anuše Kejřová a její prvorepublikové noblesní recepty - soutěž o Zlatou úspornou kuchařku

4. března 2010 v 3:06 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty

Mistryně kuchařského umění, paní Anuše Kejřová, reformátorka české kuchyně, vnesla do vaření radost. Oproti Magdaleně Dobromile Rettigové používala navíc ještě jednu ingredienci. Snahu o úspornost. Osobně si moc ráda její neobyčejný lidský příběh připomínám a nadšeně vítám nové vydání její Zlaté úsporné kuchařky, za kterou stojí šikovný tým nakladatelství MOTTO Praha. Kniha je plná skutečně úsporných a vyzkoušených předpisů s rozpočty a obohacená praktickými radami pro hospodyňky. Možná máte doma nějaký stařičký výtisk, který mám ve své knihovně i já, ale rozhodně se vyplatí pořídit si nové vydání této dokonalé kuchařské knihy, třeba jen proto, že obálku půvabně namalovala Iva Hüttnerová a dala jí takový ten nefalšovaný pocit domácího štěstí, který umí dát jen ona. Kniha má 648 stran, byl aktualizován pouze pravopis, modernizován slovosled a doplněn výčet surovin tam, kde nebyl kompletní. Pokud po krásné a nestárnoucí kuchařské knížce toužíte, můžete si ji objednat teď a tady. Když už jste našli důvod doplnit svou knihovnu, přicházím za vámi se zajímavou výzvou.

Pro všechny milé kuchařky a vlastenky (pány nevyjímaje), které mají chuť knihu nejen přečíst, ale mají opravdový zájem podle Anuše Kejřové vařit, mají k tomu právě nyní dobrou příležitost a mohou se svými podařenými kuchařskými kousky blýsknout. Zaslané recepty zveřejním zde v příslušné rubrice a nakladatelství MOTTO Praha si s velkou chutí vybere ze zveřejněných receptů této autorky a přidá je k příspěvkům na svých webových stránkách. Tím můžeme šikovné Anuši Kejřové vzdát za její skvělou práci krásnou poklonu a samotné kuchařské knížce udělat tu nejlepší reklamu. Za nejzajímavější a nejpovedenější recept s popisem a fotografií bude i pěkná cena. Po úspěšném loňském bábovkovém klání a předvánočním pečení perníčků je tohle další příležitost, jak si užít tradiční české vaření. Tentokrát s veleúspěšnou českou domácí kuchařkou. A čekají vás půvabné knižní ceny. Soutěží se o Zlaté úsporné kuchařky z nakladatelství Motto (tímto děkuji paní Romaně Přidalové, se kterou jsem to pro vás upekla :-)

Vaše příspěvky, tzn. uvařené recepty a další poznámky ke knize samotné či postřehy přímo z vaření, zasílejte i s fotografiemi pořízenými při přípravě jídla na adresu gurmanka@gurmanka.cz. Třeba se nám společnými silami podaří provařit se celou kuchařkou od začátku až do samého konce :-) Toto malé kuchařské klání je časově neomezeno, proto si v klidu knihu prostudujte a naplánujte podle chuti a ročního období takové recepty, které se trefí do vaší chuti a obohatí váš domácí jídelníček. Možností je celá řada, Zlatá úsporná kuchařka recepty nespoří, má jich víc jak 1000. Přeji Vám hodně zdaru v kuchyni a těším se na vaše perfektní příspěvky. Recepty Anuše Kejřové jsou i po letech vynikajícím zdrojem inspirace.

"Zlatá úsporná kuchařka" - obsahuje skutečně úsporné a vyzkoušené předpisy s rozpočty, jídelní lístky, dietní rady a předpisy na jídla pro nemocné a různé praktické rady pro hospodyňky. Každá úprava je popsána tak, že i hospodyňka vaření neznalá může ihned s úspěchem vařiti a jistě se jí každé jídlo podaří. Je to její veliká přednost. I když knihu autorka označila za "úspornou" - láskou k vaření, nadšením a zápalem pro věc v ní autorka rozhodně nešetřila. Patřila mezi nejoblíbenější prvorepublikové kuchařky a k nejoblíbenějším kuchařkám patří ještě dnes.

Ze života Anuše Kejřové, rozené Nápravníkové
Anuše Kejřová se narodila roku 1874 v Kralupech nad Vltavou jako Anna Nápravníková. Koncem roku 1905 (23. prosince) napsala knihu s názvem "Úsporná kuchařka" s podtitulem "Zlatá kniha malé domácnosti". Autorka při svých výpravách s kuchařskými kurzy zavítala i do České Třebové. Při té příležitosti se zastavila v knihtiskárně Josefa Horáka (toho času umístěné v domě s čp. 860 na Tyršově náměstí) a právě tam dala vytisknout svou "Úspornou kuchařku."

Knihu věnovala své jediné dceři Jiřičce, která zemřela na záškrt zrovna tentýž den, kdy byl autorce dodán první výtisk. Za první honorář vypravila její pohřeb a první výtisk položila dceři do hrobu. Jak velká může být ironie osudu… V samotném úvodu knihy autorka ke své dceři vlídně promlouvá a přeje jí, aby našla v práci zálibu, neboť ta ji ochrání od nudy a dá zapomenout mnohých bolestných chvil …

Autorka nepsala jen kuchařské knihy, ale v roce 1910 sama založila a vedla koncesovanou kuchařskou školu, kde též sama vyučovala. Pořádala oblíbené "kočovné" kurzy vaření a se svým kuchařským uměním jezdila po všech koutech republiky. Krom vaření vyučovala též hospodaření pro mladé dívky, aby zvládaly nejen práci v kuchyni, ale správně se naučily vést celou domácnost. Svou první knihu napsala a vydala pod názvem "Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti", kde přehledně uspořádala své bohaté zkušenosti. Její recepty vycházejí z českých tradic a v knize je patrný též nemalý vliv evropských kuchyní, které se vzájemně ovlivňovaly a prolínaly.

Anuše Kejřová zemřela téměř ve výroční den své milované dcery Jiřičky v sanatoriu Sanopz na pražském Smíchově. Podle svého posledního přání byla zpopelněna 21. září v Pardubicích. Její kuchařské knihy jsou vzpomínkou na ženu laskavou, dobrosrdečnou, obětavou, která mimořádnou měrou ovlivnila naši českou kuchyni a pohled na přípravu tradičních pokrmů.

Výběr z díla Anuše Kejřové
Tato nevšední dáma, narozena 1874 v Kralupech nad Vltavou, zemřela 16.9.1926 v Praze. Byla skvělou učitelkou vaření, autorkou kuchařských knih, jimiž se zapsala do dějin kulinářství, a její recepty dnes patří k české klasice. Zapátrala jsem v České národní bibliografii a našla celý úctyhodný seznam kuchařských knih a příruček. Jste-li obdivovateli této autorky, můžete si ověřit, co ve vaší knihovně ještě chybí. Já se mohu pochlubit původní Českou vegetariánskou kuchařkou od Anuše Kejřové (vydanou u nakladatele St. Kuchaře v Hradci Králové) - podle náčrtků, diktátů i kuchařských předpisů své zesnulé choti sestavil a napsal Vilém Em. Kejř, choť zesnulé. Též Úspornou kuchařkou. Svou sbírku hodlám rozšířit o krásnou Zlatou úspornou kuchařku z nakladatelství MOTTO Praha, protože tu si nemohu nechat ujít.
  1. Cukrovinky na vánoční stromek
  2. Dělnická kuchařka se zřetelem na malé dělnické domácnosti
  3. Dělnická kuchařka
  4. Kniha vzorné domácnosti
  5. Minutové večeře, příležitostné hostiny
  6. Úsporná kuchařka
  7. Úsporná válečná kuchařka,
  8. Zdravotní polovegetariánská kuchařka
  9. Zlatá kuchařka s rozpočty
  10. Návod k přípravě pečiva s použitím výrobků "Kveta"
  11. Česká vegetariánská kuchařka Anuše Kejřové
  12. České moučníky Anuše Kejřové
  13. Naše ryby a jich vhodná úprava
  14. Praktické a zdravé večeře Anuše Kejřové, sestavil a napsal manžel zesnulé choti v roce 1937, vydavatelství RODINA, Praha (děkuji J.ance, která výčet díla o tuto knihu doplnila)
K tématu knihy jsem objevila velkou zajímavost
Samotná kuchařská kniha se blýskla i ve filmu, ale bohužel v titulcích byla nesprávně označena za kuchařskou knihu M. D. Rettigové. Komentovaná fotografie pochází z fotodokumentace k filmu Miroslava Cikána Dům na předměstí podle stejnojmenného románu Karla Poláčka (premiéra 20. října 1933). Podle obrázku na obálce knihy je na fotografii Hugo Haas začten do Úsporné kuchařky, jež nese podtitul Zlatá kniha malé domácnosti. Z vlastních zkušeností napsala a sestavila Anuše Kejřová, Hradec Králové. V roce 1990 vydalo reprint této knihy v nákladu 95 000 výtisků nakladatelství Paseka jako svůj první gastronomický titul. Právě jeden z těchto výtisků mám ve své knihovně.



(foto Národní filmový ústav)

Hugo Haas má knihu rozevřenu někde v půlce. Namátkou jsem si představila, co by si asi tak mohl číst? Mohla by to klidně být "Paštika radových" ze strany 196. Už chápu lépe jeho soustředění :-)

Na dálku rozluštit obálku zvládnou jen ti nejzdatnější. Pro srovnání přikládám i foto knižní obálky níže. Jedná se skutečně o obálku Úsporné kuchařky Anuše Kejřové, ale …. na titulcích výše zmíněného filmu ji nenajdeme nikde v autorských ani názvových údajích. Namísto toho nejde přehlédnout nápis: Rettigová, Kuchařská kniha. Celá věc má jeden háček. Když se na začátku filmu Haasův zastavárenský úředník stěhuje do "domu na předměstí", drží v ruce jakousi knihu, jež mu upadne na dlažbu. Onu knihu spatří divák v detailním záběru. Je to skutečně obálka Úsporné kuchařky. To vše se dočtete v článku Ivana Klimeše
(Camera obscura).

"Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit - a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ "
Anuše Kejřová

Pokud vás zajímá, jak vypadalo jedenácté vydání knihy v roce 1934, nakouknout můžete zde. Vtipný komentář přidal pan Petr Chalupa. Blonďatá hospodyňka na titulní stránce jistě okouzlila nejednoho muže :-)

Vyhlašuji kuchařské klání - téma - V kuchyni s Anuší Kejřovou. Těším se na vaše mistrovské domácí recepty, protože kdo jiný by měl s touto dámou vařit, než šikovné české hospodyňky? Ať se vám kniha stane velmi milou a užitečnou společnicí a nejlepší kamarádkou do kuchyně. Pojďme si dokázat, že podle starých českých kuchařských knih se vařit dá i v dnešní moderní kuchyni.

Klání vyhlašuji ve spolupráci s nakladatelstvím Motto. Společným cílem je podpořit tradiční české kuchařské knihy. Jsou součástí kultury našeho života, navíc mají v sobě vůni domova a vzpomínek. Pro tři nejzajímavější a nejpovedenější recepty jsou nachystané výjimečné kuchařské knihy - Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové. Nenechte se zmást upoutávkou na 1.000 receptů. Je jich totiž 1.600, tzn. inspirace na 4,3835616 dlouhých let ;-)


Málo zmaru a hodně zdaru při vaření! Když se něco hned nepovede, neházejte vařečku do žita a zkuste to trpělivě znovu. Tak by vám to určitě poradila sama Anuše Kejřová ;-)

Čerstvě prostřeno a navařeno - zvu vás ke svému stolu
  1. Květákový puding podle Anuše Kejřové - neděste se prosím, bude to fajnové!
  2. "Knedlíčková" podle Anuše Kejřové - nejen na neděli


Tady už se pilně vaří - nechte se inspirovat a přidejte se k nám
  1. Jak na bažanta? S Anuší Kejřovou (navařila Vilemína)
  2. Vepřové na pivě s Anuší Kejřovou (navařila Vilemína)
  3. Rajská polévka s noky podle Anuše Kejřové (navařila Vilemína)
  4. Jablkový jemný závin od Anuše Kejřové (napekla Vilemína)
  5. Králík s hořčicí (po francouzsku) podle Anuše Kejřové (navařila Vilemína)
  6. Chlupaté knedlíky Anuše Kejřové (navařila Vilemína)
  7. Polévka z pražené krupice podle Anuše Kejřové (navařila Alena)
  8. Králík s hořčicí (po francouzsku) podle Anuše Kejřové (upekla Vilemína)
  9. Polévka z bylinek podle Anuše Kejřové (uvařila Vilemína)
  10. Brynza s lososem podle Anuše Kejřové (nachystala Vilemína)
  11. Jazyk na divoko s Anuší Kejřovou (navařila Alena)
  12. Zeleninová polévka s krupicovými noky se zázvorem podle Anuše Kejřové (navařila Alena)
  13. Koláčky z bramborového těsta (napekla Hanka Fryšáková)
  14. Koláčky narychlo podle Anuše Kejřové (upekla Vilemína)
  15. Zajíc a la Marseille podle Anuše Kejřové (upekla Hanka Fryšáková)
  16. Smažený králík podle Anuše Kejřové (usmažila Alena)
  17. Housková polévka podle Anuše Kejřové (navařila Hanka Fryšáková)
  18. Medový koláč podle Anuše Kejřové (napekla Hanka Fryšáková)
  19. Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků (upekla Hanka Fryšáková)
  20. Ořechový koláč s brusinkami podle Anuše Kejřové (napekla Hanka Fryšáková)
  21. Mrkev na smetaně podle Anuše Kejřové (uvařila Vilemína)
  22. Pečené selátko podle Anuše Kejřové (upekla Vilemína)
  23. Krupicová trhanina podle Anuše Kejřové (připravila Vilemína)
  24. Obložené chlebíčky podle Anuše Kejřové (připravila Hanka Fryšáková)
  25. Větrníčky s brynzou podle Anuše Kejřové (upekla Hanka Fryšáková)
  26. Velikonoční beránek z těsta piškotového podle Anuše Kejřové (upekla Hanka Fryšáková)
  27. Jehněčí pečeně s dušeným špenátem (upekla a uvařila Hanka Fryšáková)
  28. Švýcarská plněná omeleta se salátem z červeného zelí (uvařila Klárka)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Restované žampióny s Cinzanem

4. března 2010 v 2:48 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby

Tento houbový recept jsem si pracovně nazvala Aperitiv a předkrm z jedné pánve. První foto představuje žampióny zahalené v oparu tajemství, ale po odtajnění z toho bude chutný a zajímavý recept, který jsem musela z nouze vymyslet :-) Výsledek jsem po konzumaci schválila, proto si ho troufnu představit i vám. Rovnou s porcí čerstvých fotografií. Každý měsíc sestavuji recepty pro mykologicky zaměřený časopis. Dlouhá zima mi vyprázdnila všechny lesem vonící zásoby a doma už nemám ani hrstičku sušených hříbků. Všechny jsem je utopila ve včerejší bramboračce. Minulý měsíc jsem s poslední troškou mražených hub podnikla výlet do staré krkonošské kuchyně a rozluštila taje starodávných horských polévek. Polévky na talíři zahřály a potěšily, fotografie posloužily jako doprovod k receptové části již zmíněného časopisu Houbař. Snad jsem tím potěšila předplatitelskou obec :-) Pár pozitivních ohlasů ke mně již dorazilo, tak za ně děkuji a slibuji, že se budu snažit i pro příští čísla vymyslet něco neotřelého :-) Zde je jedna z mých inspirací na houbové téma. Když nejsou houby sušené, musím se spolehnout na ty čerstvé. Dnes mi prokázaly dobrou službu žampióny. V jedné pánvi budete mít aperitiv i předkrm zároveň. Ušetříte nádobí ;-)
žampiony na cinzanu11
Začneme tím, že hlavičky žampiónů očistíme, odlomíme nožičky a oloupeme kloboučky. To ovšem vůbec nemusí být, protože čerstvé žampióny se mohou s klidem konzumovat neoloupané. Dělám to jen proto, aby žampióny byly hezčí. Neloupu celé hlavičky, ale jen sem tam stáhnu proužek slupky a vznikne pěkné dekorativní proužkování. Žampióny dostanou parádnější vzhled, ale chuť jim to nezmění. Ta je pořád stejně báječná (za předpokladu, že nemáte nic proti houbám ;-)

Restované žampióny s Cinzanem

  • 16 hlaviček žampiónů jsme spořádali ve dvou - tak nám to chutnalo :-) - pro jednu osobu na předkrm bych počítala cca s 5 ks
  • špetka tymiánu
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 jemně nasekané šalotky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • plátek másla (cca 70 g)
  • Cinzano Bianco v množství jedné sklenky
  • několik šalvějových lístky (ty přežívají v zahradě i tuhou letošní zimu)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 4 plátky citrónu
  • mořská sůl
  • k podávání pečivo nebo křupavá bagetka
  • Doporučení těm, kteří z nějakého důvodu Cinzano dát nechtějí, ale recept by rádi vyzkoušeli. Určitě by bylo zajímavé vyzkoušet jablečný mošt. Byl to totiž můj původní záměr, ale než jsem stihla uchopit láhev moštu do ruky, postavilo se mi do cesty Cinzano, a dobře udělalo :-) Kdybych se rozhodla připravovat žampióny bez Cinzana, vypustila bych šalvej. Naopak bych přidala k žampiónům kousek skořicové kůry a jeden hřebíček. Určitě by se tím krásně aromatizovaly. Cinzano je totiž rafinovaně kořeněné, ale o tom se zmiňuji již mezi řádky receptu.
Oloupanou a jemně nasekanou šalotku zpěníme na olivovém oleji v pánvi a jakmile chytne sklovitou barvu, přidáme očištěné žampiónové hlavičky společně s několika lístky šalvěje (jediná bylinka, která se zelená v mé zahradě).
Do pánve vhodíme plátek másla a žampióny orestujeme ze všech stran. Osolíme mořskou solí a nad pánví několikrát otočíme pepřovým mlýnkem. Vůni čerstvě mletého pepře se nic nevyrovná.
Když jsou žampióny orestované, přidáme citrónové plátky (na jednu porci stačí jeden citrónový koláček). Zvolna jsme se přesunuli k aperitivu. Je čas na sklenku Cinzana. Žampióny podlijeme malou sklenkou Cinzana a ono se spojí v jedne úchvatný celek se všemi vůněmi, které již v pánvi jsou. Můžeme přidat i lžíci citrónové šťávy.

Cinzano

je aromatizované víno, ve kterém vám neuniknou stopy cukru a tajné kombinace bylinek. Jde rozpoznat muškátový oříšek, jalovec, pomerančovou kůru, koriandr, hřebíček, skořici, vanilku a samozřejmě nejdůležitější bylinku - pelyněk. Cinzano je výrazný a sytý nápoj, vyráběn je v klasické příchuti Bianco, Exctra Dry a Rosso i Rosé, též Orancio a Limetto a Cinzano Asti - lahodné šumivé víno. Jedinečnost nápoje ho řadí na druhou příčku mezi nejprodávanějšími vermuty na světě. Tento nápoj má ale i některá prvenství v marketingové strategii. Zmínka o tom je v závěru článku s receptem.
Po chvilce dušení se udělá pěkně zahoustlá šťáva s neopakovatelnou chutí. Je rafinovaně sladká, koketně z ní vystupují hořčinky a spolu s kořením zvyšují náš apetit ještě dříve, než dostaneme šanci ochutnat. Pokud si přejete šťávu ještě krémovější, neváhejte přidat tenký plátek másla.
Šťávy mám být jen tolik, aby naplnila všechny žampiónové kloboučky a zbyla pro každý talíř malá loužička. Až sníte žampióny, budete si pochvalovat každou kapku cinzanové šťávy navíc. Je totiž úžasná s bagetkou a byla by škoda nevytřít ji pečivem. Ten den jsem neměla doma křehkou bagetku, musela jsem se spokojit s doma upečeným chlebem, což mi nečinilo sebemenší problém. Byl totiž ještě teplý ;-)
Dobrý poměr štávy k houbám je asi takový, když se houby ve šťávě koupou, má jim dosahovat jen tak do půli pasu. Vyšetřené Cinzano si raději vypijte sami.

Objevila jsem zaručené rad, jak si připravit Cinzano doma. Beru to jako velkou pošetilost, ale jestli si někdo na takovou domácí alchymii troufá, může zabít nudu a navařit si trochu alkoholu. Na internetu je takových receptů celá řada, zde je jen jeden recept reprezentant z mnoha. Já jsem tradicionalista, raději si pro něj dojdu do obchodu. Od objevení tohoto aperitivního receptu spotřebuji Cinzana 2x víc než tomu bylo doposud. Poslední dny mě s alkoholem vařit baví. Možná je to tou dlouhou zimou, ale alkohol jídlu dává nové barvité tóny v chuti i vůni, ta změna je mi příjemná.
A pokud jde o Cinzano … proč si nenalít sklenku jednoho z nejoblíbenějších nápojů na světě?

(Cinzano Bianco s jablečným juicem a špetkou skořice, Cinzano Bianco se zázvorovou limonádou; Cinzano Rosso s ledem a olivami nebo tonikem či brusinkovým juicem, drink "Bílá bazalka" - Cinzano Bianco s lístky bazalky a kousky zeleného jablka, drink Clementine - Cinzano Orancio s mandarinkami nebo jahodové Cinzano Limetto) … zásobte se Cinzanem, tyhle drinky za vyzkoušení rozhodně stojí.
V roce 1757 se v malém krámku v Turíně narodila velká značka. S ní přišla na svět první tištěná reklama . "Vino Vermuth della rinomata Casa F. Cinzano" - Další "marketingovou" a reklamní iniciativou, která stojí za zmínku, bylo použití - vůbec poprvé v historii - letadla pro průmyslové reklamní účely. Už v roce 1911 brázdilo milánskou oblohu a zasypávalo město reklamními upoutávkami.

Jedna z nejznámějších světových značek má v rodném listě datum 1757. Vznikla v malém krámku v Turíně. Bratři Giovanni Giacomo a Carlo Stefano Cinzano, diplomovaní lihovarničtí mistři, si 6. června před 250 lety otevřeli v italském Turíně malý krámek. Záhy se k nim začalo chodit na nový vermut. Oblíbila si ho šlechta i střední vrstvy. Rodinný podnik po bratrech zakladatelích převzal Carlo Giuseppe (1755) a jeho syn Francesco (1787), který se v roce 1836 stal dokonce starostou Turína. Název "vermouth" pochází z německého slova Vermut, označujícího bylinu pelyněk, hlavní složku fortifikovaných vín tohoto typu. Dnes je Cinzano druhým nejprodávanějším vermutem na světě. Modročervené logo vzniklo až v roce 1925. Červená symbolizuje vášeň, hrdost a oslňující živost, modrá ušlechtilost, tradici a hloubku Středozemního moře. Obě barvy společně vyjadřují "italskost" a stoupající diagonála mezi nimi byla symbolem růstu společnosti. (zdroj: internet)
Všechny druhy Cinzana, ať jsou podávány jako aperitiv nebo jako digestiv, nejlépe vyniknou, pokud jsou dobře vychlazené (ideální teplota je 8 až 12°C).

Výjimka potvrzuje pravidlo:
V mém receptu je povoleno Cinzano ohřívat, protože mu to nikterak neublíží a chuť jídla se tím velmi obohatí :-)
V roce 1999 získala od dědiců Cinzanů značku konkurenční skupina Gruppo Campari.



Trápí vás otázka, zda je vůbec vhodné konzumovat houby společně s alkoholem?

Ve starších houbařských rádcích a atlasech se často uvádělo, že požívat alkohol souběžně s pokrmem z hub je zdraví škodlivé a neuvážené. Odborníci potvrzují, že to není tak docela pravda. Po požití většiny hub totiž alkohol nepůsobí nikterak negativně, ale v malých dávkách může trávení pozitivně podpořit. Alkohol přidaný do jídla, který projde tepelným procesem, se odpaří a zanechá po sobě v chuti příjemnou vůni. Dá se tedy doporučit i k houbám kapka alkoholu pro dobrý labužnický požitek. Z tohoto důvodu jsem pro vás dnes nachystala malý slavnostní předkrm s orestovanými houbami s vůní slavného Cinzana, které má samo o sobě zajímavý příběh.

Existuje však výjimka! - hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius) - tady požití i malého množství alkoholu vyvolává otravu!


Pro zajímavost uvádím i jiné slavné recepty s houbami a alkoholem, které najdete na mém blogu:
Italské risotto, Hovězí po burgundsku, Curyšské telecí maso se žampióny, smetanou a vínem (recept tu zatím nemám, ale nachystala jsem ho na příští rok do kalendáře, hned jak to půjde, přidám ho i sem)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.