Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Srpen 2009

Pověste si svého internetového lupiče!

30. srpna 2009 v 11:14 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle

Kopírování obsahu webové stránky :

V případě, že dojde ke zveřejnění překopírovaných fotografií či grafických souborů, a stane se tak bez souhlasného stanoviska nositele práv, jedná se o zásah do autorského práva. V souladu s ustanovením § 2 odst. 2 autorského zákona jsou "původní fotografie" vlastním duševním výtvorem autora a spadají pod ochranu fotografických děl. K užití díla chráněného autorským zákonem může dojít pouze se souhlasem autora nebo na základě zákona. Pokud dochází ke kopírování textů z webové stránky, je pro uplatnění případných autorskoprávních nároků nutné posouzení, zda předmětné texty splňují předpoklady pro ochranu autorským právem.

O problematice kopírování obsahu z webových stránek se momentálně vede řeč na nejnavštěvovanějším českém foodblogu Cuketka.cz - Rádio Impuls fandí foodblogům. Díky tomuto článku a samotnému autorovi jsem se dozvěděla o tom, že i v mém případě došlo k několikačetnému zásahu do autorských práv. Nebýt prozřetelnosti pana Cuketky, který neprozradil veřejně vše, neměla bych možnost zálohovat stránky ve stavu, kdy tam bez mého svolení byly fotografie uveřejněny. V diskuzi pod článkem je zřejmé, že všechny případy, které byly veřejně diskutovány se během několika hodin změnily a některé fotografie zmizely a byly nahrazeny jinými. Pokud se i vám stane podobný případ, je dobré nejprve zajistit existující důkazy (neboť následně může dojít k jejich odstranění), což se samozřejmě děje! Pro zajištění důkazů v prostředí internetu je možné využít institutu osvědčení skutkových dějů ve formě notářského zápisu. V případě prokazování autorství pak mohou být důležité zdrojové soubory konkrétního díla. Pokud si nevíte rady, využijte právního poradenství. Samozřejmě jsem se rozhodla vůči zásahu do svých práv ohradit a zaslala jsem písemnou doporučenou zprávu protistraně s uplatněním dalších nároků, které mi dle zákona náleží. Tímto vyjadřuji poděkování za upozornění i za veškerou podporu čtenářů, kteří se postavili na stranu těch, které takové jednání poškodilo.

Na tuto záležitost mám stejný názor jako pan Cuketka a děkuji mu za uveřejnění článku k dané problematice.

(tím nekončíme, ... hříšníci na černé tabuli visí, ... každý si pověste toho svého)


Tartaletky hříšné madame du Barry

23. srpna 2009 v 12:59 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
aneb vábení karfiolu v královské ložnici. I když květák není sám o sobě synonymem hříchu ani prostopášnosti, měl pro něj slabost sám francouzský král Ludvík XV. Vášeň pro hřích a pro tuto nenápadnou košťálovou zeleninu u něj zažehla okouzlující Jeane Bécuová, která na francouzský dvůr vstoupila jako hraběnka du Barry. Z pařížského nevěstince vešla tato šarmantní kráska přímo do ložnice Ludvíka XV., krále Francie. V náruči nejmocnějšího muže nahradila zesnulou madam de Pompadour a stala se tak na dlouhé roky jeho oficiální milenkou. Spolu sdíleli lože a spolu usedali k prostřenému stolu. Král ztratil hlavu pro všechno, co milovala. Není divu, že se doslova zbláznil do velejemné krémové květákové polévky, kterou mu jeho milovaná vlastnoručně vařívala. Protože madame du Barry oplývala vtipem i chytrostí, určitě by myslela na to, že stále stejná polévka jednoho dne omrzí. Proto jsem dnes z květáku připravila něco úplně jiného, ale stále se stejně neodolatelnou vůní. Svůdně koketní květákové tartaletky na dva způsoby by neměly nenechat krále klidným :-) Sire, nemáte chuť na malou květákovou neřest?

KVĚTÁKOVÉ TARTALETKY
  • formičky na tartaletky jsou nezbytné
křehké těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 125 g másla
  • 2 lžíce strouhaných mandlí nebo ořechů
  • 1 lžíce parmazánu
Z uvedených ingrediencí vypracujeme v míse křehké těsto. Máslo z chladničky nakrájíme na tenké plátky a ihned ho zpracujeme s moukou a ostatními přísadami. Vznikne nám pěkná těstová koule, kterou necháme chvilku odpočinout. Protože je to těsto máslové, nemusíme formičky na tartaletky vůbec vymazávat a ušetříme si tím krásně čas. Z uvedené dávky se mi povedlo nachystat rovných 9 tartaletek, což byly na plechu úhledné tři řady v trojstupu.

náplň:
  • 1 květák uvařený v osolené vodě doměkka
  • 1 kysaná smetana nebo tvaroh (250 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • bylinky podle chuti (nasekané čerstvé nebo sušené)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 80 g jemné šunky
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu (event. jiný sýr dle chuti)
  • kousek pórku (pouze křehká zelená část)
  • slunečnicová semínka na ozdobu
Uvařený květák vyjmeme z hrnce a necháme ho vychladnout. Rozebereme ho na růžičky a zjistíme,že na tuhle recepturu se nám ho nepodaří spotřebovat celý. Klidně vám ještě dost zbude na úžasnou krémovou polévku podle madame du Barry :-)
V misce promícháme kysanou smetanu s vejcem, hořčicí, kořením a bylinkami podle chuti. Přidáme jemně pokrájenou šunku, tenké proužky pórku a zahustíme lžící strouhaného parmazánu. Do směsi přidáme podle chuti jemně nasekaný vařený květák a směsí vyplníme tartaletky, do kterých jsme předem vmáčkli křehké těsto. Povrch ozdobíme vyloupanými semínky slunečnice a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme 30 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku prochladnout a poté servírujeme se sklenicí vína jako chutný předkrm nebo doplněk k salátu.

Druhá varianta plnění tartaletek:
Uvařený květák nasekáme na hrubší kousky a sypeme je doprostřed každé tartaletky. Osolíme, opepříme, a obložíme tenkými plátky camembertu. Tvaroh na strouhání promícháme se syrovým vejcem, lžící mletých ořechů nebo mandlí a okořeníme podle chuti. Tuto směs lžící navršíme na květákový základ a ozdobíme třeba kuličkou hroznového vína a v předehřáté troubě upečeme. Jak už to tak bývá, domácí receptury vznikají v přímé vazbě na domácí zásoby, které jsou v danou chvíli po ruce.

Pokud vám květák nepřijde dost erotický, klidně sáhněte po jiné zelenině :-) Možná vezmete květák na milost, když vám připomenu, že vědci z univerzity z Georgetownu zjistili, že květák funguje přímo zázračně u mužů, kteří si ho dopřejí alespoň jednou týdně. Snižuje se totiž u nich o 52 procent riziko nádoru prostaty. U žen má pozitivní efekt v souvislosti s rakovinou prsu, což bylo prokázáno odborníky v Číně. Tahle šarmantní košťálová zelenina by neměla zůstávat v pozadí našeho zájmu, ale měla by si otevřít dveře do kuchyně zrovna tak rychle, jako madam du Barry do královské ložnice. Je to zábavná zelenina, které se dá snadno propadnout a nebudou vás považovat za hříšníka.

Někteří květák rádi pomlouvají, že při vaření páchne a snadno měkne. Nedejte se odradit! Květák vaříme zásadně bez poklice, aby se z něj uvolnily sirné látky, které v menší míře obsahuje. Nepříjemné aroma dokáže snížit bobkový list, kmín, koriandr nebo nové koření, které můžeme přidat do vody a vařit společně s ním. Když je květák vařený, rychle ho zchladíme pod studenou vodou, aby zůstal pěkně křupavý a zbytečně dál neměknul. Pokud budete mít strach, aby květák varem nešednul, dejte na babské rady, že pár lžic mléka přidaných do vroucí vody to spraví. Voda, která nám zůstane v hrnci po uvařeném květáku se hodí na zamilovanou polévku francouzského panovníka, tak se o ni nepřipravte a jemný květákový krém se smetanou a kousky kuřecího masa si nechte od někoho milého připravit. Získá si Vás ! … polévka i ten, kdo se snažil a vařil ;-) Možná vás ani královská odměna nemine.

Ať je přítomnost květáku ve vaší kuchyni vždy svůdnou výzvou k hříchu, tak jako to dokázala pouhá přítomnost oslňující madame du Barry.

Květák neboli lidově karfiól (Brassica oleracea) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). Za pravlast květáku je považována Indie, podle jiných východní Středomoří - Kypr, Turecko, Egypt, Sýrie. První zmínky pocházejí již z 12. století. Z Kypru 16. století květák dorazil přes Itálii do střední Evropy. Název "karfiol" je zkomoleninou italského "cavolfiore". Od roku 1847 se u nás ujalo označení květák a ostatní výrazy (květnik, květlik, květlák) byly zapomenuty. Dřívější květák měl růžici velikosti tenisového míčku. Šlechtěním jsme došli až k dnešním odrůdám s obrovskou růžicí. Existuje řada odrůd nejen s bílou barvou růžice (zelené, růžové, fialové). Růžové květáky pocházejí původem ze Sardínie a jižní Itálie. Na první pohled "kříženec" brokolice a květáku se zelenou růžicí nese název "Broccoli romanesco" a dováží se k nám nejčastěji z Itálie, kde je velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou.

Madame du Barry (1743-1793), se stala synonymem pro skandál a prostopášnost. Její ctižádost a touha po bohatství jí pomohly vystoupat do nejvyšších pater jedné z nejvýznamnějších monarchií Evropy. Radikální zlom v životě této pouliční prodavačky a dívky s pověstí lehké děvy pocházející z těch nejchudších vstev nastal v momentě, kdy se seznámila s hrabětem Jeanem du Barry. Její nevšední krása a titul jí dopomohly k tomu, aby se stala luxusní prostitutkou a milenkou samotného krále.


Cesta francouzské Popelky z pařížského nevěstince až do ložnice krále Ludvíka XV. byla přímočará. Jeane Bécuová, nemanželská dcera mnicha a chudé dívky okouzlila nejen svou krásou, ale i vtipem a šarmem celý francouzský dvůr. Madame du Barry vstoupila ke královskému dvoru a sám král ji bez váhání dovedl do své ložnice, čímž se stala milenkou a titulární metresou nejmocnějšího vládce Francie, kde nahradila zesnulou markýzu de Pompadour. Ludvík XV. se do okouzlující Jeane zamiloval na první pohled a až do své smrti jí poskytoval ve Versailles výsadní postavení.

Ze zámku byla vykázána až na přímý rozkaz nové královny Marie Antoinetty, která ji považovala za "zosobnění skandálu". Do vypuknutí revoluce vedla madame du Barry klidný a nezávislý život v ústraní. Po revoluci emigrovala do Anglie a protloukala se jako učitelka. Po čase se vrátila do paláce Louveciennes, který pro ni dal Ludvík postavit. Netrvalo dlouho a přišlo udání a následné zatčení. Dne 8. prosince 1793 byla sťata na náměstí Concorde gilotinou ... špatným koncem skončil její pohádkový příběh.
Květák je všechno, jen ne nudný. S citem a fantazií tuhle zeleninu můžete přetvořit do všelijakých chutných podob. Tartaletky jsou jenom malou kapkou v moři, protože s květákem si můžete směle dovolit mnohem víc a pořádně se odvázat ;-) Je jen na vás, zda ho budete milovat na první pohled nebo to bude láska z rozumu.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Co jiného Vám mohu z květáku nabídnout?



(jestli nemáte chuť na květák, dejte si třeba karfiol :-)



Sladká omeleta hotelu Sacher

14. srpna 2009 v 9:54 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Nezvu Vás kvůli omeletě do Vídně, ale proč si staré dobré vídeňské recepty nepřipomenout? Narazila jsem na něj při pročítání jedné z knih Václava Malovického. I když do Vídně to nemám zrovna daleko, raději jsem si tuhle "Sacher tutovku" nachystala doma. Předností omelety jsou zaručeně čerstvá, dobře vyšlehaná vejce a meruňková zavařenina. V tomto ohledu bych se známým vídenským hotelem klidně soupeřila. Vejce mám naprosto čerstvá ze sousedčina dvorku, stará sotva pár hodin a domácí poctivou zavařeninu s vysokým podílem meruňek a lehce ošizenou o cukr jsem si zrovna v těchto dnech vlastnoručně navařila. Určitě nemůže být žádná druhá ještě merunkovější než ta, kterou mám doma.

V tuto chvíli neexistuje nic, co by mé plány na omeletu mohlo zhatit. Venku je počasí pod psa, zrovna prší, proto mi ani nebude líto té chvilky v kuchyni a s chutí se ohřeju u horké plotny. Odměním se báječnou omeletou a atmosféru vídeňské kavárny si přičaruji šálkem voňavé vídeňské kávy. Rozhodně mi to stojí za to :-)

Sladká omeleta jako z hotelu Sacher

recept:
Do šlehací misky vyklepneme 3 celá čerstvá vejce, přidáme 20 g polohrubé mouky a metličkou dobře vyšleháme. Vmícháme 60 g cukru krupice a sladkou smetanu (100 ml stačí). Na pánvi rozpustíme plátek másla, omeletovou vaječnou směs rozetřeme po celé ploše pánve a v předehřáté troubě pečeme podle potřeby cca 15 až 20 minut. Hotovou omeletu opatrně stáhneme z pánve na nahřátý talíř a potřeme ji dobrou meruňkovou zavařeninou.


Přeložit a překrojit nezapomeneme.
Posypat moučkovým cukrem s vanilkou doporučujeme.
Podávat se šálkem kávy připomeneme :-)

Vídeňské kavárny si na dobrém šálku kávy zakládají a vídeňská káva se podává s pořádnou bílou čepicí husté ušlehané smetany.
Věnujte ještě malou chvilku tomu, aby na vašem stole byla opravdová doma ušlehaná šlehačka, která na světě nemá pražádnou konkurenci. Vaše vídeňská káva si ji zaslouží a omeleta na talíři tím bude poctěna.

Víte, že
Hotel Sacher je sice proslaven ze všeho nejvíc čokoládovým dortem s meruňkovou zavařeninou a čokoládovou polevou, ale údajně se prý připravoval daleko méně sladký, než je tomu dnes (?!) Navíc hotel Sacher měl i obrovskou zásluhu na rozvoji módy omelet a toto umění dotáhli k dokonalosti právě maďarští kuchaři, kteří zdejší kuchyní procházeli. Než odešli zase o dům dál, něco nezapomenutelného po sobě zanechali ve zdejší hotelové kuchyni.

O Vídni by se dalo povídat ještě hodně dlouho, ale nechme v tomto článku slávu obyčejné vaječné omeletě a zkuste si i vy nějakou doma připravit. V létě určitě sladkou variantu se sezónním ovocem.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.