Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jarní toust s houbovými škvarky

28. dubna 2009 v 14:44 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
Jestli jste měli pocit, že škvarky mají být pro svou kalorickou hodnotu zapovězeny, houbové škvarky bourají staré mýty. Jsou lahodné, křupavé a mohou se stát jarním elixírem zdraví. Když si připravíte jarní toust s pěknou porcí takových škvarků, uděláte svému tělu velmi dobrou službu a navíc si pochutnáte.

Jarní toast s houbovými škvarky
potřebujeme:
  • toastový chléb podle počtu strávníků
  • čerstvé tvrdé houby (nejlépe hlíva nebo žampióny)
  • olivový olej na opékání
  • 1 kelímek přírodního sýru cottage (hrudkovité konzistence)
  • čerstvá řeřicha
  • trochu strouhaného křenu
  • salát rukola
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva na dochucení
Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky, které orestujeme na pánvi s olivovým olejem pěkně dokřupava. Osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou. Houbové škvarečky můžeme připravit i v troubě za pomoci zapékací misky.
Sýr cottage ochutíme čerstvě strouhaným křenem (popřípadě lžičkou krenexu) a řeřichou. Toastový chléb nasucho opečeme a navršíme na něj sýrový krém.


Bohatě obložíme křupavými houbovými škvarky, ozdobíme salátovými lístky rukoly, která se svou pikantní chutí hodí k řeřiše i křenu. Stačí pokapat citrónem a olivovým olejem a pustit se do konzumace.
Kdo má rád zálivky, nechť si dopřeje nějakou zdravou a méně kalorickou, třeba jogurtovou. Jarní toast by měl splnit naše očekávání, tzn. nasytit tělo vitamíny a nezásobit nás zbytečnými kaloriemi. K hlívě ústřičné se mimořádně hodí i ústřicová omáčka. Zajímavý recept na úpravu této chutné a zdravé houby najdete v mém archivu. Nazvala jsem ho Elixírem mládí, protože právě hlíva je za takovýto elixír odborníky označována. Víc se dozvíte přímo z receptu na zmiňovaný ELIXÍR MLÁDÍ.
Z jara si ukousněte ten největší kus pro sebe a dejte zelenině volný průchod do kuchyně. Doma vypěstované bylinky každého očarují a za tu námahu nám to určitě stojí. Řeřicha se zazelená během pár dnů. Venku u potoka si můžete v těchto dnech natrhat medvědí česnek.


Jestli jste někdy hledali elixír mládí, tak mějte na paměti, že "Mládí není období života, ale duševní stav", to věděl už Johann Wolfgang Goethe. Každé dobré jídlo konzumované s někým milým vás přivede do stavu duševní blaženosti. A právě v tomto stavu se mládne. Všichni ten svůj elixír máme na dosah. Prožijte krásné jarní dny a nechte se inspirovat jarem! Na jarní toust někoho pozvěte, třeba se dočkáte i pochvaly :-) Hlíva ústřičná je označována za zimní houbu, ale protože má silné účinky afrodiziakální, těší se oblibě po celý rok. Určitě je spatříte na pultech v opravdu dobré kondici po celý rok.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Klára Klára | E-mail | 28. dubna 2009 v 18:49 | Reagovat

Milá Šárko, musím říct, že když jsem objevila tvůj web byla jsem ze svých pokusů o vaření zoufalá a nejen já i můj muž, ale tvé recepty jsou jednoduché a výborné koupila jsem si i tvou kuchařku a od mého manžela teď dostávám za jídlo sladkou pusu a pochvalu. Děkuji

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. dubna 2009 v 20:52 | Reagovat

[1]: - Klára

Milá Klárko, díky za vyřčenou pochvalu. Jsem ráda, že mé recepty napomáhají dobré věci :-) Ta sladká pusa za to určitě stojí!

3 Šárka Šárka | 30. dubna 2009 v 14:03 | Reagovat

Milá jmenovkyně, máte báječný blog a krásné fotky, vtipné a přehledné popisy a zajímavé recepty. Dokřupava osmažená hlíva, a nebo třeba čerstvý pravák, to je pochoutka veliká! Tak proč to nezdvojnásobit přidáním ostatního, jak doporučujete. Jdu do toho! A na chřest v podušce z cottage sýra "odvedle" z Vaší gurmánky se taky těším. Nejvíc se mi líbí, že každému tak mile odpovíte. Díky za super počtení!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. dubna 2009 v 23:14 | Reagovat

[3]: Šárka Šárce :-) Díky za moc milý komentář. Čerstvý voňavý pravák nebo lahůdkový ryzec - ta jejich vůně zastíní všechny přednosti hlívy, která zas tak krásně nevoní :-) Dokřupava osmažená ale není k zahození. Chřest nepotřebuje ničí obhajobu, ten je sám o sobě jedinečný. Kdo si ho na jaře dá, ten udělá svému tělu dobrou službu. Díky za komentář, přeji velkou porci jarní nálady a gurmánských zážitků ;-)

5 Iris Iris | E-mail | 1. května 2009 v 1:10 | Reagovat

Milá Šárko! To vypadá úžasně! Miluji houby a řeřichu. Takový chléb s máslem a řeřichou ke snídani je skvělý. Horší to bude s hlívou, když dělám držkovou polévku s hlívy (tu s opravdovými držkami nejím), jediný mladší syn si se mnou dá, ale ostatní sabotují, přitom je to tak skvělá polévka. Se žampiony to snad u nás projde. Určitě v nejbližší době vyzkouším, mám teď týden bez masa, jarní očista.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. května 2009 v 8:50 | Reagovat

[5]: Iris

Čerstvý chléb s máslem a pěknou porcí řeřichy - to mám taky moc ráda. I když se řeřicha tak snadno pěstuje na okenním parapetu, nemám ji doma moc často a je to velká škoda. Ať se ti daří jarní očista bez masa! Na výběr je v těchto dnech celá paleta dobrot :-)

7 Bali Bali | Web | 2. května 2009 v 8:14 | Reagovat

Řeřichu mám skoro vždy na parapetu. Při nedávné francouzské návštěvě jsem ji používala a Francouzi vůbec nevěděli co to je. Tak jsem jim dala semínka ;-)
Tyto tousty budou v týdnu na večeři, už se těším. Udělám směs hlívy a žampiónů.

8 Helli Helli | 2. května 2009 v 8:34 | Reagovat

Řeřichu si taky pěstuji na parapetu. Žádná velká práce s tím není, jen nesmím zapomenout mírně a často zvlhčovat podklad. Ještě bych chtěla vyzkoušet pěstovat roketu v truhlíku, protože sáčky s hotovou předmytou, které jsou k dostání v super hyper, mi připadají nepřiměřeně drahé a minimálně 1/3 z toho jsou drobné kousky.
Takové toustíky jsou ideální lehké   jídlo nejen na jaro, ale na celé teplé roční období.  

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. května 2009 v 8:38 | Reagovat

[7]: Bali

Považovala jsem Francouze za experty na všechny bylinky světa, a ejhle ... :-) Řeřicha patří na parapet a její příbuzná lichořešnice do zahrady. Ta nejen že chutná, ale dělá parádu se svými barevnými květy. Pěstuješ ji Dášo? Dnes bych chtěla jet do zahradnictví, tak jsem moc zvědavá, co tam ulovím zajímavého :-)

10 bradhal bradhal | 2. května 2009 v 11:32 | Reagovat

Zdravím. Řeřichu mám na parapetu celou zimu, roketu (rukolu) koupenou, cottage mám v lednici pořád, pro hlívu si zajdu. Ale mám obavy, jestli se ty hlívy nenacucají olejem a opravdu půjdou osmažit do křupava. Hm. No dnešní večeře je v každém případě jasná...

11 Jednorožec Jednorožec | 2. května 2009 v 20:58 | Reagovat

Coby Britovi mi přijde úsměvné, jak si v Čechách zkracujete "cottage cheese" a máte pak v lednici chaloupku! :-)
Není to poprvé, co to vidím. Zde se zatím vždy používají celá dvě slova. ;-)

A neptejte se mě na slangový termín "cottaging"...

12 Kytka Kytka | 2. května 2009 v 21:50 | Reagovat

11: Já mám nejdradši termín z jedné Škvoreckého knihy - "boudový sýr" i když tam šlo myslím o tvaroh.

13 aida aida | 2. května 2009 v 23:04 | Reagovat

Šárko, tak jsem se jako obvykle u vás inspirovala a dnes byly tyhle Vaše toustíky, dobrota. A zítra pravděpodobně chřest podle Gurmánky. ;-) Mějte se, jsem ráda, že jste, že píšete a takhle pěkně nás inspirujete (jen na váhu radši moc nelezu, to se nedá...) ;-).

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. května 2009 v 11:36 | Reagovat

[11]: Jednorožec: čeština poslední dobou dostává hodně na frak :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. května 2009 v 11:37 | Reagovat

[13]: aida: Já mám radost, že máte chuť experimentovat :-) Díky za milý komentář!

16 Papaja Papaja | Web | 5. května 2009 v 13:43 | Reagovat

Takhle nechat houbičky do křupava - to jsem nikdy nezkoušela. Nádherný nápad na další experiment. Výborné splynutí chutí - úplně to vidím...vlastně cítím na jazyku! :-)))
Krása!
P.

17 Bali Bali | Web | 6. května 2009 v 8:46 | Reagovat

Na zítra mám v seznamu co koupit: Cottage, houby ;-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2009 v 18:13 | Reagovat

[16]: Papaja: Vyzkoušej :-) Jsem zvědavá, jak to oboduje tvůj mlsný jazyk!

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2009 v 18:13 | Reagovat

[17]: Bali: Je to příjemná a zdravá změna :-)

20 edy edy | 21. srpna 2009 v 10:20 | Reagovat

Nedáme si něco k snědku? Toustík by dokázal zlepšit náladu. Díky :-)

21 mother of the bride wedding gowns mother of the bride wedding gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:58 | Reagovat

Q. What did the painter say to the wall?
http://www.threedress.net/

22 http://www.vaunage-expertise.fr http://www.vaunage-expertise.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:11 | Reagovat

Cestou domů přikupte ještě nějakou mladou cuketku, pórek a samozřejmě sýr s bílou plísní na povrchu. Omeletka se bez vajec neobejde, ale když je ještě vylepšíte hermelínovým krémem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama