Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jak nejrychleji připravit rybí filátko?

9. listopadu 2009 v 16:35 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Ryby

Protože humoristické časopisy žijí již desítky let z příběhů "jak zabít kapra a přežít", nebudu vám doporučovat nic podobného. Klidně si chyťte svou rybu k obědu v obchodě. Bude pěkně vyfiletovaná a uspoříte čas. Já vám k tomu přidám rychlou a nenáročnou recepturu na úpravu rybího filetu.

Doporučuji candáta. Bohužel tato luxusní rybka nebývá běžně dostupná, proto ji můžete nahradit filetem z pangasia. Na můj recept nepotřebujete mít krom kousku vhodné ryby žádné další ingredience. Určitě všechno najdete v domácích zásobách. Rovnou slibuji, že zakrátko máte na stole rybí filátko.


Rybí filátko v parmazánové krustě

Potřebujeme:
  • 4 ks filetů z candáta (nebo pangasia)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce sekané petrželky (lze použít i sušenou)
  • 1 polévková lžíce sekané pažitky (lze použít i sušenou)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení + plátek másla

Rybí filety osušíme, lehce pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme solí a čerstvě mletým pepřem. V misce důkladně rozšleháme 3 čerstvá vejce, přidáme jemně nasekané bylinky a strouhaný parmezán.

Filety nejprve obalíme v hladké mouce a poté je protáhneme ve vejcích s bylinkami a parmezánem. V pánvi rozehřejeme olej a přidáme k němu plátek másla, aby ryba smažením získala příjemnou máslovou vůni. Filety z vaječné lázně ihned vkládáme do horkého oleje a krátce osmažíme po obou stranách. Udělá se pěkná zlatá a nadýchaná krusta. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Svěřuji talíř s rybou jen a pouze vaší fantazii. Třeba z jedné bramborové kaše vykouzlíte dvě barevné variety. Hromádku té klasické smetanové doplníte porcí kaše přibarvené paprikovým protlakem nebo dýňovým pyré. Ani na másle podušený cukrový hrášek není vůbec špatný. Co si k rybě na talíř přiložíte je čistě vaše věc.

Pokud budete mít zdání, že rybí filet se upekl nějak moc rychle a hrozí riziko nepropečeného středu, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a v horké troubě ( 200 °C) nechte pár minut dojít. Víc jak 5 minut není potřeba. Ryba musí zůstat pěkně šťavnatá.

Ryba zvaná Pangas / Pangassius / sumeček žraločí
Pangas je sladkovodní dravá asijská ryba. Maso má jemné, bez rybího zápachu a téměř bez kostí.

Říkala jsem si, že mé předešlé rozjímání na břehu rybníka by chtělo doplnit něčím na talíři. Vybrala jsem jeden z mých nejoblíbenějších a nejméně komplikovaných receptů na přípravu filetované ryby. Kdo má ryby rád, tomu není potřeba nic radit. Sám moc dobře ví, jak s nimi v kuchyni naložit.

Kdo ryby jí, třeba se s námi rozdělí o nějaký skvělý rybí recept. Pokud ho zašle i s fotografií, najde se pro něj místo na stránkách Gurmánka.cz, kde je vymezen prostor pro recepty z vašich kuchyní (kontaktní údaje jsou k nalezení přímo na stránkách).

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jyxo Jyxo | 9. listopadu 2009 v 16:47 | Reagovat

Ahoj! Jsi s Blogem tak spokojený/á že by
jsi pro něj chtěl/a hlasovat v anketě
Nejoblíbenější server roku 2009?
Jednoduše pošli GO uhbd2m na číslo 9030979
a obratem obdržíš SMS s potvrzením
hlasování. Cena jedné SMS je 3 kč

2 Simushka Simushka | Web | 9. listopadu 2009 v 17:05 | Reagovat

to vypadá dobře =)

3 toffo toffo | Web | 9. listopadu 2009 v 20:21 | Reagovat

Už dlouho si brousím nůž na candáta. Ale v poslední době nemám dobrou zkušenost s restauracemi. Candát na roštu v jídelním lístku za pěkně vysokou cenu mi nepřipadá příliš inspiritativní. Takže si radši rybku sama připravím doma. Už vím jak :-).

4 coco-choc coco-choc | Web | 9. listopadu 2009 v 20:22 | Reagovat

Pangasius k nám na talíř připlouvá pravidelně :-), této rybce neodolám ani já... Díky za další tip jak ovzláštnit přípravu této ploutvičky, pro parmezán máme velkou slabost, tak to bude určitě u nás hit :-)))

5 Naďa Naďa | E-mail | Web | 9. listopadu 2009 v 20:27 | Reagovat

V Kauflandu Stodůlky mají čerstvý filet z candáta celkem pravidelně. Taky tam mají dobrou tmavou tresku. Pangase taky, ale před časem jsem ho přestala kupovat (nejen v Kauflandu). Nějak se mi zdá, že je blátivější a méně chutný, než před pár lety býval. Pak jsem taky četla pár článků o tom, jak se ve Vietnamu chová a tak nějak mě přešla chuť.

6 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 0:19 | Reagovat

[2]: Simushka: Je to jednoduché a dobře to chutná :-)

7 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 0:21 | Reagovat

[3]: toffo:

Máš pravdu, že v některých restauracích s candátem nezacházejí tak, jak by si tahle ušlechtilá ryba zasloužila. Raději si ho dám doma, když dostanu čerstvý úlovek. Sice to není na denním pořádku, ale o to víc si tuhle rybu vychutnám a dám si záležet na její přípravě :-)

8 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 0:29 | Reagovat

[4]: coco-choc: Každá ryba, která připluje do našeho talíře udělá pro nás neocenitelnou službu :-) Škoda že tu nefungují pořádné rybí trhy. Sladkovodními rybami se naše vody jenom hemží, ale jen málokdo o ryby stojí. Když jsem byla mála, udržovala jsem si od ryb bezpečnou vzdálenost. To už není pravda :-) Sice si v rybách trochu vybírám, ale mám je moc ráda.

9 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 0:36 | Reagovat

[5]: Naďa:
5) Naďa:
Pangas je ryba se špatnou pověstí :-) Vím! U nás (v kraji rybářů a rybníků) není takový problém čerstvou rybu sehnat, ale chlazeného candáta vídám v obchodní síti docela málo. Když už ho mají, mnohé odradí jeho vyšší cena :-(

10 Madla Madla | Web | 10. listopadu 2009 v 8:53 | Reagovat

Rybky mám moc ráda a takového pangasia připravuji už takřka pravidelně. Candát je úžasná rybka, jen je těžko k sehnání. Ryby jsou moc prima, jen je škoda, že jsem o ně v dětství příliš nestála. O mnohé jsem přišla.

11 jednorožec jednorožec | 11. listopadu 2009 v 0:56 | Reagovat

5 a(9): Naďo, též jsem se informoval a jsem stejného názoru. Ale nechci kazit chuť. Proti gustu...

12 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2009 v 18:56 | Reagovat

Věřím, že by parmezánová krusta slušela jiné rybě mnohem víc. Co třeba docela "obyčejná" norská treska? Nejen že je pangas "pěstovaný" naprosto příšerným způsobem, ale je blátivé konzistence a hnusně chutná. Snad i kapr bahňák chutná líp....  

13 Šárka Šárka | Web | 11. listopadu 2009 v 20:16 | Reagovat

[12]: schnytlik:

V receptu doporučuji candáta :-) Pangas je uveden jen jako alternativa. I když nás to bude 100x štvát, v ČR je tato ryba za poslední roky asi nejprodávanější a nejsnáze dostupná (toť statistika). Každý má možnost volby, do toho těžko můžeme zasahovat. Na tuto úpravu je vhodný i jiný rybí filet, určitě si s tím v kuchyni každý poradí po svém a podle možností. Recepty nejsou direktivní :-)
Původně jsem tuhle recepturu připravovala z rybky jménem "egli", ale ta se loví ve švýcarském jezeře u města Biel, tak ji ani nedoporučuji. K čemu suroviny, které u nás v ČR nejsou dostupné. S čerstvými rybami to je na českém trhu bída :-(

14 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2009 v 20:57 | Reagovat

[13]: Candát je velmi chutná ryba.
Proto mne překvapuje její nahrazení zrovna pangasem. Mně se ta ryba ekluje, ačkoli sama za to nemůže, a tak jsem si musela ulevit.    

15 Naďa Naďa | E-mail | Web | 11. listopadu 2009 v 23:59 | Reagovat

Tento týden je v Tescu akce na filet z candáta, 239 Kč/kg.

16 toffo toffo | 12. listopadu 2009 v 14:00 | Reagovat

[15]: Díky Naďo

17 jednorožec jednorožec | 13. listopadu 2009 v 1:43 | Reagovat

Napadá mě, co by k tomu ještě šlo a je právě v sezóně: dušený pórek.
Nakrájet na komínky stejně vysoké, asi 4cm. Zvolit kastrol, kam by se pěkně vešly, o sebe se vzájemně opíraly a nepadaly naznak. Olej a máslo, podlít bílým vínem, nechat alkohol odpařit. Sůl, pepř. Až pak dát poklici a na mírném ohni do měkka. Pak zase s poklicí pryč, aby zahoustla šťáva.

18 Šárka Šárka | Web | 13. listopadu 2009 v 11:47 | Reagovat

[15]: Naďa:

Na filetovaného candáta je to slušná cena. Díky za připomenutí. U nás bude příští týden výlov, tak si pro čerstvé ryby dojdu k malému rybníku u lesa. Makro je po celý rok můj hlavní dodavatel ryb / hlavně těch mořských. S nabídkou jsem celkem spokojená, i když tu atmosféru mořského pobřeží to nemá :-) O to raději jezdím v létě k moři a nic než ryby tam nejím ;-) Díky!

19 Šárka Šárka | Web | 13. listopadu 2009 v 11:52 | Reagovat

[17]: jednorožec:

Ó, na to bych se nechala pozvat! Už cítím tu příjemnou vůni. Pórek je na trhu po celý rok a doma mi nikdy nechybí. Vypěstovat se mi ho moc nedaří, ale když koupím slušný v obchodě, vždycky z něj něco nachystám. Naposledy dušený rybí filet v pórkové smetaně. Jednoduché a skvostné jídlo. V archivu mám fotky, mohla zpracovat recepturu. Ryb není nikdy dost a u nás doma se pravidelně v pátek jí ryba. Snažím se to přísně dodržovat :-) Někdy i častěji než jenom v pátek.

Díky za dobrý a voňavý nápad na úpravu pórkových komínků ;-)

20 jednorožec jednorožec | 13. listopadu 2009 v 16:49 | Reagovat

Šárko, pórek není vůbec těžké pěstovat! Seji dost brzy na jaře do truhlíku, v teple. Po vyklíčení bydlí truhlík v nevytápěném skleníku, až je pórek jako tenká tužka. Alternativně koupím truhlík v tomto stadiu v zahradnictví.

Pak jde na záhon, kde kolíkem udělám dírku asi tak 20 cm hlubokou, individuální pórek do ní vhodím, ale dírku nezasypávám. To je důležitý fígl. Pouze zaleji vodou. Později k už vzrostlým pórkům motykou přihrnu hlínu. Tady v Anglii zůstanou venku použitelné obvykle celou zimu, trocha toho našeho mrazu jim nevadí. Slimáky, holuby a veverky pórek vůbec nezajímá - obrovská to výhoda!

21 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 14. listopadu 2009 v 17:00 | Reagovat

[9]: ano, narazit na kvalitní a dobrou rybu je kumšt.

I to je možná důvod, proč se tady jedí jenom na Vánoce, kdy jsou přímo z kádí...

Díky za tip, moc hezký recept!

22 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 14. listopadu 2009 v 17:01 | Reagovat

[20]: jeje... úplně vidím Jamieho Olivera a jeho zimní zahradu plnou pórku, to jsem záviděla - a jak!

23 jednorožec jednorožec | 15. listopadu 2009 v 10:23 | Reagovat

22, Domácí čajovno, já Jamiemu také závidím - jeho zahradníka, či zahradníky!! ;-)

24 Šárka Šárka | Web | 15. listopadu 2009 v 13:37 | Reagovat

[20]: Jednorožec:

Určitě se nevzdám a o svou pórkovou úrodu budu bojovat. Podařilo se mi vypěstovat sice na pohled hezké kousky, ale uvnitř se zabydlel cizopasník, který je pěkně rozvrtal. Nejspíš se jedná o nějakou nedostatečnost půdy, ale příští rok budeme zahradu trochu kultivovat, tak snad se poštěstí a úroda bude lepší.

Toho zahradníka od Jamieho bych taky potřebovala :-)))

25 Katka Katka | 15. listopadu 2009 v 14:05 | Reagovat

Ahoj všem milovníkům ryb,
recept je fajn, přebírám do repertoáru. Pro mě je ovšem nejrychlejší úprava ryby v mém případě čerstvé tresky-položím na plech s pečícím papírem na filé plátky bylinkového másla a hotovo. Anebo filé jemnounce uvařit a podávat s citronovou omáčkou, nebo omáčkou z vína a česneku - někdy víno nahrazuji syrovátkou - super chuť. Přítel nejradši ryby smažené, takže bud klasický trojobal, nebo těstíčko na způsob fish n chips z UK, tak mu ted udělám tuhle parmazánovou mňamku. Pár rybích receptů mám na svém fotoblogu www.kety78.spaces.live.com - hledat ve fotogalerii fishing and cooking a připluli k nám sledi :o)

26 Šárka Šárka | Web | 16. listopadu 2009 v 17:05 | Reagovat

[25]: Katka:

Máš pravdu, že v troubě je to ještě rychlejší a s minimem námahy. Vlastně takhle ryby dělám nejraději i já :-) Ať pstruh, losos, treska nebo candát, lehká a dietní úprava v troubě (s pomocí horkého grilu) je nejšetrnější a nejdietnější :-) Občas přijde chuť na něco smaženého, tak tento způsob je docela fajn. Za předpokladu, že používáme opravdu dobrý olej. Na to já u nás doma dbám. Doufám, že přítel si pošmákne ;-)

27 Aneta Aneta | Web | 19. listopadu 2009 v 13:03 | Reagovat

Úžasné jídlo a myslím, že i docela zdravé. Autorce děkuji za příjemné zpracování receptu. Aneta

28 Šárka Šárka | Web | 23. listopadu 2009 v 15:20 | Reagovat

[27]: Aneta:

Díky za zastavení na mém blogu :-)

29 Eva Eva | 2. prosince 2009 v 11:57 | Reagovat

Já se připojuji ke schnytlikovi - teď jsem dostala e-mail celkem negativní na pangasiuse. Je to obyčejná sladkovodní ryba (ne mořská), žijící v Mekongu, prý dost žravá a na to, že k nám putuje přes kus světa (údajně až z Vietnamu) je docela levná :-( Tak jsem k němu pojala taky docela kus nedůvěřivosti, i když předtím jsem si ho ráda kupovala (nerozpadá se třeba jako treska). Ale ségra ho taky nemusí, prý jí taky chutnal jak bláto.

30 4girls 4girls | 8. prosince 2009 v 13:36 | Reagovat

V Tesku mají teď candáte v akci, takže jsem nelenila, koupila ho a usmažila podle tohoto receptu. Kdo má rád rybu smaženou, určitě místo trojobalu tuto obměnu přivítá. Děti byly nadšené, pochutnali jmse si. I když přece jen... jako nejlepší rybí pokrm zatím u mě stále vítězí Lososová hnízda

31 Coubine Coubine | 30. června 2010 v 20:36 | Reagovat

Śárko jako vždy, naprosto fantastické!! Děda rybář poslal polovinu krásného včera chyceného candáta a ani na vteřinu jsem neváhala, na kterých webovkách hledat inspiraci!! jako vždy jste nezklamala!! Díky!!

32 DolceVita DolceVita | Web | 2. března 2012 v 15:48 | Reagovat

[30]: 4 girls:

Losos v hnízdě je zábavný :-)

33 DolceVita DolceVita | Web | 2. března 2012 v 15:50 | Reagovat

[31]: Coubine:

Rybích receptů není nikdy dost :-) Měla bych rubriku o nějaké novinky rozšířit.

34 red and white wedding dresses red and white wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:30 | Reagovat

Q. Why did the boy tiptoe past the medicine cabinet?

35 replica hublot classic watches replica hublot classic watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:02 | Reagovat

I enjoyed this. Do you have a RSS feed?.
http://www.latewatches.com/franck-muller-casabalance.html

36 akio akio | Web | 7. září 2016 v 11:00 | Reagovat

půjčka mezi firmami 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama