Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nejlepší vajíčková pomazánka

20. dubna 2009 v 9:39 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké
Nejlepší vajíčkovou pomazánku si pamatuji z dětství. Jestli něco ze školní jídelny stálo za to, rozhodně to byla tahle pomazánka. Silná žluťoučká vrstva na měkkém chlebu, ošizená o všechny zbytečnosti, které jí na chuti stejně nic nepřidají. Dámy kuchařky z naší školní jídelny moc noblesy jídlům nedaly, ale svačiny jim šly pěkně od ruky. Vajíčková, rybičková a škvarková pomazánka, to bylo jejich silné trio. Na koš namazaných chlebů jsme se vrhaly/vrhali (bez rozdílu pohlaví) doslova střemhlav. Školní svačiny učarovaly všem, nebyl to žádný přírodní úkaz, když jste na chodbě potkali v ten den ředitele s plnou pusou a kusem chleba v ruce :-)


Školní svačiny přispívaly k všeobecné pohodě. Pamatuje si je někdo z vás? :-) Nastrouhaná vařená vejce důkladně utřená s máslem (v dobách mého mládí bylo máslo poctivá a důstojná potravina), špetka soli, lehounký závan pepře (ten tenkrát za moc nestál, protože o čerstvě mletém pepři se nám ani nesnilo a zvykli jsme si vzít za vděk vyčpělým pepřem z pytlíku). Velmi důležité bylo malé množství plnotučné hořčice (ta byla výtečná a její chuť mám v oblibě i dnes). Lžička hořčice doladila chuť pomazánky k naprosté dokonalosti. Pomazánku stačilo pěkně vyšlehat s "opravdovým máslem" (nevěřte nikomu, kdo vám bude říkat, že existuje něco jako vlastní sestra másla. Neexistuje! Máslo nemá žádné sourozence).

Samozřejmostí je dobrý měkký chleba, ale ten se v zemi zdejší peče opravdu vynikající. Recept na ni snad ani nestojí za zmínku, protože nemůže být nic jednoduššího. Taky kdo by neznal vajíčkovou pomazánku? Nejspíš ji děláte stejně.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA MÉHO MLÁDÍ
je jednoznačně nejlepším zážitkem ze školní kuchyně, který s chutí opakuji
  1. uvařte vejce a ochlaďte je studenou vodou
  2. vejce oloupejte a nastrouhejte na struhadle s jemnými slzičkami
  3. kus másla nechte změknout při pokojové teplotě
  4. máslo utřete se solí, špetkou pepře a lžičkou obyčejné plnotučné hořčice
  5. přidejte nastrouhaná vejce a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pomazánka
  6. nechte ji krátce odležet v chladničce a mažte na krajíce chleba
  7. posypte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulovou natí
  8. vždyť jsem říkala, že to nestojí ani za řeč ;-)
Pomazánka voní, vypadá báječně, chutná ještě lépe a na první kousnutí jsem se opravdu přenesla rovnou do školních lavic. Do mé sbírky neodolatelných receptur jednoznačně patří. Musím podotknout, že žádný mletý pepř u nás doma není, tak i vy sáhněte po pepřovém mlýnku a pěkně si tu vůni čerstvě namletého pepře užijte. Jestli používáte ten mletý z pytlíku, opravdu se o hodně šidíte.

Napadá vás něco, co v té vaší školní jídelně uměly kuchtičky tak výtečně, že na to vzpomínáte ještě po letech? :-)



MALÁ SOUTĚŽ PRO KUCHAŘE S FANTAZIÍ

Při této příležitosti vyhlašuji malou soutěž. Kdybych vám dala otázku, kolik znáte receptů, které se dají připravit jen ze dvou ingrediencí?

Upozorňuji, že chléb s máslem, čaj s rumem a brambory se solí rovnou diskvalifikuji na startovní čáře :-)

Měl by to být recept, který nese alespoň lehké stopy kuchařské zručnosti. Mám dva tipy, ale počkám na vaše nápady, protože určitě znáte nějaké kuchařské fígle a zázraky, na které stačí jen dvě věci. Jsem zvědavá, kolik se toho dá vymyslet! Jak vás znám, tak budu zírat :-)

Můj tip na jídlo ze dvou ingrediencí je:

Kuře + sůl = pečené kuře na soli / nic nového pod sluncem, ale tento způsob pečení mám ráda

Plísňový sýr + jablko = výtečná pomazánka / strouhaným jablkem se zjemní slaný sýr, pomazánka namazaná na kousek bagetky je dokonalá.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.



 

33 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (211)
Zobrazit starší komentáře

201 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:21 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

202 pes pes | 16. dubna 2014 v 23:14 | Reagovat

Ahoj máte zájem si vydělat nějaké peníze z pohodlý domova? Já teď klikám na reklamu a docela to jde

Za klik máte od $0.001 do $0.015 - Reklamy najdete po registraci a přihlášení nahoře (View Ads)
Minimum pro výplatu je $5.00 - Pošlou vám peníze na Paypal, nebo Payza.

Opravdu funguje !

zde je odkaz k registraci:
http://www.probux.com/?rh=706572616B637A65

203 Jarek S Jarek S | 29. dubna 2014 v 7:15 | Reagovat

Chcete si vydělat pomocí internetu až několik dolarů denně?Tak neváhejte a vyzkoušejte tento ověřený způsob výdělku na netu ! http://www.neobux.com/?rh=706572616B637A65

204 Skateshop ACID-HOUSE Skateshop ACID-HOUSE | E-mail | Web | 20. května 2014 v 11:07 | Reagovat

Jojo, vajíčkovka, ta vždycky bodne, hlavně po ránu..

205 Bee Bee | 20. července 2014 v 15:35 | Reagovat

Zdravím..pro kuchaře amatéry - mohla byste prosím uvést dávkování? Kolik které ingredience jste použila? "Kus másla" je totiž trochu široký pojem..Děkuji.

206 Láďa Láďa | 7. prosince 2014 v 19:05 | Reagovat

Teda bee, nechápu tu nesmělost při přípravě váječné pomazánky.kus másla v závislosti na množství vajec je proste a jen kus másla odpovídající tomu, jak vajíčkovou tu pomazánky chcete mít. Čím víc másla tím slabší chuť vajec. Rady bych na přesném odvozování nebaziroval a normálně bych se odvážil odhadnout poměry suroviny sám. Zdravím paní diskutující BEE.

207 Doporučuji Doporučuji | Web | 7. dubna 2015 v 11:35 | Reagovat
208 Marci Marci | 24. ledna 2016 v 15:43 | Reagovat

Parádní inspirace, zrovna dělám vajíčkovou pomazánku....a jinak miluju kuře pečené jen na másle...menší kuřátko, kostka másla a peču do zlatova, lze jemně osolit, ale nemusí se.

209 Martin Vrubl Martin Vrubl | Web | 31. března 2016 v 20:56 | Reagovat

Zdravím, jmenuji se Martin Vrubl a chci Vám popsat svou cestu k úspěchu.
Studoval jsem, tak jsem si založil živnost (nemusíte jako studenti platit soc. a zdrav. pojištění).
Rozjel jsem si úspěšný blog - jako je tento a nasadil na něj reklamy, dnes mám pasivní příjem ze svého
blogu 7 000Kč měsíčně. Není to moc, ale na drobnosti do mého života to stačí. Za vše děčím úspěšným lidem
kteří o tom píšou: http://vasuspech.cz/zkrotte-sve-finance/ . Doporučuji přečíst užitečné rady a tipy, začátky jsou těžké,
ale věřím že to taky dokážeš.

210 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 7. dubna 2016 v 15:55 | Reagovat

[205]: Bee:

Poměry bych měla lépe popisovat, ale i s vejci se to má všelijak. Jsou velká, menší a nejmenší. U pomazánky to beru tak trochu odhadem, ale příští recept vylepším. Děkuji za připomínku a přeji krásné jaro :-)

211 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | 7. dubna 2016 v 15:56 | Reagovat

[208]: Marci:

Báječná zpráva :-) Vejce a pokrmy z nich k jaru prostě patří.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama