Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nejlepší vajíčková pomazánka

20. dubna 2009 v 9:39 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké
Nejlepší vajíčkovou pomazánku si pamatuji z dětství. Jestli něco ze školní jídelny stálo za to, rozhodně to byla tahle pomazánka. Silná žluťoučká vrstva na měkkém chlebu, ošizená o všechny zbytečnosti, které jí na chuti stejně nic nepřidají. Dámy kuchařky z naší školní jídelny moc noblesy jídlům nedaly, ale svačiny jim šly pěkně od ruky. Vajíčková, rybičková a škvarková pomazánka, to bylo jejich silné trio. Na koš namazaných chlebů jsme se vrhaly/vrhali (bez rozdílu pohlaví) doslova střemhlav. Školní svačiny učarovaly všem, nebyl to žádný přírodní úkaz, když jste na chodbě potkali v ten den ředitele s plnou pusou a kusem chleba v ruce :-)


Školní svačiny přispívaly k všeobecné pohodě. Pamatuje si je někdo z vás? :-) Nastrouhaná vařená vejce důkladně utřená s máslem (v dobách mého mládí bylo máslo poctivá a důstojná potravina), špetka soli, lehounký závan pepře (ten tenkrát za moc nestál, protože o čerstvě mletém pepři se nám ani nesnilo a zvykli jsme si vzít za vděk vyčpělým pepřem z pytlíku). Velmi důležité bylo malé množství plnotučné hořčice (ta byla výtečná a její chuť mám v oblibě i dnes). Lžička hořčice doladila chuť pomazánky k naprosté dokonalosti. Pomazánku stačilo pěkně vyšlehat s "opravdovým máslem" (nevěřte nikomu, kdo vám bude říkat, že existuje něco jako vlastní sestra másla. Neexistuje! Máslo nemá žádné sourozence).

Samozřejmostí je dobrý měkký chleba, ale ten se v zemi zdejší peče opravdu vynikající. Recept na ni snad ani nestojí za zmínku, protože nemůže být nic jednoduššího. Taky kdo by neznal vajíčkovou pomazánku? Nejspíš ji děláte stejně.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA MÉHO MLÁDÍ
je jednoznačně nejlepším zážitkem ze školní kuchyně, který s chutí opakuji
  1. uvařte vejce a ochlaďte je studenou vodou
  2. vejce oloupejte a nastrouhejte na struhadle s jemnými slzičkami
  3. kus másla nechte změknout při pokojové teplotě
  4. máslo utřete se solí, špetkou pepře a lžičkou obyčejné plnotučné hořčice
  5. přidejte nastrouhaná vejce a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pomazánka
  6. nechte ji krátce odležet v chladničce a mažte na krajíce chleba
  7. posypte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulovou natí
  8. vždyť jsem říkala, že to nestojí ani za řeč ;-)
Pomazánka voní, vypadá báječně, chutná ještě lépe a na první kousnutí jsem se opravdu přenesla rovnou do školních lavic. Do mé sbírky neodolatelných receptur jednoznačně patří. Musím podotknout, že žádný mletý pepř u nás doma není, tak i vy sáhněte po pepřovém mlýnku a pěkně si tu vůni čerstvě namletého pepře užijte. Jestli používáte ten mletý z pytlíku, opravdu se o hodně šidíte.

Napadá vás něco, co v té vaší školní jídelně uměly kuchtičky tak výtečně, že na to vzpomínáte ještě po letech? :-)



MALÁ SOUTĚŽ PRO KUCHAŘE S FANTAZIÍ

Při této příležitosti vyhlašuji malou soutěž. Kdybych vám dala otázku, kolik znáte receptů, které se dají připravit jen ze dvou ingrediencí?

Upozorňuji, že chléb s máslem, čaj s rumem a brambory se solí rovnou diskvalifikuji na startovní čáře :-)

Měl by to být recept, který nese alespoň lehké stopy kuchařské zručnosti. Mám dva tipy, ale počkám na vaše nápady, protože určitě znáte nějaké kuchařské fígle a zázraky, na které stačí jen dvě věci. Jsem zvědavá, kolik se toho dá vymyslet! Jak vás znám, tak budu zírat :-)

Můj tip na jídlo ze dvou ingrediencí je:

Kuře + sůl = pečené kuře na soli / nic nového pod sluncem, ale tento způsob pečení mám ráda

Plísňový sýr + jablko = výtečná pomazánka / strouhaným jablkem se zjemní slaný sýr, pomazánka namazaná na kousek bagetky je dokonalá.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.



 

34 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (217)
Zobrazit starší komentáře

201 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:21 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

202 pes pes | 16. dubna 2014 v 23:14 | Reagovat

Ahoj máte zájem si vydělat nějaké peníze z pohodlý domova? Já teď klikám na reklamu a docela to jde

Za klik máte od $0.001 do $0.015 - Reklamy najdete po registraci a přihlášení nahoře (View Ads)
Minimum pro výplatu je $5.00 - Pošlou vám peníze na Paypal, nebo Payza.

Opravdu funguje !

zde je odkaz k registraci:
http://www.probux.com/?rh=706572616B637A65

203 Jarek S Jarek S | 29. dubna 2014 v 7:15 | Reagovat

Chcete si vydělat pomocí internetu až několik dolarů denně?Tak neváhejte a vyzkoušejte tento ověřený způsob výdělku na netu ! http://www.neobux.com/?rh=706572616B637A65

204 Skateshop ACID-HOUSE Skateshop ACID-HOUSE | E-mail | Web | 20. května 2014 v 11:07 | Reagovat

Jojo, vajíčkovka, ta vždycky bodne, hlavně po ránu..

205 Bee Bee | 20. července 2014 v 15:35 | Reagovat

Zdravím..pro kuchaře amatéry - mohla byste prosím uvést dávkování? Kolik které ingredience jste použila? "Kus másla" je totiž trochu široký pojem..Děkuji.

206 Láďa Láďa | 7. prosince 2014 v 19:05 | Reagovat

Teda bee, nechápu tu nesmělost při přípravě váječné pomazánky.kus másla v závislosti na množství vajec je proste a jen kus másla odpovídající tomu, jak vajíčkovou tu pomazánky chcete mít. Čím víc másla tím slabší chuť vajec. Rady bych na přesném odvozování nebaziroval a normálně bych se odvážil odhadnout poměry suroviny sám. Zdravím paní diskutující BEE.

207 Doporučuji Doporučuji | Web | 7. dubna 2015 v 11:35 | Reagovat
208 Marci Marci | 24. ledna 2016 v 15:43 | Reagovat

Parádní inspirace, zrovna dělám vajíčkovou pomazánku....a jinak miluju kuře pečené jen na másle...menší kuřátko, kostka másla a peču do zlatova, lze jemně osolit, ale nemusí se.

209 Martin Vrubl Martin Vrubl | Web | 31. března 2016 v 20:56 | Reagovat

Zdravím, jmenuji se Martin Vrubl a chci Vám popsat svou cestu k úspěchu.
Studoval jsem, tak jsem si založil živnost (nemusíte jako studenti platit soc. a zdrav. pojištění).
Rozjel jsem si úspěšný blog - jako je tento a nasadil na něj reklamy, dnes mám pasivní příjem ze svého
blogu 7 000Kč měsíčně. Není to moc, ale na drobnosti do mého života to stačí. Za vše děčím úspěšným lidem
kteří o tom píšou: http://vasuspech.cz/zkrotte-sve-finance/ . Doporučuji přečíst užitečné rady a tipy, začátky jsou těžké,
ale věřím že to taky dokážeš.

210 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 7. dubna 2016 v 15:55 | Reagovat

[205]: Bee:

Poměry bych měla lépe popisovat, ale i s vejci se to má všelijak. Jsou velká, menší a nejmenší. U pomazánky to beru tak trochu odhadem, ale příští recept vylepším. Děkuji za připomínku a přeji krásné jaro :-)

211 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 7. dubna 2016 v 15:56 | Reagovat

[208]: Marci:

Báječná zpráva :-) Vejce a pokrmy z nich k jaru prostě patří.

212 baba--jaga baba--jaga | 11. května 2016 v 13:07 | Reagovat

Tak jsem si zrovna pochutnala na pomazánce k obědu.Ty nejjednodušší recepty jsou nejvděčnější. Mňam.A čerstvě utržená pažitka tomu dá šmrnc.

213 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 12. května 2016 v 16:24 | Reagovat

[212]: baba--jaga

S tím souhlasím :-) Jarní pažitka dá všemu skvělý šmrnc.

214 Janička Janička | E-mail | Web | 1. listopadu 2016 v 13:06 | Reagovat

Když jí máte rádi úplně jemňoučkou, tak klidně použijte tyčák. Já jsem si koupila ponorný tyčový mixér a nevyužívám jen na tekuté pokrmy http://ponornymixer.cz/

215 Ivanka Ivanka | E-mail | 20. dubna 2017 v 10:41 | Reagovat

Z jídelny si pamatuju jen vajíčkovou :) Ale před pár lety jsme se sborem vystupovali ve vesnickém kostelíčku a místní dámy nám nachystaly pohoštění. A byla tam taky miska naprosto úžasné celerové pomazánky, ale recept jsem bohužel neulovila a internet nebyl příliš nápomocný... Tak jen se slinou na bradě vzpomínám :)

216 Svatá celebrita Svatá celebrita | E-mail | Web | 14. května 2017 v 4:58 | Reagovat

*-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* Z dálky vypadá vše jinak než z blízka, chybujeme, protože mnohé známe jenom z veliké dálky a nevíme nic o tom, jak to vypadá z blízka. Jsme naivní idealisté, a tak věříme; vědcům, technikům, programátorům, administrátorům, politikům, svatým kazatelům morálky, skeptikům, pohádkám, kultům, umění, reklamě, televizi, internetu, tiskovinám, cizím lidem, atd. Vše v nás a okolo nás to je experiment, jehož jsme součástí, největším experimentem je zde centrální nervový systém, který ovládá tělo pomocí vědomostí a inteligence. Lidský mozek je pevným bodem, kolem kterého se točí naše kulturní civilizace, která s námi experimentuje, a ze svých chyb se poučuje.

Jak náš lidský mozek vypadá z blízka, na to je mnoho vědeckých názorů, které si často odporují. Mozek to je továrna, která zpracovává informace a programy, a vyrábí z nich informace a programy, které v nás a okolo nás se vším manipulují. V této továrně pracují informace a programy a vyrábějí programy a informace, zde je jádro, kolem kterého se točí život na této planetě. Chybný program a chybná informace, nemůže vytvářet správné programy a správné informace, to co je zde chybné, to vytváří chybné, o tom to zde je. Hodnotu má zde to co je správné, jenže jak poznáme co je zde správné a tím i hodnotné? Umíme jenom porovnávat něco s něčím, a tak je náš názor vždy subjektivní a relativní, protože nedokážeme něco porovnat objektivně se vším co je v nás a okolo nás.

Lidi dělají chyby, příčinou je složitost a změny, tento konzumní svět je velikou evoluční laboratoří, která experimentuje a tak jedinou jistotou zde jenom smrt je. Vesmírné fyzikální stabilní normy (axiom), jsou pevným bodem, kolem kterého se vše točí, nikdo nepochybuje o tom, že existuje gravitace, ale každý pochybuje o tom, že po naší fyzické smrti, zde ještě něco duševního je? Zamysleme se nad tím, jestli ještě existuje nějaká hodnotná kniha, kterou bychom mohli všichni, velmi dlouhou dobu milovat? Taková dokonalá kniha zde nikdy a nikde nebyla, a skepticky pochybuji o tom, že zde někdy v budoucnosti jednou bude.

Tento svět je živý a knihy jsou mrtvé, v tom je jádro problému, moderní hodnotnou knihou je internet a intranet, ovšem tato virtuální digitální kniha, je jako řeka, která se rychle podle situace mění. Opírat se v dnešní době o to, co je napsané na papíře ve staré knize je klasickou chybou vysokoškoláků a politiků, je třeba se opírat spíše o to, co nám dneska najde Google na internetu! Není zde ten, co by se dokázal zavděčit všem, někomu se zavděčíte a jiného zase rozzlobíte, kdo je zde naším pravým svatým pánem, kterému bychom měli sloužit, abychom se zde měli dobře? Naším pravým pánem, je náš centrální nervový systém (mozek), on je zde naší pravým bohem a pánem, který s námi sobecky jako s loutkou manipuluje, od narození do smrti.

217 NaTyy NaTyy | Web | 20. května 2017 v 16:17 | Reagovat

zkusím:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama