Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tartaletky hříšné madame du Barry

23. srpna 2009 v 12:59 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
aneb vábení karfiolu v královské ložnici. I když květák není sám o sobě synonymem hříchu ani prostopášnosti, měl pro něj slabost sám francouzský král Ludvík XV. Vášeň pro hřích a pro tuto nenápadnou košťálovou zeleninu u něj zažehla okouzlující Jeane Bécuová, která na francouzský dvůr vstoupila jako hraběnka du Barry. Z pařížského nevěstince vešla tato šarmantní kráska přímo do ložnice Ludvíka XV., krále Francie. V náruči nejmocnějšího muže nahradila zesnulou madam de Pompadour a stala se tak na dlouhé roky jeho oficiální milenkou. Spolu sdíleli lože a spolu usedali k prostřenému stolu. Král ztratil hlavu pro všechno, co milovala. Není divu, že se doslova zbláznil do velejemné krémové květákové polévky, kterou mu jeho milovaná vlastnoručně vařívala. Protože madame du Barry oplývala vtipem i chytrostí, určitě by myslela na to, že stále stejná polévka jednoho dne omrzí. Proto jsem dnes z květáku připravila něco úplně jiného, ale stále se stejně neodolatelnou vůní. Svůdně koketní květákové tartaletky na dva způsoby by neměly nenechat krále klidným :-) Sire, nemáte chuť na malou květákovou neřest?

KVĚTÁKOVÉ TARTALETKY
  • formičky na tartaletky jsou nezbytné
křehké těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 125 g másla
  • 2 lžíce strouhaných mandlí nebo ořechů
  • 1 lžíce parmazánu
Z uvedených ingrediencí vypracujeme v míse křehké těsto. Máslo z chladničky nakrájíme na tenké plátky a ihned ho zpracujeme s moukou a ostatními přísadami. Vznikne nám pěkná těstová koule, kterou necháme chvilku odpočinout. Protože je to těsto máslové, nemusíme formičky na tartaletky vůbec vymazávat a ušetříme si tím krásně čas. Z uvedené dávky se mi povedlo nachystat rovných 9 tartaletek, což byly na plechu úhledné tři řady v trojstupu.

náplň:
  • 1 květák uvařený v osolené vodě doměkka
  • 1 kysaná smetana nebo tvaroh (250 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • bylinky podle chuti (nasekané čerstvé nebo sušené)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 80 g jemné šunky
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu (event. jiný sýr dle chuti)
  • kousek pórku (pouze křehká zelená část)
  • slunečnicová semínka na ozdobu
Uvařený květák vyjmeme z hrnce a necháme ho vychladnout. Rozebereme ho na růžičky a zjistíme,že na tuhle recepturu se nám ho nepodaří spotřebovat celý. Klidně vám ještě dost zbude na úžasnou krémovou polévku podle madame du Barry :-)
V misce promícháme kysanou smetanu s vejcem, hořčicí, kořením a bylinkami podle chuti. Přidáme jemně pokrájenou šunku, tenké proužky pórku a zahustíme lžící strouhaného parmazánu. Do směsi přidáme podle chuti jemně nasekaný vařený květák a směsí vyplníme tartaletky, do kterých jsme předem vmáčkli křehké těsto. Povrch ozdobíme vyloupanými semínky slunečnice a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme 30 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku prochladnout a poté servírujeme se sklenicí vína jako chutný předkrm nebo doplněk k salátu.

Druhá varianta plnění tartaletek:
Uvařený květák nasekáme na hrubší kousky a sypeme je doprostřed každé tartaletky. Osolíme, opepříme, a obložíme tenkými plátky camembertu. Tvaroh na strouhání promícháme se syrovým vejcem, lžící mletých ořechů nebo mandlí a okořeníme podle chuti. Tuto směs lžící navršíme na květákový základ a ozdobíme třeba kuličkou hroznového vína a v předehřáté troubě upečeme. Jak už to tak bývá, domácí receptury vznikají v přímé vazbě na domácí zásoby, které jsou v danou chvíli po ruce.

Pokud vám květák nepřijde dost erotický, klidně sáhněte po jiné zelenině :-) Možná vezmete květák na milost, když vám připomenu, že vědci z univerzity z Georgetownu zjistili, že květák funguje přímo zázračně u mužů, kteří si ho dopřejí alespoň jednou týdně. Snižuje se totiž u nich o 52 procent riziko nádoru prostaty. U žen má pozitivní efekt v souvislosti s rakovinou prsu, což bylo prokázáno odborníky v Číně. Tahle šarmantní košťálová zelenina by neměla zůstávat v pozadí našeho zájmu, ale měla by si otevřít dveře do kuchyně zrovna tak rychle, jako madam du Barry do královské ložnice. Je to zábavná zelenina, které se dá snadno propadnout a nebudou vás považovat za hříšníka.

Někteří květák rádi pomlouvají, že při vaření páchne a snadno měkne. Nedejte se odradit! Květák vaříme zásadně bez poklice, aby se z něj uvolnily sirné látky, které v menší míře obsahuje. Nepříjemné aroma dokáže snížit bobkový list, kmín, koriandr nebo nové koření, které můžeme přidat do vody a vařit společně s ním. Když je květák vařený, rychle ho zchladíme pod studenou vodou, aby zůstal pěkně křupavý a zbytečně dál neměknul. Pokud budete mít strach, aby květák varem nešednul, dejte na babské rady, že pár lžic mléka přidaných do vroucí vody to spraví. Voda, která nám zůstane v hrnci po uvařeném květáku se hodí na zamilovanou polévku francouzského panovníka, tak se o ni nepřipravte a jemný květákový krém se smetanou a kousky kuřecího masa si nechte od někoho milého připravit. Získá si Vás ! … polévka i ten, kdo se snažil a vařil ;-) Možná vás ani královská odměna nemine.

Ať je přítomnost květáku ve vaší kuchyni vždy svůdnou výzvou k hříchu, tak jako to dokázala pouhá přítomnost oslňující madame du Barry.

Květák neboli lidově karfiól (Brassica oleracea) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). Za pravlast květáku je považována Indie, podle jiných východní Středomoří - Kypr, Turecko, Egypt, Sýrie. První zmínky pocházejí již z 12. století. Z Kypru 16. století květák dorazil přes Itálii do střední Evropy. Název "karfiol" je zkomoleninou italského "cavolfiore". Od roku 1847 se u nás ujalo označení květák a ostatní výrazy (květnik, květlik, květlák) byly zapomenuty. Dřívější květák měl růžici velikosti tenisového míčku. Šlechtěním jsme došli až k dnešním odrůdám s obrovskou růžicí. Existuje řada odrůd nejen s bílou barvou růžice (zelené, růžové, fialové). Růžové květáky pocházejí původem ze Sardínie a jižní Itálie. Na první pohled "kříženec" brokolice a květáku se zelenou růžicí nese název "Broccoli romanesco" a dováží se k nám nejčastěji z Itálie, kde je velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou.

Madame du Barry (1743-1793), se stala synonymem pro skandál a prostopášnost. Její ctižádost a touha po bohatství jí pomohly vystoupat do nejvyšších pater jedné z nejvýznamnějších monarchií Evropy. Radikální zlom v životě této pouliční prodavačky a dívky s pověstí lehké děvy pocházející z těch nejchudších vstev nastal v momentě, kdy se seznámila s hrabětem Jeanem du Barry. Její nevšední krása a titul jí dopomohly k tomu, aby se stala luxusní prostitutkou a milenkou samotného krále.


Cesta francouzské Popelky z pařížského nevěstince až do ložnice krále Ludvíka XV. byla přímočará. Jeane Bécuová, nemanželská dcera mnicha a chudé dívky okouzlila nejen svou krásou, ale i vtipem a šarmem celý francouzský dvůr. Madame du Barry vstoupila ke královskému dvoru a sám král ji bez váhání dovedl do své ložnice, čímž se stala milenkou a titulární metresou nejmocnějšího vládce Francie, kde nahradila zesnulou markýzu de Pompadour. Ludvík XV. se do okouzlující Jeane zamiloval na první pohled a až do své smrti jí poskytoval ve Versailles výsadní postavení.

Ze zámku byla vykázána až na přímý rozkaz nové královny Marie Antoinetty, která ji považovala za "zosobnění skandálu". Do vypuknutí revoluce vedla madame du Barry klidný a nezávislý život v ústraní. Po revoluci emigrovala do Anglie a protloukala se jako učitelka. Po čase se vrátila do paláce Louveciennes, který pro ni dal Ludvík postavit. Netrvalo dlouho a přišlo udání a následné zatčení. Dne 8. prosince 1793 byla sťata na náměstí Concorde gilotinou ... špatným koncem skončil její pohádkový příběh.
Květák je všechno, jen ne nudný. S citem a fantazií tuhle zeleninu můžete přetvořit do všelijakých chutných podob. Tartaletky jsou jenom malou kapkou v moři, protože s květákem si můžete směle dovolit mnohem víc a pořádně se odvázat ;-) Je jen na vás, zda ho budete milovat na první pohled nebo to bude láska z rozumu.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Co jiného Vám mohu z květáku nabídnout?



(jestli nemáte chuť na květák, dejte si třeba karfiol :-)


 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Leviatan Leviatan | 23. srpna 2009 v 13:41 | Reagovat

Já bych na ten květákový hřích byl bez rozmyšlení naladěn ((: Když to ženská s chlapem umí, má ho na lopatě.

2 coco-choc coco-choc | Web | 23. srpna 2009 v 13:45 | Reagovat

Květák mám moc ráda (radši má tedy brokolici, ale květákem rozhodně nepohrdnu :-). Nejraději ho mám "al dente" třeba jen s jogurtem ochuceným česnekem, ale pravda, tartaletky vypadají lákavěji. Vynechám šunku a zkusím v remosce "květákový koláč". Alespoň už vím, co dnes k obědu :-)

3 Kat Kat | Web | 23. srpna 2009 v 17:01 | Reagovat

ja by som brala rubriku, ze jednoduche recepty pre nas mantavejsich :D ale inac super stranka, spriatelom na nej dost ficime v anglicku, aj ked nie vzdy sa nam vsekto vydari tak ako sa ma :D ale snazime sa no :)

4 Janina Janina | 23. srpna 2009 v 19:47 | Reagovat

vám se Šárko vždy všechno tak povede, to by mě zajímalo jestli se Vám taky přihodil n ěkdy výsledek, který nestál za to jít na blog :)))

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. srpna 2009 v 23:03 | Reagovat

Krásně hříšná dobrota a ještě krásnější fotky a povídání! Tartaletkové formy nemám, ale budu je muset pořídit. Nejdříve mne namlsala Papája a teď Ty, Šárko! ;-)
Květák chřoupu ve všech podobách, takže je jasné, že dojde i na tartaletky madame d Barry!

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:13 | Reagovat

[1]: Leviatan:

Dámy tenkrát moc dobře věděly, že není nutno nic podceňovat. Polibek je cesta k srdci, chutné sousto k žaludku :-) Madame du Barry to v tomto ohledu udělala chytře :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:16 | Reagovat

[2]: coco-choc:

Původně jsem i já myslela na slaný květákový koláč, ale rozhodla jsem se zase provětrat své formy na tartaletky :-) I když je nezanedbávám, mám tu na stránkách teprve první tartaletkový receptík, který vznikl v závislosti na tom, co v mé chladničce přebývalo. Zkomponovala se tahle květáková symfonie a protože nečtu jenom kuchařky, vzpomněla jsem si na knihu o Madame du Barry a její slabost pro krále a pro květák :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:19 | Reagovat

[3]: Kat :-)))

Recepty pre nas mantavejsich :D
To zní krásně! Jednoduché recepty jsou nejpůvabnější :-) Občas si to v kuchyni zbytečně komplikuji, ale nakonec je to všechno stejné. Zbude jenom špinavý a dobrý pocit v žaludku :-) Zdravím do Anglie a budu pamatovat na jednoduchost :-)))

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:24 | Reagovat

[4]: Janina :-))))

Díky za krásnou otázku:-) Musím přiznat, že docela často se fotografie nevydaří, tak s nimi na blog ani jinam nemohu jít :-) Velký karambol v kuchyni si vlastně nějak nepamatuji, ale tímto rouháním jsem si o něj asi řekla. Pokud nepočítám to, že mi občas čtyřnozí domácí přátelé nepozorovaně snědli jídlo, které jsem před nimi nedostatečně ukryla. Většinou to bylo v době, když jsem si běžela pro fotoaparát :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 9:27 | Reagovat

[5]: Pivli:

Květák je úžasná zelenina a ani já na něj nedám dopustit. S tartaletkovými formami si člověk může dovolit hodně, tak jsem si je dnes opřela o špatnou pověst madame du Barry :-) Ale bez květáku by to nebylo ono. Ten stojí za tím, že jsem si pochutnala a vznikl tento receptík. Madame d B. tomu dala tu patřičnou pikantní šťávu, protože květáku často lidé vyčítají jeho mdlou chuť a bezvýrazný charakter. Dala jsem si k tomu číši vína se silným charakterem :-)

11 Slečna z Měsíce Slečna z Měsíce | Web | 24. srpna 2009 v 10:46 | Reagovat

Vypadá to dobře a příprava se nezdá moc složitá..hmm možná se to někdy pokusím ukuchtit :-)

12 Rachacha Rachacha | 24. srpna 2009 v 14:34 | Reagovat

Vše vypadá nádherně ale bohužel nemám formičky ,je možné použít uvedené množství na tenkou ,kulatou koláčovou formu?? Díky za odpověď.

13 Madla Madla | E-mail | 24. srpna 2009 v 15:07 | Reagovat

Květák je báječná zelenina a i já se mohu řadit k jeho věrným příznivcům. jedinou úpravu květáku však nemám ráda - a to květák smažený. Nějak mi ho zprotivila školní jídelna. Ale jinak jsem na květák naučila i svého muže, který by ho dřív nepozřel, ani kdyby se na něj mířilo pistolí :-) jen je škoda, že momentálně se musím své oblíbené zelenině vyhnout, ale až skončím s kojením, vrhnu se zase na květákové receptíky a ten Vás paní Šrko mezi nimi chybět nebude :-)

14 manča manča | 25. srpna 2009 v 19:19 | Reagovat

Rachacha: teď zrovna peču slaný koláč a křehké těsto jsem udělala z 300g mouky. Je to velká koláčová forma, asi 30 cm průměr. Ani nevím, ale je teď v troubě :)

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. srpna 2009 v 19:50 | Reagovat

[11]: Slečna z Měsíce: určitě bych se o něco podobného pokusila :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. srpna 2009 v 19:50 | Reagovat

[12]: Rachacha: Určitě není problém, když se místo formiček peče ve větší koláčové formě. Toho bych se nebála :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. srpna 2009 v 19:51 | Reagovat

[13]: Madla:

Květák si nějakou tu šanci vždycky zaslouží. Já osobně nemám ráda květákový mozeček :-(

18 Celia Club Rokycany Celia Club Rokycany | Web | 27. srpna 2009 v 18:16 | Reagovat

Dobrý den, perfektní stránky. Květák zbožňuji. Nejraději ho mám v podobě "pro králíka". Ulomit růžičku a hryzat. Nebo jen lehounce povařit a posypat strouhankou a rozpuštěným máslem. Ňam.

Prosím podívejte se i na náš blog, je o celiakii a bezlepkové dietě. Jsou tam i recepty. Zatím více na pečení než na vaření.

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. srpna 2009 v 23:56 | Reagovat

[18]: Celia Club Rokycany: díky za komentář a za květákové tipy :-) Jednoduché recepty mají svůj půvab. Na stránky vašeho klubu ráda kouknu.

20 Michal Beranek Michal Beranek | E-mail | 29. srpna 2009 v 11:28 | Reagovat

Přátelé,
jestli někomu  z Vás tarteletky zachutnaly, tak se může informovat o  dalších nápadech a kombinacích (sladké, slané) na následujících stránkách – bohužel v řeči francouzské, ale případně se slovníkem....

http://www.goosto.fr/recette-de-cuisine/theme/mini-tartelettes-10002293.htm

http://gamelleprod.canalblog.com/archives/2007/05/06/4859887.html

http://querancia.blogspot.com/2009/04/tartellettes-aux-carottes-aux-panais.html

http://linon.over-blog.org/article-5771578.html

http://www.lesfoodies.com/alimonia/recette/tartellettes-fraises-vanille

http://www.mamina.fr/article-24517672-6.html

http://qu-est-ce-qu-on-mange.over-blog.com/article-22636501.html

Ze země galského kohouta zdraví Michal Beránek

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. srpna 2009 v 11:26 | Reagovat

[20]: Michal Beránek:

Díky za doplnění o moře dobrých nápadů!
Zdravíme ze země českého lva :-) Šárka

22 Naďa Naďa | 16. září 2009 v 15:16 | Reagovat

Tedy, jsem blogový začátečník, ale tohle mě fakt uchvátilo. A moc ráda si sem budu chodit pro inspiraci do kuchyně. Vaření sice není mým největším koníčkem, ale když mě to chytne, ráda experimentuji. Ne vždy se to ale podaří :-)

23 Šárka Šárka | Web | 23. září 2009 v 1:09 | Reagovat

[22]: Naďa: občasným nezdarem se nesmí nechat nikdo otrávit :-) I já mám větší koníčky, ale přeci jenom chvilky u prostřeného stolu a dobrého jídla mám nejraději. Vaření, této pro mnohé nepopulární činnosti se nebráním a dělám to docela ráda :-) Díky za návštěvu na mém blogu. Š.

24 Majdalenka Majdalenka | Web | 1. listopadu 2009 v 16:06 | Reagovat

Mňam, to vypadá lahodně!

25 Pipi Pipi | Web | 3. ledna 2010 v 14:14 | Reagovat

Teda vypadá to krásně! Oceňuji, že tento recept využívá zeleninu, kterou většina lidí /neprávem/ nemá v oblibě, skvělé!

PS: jak by se do češtiny přeložil název tartaletky?

26 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2010 v 0:53 | Reagovat

[24]: Majdalenka:

Jak se na tyhle tartaletky kouknu, hned si udělám chuť :-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2010 v 0:57 | Reagovat

[25]: Pipi:

Co na tom květáku lidé mají, že jim nechutná? To si říkám vždycky, když ho připravuji (nezáleží na tom, jaký zvolím způsob) - jednoduše ho miluji!

Jak přeložit tartaletky? My "znalci" jim říkáme tartaletky - jinak podle tvaru se dají přirovnat ke koláčkům, ale není to přesné. Formičky na tartaletky jsou velmi inspirativní kousek nádobíčka, se kterým se vždycky pěkně zabavím :-)

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2010 v 15:48 | Reagovat

Tedy, dne jsem koupila krásný květák a pokud ho do středy nesním syrový, udělám obě verze tartaletek. Zkrátka se nemůžu rozhodnout, která je lepší.Ehm, ještě malý nepodstatný detailík...musím koupit tartaletky. Jsem ostuda, stále o nich mluvím, ale doma je ještě nemám.
:-)

29 DolceVita DolceVita | Web | 30. března 2010 v 1:46 | Reagovat

[25]: Pivli:

Tartaletky jsou šibalské kuchyňské nádobíčko. Mrňavé dobroty vypadají tak nevinně, že jich vždycky sním celý plech a nemohu se nabažit těch možností, co se s nimi dá všechno vytvořit. Určitě přijdeš na nějaký senzační nápad, jak si s nimi pohrát. Budu se těšit :-)

30 Pivli Pivli | E-mail | Web | 31. března 2010 v 12:04 | Reagovat

Tartaletky jsem dokoupila, udělala. Ačkoliv jsem včera zažila ošklivou příhodu, která mi pokazila den (aneb po přízni řízni), tyhle dortíčky mi dobrou náladu vrátily. Chutnaly všem. Báječné!!! Blíží se doba mladého květáčku, takže recpet zopakuji.
Díky, Šárko! ;-)

31 DolceVita DolceVita | Web | 1. dubna 2010 v 11:45 | Reagovat

[30]: Pivli:

Na ošklivé příhody je dobré jídlo celkem hojivá náplast. Ať ti dobrá nálada vydrží a nikdo a nic ji nekazí!

Přes zimu nám mladá čerstvá zelenina chyběla, tak si ji můžeme konečně užít. Jen kdyby jí bylo všude dost! Letos asi budu samopěstitelkou - nějak se mi plní domácnost různými semínky a některá jsem vyštrachala ještě od loňska. Měj se krásně ;-)

32 DuncanDolores18 DuncanDolores18 | E-mail | Web | 12. prosince 2011 v 2:52 | Reagovat

This is good that people can get the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> and that opens up completely new possibilities.

33 maternity wedding dresses maternity wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:11 | Reagovat

Wow! I cant believe I have found your blog. Very useful information.
http://www.standdress.com/wedding-dresses-strapless-wedding-dresses.html

34 wholesale evening dresses wholesale evening dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:15 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!
http://www.queweddingdresses.org/yarn-fabric.html

35 Šárka O. Šárka O. | E-mail | 14. listopadu 2014 v 11:15 | Reagovat

Dobrý den Šárko, můžu se zetpat odkud máte formičky na tartaletky? Marně po nich pátrám na netu :) díky!

36 diethylamide diethylamide | Web | 8. září 2016 v 6:28 | Reagovat

půjčky ještě dnes :-(

37 mysticity mysticity | Web | 8. září 2016 v 23:23 | Reagovat

půjčky s nízkým úrokem :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama