Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Indian Vindaloo Curry - pekelně ostré a vzrušující

6. prosince 2009 v 14:21 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Pokud máte chuť usmrtit všudypřítomnou vanilku, alespoň na chvilku, dejte si něco pekelně pikantního. Sladké a líbezné vanilkové tóny mě baví, ale když mohu, tak zběhnu do říše naprosto odlišných chutí. Sáhla jsem do kredence pro namíchané karí z indické Goy (bez glutamátu, konzervantů, umělých barviv). Skvělá směs pro přípravu karí z jihozápadní Indie z oblasti Goa. Je štědře kořeněné červenými chilli papričkami, česnekem a octem. Svůdně voní koriandrem, zázvorem, skořicí, hořčičným semínkem, pepřem, tamarindem. V tomhle jídle červené chilli papričky zatančí přímo na vašem jazyku divoký šavlový tanec, ale ta vzrušující ohnivá chuť vás ve sladkém adventním období zabaví a pohraje si se všemi lenivými papilami a trochu je rozproudí do života. Něco pekelného se na mikulášský svátek v kuchyni vařit musí :-)
Tohle jídlo je dílem půlhodinky. Základem je koupit si tuhle skvělou pastu. Když jsem ji sehnala v tom nejmenším obchodě na ještě menším městě, nebudete s tím mít žádný problém ani vy. Vyrobena je v Thajsku a dováží firma Singa (www.singa.cz). Mezi kořením vyhledejte sáček s názvem Indian Vindaloo Curry. A kupte si k němu alespoň půl kila kuřecího masa (nejlépe prsní partie), vezměte dobrý rajčatový protlak, šalotku nebo cibuli. Jestli vám doma chybí ta pravá rýže, kupte si voňavou basmati. Je tak dobrá, že není divu, že mi doma došla její zásoba a musela jsem sáhnout po divoké rýži s černými obilkami. Skvělé jsou i indické chlebové placky. Jestli mohu doporučit, tak rozhodně myslete na to, co budete pít. Bez toho se žádné pikantní jídlo neobejde ;-)

Příprava je jednoduchá. Rozpálit olej v pánvi, přidat nasekanou šalotku (klidně cibuli, ale šalotka je jemnější) a přidat kořeněnou pastu ze sáčku. Restovat 2 minutky, přihodit nakrájené kuřecí maso (pro 2 stačí necelého půl kila) a osmahnout. Zalít 100 ml rajčatového protlaku, je-li třeba, dolít trochu vody a nechat na mírném plameni probublávat 15 až 20 minut. Přidala jsem si pro vůni špetku mleté skořice navíc.
Podávejte s dušenou rýží, chlebovými plackami nebo obyčejným chlebem. A až si to dáte, tak mi přijďte říct, jak vám chutnalo ;-)

Jak moc jste stateční, když se jedná o pálivé jídlo? Tohle byla u mě taková rozumná hranice pálivosti. Dál už bych se nepouštěla (kdyby nešlo o život ;-) Když bych si ještě přiostřila, byla by to zbytečná frajeřina, která bych sice přežila, ale měla bych pocit, že mi jazyk ochrnul peklem. Chilli mě nerozčílí, když má rozumnou míru a nezastiňuje svou chutí všechno ostatní. Vindaloo Curry bylo skvělé a jazyk pálil tak nějak příjemně rozpustile. Vína jste vypili trochu víc než obyčejně, ale na tuhle páteční pekelnou večeři budu s chutí vzpomínat.

Západní Indie se vyznačuje nepřeberným množstvím nápaditých vegetariánských pokrmů, kterým vévodí čerstvá zelenina, jogurty, hrách a čočka. Oblast Goa leží jižně od Bombaje. Na místní kuchyni je vidět silný portugalský vliv a slavné "vindalú" pochází právě odtud. Do Indie ho dovezli v 16. století portugalští kupci, kteří si na lodích vozili množství naloženého vepřového masa ve vinném octu, česneku a pepři. Samo slovo je složeninou odkazující na ocet a česnek. Vin = vinný ocet. Alú = portugalské alho, tedy česnek.
Vindalú se tradičně připravovalo z vepřové panenky či kýty a hovězího masa. Maso musí být libové a zbavené všech tučných kousků. Právě Goa má ve svém repertoáru tradičních jídel jeden z mála indických pokrmů, který se připravuje z vepřového masa, "vepřové balchao". Goa je ovlivněna třemi náboženstvími (hinduismus, islám a křesťanství) a je známá svou náboženskou tolerancí, která se promítá i do skladby místních jídel.

Každé z mnoha karí má své tajemství. Spočí v tom, jak dokážeme z koření uvolnit všechnu vůni a dostat ji do jídla. Jeden jediný recept na karí neexistuje, ale nejúžasnější směsi si zkušený kuchař namíchá sám. Najděte kus odvahy a vejděte do světa pikantně kořeněných karí. INDIE JE NEJVĚTŠÍ KOŘENKA SVĚTA, proto si přikořeňte sem tam váš kuchyňský repertoár nějakým tradičním indickým receptem a čarujte s vůní koření.

Karí koření (základní recept na suchou kořenící směs, vhodné do jakéhokoli karí)
jedná se o středně ostrou variantu, ze které vznikne cca 110 g směsi

  • 4 lžíce semínek koriandru
  • 4 lžíce římského kmínu
  • 2 lžíce fenyklu
  • 2 lžíce semen pískavice
  • 4 chilli papričky - sušené
  • 5 lístků karí
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžíce mladé kurkumy
  • 1/2 lžičky soli
Nasucho opražit ve woku jen celé kuličky koření. Po cca 10 minutách koření ztmavne a začne intenzivně vonět. Necháme vychladnout a rozemeleme v mlýnku na jemný prášek. Smícháme s kurkumou, mletým chilli a solí. Základní karí směs skladujeme v uzavřené nádobě.

Určitě si říkáte, kde vzít všechno tohle koření? Nic není nemožné, ale pokud si to chcete usnadnit, jsou na trhu hotové směsi karí koření a pasty, které to umí zjednodušit.

Tak ať vás chilli papričky pálí pěkně na jazyku a po kuchyni voní libá vůně koření ;-)



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 6. prosince 2009 v 15:07 | Reagovat

Krásně plamenný recept, který láká k vyzkoušení. Také patřím mezi příznivce pálivých papriček, ale už víc než půl roku si je musím odepřít. Jinak bych dítěti musela pořídit azbestové plenky :-)
U chilli je to stejné jako u vanilky, taky všeho s mírou. Mě osobně se sladké tóny zajídají už nějak dlouho, proto jsem váš recept uvítala s velkou radostí.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. prosince 2009 v 15:50 | Reagovat

Máš pravdu, že vanilka a skořice se brzy "přejí" i "převoní", takže to chce pořádnou změnu. Na pikantní moc nejsem, ale zase jednou za čas, proč ne? A jako vždy, vypadá pokrm v Tvém podání naprosto neodolatelně :-).

3 DolceVita DolceVita | Web | 7. prosince 2009 v 11:06 | Reagovat

[1]: Madla:

Chilli se musí dávkovat opravdu pěkně pomalu, téměř na lékarnických vahách :-))) Moc to nepřeháním, ale ostré věci mám celkem ráda. Takovou dijónskou hořčici přímo zbožňuji. Pro někoho je moc pálivá, ale já tam našla svou rozumnou hranici ostrosti. Doma mi ji nikdo neujídá a mám ji pěkně pro sebe. Zbytek rodiny ji nesnáší. Chilli papričky jsou skvělé, sama je pěstuji, ale větší část beru jako dekorativní prvek zahrady a po vysušení jako ozdobu kuchyně. Jen malé množství se zkonzumuje v jídle. Papričky jsou sexy a červená barva jim sluší nejvíc :-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 7. prosince 2009 v 11:13 | Reagovat

[2]: [2]: coco-choc

Změna na talíři je vždycky příjemná věc :-) Taky nemám ráda v ústech "žiletky", ale na přiměřeně pikantním jídle si ráda pochutnám. Nikdy ho nesním mnoho, ale pálivé papričky nastartují náš metabolismus na plné obrátky, což je dobrá rozcvička pro náš zažívací trakt. V tomhle sladkém předvánočním období je to bezva změna :-)

5 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 7. prosince 2009 v 13:13 | Reagovat

jo tak... nechala bych se svést..:-)

6 miculka11 miculka11 | Web | 7. prosince 2009 v 15:43 | Reagovat

fakt dobra stranka jo a ty recepty hmmmmm  musim jeden skusir mnam mnam

7 sigrid sigrid | 7. prosince 2009 v 23:35 | Reagovat

Další večeře, kterou bych ráda zmaterialisovala! Tedy přiznávám, že moje hranice ostrosti je teď někde u Madrás Curry, ale věřím, že k Vindaloo se ještě "projím". Indickou kuchyni mám ráda, i když ji vlastně znám jen v podání Bangladéšanů. Jejich příprava mi chutná, je odlehčená bez kokosového mléka.
U nás bude, díky Vaší inspiraci, zítra Aloo Gobi, protože je fakt, že sladko-mastné pečení ulpívá na všech sliznicích a člověk chutná vanilku a cukr i ve spaní :-).

8 jednorožec jednorožec | 8. prosince 2009 v 2:03 | Reagovat

Pálivé papričky a jejich capsaicin mají, krom postrkování metabolismu, i další blahodárné účinky. Alespoň já si tak zdůvodňuji svůj návyk - tak jednou týdně potřebuji mocnou dávku!

Některé papričky, nakrájené, přenádherně voní, jakoby po růžích. Mohl bych se učuchat. Ale ten jejich kopanec! Pozor na koneček nosu!

Též je třeba si dávat pozor na ruce. Umytí vodou, mýdlem a kartáčkem často nestačí na úplné odstranění pálivosti - on je potvůrka capsaicin nějak rozpustný v tucích a dostane se do kůže, či pod kůži? Hovořím z (nyní už) komické zkušenosti.

7 Sigrid: Aloo Gobi, nebo Aloo Saag si rád dávám jako "side dish" u našich mnohých Bangladéšů a jejich vyvařoven. Vepřového vindaloo se od muslimů jeden nedočká. :-)

9 osiris osiris | 8. prosince 2009 v 12:16 | Reagovat

vindaloo som objavil uz davnejsie, ale nemohol som si to spravit podla svojej chuti kvoli rodine, pretoze ja mam rad take jedla, ktore by dokazali "sloupnout barvu ze silnice" a take rodinka nevykryva =)

10 DolceVita DolceVita | Web | 8. prosince 2009 v 14:16 | Reagovat

[5]: cajovnaprozeny :-) exotická kuchyně má vždy takové omamné kouzlo, co na mě působí

11 DolceVita DolceVita | Web | 8. prosince 2009 v 14:17 | Reagovat

[6]: miculka11 - kdo nezkusí, má jenom poloviční radost :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 8. prosince 2009 v 14:21 | Reagovat

[8]: Jednorožec - paprička je mocná čarodějka :-) Celkem úspěšně se mi daří některé druhy pěstovat a mám z nich pokaždé obrovskou radost. Ta jejich barva, tvary, vůně, chuť - jsou to ty nejerotičtější plodiny, co znám. Umí doslova očarovat všechny smysly. Dost lidí si však odeženou svou pálivostí, protože o takové vzrušení v ústech každý nestojí. A je fakt, že není radno se jich moc dotýkat. Následky mohou být velmi neblahé :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 8. prosince 2009 v 14:26 | Reagovat

[7]: sigrid - já řadím Vindaloo též k tomu ostřejšímu kalibru, ale dál bych se už posouvat nemusela. Rýže trochu zklidní ústa, tak jsem ji neopomenula na stůl dát (i když by vindaloo slušela daleko víc basmati), ale konzumovat to jen s chlebovými plackami ... asi bych jich snědla pěknou hromadu. Pokrmy s kokosovým mlékem miluji, jsou na chuti krásně hebké a voňavé / pokud neujede s papričkami ruka. Škoda jen, že tuhle voňavou kuchyni si nedopřávám až tak často a když projdu své kuchyňské zásoby, mnoho originálního koření pochopitelně chybí. Mám ráda tyhle hotové karí pasty, s nimi se dá nádherně kouzlit a jde to během krátké chvilky.

Tak ať Aloo Gobi pekelně chutná ;-)

14 DolceVita DolceVita | Web | 8. prosince 2009 v 14:30 | Reagovat

[9]: osiris :-)

Umím si představit tu ohnivou chuť :-))) Z toho by se mi myslím sloupnul jazyk a umřely by všechny chuťové buňky, které se starají o ty naše nevšední kulinářské zážitky. Svět by pro mě rázem skončil a stal by se nudnou říší bez chuti ;-) A toho se bojím :-))) S chilli to raději moc nepřeháním, jen ho nechávám v jídle tak trochu koketně provokovat. To mě baví.

15 háně háně | 8. prosince 2009 v 15:58 | Reagovat

vindaloo jsem ochutnala a palilo me tak, ze me malem museli krisit a polevat vodou :). pro me je prijemne, pikantni a pritom lahodne, madras curry. s miskou jednoduche bile ryze. mnam!

16 Sigrid Sigrid | 8. prosince 2009 v 20:20 | Reagovat

Šárko, můžu doporučit Patakovy pasty. Nejsou sice moc ostré, ale to se dá dohnat přidáním papričky. A jsou skvěle vyvážené. Allo Gobi chutnalo pekelně skvěle :-)).
Jednorožče, Bangladéšani to je to, co mi v Čechách opravdu chybí. A v adventu se snažím odlehčovat s ohledem na vánoční hodování, takže Allo Gobi můžu i jako "main course", ale je pravda, že jinak vždycky a všude vítězí Korai Lamb.

17 jednorožec jednorožec | 9. prosince 2009 v 9:59 | Reagovat

Patakovy pasty jsem kdysi používal, ale začala mě na nich vadit přidávaná kyselina citronová (asi kvůli konzervaci, delšímu "shelf-life"). Cítil jsem ji tam. Napsal jsem jim o tom dokonce email. Myslím, že slušně odpověděli, ale tím jsme se Patak a já rozešli.

Bangladéšani - občas se vyskytuji v ulici, kde několik rodin bydlí. Takhle k večeru, když je bezvětrno, se tam ulicí linou nádherné vůně různých jejich curries. Jeden by si poslintal vestu!

14 DolceVita: Chuťové buňky neumřou! Na nějakou přechodnou dobu jsou v šoku, vrávorají a neví, co se s nimi děje, ale je to zděšení příjemného rázu, asi jako když se lidi dívají na horror film. Vše nakonec dobře dopadne. Alespoň tak to vidím já! :-)

18 Pivli Pivli | Web | 9. prosince 2009 v 11:43 | Reagovat

Moc pěkný receptík, vindaloo je mé oblíbené.
Pálivá jídla miluji, mám lehce plechovou hubu.
Nejlepší indická jídla jsem měla v Anglii.
Kari směs si občas míchám sama, podle indické kuchařky, je tam asi 30 druhů.
Onehdy se mi podařilo namíchat úžasné mádráské kari. Mělo to jen menší chybku, zrovna mádárského jsem si před časem sáček koupila. Ale rozdala jsem po okolí a udělám zase čerstvé. :-)))

19 DolceVita DolceVita | 10. prosince 2009 v 0:09 | Reagovat

[15]: háně :-))) člověk má vědět, kde jsou jeho meze - miska jednoduché bílé rýže to vždycky krásně vyváží

20 DolceVita DolceVita | 10. prosince 2009 v 0:12 | Reagovat

[16]: Sigrid: díky moc za doporučení, po které pastě skočit.

Pálivost se dá vždy doladit, proto nadšeně vítám, že pasty nejsou ostré jako žiletky :-)

21 DolceVita DolceVita | 10. prosince 2009 v 0:16 | Reagovat

[17]: Jednorožec:

Chuťové buňky se musí trénovat a občasný šok jim rozhodně neublíží. Vydržet se dá všechno, záleží na míře naší statečnosti. U extra pálivých papriček se za svou zbabělost nestydím :-)

22 DolceVita DolceVita | Web | 10. prosince 2009 v 0:25 | Reagovat

[18]: Pivli:

Míchat si koření je velké umění! :-) To se mi moc líbí, ale tyhle voňavé směsi většinou nemám z čeho namíchat, protože mi vždycky něco z toho "devatera koření" doma chybí. Ale je to krása, když se krásně trefí chuť. Hrozně ráda čichám všechny ty omamné vůně. Před časem jsme si nakoupila zásobu koření na velkém orientálním bazaru, ale už je kořenkám vidět na dno :-) Budu muset zase vyrazit někam na cesty a doplnit si zásoby. Zrovna jsem zase po čase vytáhla indickou kuchařku a nahlížím do ní před spaním. Původně jsem se chtěla zabavit vegetariánskými jídly, ale nakonec v hrnci skončil kus masa. Možná zítra to bude nějaká voňavá úžasná zelenina. Před svátky si musím trochu uklidnit žaludek :-)

23 Kotina Kotina | 10. prosince 2009 v 19:46 | Reagovat

je to bych si dala, jdu zkusit omrknout jestli se to nedá někde objednat.....

24 Amytie Amytie | Web | 12. prosince 2009 v 19:42 | Reagovat

Ta omáčka,nebo co toje vypadá lákavě

25 BlackSheep BlackSheep | E-mail | 13. prosince 2009 v 14:17 | Reagovat

[16]: : Sigrid:

Taktez pouzivam na sve vindaloo Patakovu pastu "Vindaloo". Od te doby jsem na tomto jidle zavisly. Jen ji nemuzu v Praze nikde sehnat. Musim si ji nechat dovazet z Anglie, coz je dost krkolomne. Kdyby nekdo vedel kde ji sehnat, dejte vedet.

26 Lumina Lumina | 9. ledna 2010 v 14:00 | Reagovat

Jen je škoda, že když už se takové chutné a tradiční indické jídlo podaří, servíruje se "po česku" tedy každý na svém talíři. Kouzlo indického jídla je také v tom, že nikdo nemá tu svoji porci, ale všichni se společně dělí o několik druhů jídel, což skvěle doplňuje už tak příjemný zážitek z jídla.

27 DolceVita DolceVita | Web | 11. ledna 2010 v 12:43 | Reagovat

[26]: To je určitě škoda :-) Česky vybavená domácnost může trochu pokulhávat za tou indickou (je to logické), ale pokud se jídlo podaří a do jeho vůně vejdou všechny originální suroviny, myslím že tento skvostný výlet do indické kuchyně se může uskutečnit i na jednom talíři. Kouzlo společného stolování je jedinečné, ale na druhou stranu pravá indická realita je naprosto jiná, než jak si ji někteří představují z nablýskané indické restaurace někde v Evropě. Z pohledu do indických ulic a na život místních lidí jsem byla doslova omráčená. Na jedné straně lesk, na staně druhé neskutečná bída.

28 Erwin Erwin | 6. února 2010 v 20:05 | Reagovat

Bavil jsem se s jednim Indem, ktery zije v Mnichove a tvrdil ze naprosta vetsina jidel, ktera nabizeji restaurace v Mnichove se od opravdovych indickych jidel lisi. Pravdepodobne opravdova indicka jidla jsou ostrejsi. Presto, pokud budete mit cestu do Mnichova, doporucim vam restauraci Goa, kousek od Isartoru. Je to maly, cisty restaurant, provozovany opravdovymi Indy. Je tam i stylova vyzdoba. Myslim, ze ceny jsou prijatelne i pro lidi vydelavajici v Cechach.

29 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2010 v 21:57 | Reagovat

[28]: Erwin.

Určitě to tak bude. Tu pekelnou ostrost náše netrénovaná ústa určitě nesnesou, tak se jídlu ubírá na pálivosti. Bude to podobné jako s čínskou kuchyni, která je jen slabým odvarem toho, co se v Číně ve skutečnosti jí. Děkuji za tip na mnichovskou Goa restauraci. Ta by určitě stála za vyzkoušení, když má tak dobré doporučení! Není nad to, když v indické restauraci vaří původní kuchař, které mu je indická strava přirozeností. To mám ráda. Díky, zdravím ;-) Šárka

30 Erwin Erwin | 9. února 2010 v 12:04 | Reagovat

Tady jsem nasel odkaz i na jejich stranky:
http://www.goarestaurant.de/. Tu ostrost si muzete porucit pri objednavani. Oni dobre vedi, ze ne kazdy to ma rad velice ostre.
Na dobrou reckou kuchyni (vari a obsluhuji pouze Rekove) bych doporucil v Mnichove www.paros-muenchen.de. Atmosfera je tam jako kdybyste se ocitli v Recku a kdyz se nebudete chtit zvedat, budou vam porad dolivat ouzo:-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 16:03 | Reagovat

[30]: Erwin:

Řecká pohostinnost je pověstná :-) Ve správné řecké taverně se člověk cítí jako v maminčině kuchyni. Tam mu pořád něco dolévají a jsou rádi, když nikdy neodejde :-) Díky za odkazy, prozkoumám je.

32 Pablo Pablo | Web | 8. prosince 2011 v 12:03 | Reagovat

Moc dobré a protože mám firmu Singa takřka za rohem, nakupuji přímo u zdroje.
Jen tu skořici bych už nepřidával. Popravdě bych trochu ubral.

33 DolceVita DolceVita | Web | 11. prosince 2011 v 14:06 | Reagovat

[32]: Pablo:

Skořice je silné koření, musí se s ním opatrně :-)

34 Phil Phil | 4. června 2014 v 22:28 | Reagovat

Jestli budete mít někdy cestu do Karlových Varů, doporučuju indickou restauraci Tandoor. Je kousek od Thermalu, konkurenci najde těžko.
http://www.tandoor-kv.cz

35 popel2 popel2 | Web | 28. ledna 2015 v 13:43 | Reagovat

článek o 10 potravinách zrychlující metabolismus na magazínu pro ženy. Co takhle zkusit chilli, mandle, nebo čistou vodu?
http://woday.cz/10-potravin-zrychlujici-metabolismus/

36 Lukas Sousek Lukas Sousek | 31. ledna 2016 v 10:33 | Reagovat

Autenticka indicka kuchyne a mate recept s pastou ze sacku co vyrabi jeste k tomu neindicka firma. Jako vazne? Absolutne vse kleslo na bod mrazu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama