Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jarní koláč s vejci

15. dubna 2009 v 11:35 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení

Recept na expresní a jarem navoněný koláč. Ocení ho každý, kdo má rád vejce. Třeba zlikvidujte všechna vařená vajíčka, která ve vaší domácnosti zůstala jako památka na uplynulé Velikonoce. Rozhodně je tu dobrý důvod, proč si upéct slaný koláč. Kuchařská fantazie se na jaře spřádá sama, tak jsem během chvilky přišla na tento jednoduchý recept, který vám nabízím k otestování.
JARNÍ KOLÁČ S VEJCI
  • listové těsto rozválené na pečícím papíru (pokud máte čas a chuť nachystat si domácí křehké těsto, nenechte si tu chuť sebrat a dejte se do toho)
  • čerstvé špenátové listy (nahraďte mladou pampeliškou)
  • 200 g sýra s bílou plísní na povrchu (Camembert, Brie, Hermelín)
  • 5 vařených vajec
  • čerstvé výhonky, např. česneku (pokud nejsou klíčky, sáhněte po jarní naťové cibuli)
  • sůl, bylinková sůl
  • pepř
  • 250 g créme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou)
  • 2 čerstvá vejce

Listovým těstem rozváleným na pečícím papíru vyložíme koláčovou formu a těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Na dno vyskládáme čerstvé špenátové listy (ty mám po celý rok ve skleníku, ale klidně je nahraďte mladými pampeliškovými lístky). Na zelenou peřinu nasteleme plátky sýru (použila jsem famózní Brie), vařených vajec nakrájených na tenké plátky, osolíme, opepříme. Povrch vajec si naparádíme čerstvými výhonky česneku. Dají se snadno vypěstovat doma i sehnat v obchodě. Pokud je po ruce nemáte, vystačíte si s mladou jarní naťovou cibulí. Ta chuť koláče výtečně obohatí a jarně osvěží. Nyní už zbývá jen zalít krémovou čepicí z créme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou), který rozšleháme se dvěma kusy čerstvých vajec, přisolíme nejlépe bylinkovou solí.
Podle chuti můžeme opepřit a vylijeme na povrch koláče, stěrkou rozhrneme po celém povrchu a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Pečeme 35 minut. Když vydržíme, aby koláč prochladl, bude se nám krásně krájet a stoprocentně si pochutnáte.
Podle fantazie si tento koláč klidně vylepšete i jinak. Všechno čerstvé, zelené, jarem navoněné lupení se hodí.
Jaro nejlépe voní na talíři :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Irena Irena | 15. dubna 2009 v 12:10 | Reagovat

Teda Šárko, pokud jsem Ti psala komentář pod velikonoční článek, Ty jsi už stačila napsat novej recept.Tak to teda skusim hned dnes.Vypadá to moc dobře! Irena

2 Terezka Terezka | Web | 15. dubna 2009 v 13:25 | Reagovat

Koukám, Šárko, že se na několika místech v republice se slanými koláči roztrhl pytel.
Ten tvůj, s vajíčky, vypadá moc dobře!
Napadá mě jedna věc při pohledu na fotky. Když vyložíš formu těstem i s papírem, na kterém je těsto rozváleno, nezvlhne pak koláč zespodu? Já jsem lehounce vymazala máslem a myslím, že by to šlo i bez toho, těsto je tučné samo o sobě. Já totiž nesnáším rozmočené těsto vespodu, tak proto mě to napadlo.

3 schnytlik schnytlik | Web | 15. dubna 2009 v 13:57 | Reagovat

Terezka má pravdu, se slanými koláči se roztrhl pytel :) Ten její lososový je už v plánu (skoro v troubě) a je děsná škoda, žes neuveřejnila tenhle vajíčkový o den dřív, nemusela bych se teď celodenně živit chlebem s vaječnou pomazánkou :o) No nic, znamenám si na příští Velikonoce :)

4 čajovna čajovna | Web | 15. dubna 2009 v 14:25 | Reagovat

když já už nemůžu vejce ani vidět....uuuuffff....
ale špenátový smetanový koláček, to bych si dala... to zas jo...
Ale recept je to nápaditý, chválím!!!

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 14:30 | Reagovat

1 - Irena

V mezičase se dala stihnout taková rychlovka docela snadno :-) Tím samým fofrem se koláč podařilo i sníst, na talíři se krčí poslední tři kousky. je to takový hodně "jedlý" koláč :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 14:37 | Reagovat

2 - Terezka

I kdyby na slané koláče všude ve světě zanevřeli, u nás se budou dělat vesele dál :-) Když nevím co se zbytky, peču slaný koláč. Vždycky se dá vymyslet nějaké prima kombinace a koláč nemusí chutnat pořád stejně.

Technická poznámka ;-) Koláč nebyl na spodku vlhký, ten vizuálně podezřelý efekt dělají špenátové listy, kterými jsem hojně vyložila spodek koláče. Nechávám papír vždy z formy hodně přečuhovat, abych mohla ještě horký koláč vytáhnout z formy ven a nechám ho vydýchat na pekařské mřížce, už bez papíru. Rozmočené těsto by byla opravdu velká vada na kráse. Koláč neměl žádné nedostatky ;-)

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 14:40 | Reagovat

3 - schnytlik

Neznám nic lepšího, než vajíčkovou pomazánku :-) Jestli v naší školní jídelně bylo něco, co by stálo za zapamatování, tak to byla právě vajíčková pomazánka. Tu jsem milovala!Budu si ji muset udělat, a posypu ji čerstvým šnytlíkem ze zahrady ;-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 14:43 | Reagovat

4 - čajovna

Po Velikonocích někoho vejce trochu straší, ale je mohu pořád :-) Těch vařených jsem se moc nepřejedla a většinu jsem rozdala koledníkům. Na vaječný koláč jsem se fakt těšila. Před chvilkou jsem vytáhla pěkně vychlazený kousek z lednice a utvrdila se v tom, že ten vychlazený je ještě lepší než horký či vlažný :-) Na některé věci se prostě vyplatí trpělivě počkat.

9 Bali Bali | Web | 15. dubna 2009 v 17:44 | Reagovat

Achjo, všude se kyšuje. Také jsem to měla dnes v plánu. Ale na večeři budou jen flambované banány, to nám stačí ;-)
Vařená vejce nezbyla, něco se rozdalo, pár si jich odvezla návštěva do Francie. Na památku na Velikonoce, jaké ještě nikdy nezažili.

10 Cosmodrom - soutěž o nejlepší povídku Cosmodrom - soutěž o nejlepší povídku | Web | 15. dubna 2009 v 18:20 | Reagovat
11 toffo toffo | Web | 15. dubna 2009 v 20:30 | Reagovat

Moc se mi líbí barevná vajíčka v trávě. Nádherná fotka. Krom toho koláče.:) Já jsem na velikonoční neděli místo tradiční nádivky spáchala podle tvého receptu Tarte a'l'oignon alsacienne Frankreich. :)
Studený v pondělí slavil ještě větší úspěch.

12 manča manča | 15. dubna 2009 v 22:33 | Reagovat

Mohu se zeptat co je to na obrázku za větvičku? Jinak já s vajíčky počítala. Koupila jsem si pomazánkové máslo a doufala, že nepřijde moc koledníků :)
Ovšem manžel ještě něco vykoledoval, tak asi dojde i na koláč.

13 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 23:47 | Reagovat

krásné jarní fotky! O znamenité chuti koláče nepochybuji, jsou v něm samé dobré věci.
Hlavně, slaný koláč nemá chybu!!!Vajíček nám zbylo pár a už jsou zlikvidovaná, byl salát - s rajčaty a jogurtovo-majonézovým bylinkovým dressingem.
Hm, je vidět, že nastal čas quiche. Šárka, Terezka...už aby byl čerstvý špenát (český), těším se na kombinaci s lososem nebo kozím sýrem.

14 Jednorožec Jednorožec | 16. dubna 2009 v 2:19 | Reagovat

9,Bali: *Vařená vejce nezbyla*
Dělám si u vašeho jména pochvalnou hvězdičku do notýsku.

Když ještě v pražských tramvajích byli průvodčí, a já, coby študent, si na jednoho z nich, výdělečně, hrál, dělala mi moje máti ssebou do skleničky míchaná vajíčka. Přikládala k tomu lžičku, chléb a malý balíček soli.
Světlé to vzpomínky.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 2:33 | Reagovat

9 - Bali

Taky jsem si říkala, že nadešel ten správný čas na pečení slaných koláčů a všichni jsme se na to vrhli. Co kuchař, to jiná nápaditá kreace :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 2:37 | Reagovat

11 - toffo

Díky za pochvalu :-) Na zahradě mám takový zajímavý dutý špalek a na něm jsem vypěstovala velký trs skalničky jménem "travnička". Barevná vajíčka se tam pěkně uvelebila a vznikla docela pěkná fotografie. Alsaský cibulový koláč je prima (taky ho mám ráda studený :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 2:39 | Reagovat

12 - manča

Větvička je japonská sakura, kterou si pěstuji v okrasné zahradě. Mívá velkou záplavu květů, které brzy opadají a všude se válejí okvětní růžové lístky. To bývá moment, kdy na tu pěknou sakuru nadávám :-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 2:43 | Reagovat

13 - Pivli

S českým dobrým špenátem jsem experimentovala a dopadlo to vítězně. Po celou zimu jsem měla ve skleníku plno špenátových lístečků. V tomto tropickém počasí tam mám plno špenátových listů :-) Zítra budu sklízet, sekat, blanšírovat, zamražovat ... vypěstovala jsem ho víc než jsem chtěla :-) Do nějakého slaného koláče se bude rozhodně hodit!

19 Lenka Lenka | Web | 16. dubna 2009 v 6:29 | Reagovat

U nás také žádná vajíčka nezbyla. Všechno jsme rozdaly :( není nad to mít dvě holky. Dělala jsem 18 balíčků se dobrotama...a ještě jsme další misku rozdali. Manžel se vyjádřil, že příště radši místo nákupů na Velikonoce půjdeme všichni na pěkně drahou večeři :)
Hned jak u babi doplníme zásoby vajec, tak koláč vyzkouším, vypadá fakt super.

20 Bali Bali | Web | 16. dubna 2009 v 7:43 | Reagovat

Mimochodem,francouzská návštěva byla mimo z bílých vajec! Prý bílé slepičí vejce nikdy neviděli :- )))

21 Terezka Terezka | Web | 16. dubna 2009 v 8:18 | Reagovat

13: Pivli, ještě Papáji quiche stojí za zmínku...

22 Papaja Papaja | Web | 16. dubna 2009 v 10:01 | Reagovat

To je krása, když už zase můžeme fotit na trávníku! :-) Šárko, vynikající nápad s těmi vejci. Já byla na Velikonoce pryč, takže problém se spotřebováním odpadl :-))) Počasí je perfektní, to má člověk hned chuť do vaření :-)))
P.

23 Pisulka Pisulka | 16. dubna 2009 v 12:25 | Reagovat

Nádhera koláč, sice vůbec nepeču, ale tenhle vyzkouším. Dal by se místo špenátu použít šťovík? Mám ho na zahrádce hromadu a už nevím co s ním.

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 12:51 | Reagovat

Štovík je bezva, mám ho sice jen v truhlíku na balkoně, ale protože jsem neměla kopřivy, použila jsem ho spolu s rukolou do nádivky. A bylo to moc dobré!

25 Alena Berthoud Alena Berthoud | E-mail | 16. dubna 2009 v 14:20 | Reagovat

[20]: Dobry den,
tak si povazte, ja bydlim v Bretagni, a hledala jsem bila vajicka jako blazen a nikde nejsou.Naopak na mne koukali jak na zjeveni!!! Nakonec mi je sestra poslala postou uz uvarené asi 30min a peclive zabalené, jen tak na ozdobu protoze je to rarita a takto  ty vajicka vydrzi léta.Vzdy se jen umejou od prachu a parada trva dal.
No a nakonec se sem za mnou vydala osobne a privezla mi dvanact cerstvych bilich vajec které jsme s radosti a plaisirem krasne obarvily. Asi si poridim 2-3 slepice na bila vajicka..... uvidim !!!:-))

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:32 | Reagovat

14 - Jednorožec

Jezdit jako průvodčí v tramvaji, to je čirá romantika. Navíc s takovou chutnou svačinkou v kapse :-)Já mám s míchanými vejci na cibulce spojenou nedělní snídani. Na každé nedělní ráno se těším i dnes, protože dodávka čerstvých vajec do mé domácnosti je v té nejlepší kvalitě. Užívám si to :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:34 | Reagovat

19 - Lenka

Velikonoční menu v některých restaurantech vypadají opravdu lákavě :-) Koláč z vajec od babi bude dokonalý!

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:46 | Reagovat

20 - Bali

To je fakt :-) Bílá vejce jsou rarita. Druh slepic, který bílá vejce snáší není zrovna moc oblíben, protože skořápka bílých vajec je křehčí a vejce se často potloukla a tím pádem nevydržela skladování. V mém okolí taky žádná slepice nesnáší bílá vejce :-) Beru za vděk těmi hnědými.

29 Papaja Papaja | Web | 16. dubna 2009 v 14:47 | Reagovat

14 Jednorožec + [26]: Šárka:

Míchaná vajíčka miluji a také bývají součástí víkendové snídaně. Tím se mi plní sen o probuzení: vzbudí mne lehké a rychlé ťukání nožem o prkénko, tedy zvuk typický pro krájení cibulky :-)))
P.

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:48 | Reagovat

22 - Papaja

Jak přijde hezké počasí, stěhuji svou kuchyň a všechno počínání na zahradu. Konečně letní kuchyň použiji ke svému pravému účelu :-) Snad nám to perfektní počasí vydrží hodně dlouho!

I když i v zimě nám posloužila dokonale :o)

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:50 | Reagovat

23 - Pisulka

Určitě by se dal šťovík použít, je to dobrý nápad. Skvělý by byl i čerstvý kopr nebo medvědí česnek. Bylinky se hodí vždycky a nic nepokazí :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:52 | Reagovat

24 - Pivli

V jarním trávníku se dá najít pokladů :-) Sousedka má na zahradě dokonce divoký chřest!

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 14:55 | Reagovat

25 - Alena Berthoud

To je přesně ono :-) Na bílá vejce se hledí jako na zjevení. V komentáří č. 28 jsem se o tom zmiňovala. Dříve jsem si myslela, že bílá slepice snáší bílá vejce, ale pravda to není. Na barvě peří prostě nezáleží.

34 Bali Bali | Web | 17. dubna 2009 v 7:54 | Reagovat

25- tak až zase pojedu směrem na Bretagne, vezmu sebou plato bílých vajec ;-)

35 Jednorožec Jednorožec | 17. dubna 2009 v 11:37 | Reagovat

Celé kartony sněhově bílých vajíček jsem viděl v obchodech v Turecku - třeba tam považují hnědá vajíčka za "špinavá"? Nevím.

Tady v UK se někdy vidí pastelově modrá či modro-zelená slepičí vejce. Bio! Ale na just před Velikonoci zrovna nebyla.

36 toffo toffo | Web | 17. dubna 2009 v 19:08 | Reagovat

Pastelově modrá vejce? To je podezřelá barva.

37 Lucie Lucie | 17. dubna 2009 v 22:20 | Reagovat

Mmmm tak na tohle jsem presne mela chut! Spenatek, vajicka a jarni cibulka pod perinou s creme fraiche hustym tak, ze v nem lzice stala, to byla dabelska kombinace a neni divu, ze kolac upeceny k veceri, se uz behem odpoledne zacal vytracet z mrizky, na ktere chladnul:o)

38 Irena Irena | 17. dubna 2009 v 22:27 | Reagovat

Tak jsem ho včera upekla,nestačil ani vychladnout ale měla jsem málo sýra s plísní, tak jsem použila půl balkanského a taky dobré Irena

39 Alena Berthoud Alena Berthoud | E-mail | 20. dubna 2009 v 22:10 | Reagovat

[34]: S radosti Vas prijmu !!! :-)))

Bons baisers depuis la Bretagne!!

Alena.

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. dubna 2009 v 23:06 | Reagovat

38 - Irena

Dobrý nápad s tím balkánským sýrem. S úspěchem by šel použít i ovčí feta sýr nebo lučina.

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. dubna 2009 v 23:08 | Reagovat

37 - Lucie

Slané koláče vždycky přitáhnou pozornost a trochu zvědavosti, jak asi chutnají :-) Já na ně nedám dopustit a připravuji je velice často. Pro koláč je to největší pocta, když si ho rodinka všimne a zmizí ... :-)

42 Kytka Kytka | 28. dubna 2009 v 8:50 | Reagovat

Děkuju za recept, zkombinoval jsem to s receptem na křehké těsto od Mlsné kočky a bylo to výborné.

43 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. dubna 2009 v 13:46 | Reagovat

42 - Kytka

Když se správně kombinuje, výsledek je dokonalý :-)

44 Ace Mason Ace Mason | E-mail | 28. dubna 2009 v 14:30 | Reagovat

Je možné použít místo špenátu do koláče nějaký kadeřavý salát??

45 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. dubna 2009 v 14:45 | Reagovat

44 - Ace Mason

Místo špenátu bych dala klidně jarní zelenou cibulku. Určitě se hodí cokoli zeleného.

46 Ace Mason Ace Mason | E-mail | Web | 29. dubna 2009 v 23:52 | Reagovat

Děkuji - můj pokus najdete zde:
http://www.alacarte.cz/jarni-kolac.html

47 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. května 2009 v 12:18 | Reagovat

[46]: Ace Mason:

Ten se tedy povedl! :-)

48 cheap fake rolex cheap fake rolex | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:39 | Reagovat

A. He wanted to get to the second-hand shop!
http://www.theirwatches.com/

49 flower girl dresses for toddlers flower girl dresses for toddlers | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat

Any way I will be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama