Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vyměním stehýnko za nádivku

27. července 2009 v 21:51 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Pečené kuře se zlatou kůrkou chutná všem. Když je s lahůdkovou nádivkou, oželíme klidně i kousek masa, jen když se na nás dostane pěkně velký kousek nádivky. Proč se hádat o stehýnko, prsíčko nebo křidýlko? Každému do talíře servíruji štědře jedno kompletní kuře. I když je to jenom malé křehké jarní kuřátko, máte ho celé. Aby zaplesalo i srdce houbařovo, připravila jsem je pečená v nádivce, kterou na vás taky nebudu šetřit. Je téměř nemožné, aby byl někdo nespokojen a nepřišel si na své. Kolik hříbků si do nádivky dáte, tolik jich tam budete mít. V tomto receptu se na nikom a na ničem nešetří.


Pečená jarní kuřátka v nádivce s hříbky a letními jablky

  • na každého strávníka 1 ks malého jarního kuřátka
  • sůl
  • 2 šťavnatá jablka (na 1 kuře potřebujeme 2 čtvrtky), co říkáte na letňáky, co zrovna dozrály?
  • 6 plátků slaniny
  • 40 g másla (cca 4 plátky)

na nádivku potřebujeme:
  • máslo na vytření zapékací nádoby
  • 1 ks veky nebo cca 5 ks rohlíků
  • sůl + bylinková sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 lžíce mléka
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • čerstvé špenátové listy
  • čerstvé hříbky podušené na másle
  • (petrželka, pažitka, jarní cibulová nať)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • kousek slaniny (může být, ale nemusí)
  • rozkrájené 1 nebo 2 letní jablka

Malá jarní kuřátka omyjeme a osolíme je ze všech stran. Kuřátka nadíváme čtvrtkami neloupaných šťavnatých jablek, která obalíme do plátku slaniny a vsuneme je do břišní dutiny kuřete. Kuřátka vyskládáme do zapékací nádoby s poklicí a polijeme naběračkou vody. Přidáme několik plátků másla a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 30 minut. Během pečení podléváme vypečenou šťávou.

Mezitím si připravíme nádivku. Rozkrájíme jednu veku na kostky (nebo stejné množství bílého pečiva), osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a zvlhčíme několika lžícemi mléka. Nevlhčíme moc, protože použijeme i vypečenou šťávu z kuřat, která tomu dá úžasný šmak, chuť i vůni. Do nádivky přidáme zelené bylinky. Doporučuji čerstvé špenátové listy, krátce podušené, osolené, opepřené. Když máte doma špenátovou nouzi, zkuste jiné zelené natě. Výtečná je mladá jarní cibulka, pažitka, petrželka. Do nádivky přidáme jednu drobně pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, které doporučuji drobně nasekat ostrým nožem. 5 vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky prošleháme a ochutíme bylinkovou solí.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Čerstvé hříbky podusíme na pánvičce s malým kouskem másla a přidáme je k připravené nádivce. Nyní je čas na přidání vaječných žloutků a dobře promíchat. Bílky přidáme úplně nakonec a do nádivky je jen lehce vmícháme, aby zůstala pěkně nadýchaná.
Když máme v nádivce vše co jsme chtěli, je čas vymazat zapékací nádobu máslem, rozprostřít do ní všechnu nádivku a usadit tam předpečená kuřátka. Zkuste přidat i plátky letních jablek, nádivka bude pěkně šťavnatá. Vypečenou štávou z kuřat podle potřeby pokropíme nádivku v míse a zapékací mísu vložíme do dobře vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut, až nádivka na povrchu krásně zrůžoví a kuřátka se změní v lákavá křupavá sousta.

Do nádivky můžeme přidat houby dle své vlastní chuti v závislosti na tom, co nám v lese zrovna roste. Pokaždé bude chutnat jinak a kuchyň bude plná neodolatelné houbové vůně. Na talíři ozdobte třeba snítkou tymiánu (citrónový je nejlepší) a osvěžte si chuť pokrmu navíc čerstvou citrónovou šťávou.

Chcetě měnit stehýnko za nádivku? Dneska myslím žádný obchod neuděláte. Všeho je 2x tolik, než bývá obyčejně, tak se s nikým nedělte a zůstaňte si klidně sobcem. Stehýnko, prsíčko i křidýlko x 2 = to všechno je vaše. Navíc pěkná porce nádivky a ještě jablka se slaninou unitř kuřete.

Co mě nadchlo ze všeho nejvíc? Krásná keramická mísa z dílny Dáši Wallerové, která krásně vypadá, ještě lépe peče a servíruje se z trouby rovnou na stůl. Tenhle úžasný kousek si nemohu vynachválit a když můžu, zapojím ho do svých kuchyňských hrátek. Tahle krásná česká bytelná keramika hravě obstojí v každém mém kuchařském souboji.

Máte i vy doma nějaký šikovný exemplární kousek užitečné keramiky, co slouží do roztrhání těla?
(Helli, lepší dárek jsem si nemohla přát :-)



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. července 2009 v 23:21 | Reagovat

Po všech těch sladkostech teď masíčko? ;-)
Náádhera! Jen nějak nemám štěstí ve shánění těchto malých kuřátek.
Tak poslouží "klasické" kuře. A nádivku máme u nás rádi v jakékoliv podobě.
O víkendu jsem pekla bio kuřátko, jen s hrubou solí a kmínem. Také dobrota.

Z keramiky je asi nejvíce v permanenci konvička na čaj s nahřívátkem. protože čaj se u nás vaří vlastně denně,za každého počasí. :-)

2 Jitka Jitka | 28. července 2009 v 7:44 | Reagovat

Paráda :), taková kuřátka jsem ještě neviděla.
Rodina nerada nádivku v kuřeti a tak dělávám kuře pod nádivkou a to můžou. Plátky z kuřete, okořenit, rozložit na plech a pokrýt nádivkou a upéct. Fantazii se meze nekladou.

3 coco-choc coco-choc | Web | 28. července 2009 v 8:23 | Reagovat

Opravdu nádhera, a to musím uznat i jako vegetarián. Vaše fotografie jsou velké svody, a že je tohle kuřátko obzvlášť fotogenické :-)

4 Lucka Lucka | 28. července 2009 v 8:40 | Reagovat

Vypadá to úžasně! A protože obyčejně nádivku nemám právě v lásce, budu muset rozhodně vyzkoušet. A jen tak bokem. Stala jsem se absolutně závislou na Mandlovém kavárenském koláči :-)Děkuji

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2009 v 9:24 | Reagovat

4. To je koláč, co? Musím říci, že naprosto vede, spolu s borůvkovým (lze dosadit jiné ovoce) ze všech stran pochváleným. ;-)

6 Naďa Naďa | E-mail | Web | 28. července 2009 v 9:30 | Reagovat

Krásný recept i fotky!Hlavně ta předposlední, keramická mísa kuřátko ještě pozvedla, jako vylepší obraz pěkný rám.

Pro Jitku a Pivli: taková kuřátka jsem viděla prodávat jen mražená v Makru (ale zato je tam mají vždycky).

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2009 v 10:11 | Reagovat

Hm, do Makra už bohužel nějaký čas nejezdím.:-(

8 gabi.ko gabi.ko | 28. července 2009 v 10:23 | Reagovat

Teda Gurmánko. Vypadá to ůžasně, ve čtvrtek jdu na houby, tak bych receptík s dovolením vyzkoušela. Vypdá to přímo slavnostně  ten npad s houbovou nádivku je super.  Houby zrovna miluju, tak tohle musí být mnamka. gabi.ko.

9 Papaja Papaja | E-mail | Web | 28. července 2009 v 11:08 | Reagovat

Moc krásně to vypadá. Já se přiznám, že patřím k těm, co nádivku "moc nemusí". Takže já bych vyměnila nádivku za celé kuřátko. Vlastně jednou jsem jedla nádivku, která mi chutnala a tahle Tvoj by možná byla druhá dobrá :-)))

Jarní kohoutky jsem také připravovala a je to fajn, když má každý jednoho celého kohoutka:
http://mlsnakocka.blog.cz/0803/jarni-kohoutci-s-bylinkami

Určitě se na ně zase chystám. Zatím jsem je viděla prodávat jen v MAKRu

P.
:-)

10 Lucka Lucka | 28. července 2009 v 11:59 | Reagovat

Pivli: Je naprosto nepřekonatelný v závěsu zamozřejmě borůvkový, tentokrát trochu doplněný černým rybízem - právě baštím :-)

11 Yva Yva | Web | 28. července 2009 v 14:07 | Reagovat

Mísa je opravdu nádherná a vypadá to, že si v ní kuřátka přímo libují.

S nádivkou mám tu zkušenost, že když byla pečená uvnitř drůbeže, všichni u stolu se předháněli, aby dostali ten křupavý, opečený kousek, co vyčuhuje ven.  Už dávno jsem to vyřešila tak, že nádivku peču zvlášť v pekáčku a polévám šťávou z masa, aby chutnala, jako by byla pečená v něm.  Takhle se dostane křupavý kousek na každého a u stolu panuje naprostá spokojenost. :o)

12 Helli Helli | 28. července 2009 v 18:18 | Reagovat

Ta mrňavá kuřátka vypadají na nádivkové podestýlce jako z královské hostiny. V míse bych si dovedla představit i holoubátka.
Šťastlivci, kterým byl tenhle pokrm určen. :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:49 | Reagovat

[1]: Pivli:

Aby to nevypadalo, že se u nás žije jenom "DOLCE VITA", tak jsem konečně zpracovala jeden příspěvek z masa a kostí. Tehdy jsem koupila čerstvá mrňavá kuřátka (myslím že v Hypernově? ... v Makru je opravdu mají také)a ve skleníku jsem měla hojnou zásobu čerstvých špenátových listů. Tohle křehké kuřátko chutná opravdu trochu jinak, než chudáci z klecového chovu. Ale kdybych si mohla vybrat, vyměnila bych kuřátko za nádivku. Ta byla nejlepší :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:51 | Reagovat

[2]: Jitka:

To je také zajímavý způsob, jak rozložit v jednom pekáči síly masa a nádivky rovným dílem. Nádivka pod plátky masa jistě pěkně voní masem a maso zase chytá vůni koření v nádivce. Je to hezká kompozice chutí :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:53 | Reagovat

[4]: Lucka:

Díky :-) Mandlový kavárenský koláč jsem na chvilku odložila k ledu, ale pamatuji si tu jeho neotřelou chuť a určitě se k němu vrátím. Já se šálkem silné hořké kávy! Tuhle kombinaci miluji :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:55 | Reagovat

[3]: coco-choc:

Téhle pochvaly si obzvlášť vážím :-) Kuřátko v tak pěkné míse se opravdu dobře fotografovalo, to je fakt.

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:59 | Reagovat

[6]: Naďa:

Máš absolutní pravdu, že obraz dělá rám! Někdy i nepohledné jídlo na správném servírovacím nádobí vypadá vážně neodolatelně. Keramiku v kuchyni mám opravdu ráda. Když je zdobná a ještě funkční k tomu, co víc si přát :-)

P.S.
Dovolila jsem si tykat, ale to jen v zápalu pro dobrou věc. Člověk má pocit, že už se tu tak trochu víc známe :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 20:02 | Reagovat

[7]: Pivli:

Neházej příbor do žita :-) Tohle pidi kuřátko jsem viděla i v jiném marketu, ale je pravda, že Makro je stále sázka na jistotu. Mezi námi, o velikost tady stejně nejde :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 20:04 | Reagovat

[8]: gabi.ko:

Dobrý nápad jít na houby. Letos se nehledají, ale sbírají :-) I když je zrovna doba ustupujícího měsíce, tak na houby není ten nejideálnější čas ... říkají houbaři znalci :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 20:09 | Reagovat

[9]: Papája:

V tomto případě si fakt každý přijde na své :-) Masa i nádivky je dost. Ale byla dobrá, šťavnatá a mísa má jedno zvláštní plus. Kraje jsou pěkně křupavé a střed nádivky vláčný. Jako by se do jezírka stáhly všechny vůně z okolí. Kombinace hříbků a jablek byla příjemná, tenkrát jsem si opravdu pochutnala a tak jsem ráda, že jsem našla trochu času na zpracování receptu i s fotografiemi.

Tvůj recept je taky moc fajn :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 20:12 | Reagovat

[11]: Yva:

Yvo, tak to máme stejné preference :-))) I u nás chtějí všichni ten nejvypečenější kousek a kde je donekonečna brát? Tenhle způsob pečení nádivky to ta trochu řeší. Křupavé kousky leží na všechny světové strany (s ohledem na velikost použité mísy), proto beru tu největší, kterou mám doma :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2009 v 20:15 | Reagovat

[12]: Helli:

S malou sousedskou pomocí jsme zvládli spořádat celou mísu téhle dobroty :-) Něco málo zbylo i pro psa.

(Lhát se nemá, našemu psovi duté kosti z drůbeže nedáváme, ale on si myslí, že rozhodně nečiníme dobře. Určitě by nám chtěl dokázat, že s takovou kostí od mini kuřete si poradí s bravurou. Vždycky se na nás tak vyčítavě kouká. Já kvůli tomu raději kupuji maso bez kosti. A to nelžu :-)

23 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2009 v 22:34 | Reagovat

25. : no, to já jsem dnes obírala kuře do řecké polévky (mňam, mňam) a Tyluš, která ke kuchyňskému pultu NESMÍ, najednou ťapala za mnou. neodolala. Však dostala pěkné chrupavky (odtrhla jsem si od úst) a ještě má na dva dny rýži s masem, vařenou v odebraném silném vývaru z kuřátka.  toho masa tam má opravdu dost.
;-)

Zase jsem přidala plno bylinek z balkonové zahrádky a ta polévka prostě nemá chybu!!!
Jj, mají se ta naše psiska dobře a my vlastně taky, že? Navzdory všem malicherným starostem, problémům a tak vůbec...
Navíc, když tu máme takové stránky...
:-)

24 sisa sisa | Web | 28. července 2009 v 23:02 | Reagovat

Mňamky dal by som si take kuriatko ako to že tebe chodí na stránku o varení toľko ľudí a mne denne ledva 15?:(((

25 Naďa Naďa | E-mail | 29. července 2009 v 10:07 | Reagovat

Ano,máte pravdu,na velikosti kuřete nezáleží.Já dělám nádivku zvlášť a peču ji v srnčím hřbetu.Každý si vezme jak velkou má chuť,ale po zkušenosti musím mít vždy dosti šťávy z pečení,přiznám se, že já kuře klidně pominu,ale nádivku se šťávičkou - NIKDY.

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. července 2009 v 10:33 | Reagovat

[23]: Pivli:

Půvabné na této receptuře je, že to není takové to "řecké tlusné jídlo", ale dietně naladěná dobrota :-) Ideální letní vaření, se kterým není tolik práce a během chvilky se navaří plný hrnec. Já rýži miluji, tak si na této citrónem vonící polévce opravdu pochutnávám / za asistence celé smečky psů, (1 domácí + 2 jsou tu na prázdninách :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. července 2009 v 10:34 | Reagovat

[25]: Naďa:

Tak to máme stejné chuťové preference :-) Nádivky není nikdy dost!

28 Mirka Mirka | E-mail | Web | 29. července 2009 v 13:00 | Reagovat

Šári, ty zlobíš!!! No nedělní oběd je jasnej, v sobotu na  houby a bude:)

Díky moc za tip!!!:)

29 manča manča | 30. července 2009 v 9:53 | Reagovat

Doteď jsem si myslela, jaké budu mít hody, když si k večeři udělám králičí rizoto :)
Včera jsem zpracovávala houby podle receptu na houbovku, byla výborná, hlavně mě nadchly ty knedlíky. Ovšem proti takovémuhle houbovému receptu...

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. července 2009 v 10:52 | Reagovat

[28]: Mirka:

Když rostou, tak je potřeba se pořádně nabažit :-) Sušené houby jsou fajn, ale těm čerstvým se stejně nic nevyrovná. Přeji ti dobrý houbařský úlovek!

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. července 2009 v 10:54 | Reagovat

[29]: manča:

No ovšem takové králičí rizito je noblesní záležitost :-)

Houbovka a vídeňské knedlíčky? K tomu jsem se letos ještě nedostala, ale slyšela jsem takové domácí stížnosti, že dlouho nebyly na stole knedlíky :-)

32 Zdeněk Zdeněk | 30. července 2009 v 12:29 | Reagovat

Šárko, Vy vyložen+ svádíte vegetariány. :)))).
Je to koncert, jako vždycky.

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. srpna 2009 v 0:45 | Reagovat

[32]: Zdeněk:

To je skandální záležitost :-)))) Ale k činu pokušitelky se přiznávám, budiž mi odpuštěno :-)

34 Judy Judy | Web | 2. srpna 2009 v 10:12 | Reagovat

Ta křupavá kůrčička na kuřátku, to je balada, už cítím jejich vůni až sem :)

35 Jirka Jirka | Web | 2. srpna 2009 v 14:44 | Reagovat

Blog jako od samotného šéfkuchaře

36 gabi.ko gabi.ko | 4. srpna 2009 v 12:14 | Reagovat

Ahoj Šárko.
Tak jsem vyzkoušela tvůj recept na houbovou nádivku a dostala jsem za to vélikou pochvalu, ale také jsem hned přiznala, že to není můj recept, ale stejně byla to bašta a zvlášt ta nádivka. gabi.ko.

37 Janina Janina | 7. srpna 2009 v 13:36 | Reagovat

tak tohle jdu dneska vyzkoušet, nahradím tedy hříbky za žampiony, ale snad to neva. To je uplně luxusní recept. mňam...

38 Janina Janina | 8. srpna 2009 v 12:21 | Reagovat

tak vyzkoušeno, stůl i pochvala sklizeny :)) naprosto úžasný byly ty opečený jablka z kuřete. :)

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. srpna 2009 v 15:25 | Reagovat

[35]: Jirka: Díky :-)

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. srpna 2009 v 15:25 | Reagovat

[36]: gabi.ko: Tak to je senzace :-)

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. srpna 2009 v 15:26 | Reagovat

[38]: Janina: Máme stejné chutě :-) Díky za zprávu z kuchyně. Š.

42 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. srpna 2009 v 15:27 | Reagovat

[34]: Judy: Křupavá kůrčička je na celém kuřeti to nejpůsobivější :-)

43 Janina Janina | 8. srpna 2009 v 16:37 | Reagovat

Šárka: jojo a to jsem je chtěla vyhodit :))

44 em Wey. em Wey. | Web | 11. srpna 2009 v 20:08 | Reagovat

Mě děláš chutě :

45 m m | Web | 12. srpna 2009 v 1:49 | Reagovat

chceš se něco dozvědět o MILEY CYRUS tak navštiv tuto stránku o ní http://miley.ic.cz/

Nemáš nikoho kdo by tě v Brně vyfotil tak neváhej a podívej se na http://fotostudio-k.cz/  všechny druhy focení

46 JasQweeeY JasQweeeY | Web | 12. srpna 2009 v 23:43 | Reagovat

AhoYte super blogg aa inac nesli by ste sa kuknut na moj??? Prossim chcela by som vizsiu navstevbost som s toho zufala pomzte mi vi prosiim

47 Mon Mon | Web | 19. srpna 2009 v 15:49 | Reagovat

Vypadá to krásně!

48 Markéta Markéta | 8. září 2009 v 22:46 | Reagovat

Úžasné stránky a úžasný recept, dnes byla nádivka s kuřátkem k večeři, kuře sice velké, zato bio (půlky z Billy). Hub jsme včera našli jen pár, právě tak do nádivky. Ještě jsem uvažovala o hříbkovém koláči, ten bude na řadě příště. Jablíčka v nádivce netradiční a výborná. Ještě jednou díky a přeju Vám hodně úspěchů v boji proti internetovým lupičům :-)

49 Jirka Jirka | Web | 2. října 2009 v 10:11 | Reagovat

Zajímavý a pěkný blog můžete mrknout i na můj děkuji :)

50 MendezLaurel19 MendezLaurel19 | E-mail | Web | 8. února 2012 v 17:32 | Reagovat

Different people in every country receive the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> in various creditors, because this is easy and fast.

51 Sandra Sandra | 15. září 2012 v 22:51 | Reagovat

Musím také pochválit recept protože je vážně úžasně delikatesní!!!! Zamlaskali jsme si a já děkuji za brilantní výlet do chuťového ráje!

52 wedding beach dresses wedding beach dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:57 | Reagovat

I have to say, I enjoy reading your blog. Maybe you could let me know how I can subscribing with it ? Also just thought I would tell you I found your page through google.
http://www.threedress.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama