Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Něco malého, něco sladkého, něco na zahřátí

13. února 2010 v 17:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Něco malého, něco sladkého, něco na zahřátí. Co by to tak mohlo být? Navrhuji upéct zimní jablečnou skořicovou bábovku. I oblíbenou kapku rumu tenhle recept bude mít. Protože se jedná o bábovku, nebudu ztrácet váš ani svůj čas a přejdu rovnou k receptu. Kdo sledoval velkou letní bábovkovou soutěž, ten se povídání o bábovkách určitě přesytil nejméně na dva roky dopředu :-) Jestli o této soutěži nevíte vůbec nic, tak se ve vlastním zájmu nechte šokovat dokonalými chutěmi na víc jak 100 + 1 bábovku ze sladkého i slaného těsta. Z toho vám bude zrak přecházet. Jestli i vy máte nějaký neotřelý bábovkový nápad, tak sem s ním :-) V bábovkovém archivu je ještě místa dost pro každý dobrý nápad.


Recept na zimní bábovku do dlaně jsem nachystala pro milovníky miniatur. Ale jestli doma nemáte mrňavou formu na bábovku, není řečeno, že podle poměru surovin se vám nepodaří upéct bábovku v klasické velikosti. Zkuste to i jinak. Dokonce nemusíte mít ani bábovkovou formu, postačí vyšší koláčová forma nebo středně velký pekáček. V tomto receptu totiž nejde až tak o formu, ale o obsah. Ten vám bude chutnat a pěkně zahřeje žaludek.


ZIMNÍ JABLEČNÁ BÁBOVKA do dlaně
(z této dávky upečeme cca 4 až 5 malých bábovek - v závislosti od velikosti formy - nebo 1 klasickou velkou bábovku)
  • 180 g hladké mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 180 g rozpuštěného másla (může být i kvalitní slunečnicový olej)
  • 3 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 5-6 oloupaných a nastrouhaných jablek
  • lžíce rozinek namočených v rumu
  • nalámané vlašské ořechy
  • moučkový cukr na finální posypání
  • máslo na vymazání formy + strouhanka (nebo mouka) na vysypání
V první řadě namočíme rozinky do rumu a necháme je několik hodin pěkně nasávat alkohol. Ostatní příprava je dílem krátké chvilky, proto začneme zapálením trouby na teplotu 175 °C, aby měla čas se pěkně rozehřát. Před přípravou vyjmeme z chladničky vejce a společně s moukou a ostatními ingrediencemi vše necháme ležet v pokojové teplotě na kuchyňské lince alespoň půl hodinky, aby si srovnaly svou teplotu. Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva, cukrem, skořicí a dobře promícháme.

V kastrolku rozpustíme máslo a když trochu vychladne, vlijeme ho k moučné směsi do mísy a společně s vejci promícháme metličkou, aby se nedělaly žmolky. Přidáme oloupaná a na velkých slzičkách nastrouhaná jablka, rozinky namočené v rumu, nasekané nebo nalámané vlašské oříšky a vše společně promícháme tak, aby vzniklo lité těsto na bábovku.


Bábovkové formičky nebo jednu velkou klasickou bábovkovou formu vymažeme máslem nebo jiným tukem na pečení (podle zvyku) a vysypeme jemnou strouhankou nebo moukou. Já používám strouhanku, protože udělá bábovce pěkný zlatě vypečený a voňavý povrch. Ve spojení s máslem je to dokonalost sama.

Bábovkové těsto vlijeme do formy. U malých bábovkových formiček dbáme na to, aby nebyla forma plný až po okraj. Těsto by mělo dosahovat jen 3/4 výšky, protože během pečení nabude.


V předehřáté troubě na 175 °C pečeme v závislosti na velikosti formiček 30 (malá forma) až 45 minut (klasická forma na bábovku). Klasickou velkou bábovkovou formu můžete v troubě nechat s klidem 45 minut, ale u menších formiček je třeba dbát na kratší časy pečení. Určitě vyzkoušejte stupeň propečení vpíchnutím párátka. Když na něm neulpí ani kousíček těsta, je pečivo zralé k tomu, abychom ho vyjmuli z trouby ven. Ale tohle je opravdu hodně začátečnická rada, kterou každý zdá :-) Třeba se najde někdo, kdo bude právě s tímto receptem podnikat svůj první pekařský pokus - a tady je potom každá dobrá rada drahá.


Bábovka je pečená, krásně hřeje v dlani a je plná vůní. Ani nevím, na co se mám dříve soustředit. Jablíčka dodávají nebezpečnou šťavnatost, rum rafinovanost, rozinky a oříšky delikátnost a vše korunuje omamná vůně skořice. A tu já mám moc ráda.


Tak dobrou chuť ;-) Jestli tento recept není podle vašeho gusta, projděte se po níže uvedeném odkazu. To vás bude zrak přecházet!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. února 2010 v 18:21 | Reagovat

No to jsou přímo zimní skvosty. Miluji chuť skořice, pečeného jablka, hřebíčku, svařeného vína... prostě tradiční zimní "příchutě". Bábovky vypadají skvostně, jen si alespoň jednu ukradnout :-))).

2 DolceVita DolceVita | Web | 14. února 2010 v 0:03 | Reagovat

[1]: coco-choc:

Bábovka měla opravdu ten správný zimní parfém. K dokonalosti chyběl ten svařáček, aby se dokonalepodtrhla atmosféra ledového února za oknem :-)))

P.S.
Kousek posílám ;-)

3 Madla Madla | Web | 14. února 2010 v 8:42 | Reagovat

To je klasika, která nikdy nezklame. Letos jsem ji pekla už několikrát (ale zatím bez rumu) a vždycky se po ní jen zaprášilo. Tvé miniauturní formičky na bábovky jsou opravdu kouzelné. S takovými minibábovkami si člověk může pochutnat na celé bábovce bez černého svědomí.

4 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2010 v 1:40 | Reagovat

[3]: Madla:

S miniaturní formou se páchá miniaturní hřích :-) A přitom mohu mít pocit, že jsem měla celou bábovku jen pro sebe. Většinou se pouštím do pečení velké bábovky, ale tyhle malé jsou fakt roztomilé :-)

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 17. února 2010 v 16:47 | Reagovat

A příjemné počtení to je!
Bábovičky jsou krásně vypečené, formičky pěkné.
Nedávno jsem vyhodila skoro novou bábovkovou teflonku, potvora se začala záhy loupat a ještě měla špatný tvar s malým otvorem a kolem něj i dole vůbec nepekla!
Budu si muset políčit na hliněnou...

6 DolceVita DolceVita | Web | 18. února 2010 v 0:40 | Reagovat

[5]: Vilemína:

Bábovku teflonku mám doma také, ale od té doby, co jsem si pořídila keramickou formu, nemůžu si ji vynachválit. Bábovka z ní vyskakuje opravdu sama. Teflonka mi sem tam kousek těsta při vyklápění natrhla. Mám pocit, že teflon se též začíná loupat. Nejhezčí bábovkové formy byly ty babičkovské. Bohužel doma žádnou letitou nemám, proto jsem si oblíbila modely z pálené hlíny. Občas by bábovka na stole měla zavonět, tak se tím řídím :-) Díky za komentář.

7 Ptačíček Ptačíček | 25. března 2010 v 9:55 | Reagovat

Šárko nedávno jsem zkusila Váš recept na Zimní bábovku... Byla naprosto úžasná!!! Můj malý synovec se postaral o to, že jsem měla tu čest ochutnat pouze jeden kousek ;). Než jsem se s k ní totiž dostala, už byla krom "mého posledního kousku" snědená ;). Takže díky ;)

8 DolceVita DolceVita | Web | 30. března 2010 v 1:34 | Reagovat

[7]: Ptáčíček:

Mám radost, že recept zafungoval ke spokojenosti všech :-) Správná bábovka nesmí ani vychladnout ... měla by zmizet dřív, než odejde z kuchyně její vůně. Když se povede, většinou tomu tak je. V případě jablečné bábovky do dlaně to u nás funguje bezezbytku :-)

Díky za milý komentář ;-)

9 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 22. května 2010 v 22:10 | Reagovat

Nádhera!!! Ty formičky jsou krásné, opravdu krásné.

10 DolceVita DolceVita | Web | 26. května 2010 v 0:16 | Reagovat

[9]: vegereceptynakazdyden:

Z keramiky je cítit ten dotek šikovných rukou :-) V tom se nedá nic zkazit! Díky za milou zprávu !!!
Šárka ;-)

11 Ivu Ivu | 26. ledna 2011 v 11:50 | Reagovat

Dobrý den, musím poděkovat za tak bezva napsaný recept. Mňam:) Pečení není zrovna moje oblíbená činnost, ale dvakrát za rok mě to chytne a musím něco vytvořit, takže jsem taková věčná začátečnice. Tahle bábovka mě zaujala, tak jsem se do ní pustila. Super je, že je tu všechno napsané dopodrobna, časy pečení, teplota atd.. Dost často se setkám s chutně vypadajícím receptem a na konci je napsáno, nalijeme do formy a pečeme ve středně rozehřáté troubě. A nic víc, takže to pak rovnou zabalím ještě před pečením:)Teď už si na bábovce pochutnávám, upravila jsem jen trochu čas pečení, mám pekáček a né formu, tak jsem to stopla, když se zdála dost zlatá:) Tak díky a hezké a chutné dny přeju:) Iva.

12 woody woody | E-mail | 16. prosince 2011 v 16:31 | Reagovat

dobry den. rada bych vedela,jestli je mozne si objednat keramicke formy. Bydlim v cizine. Babovka je vyborna, delala jsem ji ve velke forme a chutna opravdu bajecne. Diky.

13 penina wedding gowns penina wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:05 | Reagovat

A. In the dictionary!
http://www.felldress.org/

14 replica omega constellation watches replica omega constellation watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:53 | Reagovat

great post as usual!.
http://www.latewatches.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama