Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Podzimní koláčky, sólo pro sýr a ovoce

20. října 2009 v 14:12 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Voňavé koláčky upečené z posledních paprsků babího léta. Takhle nějak to s počasím vypadalo, když se u nás v mrňavých tartaletkových formičkách před pár dny peklo. Než se zadělalo na křehké těsto, ještě k tomu svítilo pár posledních vlažných paprsků unaveného sluníčka, které už se očividně těšilo z toho, že přijde čas, kdy se schová za podzimní oponu z šedých mraků a mléčně zbarvených mlžných kulis. Přestalo mít chuť koupat se v ranních jinovatkách, tak pro jistotu nevychází vůbec. Babí léto odlétlo a je tu regulérní podzim se vším všudy. Rtuť teploměru už nikam nešplhá a líně si sedí na bodu mrazu. Když to nehřeje venku, tak je dobrý důvod rozehřát troubu a něco chutného si upéct. Jen tak pro radost. Představte si, že ovoce vyzve kousek dokonalého sýra k tanci a roztančí se v horké tančírně vaší trouby přímo na parketu z křehoučkého těsta. Tenhle pár to na vašem talíři určitě neprohraje :-) V pečení tartaletek je rozhodně kus poezie a velký prostor pro fantazii.

Zahrada už dávno přestala útočit zralými rudě zbarvenými plody. Tuhle show si odehrála již v měsícíh červnu a červenci, které jsou ke zrání přímo předurčeny. Barvy podzimu jsou jiné, ale zralé ovoce chutná vždy prvotřídně. Zkuste kombinaci ovoce se sýrem. Jestli máte pár kroků do zahrady, určitě se pod ořešákem najde pár čerstvých vlašských ořechů. Možná i na vašem záhoně rostou poslední kvítky levandule a někde se tam krčí tymián. To všechno se do podzimních koláčků může hodit. Co na tom, že v případě nouze sáhnete po konzervě exotického ovoce nebo sladkém suvenýru z dovolené? V receptu je všechno dovolené. Sladké tóny babího léta dodají zaručeně bylinky, ale korunou chuti zůstává sýr. Na jeho výběru si dejte patřičně záležet.

Pozimní koláčky s ovocem a sýrem (Tartaletky na dva způsoby)

Základem je křehké těsto:

Pokud máte svůj zaručený tip, jak ho rychle vyrobit, udělejte to podlé zvyklostí. Pokud budete hledat recept, zkuste třeba tento můj.

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a prohněteme, zabalíme do mikrotenového sáčku a na chladném místě necháme proležet.

Formy na tartaletky nemusíme vymazávat, těsto je mastné dost a nebude problém prochladlé pečivo z formiček vyklepnout ven. Těsto vtlačujeme do formiček dlaní a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech a poklademe plátky ovoce.

Pro první variantu jsem zvolila plátky zralých hrušek a sýr s modrou plísní. Ozdobit lze vlašskými ořechy a pro zajímavější chuť jsem vyzkoušela méně sladkou drobenku, do které jsem přidala několik strouhaných ořechů.

Druhá varianta byla z plátků nektarinek a plátků francouzského sýru Brie (nahradit můžete i Camembertem). Koláčky je dobré ozdobit bylinkami, třeba drobnými lístky tymiánu a zrovna tak krásně vypadají i droboučké kvítky levandule. Kdo má bylinkovou zahrádku, něco si tam najde. Kdo ji nemá, koláčky tohle zdobení bezpodmínečně nevyžadují :-)
I když to není potřeba, dělala jsem je s drobenkou, které se u nás /bůhvíproč/ říká žmolenka.
(recept na malé množství)
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
Z hrubé mouky a cukru krupice bývá žmolenka křupavější. Použijeme-li mouku polohrubou či hladkou a cukr moučkový, žmolenka je jemnější. Někdo přidává špetku skořice, mleté ořechy, strouhaný kokos, obyčejný cukr zamění za přírodní třtinový. Důležité je, aby se žmolenka chovala jako "drobenka" :-) Musí se vám mezi prsty krásně drobit. Máte-li na programu koláčové období, udělejte si užmoulejte si drobenku do zásoby a ona vám uskladněná v chladu báječně vydrží týden. Máte-li rádi hojnost sladké drobenky, tak určitě uvedené množství poměru surovin znásobte. Koláčky lehce posypeme a v předehřáté troubě na 180 °C podle potřeby upečeme (20 až 25 minut zpravidla stačí).

Pro tyhle podzimní koláčky platí, že ovoce a sýr je naprosto postačující kombinace k tomu, aby pohladila vaši gurmánskou dušičku a uvedla ji do stavu blaženosti. I když to není žádné velké vaření, tyhle koláčky se budou líbit. Jestli vás podzim lehce nudí, tyhle koláčky vás budou bavit. Ať jste jejich tvůrce nebo konzument, na tom nezáleží. Jestli se chcete zabavit, kupte si formičky na tartaletky. Mají totiž tolik možností použití, jako má Rubikova kostka kombinačních cest ke svému složení :-) Pracovat s tartaletkami není žádný hlavolam, tak zkuste vymyslet své vlastní zajímavé recepty, kterými budete oslňovat třeba v zamračených dnech letošního podzimu a zimy.

Bydlí s vámi doma formičky na tartaletky? A když už je máte, tak co v nich nejraději pečete?
A dáte nám ochutnat něco ze svých neotřelých nápadů? Pár tipů jsem pro vás nachystala zde:



chystám se na tartaletky s jablky a vanilkovým krémem :-)
... a mohlo by to vypadat ještě zajímavěji, protože tartaletky máte ve svých rukách a pod diktátem vaší fantazie, která velí skočit rovnýma nohama na bojiště, tedy do kuchyně. Jistě se z toho vyklube nekončící řada dalších famózních nápadů. Všem vašim nápadům fandím ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mischa Mischa | 20. října 2009 v 15:58 | Reagovat

Fotky dokonalé, čtení podmanivé, blog nejlepší z nejlepších. Jak je možné, že všechno vaše jídlo vypadá tak půvabně? To se mi nikdy nepovede, ale podle vašich receptů se mi vaří fakt jedna báseň. K vaši kuchařce jsem si dnes pořídila i kalendář a mám z něj vážně velkou radost.

Hromadu další inspirace přeje Mischa

2 Bali Bali | Web | 20. října 2009 v 16:42 | Reagovat

Nádhera, opět slintám.
Dnes jsem z tvých hrušek upekla buchtu. Hruškový koláč s čokoládou budu péct v sobotu. A bude po hruškách.
Také jsem měla v plánu je udělat s modrým sýrem v listovém těstě, mám už to vyzkoušené, inspirovala jsem se kdysi u tebe ;-)

3 Hana Hana | 20. října 2009 v 17:22 | Reagovat

U nás doma tartaletky bydlí a nejčastěji peču něco na způsob mini pizzy. Obměňuji podle toho, co je zrovna doma. Ovocná vyrianta se sýrem vypadá skvěle, tu určitě zkusím (:

4 Šárka Šárka | Web | 20. října 2009 v 17:25 | Reagovat

[1]: Mischa:

Takové tartaletky jsou tak pohledné, že zákonitě musí vyjít i pěkné fotky :-) Díky za milá slova. Všimla jsem si, že kalendáře jsou již v prodeji, tak to máte doma rovnou komplet od gurmánky :-) Na další kalendářní rok chystám něco podobného, tak snad budou stolní kalendáře s kuchařskou tematikou sloužit ke svému účelu a najde se pro ně v kuchyni kousek místa. Díky Mischo!

5 Šárka Šárka | Web | 20. října 2009 v 17:29 | Reagovat

[2]: Bali:

Já se probírám fotografiemi z toho našeho společného víkendu a musím něco napsat, protože to co bylo na stole, za to jednoznačně stojí :-))) Hrušek je u nás pořád nějak nepočítaně. Zrovna jsem byla v sadu a na stromě se krom hrušek ještě drží i švestky. Asi budou ještě nějaké koláče. Před pár dny došlo na ovocné knedlíky :-) I na podzim máme skoro letní jídelníček. Když to jde, musí se toho využít. Sýry, to je fakt nekonečná inspirace ;-)

6 Šárka Šárka | Web | 20. října 2009 v 17:31 | Reagovat

[3]: Hana:

Mrňavá pizza je skvělá záležitost. Člověk si může s pár formičkami pěkně hýřit chutěmi a udělat každou trochu jinou i barevně. Tohle téma i mě baví :-)

7 Honza Honza | E-mail | 20. října 2009 v 18:52 | Reagovat

Ach jo, na Vás nikdy nebudu mít v kulinářském, fotografickém ani v literárním umění. Máte mou poklonu. Myslím, že na tyto stránky budu chodit namísto do galerie, knihovny a spíže :-)

8 vierkaja vierkaja | E-mail | Web | 20. října 2009 v 19:13 | Reagovat

Vypadá to naprosto úžasně, až mi z toho začalo kručet v břiše :-)
A drobence se říká různě, např. sypanka, posýpka..., má to spoustu variant

9 coco-choc coco-choc | Web | 20. října 2009 v 21:19 | Reagovat

Člověk šilhá hlady a pak se ještě mučí pohledy na takové dobroty. Objednávám si minimálně tři :-), ale sázím, že už nejsou :-(. A ohledně drobenky: s názvy si moc nehraji, ale s podobami drobenky ano. Zbožňujeme perníkovou drobenku na jablečném koláči nebo ráda peču koláč jen ze sušenkové drobenky s tvarohovou náplní a úspěch měla i vločková drobenka :-)

10 Terka Terka | Web | 21. října 2009 v 9:34 | Reagovat

Ahoj, máš moc pěkný blog ;-) Pomůžeš mi prosím zahlasovat na http://www.bavse.cz/#/galerie/72094 ? Byla bych Ti moc vděčná :-D

11 Šárka Šárka | Web | 21. října 2009 v 9:56 | Reagovat

[7]: Honza :-)

Dělám to zrovna tak :-))) Když mám chuť na něco dobrého, obejdu foodblogy mých přátel, tam se též něco dobrého najde. Nestačím se obdivovat všem těm kuchařským nápadům, se kterými se na stránkách kuchařských blogů potkávám. Je moc fajn, že dobré jídlo nám není lhostejné. Díky za milý kompliment ;-)

12 Šárka Šárka | Web | 21. října 2009 v 9:57 | Reagovat

[8]: vierkaja :-)

A to je pravda! Těch názvů pro drobenku je opravdu mnoho. Posýpka zní též velmi trefně. Čím víc jí je, tím víc jsem spokojenější :-)

13 Šárka Šárka | Web | 21. října 2009 v 10:01 | Reagovat

[9]: coco-choc :-)

Po miniaturních koláčcích se vždycky zapráší :-) Asi mají v sobě nějakou větší přitažlivost, protože koláč na velkém plechu doma vždycky zbývá i na druhý den. S takovými formičkami se opravdu dá krásně experimentovat. Mám je doma už pár let, ale vytahuji je vlastně jen občas. O to víc mě to s nimi baví :-) Ty tvé drobenky mi zní velmi dokonale! Mňam! Jablečný koláč s perníkovou ... to je chvilka poezie.

14 Madla Madla | E-mail | Web | 21. října 2009 v 10:25 | Reagovat

Tak formičky na tartaletky nevlastním, ale budu to muset co nejdřív napravit, protože takvé malinké roztomilé koláčky opravdu svádí k ochutnání. A kombinace sýra a ovoce je fakt skvělá, už se mi sbíhají sliny.

15 Dana Pospíšilová Dana Pospíšilová | Web | 21. října 2009 v 12:39 | Reagovat

našla jsem tyhle stránečky náhodou a okamžitě mi upadla brada. To je prostě paráda. Určitě něco zkusím a jsem zvědavá jak dopadnu :) jako revanš taky něco přidám.. mrkněte na ty stránečky co mi poslala kamarádka mejlem, třeba z toho bude pěknej dáreček pod stromeček :) čauky, jdu si utřít papulku z toho jak jsem se rozslintala

16 HanaS HanaS | 22. října 2009 v 16:21 | Reagovat

Milá paní Šárko,
nedávno jsem vznesla dotaz, kde se dají tartaletky pořídit. Poradila jste mi, já si je objednala a teď se raduji z toho, kolik Vašich receptíků s nimi mohu "spáchat".
A jako všichni přede mnou bych se jen opakovala v tom, že Vaše stránky jsou úžasné a na mě fungují jako balzám na duši. Děkuji.
    

17 zuzana zuzana | 22. října 2009 v 17:40 | Reagovat

Milá paní Šárko, Vaší kuchařkou i Vašimi stránkami jsem naprosto nadšená, kuchařky plánuju koupit k Vánocům svým dvěma skorodospělým dcerám. Celé léto jsem zkoušela s obrovskou chutí Vaše recepty. A opravdu jsem si to užila. Můžete mi sdělit , kde koupím tartaletky?
Díky.

18 HanaS HanaS | 22. října 2009 v 22:55 | Reagovat

[17]: zuzana
Paní Zuzano,
doufám, že se nebudete Vy ani paní Šárka zlobit, když odpovím a napíši tip, který mi dala právě na nákup tartaletek. K dostání jsou v e-shopu cukrarskepotreby.cz, viz http://www.cukrarskepotreby.cz/cze/produkt.html/formicky_na_tlacene_testo-formicky_tartaletky_male
Hezký večer.  

19 Papaja Papaja | E-mail | Web | 23. října 2009 v 10:06 | Reagovat

Šárko, díky :-)

Tartaletky jsou nádherná věc. Možná trochu pracnější, ale výsledek stojí za to! Jsou velmi dekorativní a dají se naplnit čímkoliv. Vždy překvapí... A kombinace ovoce a sýra? Ta prostě nemá chybu :-)
Nádherně se Ti podařily :-)
P.

20 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:23 | Reagovat

[14]: Madla: Hrátky s formičkami doporučuji :-) Gratuluji k novému blogu! Opravdu se povedl a těším se na to, co dobrého se na něm ukuchtí nejen v kuchyni, ale též na klávesnici ;-)

21 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:25 | Reagovat

[15]: Dana Pospíšilová :-)

Díky za milý kompliment! Na stránky jsem koukla a je tam přesně něco, co se mi opravdu hodí. Letos jsem se rozhodla, že budu barevně ladit některé pokoje a našla jsem na webu pár prima nápadů. Díky za odkaz :-)

22 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:26 | Reagovat

[16]: HanaS :-) Tak to je fajn zpráva! Některé zajímavé nápady mám ještě ve svém archivu, tak tady postupem doby určitě něco přibude. Dají se s nimi dělat vážně velká kouzla. Co na tom, že jsou to jen mrňavé formičky :-)

23 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:29 | Reagovat

[17]: Zuzana:

Mám fakt radost, že jste nejprve recepty vyzkoušela a potom se rozhodla ke koupi knihy :-) To je ta nejlepší cesta! Důvěřovat, ale prověřovat. Proto mám tyhle stránky, abych se mohla k případným nezdarům čtenářů vyjádřit a společně jsme se mohli vyhnout některým úskalím :-) Není tu prostor jen pro pochvalu, ale též pro věcnou kritiku. Je fajn, když autoři kuchařek nesou za své dílo plnou zodpovědnost a mají dobrý vztah se svými čtenáři. Musím říct, že se tu schází opravdu prima parta milých lidí, tak vítejte mezi nás. Srdečně zdraví Šárka ;-)

24 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:30 | Reagovat

[18]: HankaS : Moc děkuji :-)))

25 Šárka Šárka | Web | 23. října 2009 v 14:33 | Reagovat

[19]: Papája: Umíš krásně potěšit! Já se na ty tvé tartaletky též nemohu vynadívat :-) Představ si, že jsem před dvěma dny šla lesem a borůvky ještě rostou! Některé byly trochu mražené (podzim dělá s přírodou své), ale i tak jsem ochutnala :-))) Houby nerostly, našla jsem jen 2 mrňavé hříbky.

26 Lily_Danger Lily_Danger | Web | 23. října 2009 v 22:00 | Reagovat

Ahoj Šárko! Chtěla jsem tě o něco požádat-nebo spíš něco nabídnout. Promiň, že je to tady, ale nenašla jsem "reklamy". Na blogu pořádám novou soutěž a sháním porotce. Tebe bych právě o tohle chtěla poprosit - měla bys čas být členkou poroty? Kdyžtak se mi můžeš ozvat na blog, nebo na můj mail: klikarova5@seznam.cz . Díky moc :)

27 vilemina vilemina | Web | 23. října 2009 v 23:04 | Reagovat

Formičky jsem viděla minulý týden - v IKEA. Vypadá to v nich hezky - musela bych jich však mít armádu..Mám už několik let malé obdélníkové zapékací misky a ještě jsem je nepoužila, tak to by chtělo změnu paradigmatu :)

28 Šárka Šárka | Web | 24. října 2009 v 0:08 | Reagovat

[26]: Ahoj Lily_D. :-) Nevím o jakou jde soutěž, ale musím říct, že na koni nejezdím a na spolužáky ze sedmičky si už moc nevzpomínám :-) Pokud potřebuješ mou pomoc, ozvi se mi na mail gurmanka@gurmanka.cz

Měj se fajn ;-)
Šárka

29 Šárka Šárka | Web | 24. října 2009 v 0:19 | Reagovat

[27]: vilemina:

Taky mám pocit, že těch formiček by mohlo být víc :-) Zapékací misky miluji, jsou bezva na rychlé dobroty. Většinou si na ně vzpomenu v momentě, kdy nemám moc času a chci vykouzlit nějakou chutnou večeři, ale nemám náladu na velké vaření. Třeba zde jsem je použila a k takovýmto experimentům se stále vracím.
http://dolcevita.blog.cz/0802/zampiony-lepsi-nez-smazene
http://dolcevita.blog.cz/0703/zapeceny-tmavy-chlebik-jako-v-perince
http://dolcevita.blog.cz/0708/bramborove-spizy

Je moc fajn, že v zapékacích miskách jídlo dobře vypadá a vydrží dlouho teplé. Určitě přijdeš na nějaké zapojení tvých "zapékaček" do hry :-) Používám je i na sladké dobroty. Naprosto úžasné zapékací misky má Dagmar Derré z Olivové (nejen) kuchařky. Na stránkách je i plno nápadů, které se bez takového prima nádobíčka neobejdou :-)

30 Jirka Jirka | Web | 24. října 2009 v 15:02 | Reagovat

Pěkný blog a zajímavý můžete se mrknout i na můj

31 Madla Madla | E-mail | Web | 26. října 2009 v 7:11 | Reagovat

Šárka:
Děkuji moc za krásná slova a jsem moc  ráda, že se vám blog líbí. Nebýt však vaší bábovkové soutěže, tak ani nevzniknul, to ona mě k jeho založení inspirovala.

32 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 26. října 2009 v 13:13 | Reagovat

Víc než zajímavá kombinace, to je přesně jídlo na kterém je znát, že si někdo hrál - nikoliv "jen" vařil.

:-)
díky za inspiraci

33 HanaS HanaS | 26. října 2009 v 15:43 | Reagovat

Tak mám, paní Šárko, další zářez na pažbě.
Vyzkoušela jsem tartaletky s hruškou a sýrem (nektarinky jsem nesehnala).
Mému velkému kritikovi doma moc nechutnali (mu stejně nejvíc chutnají jen tatranky), ale nezaujatá hodnotitelka  mi napsala -
tartaletky jsou SKVĚLÉ, exotické, zkrátka vynikající. A já s ní souhlasím, je to netradiční a neodolatelná kombinace chutí.

34 Mary Mary | Web | 26. října 2009 v 16:08 | Reagovat

diplomek ;)

35 Šárka Šárka | Web | 27. října 2009 v 9:48 | Reagovat

[32]: Domácí čajovna:

Zralé ovoce a tyhle formičky jsou k hrátkám přímo předurčeny :-) Když se to podaří, člověka baví i závěrečné hrátky s fotoaparátem. Díky ;-)

36 Šárka Šárka | Web | 27. října 2009 v 9:51 | Reagovat

[33]: HanaS:

Pro někoho je spojení ovoce a pikantního sýra netradiční, ale já tuhle chuť miluji a moc ráda doplňuji nějakým dobrým vínem. To je potom teprve požitek :-) "Malý velký" kritik se jednou přes tatranky též dostane k jiných gurmánským obzorům a bude to pro něj cesta nesmírně zajímavá :-)

37 janca janca | Web | 27. října 2009 v 12:26 | Reagovat

Dobry den mate hezky blog ja se zabivam vykladem z karet a maluju obrazy-mandaly,energeticke...nechcete spratelit?

38 Lulu Lulu | Web | 27. října 2009 v 19:03 | Reagovat

Ahooj! :)
Prepáč, že otravujem, ale je u mňa SONB, takže ak by si mala záujem prihlás sa :)
http://anime-fun.blog.cz/0910/sonb-prihlaska

Diki :-D

39 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. října 2009 v 22:41 | Reagovat

Jsem ostuda!!! Už u Tvého prvního receptu s tatrtaletkami a u toho Papájina jsem si slíbila, že si formičky musím pořídit. Ještě jsem to neudělala! Ale fakt musím. To se totiž nedá vydržet. Kdo se na tu nádheru má koukat? ;-)
Jak naposala Papája, kombinace sýra a ovoce nemá chybu!!!

40 Zuzana Zuzana | 17. listopadu 2009 v 16:48 | Reagovat

Moc díky
Z[18]: Z.

41 evening dresses melbourne evening dresses melbourne | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:59 | Reagovat

I like the blog too much. Keep working on it.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama