Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nejlepší vajíčková pomazánka

20. dubna 2009 v 9:39 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké
Nejlepší vajíčkovou pomazánku si pamatuji z dětství. Jestli něco ze školní jídelny stálo za to, rozhodně to byla tahle pomazánka. Silná žluťoučká vrstva na měkkém chlebu, ošizená o všechny zbytečnosti, které jí na chuti stejně nic nepřidají. Dámy kuchařky z naší školní jídelny moc noblesy jídlům nedaly, ale svačiny jim šly pěkně od ruky. Vajíčková, rybičková a škvarková pomazánka, to bylo jejich silné trio. Na koš namazaných chlebů jsme se vrhaly/vrhali (bez rozdílu pohlaví) doslova střemhlav. Školní svačiny učarovaly všem, nebyl to žádný přírodní úkaz, když jste na chodbě potkali v ten den ředitele s plnou pusou a kusem chleba v ruce :-)


Školní svačiny přispívaly k všeobecné pohodě. Pamatuje si je někdo z vás? :-) Nastrouhaná vařená vejce důkladně utřená s máslem (v dobách mého mládí bylo máslo poctivá a důstojná potravina), špetka soli, lehounký závan pepře (ten tenkrát za moc nestál, protože o čerstvě mletém pepři se nám ani nesnilo a zvykli jsme si vzít za vděk vyčpělým pepřem z pytlíku). Velmi důležité bylo malé množství plnotučné hořčice (ta byla výtečná a její chuť mám v oblibě i dnes). Lžička hořčice doladila chuť pomazánky k naprosté dokonalosti. Pomazánku stačilo pěkně vyšlehat s "opravdovým máslem" (nevěřte nikomu, kdo vám bude říkat, že existuje něco jako vlastní sestra másla. Neexistuje! Máslo nemá žádné sourozence).

Samozřejmostí je dobrý měkký chleba, ale ten se v zemi zdejší peče opravdu vynikající. Recept na ni snad ani nestojí za zmínku, protože nemůže být nic jednoduššího. Taky kdo by neznal vajíčkovou pomazánku? Nejspíš ji děláte stejně.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA MÉHO MLÁDÍ
je jednoznačně nejlepším zážitkem ze školní kuchyně, který s chutí opakuji
  1. uvařte vejce a ochlaďte je studenou vodou
  2. vejce oloupejte a nastrouhejte na struhadle s jemnými slzičkami
  3. kus másla nechte změknout při pokojové teplotě
  4. máslo utřete se solí, špetkou pepře a lžičkou obyčejné plnotučné hořčice
  5. přidejte nastrouhaná vejce a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pomazánka
  6. nechte ji krátce odležet v chladničce a mažte na krajíce chleba
  7. posypte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulovou natí
  8. vždyť jsem říkala, že to nestojí ani za řeč ;-)
Pomazánka voní, vypadá báječně, chutná ještě lépe a na první kousnutí jsem se opravdu přenesla rovnou do školních lavic. Do mé sbírky neodolatelných receptur jednoznačně patří. Musím podotknout, že žádný mletý pepř u nás doma není, tak i vy sáhněte po pepřovém mlýnku a pěkně si tu vůni čerstvě namletého pepře užijte. Jestli používáte ten mletý z pytlíku, opravdu se o hodně šidíte.

Napadá vás něco, co v té vaší školní jídelně uměly kuchtičky tak výtečně, že na to vzpomínáte ještě po letech? :-)



MALÁ SOUTĚŽ PRO KUCHAŘE S FANTAZIÍ

Při této příležitosti vyhlašuji malou soutěž. Kdybych vám dala otázku, kolik znáte receptů, které se dají připravit jen ze dvou ingrediencí?

Upozorňuji, že chléb s máslem, čaj s rumem a brambory se solí rovnou diskvalifikuji na startovní čáře :-)

Měl by to být recept, který nese alespoň lehké stopy kuchařské zručnosti. Mám dva tipy, ale počkám na vaše nápady, protože určitě znáte nějaké kuchařské fígle a zázraky, na které stačí jen dvě věci. Jsem zvědavá, kolik se toho dá vymyslet! Jak vás znám, tak budu zírat :-)

Můj tip na jídlo ze dvou ingrediencí je:

Kuře + sůl = pečené kuře na soli / nic nového pod sluncem, ale tento způsob pečení mám ráda

Plísňový sýr + jablko = výtečná pomazánka / strouhaným jablkem se zjemní slaný sýr, pomazánka namazaná na kousek bagetky je dokonalá.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.




23 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (205)
Zobrazit starší komentáře

101 sigrid sigrid | 23. dubna 2009 v 11:55 | Reagovat

Asi už to tu zaznělo, ale nemám čas číst všechny předchozí komentáře - spařené mladé špenátové lístky s rozpuštěným máslem, to máslo může být slané, ale pro mne ani nemusí. A ústřice s citronem. Kvalitní silný čaj s kapkou mléka. Na těhle dvou pochoutkách  a jednom nápoji bych dokázala přežívat hodně dlouho ;).
Na vajíčkovou pomazánku si pamatuju ze školky, bylo to totiž jediné jídlo, které jsem tam dokázala sníst bez úporně potlačovaného lochtání v krku. Nikdy potom už jsem tak dobrou nejedla.

102 kanibrk kanibrk | E-mail | 23. dubna 2009 v 11:59 | Reagovat

Hm, a co takhle chleba se sádlem a cibulí?

103 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. dubna 2009 v 12:56 | Reagovat

99. Tak já ještě zacituju z úžasného sešitku, ani nevím, kdo to do práce přinesl.
Tohle je taky darda:
(sekce zdraví na talíři)
zeleninový salát s ananasem:¨
1 čínské zelí, 1 červená parika, 1 salátovka, 1 plechovka steril.kukuřice, 1 kompotovaný ananas, 1 tatarská omáčka, sů a pepř.
Chybí mi tam ještě kečup!

A do třetice.
těstovinová bašta:
500g těstovin, 1 větší cibule, 500g mletého masa, 6 stroužků česneku, 200g hlívy ústříčné, 200g žampionů( sem by to ještě šlo), ale teď se nám to trošánek zvrhává: 1 konzerva směsi na topinky, 250 ml šlehačky, sůl, pepř, chilli, olej, bazalka a nakonec eidam. kečup sice chbí, ale směs na topinky ho zastoupí.
Achjo...

104 Kytka Kytka | 23. dubna 2009 v 13:10 | Reagovat

103: A já myslel, že kuchařka JB se teprve chystá.

105 aida aida | 23. dubna 2009 v 13:22 | Reagovat

Pivli: není to takový ten sešitek za 5 korun? Zrovna předevčírem mi to nutila naše trafikantka, že prý jsou tam samé dobroty...

106 Falka Falka | E-mail | 23. dubna 2009 v 14:05 | Reagovat

také se připojím.
1/ celozrnné těstoviny promíchané se špenátovými lístky (tedy když pomineme kapku olivového oleje)

2/ zdravotní bramborová polévka - osolené brambory uvařit do měkka a rozšťouchat ve vodě. Vznikne částečně krémový základ, který se používá při dietách, ale po ochucení bylinkami/česnekem/celerovou natí, apod. jde o nebesky dobré jídlo

107 yannka yannka | 23. dubna 2009 v 15:35 | Reagovat

pokud se tu tiše toleruje sůl, tak by šla taky houbová smaženice

108 Ridwen Ridwen | E-mail | 23. dubna 2009 v 16:03 | Reagovat

Zdravím - obvykle tady na blogu nekomentuju, ale čtu a hlavně vařím. Ovšem k dvousložkovým jídlům bych něco měla, neuvěřitelně primitivní, ale oblíbené u dětí - těstoviny s tuňákem. To se uvaří těstoviny a vyklopí se do nich konzerva tuňáka. Já bych to pořád něčím vylepšovala, ale děti nechtějí žádnou kukuřici, žádnou petrželku, jen těstoviny + tuňák. Ani solit se to nemusí, konzerva je slaná dost...

109 ... ... | 23. dubna 2009 v 17:06 | Reagovat

oh-miss-hudgens.blog.cz
oh-miss-hudgens.blog.cz
oh-miss-hudgens.blog.cz
Můj blog,najdete spostu soutěží a pokud máte rádi HSM,tak určo jukněte :) A stačí napsat,ráda oplatím :) I reklamky jsou vítané :)

110 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. dubna 2009 v 20:33 | Reagovat

104. Nojo, Jiříček má konkurenci.
105. Ano, to je on. Ale abych jen nehaněla, jsou tam i dobré recepty. Ovšem ty babicoviny jsou v přesile.

111 olu olu | E-mail | Web | 23. dubna 2009 v 22:14 | Reagovat

Dobrota mého dětství: místo špekáčků u táboráku opékat-udit krajíc chleba. Jíst jen tak, posolené nebo počesnekované. Chleba z topinkovače se nikdy nevyrovná!

Z dvousložkových mě napadá snad už jen salát ze strouhané mrkvičky a jablka :-)

112 Jednorožec Jednorožec | 24. dubna 2009 v 1:38 | Reagovat

111: Na táboráku uzený krajíc chleba. Yes! Cítím jeho chuť na jazyku. Jez!
Díky za připomenutí jedné chuti dávného dětství.
(Komentoval jsem původně i na jiná témata, leč příspěvek byl spolknut. Že prý něco vypršelo. Moje chyba, že jsem si to, před odesláním nepojistil, byvše ukolébán normálně spolehlivým systémem přispívání zde. Lítosti netřeba - uvádím jen jako varování ostatním. Zálohujte!)

113 Jednorožec Jednorožec | 24. dubna 2009 v 1:43 | Reagovat

112: Předchozí příspěvek byl uveřejněn okamžitě a bez problémů. Šlo o nějaký dočasný výpadek, něčeho, někde... C'est la vie.

114 Eva Eva | 24. dubna 2009 v 10:49 | Reagovat

Ani nevím, jestli to tu zaznělo, ale pečené kuře na jablíčkách nebo kuřečí křidýlka jenom ochucená kořením. Česněková pomazánka je dobrá i s Lučinou a tam se dá dát i trošku křenu místo česneku.

115 Eva Eva | 24. dubna 2009 v 10:56 | Reagovat

Rajská jablíčka pokrájená na plátky a proložené na plátky nahrájenou mozzarellou. Ale je fakt, že se musí trošinku zakápnout olejem a poházet nakrájenou bazalkou, takže 4 :-(

116 Kytka Kytka | 24. dubna 2009 v 14:11 | Reagovat

Banány rozkrojené napůl, posypané třtinovým cukrem a ten zkaramelizovat. Aneb má dnešní dvojsložková snídaně. Pravda, dal jsem si na ně ještě trochu kysané smetany, takže to bylo spíš trojsložkové, ale jde to i bez ní.

117 Bibi Bibi | Web | 25. dubna 2009 v 14:01 | Reagovat

Ahoj, máš moc hezký a užitečný blog. Pokud chceš, můžeš mrknout ke mně. Pa Bibi

118 orinocka orinocka | Web | 25. dubna 2009 v 20:23 | Reagovat

POmazánka je super, taky si vzpomínám na dětství:o)

Můj tip na dvě ingredience:
Pečené bramborové plátky v troubě a na to hooodně lučiny:o)

119 Lenka Lenka | E-mail | 25. dubna 2009 v 23:06 | Reagovat

A co třeba topinka s česnekem a povidlama? ;o) a nebo obyč tvarohová pomazánka s pažitkou, taky byla mňam!

120 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. dubna 2009 v 1:24 | Reagovat

Nevěřila jsem, že se tu sejde tolik dobrých nápadů :o))) Fantazie je bezbřehá, vařit jen ze dvou surovin jsem brala trochu jako kumšt. Zdá se, že na tom nic není :-)

121 iv.ba iv.ba | Web | 26. dubna 2009 v 16:57 | Reagovat

Jsou tu super receptíky...jediná nevýhoda blogu je, že z toho mám obrovský hlad a chuť na něco velkééého :D.

122 eva eva | 28. dubna 2009 v 19:33 | Reagovat

Co má rád můj zeť: Výtečná pomazánka z tuňáka z konzervy a majolky. A co můj syn vegetarián? Polévka z rýže a zeleniny, brambory a dušený květák či mrkev, pečené česnekové brambory, tvaroh rozmíchaný s cibulkou nebo česnekem nebo krájenou zeleninou. Topinky s česnekem nebo chleba s hořčicí bylo naše jídlo za studií na koleji před stipendiem. A pak taky jednoduchá lidová jídla jako halušky, bramborák, noky, placky z vařených brambor a mouky. Já si nejvíc pochutnám na špagetách s česnekem nebo s krájeným rajčetem zamíchaným do špaget. Bílý jogurt s banánem nebo jogurt  předem namočenými ovesnými vločkami... takových zdrvých a chutných jídel jsou stovky.

123 Tchirkaas Tchirkaas | 29. dubna 2009 v 18:11 | Reagovat

Zdravím všechny, dovolte mi přispět mým oblíbeným receptem na vajíčkovou pomazánku :
sýr Cottage bez příchuti
2 vařená vejce
lžíce delikátní hořčice
lžíce kvalitní majonézy (nemusí být)
snítka pažitky
sůl, pepř
Vše se smíchá, já mám ráda vejce hodně nahrubo - to je pak spíš takový vajíčkový salát. Důležité je použít kvalitní cottage, bez zbytečných konzervantů a siřidel (výborný mají v Lidlu .-)

124 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 22:51 | Reagovat

[121]: iv.ba - blogy o jídle jsou nástrojem ďábla :-) Sama mám stejné pocity, když koukám ke kolegům, co se na tom jejich blogu peče / většinou neodolám a nechám se vyprovokovat, vejdu do kuchyně a spáchám hřích :-)

125 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 22:53 | Reagovat

[122]: eva - dobrých nekomplikovaných jídel je opravdu dlouhá řada. Jen v těchto komentářích se najde tolik inspirace, že by to vystačilo na celý jeden labužnický rok :-)

126 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 22:56 | Reagovat

[123]: Tchirkaas - recept na oblíbenou vajíčkovou pomazánku vypadá moc dobře. Úplně si tu chuť živě představuji. Dokonce i míchaná vejce na másle se sýrem cottage a pažitkou jsou naprosto dokonalá. Cottage by neměl chybět v žádné ledničce :-)

127 Orange Orange | 29. dubna 2009 v 22:56 | Reagovat

Tak, a mám hlad v pěkně nevhodnou dobu :-). Škoda, že my jsme ve škole už takové svačiny neměli :-). A brambory s balkánem u mne vedou, zítra si je dám...

A Šárko, proč vlastně nemáš vlastní doménu :-) :-) :-), to by se ti "spamy" vyhnuly...

A mimochodem, když jdu občas kolem ledničky, tak vytáhnu šunku, namažu pomazánkovým máslem, sbalím do roličky a sním :-), taky to má jen dvě složky :-)

128 kokoska kokoska | 30. dubna 2009 v 15:32 | Reagovat

Četla jsem jen první příspěvek a okamžitě si vzpomněla na krém, který dělala babička z kakaa, žloutků a másla. Byla to lahůdka. Na to nikdy nezapomenu. Některý věci prostě uměla jen babička a nikdo už je tak neudělá.

129 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. dubna 2009 v 23:17 | Reagovat

[127]: Orange: Nové jarní brambory s balkánem nebo tvarohem a pažitkou, to je naprostá dokonalost. Zrovna přemýšlím, jak si je zítra udělám já a dostávám i v tuhle hodinu hlad :-)

130 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. dubna 2009 v 23:22 | Reagovat

[128]: kokoska: Babiččina kuchyně byla dokonalá, i já na ni ráda vzpomínám. Třeba na lehoučkou piškotovou bublaninu z mrňavých lesních jahod z paseky kousek od hájovny :-) Babička není, na té pasece už dávno jahody nerostou, stojí tam cizí domy a mé vzpomínky už se nevybavují tak barevně. Ale tu bublaninu pekla ve staré remosce a ta tu po ní zůstala.

131 bradhal bradhal | 2. května 2009 v 11:28 | Reagovat

Zdravím. Teda dvousložkového neznámého nedělám asi nic (kromě těstovin s grankem), ale třísložkových hodně. :o) Tak sem napíšu mimo soutěž jeden oblíbený: Hromada stroužků česneku se nakrájí na silnější plátky, osmahne do změknutí až mírného křupava a smíchá se s oreganem (nebo provensálským) a vařenými těstovinami. Když jsem to slyšela poprvé, tak jsem si říkala, že to musí být pěkně o ničem. Pak jsem jednou na kolejích neměla opravdu vůbec nic, vyzkoušela jsem to a od té doby je to stálice. :o)

132 bradhal bradhal | 2. května 2009 v 16:58 | Reagovat

Ještě mě napadlo jedno výborné nenáročné jídlo. Říkáme mu "Kůsky s vajcama" a je to pro nás tradiční jarní jídlo, když vyroste první hlávkový salát. Polohrubá mouka se zadělá vodou na pěkné tuhé těsto, jako dětská prdélka. Pak se nakrájí nebo natrhají kůsky, které se nasypou do vřící osolené vody. Po uvaření a slití se prohodí s hromadou míchaných vajíček ("škvařežinou). Žádné koření, žádné maso ani nic jiného, s mísou hlávkového salátu dokonalost sama. :o) Ať žije jaro.

133 Bylinka Bylinka | E-mail | 6. května 2009 v 8:51 | Reagovat

[4]:Tak z dvoch: Tatárska omáčka a baklažán.
Baklažán upečieme aj so šupkou domäkka, olúpeme a rozšľaháme s tatárskou omáčkou. Úžasná penová pomazánka na cesnakovú hrianku - trebárs. Pá. D

134 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2009 v 18:10 | Reagovat

[132]: bradhal - To je pěkná porce nápadů :-) Díky za ně!

135 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2009 v 18:12 | Reagovat

[133]: Bylinka - bezvadný nápad :-) Baklažán je můj velký favorit. Pa, Š.

136 N.Js N.Js | E-mail | 7. května 2009 v 11:05 | Reagovat

Náhodou jsem dnes objevila tyto stránky, a žasla jsem nad nimi, vrátily mě do mého dětství. A co já si ještě po 30letech pamatují,ze školní jídelny, jsou koblihy s šlehaným tvarohem, od té doby jsem je už nikdy nejedla :-¨¨

137 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. května 2009 v 12:15 | Reagovat

[136]: N.Js - Díky za milý komentář. Dobroty našeho dětství nikdy z módy nevyjdou, proto se k nim i já velmi ráda vracím :-) Koblihy a vdolečky, na ty nejde zapomenout.

138 Orange Orange | 7. května 2009 v 23:05 | Reagovat

Já si nemůžu pomoct, ale vlastně mně teď napadá několik dvousložkových jídel - brambory s mrkví, mrkev s kukuřicí, mrkev se špenátem, nesolit, řádně rozmixovat :-).

A prochází mi to doma jen díky tomu, že malý strávník má teprve 7 měsíců a nic jiného ještě neochutnal :-)

139 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. května 2009 v 0:38 | Reagovat

[138]: Orange: To je určitě pravda, že malí strávníci s dvousložkovými jídly začínají svou budoucí labužnickou kariéru :-)

140 Michaela Semlerová Michaela Semlerová | E-mail | 10. května 2009 v 12:06 | Reagovat

Vejce a máslo. :-) Rozehřeji máslo, přidám rozšleháná vejce a míchám nad ohněm jen tak dlouho, aby se z nich stala nadýchaná míchaná vejce.
Kdo chce, může si je i osolit, ale byly by to už suroviny 3! :-))

141 Sharka Sharka | E-mail | Web | 10. května 2009 v 17:12 | Reagovat

Vzpomínám na školkový med vyšlehaný s máslem, ale bez chleba to není ono, takže suroviny vlasně 3.
V Bulharsku jsme jedli hranolky s balkánem a s rybičkama se smutnýma očičkama. Ale já nejedla ty rybičky, bylo mi 5 let. Ovšem ty hranolky nejsou jedna surovina (olej, sůl, brm bory), a už vůbec né zdravé a balkán to nespasí. V Čechách se mi stalo v dost mizerný hospodě, že jsem si z menu opravdu nevybrala a jet jinam nešlo, vzpoměla jsem si na dovču a hranolky a sýr i v tý putyce měli. Tak to nakonec dobře dopadlo.

142 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. května 2009 v 11:19 | Reagovat

[140]: Michaela Semlerová: vejce jsou vděčný materiál :-) Volské oko se dá připravit i na horké kapotě auta. Když se lehce osolí, jsou to jen 2 ingredience :-) Ale vařit bez soli je rozhodně zdravější! Díky za tip

143 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. května 2009 v 11:21 | Reagovat

[141]: Sharka: Školková kuchyně měla některé nezapomenutelné delikatesky. Taky si na medové máslo pamatuji :-) Kombinace Brambory + sýr je ve všech myslitelných podobách opravdu dokonalá! V tom máme stejné chutě :-)

144 Zuzka Zuzka | E-mail | 28. května 2009 v 10:46 | Reagovat

My měli strašně rádi pečené brambory v alobalu nebo popelu. Pak jsme bramboru rozřízli a do ní nakydali směs zakysané smetany, česneku a bylinek (a samozřejmě sůl) a pokud bylo tak se česnek vyměnil za ředkvičky.. Je to jedno z jídel, které si zamiloval i můj manžel, ten k tomu ale ještě nejradši  vidí nějakou flákotu na grilu.

145 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. května 2009 v 14:43 | Reagovat

[144]: Zuzka

Tak jak to vidí muž, je to naprosto geniální a kompletní menu pro letní večery :-) Ještě bych si k tomu dopřála sklenku dobrého vína. Pečené brambory jsou ve své prostotě naprosto gigantické a jen tak něco je nepřetrumfne!

146 Zuzka Zuzka | E-mail | 1. června 2009 v 20:58 | Reagovat

Ještě k receptům ze dvou surovin: recept jsme našli na webu, hned ho vyzkoušeli a výsledek nás nadchl a zařadili jsme jej mezi oblíbené: stačí totiž kuřecí jatýrka a anglická slanina. Očištěná játra se zabalí do anglické slaniny a staví se jako soudečky na pekáč. Pak se peče v troubě. Voní to nádherně a kolem trouby se jen mlsně chodí. Játra se solí až hotová, ale takto upravená nasáknou chuť a vůni ze slaninky a sůl to ani nepotřebuje. K obědu se podává s křupavou bagetkou nebo chlebem a sklenkou dobrého vína. Ale veřte, že je to dobré i studené jen tak a návštěva (hlavně pánská) neodolá.A má to ještě jednu výhodu-hlavně pro muže- zašpiníte pouze pekáček a i ten bude důkladně vylízaný :o)

147 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. června 2009 v 22:42 | Reagovat

[146]: Zuzka

Tak tohle je učiněná dobrota :-) Znám, praktikuji! Slanina je slaná dost, soli netřeba. Já si takto pečená jatýrka na talíři pořádně opepřím čerstvě mletým pepřem z mlýnku a nemá to chybu. Vlastně ani talíř není potřeba. Kousky jatýrek se slaninou propichuji párátkem a většinou z pekáče putují rovnou do pusy. Díky za dobrý nápad, který splňuje podmínku dvou ingrediencí :o)

148 Iva Iva | E-mail | 29. června 2009 v 17:21 | Reagovat

Vinná klobása pečená ve šlehačce :). Dvě složky - hezky zatočit hada do pekáčku, přelít šlehačkou... klobása je nádherně šťavnatá a ze šlehačky voňavý sosík, vhodný k namáčení čerstvého chleba.

149 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. června 2009 v 10:10 | Reagovat

[148]: Iva:

No jasně :-) Tento způsob přípravy klobásky mám ráda a opravdu to dobře funguje. Díky za připomenutí.

150 Nela Nela | 2. srpna 2009 v 21:43 | Reagovat

Upečená kolečka do křupava z rohlíku Namáčená v hroznovém cukru - na střev. potíže.
Med s vylouhovanou cibulí - na kašel
Do 3dcl sklenice - max panák alkoholického sirupu (napr. třešeň) s mlékem a zashakeovat do bublinkata-výborné.
Více ingredienční jsou třeba palačinky.
a ješte maso-zelenina koření + na grilu

151 Markéta Markéta | 8. října 2009 v 14:15 | Reagovat

Brambory s pomazánkovým máslem Fit Line - příchuť čedar s karotkou nebo gyros. Obě varianty super :)

152 Dádule Dádule | 8. října 2009 v 19:05 | Reagovat

Tymiánové brambory: nakrájet syrové a důkladně omyté brambory ve slupce na plech, posypat tymiánem a dostatečně osolit. Péct na 220st.do křupava. Jo, tak to jsou vlastně tři ingredience :-( ale stojí to za to! Mňam :-) Může se to ještě pokapat olejem, ale nemusí, když použijete pečící papír. Dávám to buď jako přílohu ke špízům, nebo i jen tak.

153 Helča Helča | 21. října 2009 v 19:09 | Reagovat

Díky moc za recept na vajíčkovou pomazánku, právě jsem ji udělala tátovi k večeři a je výborná, díky :)

154 Jaromír Vít Jaromír Vít | E-mail | Web | 6. dubna 2010 v 4:59 | Reagovat

Vařené brambory s brinzou. Brinza (ovčí sýr) je dostatečně mastná, i slaná, takže není třeba nic přidávat. Dvojsložkové, levné, rychlé a chutné.

155 DolceVita DolceVita | Web | 6. dubna 2010 v 16:56 | Reagovat

díky všem za další nápady, jak uvařit za pomoci dvou ingrediencí :-)
s fantazií to jde snadno!

156 DolceVita DolceVita | Web | 6. dubna 2010 v 16:57 | Reagovat

[154]: Jaromír Vít:

Jednoduché a geniální :-) Díky za další skvělý nápad.

157 Jana Filipiová Jana Filipiová | 1. června 2010 v 17:13 | Reagovat

Právě jsem doděla vajíčkovou pomazánku a je skutečně vynikající!!!Je to rychlovka a všem nám moc chutná.Díky

158 DolceVita DolceVita | Web | 2. června 2010 v 12:45 | Reagovat

[157]: Jana Filipiová:

Díky Jano za dobrou zprávu :-) Pořád platí, že v jednoduchosti je krása.

159 Jája Jája | 8. srpna 2010 v 11:49 | Reagovat

Samotná brokolice vařená v páře. K tomu tavený sýr nebo hrudka pomazánkového másla. Exkluzivní! ;-)

Obměna: Uvařenou brokolici rozmixovat v té vodě, pod kterou se "pařila". Přidat pomazánkové máslo. Výborná zeleninová polévka.

160 Gabriel Gabriel | 17. srpna 2010 v 19:31 | Reagovat

A co třeba taková vařená kukuřice se solí ? nebo třeba máslo rozetřené s tzatziky či jinými bylinami ...

161 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 2:25 | Reagovat

[160]: Gabriel:

Famózní! :-)

162 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 2:26 | Reagovat

[159]: Jája:

To bych řekla, že to musí být výtečná pomazánka :-) Díky za další příspěvek na rychlou a nenáročnou dobrotu.

163 Lenka H. Lenka H. | 13. prosince 2010 v 11:41 | Reagovat

dvousložkové recepty?

naslano těstoviny smíchané s nivou (normálně si do toho dáváme ještě cherry rajčátka, černé olivy a případně vlašáky, ale to už by nesplňovalo podmínky)

a nasladko u nás vede nastrouhaný banán smíchaný s tvarohem

164 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. prosince 2010 v 10:50 | Reagovat

[163]: Lenka H.:

Dá se toho vymyslet opravdu mnoho :-) Člověk by neřekl, jakou sílu mají pouhé 2 správně zvolené suroviny :-) Díky za další dobré nápady. Vynikající jsou též banány pečené jen tak s máslem, nebo ohřáté s medem. Mňam

165 pokec pokec | E-mail | 18. února 2011 v 10:15 | Reagovat

vytecna pomazanka!

166 dolcegusto dolcegusto | E-mail | 18. února 2011 v 10:16 | Reagovat

tak to je pravda!

167 Dobrou chuť Dobrou chuť | 4. března 2011 v 22:54 | Reagovat

Brokolice+sýr : brokolici uvařit ve vodě, dát to zapékací mísy, poklást plátky sýra a nechat zapéct

168 MichalekII MichalekII | Web | 31. května 2011 v 10:20 | Reagovat

Super článek i web, jen tak dále ;-)

169 Lenka4959 Lenka4959 | 2. září 2011 v 21:15 | Reagovat

[146]:Zuzka dakujem za recept, jatra so slaninkou - nieco neskutocne vyborne ! Vsetci si oblizujeme prsty !

170 Pavel Pavel | E-mail | Web | 11. ledna 2012 v 21:21 | Reagovat

Škoda že tak dávno.Ze dvou surovin bych určitě udělal šťouchané brambory s máslem (kupa pažitky je ta třetí :)a samozřejmě niva nastruhaná do bílého jogurtu - vynikající na grilované maso i saláty, nebo jen krekry či toast.
Nicméně pomazánka. Tu jsem připravoval jako zkoušku v pololetí prvního ročníku na "kuchařině". Jenže jako vejce se žloutkovou fáší. Postup stejný, jen ty bílky se pěkně přepůlené nechaly a do nich sáčkem udělaly krásné pusinky fáše. dnes bych postupoval stejně, jen ty bílky nastrouhal a lehce vmíchal do hotové pomazánky (fáše:)

171 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 0:40 | Reagovat

[170]: Pavel:

Ze dvou surovin se toho dá opravdu udělat mnoho - Whisky s ledem :-) Vajíčková pomazánka je moje oblíbená. Jednoduchá záležitost a velmi chutná. Zvláště je-li přísun domácích vajec. A ještě k tomu musí být čerstvý měkký chléb a káva s mlékem. Už se těším na snídani :-)

172 Pavel Pavel | E-mail | Web | 12. ledna 2012 v 12:26 | Reagovat

Snídaně, hmm, taky ty mám hejraděj v létě. Když je na farmářských trzích spousta domácích dobrůtek. To pak nejméně každou sobotu zajedu na "jiřák" tady v Praze a koupím si domácí máslo a čerstvý kozí sýr a francouzskou bagetu a zelenou cibulku a hotovou Pakoru a...všecko to pak okusuju už cestou domů. No a když k tomu přiberu čerstvého pstroužka nebo jehněčí kotletky je pak i večeře...prostě gurmánská :-)

173 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:25 | Reagovat

[172]: Pavel:

Farmářské trhy - to je něco, co mi tu chybí :-) Ale v létě cestou ze sadu nebo ze skleníku do kuchyně mohu také okusovat vlastnoručně vypěstované dobroty a mít radost, že jsem to (ruku v ruce s mocnou přírodou) zvládla a cítit se jako král! :-) Když jsem v Praze, vždycky na tržnici zajdu. A ráda :-)

174 Pavel Pavel | E-mail | Web | 12. ledna 2012 v 16:44 | Reagovat

No jo, zahrádka...to se to machruje :-)
Já paní královno se cítím poctěn možností nakoupit tu kvalitu.A ne že bych nezkusil oslovit lidi okolo sebe a pokusit se "vlézt" jim do zahrady. A hlavně mít ten pevný gril a udírnu...to by byly laskominy. Snad už letos. Směrem na jih od Prahy to je a na Slapech je krásně.

175 DolceVita DolceVita | Web | 13. ledna 2012 v 12:43 | Reagovat

[174]: Pavel:

Všechno má své :-) Možná se jednou do mé rodné Prahy zase vrátím, ale momentálně mě ten život na vsi pořád baví a snažím se využívat všeho, co je kolem mě. Zahrada je sice romantika, ale když přijde podzim a je jí třeba zazimovat, listí hrabat a další nepopulární činnosti, nejsem z ní už tak odvázaná :-) I když se na farmářské trhy nedostanu tak často, mám to tady k farmářům blízko a tak si každým jednotlivým v mé blízkosti osobně dojdu. To má také něco do sebe :-)

176 Miky Miky | 18. ledna 2012 v 22:24 | Reagovat

Jsem ráda že jsem na tento blog narazila..díky moc za za tolik inspirace :)
přidávám mojí oblíbenou dvousložkovici: vařené brambory nakrájené na kostičky osmahnuté na dobrém oleji.

177 DolceVita DolceVita | Web | 18. ledna 2012 v 23:12 | Reagovat

[176]: Miky:

Jsem ráda, že byl můj blog v tom velkém virtuálním moři objeven :-) Děkuji za návštěvu a specielně za komentář. Dvousložkovice je skvělá!

178 ZDENULA ZDENULA | E-mail | 3. února 2012 v 23:15 | Reagovat

dobry vecer,neviem či to tu už "padlo"-KURČA NA PIVE-napustite pivovu flasu vodou,na to date"posadit"kurča a peciete-vynikajuce...samozrejme trosku kurča okoreníte,ale nevojde to postojačky do každej rury...dobru chut

179 DolceVita DolceVita | Web | 6. února 2012 v 7:50 | Reagovat

[178]: ZDENULA:

Kuřátko na pivě je dobrý nápad. A způsob se zajímavý, díky :-)

180 Kájuška00 Kájuška00 | 20. března 2012 v 17:54 | Reagovat

božíí!!!ihned jdu zkusit vajíčkovou pomazánku!!:D

181 otto otto | 4. dubna 2012 v 15:00 | Reagovat

....mmm...miluju vajíčkovou pomazánku....i rybí..mmm...    :)

182 Jackguelina Jackguelina | 13. dubna 2012 v 6:35 | Reagovat

senzačný blog-myslím,že na recepty budem chodiť sem-a vajíčkovú pomazánku zbožňujem

183 ddd ddd | 13. dubna 2012 v 17:49 | Reagovat
184 Mautycka Mautycka | 7. září 2012 v 12:36 | Reagovat

[176]: A do svaté trojice přidejte orientální koření!

185 Mautycka Mautycka | 7. září 2012 v 12:36 | Reagovat

[176]: A do svaté trojice přidejte orientální koření!

186 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. září 2012 v 20:32 | Reagovat

[185]: Mautycka:

Tak jo :-)

187 Miss Hašlerka Miss Hašlerka | Web | 21. října 2012 v 20:54 | Reagovat

Dělám ji úplně jinak, spíš jako salát. Uvařená prolisovaná vajíčka na kostičky (5ks)
Kyselá okurka na kostičky
Cibule na kostičky
pytlík majonézy
dvě lžíce hořtice
pepř a sůl na dochucení

A je hrozně dobrá i jenom tak, nebo na topinkách :)

188 blanka blanka | 20. prosince 2012 v 20:33 | Reagovat

ahoj, vetsinou nikam neprispivam, ale tohle dvouslozkove vareni mne zaujalo :)
co takhle:
- strouhana jablka s mrkvi (kdyz jsou dost sladka nemusi se ani doslazovat medem)
- rozmackane jahody s bananem (banan jahody vyborne a zdrave osladi a jakoby vytahne jejich chut)
- vareny kvetak s Lucinou (a spetkou soli)
- mrazeny cerny rybiz a smetanovy jogurt - kdyz se to rozmixuje, tak je z toho skvela zmrzlina (pro deti doporucuji jeste trochu cukru a da se pouzit jakekoliv mrazene ovoce)
- a typ na vybornou dvouslozkovou pizzu: syr a cibule, kdo neochutnal neuveri :)

189 DolceVita DolceVita | Web | 20. prosince 2012 v 23:30 | Reagovat

[188]: blanka:

Je s podivem, kolik dvousložkových variací se dá vymyslet. Byla by to jednoznačně velmi opulentní hostina :-)

Díky za skvělý a inspirativní příspěvek :-)

190 Martina Martina | E-mail | 10. února 2013 v 2:25 | Reagovat

Opražená Růžičková Kapusta s Česnekem
- na trošce olivového oleje opražit až do zhnědnutí( důležité) nakrájený anebo prolisovaný česnek, přidat na čtvrtky nakrájenou růžičkovou kapustu, opražit do mírného zhnědnutí,
sůl&pepř dle chuti. Vynikající buď jako přiloha anebo lehké jídlo. Dobrou chuť:)

191 zlatuse zlatuse | 30. března 2013 v 4:49 | Reagovat

Při dietare brambory s testovinama... pro smrtelníky brambory s testovinama a maslem:-)  moc dobrý záležitost.

192 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:33 | Reagovat

diky moc za tento uzasny blog, uz jsem tu nasla spoustu bajecnych receptu!

193 Michal Michal | Web | 2. dubna 2013 v 18:26 | Reagovat

Zavalen povelikonočními vejci jsem se inspiroval a jen to obohatil o majonézu :)))

194 Gogtas Gogtas | E-mail | 12. dubna 2013 v 1:37 | Reagovat

Dávám si často banaán rozmačkaný s Nutellou... to je mňamka :)))

195 silk evening dresses silk evening dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:58 | Reagovat

Thanks For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.queweddingdresses.org/

196 ZuzaM ZuzaM | E-mail | 24. července 2013 v 15:44 | Reagovat

Když mám na něco jednoduchého chuť, udělám si růžičkové kapustičky. Nejdříve je mírně povařím v osolené vodě asi tak 5minut a pak je hodím trošku orestovat na másle. Jíme to jen tak nebo jako přílohu. Jako dítě jsem to nejedla, teď mi to ale moc chutná, dělávala to moje babička. Někdy přidala na povrch i osmaženou křupavou strouhanku.

197 Andy Andy | E-mail | 27. ledna 2014 v 13:32 | Reagovat

Plísňový sýr (Král sýrů) překrojíme na půl, opatrně vydlabeme vnitřek. Ten smícháme s mletými vlašskými ořechy.Směs vložíme zpět, zabalíme.Necháme v lednici uležet.
Krájíme na malé trojhránky.

198 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. ledna 2014 v 14:36 | Reagovat

[197]: Andy:

Sýr a ořechy = královské spojení ;-) Díky za komentář!

199 Milena Milena | E-mail | Web | 8. února 2014 v 20:28 | Reagovat

Sehnat na pomazánky recepty už mám za sebou, hned si jí udělám :)

200 NaTyy NaTyy | Web | 24. března 2014 v 17:50 | Reagovat

tu pomazánku miluju :)

201 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:21 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

202 pes pes | 16. dubna 2014 v 23:14 | Reagovat

Ahoj máte zájem si vydělat nějaké peníze z pohodlý domova? Já teď klikám na reklamu a docela to jde

Za klik máte od $0.001 do $0.015 - Reklamy najdete po registraci a přihlášení nahoře (View Ads)
Minimum pro výplatu je $5.00 - Pošlou vám peníze na Paypal, nebo Payza.

Opravdu funguje !

zde je odkaz k registraci:
http://www.probux.com/?rh=706572616B637A65

203 Jarek S Jarek S | 29. dubna 2014 v 7:15 | Reagovat

Chcete si vydělat pomocí internetu až několik dolarů denně?Tak neváhejte a vyzkoušejte tento ověřený způsob výdělku na netu ! http://www.neobux.com/?rh=706572616B637A65

204 Skateshop ACID-HOUSE Skateshop ACID-HOUSE | E-mail | Web | 20. května 2014 v 11:07 | Reagovat

Jojo, vajíčkovka, ta vždycky bodne, hlavně po ránu..

205 Bee Bee | 20. července 2014 v 15:35 | Reagovat

Zdravím..pro kuchaře amatéry - mohla byste prosím uvést dávkování? Kolik které ingredience jste použila? "Kus másla" je totiž trochu široký pojem..Děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.