Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Řecké dolmades, jiné skupenství vinné révy

11. června 2009 v 2:55 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Těstoviny & Rýže
Zvu vás na řecké dolmades - plněné vinné listy.
Do Řecka letos nepojedu! Asi proto to v mé kuchyni zase voní jako v řecké taverně. Tahle kuchyně mě baví a má nenapodobitelný šmrnc. Základy evropské civilizace byly položeny ve starověkém Řecku, jídlo nevyjímaje. Zatímco Keltové nebo Germáni pekli placky z nekvašeného těsta v popelu, v antickém světě se ustálily v jídle dokonale kultivované způsoby přípravy pokrmů i stolování. Řecká kuchyně je nápaditá, zdravá a nenáročná na přípravu (s výjimkou dolmades :-) Co říkáte na takové zdánlivě obyčejné dolmades? I když jich je plný hrnec, stejně to nikdy není dostatečné množství.
Název pokrmu vznikl z tureckého "dolma", což značí "plnit". Záliba v plnění zeleniny je velmi stará a oblíbená. Některé recepty se zachovaly v nezměněné podobě již z dob starověkého Řecka. Plněné vinné listy se připravují na několik způsobů, ale já mám nejraději verzi lehkou rýžovou, kterou mohou i vegetariáni. Takto připravené dolmades podáváme i studené, jsou velice osvěžující a atraktivní. Vinná réva se pěstuje nejen na vinicích, ale též v našich zahradách. Nejlépe jí to sluší u pergoly, kterou popínavá réva zastiňuje a plní i úžasnou estetickou roli. V mé zahradě nechybí, proto nebyla v těchto dnech nouze o čerstvé vinné listy.
Na dolmades natrháme pěkné nepoškozené listy, odstraníme dlouhé stopky a spaříme je. Ideálně v hrnci, kde je necháme krátce přejít varem. S citem je vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na prkénku pěkně na sebe. Nyní je čas připravit si náplň.

Oloupeme cibuli a drobně ji nakrájíme. V hrnci rozehřejeme několik lžic olivového oleje a osmahneme na něm cibulku. Musí však zůstat bledá, proto nám bude stačit, když změkne. Přidáme rýži, kterou jsme předem opláchli a podlijeme vodou (na 250 g rýže by mělo stačit ½ litru vody.) Přidáme zelenou petrželku, mátu, kopr, pepř a sůl. Když rýže vsáknu všechnu vodu, je připravena k plnění.

List si opatrně položíme do dlaně lesklou stranou nahoru a stopku nasměrujeme k sobě. Lžičkou nabereme rýžovou náplň a položíme ji doprostřed listu. List stáčíme od stopky ke středu, ruličku přehneme na obou koncích dovnitř a domotáme zbytek. Nemějte strach, jde to snadno. Až dolmades budete dělat příště, budou vaši zručnost obdivovat. Dno hrnce, ve kterém budeme dolmades dusit, můžeme vyložit zbylými listy. Do hrnce naskládáme kolem dokola naplněné listy stočeným krajem dolů a pěkně těsně vyložíme celé dno. Zalijeme olejem a vodou, ale dáme jen takové množství, aby listy byly těsně ponořené. Přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu, osolíme a zatížíme obráceným talířkem nebo šikovnou poklicí, aby se dolmades přitiskly pěkně na dno hrnce.

Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna dusíme tak dlouho, až se všechna tekutina odpaří a zbude jen chutná šťáva na dně. Máte pocit, že je šťávy málo? Vyrobte si tradiční citrónovou omáčku (Saltsa avgolemono), na vašem talíři se rozprostře řecká atmosféra. Báječné na těchto lahodných závitcích je to, že se mohou konzumovat teplé i studené. Já preferuji studenou verzi, kdy si je mohu připravit s časovým předstihem a nezaskočí mě ani nezvaná návštěva.
Zde jsem měla velké dilema, kam tento recept zařadit. Je to dokonalý letní předkrm. Dolmades se mohou stát i hlavním jídlem. Klidně by tohle chutné jídlo mohlo obohatit rubriku "rýže", kde toho ze záhadných důvodů moc nemám. Přitom rýži jím fakt moc ráda :-) Snad i proto jsem recepturu do rýžové kategorie zařadila. Ve skutečnosti je tohle dokonalé jídlo mnohem víc poetičtější a nápaditější než jen miska dobré rýže. Snad mi řečtí bohové odpustí ;-)
Protože v Řecku se u jídla hodně povídá, tak proč se nezeptat třeba na symboliku řecké vlajky? ... byl jednou jeden Řek a ten mi řek, že ...
Vlajka je tvořena modrou a bílou barvou, pruhy a křížem v levém rohu vlajky. Pruhů je právě tolik, kolik je počtu slabik ve frázi Eleftheria i Thanatos (Svoboda nebo Smrt), což bylo motto v období Helénské revoluce proti tureckému císařství v 19. století. Někteří přísahají, že pruhy symbolizují počet písmen v řeckém slově "eleftheria" tedy svoboda. Toto slovo povzbuzovalo srdce utiskovaných Řeků a po 400 letech otroctví je inspirovalo k boji za svobodu. A proč je řecká vlajka tvořena právě pruhy? Podle předpokladu pruhy skutečně připomínají moře, které omývá břehy Řecka. Střídání modré a bílé způsobuje, že za větrných dnů vypadá vlajka jako Egejské moře, chybí jen ostrovy. Podle mytologie byla z jeho vln zrozena i řecká bohyně krásy a lásky Afrodité.

Máte rádi řeckou kuchyni? Vlatníte řeckou kuchařku nebo spoléháte na řeckou kamarádku, která se s vámi o pravé řecké recepty mileráda rozdělí? Máte slabost pro Řecko? Klidně to řekněte, bude nás víc ;-) Že jste v Řecku ještě nebyli? ... nevadí ...

TITUS LIVIUS
POTIUS SERO QUAM NUMQUAM.
[pocijus sero kvam numkvam]
Lépe pozdě než nikdy.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ivet Ivet | Web | 11. června 2009 v 8:57 | Reagovat

Teda Šárko, kam na ty nápady chodíte? Prvně řízky z pomela, pak lupení z hroznů ... Odvahu na tenhle recept nemám, ale musím uznat, že to nevypadá špatně ;o) Každopádně díky za inspiraci.
Pod barákem kvete bez, už chystám nůžky a budu dělat sirup.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. června 2009 v 9:26 | Reagovat

[1]: Ivet

Každé lupení stojí za pozornost, jsou to přírodní poklady, které by nám neměly unikat :-)Byla jsem překvapená, jak takový list vinné révy překvapivě dobře chutná, když se jen tak krátce povaří. Chuť i vůně je úžasná! Doporučuji vyzkoušet.

Bezový sirup má naprosto originální chuť :-) Všechno jsou to recepty, co přežívají staletí a stále nás baví.  

3 Eva Eva | 11. června 2009 v 9:56 | Reagovat

Já je jedla a jsou úžasný, jen recept nemůžu udělat, neb nevlastním vinnou révu a listy se nikde koupit nedají, takže jedině hotové Domades :-(

4 Martiiinka Martiiinka | 11. června 2009 v 10:27 | Reagovat
5 Helli Helli | 11. června 2009 v 13:07 | Reagovat

[3]: Eva: pokud se nepletu, dají se vinné listy koupit v prodejně Farah v Praze, Myslíkova ul. Vloni v září jsme si na Balkánské jízdě, kterou pořádal Rachad, do nich balili sardinky (syrové). Přímo z grilu to chutnalo božsky.

6 Jirka Babica Jirka Babica | 11. června 2009 v 14:06 | Reagovat

A kdo nema vinne listy, da tam neco jineho. Treba sparene koprivy:-)

7 dotaz von Kotas dotaz von Kotas | 11. června 2009 v 14:12 | Reagovat

Nemate nekdo zkusenosti s ruznymi druhy medu? Jaky je dobry a jaky se vyplati ochutnat? Piniovy, tymianovy, rozmarynovy, manuka, levandulovy (ten je hodne drahy), z alpske ruze? Jaky pouzivaji Rekove?

8 pixy pixy | Web | 11. června 2009 v 16:07 | Reagovat

Šárko, vy mi dáváte... Dolmades bych se ujedl, a vinné listy nikde v dosahu. Asi při první příležitosti na zahradě nasadím révu.

9 luckydina luckydina | E-mail | 11. června 2009 v 16:52 | Reagovat

já ještě letos nevinula, ale chystám se, dělám taky plněné masem s rajčatovou omáčkou, listy si každý rok namrazím do zásoby a někde mám i recept na sterilované listy, ale ty jsem zatím nedělala

10 Lucelle Lucelle | 11. června 2009 v 18:37 | Reagovat

Tedy, v první chvíli jsem také zalitovala, že nevlastním žádnou révu, ale pak mi to došlo - rodiču soused ano! A pěkně se k nim na zahradu vtírá (ta réva), tak se na dolmades vrhnu při první příležitosti, snad by mi Řekové nelegální původ obalového materiálu odpustili :-)
P.S. Řecká dovolená mě čeká letos už sedmá v pořadí, někdo hubne před dovolenou, já po ní ....

11 Jednorožec Jednorožec | 12. června 2009 v 4:01 | Reagovat

Révu máme, děláme.
Kastrol (dno) lze vyložit i cibulí, nebo plátky bramborů, popřípadě i kombinací obou!

Paní J dělá jinou variaci, krom rýže tam má i sýr, rajský protlak, atd. Velmi chutné. Na piknik, na cesty.

Právě první listy révy u nás dosahují použitelné velikosti...

12 Papaja Papaja | E-mail | Web | 12. června 2009 v 7:45 | Reagovat

Krása! Doma jsem vinné listy ještě nezkoušela. Občas si koupím ty vážené, nakládané v oleji. Ty jsou skoro stejné, jako byly na Krétě, tam jsme se jich něco najedli :-)
Jinak vinné listy mají opravdu v prodejně FARAH, v chladícím boxu u jogurtů, jsou vakuově balené...
P.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:39 | Reagovat

[3]: Eva:

I hotové dolmades jsou úžasné, ale ochutnat je čerstvé je trochu jiný zážitek. Vinná réva se třeba pne někde u domu či pergoly sousedů. Vyrazila bych na průzkum :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:40 | Reagovat

[5]: Helli

To je dobrý nápad / přemluvit Rachada, aby zase zopakoval svou "Balkánskou jízdu" / on umí sehnat všechno :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:42 | Reagovat

[6]: Jirka Babica:

I nenahraditelné lze nahradit, ale jak si to potom srovnat se svým svědomím? :-))) Ovšem nějaká zajímavá alternativa by se najít mohla. Já bych s důvěrou vyzkoušela závitky balené do listů medvědího česneku. Ten by mohla zajímavě zafungovat.

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:44 | Reagovat

[7]: dotaz von Kotas

Z Řecka jsem si přivezla med tymiánový a byl opravdu chutově zajímavý. Na letní grilovací marinády i na sladké pečivo se mi osvědčil. Bohužel ho byla jen pár skleniček, a ty brzy došly.

Já kupuji med akátový. Je voňavý, pěkně tekutý a necukernatí.

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:47 | Reagovat

[8]: pixy

Vinná réva je vděčná rostlina. Když mi v zahradě všechno "chcípne", réva to vždycky přežije. Mám ji v oblibě :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:50 | Reagovat

[9]: luckydina

Možností jak s listy révy naložit je opravdu mnoho. Jejich konzervace je vlastně nadmíru užitečná věc. To bych si potom mohla dolmades dělat i v zimě, když keříky révy živoří a nemají ani jeden list :-) Asi se po nějakém tom receptíku poohlédnu taky! Díky za inspiraci.

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:53 | Reagovat

[10]: Lucelle

Nelegální původ obalového materiálu :-)))
Myslím, že v Řecku si sousedé žijí družně, tak by se každý o svou révu podělil. Nakonec na oplátku mohou dostat pozvání ke stolu. To taky žádný Řek neodmítá :-)

P.S.
Hubnout po dovolené je fakt rozumné :-))) Gastronomické zážitky jsou nejzajímavější. Tak to přeji krásnou šťastnou "sedmou" řeckou dovolenou :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 11:56 | Reagovat

[11]: Jednorožec:

Vaše paní je fakt šikovná a vaše kuchyně hýří skvostnými nápady. Já s listy révy teprve začala, ale chytlo mě to! První křehké lístečky jsou labužnickým materiálem, tak je už nikdy nenechám růst jen tak ladem. Vyložit hrnec cibulí, kolečky brambor je prima nápad. Až budu zkoušet verzi s rajským protlakem, udělám to zrovna tak! Díky ;-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. června 2009 v 12:00 | Reagovat

[12]: Papaja

Praha je Pájo ráj! Tam člověk sežene i nemožné :-) Budu muset podniknout někdy výpravu do pražských exkluzivních prodejen. Většinou toho v Praze moc nestihnu, protože program si naplním něčím jiným a na pochůzku do obchodu už jednoduše není čas. Na druhou stranu se zase snažím mít doma všechno pěkně po ruce a tak si s odvahou všechno pěstuji sama. Domácí maloprodukce má též svá pozitiva :-)

22 maruska55 maruska55 | Web | 13. června 2009 v 8:00 | Reagovat

Moc dobré. Mám i jinej způsob .. viz web

23 dotaz von Kotas dotaz von Kotas | 13. června 2009 v 8:17 | Reagovat

Chystam se koupit par druhu medu na otestovani. Italsky citronovy a kastanovy z oblasti zalivu Amalfi, ktery je prosluly svym pestovanim citronu. Pak taky levandulovy z jihu Francie a ze spanelskych pomerancovniku. A v neposledni rade otestuju novozelandskou Manuku, ktera ma udajne velice antisepticke ucinky.

24 Abraham Lincoln Abraham Lincoln | 13. června 2009 v 18:28 | Reagovat

Sarko, nerikejte, ze jen a pouze snite ty vinne listy. Spravni Rekove musi na zaver vypalit cerva ouzem a zatancovat jako Rek Zorba alias Anthony Quinn:-) Vsichni se obejmou ve velkem kruhu okolo ramen a pomalu a pomalu se zrychluje ...:-)

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. června 2009 v 0:22 | Reagovat

[23]: dotaz von Kotas:

Tak to je přímo medový arsenál. S tím se bude žít sladce :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. června 2009 v 0:30 | Reagovat

[24]: Abraham Lincoln

Tomu se tedy říká "správná řecká atmosféra plná nespoutané radosti ze života", to se dá zažít jenom v Řecku ... a nad talířem dolmades se o něčem takovém pěkně sní :-)

27 Petross Petross | Web | 17. června 2009 v 17:10 | Reagovat

Obdobné jídlo jsem jednou jedl a bylo moc dobré :) Jediná vada, byl ten zavazející list :))

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. června 2009 v 22:42 | Reagovat

[27]: Petross:

Já si tu chuť vinné révy vychutnávala :-)

29 keks keks | Web | 19. června 2009 v 18:31 | Reagovat

ahojky super jak se máš?

30 Nordy Nordy | 20. června 2009 v 13:59 | Reagovat

Domlades mám moc ráda,nikdy si je v Řecku nezapomenu dát.Díky za recept, Šárko, teď to můžu zkoušet i doma a zpestřit letní grilování výborným studeným předkrmem. Už jsem jedla  verzi s rajčaty, podobnou o jaké píše Jednorožec a můžu jen doporučit!

31 Nordy Nordy | 20. června 2009 v 14:00 | Reagovat

Dolmades samozřejmě, jak jsem se zasnila, tak se mi pletou písmenka :o)

32 Miley, Twilight Miley, Twilight | Web | 20. června 2009 v 17:01 | Reagovat

hezký blog :)

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. června 2009 v 17:15 | Reagovat

[31]: Nordy :-)

Náhodou ten překlep vypadá milé / kdo dolmades miluje, ten se jimi láduje :-) Nikdy nevím kdy s tím uždibováním přestat a většinou jich spořádám plný talíř. K tomuto jídlu mám takový ten správný řecký postoj :-) Sedět dlouho u jídla, povídat, popíjet a sousta nepočítat. Ovšem v Řecku to chutná úplně jinak. Za místní kuchyní tam zase ráda jednou zajedu.

Měj se prima Nordy ;-)

34 sasacaw sasacaw | Web | 20. června 2009 v 21:38 | Reagovat

goodno blog

35 Nordy Nordy | 20. června 2009 v 23:47 | Reagovat

Šárko, já se s nima právě taky vždycky láduju :o) Dneska jsem rodičům ocvakala na zahradě víno za pobavených pohledů ostatních, s tím že jim ještě ukážu (!),že nejsem praštěná, ale že vinné listy můžou být pochoutka. A ukázala! :o) Díky za inspiraci.

36 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. června 2009 v 15:41 | Reagovat

Jejda, teď jsem zjistila, že komentář, který jsem původně v týdnu psala pod článek tu není. Ale je to má chyba, obávám se, že jsem ho neodklikla a neodeslala. tak ještě jednou: plněné zelné listy jsou pochoutka, už se těším, až budu zavařovat okurky a nakládat kvašáky. Přidávám i vinný list. ke kvašákům navíc ještě višňový. Teta v Mělníku má u domečku müllerku, tak ji odrbu pár listů. Navíc jsem zjistila, že u nás na Kavkách roste i na zdi mateřinky. je to v klidném místě, aut nemnoho (prakticky žádná), takže není co řešit.
Co neupotřebím, opatrně zamrazím, naštěstí nezaberou prakticky žádné místo.
Řeckou kuchyni mám ráda, pár receptů dělám docela často, amygdalotou počínaje, přes souvlaki, řeckou (Tvou) polévkou konče. Ta už byla 2x a nemá chybu. :-)))
Jestli uspořádáme nějakou tu akci, pokusím se amygdalotu uhňácat, ti co byli v Biozahradě na ochutnávce vánočního cukroví ji znají.
Chutná i vypadá fakt jako originál ze Sifnosu. Recept je u Cukiho v příspěvcích čtenářů. :-)
:-)))

37 Jednorožec Jednorožec | 23. června 2009 v 0:58 | Reagovat

36: Spařené a zamrazené listy opravdu zaberou minimum místa, děláme každý rok.

Varování pro toho, kdo by chtěl mít na zahradě révu: je to dost agresivní bugger a chuligán. Což o to, větve se dají přistřihnout (v zeleném stavu lépe přiulomit), ale holt ty kořeny. Cestují pod zemí do obdivuhodné dálky, aby pak byly objeveny při rytí v záhonu určeném pro tu nejfajnovější zeleninu, s kterou soutěží a perou se o živiny.
Musel jsem takto ze zahrady vykázat dva dospělé keře révy. Jako poslední dobrou službu poskytly výtečné dřevo, nad jehož oharky jsme pak grilovali.

Kdo by, přes varování, přesto révu chtěl: na podzim po opadu listí ufiknout kus větvičky zvíci tužky. Dát do květináče. Poměrně lehce zapustí kořeny.

38 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 3:12 | Reagovat

[37]: Jednorožec:

Agresivní chuligán, to tedy ta réva opravdu je :-))) Dva keře máme ve skleníku, kde dozrávají pěkné hrozny, ale ta rozpínavost révy je opravdu gigantická. Už s ní bojuji a rozmnožuji nové a nové odnože pro přátele. V podstatě bych mohla mít za pár let vlastní vinici :-)

39 wexeq wexeq | 6. července 2009 v 12:10 | Reagovat

Udělej si test a pak vydělávej prachy. http://cz.iq-test.eu/#11043

40 Tom Tom | 6. července 2009 v 13:49 | Reagovat

Hrajte online hry ZDARMA. Naleznete slovní fotbal, kulečník, prší, lodě atd...  http://hanulka.geewa.cz/

41 ergo ergo | 8. července 2009 v 22:52 | Reagovat

Prababička z Podkarpatské Rusi dělala něco podobného, jen ze zelí (nejdřív se muselo spařit) a přidávala rajče (jedno), které to všechno hezky ovonělo. Bohužel si už nepamatuju, jaké tam dávala koření:( V každém případě, pokud někdo nemůže sehnat listy, snad by šly mírně nastavit tím zelím ;)

42 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. července 2009 v 9:14 | Reagovat

[41]: ergo:

Myslím, že tomuto jídlu se říkalo golubky. Taky dobrota :-)

43 Yanishca Yanishca | Web | 15. července 2009 v 14:25 | Reagovat

Tak tímhle jsem se dlabala před dvěma dny v Řecku :D

44 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. července 2009 v 15:14 | Reagovat

[43]: Yanishca :-)

Tak to bylo ještě lepší, než si my tady umíme představit :-) Jó, řecké jídlo v Řecku chutná absolutně božsky! Asi tam zase znovu vyrazím a připomenu si všechno, proč to Řecko tak moc miluji ;-)

45 Jana Jana | E-mail | 16. srpna 2009 v 18:13 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych jen požádat "luckydina" o recept na sterilizaci vinných listů do zásoby.Nemohu ho nikde sehnat a má to lepší barvu než zmražené.Dík Jana

46 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. srpna 2009 v 13:44 | Reagovat

[45]: Jana:

"Luckydina" si asi ještě nevšimla téhle žádosti :-( Možná někde ten recept taky mám. Nebude to nic složitého.

47 Magda Rabasová Magda Rabasová | E-mail | 11. července 2012 v 19:11 | Reagovat

Děvčata prosím vás také o radu jak uchovat listy přes zimu,mimo mražení.Mám je tu natrhané a vyprané a nikde na netu jsem konzervování listů vinné révy nedohledala díky předem Magda

48 Jaroslav haken Jaroslav haken | E-mail | 7. října 2012 v 14:51 | Reagovat

Vážení, pročetl jsem si, jak scháníte listy révy vinné.Začátkem října jsem jich dva pytle odvezl do sběrného dvora. Potom jsem zjistil, že jsem si místo hotových dolmades zakoupil na Krétě naložené listy révy. K mému úžasu v nich nic nebylo.(!)
Celé nedělní dopoledne jsem tedy vyráběl své dolmades. Tu práci s tím nikomu nepřeji. Ještě jsem je neochutnal, protože chladnou na chodbě. -:))

    P.S. Pro listy révy vinné si příští rok přijeďte do Bělé pod Bezdězem.
Jaroslav 724 095 137

49 Jaroslav haken Jaroslav haken | E-mail | 7. října 2012 v 14:51 | Reagovat

Vážení, pročetl jsem si, jak scháníte listy révy vinné.Začátkem října jsem jich dva pytle odvezl do sběrného dvora. Potom jsem zjistil, že jsem si místo hotových dolmades zakoupil na Krétě naložené listy révy. K mému úžasu v nich nic nebylo.(!)
Celé nedělní dopoledne jsem tedy vyráběl své dolmades. Tu práci s tím nikomu nepřeji. Ještě jsem je neochutnal, protože chladnou na chodbě. -:))

    P.S. Pro listy révy vinné si příští rok přijeďte do Bělé pod Bezdězem.
Jaroslav 724 095 137

50 DolceVita DolceVita | Web | 7. října 2012 v 16:38 | Reagovat

Jaroslav Haken:

Děkuji za milou zprávu, kam za rok pro listy vinné révy. Takové info se vždycky hodí :-) Vyrábět doma dolmades chce trochu zručnosti, ale myslím si, že po letošním tréninku vám to příští rok půjde jako po másle :-) Přeji dobrou chuť a nepochybuji o tom, že budou přímo úžasné !!!

51 weddingdress weddingdress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:17 | Reagovat

Thanks very much, Ive found this extremely good!.
http://www.felldress.org/evening-dresses.html

52 fake breitling montbrill watches fake breitling montbrill watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:02 | Reagovat

Wow! Thank you! I always wanted to write in my site something like that. Can I take part of your.
http://www.latewatches.com/tag-heuer-new-tag-heuer-formula-1.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama