Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Boží milosti a masopustní koblihy

17. února 2010 v 3:26 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Dnes se milost rozdávala na každém rohu. Tradice se u nás dodržují, milostí byly plné talíře. Vysmažené, pěkně horké, voňavé, ocukrované a úchvatně křupavé. Nabídněte si kousek toho masopustního veselí :-)

Boží milosti
(jihočeské řezané koblihy - i tak jim u nás někteří říkají)

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • olej nebo sádlo na smažení (přepuštěné máslo je nejlepší)
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování
Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát a když je vypracované, necháme ho v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.

Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté. Pečeme ve vyšší pánvi hojně naplněné olejem a pořádně ho rozehřejeme. Dříve se smažilo na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle - nejlépe břišním, ale boží milosti nebo koblihy smažené v hovězím loji byly prý božské). Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.

Jestli se u vás starodávné boží milosti nepečou, dejte si klidně masopustní koblihu se zlatým prstýnkem uprostřed a pořádnou dušičkou ;-)

Trápíte se obavou o svou štíhlou linii? Tak to si raději přečtěte pohádku O boží milosti nebo Evangelium Boží milosti.. Výběr druhu pečiva i žánru literárního díla je jen na vás :-)

Receptur na boží milosti existuje s různými obměnami mnoho. Dělají se s vínem, pivem, špetkou skořice, atd. My máme rádi takové, co jsou pěkně nafouklé, protože to jim sluší ze všeho nejvíc.


Recept na masopustní koblihy

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 70 g másla pokojové teploty
  • 2-3 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 70 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • zavařenina
  • přepuštěné máslo, olej nebo sádlo na smažení
Rozdrobíme droždí do malé misky, přidáme trochu mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Žloutky utřeme s máslem, práškovým i vanilkovým cukrem a rumem. Přidáme mouku, kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto na koblihy, které se nechytá vařečky. Slabě poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout.

Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále na plát asi 1 cm vysoký a formičkou na koblihy nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Plníme zavařeninou a přitiskneme druhou koblihovou půlkou těsně k sobě a necháme ještě na vále přikryté utěrkou vykynout. V pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a po obou stranách smažíme do zlatohnědé barvy. Po vyjmutí z oleje necháme okapat na papírovém ubrousku. Někdo zavařeniny nedává přímo do koblih, ale udělá do těsta důlek, který naplní lžičkou zavařeniny až po osmažení. Kobliha by měla mít nějakou dobrou dušičku, protože to jim přidává na přitažlivosti. Když se v dřívějších dobách chtěla někomu vyseknout velká pochvala, řeklo se o něm, že voní čerstvě upraženým koblihem. A to bývala nějaká pochvala :-) Pro koblihy znali naši předci 100+1 náplň, tak se nebojte experimentovat a plnit třeba bylinkami. O koblihách jsem trochu víc psala ve své kuchařské knize, tam se těch nápadů na koblihové "dušičky" - náplně - najde opravdu dost, určitě si každý vybere podle svého gusta. Já považuji za vrchol zavařeninu meruňkovou nebo domácí rynglovou.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

23 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 17. února 2010 v 7:20 | Reagovat

Krásně vypečené, potažmo vysmažené, recepty :-) Voní to až sem do Olomouckého kraje. Já osobně na smažené pečivo moc nejsem, ale to domácí musí být báječné, voňavé, na jazyku se rozpouštějící a ještě horké pocukrované blaho.
Šárko, zase jste mě navnadila a já snd někdy zkusím pár koblížků usmažit, protože tvoje fotky a recepty jsou více než lákavé.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. února 2010 v 7:51 | Reagovat

Jejda, mně utíká čas skrz prsty... Ani si neuvědomuji, že nastal čas masopustní a že Velikonoce jsou také téměř za dveřmi. Před pár lety (to zní tak starodávně) jsem se o koblížky také pokoušela. Pár koblížkových dávek trvalo, než se mi povedly udělat takové výstavní kousky, jaké máš ty :-). Když vidím Tvé fotografie, hned bych si jednu koblihu uzmula pro sebe k snídani :-).

3 Dv Dv | 17. února 2010 v 16:31 | Reagovat

Koblihy jsou u nás tradiční dezert k tatínkovým narozeninám.Domácí se s těmi kupovanými skutečně nedají srovnat, a to nejen kvůli domácí marmeládě. Ale u nás smaží maminka, na koblihy jsem si ještě netroufla..

4 DolceVita DolceVita | Web | 18. února 2010 v 0:27 | Reagovat

[1]: Madla:

Smaženému pečivu se také raději vyhnu, ale v jižních Čechách se ještě dodržují staré tradice, tak jednou za rok si na smažené koblihy i milosti vzpomenu (aby mě sousedky nepomluvily :-)

Člověk se nesmí polekat hromady kalorií pod pěkně osmaženou slupkou, ale bez toho by to nebyly ty správné koblihy ani boží milosti. Podle tradice by měl po koblihách přijít půst těla i duše ;-) Loni jsem to vzala celkem vážně, letos to nebude ono.

5 DolceVita DolceVita | Web | 18. února 2010 v 0:30 | Reagovat

[2]: coco-choc:

K výstavním koblihovým kouskům jsem se taky nějaký čas musela propracovávat. Fakt je, že je to u nás hodně sváteční pečivo, tak je nemám moc natrénované :-) Koblihy mají u nás nevýhodu, že se po nich zapráší okamžitě a nikdy nevydrží do snídaně na druhý den. Sladká koblížková snídaně musí být noblesní :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 18. února 2010 v 0:35 | Reagovat

[3]: Dv:

Narozeniny mého tatínka se kvapem blíží :-) Takové koblihy musí být pěkným sladkým dárkem, to je fakt. Já přemýšlím, že upeču nějaký chlapský dort (s alkoholem, višněmi, hořkou čokoládou a neslazenou šlehačkou - tradičně si troufnu na švarcvaldský) ... ale hromada čerstvých koblížků by se mu rozhodně líbila taky. Díky moc za nápad!

7 Yva Yva | Web | 19. února 2010 v 3:32 | Reagovat

Boží milosti máš krásné, Šárko, takové nafouknuté polštářky. Tvůj recept určitě vyzkouším, protože je jiný, než můj prastarý po manželově babičce, a ta změna mě láká.

I koblížky jsou výstavní kousky. Meruňková marmeláda je v nich úplně nejlepší, a můžeš se spolehnout, že to je naprosto objektivní názor. ;o)

8 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2010 v 11:45 | Reagovat

[7]: Yva:

Ahoj Yvo, zrovna jsem rozbalila jednu krásnou obálku :-))) - odpověď nachystám brzy.

Recept na tyto boží milosti je trochu jednodušší než káží starodávné recepty, ale protože funguje dokonale, rozhodla jsem se pro tento zmodernizovaný postup s použitím prášku do pečiva. O tradičních českých recepturách (nejen masopustních) něco chystám, tak se tu určitě objeví i recepty s vínem, strouhanými mandličkami atd., protože boží milosti si zasluhují trochu víc pozornosti. Poslední dobou jsem se setkala s názorem, že pečení se nemá komplikovat droždím, protože kdo má hodiny čekat než nakyne :-))) Koblížky bez droždí se ale udělat nedají, tak kdo si s tím nedá trochu práce, ten se ke skvostnému domácímu originálu nedobere. Sice někde mám takovou rychlou recepturu na tvarohové koblížky, kam se kvasnice dávat nemusí, ale správný koblížek musí být pořádně nakynutý - to nejde obejít :-) Díky za objektivní názor! Meruňková marmeláda je prostě hit :o)

9 Jana Jana | 19. února 2010 v 13:59 | Reagovat

Šárko, udělala jste mi receptem radost neb já si boží milosti pamatuji z dětství, kdy jsem je coby malá holka pomáhala dělat mé babičce. Jenže babička si nosila všechny recepty v hlavě, co si pamatuji, tak pomalu nikdy nepoužívala váhu a vše připravovala od oka. Mě teď hodně mrzí, že nemám babiččiny recepty napsané, ona už mi je bohužel neřekne. Zkusím se zeptat vás. Nemáte náhodou recept na kynutou cmundu? Alespoň tak se té ňamce z brambor říkalo u babičky na Soběslavsku.

10 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2010 v 14:23 | Reagovat

[9]: Jano, to mě těší! Babičky byly úžasné, všechno měřily OKOmetricky (podle očka). Recept na kynutou cmundu mám, dokonce místní ze Soběslavska, ale ono těch receptů je vždycky tolik, kolik domácností, ve které se kynutá cmunda pekla. Je to přesně ten případ, kdy pracuji podle oka, ale před časem jsem si všechny ingredience zvážila, abych mohla recept použít k publikování. Podívám se po něm a recept tedy zveřejním :-)

11 harajuku-girls harajuku-girls | Web | 19. února 2010 v 20:26 | Reagovat

kobližky já můžu xD

12 Zůza Zůza | Web | 19. února 2010 v 21:16 | Reagovat

Chutný blog:)Jukneš na můj?

13 florakytka florakytka | 20. února 2010 v 17:27 | Reagovat

tyjo tohle se  bude  líbit mamince!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 jirka jirka | Web | 22. února 2010 v 19:07 | Reagovat

Moc pěkný a povedený blog

15 krb krb | Web | 23. února 2010 v 9:54 | Reagovat

Úžasný blog :)
Takže vy když chcete napsat sem recept, tak to nejdřív musíte uvařit abyste to mohla vyfotit, že? :)

16 Cute.Girl^^ Cute.Girl^^ | Web | 24. února 2010 v 17:47 | Reagovat

krásný blog..

17 Romča Romča | 9. dubna 2010 v 22:24 | Reagovat

Téda, nějak dlouho jsem tu nebyla, až se stydím :) "Božím milostem" se u nás říká KROUHANICE, Váš název čtu poprvé :) Je zvláštní, že ačkoliv jsme jen pár km od sebe, názvy mnoha pokrmů se tak značně liší :)
Děkujeme za recepty, jsou skvělé a brzy je ozkoušíme :)

18 DolceVita DolceVita | Web | 10. dubna 2010 v 0:24 | Reagovat

[17]: Romča:

Fantazie nezná mezí :-) Ty názvy jsou někdy vážně k popukání. Název krouhanice jsem zase já nikdy neslyšela, ale určitě o něm budou místní něco vědět. Když se pátrá, vždycky se na něco přijde :-)

Zdravím Romčo a děkuji za komentář. Šárka

19 hakynka hakynka | Web | 1. května 2010 v 20:09 | Reagovat

nehodilo by se vám něco?? mrkněte na můj blog

20 Martin Martin | E-mail | Web | 6. května 2010 v 7:26 | Reagovat

Opravdu boží milost, tohle jídlo.

21 glosinka glosinka | E-mail | 24. července 2010 v 17:18 | Reagovat

Ahoj Sarko dekuji ze jsi napsala recept na Bozi milosti manzel je chce stale udelat protoze mu je delala babicka a ja nemela recept diky a hned jdu na to Hanka

22 DolceVita DolceVita | Web | 25. července 2010 v 11:54 | Reagovat

[21]: glosinka:

Ahoj glosinko!
Tak to preji manzelovi, aby si opravdu mimoradne pochutnal :-) Recepty, ktere si pamatujeme z detstvi maji takove velke kouzlo. Snad bude chutnat jako od babicky! Posilam pozdravy a preji dobrou chut. Sarka ;-)

23 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 19. června 2011 v 17:25 | Reagovat

Jó koblihy, to je klasika -http://recepty.jiribures.cz/moucniky/koblihy/ ;-) Mimochodem, říkáte doma koblih, nebo kobliha?

24 DolceVita DolceVita | Web | 20. června 2011 v 14:32 | Reagovat

[23]: Jiří Bureš:

To je opravdu klasika - náramně voňavá a kaloricky vydatná :-) Když o názvu přemýšlím, častěji o tomto pečivu mluvíme jeko o koblížku v mužském rodě :-)

25 St St | E-mail | Web | 24. října 2011 v 23:14 | Reagovat

Pěkný....

26 ii ii | E-mail | Web | 25. března 2014 v 18:12 | Reagovat

je to moc dobry

27 Piršič Kveta Piršič Kveta | E-mail | 17. ledna 2015 v 14:33 | Reagovat

Super recept.Je skoro jak na naše Hrvatske fritule ...Samo my davame rakiju ne rum i radime male kousky lžicom rovno do vruceho oleje...Samo sprobajte su super
     Pozdrav svima Kveta Piršić

28 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 12. února 2015 v 0:50 | Reagovat

Piršič Kveta:

To je pravda :-) Fritule znam prave v Chorvatsku jsem je mela moznost ochutnat. Jsou moc dobre, male, kulate. Díky za zpravu. Pozdrav i Vam. Sarka Skachova

29 Doporučuji Doporučuji | 13. února 2015 v 13:10 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama