Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Listopad 2009

Ryba bez kostí, hromada pórku a louže smetany

30. listopadu 2009 v 0:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Ryby
Nejlepší supermarket na čerstvé ryby je rybník. Když je na romantickém místě u lesa, chodím tam strašně ráda. V létě kvůli rozkvetlé hladině plné leknínů, koncem roku pro ryby, po celý rok pro pár deka romantiky. Všeho je tam dost. Záhořský rybník je malá vodní plocha, ale s velkým kouzlem. Při výlovu se konečně dozvím, co plave pod hladinou.
Vánoce už tiše neklepou, ale začínají vylamovat naše dveře a hrnou se hned do kuchyně. Začíná teror vanilkou :-) Když to všude tak hezky sladce voní, mám nutkavou potřebu občas změnit parfém. V oblaku vanilkového opojení se nedá vydržet věčně, vyrazila jsem někam, kde to voní úplně jinak. K lesu. Pro čerstvou rybu se u nás chodí rovnou na hráz rybníka.

v síti uvízl kapr a s ním parta línů, co se tak krásně lesknou


Ryba bez kostí, hromada pórku a louže smetany

V tomhle jídle je králem pórek a královnou čerstvá ryba. Smetana jen mlčky asistuje. Když k tomuto základnímu triu přidám ještě hlubokou pánev s plátkem másla a špetku soli, mám během chvilky na stole celkem zdravou a nadmíru skvělou večeři.

tenhle štíhlý krasavec je amur

Není nad čerstvou rybu. Pokud to ale nejde jinak, musíme se spokojit i z mraženým filetem, třeba z tresky. Já upřednostnila sladkovodní rybu, jmenovitě krásného amura. Když jsem mu hleděla do očí, bylo mi ho líto. Ale takový už je úděl ryb. Celý víkend jsem trávila na výlovu našeho malého rybníka u lesa. Neslušelo by se nad místní rybou ohrnovat nos, proto jsem se pustila do lehkého rybího jídla po svém. Ten den byl u nás v přesile pórek. Spolu s čerstvou vyfiletovanou rybou se stal hlavním protagonistou v receptu, který pro vás mám.

po krásných línech byla největší poptávka

Přichází dny adventu. Úklid, nákupy, pečení cukroví. Kde brát čas na vaření? Tenhle recept s časem neplýtvá.


Dušená ryba v pórkové smetaně

  • podle strávníků volte počet rybích filetů
  • 2 pěkné čerstvé pórky
  • 250 ml smetany
  • lžička dobré hořčice (může být i sušená anglická)
  • špetka soli
  • může být i čerstvě mletý pepř
  • plátek másla do pánve
  • citrónová šťáva na dochucení
  • vařené brambory jako příloha
Rozpálíme pánev s plátkem másla a vhodíme hromadu očištěného a na proužky nakrájené pórku. Osolíme, opepříme a lehce osmahneme. Poté přidáme všechnu smetanu a do ní položíme osušené a osolené rybí filety. Ve smetaně s pórkem dusíme při mírné teplotě cca 8 až 10 minut, aby ryba zůstala krásně šťavnatá a natáhla do sebe lahodnou chuť pórku a jemné smetany. Pro zvýraznění chuti je dobré přidat lžičku opravdu dobré hořčice. Omáčku nezahušťujeme moukou ani ničím jiným. K hotové dušené rybce podáváme plný talíř vařených brambor. U nás se servíruje do hlubokých prostorných talířů a vydatně přelévá smetanou s pórkem. Můžete podávat s plátkem citrónu a s plnou sklenicí dobrého bílého vína. V tomhle jídle je králem pórek a královnou čerstvá ryba. Žádnou jinou bylinku není potřeba do jídla dávat.

Jestli se vám dušená ryba rovnou v pánvi zdá málo kuchařsky zvelebená, klidně si ji předem opečte.
Rybí filety osušíme, osolíme, obalíme v hladké mouce a na plátku másla v horké pánvi po obou stranách opečeme. Vyjmeme z pánve, uchováme na teplém místě a do pánve vhodíme všechen pórek. Poté postupujeme naprosto stejně, jako v předešlém návodu na přípravu. Kdo nemá rád pórek, může to samé udělat třeba s hromadou čerstvých žampiónů, v létě hříbků nebo lišek. Já nedám dopustit na první variantu a s opékáním předem se nezdržuji.
Kdo se trochu vyzná, ten určitě pozná všechny ryby lapené v síti. Záměrně jsem o úlovku nic předem neprozrazovala :-) Kdo si tipne?
štika měla nejhezčí oči a nejvíc energie, proto se snažila dostat zpátky do rybníka a málem se jí to povedlo

Kolik zubů má štika?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Soutěž utkaná z vůně perníku

16. listopadu 2009 v 1:57 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle
Nastal čas na soutěž utkanou z vůně perníku a šikovnosti vašich rukou. Bez perníku by nebyly vánoční svátky takové, jaké mají být. V mnoha domácnostech je to první vánoční cukroví, které začínáme v těchto dnech péct. Pojďme to udělat tak trochu společně a na perníkové téma si i zasoutěžit. Už jenom pro tu neodolatelnou vůni to stojí za to.

Kdo má chuť, může se pochlubit svými perníkovými nápady, radou, fotografií perníkového výtvoru nebo odkazem na své stránky, kde to upečeným perníkem voní. Méně zdatní se rádi v této sladké disciplíně zdokonalí a třeba pošlou i fotografii svého úplně prvního premiérového pečení. Ostřílení perníkoví mistři se mohou pochlubit svou zručností a nechat nám tu i nějakou tu kamarádskou radu, jak to udělat, aby i ten náš perník vypadal a chutnal mistrovsky ;-)

Co je podmínkou této soutěže?
Fotografie čerstvě upečeného letošního perníku. Fantazii se meze nekladou. Od drobných perníčků se můžete klidně dostat až k architektonickým skvostům, tzn. perníkovou chaloupkou počínaje a věrnou kopií slavného náměstí konče. Víte kde tohle náměstí hledat?

Pro 3 nejpěknější perníkové fotografii jsou nachystány ceny na váš vánoční stůl. Připravila je ve svém atelieru šikovná brněnská keramička Dáša Wallerová. O vítězích bych ráda nechala rozhodnout do 20. prosince, aby se výhry dostaly na váš sváteční stůl. Na pomoc si pozvu odbornou porotu :-) Nerada bych na to rozhodování byla sama.

Tak tedy otevírám perníkovou rubriku, protože cítím, že vůně perníku už na nás číhá ;-)

Vaše příspěvky k perníkovému tématu posílejte na adresu gurmankacz@seznam.cz
Ve vůni perníku budeme až do vánočních svátků. Kdo letos nepeče, může se od těch pilnějších přiučit a zkusti to příští rok. Za všechny perníkové příspěvky předem děkuji a přeji vám, ať se nic nespálí a všechno vaše cukroví je dokonalé! (čím je cukroví dokonalejší, tím narůstá riziko, že vám ho bude chodit celá rodina tajně ujídat :-)
Za nejpěknější perníkové počiny jsou zde i pěkné ceny. Keramické lampičky budou dobře sloužit třeba na kousek toho Betlémského světla.

Přímo s pojetím cen v podobě originálních keramických svícnů se otevírá půvabné téma starých tradic a Betlémského světla. Krásné povídání napsala kamarádka Helli, proto vyhlášení předvánoční perníkové soutěže mohu prosvětlit informacemi o světle z Betléma, které je novodobým symbolem vánočního míru.

Doba vánoční je spojena s řadou zvyků, obyčejů i tradic. Perníčky, téma druhé letošní soutěže na stránkách Gurmánky, jsou tradičním pečivem, jež se ve střední Evropě poprvé zmiňuje již ve 13. a 14. století a svou sváteční funkci si udrželo dodnes.
Tradice však mohou vznikat i v moderní době. Pojďme si přiblížit jednu z nich, která se s vánočními svátky spojuje rovněž. Chuťové buňky při ní sice přijdou zkrátka, zato ale navodí sváteční vánoční atmosféru. Je to totiž Betlémské světlo.

Nápad s Betlémským světlem vznikl v roce 1986 v hornorakouském studiu rozhlasové a televizní stanice ORF. Iniciátoři tehdy plánovali šíření světélka pokoje a míru (Friedenslicht), jak se mu říká v německy mluvících zemích, pouze jako jednorázovou součást akce "Licht ins Dunkel" - vánoční sbírky televize ORF na pomoc postiženým dětem. Světlo z Betléma se však setkalo s nadšenou odezvou a stalo se ve většině zemí Evropy novodobým symbolem vánočního míru. Plamínek z místa Ježíšova narození v Izraeli přivážejí od té doby každoročně rakouští skauti, kteří je přepravují ve speciální lampě letecky do Vídně. Zde si je o třetím adventu převezmou při ekumenické bohoslužbě delegace skautů z většiny evropských zemí a odvezou si je domů. Z České republiky si pro Betlémské světlo přijeli do Vídně poprvé brněnští skauti již v prosinci 1989 a dovezli je až do Prahy pod sochu sv. Václava. Nezůstalo pouze při této jediné cestě, brněnští skauti reprezentují Českou republiku ve Vídni pravidelně rok co rok.

O letošní rozvoz Betlémského světla po České republice se skauti postarají v sobotu 19. prosince 2009. Vyzvednout si je pak může do Štědrého večera každý - skauti totiž světlo nejen rozvážejí vlakem, ale roznesou je i do různých veřejně přístupných míst jako jsou např. knihovny, vánoční trhy, náměstí měst či kostely.

Na PERNÍKOVÉ TÉMA


tady můžete nasát trochu čerstvé perníkové vůně:
  1. Perníkové těsto co se vždycky povede
  2. Perníková chaloupka
  3. Maminčiny vánoční perníčky
  4. Pozdrav od perníkářky Dany z Olomouce
  5. Něžné perníčky od Štěpánky
  6. Perníčkové potěšení od Jany
  7. Milostivé a požehnané perníčky od Gabriely
  8. Šťastné a veselé perníčky od Jindřišky
  9. Pravé pardubické perníčky od Berušky
  10. Adventní perníkové čarování podle Lenky
  11. Perníčky z lásky od Petry
  12. Perníkové klenoty od Markéty
  13. Perníková romance "O čekání na sníh" od Katky
  14. Přímo pohádkové perníčky od Daniely
  15. Perníčková dekorace od Žanety z Olomouce
  16. Divotvorné perníčky od Moniky
  17. Chaloupka z perníku od Terezy
  18. Malované perníčky od Yvetty
  19. Sto laskavých perníčků od Jitky
  20. Chaloupka splněných očekávání od Yvetty
  21. Perník s tváří anděla od Šárky
  22. Perníkové chaloupky od Hanky a ještě něco k tomu
  23. Pojďte s Katkou do Betléma
  24. Pěkně zabydlená perníková chaloupka
  25. Perníčky od srdce
  26. tento prostor je tu pro váš perníkový nápad :-)
Vyhodnocení perníčkové soutěže:
a co já teď s tím ??
Výherci perníčkové soutěže jsou tu - Gratuluji všem zúčastněným!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Jak nejrychleji připravit rybí filátko?

9. listopadu 2009 v 16:35 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Ryby

Protože humoristické časopisy žijí již desítky let z příběhů "jak zabít kapra a přežít", nebudu vám doporučovat nic podobného. Klidně si chyťte svou rybu k obědu v obchodě. Bude pěkně vyfiletovaná a uspoříte čas. Já vám k tomu přidám rychlou a nenáročnou recepturu na úpravu rybího filetu.

Doporučuji candáta. Bohužel tato luxusní rybka nebývá běžně dostupná, proto ji můžete nahradit filetem z pangasia. Na můj recept nepotřebujete mít krom kousku vhodné ryby žádné další ingredience. Určitě všechno najdete v domácích zásobách. Rovnou slibuji, že zakrátko máte na stole rybí filátko.


Rybí filátko v parmazánové krustě

Potřebujeme:
  • 4 ks filetů z candáta (nebo pangasia)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce sekané petrželky (lze použít i sušenou)
  • 1 polévková lžíce sekané pažitky (lze použít i sušenou)
  • 2 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení + plátek másla

Rybí filety osušíme, lehce pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme solí a čerstvě mletým pepřem. V misce důkladně rozšleháme 3 čerstvá vejce, přidáme jemně nasekané bylinky a strouhaný parmezán.

Filety nejprve obalíme v hladké mouce a poté je protáhneme ve vejcích s bylinkami a parmezánem. V pánvi rozehřejeme olej a přidáme k němu plátek másla, aby ryba smažením získala příjemnou máslovou vůni. Filety z vaječné lázně ihned vkládáme do horkého oleje a krátce osmažíme po obou stranách. Udělá se pěkná zlatá a nadýchaná krusta. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Svěřuji talíř s rybou jen a pouze vaší fantazii. Třeba z jedné bramborové kaše vykouzlíte dvě barevné variety. Hromádku té klasické smetanové doplníte porcí kaše přibarvené paprikovým protlakem nebo dýňovým pyré. Ani na másle podušený cukrový hrášek není vůbec špatný. Co si k rybě na talíř přiložíte je čistě vaše věc.

Pokud budete mít zdání, že rybí filet se upekl nějak moc rychle a hrozí riziko nepropečeného středu, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a v horké troubě ( 200 °C) nechte pár minut dojít. Víc jak 5 minut není potřeba. Ryba musí zůstat pěkně šťavnatá.

Ryba zvaná Pangas / Pangassius / sumeček žraločí
Pangas je sladkovodní dravá asijská ryba. Maso má jemné, bez rybího zápachu a téměř bez kostí.

Říkala jsem si, že mé předešlé rozjímání na břehu rybníka by chtělo doplnit něčím na talíři. Vybrala jsem jeden z mých nejoblíbenějších a nejméně komplikovaných receptů na přípravu filetované ryby. Kdo má ryby rád, tomu není potřeba nic radit. Sám moc dobře ví, jak s nimi v kuchyni naložit.

Kdo ryby jí, třeba se s námi rozdělí o nějaký skvělý rybí recept. Pokud ho zašle i s fotografií, najde se pro něj místo na stránkách Gurmánka.cz, kde je vymezen prostor pro recepty z vašich kuchyní (kontaktní údaje jsou k nalezení přímo na stránkách).

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Šupina nebo Šupinka?

9. listopadu 2009 v 14:17 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!
Kam na rybí baštu? Když nemáte doma rybáře, zbude jediné. Vyrazit někam do stylové rybí hospůdky. Nejlépe do té nejbližší. Šupina nebo Šupinka?

Podzimní měsíce jednoznačně patří čerstvým rybám. Ryby patří do rybníka a největší rybníkářská romantika je na jihu Čech. Nejslavnější ryba domácí je doma v Třeboni. Když nepřijde ryba ke mně, dojdu si za ní já do Třeboně. S třeboňským kaprem se nejčastěji setkávám v restauraci Šupina & Šupinka. Při návštěvě tohoto malebného města u hráze rybníka Svět si na ni udělejte čas a ochutnejte něco dobrého z našich sladkovodních čerstvých ryb.
Obě restaurace mají otevřeno denně. Platí zde, že i v malé kuchyni se dají dělat velké divy! Kuchyně v restauraci Šupinka (mladší sestra Šupiny) je malá jako dlaň, ale stíhá uspokojit všech 6 stolů uvnitř restaurantu + venkovní terasu v přijatelném časovém limitu. Posezení na terase je v letních měsících velmi příjemné, ale nepříjemnou společnost mohou u hráze rybníka Svět dělat komáři. Rezervujte si místa raději uvnitř restaurantu, vzhledem k oblíbenosti tohoto podniku nebývá vždy volný stůl.

Co ochutnat v Třeboni? Rozhodně doporučuji pokrm z ryby domácí, proto ochutnejte třeboňského kapra. Za pozornost stojí specialita podniku, kapří hranolky nebo kapří filet podle pytláka Říhy. Vynikající sladkou tečkou se může stát Sachrův dort. I když se nejedná o vídeňský originál, je chutný. Pokud by mu nedělala sprejová šlehačka doprovod, byl by ještě lepší. Obsluha podniku bývá pozorná, ryby čerstvé, víno ve správné teplotě. V nabídce najdete pestrou paletu sladkovodních ryb celého třeboňského regionu. Podávají se filetované i celé.

Tahle rodinná třeboňská hospůdka umí svým příjemným a kultivovaným prostředím vykouzlit velmi dobrý dojem a ukázat krásy jižních Čech i na talíři. Možná si odnesete i šupinu pro štěstí. Vzhledem k vynikající poloze podniku si dopřejte po dobrém jídle procházku po hrázi rybníka Svět, kam dorazíte po pár minutách chůze, nebo se projděte zámeckým parkem, se kterým restaurace sousedí. Kdo rybám neholduje, toho v nabídce samozřejmě čekají i rozmanité masové speciality a nebylo zapomenuto ani na nabídku pro vegetariány a menu pro dětské návštěvníky podniku.

Návštěvu Třeboně se zastávkou v tomto příjemném podniku doporučuji všem. Když projdete z rybí hospůdky zámeckou zahradou na nádvoří s kašnou, plavou v ní zlaté rybky.


Restaurace Šupina a Šupinka, otevřeno 10.30 - 23.00, v letní sezóně o hodinu déle, tel. +420 384 721 149. Interiér Šupiny je nekuřácký, Šupinka je určena kuřákům. Upozornila bych na precizně vyvedené webové stránky www.supina.cz.

Šupina a Šupinka
Valy 155
379 10 Třeboň

http://www.supina.cz/

Znáte tuhle restauraci? A co si o ní myslíte vy? Byla jsem tam opravdu tolikrát, že mohu s klidným svědomím říct, že "není špatná", ale ... prostor pro zlepšení by se našel ;-) Jsem zvědavá, zda se budeme v některých připomínkách scházet či rozcházet. Až to pěkně sepíšeme, tak to na místě ústně předám. Musím upřímně říct, že jsem tam zažila chvilky příjemné, ale i takové, kdy bylo co vytknout. Pochvalu i nedostatky řeším vždy na místě :-)

První reálná připomínka je tady. A já dávám za pravdu, že specialita podniku na fotografii v této reportáži vypadá naprosto děsivě. Jak to, že fotografie na stránkách Šupiny&Šupinky ukazuje tohle jídlo v jiném "lepším" světle? Tak tohle by se tedy fakt stávat nemělo.

Můžete doporučit nám všem nějaký naprosto báječný rybí restaurant?