Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Polévka jako z řecké taverny

25. května 2009 v 8:08 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené
Kdo má rád dobré jídlo, byl již dávno zvědavý na řeckou kuchyni. Zvědavost mu nedala spát a zavedla ho přímo do Řecka. Letos si cestu do Řecka neplánuji, ale udělala jsem si doma řecký týden a na talíři si tuto zem vychutnávám. Egyptský Řek z Naukratidy (žijící na přelomu 2. a 3. století v Římě) proslul dílem Hodující umělci (Deipnosofistai).

"Můžeme se obejít bez poezie,
bez muziky i bez umění,
můžeme žít bez svědomí i bez srdce,
obejdeme se i bez přátel,
ba můžeme být i bez knih,
ale civilizovaný člověk
nemůže žít
bez kuchařů."

Síla řecké kuchyně je v dobrém a čerstvém jídle a v té nejpřátelštější atmosféře, která vládne u stolu. Řekové nejen rádi vaří, ale ještě raději hodují. Koření a bylinky nikde jinde nevoní tak, jako v Řecku. V Řecku nikdo nejí sám, proto jídla uvařte víc a pozvěte ke stolu své přátele. Udělejte si atmosféru jako v řecké taverně. KALI OREXI!

Citrónová kuřecí polévka / Supa avgolemono
  • 1 celé kuře (může být i slepice)
  • do hrnce tolik vody, aby kuře bylo krásně potopené
  • 1 cibule i se slupkou do vývaru
  • zelená kytička z natí (celeru, petrželky, bobkového listu)
  • 2 kuličky pepře
  • proužek citrónové kůry do vývaru
  • lžička mořské soli
  • kávový šálek rýže
  • 2 vejce
  • 1 citrón
  • sůl a pepř na dochucení
Kuře omyjeme, očistíme, ale neporcujeme. Do hrnce ho vložíme celé a zalijeme vodou tak, aby bylo pěkně potopené. Přihodíme neoloupanou cibuli, aby se nám vývar krásně zabarvil, protože slupka od cibule to umí. Do hrnce vložíme zelenou kytičku čerstvých bylinek. Letos pěstuji svůj vlastní vavřín, tak bobkový list nemusím lovit z koupeného pytlíku, ale dopřát si luxus čerstvě utrženého. Voní úplně jinak! Přidáme kuličky pepře a vodu osolíme mořskou solí. Bylinky můžeme svázat proužkem citrónové kůry. Pěkně to vypadá, ještě lépe voní.
Na plotně přivedeme kuře do varu, děrovanou naběračkou sbíráme pěnu, která se nám utvořila na povrchu. Kuře zvolna prováříme ve vývaru při mírném varu cca 2 hodiny. Uvařené kuře vyndáme na mísu a obereme maso z kostí a odstraníme všechnu kůži. Maso pokrájíme na kousky a necháme ho zatím stranou. Do vývaru zavaříme propláchnutou rýži. Když změkne, přidáme kuřecí maso a polévku pomalu odstavíme.
V misce rozšleháme 2 celá vejce a přidáme k nim vymačkanou šťávu z citrónu a jednu naběračku prochladlého vývaru. Obsah misky opatrně přilijeme do hrnce s kuřetem a mícháme pomalu, aby se vejce nesrazila. Hotovou polévku neseme na stůl a na talířích ozdobíme plocholistou petrželkou a měsíčkem citrónu.
Podle originálních receptur by kuřecí maso mělo být pokrájené na drobné kousky. Já jsem se něčím takovým nechtěla zdržovat, maso se na lžíci rozpadalo i tak. Nemohla jsem se dočkat, jak bude citrónová polévka chutnat.

Myslíte, že by vám řecká polévka mohla chutnat? Tak ji zkuste. Budete mít na stole jídlo jako z řecké taverny a přitom kvůli tomu nemusíte balit kufry a letět tam, kde hodovali bohové. Ale ta atmosféra a řecká pohostinnost za to rozhodně stojí!

řecké informační minimum:
Supa avgolemono je jednou z nejtypičtějších řeckých polévek. Stejným názvem se honosí i citrónová omáčka (Saltsa avgolemono), která je též velmi oblíbená a Řekové si ji dávají k masu i rybám a zelenině.

Citrónovou omáčku připravujeme tak, že vezmeme stejné množství másla a hladké mouky a připravíme si klasickou jíšku. Zalijeme vývarem, provaříme, odstavíme. Do tohoto základu nad parou zašleháme žloutky, přidáme citrónovou šťávu a podle chuti okořeníme solí a pepřem.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mandarinka Mandarinka | 25. května 2009 v 9:28 | Reagovat

Takto připravená řecká polévka by mi zcela určitě mohla chutnat. Jen kdyby mi ji někdo dnes přinesl do práce k obědu :-)

2 Bali Bali | Web | 25. května 2009 v 11:08 | Reagovat

Tak to se mi líbí MOC.
Tam není žádná smetana? Ale vypadá to tak.
To si určitě uvařím, dnes ale ne, dnes si udělám papardelle s olivami, sušenou šunkou, rajčátky,...
Bobkáč si pěstujeme už dlouho, ale letošní zimu nepřežil. Krásný keřík zmrznul, ale už máme nové ;-)
Bez čerstvých bylinek žít nemůžeme.

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. května 2009 v 14:47 | Reagovat

[1]: Mandarinka:

Nebylo by to špatné, kdyby to tak fungovalo :-) Hned bych si na netu vybrala jídlo nejméně na půl roku dopředu... s donáškou pěkně až do domu :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. května 2009 v 14:51 | Reagovat

[2]: Bali:

Místo smetany tam jsou rozšlehaná vejce se studeným vývarem a citrónovou šťávou. Polévce dají šmrnc a barvu :-) Polévka vypadá celkem dietně a letně.

Bobkový list mi každý rok vymrznul. Letos jsem ho šoupla do skleníku, tam má horké klima, které mu svědčí a nic ho neofoukne. Bez čerstvých bylinek to vážně nejde. Mám je v zahradě všude. Některé fungují jako okrasné květiny, protože když jsou v květu, nadělají moře parády. Vždyť to znáš :-)

5 Helli Helli | 25. května 2009 v 16:23 | Reagovat

Ta polévka vypadá tak snadně a tak letně, že se mi určitě bude hodit, až o letních víkendech bude nálada tak leda na lenošení. Vavřín mi od loňska roste v květináči na terásce. Ať žije řecká atmosféra na jižní Moravě!  

6 Papaja Papaja | Web | 25. května 2009 v 18:21 | Reagovat

Polévka je nádherná a moc se mi líbí, jak nás všechny láká to Řecko :-))) Čerstvý bobkový list jsem jen jednou měla štěstí koupit. Doma jsme pěstovali, ale nepovedlo se... Krásný letní recept!
P.

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 25. května 2009 v 22:46 | Reagovat

Už se těším, až polévku "vyrobím".
Kombinace citronu a kuřátka...to nemá chybu.
Vavřín letos roste na balkoně jak o život, takže do polévky půjde domácí.
:-)))
Je to stejně legrační, my se tu rozplýváme nad řeckou polévkou a před chvílí mi psala kamarádka z Anglie, že její řecký manžel slupl tři talíře kulajdy, uvařené podle Šárčiny kuchařky. V úterý ji ode mne dostala a už chřestovali a teď kulajdují. To je super. :-)

8 Jednorožec Jednorožec | 26. května 2009 v 1:53 | Reagovat

Inspirativní!
Polévková globalizace by mi voněla. Brzy vyzkouším, na Šárku je spoleh!

Jen nevím, zda udržím ruku u pouhých dvou kuliček pepře na celé kuře? Hodně z Čech přicházejících a jinak solidních receptů nám (mě a paní J) připadne opatrnických, co se koření a výrazných ingrediencí týče (cibule, česněk, papričky). Asi jsme zoceleni zde v UK populární indickou kuchyní.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. května 2009 v 7:54 | Reagovat

[6]: Papája

Abych se cítila jako v Řecku, to se jen tak nepodaří, ale polévka mi přinesla myšlenky, že bych tam zase měla zajet :-) Tenkrát jsem toho moc nestihla a vlastně jsem fotografovala jenom architekturu a přírodní scenérie. Žr bych byla na dietě a na jídlo se ani nepodívala? :-))) Bydleli jsme v luxusním hotelu, kde bylo servírované jídlo a chybělo mu to správné kouzlo taveren. Příště bych to udělala jinak :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. května 2009 v 7:57 | Reagovat

[5]: Helli

Včera jsem zjistila, že polévka se dá jíst i studená :-) Co lepšího si můžeme v létě přát?

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. května 2009 v 8:00 | Reagovat

[8]: Jednorožec

S kořením ani já netroškařím, zvláště mi učaroval pepř, toho mám doma nezvykle velkou zásobu a všude mi stojí nějaký pepřový mlýnek, aby byl pěkně po ruce :-)

Když se koukám na recept a potom do hrnce, hned jsem si všimla, že mi tam spadla jedna kulička navíc a jsou tam ve skutečnosti 3 :-) Určitě by polévka snesla koření víc, aby měla říz. Vařila jsem ji podle autentického receptu, tak jsem se snažila od zadání moc neodchylovat. Díky za důvěru v mé recepty :-)

12 barushka barushka | Web | 26. května 2009 v 10:00 | Reagovat

mezc to je asi dobry co (já sem teda žrout) xD

13 verusshQa verusshQa | Web | 26. května 2009 v 11:11 | Reagovat

tak to bych si dala hned k obídku ... =) ..vypadá to dost slušně =)...mňam ..

14 Mandarinka Mandarinka | 26. května 2009 v 11:44 | Reagovat

Bobkový list si pěstuju ze sazeničky, co jsem si přivezla z Chorvatska, pěkně se rozrůstá. Z druhé sazenice si tvaruju stromek, po 4 letech se začíná formovat. Samozřejmě přes zimu putujou do zimní zahrady. Koupila jsem si také sazenici vavřínu v Čechách, ta mi ale po roce zašla, nechápu proč.

15 čajovna čajovna | Web | 26. května 2009 v 13:29 | Reagovat

vypadá to výtečně!!!

16 Janina Janina | 26. května 2009 v 13:37 | Reagovat

Polévka vypadá pěkně i dobře chutná. Vařila jsem ji asi před rokem podle řecké kuchařky.

17 Tea Tea | 26. května 2009 v 13:59 | Reagovat

Vypadá výborně! O téhle polévce jsem zatím jenom četla a nikdy nevařila. Budu to muset rychle napravit, protože jsem "polífková". A že jsem právě tuhle ještě neochutnala, je přímo neodpustitelné.:-)A s tím pepřem bych také nešetřila. Klidně deset kousků. :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2009 v 9:40 | Reagovat

[14]: Mandarinka

Jsem sama zvědavá, jak ten můj exemplář přečká zimu. Zimní zahradu nemám, ale prostor před francouzským oknem do zahrady by možná vyhovoval. S kytičkami je to holt vždy experiment. Takový vavřínový stromek musí krásně vypadat, snad se k němu i já (jednou) dopracuji :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2009 v 9:40 | Reagovat

[15]: čajovna

Tak jako všechno řecké :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2009 v 9:42 | Reagovat

[16]: Janina

Podle Řecké kuchařky Marthy Elefteriadu? Tu mám doma taky :-) V létě jsem si ji hodila do kuchyně a nechávám se inspirovat.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2009 v 9:44 | Reagovat

[17]: Tea

Pepře není nikdy tak akorát :-) Když ho nakupuji, tak na něm nešetřím. Nakonec pepř se nekazí a když ho proženeme mlýnkem, vždycky krásně zavoní.

22 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. května 2009 v 17:02 | Reagovat

Kuře už je nachystané. Večer se do polévky pustím. Psisko se bude mít dobře a ona už to ví dopředu, radostně vrtěla ocáskem, když viděla, jak nesu kuřátko.;-)

23 Vinograf Vinograf | E-mail | Web | 28. května 2009 v 10:10 | Reagovat

Jé, lehký a jednohuchý a svěží a voňavý - na léto to nejlepší! Díky, dneska to bude k večeři. A dobrý víno k tomu ;-)

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. května 2009 v 11:33 | Reagovat

Polévka je výýbornáá!!!
Voňavá, jemná a lahodná.
Doufám, že na mne ještě zbyde, udělala jsem veliký kotel, tak by měla vydržet aspoň do zítřka... Obzvláště, když dnes bude lilek ala Jean. Celerovou nať jsem zapoměla koupit (hlava dubová), tak jsem s nůžkami obešla truhlíky na balkoně a byla z toho nádherně voňavá kytička. Štavnatý bio citron a domácí vajíčka  - dokonalé!
Šárko, nemůžu si pomoci, nechci být vtěrka, která stále chválí, ale ono to prostě jinak nejde.
Nestalo se mi, že by nám některý z Tvých receptů (ať z webu nebo z knížky) nechutnal.

25 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. května 2009 v 11:38 | Reagovat

Zapomněla, pochopitelně!!!
vypadlo mi -en-

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. května 2009 v 14:44 | Reagovat

[23]: Vinograf

Když bude náhodou něco chybět polévce, dobré víno to vždy dožene :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. května 2009 v 14:52 | Reagovat

[24]: Pivli

Jé, ta velká pochvala od tebe je moc milá !!! :-) Ráda zkouším méně tradiční věci, kterými prokládám ty klasické a snažím se, aby mé chuťové buňky nezažily nudu. Když recept zafunguje, dovolím si ho na stránky dát a jsem moc ráda, když zapůsobí i v cizí kuchyňce. V Řecké kuchyni by člověk mohl zůstat hodně dlouho a nenudil by se :-) Jedna má kuchařská kniha putovala na řecký ostrov a dostala jsem za ni plnou krabici řeckého koření. Ne že by se u nás takové koření sehnat nedalo, ale při nejlepší vůli mu to silné řecké slunce bude stejně chybět a nevyčaruje v pokrmu tu pravou vůni.

Je moc fajn, když si tady o dobrém jídle můžeme povídat, chválit, kritizovat, vylepšovat :-) Pivli, Tvou pochvalu si budu pamatovat!

28 aida aida | 28. května 2009 v 15:16 | Reagovat

Pivli, Šárko - já už sem komentáře radši moc nepíšu, protože bych taky pořád jen chválila a připadám si přitom blbě (viz. výš - vtěrka); takových dobrot, jedna lepší než druhá...
Polévku časem vyzkouším, ale až nebude doma dcera, zrovna se rozhodla, že bude vegetarián, takže jsem tomu do značné míry přizpůsobila náš jídelníček (syn s manželem ale maso samozřejmě dostanou, pokud chtějí).
Řeckou kuchařku M.E. mám taky doma a velice často z ní čerpám, zvlášť teď v nadcházejícícm létě se bude hodit.

29 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. května 2009 v 19:07 | Reagovat

[28]: Milá aido,

jsem ráda, že zajdeš :-) Dcera si pro své rozhodnutí vybrala to nejlepší období. Bez masa se to dá krásně zvládnout, když je všude kolem tolik čerstvé zeleniny a úžasně voňavých bylinek. V Řecké kuchařce M.E. se najde vážně moře inspirace. Občas si říkám, že bych své vegetariánství zvládla, ale potom dostanu chuť na kus masa z grilu a svá předsevzetí hážu za hlavu :-) Vždycky si k tomu dám nějaký hodně velký salát. Bez něj by to nešlo.

30 Kiki Kiki | Web | 30. května 2009 v 15:45 | Reagovat

Hezký blog.

31 Pěknýdárek.cz Pěknýdárek.cz | 31. května 2009 v 14:58 | Reagovat

tento recept vypadá dobře:)

32 villeroy a boch villeroy a boch | E-mail | Web | 2. června 2009 v 9:16 | Reagovat

chutne recepty!

33 Bali Bali | Web | 8. června 2009 v 9:16 | Reagovat

Jdu na to ;-)

34 Bali Bali | Web | 8. června 2009 v 15:42 | Reagovat
35 helen-elen helen-elen | E-mail | 14. června 2009 v 12:59 | Reagovat

Ahojky ,včera jsem tuto polévku udělala a ačkoliv moje rodina semnou nezdílí moje řecké šílenství tak jim moc chutnala.Určitě vyzkouším i ostatní recepty :-)

36 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. června 2009 v 11:58 | Reagovat

[35]: helen-elen:

Udělat v české kuchyni řecký průvan je zajímavá změna. Když se pro takové experimenty nadchne i okolí, je vyhráno :-)

37 Pivli Pivli | E-mail | Web | 28. července 2009 v 15:37 | Reagovat

Kuře už se vaří, bylinky a citrón voní! Už byl nejvyšší čas polévku si zopakovat. ;-)

38 Pivli Pivli | E-mail | Web | 8. srpna 2009 v 21:01 | Reagovat

Hm, takže kuře už zase bublá. nedá se nic dělat, mám závislost na supa avgolemono...

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. srpna 2009 v 0:42 | Reagovat

[38]: Pivli:

Já si ji plánovala, ale pro samé bábovky se k tomu nedostala :-)

40 Pivli Pivli | Web | 18. srpna 2009 v 9:13 | Reagovat

39. Šárka: není se čemu divit! Jsi pod ostrou palbou, přímo bábovkovou kanonádou!

41 ¨keltan ¨keltan | 16. března 2010 v 13:51 | Reagovat

Jenom mě tak napadlo.Co s cibulí,kterou takhle uvaříme.Šla by pak nakrájet a přidat do polévky.Já vařenou cibuli přímo miluju a skoro by mi bylo líto jí jen tak vyhodit...:-)

42 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 17:33 | Reagovat

[41]: keltan:

Určitě by to šlo :-) Já ji též nikdy nevyhodím a když ji náhodou někdo nesní dřív než já, dlouho ladem nikde neleží :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama