Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Starý dobrý Hermelín v podzimním outfitu

3. října 2009 v 7:10 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sýry

Jestli je vám milejší noblesnější cizinec Camembert, nemám námitek. S francouzskými sýry si na svém talíři dávám rande častěji, než s jejich českými náhradníky. Co naplat, Francouzi jsou prostě v tomto oboru trochu víc šik než našinci. Fešák Camembert ve svém bílém ušlechtilém plísňovém kožíšku a pružným sýrovým tělem je přímo stvořen k nakousnutí. Žádné tepelné procedury pro něj nejsou to pravé ořechové. Nejlépe mu je na prkénku při pokojové teplotě a ve společnosti dobrého červeného vína.

Naproti tomu s jeho levnějším příbuzným Hermelínem jsme si zvykli zacházet o trochu méně v rukavičkách. Namísto vína ho častěji spláchneme pivem, protože pikantně nakládaný Hermelín se dokonale zabydlel v českých hospodách a stal se oblíbeným suvenýrem ledniček, kde vydrží i pár týdnů v olejovém nálevu. Některé jeho pikantní podoby dokážou způsobit v ústech požár. Hospodský si mne ruce a nechává ho hasit dalším pivkem. Čím je nálev pikantnější, tím je oblíbenější. Dokonce se svádí bitvy o největšího mistra naloženého Hermelínu.

I doma s ním vyvádíme krkolomné kousky, ale nejčastěji končí v horkém oleji a je dokřupava osmažen ze všech stran. Oblíbený smažák je v českých jídelních lístcích již léta jasným favoritem. Začalo to plátkem eidamu a časem se do toho připletl i Hermelín a začal mu dělat konkurenci. Téměř v každé zapadlé putyce, kde už ani lišky nedávají dobrou noc, vám ho nabídnou. Víte kdy se vlastně začal u nás Hermelín vyrábět? Sériově je to od roku 1957. Dnes se mu familiérně říká "Sedlčanský Pepa" :-)

Pepa má své webové stránky, kde se dozvíte o jeho původu i ten poslední detail, a tak není divu, že je tam k nalezeni i jeho křestní list. Dokonce se tam zachází do intimností takového rázu, jak se Pepa sprchuje. Nechybí ani Pepova kuchařka, pro obě ruce levé, pro obě ruce pravé i pro labužníky, co si troufají na víc. Je vidět, že Pepa nepostrádá smysl pro humor a to je charakteristickým rysem českých sýrů :-) I když se neproslavil tak, jako švýcarský Ementál s dírou nebo francouzský Roguefort protkaný ušlechtilou plísní, na českém trhu hraje významnou roli a je nadmíru oblíbený.

Ne vždycky sáhnu po vznešenějším Camembertu a nemyslím si, že dělám chybu. Nakonec i na Ementálu vidí pesimista jen díry a optimista sýr.

Já si u sýrů cením jejich prosté podoby a chuti, proto jsem si dnes trochu povolila uzdu. Aby nebyla na talíři nuda, mám pro vás změnu v podobě Hermelínu grilovaného, v rámci mimořádných možností podzimu v netradičním podzimním outfitu. Inspirace podzimem je v říjnu tou nejlepší cestou, jak si vaření nekomplikovat. Tentokrát jsem nemusela nikam do supermarketu, ale spolehla se jen na svou zahradu. Sýr byl na svém místě a vykutálel se z lednice.

Švestky, ořechy, proti ranním mrazíkům odolné lístky šalvěje, a samozřejmě pár lžic (nejlépe čerstvě připravených) domácích povidel. Jestli jste měli pocit, že povidla patří jen do buchet, už ho mít nebudete. U nás doma najdou dobrá povidla i jiné uplatnění, kde dokáží excelovat S takovými ingrediencemi si kouzlo podzimu na talíři vyčarujete okamžitě. Pozvěte si na pomoc ještě Jeho Výsost Hermelín, protože ten bude celému pokrmu kralovat. Ne nadarmo si říká Král sýrů ;-)

Hermelín prořízneme a pomázneme lžící povidel. Lehkou rukou přihodíme chilli koření, špetku mletých ořechů, ozdobíme lístky šalvěje (bez se to celé docela dobře obejde) a sýr přiklopíme. Pro vydatnější večeři si můžeme připravit bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Těmi vyložíme zapékací misky vytřené máslem, doprostřed bramborové hromádky posadíme naplněný sýr a v dobře rozpálené troubě (nejlépe s grilem) nebo v salamandru krátce zapečeme. Podáváme přímo v zapékacích miskách a pochvalujeme si, jak je v této netradiční úpravě i obyčejný Hermelín šik. Určitě ani Camembert by tuhle roli nesehrál líp ;-)

Podzimní voňavý outfit ze švestkových povidel a ořechů je příjemným parfémem těchto dnů a sýr si v něm libuje. Když už nehřeje počasí, teplo si hledejte jinde. I atmosféra na talíři může mít hřejivý efekt ;-)

P.S.
Pivo si k tomu určitě nedávejte :-)

Pro ty, co nemají rádi sýr, ale líbila se jim tahle nevšední podzimní atmosféra se surovinami, které jsou hitem podzimu, mám v záloze několik nápadů:

Základem všeho jsou povidla, připomínám tedy svůj

Provětrala jsem svůj archiv a našla k sýrovému tématu:

Ohrnujete nos nad Hermelínem a ceníte si víc Camembertu?
Já miluji oba dva, ale na Camembert si troufám jen ostrým nožíkem a on nezná jinou cestu než tu "ze sýrového prkénka rovnou do úst". To Hermelín je na tom podstatně hůř a občas si prochází kuchyňským peklem. Úplně nejméně mu prospěje na jednom talíři souboj "několika sýrových titánů" :-( Každý sýr si zaslouží sólový výstup, proto omáčka s chutí 4 různých sýrů na rozvařených těstovinách do talíře nepatří. Vyškrtla bych tahle jídla nekompromisně z jídelních lístků. A že jich tam je! Dokonce se honosí nálepkou specialita podniku. Dáváte si nějaké sýrové jídlo v českém restaurantu? Doporučte nebo varujte :-)

Vy nejíte sýr? To o hodně přicházíte.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 3. října 2009 v 8:16 | Reagovat

Paráda. U nás doma sýry letí ;-)
A toto je moc pěkný recept, který bude slušet nějaké té mojí kokotce ;-)
Jen ta povidla nemám :-(

2 coco-choc coco-choc | Web | 3. října 2009 v 9:15 | Reagovat

Rozteklý sýr, tak to je lahoda. S příchutí povidel a chilli se nám předvede v jiném světle - miluju sladko-slané kombinace :-)

3 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 3. října 2009 v 9:47 | Reagovat

Tak tohle je paráda. Náramná inspirace.
Taky jsem cvok do sýrů.

4 Šárka Šárka | Web | 3. října 2009 v 9:51 | Reagovat

[1]: Bali:

Povidla máš u mě :-) Pikantní aceto balsamico povidla. Švestky jsou ještě stále na stromě, tak skleniček povidel bude víc než místa ve vinném sklípku, protože tam bydlí početná skupina vína a ta si mezi sebe nějaká povidla nepustí :-)

Předpokládám, že se někde uvidíme, tak ti je osobně předám.

P.S.
A těm tvým kokotkám bude slušet absolutně všechno ;-) To je jejich výhoda.

5 Šárka Šárka | Web | 3. října 2009 v 9:53 | Reagovat

[2]: coco-choc:

A tohle jídlo si užijí i vegetariáni :-) Kdo nemá povidla, může se s důvěrou obrátit na staré dobré brusinky.

6 Šárka Šárka | Web | 3. října 2009 v 9:55 | Reagovat

[3]: Tlustjoch:

Tak vítám do klubu milovníků sýrů :-)Je to taková milá rychlovka bez práce, proti těm všem smažákům může docela dobře konkurovat. A navíc je to recept poplatný sezóně, který nezapomíná na suroviny, které jsou zrovna v té nejlepší kondici. Sýru zdar ;-)

7 small Lilly small Lilly | Web | 3. října 2009 v 15:57 | Reagovat

Neskutečně lituji, že jsem na Váš blog klikla! Teď mi (i přes to, že jsem teď obědvala) kručí v břiše a slintám po klávesnici:D  Teď vážně: Moc pěkné...

Mám hlad:D

8 luckydina luckydina | 3. října 2009 v 17:28 | Reagovat

to vypadá nádherně, u nás v lednici čeká jeden plněný hermelín na odvážlivce s plechovými ústy, včera jsem ho naplnila nasekanou pálivou papričkou, nevím jestli to je letošním suchem, ale letos jsou papričky obzvlášť pálivé

9 I ♥ TWILIGHT I ♥ TWILIGHT | Web | 3. října 2009 v 17:51 | Reagovat

mňam.. to vypadá úžasně !!

10 esterka esterka | Web | 4. října 2009 v 10:31 | Reagovat

báječný nápad, to spojení s povidly je přímo vzrušující a určitě to zkusím...

11 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 13:47 | Reagovat

[7]: small Lilly :-) Tak to je politováníhodné :-)))

12 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 13:50 | Reagovat

[8]: luckydina :-) To mohu potvrdit, papričky letos mají opravdu ohnivou duši. Něco se mi podařilo vypěstovat ve skleníku, ale mám strach, že se nepodaří jen tak ten plamen v ústech uhasit. Suším je a budu dávkovat po malinkých špetičkách. Ovšem čerstvá pálivá paprička ve spojení s naloženým sýrem musí být neodolatelná a určitě bych to s ní taky riskla. I za cenu malého požáru v ústech ;-)

13 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 13:52 | Reagovat

[9]: twilight :-)

Sýru to vždycky sluší. Francouzi mají krásné rčení, že tabule bez sýra je jako kráska bez oka :-)

14 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 13:55 | Reagovat

[10]: esterka:

Myslím, že sám podzim je poněkud enormně vzrušujícím obdobím :-) Tohle malé jídlo je toho důkazem, protože voní podzimem, který je cítit ve vůní švestek a jeho stopy nesou i čerstvě nasbírané vlašské ořechy. Bramborová kaše krásně hřeje, tak co víc k tomu podzimu přát? I když to tak nevypadá, příroda ještě má co rozdávat. Mám tohle období moc ráda.

15 Evik Evik | E-mail | 4. října 2009 v 15:33 | Reagovat

Jaj, taky miluju sýry, ale nakládané i smažené variaty nepreferuju. Ale tohle - to je jiná kategorie!Určitě vyzkouším, jen povidla budou kupované. Od té doby, co jsem zkoušela ty bez vaření, máme o 1 hrnec míň:-DDD

16 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 17:31 | Reagovat

[15]: Evik :-) Tak asi budu uvažovat o pořádání kursu vaření povidel :-D

17 Emil Nadenicek Emil Nadenicek | 4. října 2009 v 18:45 | Reagovat

Nemuzu si pomoci, ale takoveto znasilnovani vyborneho syra je primo barbarske. Nejlepsi je totiz syr primo takovy, jaky se urodil a uzral. A kralem syru je Brie. Je to lahoda, nechat na jazyku rozplynout prvni chut z cerstve nakrojeneho syra Brie.

18 Emil Nadenicek Emil Nadenicek | 4. října 2009 v 19:26 | Reagovat

Ovsem nejsirsi sortiment syru maji Italove. Od parmezanu a pecorina az k vonave a skvostne bile mozzarele. Mnam mnam ...

19 Šárka Šárka | Web | 4. října 2009 v 22:03 | Reagovat

[18]: Emil Nadenicek: Tak to máme stejný vkus :-) Já preferuji naprosto všechny sýry, protože mají skutečně osobité kouzlo. Nebylo by správné nezmínit i sýry švýcarské. Těm se též nic nevyrovná :-)

Pokud se má sýr znásilňovat horkem, tak jsem rozhodně pro raclette i sýrové fondue.

20 Madla Madla | E-mail | 5. října 2009 v 7:51 | Reagovat

Mňam, sýry můžu v jakékoli úodobě a kdykoli a tato variace je opravdu neodolatelná, navíc se skvěle využijí sezónní suroviny, které jsou právě v nejvyšší kvalitě. Musím se přiznat, že samotný Hermelín mi až tak nechutná (občas přijde na milost ten podomácku naložený), takže jej často "znásilňuji" horkem jako vy. Hmm, mít tak čerstvá domácí povidla, to by se to debužírovalo...

21 natali world :-) natali world :-) | E-mail | Web | 5. října 2009 v 15:23 | Reagovat

Mňam :-D:-P

22 Bali Bali | Web | 5. října 2009 v 22:07 | Reagovat

Nejlépe se znásilňuje horkem sýr Mont d´Or. Už se blíží jeho doba ;-)
Dovolím si dát odkaz: http://olivovakucharka.webgarden.cz/mlecne-vyrobky/krabickove-fondue.html

23 manča manča | 6. října 2009 v 11:23 | Reagovat

Švestek se letos urodilo nejen na slivovici, ale zbylo i na povidla, takže už pokukuju po podobných receptech nějaký čas. Nemíním totiž dělat celou zimu jen koláče. Tento recept vypadá opravdu dobře, stejně jako vepřové. Ještě musím najít nějakého kapříka, toho si taky dovedu představit.

24 Šárka Šárka | Web | 6. října 2009 v 15:31 | Reagovat

[22]: Bali:

Dobrý nápad, vzpomenout si na tento super sýr, co miluje žár :-) Ve svém archivu jsem též našla dobrý nápad:

http://dolcevita.blog.cz/0703/pecene-jarni-bramburky-s-rozmarynem

25 Madla Madla | E-mail | 8. října 2009 v 13:08 | Reagovat

Hm, sýr Mont d´Or bych si opravdu dala líbit. Bože, to musí být lahoda. Jen škoda, že v našem malém městečku není něco tak chutného a opravdu kvalitního  sehnání. Nemáte tip, kde ho v české (potažmo moravské) kotlině sehnat? Do Prahy kvůli sýru asi nepojedu :-)

26 ScQpe ScQpe | Web | 8. října 2009 v 20:52 | Reagovat

a kolik to má kalorii?

27 Janina Janina | E-mail | 9. října 2009 v 12:31 | Reagovat

Madla: V sezóně se Mont d´Or dá koupit v Makru.

28 Šárka Šárka | Web | 9. října 2009 v 17:09 | Reagovat

[26]: ScQpe: někdy je lépe kalorie nepočítat :-) Jsou horší možnosti, co si naložit do talíře, proto tohle jídlo nezařazuji do kategorie "nebezpečných" potravin :-)

29 Martin Martin | Web | 10. října 2009 v 13:11 | Reagovat

Ach! Sbíhají se mi sliny!

30 Yva Yva | Web | 12. října 2009 v 4:30 | Reagovat

Šárko, to je bezva recept!  Právě jsem uvařila povidla (jablková) a ptám se sama sebe, jestli by se hodila na tuto nápaditou kombinaci.  Český hermelín je možná chudým příbuzným sýrů, jakým jsou camembert a brie, ale já ho mám ráda a neopomenu ho ochutnat vždy, když zavítám do ČR.  Díky za dobrý nápad! :o)  

31 Šárka Šárka | Web | 13. října 2009 v 11:18 | Reagovat

[25]: Madla:
Tento sýr se mi připletl do cesty i v Tescu (tuším). Chce to pořádně prozkoumat regály a zapátrat důkladně v celé sýrové nabídce. Rozumím tomu, že na malém městečku není všechno po ruce. Já sama musím za nákupy z naší mrňavé vsi podnikat delší cesty, protože nejbližší "supermarket" mám svou vlastní zahradu, skleník, sad a nedaleký les. Event. sousedčiny zásoby, které čas od času musím využít, když doma něco životně důležitého dojde. Třeba rum do buchet :-)

32 Šárka Šárka | Web | 13. října 2009 v 11:27 | Reagovat

[30]: Yva:

Jablková povidla musí krásně vonět :-) U nás se letos jablkům nedařilo, tak beru za vděk tím, čeho je víc. Jabloně nestříkám a letos se to trochu vymstilo, neboť všechna sklizená jablka (řádově 40 ks) mají nějakou nevzhlednou pihovatost, která k nakousnutí zrovna nesvádí :-) Právě jsem se dočetla, že takto zohavená jablka nejdou použít ani po oloupání na štrúdl, neboť choroba způsobuje zahořknutí dužiny. A mám po jablečných plánech. Leda že bych udělala nějakou výměnu se sousedy. MY vám vlašské ořechy, VY nám košík jablek :-) Tohle vesnické směňování má rozhodně své půvaby a v chalupě je rázem zásoba i toho, co na naší zahradě vůbec neroste.

Kombinace sýr+ovoce neklame nikdy. Mám ráda třeba hroznové víno a v lednici mám mandarinkovou italskou hořčici, která je doporučována právě jako doplněk k sýru. Myslím Yvo, že ty si se svými jablkovými povidly poradíš mistrovsky a těším se na to, jak své nápady zpracuješ do půvabného článku do Praktického kulinária :-)

33 Roman-Jackson Roman-Jackson | E-mail | Web | 13. října 2009 v 16:12 | Reagovat

Ahojte máte rádi někdo Michaela Jacksona jestli ano tak se prosím koukněte na můj blog o Michaelu Jacksonovi kde najdete spoustu informací fotek a videí děkuju moc a omlouvám se za reklamu snad nevadí.
http://kralpopumichaeljackson.blog.cz/

34 kiiika kiiika | Web | 13. října 2009 v 16:17 | Reagovat

mnamky mnamky krásnučký blogísek !!! :)

35 Madla Madla | E-mail | Web | 14. října 2009 v 9:56 | Reagovat

Šárka, Janina:
Moc díky za tipy, kde najít tenhle prima sýr. Makro mám trošku z ruky, ale prošmejdím sýrové regály v Tescu a třeba se na mě štěstí usměje.

36 Šárka Šárka | Web | 14. října 2009 v 17:38 | Reagovat

[35]: Madlo, ať štěstí přeje ;-)

37 Honza Honza | E-mail | 17. října 2009 v 14:14 | Reagovat

Šárko, nápad kombinace camembertu s povidly a ořechy je naprosto dokonalý. Mám rád sýry a mléčné výrobky obecně, ale takováto příprava dává klasickému sýru zcela nový rozměr. Přiznám se, že jsem ho nechal zapéci v mikrovlné troubě, což, souhlasím, je dosti barbarské, ovšem povidla jsem použil domácí a vlašáky čerstvě vyloupané... Zkrátka paráda! Jen více takových jednoduchých geniálních receptů. (Sám peču jen složité moučníky, do kompliovaných normálních jídel se moc nepouštím, rád se s Vámi o některé recepty podělím.)

38 Honza Honza | E-mail | 17. října 2009 v 14:16 | Reagovat

Jen nyní nemám moc času a pardon: mikrovlnné (!!)

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. října 2009 v 20:02 | Reagovat

[37]: Honza :-)

Díky za milý komentář a za vyzkoušení této kombinace sýr+švestky+ořechy :-) Pokud sám pečete složité moučníky, máte můj obdiv a ráda bych o této vaší činnosti věděla víc. Mějte se fajn, zdraví Šárka ;-)

40 Honza Honza | E-mail | 19. října 2009 v 13:41 | Reagovat

Samozřejmě jsem myslel složité z hlediska většiny populace, nikoli z Vašeho :-)

41 Honza Honza | E-mail | 19. října 2009 v 13:44 | Reagovat

Na Vás určitě nemám...

42 ^^Brooke BrokenSmile<3 ^^Brooke BrokenSmile<3 | Web | 19. října 2009 v 14:03 | Reagovat

zajímavý blogísek :O)

43 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. října 2009 v 16:42 | Reagovat

[40]: Honza :-)

Nebuďte skromný. Chlapům to v kuchyni sluší a bývají většinou úspěšnější než ženy.

P.S. Chlap v kuchyni má můj respekt :-)

44 Pěkný dárek.cz Pěkný dárek.cz | 20. října 2009 v 11:33 | Reagovat

to musí být mňamka

45 Honza Honza | E-mail | 29. října 2009 v 9:21 | Reagovat

Dnes jsem se oddal své fantazii a vyzkoušel toto báječné spojení sýru, ořechů a povidel s mým dalším oblíbeným sýrem, totiž Jihočeskou Nivou. A nelitoval jsem...

46 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. října 2009 v 22:44 | Reagovat

Sýr, ořechy, švestková povidla...co na to říci? Dokonalá kombinace!
Opakuji se, ale švestková povidla podle Tvého receptu jsou nej a nej! jednoduchá a výborná.
Ale stejně teď ulítávám na vinném želé a za to může taky Šárka.
;-)
K sýrům, na toustík, jen tak samotné...hm...

47 WWW.KAGE.CZ WWW.KAGE.CZ | E-mail | Web | 31. října 2009 v 20:13 | Reagovat

Moje produkce slin se rapidně zvýšila. :)

___________

WWW.KAGE.CZ

48 Erinayet Erinayet | 13. února 2010 v 4:25 | Reagovat

Musím říct, že tento recept se stal okamžitě hitem naší rodiny.
Zbožňuju takovéhle kombinace a cokoli s roztátým sýrem.
Mňamínek

49 DolceVita DolceVita | Web | 13. února 2010 v 15:24 | Reagovat

[48]: Erinayet: Drobné experimenty v kuchyni se vždycky vyplatí :-)

Díky za prima zprávu! ;-)

50 Pavel Pavel | E-mail | Web | 11. ledna 2012 v 21:56 | Reagovat

Tzv. omáčka čtyř sýrů je opravdu zabijákem chuti. Co je lepšího než například čistá chuť nevýrazné mozarelly podpořené nasekanou feferonkou a česnekem a špetkou drcených vlašáků ve společnosti kvalitních těstovin (a několika lístků rukoly:).
Nedal bych si už nikdy smažený hermelín s bramborovou kaší...jednorázový omyl a nepříjemná směs na talíři. Ale znám lidi, kteří to milujou...no, sto lidí, sto chutí.

51 JosephTwila28 JosephTwila28 | E-mail | Web | 24. března 2012 v 22:33 | Reagovat

A lot of specialists tell that <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> aid people to live their own way, because they are able to feel free to buy necessary goods. Moreover, various banks offer short term loan for different persons.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama