Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Sladká omeleta hotelu Sacher

14. srpna 2009 v 9:54 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Nezvu Vás kvůli omeletě do Vídně, ale proč si staré dobré vídeňské recepty nepřipomenout? Narazila jsem na něj při pročítání jedné z knih Václava Malovického. I když do Vídně to nemám zrovna daleko, raději jsem si tuhle "Sacher tutovku" nachystala doma. Předností omelety jsou zaručeně čerstvá, dobře vyšlehaná vejce a meruňková zavařenina. V tomto ohledu bych se známým vídenským hotelem klidně soupeřila. Vejce mám naprosto čerstvá ze sousedčina dvorku, stará sotva pár hodin a domácí poctivou zavařeninu s vysokým podílem meruňek a lehce ošizenou o cukr jsem si zrovna v těchto dnech vlastnoručně navařila. Určitě nemůže být žádná druhá ještě merunkovější než ta, kterou mám doma.

V tuto chvíli neexistuje nic, co by mé plány na omeletu mohlo zhatit. Venku je počasí pod psa, zrovna prší, proto mi ani nebude líto té chvilky v kuchyni a s chutí se ohřeju u horké plotny. Odměním se báječnou omeletou a atmosféru vídeňské kavárny si přičaruji šálkem voňavé vídeňské kávy. Rozhodně mi to stojí za to :-)

Sladká omeleta jako z hotelu Sacher

recept:
Do šlehací misky vyklepneme 3 celá čerstvá vejce, přidáme 20 g polohrubé mouky a metličkou dobře vyšleháme. Vmícháme 60 g cukru krupice a sladkou smetanu (100 ml stačí). Na pánvi rozpustíme plátek másla, omeletovou vaječnou směs rozetřeme po celé ploše pánve a v předehřáté troubě pečeme podle potřeby cca 15 až 20 minut. Hotovou omeletu opatrně stáhneme z pánve na nahřátý talíř a potřeme ji dobrou meruňkovou zavařeninou.


Přeložit a překrojit nezapomeneme.
Posypat moučkovým cukrem s vanilkou doporučujeme.
Podávat se šálkem kávy připomeneme :-)

Vídeňské kavárny si na dobrém šálku kávy zakládají a vídeňská káva se podává s pořádnou bílou čepicí husté ušlehané smetany.
Věnujte ještě malou chvilku tomu, aby na vašem stole byla opravdová doma ušlehaná šlehačka, která na světě nemá pražádnou konkurenci. Vaše vídeňská káva si ji zaslouží a omeleta na talíři tím bude poctěna.

Víte, že
Hotel Sacher je sice proslaven ze všeho nejvíc čokoládovým dortem s meruňkovou zavařeninou a čokoládovou polevou, ale údajně se prý připravoval daleko méně sladký, než je tomu dnes (?!) Navíc hotel Sacher měl i obrovskou zásluhu na rozvoji módy omelet a toto umění dotáhli k dokonalosti právě maďarští kuchaři, kteří zdejší kuchyní procházeli. Než odešli zase o dům dál, něco nezapomenutelného po sobě zanechali ve zdejší hotelové kuchyni.

O Vídni by se dalo povídat ještě hodně dlouho, ale nechme v tomto článku slávu obyčejné vaječné omeletě a zkuste si i vy nějakou doma připravit. V létě určitě sladkou variantu se sezónním ovocem.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helli Helli | 14. srpna 2009 v 10:53 | Reagovat

Na chviličku jsem si odskočila od své práce na web, abych přišla na jiné myšlenky, a najdu takovou lehounkou nadýchanou krásu. I kdyby bylo venku kdovíjak, z téhle omelety září slunce všemi směry. Určitě ji vyzkouším a možná do náplně obětuji skleničku meruňkového džemu s meduňkou, kterou jsem dostala jako dárek. Mám sice jen tu jednu jedinou, ale takový optimistický dezert si to zaslouží. K tomu ještě Wiener Melange - a co chtít víc? :-)

2 renata renata | Web | 14. srpna 2009 v 12:02 | Reagovat

Šárko, netrpělivě jsem vyhlížela Tvoji "Sacherovskou" kreaci, dlouho jsem čekat nemusela... ;-). Jasně vidím Tvoji omeletku u nás doma v neděli ráno, ale čerstvá vajíčka z jižních Čech dorazí až příští týden, asi tedy bude lepší počkat, že? ;-)

3 Lenka Lenka | Web | 14. srpna 2009 v 12:39 | Reagovat

Hmmm, myslím, že máme jasno s dnešní večeří. Vypadá to úžasně!

4 Gabča Gabča | Web | 14. srpna 2009 v 21:20 | Reagovat

Ahojky nechci delat reklamu, ale zajimají Vás zazitky lidi co se seznamuji prz internet?? Mate nejakou zkusenost?? Mrknete na muj blog a napiste:-)...

5 Lenka Lenka | E-mail | Web | 14. srpna 2009 v 22:17 | Reagovat

Úžasně jednoduché, nádherné na pohled a určitě moc dobré. I když sladké nejím, ta horní fotografie mě fascinuje. Můžu se na ni dívat neomezeně dlouho a nemůžu se od ní odtrhnout. Mám pocit, že vyzařuje nějakou pozitivní energii, která mi dodává sílu. Díky, Šárko.

6 hugo hugo | Web | 15. srpna 2009 v 10:58 | Reagovat

ahoj přihlašse do soutěže o nej blog pls
a tohle si skusim uvařit

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. srpna 2009 v 13:53 | Reagovat

[1]: Helli, nemít doma čerstvě navařený hrnec meruněk, nebyla by omeletka :-) Ale přiznávám, že to nebyl špatný nápad.
Taková letní bleskovka :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. srpna 2009 v 13:54 | Reagovat

[2]: renata:

Nedá se to srovnat s tvou čokoládovou variací na "sachrovské téma" :-) Ta je půvabná!

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. srpna 2009 v 13:55 | Reagovat

[3]: Lenka:
Vejce v každé podobě dokáží nadchnout :-)

10 Kotas Kotas | 15. srpna 2009 v 15:21 | Reagovat

Mam dotaz na vanilku resp. vanilkovy cukr. Po dlouhe dobe jsem koupil samotnou vanilku, ale zda se mi, ze aroma je jaksi nedostacujici. Mate nekdo zkusenost s domaci pripravou vanilkoveho cukru?

11 a0a a0a | Web | 15. srpna 2009 v 18:30 | Reagovat

mrkni na muj web

12 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. srpna 2009 v 18:33 | Reagovat

Šárko: mňam, mňam, mňam! Co k tomu dodat více? ;-)

Kotas: nevím, kolik lusků máte, pakliže jeden, půlku rozkrojte podélně ostrým nožem, vydlabejte semínka a vmíchejte do cukru,kůru(co zbyde po vydlabání)a  druhou půlku vložte do nádoby s cukrem. Máte-li více lusků, použijte jeden a jeden. Vydábím si sama vanilkový cukr (i moučkový léta. Cukr najemno "umelu" v chopperu. A kus vanilky v celku přidám do sklenice. Vůni a chuti pravé vanilky se nic nevyrovná.
Stejně kvalitní je i vanilkový extrakt.

13 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. srpna 2009 v 18:38 | Reagovat

Ech, omluva za chyby a přepisy, zmatené závorky, chybějící mezery za čárkami a v celku/vcelku. Píšu v poklusu a pak to tak dopadá. Stydím, stydím!:-(

14 luky26 luky26 | Web | 15. srpna 2009 v 19:00 | Reagovat

jee. to vypada dobre... mam chute :-D

15 viki viki | Web | 17. srpna 2009 v 13:08 | Reagovat

Šárka, vyzerá to tak krásne! to asi nepôjde urobiť čisto na panvici, že? ešte stále nemám trúbu :-(

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. srpna 2009 v 8:31 | Reagovat

[15]: viki:

V horké troubě omeletka daleko lépe vyběhne, ale takovou rychloomeletku z pánve si také umím představit :-)

17 Bazalka Bazalka | E-mail | 18. srpna 2009 v 13:24 | Reagovat

Jé, to je moje vzpomínka na dětství - přesně takto mi vaječnou omeletu dělával můj táta, milovala jsem to :o) Když přišla řeč na vaječnou omeletu při rozhovoru s mým manželem, nedokázal pochopit, že se u nás jedla se zavařeninou - u nich doma se dělala pouze slaná varianta :o)
Bazalka

18 Eva Eva | Web | 18. srpna 2009 v 19:02 | Reagovat

hezký blog

19 coco-choc coco-choc | Web | 18. srpna 2009 v 22:38 | Reagovat

Opět nemůžu než chválit, chválit a chválit. Proti Vídni vůbec nic nenamítát a s přítelem v brzké době plánuje výlet do Vídně. A proč? No přeci kvůli Sacheru.

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. srpna 2009 v 12:03 | Reagovat

[19]: Sacher dort k Vídni patří.
I když mnohé překvapí svou sladkostí, je to dort osobnost :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. srpna 2009 v 15:05 | Reagovat

[17]: Bazalka:

Zvyk je železná košile :-) Ale pravdou je, že sladké omelety mají své podmanivé kouzlo. Obzvlášť, když se díky omeletě přeneseme zpátky do dětství :-)

Moje babička pekla nadýchanou omeletu ve staré remosce a byla plná drobných lesních jahod. Na to taky ráda vzpomínám ;-)

22 Mon Mon | Web | 19. srpna 2009 v 15:48 | Reagovat

Dobře to vypadá!!

23 kolíček kolíček | E-mail | Web | 20. srpna 2009 v 13:34 | Reagovat

Už jste, Šárko, četla Stoptime v dnešním Reflexu na straně 15? Pokud jste zmiňovaná "virtuální kuchařka Šárka" právě vy, pak upřímně gratuluji :o)))

24 #Nutella #Nutella | Web | 20. srpna 2009 v 16:22 | Reagovat

Vypadá skvěle!

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. srpna 2009 v 22:30 | Reagovat

[23]: Kolíček: Nečetla! Zítra to napravím, ... pokud se v tom poznám, tak se přiznám :-) ... tak a zvědavost mi nedá spát ...

26 Lenny Lenny | Web | 20. srpna 2009 v 22:35 | Reagovat

Tak jsem se šla podívat, kdo že je ta Šárka, která z téměř 1 000 000 založených blogů druhý nejnavštěvovanější, hmmmm, smekám, gratuluji, trochu závidím. L.

27 Pivli Pivli | E-mail | Web | 22. srpna 2009 v 13:29 | Reagovat

Omeleta je výtečná, byla dnes k snídani, pekla jsem ji na pekáčku (asi tak, jako když peču yorkshirský puding, neboť všechny pánve, až na grilovací, mají plastovou rukojeť.
S meruňkovou marmošou, meduňkou, pravým vanilkovým cukrem...prostě paráda.
Káva nebyla, místo toho kvalitní zelený čaj.
Díky za skvělý nápad a inspiraci!
(jako ostatně vždy)
;-)

28 S. S. | 22. srpna 2009 v 16:31 | Reagovat

hezky jsem si početla v Lidovkách o vašem zavařování :) jinak skvělý recept, určitě udělám rodince!

29 Šárka Šárka | Web | 22. srpna 2009 v 17:43 | Reagovat

[27]: Pivli :-) s meruňkovou marmošou to jistě nebylo marné :-))) Já dneska páchala hříchy podle "Madam Du Barry" :-)- ne v královské ložnici, ale v jiné inspirativní místnosti našeho obydlí. Napíši o tom víc, protože v srpnu jsem to zde na blogu dost flákala a chybí tu pravidelná porce inspirativního čtiva :-)Zelený čaj je inspirativnější nápoj než má obligátní kávička. V tom bych se měla polepšit a začít zase protěžovat čajovou konvici. Kávovar by jistě uvítal kratší odpočinek :-)

30 Šárka Šárka | Web | 22. srpna 2009 v 17:46 | Reagovat

[28]: S.

Díky za povšimnutí mého krátkého vyjádření v LN ke staromódní záležitosti "zavařování", která u mne doma zatím ještě nevyšla z módy :-) Na pěkný recept tam prostor nebyl, ale udělám si ho zde na blogu ;-)

31 Vanda Vanda | Web | 23. srpna 2009 v 9:05 | Reagovat

vypadáto dóóóst dobře.možná to s mamkou zkusíme

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. srpna 2009 v 15:00 | Reagovat

[26]: Lenny: díky :-)

Asi je pro mnohé jídlo středem vesmíru, jinak si to neumím vysvětlit :-)

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. srpna 2009 v 15:01 | Reagovat

[31]: Vanda: to není špatný nápad :-)

Mamka si s tím 100% poradí a třeba vynalezne ještě nějakou tu vychytávku, která omeletě jenom prospěje :-)

34 Eja Eja | 30. srpna 2009 v 12:15 | Reagovat

Já na sladké moc nejsem ale tohle je královský recept. Půlku jsem naplnila domácím jahodovým džemem s kusy jahod a druhou bio tvarohem z Olmy promíchamým s hodně uzrálou nasekanou oloupanou broskví. Do těsta jsem přístrouhala kůru z neošetřeného citronu. Na zapití plnotučné bio mlíčko z Olmy. Balada.

35 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. srpna 2009 v 18:44 | Reagovat

[34]: Eja:
Kdo o tvém baladickém vyprávění pochybuje, ten se rouhá :-) Omelety na všechny způsoby mám moc ráda. Jsou rychle, snadno proveditelné a dostatečně noblesní. Jídlo pro každou příležitost a náladu; sladké, slané, tenké, tlusté, jak kdo chce :-)

36 Carol Liimatainen ★ Carol Liimatainen ★ | Web | 1. září 2009 v 16:16 | Reagovat

Musím říct, že s vařením nemám téměř žádné zkušenosti, palačinky jsem dělala naposled když jsem  byla hodně malá, ale musím říct, že tahle vypadá dost dobře a možná jí i zkusím. ;)

37 iva iva | E-mail | 5. září 2009 v 20:36 | Reagovat

šárko všechny palačinky v životě jsem spálila na pánvi.konečně jiný recept!!
přesně tak jak mi chutná!!fantastická!!nenacucaná olejem.super.dík za recept..

38 Šárka Šárka | Web | 23. září 2009 v 0:58 | Reagovat

[36]: Carol: já, když jsem byla hodně malá, na palačinky bych si ani netroufla :-) Máš můj obdiv!

39 Šárka Šárka | Web | 23. září 2009 v 0:59 | Reagovat

[37]: iva: sice trochu silnější omeletka, ale srdce nad ní sladce zaplesá :-)

40 Nel-ly Nel-ly | Web | 30. září 2009 v 23:31 | Reagovat

Vypadá to naprosto úžasně, ale já to stejně nikdy nedokážu uvařit. Jsem naprostý antitalent.

41 Šárka Šárka | Web | 1. října 2009 v 0:17 | Reagovat

[40]: Kdo to nezkusí, ten se o svém talentu nic nedozví :-) A to je škoda.

42 Ivan Ivan | Web | 1. listopadu 2009 v 15:51 | Reagovat

Šárka se trafila do mé chutě - s meruňkami jsou omelety nejlepší!:)

43 Šárka Šárka | 2. listopadu 2009 v 0:55 | Reagovat

[42]: Ivan: Moje řeč :-) Meruňky bodují.

44 yannka yannka | 14. května 2011 v 18:24 | Reagovat

Šárko, smím poprosit o malé upřesnění receptu? Můj první pokus o tuto vídeňskou krásku nedopadl moc slavně... Myslím, že na vině byla především moc malá pánev, těsta na ní bylo moc a nestihlo se propéct. Takže - na jak velkou pánev je recept určen? Jak moc se mají ušlehat vajíčka? Smetana na vaření nebo na šlehání? Máslo jen rozpustit, nebo má být rozpálené? A co ten papír pod omeletou na fotce?? Díky moc za rady, ráda bych tento slibný recept dovedla k lepšímu výsledku...

45 DolceVita DolceVita | Web | 17. května 2011 v 11:58 | Reagovat

[44]: yannka:

Omlouvám se, že s odpovědí přicházím až nyní. Bohužel jsem měla hodně povinností mimo dům a na pc se nedostala. Malá pánev určitě může jídlo zhatit. Používám takovou, která má průměr 25-27 cm. Vejce se šlehají tak dlouho, až začnou pěkně pěnit. Přidala jsem smetanu na šlehání. Máslo jsem jen rozpustila. Papír na pečení používám dost často, ale jde to i bez něj. Je potřeba jen pánev pěkně vymazat máslem. Je třeba, abych popisu receptu dala trochu víc svého soustředění a popsala všechno pěkně do detailu. Je mi líto, když se někdo do něčeho pustí a ono mu to nevyjde. Škoda času, škoda ingrediencí :-( Šárka

46 yannka yannka | 20. května 2011 v 16:03 | Reagovat

Šárku, moc děkuju za upřesnění! Většina lidí ho evidentně nepotřebuje, já jsem tentokrát v testu IQ úplně neobstála:)Těším se na druhý pokus. Je ale pravda, že moje plynová trouba tento typ jídel moc neumí, babiččin svítek se v ní taky nedaří.

47 Kamila Kamila | 1. září 2011 v 9:31 | Reagovat

V kombinaci s letošními marmeládami to byla nepřekonatelná večeře. Díky za recept!

48 wholesale watches wholesale watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:06 | Reagovat
49 a line wedding dresses a line wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:51 | Reagovat

Q. What kind of key opens the door on Thanksgiving?

50 cheap christian louboutin cheap christian louboutin | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:55 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama