Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vylepšená bramborová kaše

30. ledna 2010 v 12:20 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory

Bramborová kaše je moc dobrá ve své základní receptuře, ale proč si ji šikovně nevylepšit? Můžete vyzkoušet třeba tento můj rychlý recept. Ve spojení s dýní se vám bude zdát čertovsky dobrá.

Na dýni jsem si vytvořila závislost velmi snadno. Byla to láska na první pohled i na první ochutnání. Naplno jsem se s dýní seznámila ve Švýcarsku, kde se neostýchají této zelenině vzdávat patřičný hold a najdete ji téměř na každém jídelníčku od podzimu do zimy. Pokrmy s dýní tam již dávno počítají do luxusní kategorie. V posledních letech se dostává dýně na výsluní i u nás a vzbuzuje čím dál větší nadšení.

Dýňové pyré (nejen) halloweenské.
Většinou si baňatou oranžovou dýni spojujeme s Halloweenem. V té době jsou dýně nejčastěji k vidění na pultech obchodů. Dýně se dá pohodlně uchovat v chladu a suchu až do dnešních dnů a dokonce ani zamražení jí nikterak neublíží. Když budete mít chuť tento recept vyzkoušet, určitě se vám dýni podaří sehnat. Tip, kde jsem ji sehnala já, najdete na konci článku. Recept na dýňové pyré je velmi jednoduchý, tak ho mohu popsat stručně. S dýní si můžete troufnout na mnohé jiné dobroty. U nás doma je nejoblíbenější dýňová polévka. Občas dostaneme chuť na dýňový koláč, ale dnes jsem připravila dýni jako přílohu k masu. Chutné jemně našlehané pyré s oranžovou barvou lahodí nejen oku, ono totiž ještě lépe chutná.

Jak snadno připravit dýňovo bramborové pyré?
Uvaříme si trochu oloupaných brambor ve slané vodě a zvlášť povaříme oloupanou a na větší kostky nakrájenou dýni. Pokud máme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat a pečeme ji i se slupkou. Uvařené brambory slijeme, přidáme k nim uvařenou dýni a se šálkem horkého mléka a přiměřeným kouskem másla rozšleháme na hladké pyré. Podle chuti přisolíme, můžeme přidat stroužek rozetřeného česneku a pro pikantnější chuť i lžíci dijonské hořčice. Podávat můžeme samotné, ale u nás se zrovna grilovala vepřová panenka. Před časem jsem zkoušela použít i plátky roštěnek a rozhodně mohu i tuto kombinaci doporučit. Pokud si k dobrému dýňovému pyré dáte cokoli, bude vám to šmakovat.

(dýňové pyré s grilovanou vepřovou panenkou doplňuji pikantní švestkovou hořčicí domácí vyroby - recept si nechám na příští švestkovou sezónu :-)


Dýňové pyré působí vesele a taková vylepšená bramborová kaše může na zimním jídelníčku působit jako milé osvěžení plné zajímavé chuti s překvapivě jásavou barvou. Grilování řadíme mezi letní sporty, ale proč si sem tam nerozpálit gril i doma? Já si grilování užívám a beru ho za celoroční sport, který tělu svědčí, protože šetří čas i kalorie. V neposlední řadě i peněženku, protože maso připravuji bez oleje nebo jen s minimálním množstvím.

Kde v těchto dnech koupit dýně? Sehnala jsem je v tomto týdnu v bio kvalitě (cena 39,90 Kč za 1 kg) v Albertu. Tam můžete vy zkusit své štěstí.

Jestli zrovna nemáte chuť šlehat se s bramborovou kaší nebo jít někam hledat dýni, udělejte si šťouchané brambory. Nakonec si pochutnáte třeba i bez dýně. Pár nápadů najdete v samotném článku o šťouchaných bramborách. Další geniální nápady si určitě vymyslíte sami ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | 30. ledna 2010 v 12:56 | Reagovat

Super, mam rad brkasi.
a jeste jsem byl prvni s komentarem :-))

2 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 13:13 | Reagovat

[1]: Martin: Kdo první chodí, ten neprohloupí :-) U jídla to platí stoprocentně. Na posledního toho nikdy moc nezbude :-))

3 J. J. | Web | 30. ledna 2010 v 15:00 | Reagovat

Čím a jak šleháte kaši, aby byla co nejnadýchanější?

4 Madla Madla | Web | 30. ledna 2010 v 15:29 | Reagovat

Takovou rozzářenou bramborovou kaši bych si hned dala. Brambory u nás frčí na všechny způsoby a dýni jsem si letos taky zamilovala. jen ji sehnat, s tím je problém. :-( Dokonce ani v Albertu ji neměli :-( Ale až na nějakou narazím, tak se u nás doma moc dlouho neohřeje.

5 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 15:54 | Reagovat

[3]: J. - Dokonale hladkou kaši vyrobíme za pomoci elektrického šlehače, ale je velmi nutné použít správný druh brambor, tzn. moučnatější.

Odkaz na postup přípravy najdete třeba zde:

<a href=http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=9146>Nadýchaná bramborová kaše</a>

6 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 15:59 | Reagovat

[4]: Madla:

Až se někde dýně objeví, třeba se bude tento malý nápad hodit :-) Já si na dýně klidně počkám až do dalšího podzimu, ale když byly k mání v obchodě, neodolala jsem a ještě dva malé exempláře čekají na příští vaření v oranžovém tónu.

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. ledna 2010 v 19:00 | Reagovat

Docela mě překvapuje, jak je dýně lehko k dostání, alespoň tady v Praze. Ve zmiňovaném Albertu, ale i v biobchůdcích. Takže ten jen zbývá veškeré Tvé dýňové tipy :-).

8 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 20:40 | Reagovat

[7]: coco-choc:

Sama jsem se podivila, když jsem na dýni narazila u nás na jihu :-) Hlavně bioobchůdky nezklamaly. Udělala jsme si malou dýňovou zásobičku, tak ještě nejméně jednou budu s dýní experimentovat. Než ji sním, nechám si ji chvilku za účelem zkrášlení domova :-)

9 jednorožec jednorožec | 31. ledna 2010 v 2:50 | Reagovat

Bramborová kaše je družná děvečka.
U nás se mnohdy snoubí s dýní, s celerem, se sladkými brambory (sweet potato), někdy i s kombinací uvedených druhů! Já vím: o tempora, o mores! :-)

Česněk, v diskrétním vetření, vždy těmto vztahům jen prospěl. Snad jen dbát na to, aby brambory v kaši nikdy neztratily dominanci.

10 jednorožec jednorožec | 31. ledna 2010 v 3:47 | Reagovat

Ještě dovětek: Není dýně jako dýně! Některé do vztahu nepřinášejí nic moc než vodnatost, pražádnou chuť a nárok na slávu. Pozor na ně.

11 Dv Dv | 31. ledna 2010 v 16:30 | Reagovat

Jednorožec - sladké brambory  jsou česky batáty :)

12 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 31. ledna 2010 v 18:47 | Reagovat

Dobrý nápad - snad takhle dýni skousnou i její dosud vlažní příznivci! Mám kus pečeného pyré v mrazáku.

13 luckydina luckydina | 31. ledna 2010 v 19:33 | Reagovat

bramborová kaše s tuřínem je taky dobrá, tento týden jsem vařila hrachovou kaši a přidala trochu dýně butternut, její loňská úroda se vydařila, je nádherně vyzrálá a chutná mi víc než hokaido

14 DolceVita DolceVita | Web | 1. února 2010 v 12:38 | Reagovat

[9]: jednorožec:

Brambory opravdu nesmí ztratit své dominantní postavení, protože bramborová kaše má zůstat především bramborovou a všechno ostatní se jen může lehce vetřít do přízně :-) Krásně jste to formuloval, to je bez diskuze.

15 DolceVita DolceVita | Web | 1. února 2010 v 12:41 | Reagovat

[12]: Vilemína: Taková zásoba se vždycky hodí :-) Díky domácím zásobám se stává vaření zábavnější. V mém mrazáku je maso versus zvšelijaká zelenina a zahradní přebytky ve spravedlivém poměru. Ani kousek dýně nechybí :-)

16 DolceVita DolceVita | Web | 2. února 2010 v 13:35 | Reagovat

[13]: luckydina - určitě je škoda omezit se jen na dýni hokkaidó. Už jsem vyzkoušela i jiné možnosti a rozhodně dýně butternut za to stojí! Kombinace s hrachovou kaší je prima. Díky za zajímavý nápad :-)

17 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 3. února 2010 v 12:32 | Reagovat

To taky ráda dělám. Když už nic jinýho, chytne báječnou barvu....až podezřelou :-)

do bramborové kaše někdy dávám i vařené jáhly...vařím je rovnou s bramborama na kaši.

18 Cute.Girl^^ Cute.Girl^^ | Web | 3. února 2010 v 13:50 | Reagovat

krásný blogísek... :-D

19 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2010 v 16:50 | Reagovat

[17]: Domácí čajovna:

Bramborová kaše se dá opravdu krásně přikrášlit :-) Líbí se mi, jak rychle mění barvu. Jáhly jsem v kombinaci s bramborovou kaší ještě nezkoušela, ale zdá se to jako geniální nápad! Díky ;-)

20 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 3. února 2010 v 20:42 | Reagovat

[19]: ale pro oko by se tam hodila i ta dýně. Jáhly jsou poměrně bledé, takže tomu moc na vzhledu nepřidají. Ale když se hodně rozvaří, jáhly myslím, případně se kaše jemně našlehá v robotu, nemá to chybu. Jáhly jsou potřeba co nejvíce rozvařené...na kaši :-)

21 gladiatus-3 gladiatus-3 | Web | 5. února 2010 v 6:20 | Reagovat

Ahoj, máš moc krásný web, prosím podívej se na můj, mám nový desing a pořeboval bych komentáře, předem díky

22 jednorožec jednorožec | 6. února 2010 v 2:45 | Reagovat

Paní J se vrátila z večírku na počest odcházejícího kolegy. Byl prý víceméně vykopnut a tak restaurační théma "Sausage and Mash" (párky a brkaše) bylo dobře voleno. Je to klasický britský pokrm který by měl objímat, chlácholit a utěšovat.

"Udělal jsi jen dobře, že si se vymluvil", pravila má drahá. Abych nezdržoval: Bramborová kaše prý byla hrozná, plná hrudek, nedochucená, nedomaštěná a vůbec nejraději zapomenutelná.

Nedivím se. Naše předešlá návštěva oné restaurace byla mojí poslední. Chudák manželka a její pracovní závazky...

23 Marcela Marcela | Web | 7. února 2010 v 0:07 | Reagovat

Dobrý nápad

24 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2010 v 22:20 | Reagovat

[22]: jednorožec:

Zajímavé, jak jednoduchou přípravu bramborové kaše dokáží kuchaři na celém světě znectít a zkazit její dobrou pověst. U nás je to nejčastěji tím, že brkaše je z prášku a má s tou "bramborovou" pramálo společného :-(

25 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2010 v 22:27 | Reagovat

[23]: Marcela:

Dobrými nápady se dá všechno zvelebit :-)

26 Kotina Kotina | 9. února 2010 v 21:42 | Reagovat

jako kaše dobrý, ale co teprve to maso, to vypadá exklusivně, uf, zrovna mám střevní dietu :)))

27 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:57 | Reagovat

[26]: Kotina:

Kaše bez masa je jen polovina potěšení :-)

28 Jirka Jirka | Web | 1. března 2010 v 14:27 | Reagovat

Pěkný a povedený blog. Pokud někdo nakupujete na Alze můžete na mém webu využívat boxík přes který se dostanete na alzu a následně udělat objednávku. Více na mém blogu. Díky moc :-)

29 links of london links of london | E-mail | Web | 8. října 2010 v 11:28 | Reagovat

Some want to be  engineers  <strong><a href="http://www.linksbracelet.org/">links of london</a></strong>
or doctors  in the future Some want to be scientists or businessmen. Still some wish to be teachers or
lawers when they grow up in the days to come.

30 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 25. dubna 2011 v 15:30 | Reagovat

Podle naší babičky kaši ještě trochu povaříme. Na kaši je skvělá cibulka lehce osmažená na slanině.

31 DolceVita DolceVita | Web | 25. dubna 2011 v 18:29 | Reagovat

[30]: Jiří Bureš:

Cibulka nic nezkazí :-)

32 Generic Cialis Generic Cialis | E-mail | Web | 14. července 2011 v 9:37 | Reagovat

Thank you for sharing to us.there are many person searching about that now they will find enough resources by your post.I would like to join your blog anyway so please continue sharing with us

33 ベトプティック ベトプティック | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 11:39 | Reagovat

Great tips, I would like to join your blog anyway,

34 Penegra Penegra | E-mail | Web | 23. ledna 2012 v 10:40 | Reagovat

Great loved it, will be waiting for your future posts Thank you for sharing.

35 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama