Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Borůvkový zpravodaj

14. července 2009 v 3:03 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Gastronomické zajímavosti
Borůvkový zpravodaj z "Borůvkobraní v Borovanech" 2009 + recept na borůvkový žahour se smetanou

Ze zvědavosti vyrážím v sobotu 11. června směrem k Borovanům. Na borůvkové knedlíky nalákat celou rodinu nebyl vůbec žádný problém. Kdo má rád sladké knedlíky, ty borůvkové řadí na nejvyšší příčky své žádostivosti, hurá do Bo(růvk)ovan.

Zahájení akce ve 13.00 h, jsme tam načas a dlouho hledáme parkovací místo. Nakonec se našlo, vystupujeme a začíná pršet (pokolikáté už?). Vytahuji deštník, je ještě vydatně nakropený deštíkem předešlým, a kráčíme směrem k borovanskému zámku (bývalému augustiánskému klášteru), kde se celá borůvkám zasvěcená akce koná.
(slunečníky zase nesloužily svému účelu)


Všichni návštěvníci se mohou těšit na speciální staročeskou hospodu v zámeckém parku, která nabídne i borůvkové pivo. Na menu z oblíbených lesních bobulí si mohou zajít také do místních restaurací. Já zašla! Takové borůvkové knedlíky jsem ještě neměla :-)


Borůvkový zahradník poradí, co svědčí borůvkám na české zahradě
(Iveta a Pavel Chloubovi, borůvková zahrada Borovany, www.fotoflora.cz)
Prodej sazenic zahradních borůvek nalákal nejednoho borůvkomilce. Kdo se u stánku zastavil, pokochal se mimořádně narostlými exempláři fialových bobulek, které připomínaly trsy hroznového vína. K mání bylo celkem 9 odrůd, jako např. Bluecrop, která patří k těm nejdůležitějším kultivarům ve světovém sortimentu borůvek, a je to právě ona, která se pyšní vysokou přizpůsobivostí a štědře plodí. Lituji, že jsem si u tohoto stánku nenakoupila a neobohatila svou borůvkovou zahradu o nějaký ten zajímavý exemplář. I když se vžil jednotný název "kanadské borůvky", není keřík jako keřík.

Pekařství v Panské z Českých Budějovic lákalo na kulaté borůvkové koláče za 35,- Kč, kterými byl obložen pěkně celý stůl a průběžně byly doplňovány. Pekaři byli připraveni a ani dlouhá fronta je nezaskočila. Kdo dostal chuť na koláč, s prázdnou neodešel.
Koláče za 10,- Kč byly k mání tady. Mamka upekla, děti prodávaly :-)
I když k soutěžím nenasytných jedlíků nemáte taky kladný vztah, stejně hlavní tahák borovanských slavností je ukryt právě tam. V neděli se zase lámaly rekordy a polykal jeden knedlík za druhým. Nic naplat, divácký zájem je soustředěn právě tímto směrem, tak alespoň odhadem … kolik si myslíte, že je možno spořádat borůvkových knedlíků na posezení?

S železnou pravidelností na kole přijíždí z Otína u Jindřichova Hradce čtyřiapadesátník Miroslav Helebrand, držitel nepředstavitelných konzumačních rekordů. V Borovanech rok co rok poráží víc jak sedm desítek soupeřů. Během 30 minut spořádá neuvěřitelnou porci kynutých knedlíků důkladně politých borůvkovým žahourem. Jeho rekordy jsou zaneseny v Guinessově knize rekordů v Pelhřimově a je držitelem i rekordu světového.

(v sobotu jsem tam viděla jeden modrý borůvkový stánek, 1 litřík lesních bobulí za 60,- Kč)
V čase 9 minut a 42 vteřin dokázal vypít 100 syrových vajec. Další "špičkový" výkon se mu podařil ve sprintérském tempu. Za 22,25 vteřin vypil 30 syrových vajec. Při jedné exhibici doslova vysál pštrosí vejce vážící 1,32 kg za 23 vteřin. Člověk by řekl, že do smrti nebude mít tento jedlík o vejce zájem :-) Opak je pravdou, jedlíky nic nezastaví a jsou pořád při chuti. "Frajer Luke" dokázal spořádat 50 vařených vajec za hodinu. "Frajer Miroslav Helebrand" si troufá na rovnou "kopu" vařených vajec. Za pouhých 13 minut spořádá celou pečenou kachnu. Sám rekordman říká, že šlo jen o kachní dorostenku s váhou 1,2 kg, takže těch 13 minut není šokujícím údajem. Jak vlastně na takovou soutěž jedlíků trénuje? Prý stačí před závodem žaludek dobře připravit, vyřeší to dva litry horké polévky (nutno sníst na posezení).
(čerpáno z Příležitostního borůvkového zpravodaje - červenec 2009, Borovany)
(je libo formu na bábovku? byly jich tu mraky - malé, velké, střední, mrňavé, do dlaně, s uchem)
(o pěkné bábovkové formy si můžete zahrát i v naší letní soutěži)

Kolika borovanskými borůvkovými knedlíky se mohu pochlubit já? Ani jedním. Rekordy u jídelního stolu ze zásady netrhám, spíše nad nimi kroutím hlavou :-)

Knedlíkové rekordy:
2004 (nultý ročník) - 16 jedlíků snědlo 121 knedlíků (vítěz: Miroslav Helebrand)
2005 - 37 jedlíků snědlo 378 knedlíků(vítězové: M. Helebrand, Kamil Hamerský)
2006 - 53 jedlíků snědlo 500 (-1) knedlíků (vítěz: Miroslav Helebrand)
2007 - 76 jedlíků snědlo 666 knedlíků (vítěz: Miroslav Helebrand)
2008 - 80 jedlíků snědlo 906 knedlíků (vítěz: Miroslav Helebrand, snědl úctyhodných 30 ks)
2009 - pan Miroslav Helebrand byl pozván už jenom jako čestný host :-)

Borůvkové dobroty se podávaly ve všech borovanských restauracích, tak jsem do jedné zašla, posadila se objednala si z připraveného borůvkového menu. 30 minut je dlouhá čekací doba, ale co? Nejsem tu přeci sama, kdo si udělal chuť na borůvkové knedlíky? Nebrblám a čekám. Po hodině se mnou cloumá nervozita. Po hodině a půl mě na knedlíky přešla chuť, zvedám se, a odcházím. Možná tam někde seděl Miroslav Helebrand a všechny knedle hnedle sněd :-)
(s údivem jsem sledovala další hladové a odcházející hosty z tohoto restauračního zařízení)


Hotel Alf borůvkové menu absolutně nezvládal a s fialovým jazykem od borůvek odcházel jen ten, kdo měl notnou dávku štěstí, bez kterého mu talíř s typickým jihočeským sladkým pokrmem z kuchyně na stůl nedolétl. Jídelníček hýřil divokými názvy jídel, jako např. "modré kozénky", "Alfovo koule na modro", "Alfíkův fujtajblík", "létající talíř" / přelož si jako "palačinka", "modré peklo" / pohár se zmrzlinou a borůvkovou omáčkou, jako hřeb jídelníčku se podávala "modrá huba" / kuchyně pod tímto označením prezentuje koláč. Kde jsou ty borůvkové knedlíky? Aha, už vím. To jsou ty Alfovo koule na modro. Vlastně jsem ráda, že jsem do koulí nějakého Alfa nemusela kousnout a byla jsem toho ušetřena. Tímto zdravím neznámého Alfa ... že by to byl sám hotelový kuchař? Nějak jsem neměla chuť to zjišťovat, ale podezření mám.

(aby těch koulí nebylo málo, jsou tu ještě čertovy koule - oblíbené domácí skořicové mýdlo v pytlíku)


Takhle nějak to vypadalo v sobotu v Bor(ůvk)ovanech. Nebyli jste tam náhodou taky? Jestli jste si nepřivezli modrý jazyk od borůvek, tak jste tam našli určitě něco jiného, zajímavého.
Stejně bych chtěla vědět, jestli ty kynuté knedlíky se žahourem byly dobré :-) Já si jen vybrala špatný lokál ... škoda.
Zazvonil zvonec, sobotního borůvkového zpravodajství je konec.

jeden borovanský receptík na samotný závěr, protože o borůvky tady jde v první řadě :-)

Borůvkový žahour smetanový
  • 1/2 kg čerstvých borůvek
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce másla
  • 10 g Solamylu (škrobové moučky)
  • 1/4 l husté sladké smetany
Borůvky vhodíme do kastrolku, přidáme máslo, cukr, podlijeme malou naběračkou vody a vaříme cca 15 minut. Ve studené smetaně rozmícháme škrobovou moučku, přidáme k borůvkám, chvilku povaříme a podáváme. Žahourem (borůvkovou omáčkou) přeléváme kynuté sladké knedlíky, palačinky i lívanečky.
Znáte recept na borůvkovec? Příště vám ho představím.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
<![CDATA[//><!]]>
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 petra petra | E-mail | 14. července 2009 v 9:03 | Reagovat

Ahoj, borůvkáři pěstitelé jsou manželé Chloubovi. Hotel Alf nestíhá nikdy a v neděli se počasí vyvedlo:o))
Díky za reportáž, ač borůvkové knedlíky na jídelníčku nevedu :o)))

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. července 2009 v 11:29 | Reagovat

Ahoj Petro,
díky za pročtení textu :-) Chloubovi už tam jsou v celé své správné podobě. Ty jejich borůvkové exempláře mě fascinovaly víc než borůvkové koláče. Lituji toho, že jsem si nějakou sazenici nekoupila domů. Snad příště. Hotel Alf byla byla jednoznačně špatná volba :-)))
Díky, měj se prima a přeji pěkné léto! Šárka

3 petra petra | E-mail | 14. července 2009 v 12:17 | Reagovat

Není vůbec zač, brouzdám tu moc ráda.
Taky přeji pěkné léto.
P.

4 aida aida | 14. července 2009 v 13:12 | Reagovat

Šárko, díky za reportáž a chtěla bych se zeptat na jednu věc - nevíte náhodou, kdo je výrobcem keramiky na 13. fotce odshora (= fotka s hrnky a květináči na poličce)? Před dvěma lety jsem totiž manželovi na trhu v Třeboni koupila hodně podobný hrnek (no, je to spíš kyblík, má objem 0,75 l) jako je ten úplně nahoře napravo a chtěla bych ještě jeden, výrobce jsem si bohužel nezapamatovala.

5 123 123 | 14. července 2009 v 13:53 | Reagovat

Ahoj! Objavila som super blog, kde môžeš neobmedzene písať len REKLAMY!!! Nemusíš tam písať somariny typu, aký je to pekný blog! Proste len napíšeš že chceš hlas, alebo zvýšiť návštevnosť, alebo niečo iné!!! Je to super, ja som tam už napísala! Skús to! Tu je adresa toho blogu:

http://reklamny.blog.cz/

Super čo?? Všetky reklamy potom budú blogeri písať na tamten blog a teba s nimi nebudú otravovať!!! Pošli to prosím ďalej!

6 Papaja Papaja | Web | 15. července 2009 v 8:42 | Reagovat

Moc hezká reportáž. Ta keramika s tečkami se k borůvkovému tématu krásně hodí :-)

Obdivuji Tvou trpělivost: Je mi jasné, že při objednávce ovocných knedlíků v restauraci určitě kuchař teprve nezačal knedlíčky koulet...najisto byly připravené. Takže já už bych tam neseděla ani po té půl hodině!

Po borůvkách bych se utloukla, právě proto, že jsou tak krátkou dobu v roce. V lese ale spíše sbírám "do pusy" a když chci větší množství, tak si ráda koupím.

Letos jsem už také měla borůvky a bylo to bájo... :-)
P.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 12:20 | Reagovat

[4]: aida:

Zkusím se podívat do archivu fotografií, občas jsem fotografovala i adresy prodejců. Zjistím to a dám vědět.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 12:26 | Reagovat

[6]: Papaja :-)

Já bych taky z toho lokálu odešla dřív, ale protože pršelo, nechtělo se mi tam pobíhat s deštníkem nad hlavou :-) Navíc jsem o ty knedle měla fakt eminentní zájem a chtěla jsem si pořídit nějakou pěknou borůvkovou fotku :-) No nic, udělám si je doma.

Letos jsem se zařekla, že keramiku nebudu nakupovat, ale stejně jsem si odnesla máselničku. Jak se tak dívám na fotky, líbila by se mi ta udivená holčičí keramická hlava na tyčce :-) Docela si ji umím představit u nás v zahradě. Ty borůvkové korále kolem krku a pruhovaná mašle na hlavě je grotesktní. Cestou domů jsem jela přes Třeboň, tam jsem se neudržela a koupila si keramické cedulky nad domovní dveře :-) Keramice se nejde ubránit ;-)

9 aida aida | 15. července 2009 v 15:06 | Reagovat

Šárko, to byste byla hodná, děkuju předem.

10 aida aida | Web | 15. července 2009 v 15:09 | Reagovat

P.S. V Třeboni náhodou budeme tenhle víkend, kdybyste měla čas a náladu, přijeďte se na to blbnutí podívat. Odkaz je pod www.

11 Gábina Gábina | 15. července 2009 v 16:43 | Reagovat

Zdravím,
byla jsem na borůvkobraní v neděli, kdy měl být hlavní program. Bylo příliš lidí na příliš malém místě, takže jsme program vynechali. Snad to pořadatelé v dalších ročnících vylepší. Vystála jsem neuvěřitelně línou frontu na knedlíky se žahourem a byla jsem MOC zklamaná. Žahouru bylo žalostně málo, zřejmě protože knedlíky byly plněné...no a také nedodělané a vůbec nic moc...Ještě dodatek k "Alfovo koulím"...špatná čeština je nezřídka ukazatelem celkové kvality jakéhokoli podniku...

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 19:15 | Reagovat

[9]: ZPRÁVA PRO AIDU:

Jedná se o Keramiku-Kuthan - prezentují se i na webu, našla jsem adresu www.keramika-kuthan.cz

Snad jsem pomohla a keramika udělá radost :-) Pěkný večer, Šárka

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 19:18 | Reagovat

[11]: Gábina:

Na koho se nedostalo, ten o nic nepřišel :-) To jsem ráda, že tu tento komentář z místa činu padl. Tolik reklamy na úžasné borůvkové hody a podnik to nedokáže zúročit ve svůj prospěch.

Tak si ty knedle holt uděláme doma :-) Není nad poctivou domácí kuchyni, kde se v ničem nešidí.
Díky Gábino za komentář, zdraví Šárka

14 Yva Yva | Web | 16. července 2009 v 2:40 | Reagovat

Jé, Šárko, Ty mi čteš myšlenky!  Já dělala žahour v neděli.  Mimo knedlíků jím v netradičním duchu přelévám i zmrzlinu nebo bílý jogurt a třeba i takový kousek suchého piškotu se pod tím temně modrým hávem v mžiku oka změní v manu nebeskou. :o)

Pěkný slovní doprovod k ještě hezčím obrázkům.  Jsi jak siréna, co mě vábí na keramické kousky zručných výrobců.  Už vím, co chci k Vánocům -- tu velkou mísu s ušima na předposlední fotce!  Zajímalo by mě, k čemu jsou ty hliněné hlavičky na tyčkách -- jen na ozdobu nebo mají účel?

15 aida aida | 16. července 2009 v 8:26 | Reagovat

Šárko, děkuju moc za odkaz, jdu se na něj hned mrknout.

16 aida aida | 16. července 2009 v 23:27 | Reagovat

Tak jsem si to prohlídla, to asi nebudou ti, které myslím, škoda. Jde o tu fotku s modrými květináči a zvonečky, a ten hrnek, o kterém jsem psala, je světle béžový, nahoře s proužky a je zdobený něčím, co při bližším pohledu vypadá vlastně jako borůvky.

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. července 2009 v 10:49 | Reagovat

[14]: Yvo,

keramika je jako vábnička i na mne :-))) Mám ještě jeden takový soukromý dluh, který musím splatit jedné milé kamarádce a její kamarádce (keramičce DW)- dostala jsem úžasné kousky keramiky z její dílny dárkem od mé kamarádky HV a vzala si čas na to, abych nádobí důkladně vyzkoušela a jsem z něho naprosto nadšená. Nachystám reportáž z mé kuchyně a s recepty rovnou z keramiky, která je krásná a výtečně slouží svému účelu. Na jarmarky za řemeslem chodím moc ráda :-) Jen už ty krásné věci nebudu mít za chvilku kam dávat. Musím se však přiznat, že v keramice opravdu vařím a nešetřím ji jen na ozdobu (i když jsou to vždycky moc fešácké kousky), kam je posadím, tam hrají zdobnou roli.

Hliněné hlavičky na tyčkách? Dala bych jim funkci estetickou, v záhoně či v květináči mohou tyhle pitoresktní hlavičky vesele nakukovat na naši zahradu :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. července 2009 v 10:50 | Reagovat

[16]: aida:

Tak to je škoda! U tohoto stánku jsem si cedulku a adresou vystavovatele nevyfotografovala :-(

19 Pavel Chlouba Pavel Chlouba | E-mail | Web | 19. července 2009 v 13:20 | Reagovat

Vážená paní Šárko,
děkuji Vám za milou reportáž z borovanského borůvkobraní a zejména za pozitivní komentář naších kanadských borůvek. Kdyby jste měla někdy ještě cestu do Borovan (v létě) zvu Vás na ochutnávku plodů přímo z keřů. Máme na zahradě malou sbírku - je jich tam 18 odrůd. Ještě bych si dovolil zahradnicky reagovat na dotaz, k čemu můžou být pitoreskní keramické ozdoby na tyčkách. V zahraničí se vyrábí různé plastové "čepičky" - ne moc vkusné - které se nasazují na špičky bambusových tyček, které slouží jako opora při pěstování popínavých rostlin. Mají výraznou bezpečnostní funkci. Při ošetřování rostlin může snadno dojít k přehlédnutí této tyčky a hrozí úraz oka. Pokud je na tyčce nějaká ozdoba, riziko úrazu významně klesá. Přeji Vám mnoho skvělých nápadů a dostatek báječných lidí kolem Vás. A ještě jednou díky. Pavel Chlouba - Borovany

20 Cool Girl Cool Girl | Web | 19. července 2009 v 17:08 | Reagovat

super

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. července 2009 v 9:50 | Reagovat

[19]: Pavel Chlouba:

Vážený pane Pavle,
děkuji za Vaši reakci a velmi ráda se na sbírku borůvkových keříků zajedu osobně podívat. Na zahradě mám pár keříků borůvek, ale neplodí tak, jak by bylo potřeba, protože borůvek není nikdy dost :-) Přijdu na cenné rady, jak na borůvky, aby se jim u nás dařilo lépe.

Pitoreskní keramické ozdoby mají i svou důležitou roli, jsem ráda, že ji zmiňujete. I já vám přeji mnoho skvělých nápadů, úspěchů a příjemné jihočeské léto.

Šárka Škachová - Jindřichohradecko

22 Pavel Chlouba Pavel Chlouba | E-mail | Web | 24. července 2009 v 12:12 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,
děkuji Vám za vaši odpověď, rád Vám ukážu borůvkové keře a také odpovím, pokud budu vědět, jak borůvky pěstovat. Až nastane ten správný čas, snadno se domluvíme. Tato domluva by ale měla proběhnout mimo tuto veřejnou diskusi.  Až budete chtít do Borovan přijet, prosím ozvěte se prosím na můj meil. Děkuji a rovněž přeji hezké léto.
Pavel Chlouba

23 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. července 2009 v 20:49 | Reagovat

[22]: Pavel Chlouba:

Dobrý večer pane Pavle,
děkuji za vaši vstřícnou reakci, ráda se zkontaktuji ve správný čas emailem.

S pozdravem
Šárka Škachová

24 Sonos Sonos | Web | 8. října 2009 v 15:45 | Reagovat

máš kvalitní blog... to se mi líbí ;)

25 Anand Anand | E-mail | Web | 19. června 2012 v 15:20 | Reagovat

Pravdu máš....:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama