Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Leden 2010

Vylepšená bramborová kaše

30. ledna 2010 v 12:20 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory

Bramborová kaše je moc dobrá ve své základní receptuře, ale proč si ji šikovně nevylepšit? Můžete vyzkoušet třeba tento můj rychlý recept. Ve spojení s dýní se vám bude zdát čertovsky dobrá.

Na dýni jsem si vytvořila závislost velmi snadno. Byla to láska na první pohled i na první ochutnání. Naplno jsem se s dýní seznámila ve Švýcarsku, kde se neostýchají této zelenině vzdávat patřičný hold a najdete ji téměř na každém jídelníčku od podzimu do zimy. Pokrmy s dýní tam již dávno počítají do luxusní kategorie. V posledních letech se dostává dýně na výsluní i u nás a vzbuzuje čím dál větší nadšení.

Dýňové pyré (nejen) halloweenské.
Většinou si baňatou oranžovou dýni spojujeme s Halloweenem. V té době jsou dýně nejčastěji k vidění na pultech obchodů. Dýně se dá pohodlně uchovat v chladu a suchu až do dnešních dnů a dokonce ani zamražení jí nikterak neublíží. Když budete mít chuť tento recept vyzkoušet, určitě se vám dýni podaří sehnat. Tip, kde jsem ji sehnala já, najdete na konci článku. Recept na dýňové pyré je velmi jednoduchý, tak ho mohu popsat stručně. S dýní si můžete troufnout na mnohé jiné dobroty. U nás doma je nejoblíbenější dýňová polévka. Občas dostaneme chuť na dýňový koláč, ale dnes jsem připravila dýni jako přílohu k masu. Chutné jemně našlehané pyré s oranžovou barvou lahodí nejen oku, ono totiž ještě lépe chutná.

Jak snadno připravit dýňovo bramborové pyré?
Uvaříme si trochu oloupaných brambor ve slané vodě a zvlášť povaříme oloupanou a na větší kostky nakrájenou dýni. Pokud máme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat a pečeme ji i se slupkou. Uvařené brambory slijeme, přidáme k nim uvařenou dýni a se šálkem horkého mléka a přiměřeným kouskem másla rozšleháme na hladké pyré. Podle chuti přisolíme, můžeme přidat stroužek rozetřeného česneku a pro pikantnější chuť i lžíci dijonské hořčice. Podávat můžeme samotné, ale u nás se zrovna grilovala vepřová panenka. Před časem jsem zkoušela použít i plátky roštěnek a rozhodně mohu i tuto kombinaci doporučit. Pokud si k dobrému dýňovému pyré dáte cokoli, bude vám to šmakovat.

(dýňové pyré s grilovanou vepřovou panenkou doplňuji pikantní švestkovou hořčicí domácí vyroby - recept si nechám na příští švestkovou sezónu :-)


Dýňové pyré působí vesele a taková vylepšená bramborová kaše může na zimním jídelníčku působit jako milé osvěžení plné zajímavé chuti s překvapivě jásavou barvou. Grilování řadíme mezi letní sporty, ale proč si sem tam nerozpálit gril i doma? Já si grilování užívám a beru ho za celoroční sport, který tělu svědčí, protože šetří čas i kalorie. V neposlední řadě i peněženku, protože maso připravuji bez oleje nebo jen s minimálním množstvím.

Kde v těchto dnech koupit dýně? Sehnala jsem je v tomto týdnu v bio kvalitě (cena 39,90 Kč za 1 kg) v Albertu. Tam můžete vy zkusit své štěstí.

Jestli zrovna nemáte chuť šlehat se s bramborovou kaší nebo jít někam hledat dýni, udělejte si šťouchané brambory. Nakonec si pochutnáte třeba i bez dýně. Pár nápadů najdete v samotném článku o šťouchaných bramborách. Další geniální nápady si určitě vymyslíte sami ;-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Filozof a matematik s kuchařskou blůzou

25. ledna 2010 v 17:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
Christian Rach se musel stát filozofem a matematikem, aby pochopil, že největší štěstí najde v profesionální kuchyni. Taková byla cesta charismatického kuchaře z Hamburku. Christian Rach je držitelem hvězdy Michelin a nepřehlédnutelnou osobností světa gastronomie. Právě v těchto dnech je k vidění na německém televizním kanálu RTL, kde je vysílán pořad s nazvem Rach, der Restauranttester / Rachovy testy restaurací, který je založen na stejné filozofii jako pořad televize Prima s názvem Ano, šéfe!, v hlavní roli se svérázným Zdeňkem Pohlreichem.

Christian Rach, tak jako Zdeněk Pohlreich, navštěvuje "špatné" restaurace, zmítající se na pokraji krachu a snaží se najít řešení, jak podnik znovu postavit na nohy a vytvořit z něj prosperující a konkurenceschopný restaurant, který nezeje prázdnotou, má srozumitelný jídelníček s poctivě odvedenou prací v samotné kuchyni. I když bývá nekompromisní a kritikou nešetří, není třeba nic z jeho slovníku maskovat zvukovou kulisou "píp", tak jak to známe z projevu našeho "šéfa" :-)

Milovníci gastronomicky laděných pořadů by si neměli nechat tento pořad ujít a pro srovnání se podívat, s jakými nešvary se potýkají restaurace jinde. Setkání s touto osobností se na RTL koná dnes ve 21.15 h, tak nalaďte pořad Rachovy testy restaurací. Kdo má cestu do Hamburku, může si u Christiana Racha rovnou objednat stůl, ale čekací lhůty na stůl v restauraci TAFELHAUS jsou úměrné věhlasu této kuchyně.

CHRISTIAN RACH se narodil v roce 1957. V Hamburku vystudoval filozofii a matematiku, ale souběžně se studiem si přivydělával jako kuchař/číšník. Do kuchařské blůzy se natolik zamiloval, že ho vzal jako své životní poslání a po dokončení studia se vydal na cestu světem gastronomie. Zkušenosti získával v Grenoblu i ve Vídni, ale vrátil se zpět do Hamburku, kde roku 1986 otevírá restaurant Leopold a v roce 1989, společně s Robertem Wullkopfem "hvězdný" Tafelhaus. Právě zde v roce 1991 dostává svou první michelinskou hvězdu.

Pokud máte chuť obohatit si knihovnu o knižní tituly napsané kuchařem s titulem, máte možnost.





Máte svoji oblíbenou kuchařskou show? Hlasujte pro ni v připojené anketě nebo napiště v komentářích kterou a proč :-)

Okouzlení v oranžovém tónu

24. ledna 2010 v 14:41 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Jestli se nám v těchto zimních dnech něčeho nedostává, je to slunce. Co si udělat šik recepturu z dýně? (protože nezůstalo jen u dýně, nabízím 3 recepty v 1 článku)

Jen co ji položíte do kuchyně, vnesete tam atmosféru prosluněných dnů. Oranžová barva je absolutně teplým a oslnivým koktejlem namíchaným z odstínů červené a žluté. Na téhle kulaté oranžové záležitosti je pozitivní její trvanlivost. Přežije od podzimu do zimy bez úhony. Její dužina se dá pohodlně i zamrazit. O jednu pěknou dýni jsem zrovna v těchto dnech zakopla v našem tmavém vinném sklípku. Na světle se ukázalo, že je to fešanda Hokkaidó, tak jsem ji vzala s sebou do kuchyně, s úmyslem uvařit si něco čistě vegetariánského. Kdyby to náhodou mělo přijít milovníkům masa líto, souběžně s dýní jsem připravila zajímavou rychlovku z kuřecího masa. Při tomhle vaření můžete myslet třeba na slunnou Itálii. Něco z tamějších vůní na talíři určitě najdete.

Celý článek i s recepty na přípravu růžového pesta, pečené dýně nadívané rýží a zapékaných kuřecích plátků s pestem a mozzarellou najdete na stránkách Gurmánka.cz - i s fotografickým doprovodem.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Pytlík sněhových pusinek v moři sněhu

12. ledna 2010 v 17:04 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Co vás napadne při pohledu na sněhovou nadílku? Mně přišly na mysl sněhové pusinky! Ne že bych se pouštěla zrovna dnes do jejich pečení, to jsem si odbyla v době adventu, ale pořád tu mám jeden pytlík, který jsem si nestihla vyfotit. Kdy jindy, když ne teď! Sněhovým pusinkám to na hromadě sněhu bude náramně slušet. Když si jednu položíte na jazyk, rozpustí se zrovna tak, jako když si posadíte sněhovou vločku do dlaně.

Sněhové pusinky jsou lehoučké jako pírko, když je sníte, nebude to tak velký prohřešek, na který by vás měla upozornit zvedající se ručička váhy. Kdyby náhodou jo, tak stačí vzít do ruky lopatu a přeházet nějakou tu hromadu sněhu :-)

Makrónky, pusinky, laskonky, sněhové placičky - celá rodinka sněhového pečiva. Na povrchu křupou, uvnitř je ještě malinko vlhká sněhová dušička, připomínající kapku rosy, co se na jazyku v jednom mžiku rozpustí. U všech je základem dobře našlehaný sníh z bílků.
Jak správně našlehat sníh?
  • Zde platí zásada, že menší čerstvá vejce mají přednost. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycen vodou a to pro šlehání sněhu není nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
  • Při oddělování bílků od žloutků se nám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
  • Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je v zakryté nádobě do druhého dne odležet a šlehat až druhý den. Před šleháním je necháme cca 20 minut stát v pokojové teplotě.
  • Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota nám zmaří výsledek a sníh se nám nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citrónem.
  • Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon a rychlost přidávat plynule a postupně.
  • Do bílkového sněhu používáme cukr extra jemný krupicový, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.
Na samotný závěr do sněhu vmícháme mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracováváme do sněhové hmoty velmi opatrně, aby nám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.
Kdo má chuť, může se pustit do výroby nadýchaných pamlsků třeba hned. Čisté tóny lehkého sněhu se dají podbarvit ovocem, zašlehat do sněhu sirup, přidat mandlovou mouku a vykouzlit si tak jinou harmonii barevných i chuťových tónů.
Měřeno OKOmetricky, sněhu je u nás tak kolem 40 cm. Štve mě, že jeho výška už přesahuje výšku mých nejvyšších bot :-)

Máte pocit, že je sněhu víc než dost? Při pohledu na tohle foto si to myslet nebudete.

Sněhu a sněhových pusinek totiž nikdy není dost ;-)




Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Dokonale pečená římská kotleta

8. ledna 2010 v 0:22 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Malá římská improvizace, která by se bez starého římského hrnce nekonala. Kotlety byly víc než dokonalé, protože na tenhle hrnec je vždycky absolutní spoleh.

Celý popis receptu s fotografiemi najdete zde:




Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.