Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Falešný řízek (výrobní tajemství)

7. března 2009 v 2:06 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Citrus grandis, největší citrusový plod - Pomelo, se poslední dobou stal hitem mezi ovocem, ale v zemi jeho původu si s ním troufají provádět daleko víc. Smažená slupka pomela prý chutná jako kantonské falešné kuřátko. Jak asi může chutnat hořká slupka, kterou bez rozmyslu házíme do koše s kuchyňským odpadem?

recept by mohl znít:
"Slupka z pomela převlečená za řízek"

Představte si, že plod pomela je planeta Země.
Odřízněte Severní pól i Jižní pól. Na zbylé dužině naznačte špičkou ostrého nože jen 6 poledníků a oloupejte slupku. Snažte se, aby se neporušila a zůstalo vám 6 stejných podlouhlých dílků, které budete vydávat za opravdové řízky. Snad vám to doma někdo uvěří! Nestojí to za tu legraci?











Odřízneme ostrým nožem svrchní kůru a ponecháme si jen bílou dužinu, kterou vložíme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme cca 20 minut, aby slupka změkla, ale stále zůstala pevná. Necháme ji vychladnout, vybereme z vody a lehce vyždímeme v dlani. Protože doma běžně používám odstředivku na salát, zkusila jsem to i touto cestou a funguje to výtečně. Takto povařenou a vody zbavenou slupku musíme namočit do čisté studené vody a nechat ji odstát, aby se z ní vyplavily všechny hořké látky, které v sobě má. Je potřeba vodu několikrát vyměnit. Já to zopakovala 3x, vždy po hodince máčení a hořkost se odplavila beze zbytku.

Nyní je potřeba dužinu lehce vyždímat, aby se oprostila od přebytečné tekutiny a naložit ji do marinády. Marinádu připravte tak, že na 1 ks pomela běžné tržní velikosti smíchejte

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 kostku masoxu, která se dobře drobí (nejlépe s chutí drůbežího vývaru)
  • 1 lžíci thajské rybí omáčky
  • čerstvě mletý pepř
  • žádnou sůl! (proč? rybí omáčka je slaná dost)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena), ale může být i tradiční Solamyl
Všechny uvedené suroviny dobře promícháme a připravíme marinádu, do které ponoříme předvařenou a opranou dužinu a necháme marinovat. 30 minut stačilo, ale vy marinujte klidně o něco déle, nemůže to ničemu uškodit.
(Nesnažila jsem se marinádu zbytečně překořenit, protože jsem chtěla připravit smažené a křupavé řízky. Pokud si chcete připravit výraznější chuť, přidejte některé z tradičních koření pro čínskou kuchyni a pro pikantnost mleté chilli.)


Plátky vyjmeme z marinády, pokud jí hodně ulpělo na povrchu, tak ji lehce setřeme a obalíme řízky. Připravila jsem si misku s jemnou strouhankou, do které jsem přidala trochu sezamového semínka, jemně nastrouhaných mandlí a kokosu. Plátky stačí obalit, osmažit z obou stran na kvalitním oleji a podávat jako řízek. U nás to bylo s dušenou zeleninovou jasmínovou rýží.

Osmažené řízky byly velmi křupavé, chutné, voňavé. Jednoznačně zajímavé jídlo, které jsem opravdu nečekala. Skutečně si budete klást otázku, "Je to kuře? Není to kuře? Snad nějaká jemná ryba?" … budete mít o čem přemýšlet :-)


Dostala jsem záludnou otázku: "Jaké víno mám donést ze sklípku k dnešní večeři?" Tak to opravdu nevím, jaké víno ke slupkám z pomela by doporučil odborník :o)

Za tu námahu to stálo. Pobavila jsem se, mé zvědavé papily zjistily, že i něco tak absurdního, jako je kůra z pomela se dá celkem noblesně sníst a strávníky obelstít natolik, že uvěří tomu, že na talíři mají kus masa. Tento článek vás taky možná přesvědčí, tak klikněte :-)

Tak co, dáte si?

Vlastně to není nic jiného, než dobře zužitkovaný dar přírody. Nejméně polovina světa se živí tak, že si se surovinou musí umět nejprve pohrát, aby odměnou bylo nějaké jídlo. My jsme si odvykli, protože polotovary a upravené suroviny jsou v našich kuchyních ve velké přesile. Proč to nezkusit trochu jinak ...

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Millie Millie | E-mail | 7. března 2009 v 9:12 | Reagovat

No tak to je tedy opravdu něco :-) To muím zkusit, až budu příště mít zase doma pomelo

2 čajovna-esterka čajovna-esterka | Web | 7. března 2009 v 9:31 | Reagovat

Tak to je skutečně lákavé... já snad to pomelo koupím, dužinu vyhodím (neb mi nechutná)... jen kvůli té šlupce :-DDD

3 MichaL MichaL | Web | 7. března 2009 v 10:18 | Reagovat

Tak tohle bych teda neuhadnul. Jinak posledni odkaz je spatne, ma to byt http://dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0198.html

4 bookcase bookcase | Web | 7. března 2009 v 11:24 | Reagovat

No ne, to by mě teda nikdy nenapadlo...Vypadá to fakt moc dobře.

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. března 2009 v 11:52 | Reagovat

1, 2, 4 - :o)

Jo, vypadá to jako jídlo a chutnalo to taky jako jídlo :-)

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. března 2009 v 11:55 | Reagovat

3 - MichalL

Díky za upozornění, už jsem ten odkaz dala do správné podoby :-) Taky bych to neuhádla, ale faktem je, že většina lidí to uhádla, což jsem nečekala ... Mea culpa! Neměla jsem nikoho podceňovat. Jeden nejmenovaný TV kuchař by řekl, že je to "extraspeciálo" :-)

7 klea klea | Web | 7. března 2009 v 20:55 | Reagovat

Hmmm, vypadá to dobře

8 pixy pixy | E-mail | 7. března 2009 v 21:02 | Reagovat

Připadá mi to trochu "sekyrkové". Tak si říkám, jestli by s tím postupem a marinádou by se v zásadě nedosáhlo srovnatelného výsledku i kusem molitanu ;-)

9 Iris Iris | E-mail | 8. března 2009 v 3:11 | Reagovat

Tak to by mně ani ve snu nenapadlo. Já zrovna pomelo nekupuji, ale už kvůli těm řízkům to snad zkusím. Někdy.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:00 | Reagovat

7 - klea

beru to jako zajímavý experiment, ale v asijských zemích to nebude nic nového, mají jiné stravovací zvyklosti a maso není tou nejdůležitější složkou jejich potravy :-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:00 | Reagovat

8 - pixy

Určitě na tom něco bude. Ne nadarmo se říká: „Bůh stvořil jídlo a ďábel vymyslel koření“ – marináda je trochu ďábelský prostředek ;o)

Při záměně dužiny z pomela za molitan bych měla  pocit jako čalouník, který potahuje polyuretanovou pěnu marinádou. Při smažení bych se dostala do role chemika amatéra, který podstupuje riziko, protože sloučenina diisokianátu a polyolu při tepelné degradaci reaguje tak, že dochází ke štěpení polymeru, které by v podobě dýmu stoupaly z pánve rovnou do nosu. I když v naší legislativě nejsou diisokyanáty klasifikovány jako karcinogeny, do toho bych nešla a od experimentu na vlastní rodině bych rozhodně ustoupila :-) Slupka z pomela ve mne vzbudila přeci jenom trochu víc důvěry.

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:03 | Reagovat

9 - Iris :-)

Říkala jsem si, že jíst slupku z pomela vyžaduje méně odvahy, než si dát třeba netopýra :o) Tak proč to v rámci experimentu nezkusit?

13 brabi brabi | Web | 8. března 2009 v 9:06 | Reagovat

Jsem tu poprve, na doporučení a zírám! Prima blog.

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 9:48 | Reagovat

13 - brabi

Vítám tě brabi na mém blogu pod článkem o falešném řízku :-) Většinou se tu vaří z opravdových surovin, tak snad se tu najde něco i podle tvého vytříbeného vkusu ;-)

15 luckydina luckydina | E-mail | 8. března 2009 v 12:00 | Reagovat

vypadá to zajímavě, ještě jsem to nezkoušela, ale chystám se, mně chutná i bíla dužina z pomeranče a citronu, vždycky si trochu na oloupaném citrusu nechám a prý v ní jsou i zdraví prospěšné látky

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. března 2009 v 16:18 | Reagovat

15 - luckydina

Tak to určitě jen tak pro legraci vyzkoušej :-) Ono to pomelo má opravdu tolik dužiny, že se ani nedivím, že to v té Číně někoho napadlo marinovat a vyrobit z toho falešné maso. Pravé čínské pokrmy se vyznačují menším podílem masa, tak jim taková dužina z pomela jde jistě k duhu. Bylo to fakt dobré :-)

17 evča evča | E-mail | 9. března 2009 v 16:53 | Reagovat

Jéje, člověk je pár dnů pryč a tady taková divočina :-))))

Pomelo nám chutná, zrovna včera jsem 2 koupila. Určitě to vyzkouším :-)

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. března 2009 v 19:36 | Reagovat

17 - evča :-)

Aby ta divočina byla dokonalá, následující článek je divočině ještě bližší :o) Kančí se šípkovou omáčkou rozdivočí každý mlsný jazyk. Ale i tak trvám na tom, že řízky z pomela byly zajímavým zpestřením našeho domácího jídelníčku.

19 Petra Petra | E-mail | 9. března 2009 v 20:02 | Reagovat

Tý jovka, teda tolika slupek co jsme už letos vyhodili.! Pomelo se stalo opravdu v naší rodině každodenní večeří. Když jsem to četla, měla jsem z té marinády taky trošku sekyrkovský pocit, ale zase zkusit se má všechno a za tu legraci to určitě stojí. Přemýšlím o sobotním obědě.!! Šárko ty jsi nepřekonatelná v těch nápadech. Díky za tvé stránky.

20 Ivet Ivet | Web | 9. března 2009 v 20:05 | Reagovat

Teda Sarko, nevim, nevim ... Muj malej terorista sice pomelo miluje, ale ze by ten velkej dobrovolne vlozil do ust kus smazeny slupy misto veprika, o tom bych si dovolila s uspechem pochybovat ... Uzasnej tip, Sarko, diky, ale schovam si ho pro pripadnej slet svych sestrenicek (vegetarianskych fanynek).

21 Naďa Naďa | E-mail | Web | 9. března 2009 v 22:37 | Reagovat

Nelenila jsem a dnes jsme to měli k večeři. Rodině jsem řekla, že máme kuřecí řízky, ale potěšili mě, chuťové buňky jim fungují, po prvním soustu hned poznali, že to rozhodně maso není.

Není to špatné, kdyby mi někdo dal kousek ochutnat a já bych nevěděla, co to je, hádala bych buď obalované houby nebo patizon.

Recept určitě předám vegetariánské kamarádce.

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 16:41 | Reagovat

19 - Petra

Díky :-) Marináda umí krásně ošálit naše chuťové buňky, to jí nelze upřít. Správně namíchané koření je základním pilířem slávy čínské kuchyně a právě tam vznikl nápad obalit slupku z pomela, jak jsem zjistila :o)

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 16:42 | Reagovat

20 - Ivet

Na slet vegetarianských sestřeniček by to bylo dokonalé pohoštění. Malý terorista může mít klidně svůj řízek z vepříka a nikdo to ani nepozná :-)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 16:58 | Reagovat

21 - Naďa :-)

Díky za domácí test! Maso je originál a každá kopie je jenom kopie :-) Správně namíchané koření může naše chuťové buňky trochu ošálit.

Podle experimentu se prý nedá rozlišit chuť nastrouhané cibule od nastrouhaného jablka. Stačí si vzít cibuli na lžičku a před vložením do úst si opravdu pečlivě zacpat nos. Chuť jídla vnímáme jako kombinaci dvou vjemů, tedy chuťi zprostředkované ústy a vůně zprostředkované nosem. Pokud bude vyřazen čich, bude nám strouhaná cibule i jablko chutnat identicky :-)

25 Naďa Naďa | E-mail | Web | 10. března 2009 v 18:46 | Reagovat

24 - jo, to jsem taky slyšela, ale nedovedu si to představit. Asi udělám někdy domácí pokus, kdy si nechám zavázat oči, na nos kolíček a manžel mi to dá, abych opravdu nevěděla, co je co. Já to zkoušela, ale když jsem si lžičku podávala sama, tak jsem cibuli od jablka rozeznala hladce, jenže to může být proto, že jsem to viděla.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 19:30 | Reagovat

25 - Naďa

Taky si říkám, že bych to poznala :-) Raději to zkoušet nebudu. Když mi vůně cibule stoupá do nosu, nemám to ráda, ale než dám něco do pusy, musím to alespoň vidět.

27 manča manča | 13. března 2009 v 11:58 | Reagovat

Cibuli a jablko bych snad poznala, můžete ale vyzkoušet se zacpaným nosem třeba skořici. Nejspíš ji také poznáte, ale chutnat vám tolik určitě nebude ;)

28 vilemina vilemina | Web | 13. března 2009 v 15:48 | Reagovat

Poznávat se zavázanýma očima různé potraviny byla i taková skautská hra..je to docela zajímavá věc, když předem nevíte, co to bude! A jiná podoba hry, ba docela teror, když vám někdo vykládá o šťavnatém melounu a do pusy strčí kus rohlíku! Hrůza! Jste připraveni holt na něco jiného...myslím , že vlastně podobně působí i ty náhražky cukru, kofeinu, tuku - podle chuti je metabolismus očekává, je na ně připraven - a nic! Takže stres.

Pomelová šlupka je taky dobrá hra...poněkud pracnější, ale ono vlastně i plno jiných surovin, domácích, se všelijak upravuje a přetváří...Rozhodně zajímavost!

29 Orange Orange | 13. března 2009 v 17:22 | Reagovat

To mne fakt rozesmálo, já to snad někdy udělám :-)

30 Lipetka Lipetka | Web | 19. března 2009 v 15:24 | Reagovat

Tak já to snad ani neudělám. Vypadá to tak zajímavě,že já stará konzerva na to nemám ani odvahu. Nedůvěru to vzbuzuje už tím, že když řízek, tak řízkový :-) Ale recept předám rozhodně své obiložroutské kamarádce. :-)

Jinak moc krásný blog, opravdu.

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:28 | Reagovat

27 - manča

Bez nosu se nedá hodovat :-) Ani zrak bych nepodceňovala!

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:29 | Reagovat

28 - vilemina

Máš pravdu, tu hru znám :o) K jídlu se musí přistupovat se všemi smysly na svém místě!

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:30 | Reagovat

29 - Orange

Vaření hrou :o)

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:31 | Reagovat

30 - Lipetka

Chutnalo to dobře, tak jsem ráda, že jsem do experimentu šla s odvahou :-)

35 Kytka Kytka | 22. března 2009 v 19:46 | Reagovat

Tak jsem ráno oloupal pořádné pomelo a pustil se do experimentu. Musím přiznat, že když jsem tu měkkou pěnu ždímal, nemyslel jsem si, že z toho něco bude. Ale nakonec to bylo dobré, akorát budu muset pro příště vyzkoušet, jak ubrat na slanosti. (A to jsem poslechl varování a žádnou sůl nepřidával). Takže míň rybí omáčky a bujónu nedávat celou kostku.

Rozhodně doporučuju zkusit, chce to trochu odvahy, ale je to zábavné a ani to není příliš pracné.

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 0:52 | Reagovat

35 - Kytka

To jsem ráda, že proběhla realizace tohoto poněkud šíleného receptu i u tebe doma :o)))

37 Kytka Kytka | 24. března 2009 v 12:47 | Reagovat

36: ono se někdy zdá, že čím šílenější recept, tím má u mě větší šanci (-.

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 17:14 | Reagovat

37 - Kytka

Trocha adrenalinu v kuchyni neuškodí :-)

39 Kytka Kytka | 25. března 2009 v 21:44 | Reagovat

38: To rozhodně ne a v tomhle případě člověk riskuje jen minimum ingrediencí a trochu práce...

40 Irena Zelenkova Irena Zelenkova | E-mail | 16. ledna 2010 v 22:27 | Reagovat

díky za bezva nápad,řízečky jsem zkusilan a všem doma vážně chutnali!

41 DolceVita DolceVita | Web | 19. ledna 2010 v 18:22 | Reagovat

[40]: Irena Zelenková: vyzkoušet extravagantní recepturu chce trochu odvahy, ale je to dobrodružné vaření :-) Díky za vyzkoušení a za zprávu :-)

42 Petr Čepek Petr Čepek | E-mail | 23. ledna 2010 v 20:57 | Reagovat

[18]: Se zelím.

43 Erinayet Erinayet | 11. února 2010 v 13:54 | Reagovat

Dobrý den, chystám se na tento recept a nevím, kde koupit tu rybí omáčku.
Čím by se dala případně nahradit?

Děkuji za případné odpovědi

44 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:45 | Reagovat

[43]: Erinayet:

Rybí omáčka je k sehnání např. v Tescu, Albertu, Globusu, domnívám se, že i v Kauflandu by měla být běžně k dostání. Mívají ji v regálu se sojovou omáčkou, marinádami, pestem atd. Přeji úspěch při nakupování. Š.

45 Michell Michell | 23. listopadu 2010 v 14:29 | Reagovat

Recept jsem vyzkoušela... moc dobrý.. opravdu něco mezi rybou a kuřetem.. akorát jsem to měla trochu slané, neměla jsem sojovku ani rybí tak jsme to nahradila co dům dal... chili, ostra vegeta, masox.. příště asi bez masoxu.. a obalila jsem to v obyč. strouhance..   díky za nápad.

46 DolceVita DolceVita | Web | 24. listopadu 2010 v 1:07 | Reagovat

[45]: Michell:

Je to něco neobvyklého a byla jsem moc zvědavá, jestli to za tu námahu vůbec stojí a co vlastně ve výsledku bude na talíři :-)

47 Burberry  watches Burberry watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:00 | Reagovat

I completely agree with the above comment,.
http://www.writewatches.com/

48 2012 elegant ball gowns 2012 elegant ball gowns | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:29 | Reagovat

Your website includes a really cool blueprint. That getting stated the factsbelow is totally free and is of high-superiority. Im subscribing to your feed right now.

49 simča simča | E-mail | 1. února 2013 v 11:36 | Reagovat

Já bych teda před tím chtěla varovat. Slupku dováženého ovoce bych teda nikdy nekonzumovala. Je plná chemie. Mám přečteno hodně literatury a článků o tom, jakým způsobem se ovoce z ciziny chemicky ošetřuje a velké množství těchto přípravků prochází právě přes slupku (samozřejmě i do ovoce, ale slupka zachytí nejvíc). Takže si opravdu nechám zajít chuť ... ať je jakákoliv. Opravdu všechno jíst nemusím.
Ale jinak dobrý experiment... lidé jsou opravdu vynalézaví. Být to naše ovoce, které si můžu vypěstovat bez postřiku, tak ten problém s dužinou jako takovou nemám a třeba to i vyzkouším :-)

50 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:55 | Reagovat

[49]: simča:

Naprostý souhlas! V dnešním přechemizovaném světě je to opravdu složité. Byl to takový legrační experiment :-) Sama jsem zastánkyní čistých potravin a když to jenom trochu jde, tak mám často ve své kuchyni produkty z vlastní zahrady nebo od kamarádů farmářů. V dnešní době je smutné, že potraviny bez chemie jsou opravdu dosti těžko k dostání a když, tak jich je čím dál míň ... smutné. Díky za komentář a zdravím. Šárka :-)

51 christian louboutin replica christian louboutin replica | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:31 | Reagovat

A. "You go ahead I'll cover you"
http://www.shoesfloor.com/

52 beliber124 beliber124 | 23. května 2014 v 18:44 | Reagovat

mnam mnam hi hi

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama