Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vařit a žít à la provençale

13. února 2010 v 14:03 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
Pojďte přičichnout k levanduli, zavřít oči, zasnít se a probudit se v Provence. Máte chuť na takový výlet? Nemusíte kvůli tomu ani nikam jezdit. Pěkně v teple domova si ten krásný kout Francie můžete vyčarovat.

Konečně jsem si udělala čas a pořádně zalistovala v knihách, které jsou v mé knihovně od vánoční nadílky mezi žhavými novinkami. Ráda bych vám představila jednu z nich (ty další třeba zase někdy příště, určitě bude vhodná příležitost).

vás bude bavit ještě hodně dlouho. Já jsem se v té záplavě vůní, chutí a barev dočista utopila ;-)

Nejmocnějším symbolem Provence jsou lány levandule. Ale jak voní tento kraj, když odkvete? Levandule je nesmrtelná! Na podzim se odstěhuje ze zahrad do šatních skříní a prádelníků. Některé svazečky sušených kvítků naskáčou do plátěných pytlíků, polštářků, potopí se do sklenic s levandulovým medem, zavrtají se do mýdla a do flakónů s parfémem. Rostlinka s pronikavou vůní je nám stále v patách.

Kde ji není cítit, tam se připomíná jinak. Nestojí náhodou na okenním parapetu květník s levandulovým dekorem? Nehoví si čistě náhodou na měkké pohovce polštářek s potiskem drobných kvítků. Kdyby těch levandulových symbolů náhodou bylo málo, stačí vyrazit někam do levandulového obchůdku. Tam bude nejspíš stát dlouhovlasá víla v letních šatech vyzdobených levandulí, vonět bude po parfému připomínajícím levanduli a pohledem svých levandulových očí každého snadno přesvědčí, že nejméně polovinu z toho, co v jejím krámku symbolizuje Provence, musíte za každou cenu mít. Znáte takové kouzelné obchůdky? Klidně nakoukněte. Nemůže se stát nic horšího, než že si odnesete kousek Francie do svého domova. Jen tak pro potěšení ;-) Vítá Vás Ma Maison, pojďte dál …

Nebyla by to Francie, aby neměla v zásobě ještě jiné, delikátnější a rafinovanější vůně. Nejdokonalejší voňavou harmonii má sama provensálská kuchyně. A o tom ta kniha je především. Autor, šéfkuchař Gui Gedda, odhalil všechna tajemství místních surovin a receptů, které se dědí z generace na generaci a k jižní Francii neodmyslitelně patří. Cítíte ančovičky, jak si hoví na opečeném krajíčku bílého chleba, nasávají vůni česneku a brouzdají se v loužičce olivového oleje? A jak to sluší té šťavnaté slečně omelette verde, co tak pěkně voní po špenátu, čerstvých vejcích a petrželce? A jak barevné jsou stánky trhovců, když brzy ráno rozloží na své pultíky všechny své na slunci dozrálé plody, na které jsou patřičně hrdí?

Jaká to musí být slast, toulat se tržištěm a potěžkávat si každý kousek zeleniny, když ji půjdete koupit jen proto, aby se mohla proměnit v dokonalou zeleninovou směs v provensálském stylu, Ratatouille. Co když dostanete nezvladatelnou chuť umíchat si ostrou červenou majonézu Rouille? Jedna lžíce takové ostré majonézy prý udělá z vynikající rybí polévky polévku božskou.

Kvůi tomu jste ochotni vyskočit z postele časně ráno a počkat si na rybáře.

Jen co otevřou svůj krám, koupíte si nějaký ten úlovek na soupe de poissons.

Množství krásných fotografií z objektivu Jasona Lowe, kterých je kniha plná, vás kompletně vtáhne do děje. Na oplátku nasajete zase vy něco z krásných vůní a vtáhnete si pár zaručeně tradičních provensálských receptů do kuchyně. To přeci nemůže nikomu vadit :-)

Provence byla první středomořskou kuchyní, která se svezla na módní vlně, na které se toužil alespoň chvilku povozit každý. Módní trendy se nevydrží dlouho, na výsluní se hřály i jiné kuchyně, ale milovníci jednoduché venkovské stravy plné prvotřídních surovin z moře i souše jí zůstanou věrni na věky. Díky požehnanému podnebí celý kraj tak neskonale pronikavě voní a domácí kuchyně je plná sluncem vonících bylinek, oliv, citrusů, zeleniny, piniových ořechů, olivového oleje barvy jantaru a žhavého slunce.

Vařit a žít à la provençale vás donutí tahle kniha velmi nenásilně. Napsal ji sám mistr provensálské kuchyně, Gui Gedda, kterému přátelé přezdívají guru provensálského vaření, a to zcela právem. Když knihu otevřete, autor na Vás laskavým tónem spustí:

"Vítám vás v kurzu zaměřeném na chuti a vůně Provence. Užijte si 352 stran psaných na slunném jihu Francie od aperitivu až po dezert a dobře se u toho bavte"



Pokud jde o levandulovou symboliku, ani ta vám chybět nebude. Stačí otevřít knihu na první stranu a získáte dojem, že jste právě usedli doprostřed záhonu s levandulí. Tahle barva čaruje a kouzla se nemají předem prozrazovat ;-) Jakmile začnete listovat recepty, najednou budete cítit daleko barvitější voňavou paletu. Já knihou listovala až do ranního rozbřesku. Málem jsem se kvůli ní ani nevyspala. Ještě že jsem si vzpomněla na levandulové čáry ;-)
Není žádným tajemstvím, že vysvobozením pro nespavce je levandule. Pod polštář si dejte pytlík se sušenou levandulí, zaručeně vám přinese sladké sny. Třeba o dnech plných horkého slunce … někde na jihu Francie.


Kolik levandulových symbolů by se našlo u vás doma? Nebo snad máte přímo provensálský ráj a tyhle symboly nelze ani spočítat?

Suma sumárum: … Když mi zrovna neroste levandule na záhoně, mám ji nacpanou v prádelníku. Určitě se pár kvítků stihlo ubytovat i v nějaké té suché vazbě ve váze. Taky mám lahvičku starého francouzského levandulového parfému, kterým už se nikdo léta nevoní, ale pár kapek uroněných na sáček vysavače umí ještě velké divy. Možná pro tu vůni docela ráda vysávám. Od léta mám levandulovou formu na bábovku a přikoupila jsem si k ní stejně vymalovanou formu na koláč. Na velkých kachlových kamnech s bílo modrým dekorem leží levandulový polštář. Nyní mám tuhle pěknou provensálskou kuchařku, … a taky proutěný piknikový koš v levandulové barvě. Jak jsem mohla opomenout mlýnek s provensálskými bylinkami? Stojí na kuchyňské lince, ale bylinek je v něm už na dně… Sečteno, podtrženo, bude to nejspíš všechno. Kdybych nezmínila Noilly-Prat, nejznámější francouzský vermut, nebylo by to komplet. V srdci Camargue se nachází přístav Marseillan, kde je francouzský vermut Noilly-Prat jako doma. Tam jsme ho před časem nakoupili pořádnou zásobu a několik lahví v našem vinném sklípku stále přežívá. Báječně chutná a skvěle se s ním vaří třeba taková kotleta na čekance.

Ještě bych přičetla levandulový med! Zatím ho nikdo nesnědl, ale brzy bude po něm :-) Udělala jsem chybu, když jsem před časem viděla pěknou provensálskou rohožku a nekoupila ji. Krásně by ladila k našim modrým vchodovým dveřím, u kterých každé léto stojí velký modrý květináč petrželák a z každé kapsy mu vykukuje šťavnatá středomořská bylinka. Ta rohožka mi tam vážně chybí :-)

Kdo si chce k levanduli jen tak trochu přičichnout, může navštívit levandulový obchůdek U Leontýnky,
ale opravdovou chuť francouzské domácí kuchyně si odnesete z této reportáže, kde má francouzská domácí kuchyně sólo.

Vstup jen na vlastní nebezpečí ;-)

Jsem zvědavá na vaše provensálsko levandulové trofeje :-)


Článek zveřejňuji i zde na přání těch, kterým se nedaří vstoupit na stránky www.gurmanka.cz - (sama netuším proč se tak děje) - snad je to levandulové téma potěší.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zdeněk Zdeněk | 17. února 2010 v 12:16 | Reagovat

Kniha je to velice hezka - neodolal jsem a koupil jsem si ji. Je to opravdu prijemne cteni a navic je zde dost receptu bez masa.
Diky za typ.
Zdenek

2 DolceVita DolceVita | Web | 17. února 2010 v 15:10 | Reagovat

[1]: Zdeněk:

Kniha není levná, ale je opravdu krásná a recepty jsou snadno realizovatelné i u nás - mnoho se jich obejde bez masa :-) - to je určitě moc fajn. Díky za pozitivní zprávu. Šárka

3 Zdeněk Zdeněk | 18. února 2010 v 8:04 | Reagovat

Původne jsem si šel koupit "Francouzské sýry" a při té příležitosti...
Zdeněk

4 DolceVita DolceVita | Web | 18. února 2010 v 16:02 | Reagovat

[3]: Člověk nikdy neví co se může stát :-) ... neplánovaně jsem udělala vždycky ty nejdůležitější kroky.

Možná jsem nedošla tam, kam jsem původně chtěla, ale myslím, že jsem skončila tam, kde jsem potřebovala :-)

5 toffo toffo | Web | 19. února 2010 v 13:57 | Reagovat

[4]: To si musím zapamatovat, hezké životní motto.

6 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2010 v 14:19 | Reagovat

[5]: toffo:

Člověk to vždycky může použít jako výmluvu, když nedorazí tam, kam ho poslali ;-)

7 clayman2 clayman2 | E-mail | 22. února 2010 v 16:25 | Reagovat

Kniha je moc pěkná. Zkuste Daube de boef a la provencale str.192. Úžasné jídlo. Mno, mimo jiné - také dárek, aneb co si člověk nenadělí :o)), nedostane.

8 DolceVita DolceVita | Web | 22. února 2010 v 17:10 | Reagovat

[7]: clayman2:

Neznám lepší dárky :-)))
Sama sobě se vždycky trefím do vkusu :o)

Díky za tip nalistovat stranu 192. Tak tohle hovězí si určitě nenechám jít.

9 DolceVita DolceVita | Web | 22. února 2010 v 17:10 | Reagovat

UJÍT ;-)

úplně mě to rozhodilo

10 Macarena & ElnomKara Macarena & ElnomKara | Web | 18. dubna 2010 v 14:44 | Reagovat

Ta jídla vypadají lákavě :D

11 lenkahrabalova lenkahrabalova | 19. dubna 2010 v 14:24 | Reagovat

vypadá to velice pěkně, co si myslíš o těchto nápadech? http://s15.bitefight.cz/c.php?uid=91587

12 hakynka hakynka | Web | 2. května 2010 v 19:38 | Reagovat

nehodilo by se vám něco??mrkněte na muj blog

13 NOREENFields32 NOREENFields32 | E-mail | Web | 23. ledna 2012 v 8:46 | Reagovat

It is understandable that cash can make us disembarrass. But what to do when one has no cash? The one way only is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or sba loan.

14 Lennyen Lennyen | E-mail | Web | 17. února 2012 v 13:25 | Reagovat

Kniha vypadá lákavě, také mám v úmyslu si ji koupit a připomenout si zase Provence.

Lenny

15 black bridesmaid dresses black bridesmaid dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:38 | Reagovat

Q. Why did the little boy put lipstick on his head?

16 tea length mother of the bride dresses tea length mother of the bride dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 7:59 | Reagovat

Exclusive delirium, in my opinion.
http://www.untildress.net/flower-girl-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama