Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dokonale pečená římská kotleta

8. ledna 2010 v 0:22 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Malá římská improvizace, která by se bez starého římského hrnce nekonala. Kotlety byly víc než dokonalé, protože na tenhle hrnec je vždycky absolutní spoleh.

Celý popis receptu s fotografiemi najdete zde:




Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Iris Iris | 8. ledna 2010 v 11:24 | Reagovat

Milá Šárko,římsky hrnec jsem mněla ve sklepě 10 let.Vďaka Tvém jarnímu kuřátku jsem ho oprášila,a to byl úspěch.Teď se teším na kotletu.
Přeji Ti v novém roce hodně tvůrčího elánu,dobré chutě,a hodně času na psaní Tvých fantastických receptů. Iris

2 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2010 v 20:53 | Reagovat

[1]: Iris:

Milá Iris, děkuji za novoroční přání, které s chutí opětuji. Přeji ti též hodně elánu do všeho počínání a buď vždy při chuti - do života, do jídla, do poznávání nových věcí.

Při pomyšlení na římský hrnec si vždy řeknu - nezapomínej na staré věci pro nové :-) On opravdu může konkurovat každému nablýskanému hrnci v moderním designu. Dnes jsem v něm pekla "jen" kuře, ale bylo vážně dokonalé a ponechalo si bohatou chuť a maso bylo prosycené šťávou. Stačilo kuře jen položit do hrnce a už se o nic víc nestarat. Časem snad nějaký recept ušitý na míru tomuto starému hrnci přibude :-)

Měj se hezky a díky za komentář s novoročním přáním
Šárka

3 Jan Panuš Jan Panuš | E-mail | 13. ledna 2010 v 14:45 | Reagovat

Dobrý den!
Římský hrnec mám doma a vždy v něm dělám takový mišmaš, brambory, zelenina a třeba kuřecí stehna a nějaké koření, tudíž jsem rád za každý jiný recept. Tenhle jsem vyzkoušel a je to vynikající. Hlavně díky pestu, které jsem do nyní neznal. Jen se chci zeptat, jestli je úplně v pořádku, když bylo maso vysušené. Pekl jsem to necelé dvě hodiny. Ale co je super, že brambory vůbec nebyly rozvařené. Takže díky za tip. Těším se na další recepty.

Honza

4 DolceVita DolceVita | Web | 15. ledna 2010 v 14:30 | Reagovat

Jan Panuš:
Dobrý den, maso by nemělo být v žádném případě vysušené. Možná záleží na tom, jak dobře je hrnec namočený a kolik vody do sebe nasaje. Vlhkost je při pečení důležitá a zabraňuje vysušení masa i ostatních surovin. Určitě záleží též na samotné troubě, protože ne každá pečeně stejně a dodržuje nastavenou teplotu. Jsem ráda, že jídlo chutnalo, brambory nadchly a určitě se dá s receptem experimentovat a časy podle potřeby zkracovat. Díky za komentář ;-)

5 sigrid sigrid | 22. ledna 2010 v 21:19 | Reagovat

Jsem člověk, který určitě má spoustu zbytečností a naopak některé důležité věci mi chybí. To se týká i římského hrnce. Potíž je v tom, že jsem si někde přečetla, že římský hrnec má být po obou stranách neglazovaný, ale všechny hrnce, které jsem kde viděla, jsou uvnitř glazované. Bála jsem se, že to takhle nebude fungovet. Ale teď koukám, že i Šárčin hrnec má pravděpodobně uvnitř glazuru. Můžete mi někdo poradit, jak to tedy je, abych si ho mohla konečně koupit a vyzkoušet třeba tyhle kotletky? :-))Děkuju.

6 DolceVita DolceVita | Web | 25. ledna 2010 v 17:30 | Reagovat

[5]: sigrid: Teď jsi trefila hřebíček na hlavičku. Opravdu se to tak traduje, ale upřímně ti povím, že jsem takový hrnec neviděla. Ten můj má spodní zapékací misku glazovanou, ale vrchní víko nikoli. Myslím si, že tak je dosti porézní a má dobrou nasákavost, protože se mi v něm opravdu nikdy nic nepřipálilo. Před pečením ho důkladně namočím a obě jeho poloviny ponořím na několik hodin před přípravou do vody. Musím se podívat v obchodě, jak si stojí tyhle hrnce na trhu a v jaké kvalitě jsou k mání. Už jsem je ale dosti dlouho nikde neviděla. Omlouvám se za opožděnou odpověď, nějak jsem komentář přehlédla. Pěkný večer. Šárka ;-)

7 sigrid sigrid | 7. února 2010 v 23:51 | Reagovat

Šárko, nevadí. Také se sem dostanu jen občas. I tak moc děkuji :-).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama