Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lilky podle přítelkyně Xanthi

22. června 2009 v 17:04 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Lilky podle přítelkyně Xanthi jsou úžasné! Zrovna tak jako nejstarší kuchyně, ze které recept pochází.
Xanthi je dáma, která vlastní krásnou restauraci vysoko na vršku přímo proti Akropoli, kde se servíruje skvělé jídlo i s božským výhledem na celé Athény. Když má paní majitelka dobrou náladu, občas svým hostům zazpívá. Xanthi není má přítelkyně, ale vzala jsem na vědomí všechny její přátelské rady, jak si uvařit z lilku to nejlepší řecké jídlo, které si lze představit. Proč jí nevěřit? Její recept je autenticky řecký a chválu na něj pěje i její skutečná přítelkyně Martha. Kdo hádá, že jsem otevřela knihu s názvem "Řecká kuchyně" od Marthy Elefteriadu, vůbec se nemýlí (str. 116). Já si recepturu nenásilně upravila a v její funkční podobě vám ji dnes servíruji (bez výhledu na Athény, ale s vyhlídkou, že si pochutnáte ;-)

Lilky podle Xanthi / Melitzana tis Xanthi / říkejme tomu třeba "lilková musaka"

Receptem jsem se nechala inspirovat, ale lehce jsem se odklonila od doporučeného postupu a nepodlévala "lilkovou musaku" vodou, jak káže Xanthi. Myslím, že jsem udělala dobře, protože jídlo dopadlo tak, jak ho vidíte na fotografiích. Na kráse mu to neubralo a šťavnaté je i bez vody dost.

  • 2 lilky střední velikosti
  • 5 ks velkých zralých rajčat
  • 3 ks velkých cibulí
  • 250 g sýr feta (v nouzi balkánský)
  • rajčatové pyré (loupaná rajčata v konzervě)
  • olivový olej
  • oregano (čerstvé je nedostižné), nešetřete ani špetkou sušeného
  • špetka přírodního cukru
  • 2 špetky jemně mleté skořice
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Omyjeme lilek a škrabkou seškrábneme po proužcích slupku, a uděláme si lilek v proužkovaném pyžamu (jde to dost blbě! s proužky se trápit nemusíte, funguje to i bez nich), nakrájíme na půlcentimetrové plátky a v horké pánvi na oleji osmahneme z obou stran. Lilky olej nasáknout, proto je vhodné osušit je v kuchyňském papíru nebo nechat na sítu okapat.

Opečenými plátky lilku vyložíme dno zapékací mísy a okořeníme solí, pepřem, oreganem, cukrem, skořicí. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a v pánvi na olivovém oleji osmahneme pěkně do křupava. Smaženými cibulovými kroužky posypeme lilky, na cibuli nadrobíme vrstvu úžasné řecké fety a poklademe plátky rajčat.

Na rajčata vyskládáme znovu plátky opečených lilků a okořeníme jako první vrstvu, přidáme hrst smažených cibulových kroužků, a když zbyla rajčata, poklademe ještě plátky rajčat. Rajčatové pyré (použila jsem jen tolik, kolik se vejde do středně velkého šálku na kávu) rozmícháme se lžící olivového oleje, osolíme, dle chuti opepříme a přelijeme pěkně povrch pekáče, který zasuneme do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Po upečení je dobré nechat jídlo trochu prochladnout, abychom mohli krájet úhledné kostky. Jídlo krásně voní po smažené cibulce, vlhkost mu propůjčuje hustá rajčatová šťáva a rozpuštěná feta, navíc příjemně voní po skořici. Když přidáme ještě čerstvé lístky oregana na ozdobu, budete se cítit nad talířem rafinovaných chutí velmi řecky. Třeba si k takovému jídlu lehněte, jako na opravdovém řeckém "symposiu" :-)

(namísto protlaku použijte loupaná soudkovitá rajčata ze slunné Itálie; jsou totiž dokonalá a řecká kuchyně na dokonalosti kvalitních surovin stojí)

Lilkové musace neublíží ani naprosté vychladnutí, odložení na druhý den chuť jídla zvýrazní. Na plátku opečeného chleba byly lilky možná ještě lepší. Ideální zeleninové jídlo může na talíři sehrát bravurní sólo, ale když máte na programu grilování, neznám lepší přílohu.
Pokud chcete originál, zajeďte za Xanthií. Když ji nenajdete, nemusíte litovat. V Řecku každý narazí na toho "svého Řeka", jehož otevřené náruči se nevyhne.

U jídla si s ním budete povídat třeba o tom, jak mocnou silou řecká kuchyně zasáhla kuchyni evropskou. Právě Řekům můžeme být vděčni za aristokratické umění večeřet. Kuchyňský mudrc Orion vynalezl bílou omáčku na způsob bešamelu. Zampridiada objevil, jak vyrobit omáčku hnědou. Nereuda z Korinthu připravoval mořského úhoře tak, že se před ním i bohové skláněli. Zručný Agrida z Rhodosu vynalezl jako první, dokonalý způsob filetování ryb. Nejexkluzivnější čistě zeleninová jídla propagoval jako první s úspěchem Euthymos. Paxamos stojí za vynálezem trvanlivého chleba, zvaného paximadi, což je vlastně dvakrát pečený chléb na způsob sucharu. Užitečný vynález s sebou vozili na lodích námořníci i vojáci na dlouhá bitevní tažení. Kultura řeckého stolování se šířila světem přes Středozemí a přes Sicílii se dostala do Říma. Římané s velkou oblibou přijímali řecké vychovatele pro své děti a s nimi i řecké kuchaře. Nakonec jméno Lukulus dodnes symbolizuje pojem labužnického stolování a jeho věhlasu se mu dostalo tím, že naprosto mistrovsky ovládal umění řecké kuchyně a stolování. Není pochyb, že silné spojení řecko-římské kulinární tradice se stalo pevným pilířem celé spousty proslulých receptur, které se uchovaly v nezměněné podobě do dnešních dnů a sami antičtí Řekové považovali vaření za vědu i umění.


Lidský život není nic jiného než řetězec promeškaných příležitostí.
... promeškat řeckou kuchyni by vás mohlo rozhodně mrzet ;-)
I když neznám onu zmiňovanou Xanthi, mám "přítelkyni Margaritu", se kterou jsem směnila svou kuchařskou knihu za bedýnku nefalšovaného koření z Řecka. Margarita bydlí na ostrově jménem Skopelos (kdo tam nikdy nebyl, možná ho na malebný ostrov vtáhl film "Mama mia", který se právě na panenském Skopelosu natáčel. Když jsem jí posílala knihu, dostala jsem od ní instrukci, "ulice není třeba! tady se všichni známe." Margarita je majitelka restaurace, která nenabízí hostům výhled na Athény, ale pohled na moře. Její podnik je na krásné pláži. Tímto jí děkuji za úžasný balíček, který vysvětluje mou letošní velkou náklonnost k řecké kuchyni :-) Ale tento jev v mé kuchyni není nikterak nahodilý, je to stav setrvalý, protože mě to Řecko prostě baví.

Zde jsou k nahlédnutí mé starší řecké experimenty:
  1. Pečené papriky s fetou
  2. Slaná řecká koláčová kompozice
  3. Musaka s pečeným ledovým salátem, s receptem na hustý řecký bešamel
  4. Supa avgolemono, citrónová kuřecí polévka
  5. Řecké dolmades, plněné listy vinné révy
  6. kali orexi! dobrou chuť
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 22. června 2009 v 20:34 | Reagovat

Tak tyhle fotografie (tedy samotné jídlo) musí dostat na kolena i zaryté odpůrce vegetariánských pokrmů. Už jsem přítele "donutila" si zamilovat cuketu, tak myslím, že je čas na lilek :-)

2 Bali Bali | Web | 22. června 2009 v 20:48 | Reagovat

Poslední lilky jsem udělala Francouzům podle našeho rodinného receptu. Však víš Šárko kterého ;-)
Tak teď jen doplnit zásoby a jdu na to. Toto je moc pěkný recept, už se na něj těším.

3 vEruska vEruska | E-mail | Web | 22. června 2009 v 21:01 | Reagovat

Taky si libuji v řecké kuchyni. Naprosto šťastná jsem tam nakupovala na místních trzích, romanticky brázdila pobřeží na mopedu (jako spolujezdkyně) a pak kouzlila večeři na "jednokoláči" v apartmánu :)  
Když jsem si při posledním Bistro workshopu měla představit ideální místo pro psaní, byla to rozkvetlá terasa na Korfu s parádním výhledem na moře.
Můj oblíbený recept je na jehněčí giouvetsi http://blog.veruska.cz/?p=243 . Doporučuji vyzkoušet!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 3:17 | Reagovat

[1]: coco-choc:

Je to dobrá příležitost něco si s lilkem začít :-) Tyhle barevné voňavé recepty jsou nejlepší, protože lilek sám o sobě po tepelné úpravě moc pohledný není, ale ta chuť ... ta ho ve všem ospravedlňuje. Recept je to zajímavý, proto jsem se na něj střemhlav vrhla. U nás doma chutnal všem. V rukávu mám ještě několik jiných lilkových trumfů, tak si je taky nenechám pro sebe :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 3:21 | Reagovat

[2]: Bali:

Tipuji to na "baklažán a´la Jean" :-) Ten je mňamózní. Když je dobře upravená zalenina, nemám chuť hledat na talíři maso. Lilek je taková dobrá alternativa, jak na maso na čas zapomenout. Mám ho ráda i ogrilovaný a naložený v olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem. Pár sklenic jsem už stihla připravit. Musím se specializovat na "dietu", vybrala jsem si středomořskou, ta mému pacientovi doma jistě prospěje a k létu se hodí naprosto dokonale :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 3:35 | Reagovat

[3]: vEruska:

Zapékané dobroty jsou opravdu luxusní, jehněčí s čedarem nevyjímaje :-)

Ideální místo pro psaní: Já se nechávám hodně ovlivnit prostředím, tak si představuji, jak sedím na terase na Korfu a hlavou mi táhnout myšlenky provoněné Středomořím. Tam bych se rozepsala o svých nejoblíbenějších jídlech inspirovaných slanou mořskou vodou, místními bylinami a na slunci zralými plody. Určitě se tam dobře píše román o lásce :-)

Kdybych měla psát o české kuchyni, tak asi nejraději v rozkvetlém sadu, ve stínu třešňového stromu nebo ořešáku, kde člověka ruší jenom bzučení včel a průvan dělá mávání motýlích křídel.

Prostředí nelze podceňovat :-) Např. Čapek si našel pro jednu ze svých knih ideální místo na psaní na malé skalní plošince u řeky, kde dnes stojí romantický restaurant, kam si ráda zajdu (to místo je u Jindřichova Hradce)a o té restauraci bych se ráda zmínila.

7 Jan Jan | E-mail | 23. června 2009 v 11:21 | Reagovat

Říkám si už delší dobu, jak je možné, že na těchto stránkách nacházím tolik potěšení, i když sám nevařím. Zde si spolehlivě udělám chuť. Fotky jsou vynikající, texty ještě lepší a vaše nápady celkem k neuvěření. Když uvážím, že pod vašima rukama vzniká tohle všechno, co tady vidím, závidím tomu, kdo s vámi sdílí život. Je jasné, že jste zábavná žena a já mám zábavné ženy rád. Plnou hlavu nápadů vám přeje jeden z mnoha vašich obdivovatelů.
Zdraví Jan Cellar

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 13:39 | Reagovat

[7]: Jan:

Díky za mistrovsky položený kompliment :-) Udělat si chuť není jednoduché, k tomu člověk potřebuje mít též jistý talent, tak jsem ráda, že to tak vzájemně funguje. Já dodám lehkou inspiraci ke vzrušení v podobě receptu -náhodný kolemjdoucí si musí udělat chuť (zastavit se, přečíst si článek, prohlédnout fotografie a nechat si polechtat své chuťové buňky; vzhledem k tomu, že takové buňky chuti jsou různých povah, není to až tak jednoduché strefit se do chuti :-) Gastronomie je kreativní činnost, těší tvůrce i konzumenty. To je její velká přednost!

Díky za komentář, zdraví Šárka ;-)

9 Janina Janina | 24. června 2009 v 0:02 | Reagovat

jéé škoda že se recept neobjevil o 2 dny dřív. Už po druhé jsem koupila lilek, že s ním něco provedu a jediný co jsem s ním provedla je vyhození do koše :) nikdo mě prostě nenakopne jako Vy Šárko :))) že by do třetice ?

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. června 2009 v 8:36 | Reagovat

[9]: Janina:

Tak to si ubožák lilek nezaslouží :-))) Musí dostat šanci předvést, co v něm je! Myslím, že příště ho vezmete na milost :-)

11 Bali Bali | Web | 24. června 2009 v 14:11 | Reagovat

Téda Janino! Věčná škoda, z lilku se dají ale dělat věci! Ten koment jsem snad ani neměla číst :-(
Mít tu nějaký už vařím ;-)

12 madonna madonna | Web | 24. června 2009 v 20:14 | Reagovat

nechápu jak někdo může napsat že koupil lilek a potom ho vyhodil a ještě k tomu podruhé je to trapný

13 Janina Janina | 24. června 2009 v 23:00 | Reagovat

Bali: nojo já jsem takovej dost konzervativní kuchař a ten lilek je pro mě docela divočina :)

14 sigrid sigrid | 25. června 2009 v 0:28 | Reagovat

Milá Šárko, z důvodu pokročilé noční doby výjimečně odmítám přemýšlet o lilku či jakémkoliv jiném jídle, ovšem tuze by mě zajímala ona malá skalní plošinka, kde pan Čapek tvořil jeden ze svých románů. Moc prosím a doufám, že se o ní brzo dozvím víc. Už kvůli Karlu Čapkovi. Děkuji a srdečně zdravím.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. června 2009 v 8:10 | Reagovat

[14]: sigrid :-)

Milá Sigrid,
rozhodně informace podám a doprovodím je i fotografiemi. Zveřejním recenzi tohoto restaurantu na stránkách Perfect Gastronomy (už se na to chystám) a v detailnějším podání i na blogu. I pro mě to bylo zajímavé zjištění :-)

16 olu olu | E-mail | Web | 25. června 2009 v 21:18 | Reagovat

Milá Šárko, včera jsem, před zkouškou nervózní a hledající potřebné odreagování od botanických čeledí, objevila tyto zapečené lilky. A slíbila si, že když TO dám, tak si pak budu vyvařovat. Motivaci jsem zřejmě měla dobrou, protože jsem TO dala dokonce nadočekávání dobře! A tak jsem se plácla přes kapsu a koupila i pravou (tesco:-)) fetu.
Olejem jsem ale šetřila, takže lilek se opékal z jedné strany nacucané a z druhé nasucho :-) O to méně jsem ale šetřila rajčaty. Pěkně to pustilo bohatou šťávičku, lilek byl úplně měkkoučký a ta vůůůně...Půlka pekáče do mého vyčerpaného těla štastně zahučela, druhá půlka bude sobotní oběd - uvidíme, jak se ta chuť zatím rozleží.
Díky za Vaše skvělé inspirace!!!

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. června 2009 v 10:29 | Reagovat

[16]: olu :-)

Zabloudění do "do čeledě osob foodblogovitých" se občas vyplatí a přinese příjemné odreagování nejen pro duši, ale též i posilnění těla :-) Lilek (alias baklažán) nezklamal, to jsem moc ráda. Tahle zelenina je materiál pro kreativní kuchaře. Ještě zdaleko jeho potenciál nebyl vyčerpán. Díky za milý komentář ;-)

P.S.
Krásné léto bez deštníku!

18 a a | Web | 26. června 2009 v 13:16 | Reagovat

Vážne úžasná stránka klobúk dole !!! =))

19 kuřa kuřa | Web | 26. června 2009 v 14:27 | Reagovat

mazana stranka;)

20 Sandruška Sandruška | Web | 29. června 2009 v 17:24 | Reagovat

jéé moc hezký blog,a ty recepty  jsou dobré moc dobré

21 yannka + mamka yannka + mamka | 30. června 2009 v 10:26 | Reagovat

Přejeme vše nejlepší Šárce k dnešnímu svátku:)

22 Tomík Tomík | Web | 30. června 2009 v 13:58 | Reagovat

Vypadá to krásně také mám rád vaření jo a přeju vše nejlepší k svátku :-)

23 LoLa LoLa | Web | 30. června 2009 v 15:40 | Reagovat
24 blanca blanca | E-mail | 30. června 2009 v 17:44 | Reagovat

Šárko, přeji také vše nejlepší k svátku a přidávám se k chvále lilku, minulý týden byl Lilek ala Jean, včera Tortelli z Labužníka a co nejdříve dojde i na výše uvedený recept :-)

25 Janina Janina | 30. června 2009 v 17:52 | Reagovat

a vidím že nejsem ani první ani poslední :) také přeji vše nej, hlavně hodně dobrých lidí kolem sebe a spoustu delikatesních nápadů.... :)

26 Pivli Pivli | E-mail | Web | 30. června 2009 v 23:28 | Reagovat

Také se připojuji ke gratulantům!!!
Všechno nej, hlavně hodně zraví, štěstí, pohody a do budoucna celou řadu kuchařských knížek, úspěšných stejně jako je ta první!

27 Pivli Pivli | E-mail | Web | 30. června 2009 v 23:29 | Reagovat

...zdraví, zdraví, pochopitelně!

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. července 2009 v 0:04 | Reagovat

DÍKY VŠEM ZA MILÉ PŘÁNÍ K SVÁTKU a nejen za to :-) Jste fajn parta lidí, jsem ráda, že se tu s vámi všemi potkávám! Díky

29 Painta Painta | 1. července 2009 v 14:03 | Reagovat

To vipadá zajímavě.Moc hezké recepty!=)

30 milan smetana milan smetana | Web | 1. července 2009 v 21:15 | Reagovat

Jen kdyby mi to někdo uvařil, zatímco já bych maloval.

31 Slávek Slávek | Web | 2. července 2009 v 8:47 | Reagovat

[1]: ani my, masožravci, nepohrdneme tak skvělou pochoutkou:-)..jen přidáme doprostřed další vrstvu..uzené nebo  mleté maso:-)))

32 Kateem Kateem | Web | 2. července 2009 v 12:09 | Reagovat

zajímavé...hele pokud by si měl(a) vteřinku času, můžeš na mojem blogu udělat jeden klik? vubec nic se ti nestane ;)

33 Bali Bali | Web | 3. července 2009 v 15:41 | Reagovat

Pro všechny, co čekají na nějakou reakci od Šárky: VYDRŽTE pár dní!
Nejde jí internet :-(
VYDRŽAŤ ;-)

34 Šarlota von Velc Šarlota von Velc | Web | 6. července 2009 v 16:31 | Reagovat

nemalo jsem na to dostala chut..:)

35 wewe wewe | Web | 6. července 2009 v 19:08 | Reagovat

no, to je teda blog kaurát pre mňa

36 Rapyt a Dano Rapyt a Dano | Web | 9. července 2009 v 21:07 | Reagovat

cawes omrkavame konkurenci ostatnich blogu tak zatim pa =D

37 Hafan Hafan | 22. července 2009 v 13:50 | Reagovat

Paradny receptik! Vcera odskusane aj ochutnane a neda sa vynachvalit ... vdaka za tip ;)

38 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. července 2009 v 16:19 | Reagovat

[37]: Hafan:

Souhlasím :-) Lilek je úžasná zelenina, když se to s ním v kuchyni umí, tak nezklame. Dík

39 Zuzka Zuzka | Web | 26. července 2009 v 10:22 | Reagovat

To je perfektní! Celý Tvůj blog je prostě ten nejlepší blog na světě, protože je vše tip ťop originál a hlavně to funguje! Dnes vařím podle Tebe! Jen tak dál, jsi hvězda!!!

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. července 2009 v 12:09 | Reagovat

[39]: Zuzka :-)

Moc díky za důvěru v mé recepty a za VELKOU pochvalu k tomu.

41 Kamila Kamila | E-mail | 14. září 2009 v 22:40 | Reagovat

Díky za skvělý recept. Bylo to moje první utkání s lilkem a pro velký úspěch již několikrát zopakováno.

42 Barakuda Barakuda | E-mail | 11. července 2010 v 10:55 | Reagovat

Milá Šárko, hledala jsem na webu dnes inspiraci pro kuchyňské "čarování" s lilkem, protože ho miluju v jakékoliv podobě a musím vám vytnout pochvalu, podobně už to za mě napsal pan Jan a vy sama v odpovědi.. Vaše recepty zaujaly, navnadily, pobavily..Notnou chvíli jsem proseděla u vašich odkazů a k mému údivu s radostí četla i to, co se lilku ne úplně tak týkalo, což berte v mém případě jako komliment, většinou čtu recepty stylem skoku, to je vyhledávám v textu jen jádro pudla.. No musím vážně říct, že mám úpně takový příjemný a mořsky vonící pocit a dnes se vrhnu na baklažán ala Jean, vypadá geniálně jednuduše a výborně, zvlášť na ten citron se tam těším. Zkusím ho servírovat s bagetkou a zakysanou smetanou coby možným dipem, uvidíme.. děkuju za inspiraci, rozhodně myslím se i k dalším receptům vrátím :-).. p.s. ještě mě nadchl sýr o kterém píšete v jiném článku, z té směssi sýry ovčího, kravského a kozího s mátou..jééé, ten bych ochutnala, škoda, že na něj u nás v obchodě nenarazím :-( .. nebo je možné ho koupit i v ČR? Děkuji Bára

43 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 9:14 | Reagovat

[42]: Barakuda:

Milá Báro,
děkuji za čas promarněný na mém blogu ;-) Recept na lilky podle Xanthi i Jeana jsou zaručené tutovky, na které se mohu 100% spolehnout, když s nimi začnu v kuchyni něco vyvádět. V posledních dnech jsem si vyrobila skvělé naložené a předem osmahnuté lilky s cibulkou a říkám si, že milovníky lilků by i tento recept velmi potěšil, tak si najdu čas a přidám ho do placu. Jídlo je krásně inspirativní a baklažán /lilek okouzluje svou čarokrásnou barvou. Pokud jde o zmiňovaný sýr, originál jsem si zakoupila v Řecku a narazila na něco podobného i v Turecku. Určitě bude někde existovat sýrové království, kde se i takové specialitky seženou (možná Makro bude mít něco podobného v nabídce), ale přesné info bohužel nemám.

Báro, přeji úžasné léto a hodně skvělé zeleniny na stole. Ta dodá i obyčejnému kousku masa punc noblesy a výjimečnosti, proto dobrých receptů není nikdy dost.

S pozdravem Šárka

(omlouvám se, že má reakce přišla se zpožděním)

44 adika adika | 17. srpna 2010 v 16:54 | Reagovat

Super! Ja mam osvedcenu taliansku verziu - s parmezanom, mozarellou, cesnakom a bazalkou (rajciny samozrejme), ale vyskusam pre zmenu aj tuto s fetou, cibulou a skoricou - na tu som zvedava najviac, co tam urobi.

Na zaciatok by sa hodilo upozornenie na nevyhnutne nasolenie a "vypotenie" nakrajaneho baklazanu (pre tych, co s jeho pripravou nemaju skusenosti).

To obrezanie pruzkov je super tip! Ma to podla mna nielen dekorativny ale predovsetkym prakticky vyznam - bude sa lahsie naberat na susta vydlickou!

Skopelos je raj na zemi! moje chutove bunky saleju ked si len spomeniem na tie uzasne syrom plnene kolace z listoveho cesta, alebo lahodny jogurt s medom, po ktorom mi uz tieto nase z obchodov vobec nechutia.

45 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 2:42 | Reagovat

[44]: adika:

Budu moc zvědavá, jak se lilky podaří a hlavně ... jak budou v této řecké kombinaci chutnat. Díky za komentář a již předem přeji dobrou chuť ;-)

Šárka

46 Tatiana Tatiana | Web | 15. srpna 2012 v 21:49 | Reagovat

Som zvedavý ako sa ti podarí, ja som si našla pár informácii o lilku na http://lilek.net/

47 maternity wedding dresses maternity wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:07 | Reagovat
48 wedding outfits mother of the bride wedding outfits mother of the bride | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:31 | Reagovat

<a href="http://www.dimdress.com/">purple bridesmaid dresses</a>

49 prom dresses in houston prom dresses in houston | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:53 | Reagovat

We have been browsing your niche site and     have a small number of enquiries to inquire you.
http://www.queweddingdresses.org/cocktail-dress-function-occasion.html

50 replica tag tag heuer slr watches replica tag tag heuer slr watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:41 | Reagovat

Q. What did the big firecracker say to the little firecracker?
http://www.latewatches.com/rolex-datejust.html

51 fast fast | E-mail | Web | 31. března 2017 v 20:36 | Reagovat
52 cialis_20mg cialis_20mg | E-mail | Web | 15. dubna 2017 v 11:49 | Reagovat
53 kaufen kaufen | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 8:10 | Reagovat
54 generic_cialis generic_cialis | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 15:42 | Reagovat
55 cialis cialis | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 18:10 | Reagovat
56 Onlinepanise Onlinepanise | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 19:19 | Reagovat

cialis pills manufacturer

      <a href=http://priceofcialisrnx.com/>cialis price</a>

    <a href="http://priceofcialisrnx.com/">cialis price</a>

    cialis and levitra differences

57 viagra viagra | E-mail | Web | 1. května 2017 v 10:02 | Reagovat
58 payday payday | E-mail | Web | Pátek v 23:33 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama