Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tmavomodré nebe na jazyku - Borůvkovec

20. července 2009 v 17:59 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

S nápadem kombinovat borůvky s mákem jsem se potkala v Borovanech na akci nazvané Borůvkobraní. Recepturu na borůvkovec jsem objevila v Příležitostném borůvkovém zpravodaji, který byl k mání na místní akci. Recept jsem si zapsala a dostala chuť ho vyzkoušet. Nebyl napsán nikterak podrobně a tak jsem počítala s tím, že to bude skok do neznáma, možná s prohraným závěrem. Náhled na původní recepturu je přímo zde k nahlédnutí.. Je napsaný tak půvabně, jako by ho diktovala šikovná prababička, která vážila všechno na špetky a plné dlaně, vařila s citem sobě vlastním a s talentem mimořádného odhadu. Když byla vejce velká, dala se dvě. Když mrňavá, vrazilo se tam o jedno navíc :-) Borůvek tolik, kolik právě bylo v chalupě k mání.

Ptala jsem se místních pamětnic, ale nikdo podobný recept na borůvkovec neměl. Ovšem některé dámy mě potěšily, neboť se upamatovaly na své dětství a s úctou na borůvkovec zavzpomínaly.

Když se chce, tak to jde i bez podrobného receptu. Borůvkovec už mi voní po kuchyni a mohu vám podat čerstvou zprávu o tom, jak takový borůvkami a mákem posetý koláč chutná. Dokonale! Trvám na tom, že budete mít tmavomodré nebe na jazyku a jen tak ho dolů nedostanete :-) Nehledejte mlýnek na mák, experimentovala jsem úspěšně s mákem nemletým.

Recept na borůvkovec (vynikající borůvkový koláč ze staré jihočeské kuchyně)

Na těsto potřebujeme:
  • 3 žloutky
  • 120 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery nebo másla (použila jsem Heru)
  • 1 prášek do pečiva

Na vrstvenou náplň potřebujeme:
  • slabá vrstvička strouhaného perníku (může být i jemná strouhanka)
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • hrst nemletého máku
  • vanilkový cukr (vůni zvelebí špetka skořice)
  • pár lžic smetany na pokropení
  • borůvky (čerstvé, zavařené, mražené) - já použila zavařené ve vlastní šťávě

Na posýpku / drobenku / žmolenku použijte svůj domácí klasický recept
  • stejné množství másla
  • stejné množství cukru
  • stejné množství mouky (polohrubá, hrubá)
(v prstech pěkně rozdrobíme a když se drolí jen stejnoměrné mrňavé drobečky, je to přesně taková drobenka, jakou si ji přejeme mít)

Pracovní postup:
V misce prošleháme 3 žloutky s cukrem krupicí pěkně do pěny. Pomůžeme si klidně elektrickým šlehačem, je přeci 21. století :-) Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva a nakrájíme do moučné směsi plátky tuku. Smícháme s napěněnými žloutky s cukrem a propracujeme prsty v drobivou těstovou směs. Můžeme propracovat na vále a uplácat si těstovou kouli, ale já jsem těsto propracovala tak, aby se tuk s moukou spojil, ale nesnažila jsem se o víc. Těsto stačí nadrobit do zapékací misky a pěkně dlaněmi ho upěchovat ve stejnoměrnou vrstvu po celé ploše zapékací formy. Jde to velmi snadno a pokud použijete zapékačku keramickou (jako já), není potřeba ani vymazávat, protože těsto je mastné dost. Velikost keramické formy jsem zvolila 36 x 29 cm (zjistila jsem, že by těsto vystačilo i na misku o kousek větší).

Nyní je čas na vrstvení náplně, která je základem chuti tohoto zajímavého borůvkového koláče. První vrstvu jsem vyrobila z poprašku nastrouhaného perníku. Jen lehce poprášit a potom pokropit vymačkanou šťávou z půlky citrónu. Tak se mi to osvědčilo nejlépe.
Potom přijde vrstva máku. Nemletým mákem jsem poprášila povrch slabé perníkové vrstvičky (odhadla bych to tak na 6 polévkových lžic), potom stejným počtem lžic se smetanou jsem makovou vrstvu pokropila, posypala vanilkovým cukrem a vůni zvelebila špetkou skořice. Nyní je čas na vrstvu borůvek.
Otevřela jsem láhev zavařených ve vlastní šťávě. Šťávu je potřeba ocedit a borůvky rozprostřít po povrchu koláče. Hotovo! Zbývá jen posýpka / drobenka / žmolenka :-) Žádná vlastenka by na drobence nešetřila. Klidně si ji udělejte do zásoby, protože v lednici pár dnů vydrží a budete mít malý náskok, až se zase příště pustíte do pečení nějakého neodolatelného koláče. Já ji nejčastěji vyrábím z mouky hrubé, jemného krupicového cukru a másla.
(borůvky naložené ve vlastní šťávě se mi osvědčily opravdu dokonale)


Pečeme při 180 °C 40 až 45 minut. Koláč necháme vychladnout, aby se makovo borůvková vrstva krásně usadila a potom krájíme na úhledné kostky a nestačíme se divit, čím to že ty staročeské receptury mají i po letech tak dokonalé kouzlo?

Když bude na vás dorážet zvědavá otázka "Jakpak to asi může chutnat?", zkuste to podle mého receptu. Výsledek stojí za to a zvědavosti bude učiněno zadost :-) Reinkarnace těchto starých receptů nás dokáže povznést do blažené nálady.
Můžete se na "borůvkovec" vydat tou mou vyšlapanou receptovou cestou, ale zrovna tak na něj můžete jít svojí vlastní pěšinou fantazie. V každém případě na něj jděte pěkně od lesa, protože bez borůvek se tahle dobrota neobejde. Hodit se vám budou čerstvé i ty zakonzervované nebo mražená hromádka, co vám zůstala u ledu už od loňska. Neotřelou chuť borůvek a máku si vyzkoušejte na vlastní mlsná ústa. Zjistíte, že ač nemletý mák, zůstal ukryt pěkně inkognito a nikdo by ho tam nehledal. Možná vás napadlo, "nebude vrzat mezi zuby?"
Abych nepochlebovala a nepěla chválu jen na horní vrstvu koláče :-) Ta spodní těstová mi taky udělala radost. Po vychladnutí byla krásně kompaktní, báječně se krájela a ještě lépe chutnala.
Zase jeden koláč přesně podle mého gusta!


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 trdlo^^ trdlo^^ | Web | 20. července 2009 v 18:03 | Reagovat

dala by som si :D mnam

2 penda penda | E-mail | 20. července 2009 v 19:56 | Reagovat

Zvu tě na návštěvu, u nás se také pekl, z mletého máku a chutná i voní opravdu staročesky. Jdu postavit vodu na kafe nebo si dáš se mnou raději čaj z čerstvého černého rybízu? :)

Šárko, děkuji za recept, je opravdu jedinečný, nikde jsem tomuto podobný recept nevyštrachala. Ale přiznám se, mě moc chutí nezaujal, babi si ho pochvaluje, asi je to tím, že má ráda mák.

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. července 2009 v 22:30 | Reagovat

[2]: penda:

Na kus řeči a na kávu jdu :-) U nás koláč prošel na celé čáře a chutnal všem, což nebývá zvykem. Otestovala jsem ho i v sousedství a zatím koláč boduje. Do mé chuti se trefil, tak jsem ho nepekla naposledy. Je to tím, že mám ráda mák :-) Ale borůvek tam bylo víc jak máku, chutí ten mák zas tak moc nevyčuhoval, krásně do receptu zapadl a upevnil strukturu koláčového vršku :-)

Jsem zvědavá, jestli se do pečení pustí ještě někdo další a co na výsledek bude říkat.

4 coco-choc coco-choc | Web | 20. července 2009 v 22:58 | Reagovat

Osobně borůvky nemusím, ale nápad se s mákem a peníkem mě nadchnul. Myslím, že borůvky nahradím švestkami a budu doufat, že výsledek bude stejně skvělý.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. července 2009 v 8:39 | Reagovat

[4]: coco-choc:

Jé, tak to je první borůvková prohra :-) Já věděla, že někde musí být někdo, kdo ty fialové bobulky nemusí :-)

Švestky a mák je výborná klasická kombinace. Tam to musí fungovat a klidně bych ten koláč upekla a nebála se, že nebude skvělý i v této podobě. Taková podzimní variace ... čerstvé švestky, sekané ořechy, do máku trochu rumu, špetku skořice a kardamonu :-)

6 B@runk@ B@runk@ | Web | 21. července 2009 v 9:56 | Reagovat

Ten recept je úplně úúúžasnej sem ho taky udělala a mnam,mnam...:)
No prostě úplně vynikající =o*
A taky první koláč co se mi nesmahnul    :D

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. července 2009 v 14:31 | Reagovat

[6]: B@runk@:

Díky za vyzkoušení :-) Pokud chutnal, tak je to adekvátní odměna za vynaloženou práci v kuchyni :-)

8 coco-choc coco-choc | Web | 21. července 2009 v 21:53 | Reagovat

Já jsem celkově takový exot - nemám ráda jahody, borůvky a z hlouby duše nesnáším banány. Což je na české poměry handicap, neboť např. jogurty jsou převážně jahodové, borůvkové a lesní plody.Ale zpět ke koláči. Řekla bych, že vím, co bude hitem u nás na podzim. Myslím, že klasickou drobenku ještě nahradím perníkovou. To bude mňamka.

9 N-ostalgy N-ostalgy | Web | 22. července 2009 v 10:51 | Reagovat

To vypadá velice chutně :D

[8]: Já taky nesnáším banány, z toho si nic nedělej :D

10 penda penda | E-mail | 22. července 2009 v 11:24 | Reagovat

Šárko, tak jsem dostala i velkou chválu od dědy, kterému jsem přinesla pár obdélníčků borůvkovce, dokonce na mě vyzvídal recept. Mám pocit, že pečení se bude pro úspěch v rodině opakovat. :))

Super na tomto receptu je to, že je opravdu jedinečný, protože jinde než u Tebe není na netu k nalezení.

11 SONNyq SONNyq | Web | 23. července 2009 v 0:04 | Reagovat

Ta buchtička je cool. Dal bych si ;-)

12 Janina Janina | 25. července 2009 v 21:35 | Reagovat

taky nějak mák nemusím, ale co se týká borůvek v koláči, už se u nás zabydlel recept jeden již tady zmiňovaný a nedáme na něj dopusit, s tvarohem  :))) akorát jsem telátko zapoměla naposledy zvednout kraje těsta a připálený borůvky žádnej slávek, tak jsme ty kraje skoro obrečeli :))

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. července 2009 v 1:01 | Reagovat

[10]: penda:

Zatím je jedinečný, ale asi to nebude dlouho trvat a internetoví lupiči a lupičky si ho zkopírují a opatří svým podpisem :-) Tak jako jiný můj recept na "proklatě dobré pusinkové koláčky", který se objevuje v přesně zkopírované podobě a v několika případech si ten lapka stáhl i mé fotografie a pěkně odřízl logo autora v pravém rohu snímku.

Jsem ráda, že recept chutnal a zafungoval i u tebe doma tak, jak měl a povedl se :-) Mě kombinace borůvek a máku fakt okouzlila! S tímto koláčem to bude každoroční recidiva :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. července 2009 v 1:03 | Reagovat

[12]: Janina:

Připálený borůvky žádnej slávek :-)))

15 Judy Judy | Web | 26. července 2009 v 15:21 | Reagovat

Tak toto musím rozhodně vyzkoušet, velmi zajímavá kombinace, ale o tom to všechno je...člověk musí experimentovat. Vypadá nádherně :)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. července 2009 v 1:48 | Reagovat

[15]: Judy:

Kdo se bojí experimentovat, zůstane o mnoho ochuzen a to by byla škoda :-) Já pořád něco zkouším a mám radost, když objevím nějakou pozoruhodnou chuť. Borůvkovec uměl překvapit ;-)

17 Zina Zina | 27. července 2009 v 17:11 | Reagovat

Díky za recept, nemělo to chybu. Přítel nerad borůvky, tak jsem si vypůjčila nápad od coco-choc a nahradila je borůvkami a výsledek byl skvělý.

18 Zina Zina | 27. července 2009 v 17:12 | Reagovat

*pochopitelně jsem chtěla napsat švestkami :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. července 2009 v 22:02 | Reagovat

[18]: Zina:

Kombinace švestek a máku je lahodná a u nás též 100% úspěšná :-)Ale protože borůvky všichni můžeme, nezanevřela jsem na tuhle recepturu ani ve své prapůvodní podobě, tedy s borůvkami. I když za cenu, že si člověk pěkně ušpiní jazyk :-)

20 Fialka Fialka | E-mail | 30. července 2009 v 21:56 | Reagovat

Právě se peče na zítra do práce, úchylné v 21,55, ale jindy nebyl čas:-).
Je nás v práci 8 bab, tak zítra poreferuji, jak komu chutnal.  Já zase nejím meloun, zatím jsem jediná, přihlásí se ještě někdo?

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. července 2009 v 23:35 | Reagovat

[20]: Fialka:

Zdravím všechny "baby", co budou zítra tuhle dobrotu koštovat :-) Budu moc zvědavá, jak borůvkovec uspěje!

22 Fialka Fialka | E-mail | 1. srpna 2009 v 23:12 | Reagovat

Hodnocení: 7 žen a jeden pan Ředitel :-). Všem moc chutnalo, na vyžádání jsem rozdala recepty a odkazy na Váš blog. Jediný komu zrovna nechutnal, jsem byla já. Nevím čím to, prostě je to jen chutí, přišel mi moc sladký a trochu se mi ztrácela borůvková chuť. Mák neuhodl nikdo z ochutnávajících! Rozhodně však hodnotím kladně malou pracnost a zvládnutelnost i nešikou.

23 Mon Mon | Web | 19. srpna 2009 v 15:49 | Reagovat

Dala bych si!!Určitě vynikající!!

24 johanka johanka | E-mail | 31. října 2009 v 20:25 | Reagovat

Výborný recept, u nás sa po koláči zaprášilo a navyše nám pripomenul nádhernú dovolenku v juž. Čechách, /boli aj Borovany/. Vďaka

25 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 0:59 | Reagovat

[22]: Fialka:

Takový pěkný komentář a já ho přehlédla :-( To se moc omlouvám a mám radost, že skóre dopadlo pro koláč dobře :-) Mák je tam šikovně utajený, ani já bych ho hned neuhádla.

26 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 1:00 | Reagovat

[23]: Mon:

Doporučuji! :-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 1:01 | Reagovat

[24]: Johanka:

V jižních Čechách je krásně a hojnost borůvek a vůně borůvkových koláčů to čarokrásně podporuje :-)

28 Klára Klára | E-mail | Web | 13. července 2010 v 7:32 | Reagovat

Milá Šárko, vůbec by mě nenapadla kombinace borůvek a  máku, určitě zkusím!! díky. Dnes máme výlet koňmo na borůvky, takže bude naše klasika - kynutý koláč, ale na ten s mákem se tay dostane. Pak poreferuji skóre chuti v rodině - je nás hodně :-)))
Krásný den....

29 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 9:18 | Reagovat

[28]: Klárko, výlet koňmo na borůvky je tedy něco extra :-) Někdy se k lesu vydávám pěšmo, ale sama nejraději sedlám koně (ty pod kapotou :-) a nechávám se unášet k lesu. na tvé borůvkové utkání v kuchyně se těším. Jsem zvědavá, jak tě ta mimořádně zajímavá chuť osloví! Tak ať chutná a děcka mají pořádně fialovou pusu :-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 9:20 | Reagovat

sorry za ty chyby v textu - nápad pro administrátory blogu - mohli by nám to usnadnit a udělat možnost dodatečných oprav v textu

31 A. Seberová A. Seberová | E-mail | Web | 24. února 2011 v 10:05 | Reagovat

Prosím Vás, zda bychom mohli na stránkách města - borůvkobraní umístit odkaz na postup přípravy Vašeho koláče Borůvkovec a event. i na Vaši reportáž z roku 2009. Těším se na Vaši zprávu.

32 DolceVita DolceVita | Web | 24. února 2011 v 12:19 | Reagovat

[31]: A. Seberová

Vážená paní Seberová,
bude mi ctí se svou troškou do mlýna podílet na tom, aby se jihočeským borůvkám vzdal tímto způsobem hold. Můžete použít jak odkaz na "borůvkovec", tak odkaz na samotnou reportáž. Pokud budete mít zájem o fotografie ve větším rozlišení, i ty vám ráda poskytnu. Mějte se moc hezky, těším se na další ročník Borůvkobraní.

Se srdečným pozdravem
Šárka Škachová

www.gurmanka.cz
www.dolcevita.blog.cz

33 replica watch replica watch | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:59 | Reagovat

Q. What kind of ship never sinks?
http://www.theirwatches.com/

34 plus size cocktail dresses plus size cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:08 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.spelldress.net/wedding-dresses-mermaid-wedding-dresses.html

35 christian louboutin boots christian louboutin boots | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:26 | Reagovat

Q. What is the center of gravity?
http://www.shoesfloor.com/site/ghd

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama