Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Filozof a matematik s kuchařskou blůzou

25. ledna 2010 v 17:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
Christian Rach se musel stát filozofem a matematikem, aby pochopil, že největší štěstí najde v profesionální kuchyni. Taková byla cesta charismatického kuchaře z Hamburku. Christian Rach je držitelem hvězdy Michelin a nepřehlédnutelnou osobností světa gastronomie. Právě v těchto dnech je k vidění na německém televizním kanálu RTL, kde je vysílán pořad s nazvem Rach, der Restauranttester / Rachovy testy restaurací, který je založen na stejné filozofii jako pořad televize Prima s názvem Ano, šéfe!, v hlavní roli se svérázným Zdeňkem Pohlreichem.

Christian Rach, tak jako Zdeněk Pohlreich, navštěvuje "špatné" restaurace, zmítající se na pokraji krachu a snaží se najít řešení, jak podnik znovu postavit na nohy a vytvořit z něj prosperující a konkurenceschopný restaurant, který nezeje prázdnotou, má srozumitelný jídelníček s poctivě odvedenou prací v samotné kuchyni. I když bývá nekompromisní a kritikou nešetří, není třeba nic z jeho slovníku maskovat zvukovou kulisou "píp", tak jak to známe z projevu našeho "šéfa" :-)

Milovníci gastronomicky laděných pořadů by si neměli nechat tento pořad ujít a pro srovnání se podívat, s jakými nešvary se potýkají restaurace jinde. Setkání s touto osobností se na RTL koná dnes ve 21.15 h, tak nalaďte pořad Rachovy testy restaurací. Kdo má cestu do Hamburku, může si u Christiana Racha rovnou objednat stůl, ale čekací lhůty na stůl v restauraci TAFELHAUS jsou úměrné věhlasu této kuchyně.

CHRISTIAN RACH se narodil v roce 1957. V Hamburku vystudoval filozofii a matematiku, ale souběžně se studiem si přivydělával jako kuchař/číšník. Do kuchařské blůzy se natolik zamiloval, že ho vzal jako své životní poslání a po dokončení studia se vydal na cestu světem gastronomie. Zkušenosti získával v Grenoblu i ve Vídni, ale vrátil se zpět do Hamburku, kde roku 1986 otevírá restaurant Leopold a v roce 1989, společně s Robertem Wullkopfem "hvězdný" Tafelhaus. Právě zde v roce 1991 dostává svou první michelinskou hvězdu.

Pokud máte chuť obohatit si knihovnu o knižní tituly napsané kuchařem s titulem, máte možnost.





Máte svoji oblíbenou kuchařskou show? Hlasujte pro ni v připojené anketě nebo napiště v komentářích kterou a proč :-)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Máte svoji oblíbenou kuchařskou show?

Ano, šéfe! 32% (333)
Kluci v akci 13.1% (137)
Babicovy dobroty 11.8% (123)
Kuchařská pohotovost 6.7% (70)
S Italem v kuchyni 36.4% (379)

Komentáře

1 olinka olinka | Web | 26. ledna 2010 v 21:00 | Reagovat

Achjo, škoda, že moje němčina je teď na dost mizerné úrovni... mám doma jednu vynikající německou kuchařku, ale zatím podle ní vařím jen se slovníkem (radši:-)). Jinak Ano, šéfe! je spíš zábavný než vařící pořad, ale aj tak koukám ráda. Zato Emanuel je opravdu profík, tudíž hlas pro něj!!!

2 DolceVita DolceVita | Web | 26. ledna 2010 v 23:31 | Reagovat

[1]: olinka: Němčina zrovna netáhne davy, ale pořad je to zajímavý :-) Emanuel Ridi je vážně zábavný chlapík a protože mám italskou kuchyni v oblibě, na jeho pořad si chvilku najdu. Díky za hlas do ankety.

3 Išiko Išiko | 27. ledna 2010 v 20:27 | Reagovat

Ráda koukám na paní Nigellu, její vaření a chuť k jídlu, hmmmm a její kuchařku jsem dostala od Ježíška :-))
A hlasovala jsem pro Itala v kuchyni, je to TAK jiné v českém televizním vaření. Dejte tam "tohle" jinak to není ono ....

4 Cheerful Lady Cheerful Lady | Web | 29. ledna 2010 v 16:05 | Reagovat

Nemáte, prosím, nějaký osvědčený recept na Pyttipannu? Jedla jsem to jednou v Ikee, ale už vůbec nevím, co v tom tak bylo :).

5 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 11:34 | Reagovat

[4]: Cheerful Lady: Tak to bohužel neposloužím. Ten recept neznám.

6 Cheerful Lady Cheerful Lady | Web | 31. ledna 2010 v 13:34 | Reagovat

[5]: Nevadí, děkuji :).

7 wave wave | 31. ledna 2010 v 18:00 | Reagovat

Mistra kuchaře Racha vůbec neznám, ale ráda se seznámím.:-) V anketě jsem jednoznačně klikla na "Ano, šéfe", protože fandím lidem, kteří jsou odborníci a veřejně upozorňují na nepravosti, co se dějí v našich restauracích. Já do restaurací nechodím vůbec už několik let, protože za prvé, nevidím do kuchyně a za druhé to, co mi je nabízeno, si doma uvařím taky a podle své chuti.
Manu je skvělý kuchař, roztomilý svojí češtinou, ale pravděpodobně se bude orientovat jen na italskou kuchyni a bojím se, že to bude trošku nuda, stereotyp. Snad přesvědčí o opaku. ;-) Takže pan Pohlreich je vítěz ! :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 1. února 2010 v 12:33 | Reagovat

[7]: wawe: Je to sympaťák a kuchař na své místě :-)

Na Z. Pohlreicha mám stejný názor. Je fajn, že nazývá všechno pravým jménem, protože úroveň české gastronomie je velmi pokleslá. Nemá smysl si myslet opak, protože dobrých restaurantů je hříšně málo a ty špatné jsou jasně v přesile. Do restaurace sice chodím (někdy z nutnosti - když jsem na cestách, jindy si vybírám dobrý podnik jen tak pro potěšení užít si gastronomické zázraky dobrých pánů kuchařů) - ne vždy se na talíři potkám se zázrakem, ale je beru to jako jisté dobrodružství. Sama velmi ráda vařím, tak sdílím váš názor, že mnohá jídla si doma uděláme opravdu daleko lépe, než je zvládnou někteří pseudokuchaři. Člověk se až diví, kam kuchaři bez zájmu dokázali tu naši českou kuchyni dovést. To je fakt k pláči. Pohlreich dělá záslužnou činnost, když se nerozpakuje takového kuchaře někam poslat :-) Ital E. Ridi je pořad, na který i já ráda koukám, neboť českou klasiku doma velmi často prokládám italskou kuchyní, tak obdivuji tu jeho lehkost vaření špikovanou roztomilou češtinou.

Dík za prima názor a za hlas v anketě :-)

9 olinka olinka | Web | 1. února 2010 v 21:58 | Reagovat

wave: uznávám, že když jdete na jídlo někam, kde to neznáte, může to skončit dost tragicky, ale většinou jsem zatím všude vše snědla (nebyla-li to obří porce:-). Těžko ovšem říct, kolik restaurací z rad Polhreicha něco vezme a kolik si to přesto furt mastí po svém. Bohužel, kamarádka, jejíž rodina má malou restauraci, říká, že spíš hosté si osvojili Pohlreichovy zvyky vše kritizovat a hlavně je (neopodstatněně) obviňovat, že mají brkaši z prášku:-/
Ad Ital: podle mě má spousta lidí italskou kuchyni zafixovanou jako pizzu a těstoviny, max ještě tiramisu a on právě ukazuje i spoustu jídel z masa, ryb... Pro mě vůbec ne nuda! :-))

10 anna anna | E-mail | Web | 1. února 2010 v 23:36 | Reagovat

nevíte jak se vaří tiramisa?

11 DolceVita DolceVita | Web | 2. února 2010 v 0:32 | Reagovat

[10]: anna: Tiramisu se skvělý dezert. Recept najdete zde:
http://dolcevita.blog.cz/0611/tiramisu

12 DolceVita DolceVita | 9. března 2010 v 23:35 | Reagovat

[10]: anna: Tiramisu je skvělý dezert - recept najdete zde:
http://dolcevita.blog.cz/0611/tiramisu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama