Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Moka dort naší babičky

3. března 2009 v 11:58 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně




Mandlový dort bez mouky podle prastarého receptu si vás po prvním soustu získá. Já ho řadím do své soukromé kategorie nejlepších kavárenských dortů, které znám. Jen těch kaváren, kde se pečou nezapomenutelné dortíky je hříšně málo. Upečte si ho raději sami doma.
Na dortový korpus potřebujeme:
  • 210 g loupaných mandlí (jemně strouhaných)
  • 210 g práškového cukru
  • 7 vajec
Na dortovou náplň a ozdobu:
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka nebo vanilkový cukr
  • 3 lžíce studené černé a hodně silné kávy
Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme strouhané mandle a ze 7 bílků tuhý sníh. Těsto naplníme do dobře vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme v předehřáté troubě. Sice neznám vaši troubu, ale při teplotě 165-170 °C by z ní měl přibližně za 45 minut vyjít stejný výsledek.

Na dortový krém utřeme máslo a postupně přidáváme žloutky, cukr a vanilku. Třeme tak dlouho až je krém jemný a pěkně se napění. Po kapkách přidáme kávu.

Upečený dortový korpus rozřízneme, potřeme jednou třetinou krému a ostatní krém použijeme na ozdobu povrchu dortu. Dortík je nižší, ale hodně chuťově výrazný a sytý. Je to úžasný kavárenský dortík, který ladně doprovodí vaši silnou neslazenou kávičku a zvedne náladičku.


Pro milovníky kávy a sladkého doprovodu ještě několik tipů pro ukojení sladkého chtíče.

Mandlový kavárenský koláč & trochu počtení pro kavárenské povaleče. Nebo zkuste Kokosový koláč utopený v pomerančové štávě a bez mouky. Co třeba udělat si jednoduchý dortový korpus a okrášlit si ho podle vlastní chuti a nálady? Když je chuť na sladké, dá se to řešit i v nejbližší dobré kavárně, kde vědí, že ke kávě patří kousek mimořádného a sladkého dortíku.

Jen nezapomeňte, že "Děti nepatří do kavárny; jsou-li však již v kavárně, musí se slušně chovat. Nechovají-li se slušně, nemohou za to děti, ale rodiče, kteří je řádně nevychovali. Nevychovaní rodiče nepatří do kavárny." Text ze smaltované cedule, která visela v jedné prvorepublikové kafírně. Káva INSPIRUJE a ti, co se přicházeli nechat inspirovat, nechtěli být rušeni.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pivli Pivli | E-mail | Web | 3. března 2009 v 13:20 | Reagovat

Jo tak půst, říkáš, jo? :-)))

2 Marketa M Marketa M | E-mail | 3. března 2009 v 13:49 | Reagovat

Drazi, poradite mi, cim nahradit orechy ci mandle ? Nemyslim tento dort, to bych ztratilo smysl. Myslim tim treba recept na klasicky korpus, kde je 100 g orechu. Mam doma alergika, pry vadi i ty pecene. Dekuji Marketa

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 3. března 2009 v 13:52 | Reagovat

Vločky na jemno semleté?

4 Lenka Lenka | Web | 3. března 2009 v 14:03 | Reagovat

Šárko super, o víkendu čekáme kamarády a 3 znich jsou bezlepkáři, chtěla jsem dělat kokosovo-pomerančový koláč, ale toto bude lepší. Mňam, už se těším.

Markéto,já dávám někdy opražené ovesné vločky nasekané v robotu

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 15:25 | Reagovat

1 - Pivli

Jsou to muka :o) Uždíbla jsem si jenom kousíček, což jsem si v rámci mého mírného půstu sama dovolila - neumím být na sebe moc přísná :-)))

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 15:25 | Reagovat

2 - Marketa M

Co třeba jemně strouhaný kokos?

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 15:28 | Reagovat

4 - Lenka

Tak to se ti recept na takový dort bude hodit :-) Je tam sice trochu víc vajec, ale lutein v nich obsažený je dobrá medicína (hlavně pro oči), tak spáchání tohoto hříchu nebude mít velké následky. Po dortíku se jenom zapráší, je vážně lehoučký a neskutečně lahodný.

8 Lenka Lenka | Web | 3. března 2009 v 15:46 | Reagovat

Jenom se ještě zeptám šárko v jak velké je to formě? Já mám doma dortovku jen 30cm a některé dorty a koláče jsou jen tak na 22cm, tak pak peču v kastrolku :)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 16:02 | Reagovat

8 -Lenka

Forma je jen 27 cm. Ale nevadí, když dort bude nižší. Určitě mu to na kráse ani na chuti neubere :-)

10 toro_cz toro_cz | E-mail | 3. března 2009 v 17:05 | Reagovat

jdu na to, počítám že tak za 1,5 hodiny dám vědět, jak to dopadlo

11 Išiko Išiko | 3. března 2009 v 18:22 | Reagovat

Jéééžiši Šárko, co mě to děláte, takové dobroty u PC večer !!!!! Myslím, že to zkusím v neděli, jestli se to povede, což by mělo, žejo :-)))

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 18:42 | Reagovat

10 - toro_cz

Tak budu tiše závidět, že to u nás doma tak dobře právě v tuhle chvíli nevoní. K večeři byl salát a kousek rybky. O mandlovém dortíku si nechám zdát :-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 18:43 | Reagovat

11 - Išiko

Jsem moc ráda, že jsem vzbudila zvědavost všech chuťových buněk, co bydlí na vašem jazyku :-)

14 Išiko Išiko | 3. března 2009 v 19:36 | Reagovat

Tak segedínek na zítra hotový (hrdě hlásím z domácího kysaného zelíčka) sááákryš, já mám chuť na ten dortík béééééé

15 Pivli Pivli | E-mail | Web | 3. března 2009 v 21:15 | Reagovat

Dortík asi vyrobím pro návštěvu v sobotu. Aspoň zlikviduju mandle od vánoc. tedy, ne, že by jim něco bylo!

Zítra mám půst, jen piju, už mám do práce připravenou dvoulitrvoku zeleného čaje, s kapkou citronové šťávy(bio) a přislazenou rapadurou. No, ale když tu koukám na ten dortík...hm...

2. +4.: přesně, opražit trošku vločky a pak je rozemlít, myslím, že to by mělo fungovat (a Lenka má zkušenost že funguje, že?)

16 toro_cz toro_cz | E-mail | 4. března 2009 v 7:07 | Reagovat

už jsem večer nenapsal, protože jsem měl plné ruce a pusu dortíku :) moc dobré, díky

17 Bali Bali | Web | 4. března 2009 v 10:47 | Reagovat

A já dnes nemám k čajíčku vůbec nic :-(

Madlenky jsou už snědeny, po těch se ale jen zaprášilo.

Tento dortík bych si taky dala, ale nemám doma všechny suroviny :-(

Tak dnes tedy bude dezertový půst ;-)

18 Lenka Lenka | Web | 4. března 2009 v 12:12 | Reagovat

Bali, na madlenky jsem se u tebe dívala včera, asi vytáhnu formičky na pracky. Ani nevím kde je mám :)

19 Leeňa Leeňa | E-mail | 4. března 2009 v 12:42 | Reagovat

Nejdřív bych chtěla moc pochválit autorku, recepty z jejích stránek se nechávám inspirovat nějakou dobu a vždy je doma úspěch zaručen ;) :)) Pak bych měla otázku, dort na obrázku je něčím ozdoben? Strouhanou čokoládou nebo tak nějak? Vypadá krásně, ale přijde mi, že těsto i krém vyjdou světlé :o) Buď jsem nepozorný čtenář nebo nevím:D Díky za odpověď :)

20 Pivli Pivli | E-mail | Web | 4. března 2009 v 12:49 | Reagovat

Myslím, že tmavé je to od té silné kávy.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. března 2009 v 13:54 | Reagovat

16 - toro_cz

To chápu ;-)

________________________________

17 - Bali

Každý den nemusí být posvícení :-)

________________________________

19 - Leeňa

Dortík je posypán jemně postrouhanou čokoládou, ale to do originálního receptu nepatří :-) Těsto je mramorované díky přidaným mandlím a krém je ve skutečnosti světlý, protože pár lžic kávy jeho barvu změní jen do našedlého odstínu. Díky za pochvalu :-) Doporučuji sebrat odvahu a pustit se do pečení, výsledek za to stojí.

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. března 2009 v 13:59 | Reagovat

20 - Pivli

Dort klame tělem, ale v ústech se rozvoní mandlemi a jemným kávovým krémem :-)

23 Eliška Eliška | Web | 4. března 2009 v 14:02 | Reagovat

Vypadá luxusně, ale smým zvýšeným cholesterolem nevim nevim. Ale dala bych si..

24 Bali Bali | Web | 4. března 2009 v 14:36 | Reagovat

Pravda, každý den nemusí být posvícení; ale znáš mne!

Mam dvě řešení, buď vytáhnu nějaké sušenky nebo se projdu kolem sousedky, ta má určitě napečeno :-)))

Čaj už mám uvařený.

No, teď mi došlo, že jsem si mohla uvařit ten výborný Yogi čaj. Tak příště.

25 Papaja Papaja | Web | 4. března 2009 v 15:12 | Reagovat

Kávu nepiju, ale takový dortík bych si dala a možná bych ho zvládla i upéci :-))) Je děsně dekorativní, ale hlavně je bez mouky, takže by mne nemusela "pálit žáha" :-(

P.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. března 2009 v 16:17 | Reagovat

23 - Eliška

To jsou ty staré recepty, kde se vejci nešetřilo :-)

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. března 2009 v 16:22 | Reagovat

24 - Bali

Ty sousedky :o)))

25 - Papája

Já se bez kávy neobejdu, ale měla bych počet šálků snížit. Musela bych vyhodit z domu kafemašinu, což nedokážu :-) Čerstvě namletá káva tak úžasně voní ... ale Yogi čaj, co se o něj zmiňuje Bali, byl též vynikající!

(umocněno ještě lepší společností, která u toho čajového rituálu byla :-)

28 soňa soňa | Web | 4. března 2009 v 18:31 | Reagovat

to jsem ráda, že zase něco přibylo ve Sladké kuchyni - mám na sladké nějakou slabost, vlastně nic jiného nedělám:) určitě vyzkouším, vypadá skvěle:)

29 yannka yannka | 5. března 2009 v 9:35 | Reagovat

Šárko, tohle Vám musím napsat - vyprávěla jsem o Vašem blogu mamince, ta o něm řekla babičce a výsledkem je, že babička si v 85 letech poprvé sedla k internetu a začala si prohlížet Vaše recepty! Moka dort spolu určitě brzo vyzkoušíme. Jak vidíte, Vaše inspirace jde napříč generacemi:))

30 kulida kulida | 5. března 2009 v 9:42 | Reagovat

dort jsem musela upect hned ten den co byl zverejneny :) Je luxusni, jen na povrch mi vyslo trochu moc kremu, mela jsem ho dat doprostred vic nez tretinu.<BR>

ze je to bezlepkovy dort mne vubec nenapadlo!  to je super.

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 10:31 | Reagovat

28 - soňa

Sladké sousto potěší vždycky. Dort má ty výhody, že se o něj můžeme rozdělit a pozvat na konzumaci někoho milého :-)

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 10:34 | Reagovat

29 - yannka :-)

Tak to mám úžasné čtenáře :-) Jestli to babička čte, tak ji tímto vítám a doufám, že alespoň něco z mých tradičních receptů jí připomene dobrou českou kuchyni. Recepty po našich babičkách jsou těmi nejlepšími poklady, kterých si vážíme :-) Zdravím yannko celé ženské osazenstvo tvé rodiny. Šárka

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 10:37 | Reagovat

30 - kulida

Já když potkám dobrý recept, tak se do něj zpravidla taky pustím hned, protože jsem zvědavá :-)

Díky za vyzkoušení a za komentář, Šárka ;-)

34 Peťka Peťka | E-mail | 6. března 2009 v 11:55 | Reagovat

Milá Šárko,

dortík vypadá úžasně...už jsem od Vás zkusila upéci skoro všechny...:-) a vždy se setkali s velkým úspěchem :-)

Mohla bych se jen zeptat zda lze na ten krém místo žloutků použít "vajahit"? ...přeci jen, chápu-li to dobře, syrovým žloutkám se bojím holdovat...

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. března 2009 v 12:05 | Reagovat

34 - Peťko

Jsem moc ráda, že se recepty měly úspěch a vše se podařilo :-) S vajahitem jsem to nezkoušela, to se přiznám. Myslím si, že není důvod, proč by to nemělo fungovat. Když to vyzkoušíš, dej mi prosím vědět, jak to dopadlo. Budu ti držet palce :-)

36 rybička rybička | Web | 11. března 2009 v 0:00 | Reagovat

To jsem ráda, že i Šárka někdy upeče dort :-) Rozhodně ho někdy vyzkouším! Tak jako i jiné recepty. Šárko, díky!

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. března 2009 v 12:26 | Reagovat

36 - rybička :-)

Rybička je v cukrařině jako rybka ve vodě :-) Já se v tom tak trochu plácám, protože to není má nejsilnější parketa, ale tím pádem v mé sladké kuchyni vznikají záležitosti chutné, leč méně rukodělné, které zvládne i jedinec bez uměleckého nadání :-)

Sladké hříchy si neodpírám, už vím kam chodit pro inspiraci :-)

38 Paja Paja | Web | 11. března 2009 v 13:15 | Reagovat

Díky moc za tip. Vypadá skvěle a podle ingrediencí taky bude chutnat skvěle.

39 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. března 2009 v 22:59 | Reagovat

Tak si tu otrhávám imaginární kopretinu a počítám , jestli upeču tenhle moka mandlový skvost nebo ten druhý - s křupavými mandličkami. Ale ponesu dort na návštěvu, tak asi zvítězí varianta č. 1. :-)))

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. března 2009 v 23:43 | Reagovat

38, 39 - Paja, Pivli

Je to mandlové opojení :-) Mám ho v plánu na první vhodnou příležitost taky. Nějak se ho nemohu nabažit.

41 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. března 2009 v 13:26 | Reagovat

Tak zvítězil moka dortík a to na celé čáře. Nádherně vláčný, voňavý. Prostě skvost. Se silnou hořkou kávou (v mém případě se silným zeleným čajem Voňavé ulitky) měl ohromný úspěch.

Troška mandlí, co mi zbyla přišla do krému a bylo to mandlovo -kávové opojení. Ještě, že jsme včera celé odpoledne běhali s pejsky na pořádné vycházce (však bylo krásně), jinak by výčitky svědomí byly ještě o dost větší, než jsou teď

:-)

42 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 22:31 | Reagovat

Ozkoušen jak moka dortík, tak kavárenský mandlový koláč.

Jsou to prostě bomby.

Jak kalorické, tak chuťové.

mandlový koláč jsem vylepšila trochou kávbové marmelády, kterou jsem obdržela jako dárek v La Vecchia Bottega a slíbila, že ji otestuju. Kombinace mandlí, kávy, másla...ty vůně a chutě se náderně propojily! ještě jsem trošku mamrmelády přidala na kopeček šlehačky.

Fakt zážitek.

S těstem se skvěle pracovalo, nikdo nepoznal, že jsou v něm kvasnice.

fotky zde:

http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/15702_mandlov%C3%BD_dort%C3%ADk_-_v%C3%BDborn%C3%BD%21%21%21.JPG

http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/15709_kav%C3%A1rensk%C3%BD_mandlov%C3%BD_kol%C3%A1%C4%8D.JPG

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 29. března 2009 v 23:15 | Reagovat

42 - Pivli

Tedy Pivli, dortík vypadá naprosto mimořádně. Zakoukala jsem se též do kváskového pivního chlebíku :-) Ten bych zase ráda vyzkoušela já. S domácím chlebem neslavím zrovna velké úspěchy. Místní pekařství mi nastavilo opravdu laťku hodně vysoko. Asi ji nikdy nepřeskočím :-)

44 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 23:38 | Reagovat

To já také ne, ale snaha se cení.

Teď jsem 14 dní (vlastně skoro 3 týdny) chlebík nepekla, tak jsem zvědavá, jak to kvásek v lednici přežil.

Dortíky jsou hlavně mimořádné recepty, zařazuji do zlatého fondu. :-)

45 Sprejerka Sprejerka | Web | 9. dubna 2009 v 21:16 | Reagovat

Hmmmmm dala bych si :)
Kdo tu nemá rád školu(opravdovou)???
Všichni?!
jukni Škola-návod k přežití díl 1
Dík za reklamu!!

46 fhztuj fhztuj | 24. června 2009 v 14:45 | Reagovat

<object width="400" height="370"><param name="movie" value="http://uloz.cz/play/file/76790-Prci__prci__prciLky_2.avi.swf"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://uloz.cz/play/file/76790-Prci__prci__prciLky_2.avi.swf" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="400" height="370"></embed></object>

47 Honza Honza | Web | 26. srpna 2009 v 13:57 | Reagovat

jo, lutein je potřeba :)

48 Dv Dv | E-mail | 11. února 2010 v 13:48 | Reagovat

Šárko, jak velká by měla být dortová forma? Zítra máme návštěvu, dneska večer se na něj chystám, počítám totiž, že rozležení mu jedině prospěje!

49 Meg Meg | Web | 12. února 2010 v 14:35 | Reagovat

Dv: Zrovna dnes jsem ho prvně upekla, teď s krémem leží v lednici. Mám klasickou dortovou formu 26cm v průměru, a myslím, že bude vysoký přesně jako na obrázku :)

50 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:40 | Reagovat

[48]: Dv:

S odpovědí přicházím pozdě :-( Forma s průměrem 26 cm je OK. Díky za upozornění, ten údaj napíši rovnou do receptu. Ať se dort povede!

51 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 15:42 | Reagovat

[49]: Meg:

Díky za tuhle odpověď :-) Sama jsem se k odpovědi dříve nedostala, ale je to přesně tak! Dortová forma s průměrem 26 cm je ideální.

52 Dv Dv | 13. února 2010 v 19:59 | Reagovat

Já měla formu menší, asi 22 cm a na výsledku to tedy bylo znát - nedošlo mi to, neudělala jsem zkoušku špejlí a vevnitř byl dort syrový. Tak jsem ho holt pekla nadvakrát, návštěva ho měla téměř vlahý..ale musím říct, že byl lepší když jsme ho dojídali dnes - chutě se krásně rozležely.

53 DolceVita DolceVita | 13. února 2010 v 20:16 | Reagovat

[52]: Dv: Tak to bude určitě v rozdílnosti trouby :-( Já vše peču na horkovzduch. Jsem ráda, že i na druhé dopečení byl dort nakonec skvělý! Rozleželé dortíky mám nejraději. Studený dort a horká káva = neodolatelná kombinace chuti.

54 Meg Meg | Web | 14. února 2010 v 21:36 | Reagovat

52,53: Já naštěstí špejli našla a ještě v naší troubě o cca 8 minutek déle ponechala - sice se trošku propadl uprostřed (což naštěstí zachránila vrstva úžasného krému, ve kterém všichni hledali Salko), ale jinak by byl taky nedopečený... každá trouba je prostě jiná a chce to vyzkoušet. Jinak opravdu moc děkuji za recept, všichni moc chválili a to vždy potěší :)

55 Daniele Mccawley Daniele Mccawley | E-mail | Web | 12. října 2010 v 20:13 | Reagovat

Tak tenhle kvíz nemá chybu http://bit.ly/natalie_kviz

56 Madla Madla | Web | 28. dubna 2011 v 13:57 | Reagovat

po nedávných vážných zdravotních obtížích musí má čtyřletá neteř držet bezlepkovou a bezmléčnou dietu, takže te´d všude pátrám po osvědčených receptech na dobré sladkosti, a tenhle mi skutečně padl do oka. už jsem vyzkoušela váš úžasný kokosový koláč (jen jsem snížila množství cukru a pomerančový džus nahradila ananasovým - a bylo to famózní), takže tenhle recept přijde velmi na řadu. Jen bych se chtěla zeptat, zda myslíte, že mohu použít krém ze zkaramelizovaného Salka, protože těch syrových vajec se dost bojím (normálně tedy ne, ale jsem těhotná a malým dětem je taky nechci dávat). Díky moc za ifno  a halvně za nádherný bezlepkový recept!

57 DolceVita DolceVita | Web | 29. dubna 2011 v 13:05 | Reagovat

[56]: Madla:

Zdravotních obtíží dcerky je mi moc líto! Je třeba se podívat po receptech, které jí budou vyhovovat a upravit si je podle své vlastní chuti. Snížení podílu cukru je jenom ku prospěchu věci. Pokud jde o krém ze Salka, nic proti němu nemohu namítnout. Sama ho beru jako prima záležitost a příprava zkaramelizování nic nestojí, jen trochu času věnovat povaření uzavřené plechovky. Naposledy jsem karamelizované Salko chystala na vánoční pečení a použila ho do krému na mandlové oválky. Vždycky jsou výtečné a krém je na nich to nejlepší. Ať se to Madlo podaří a malé princezně ať chutná ;-)

58 Pratt34Kristine Pratt34Kristine | E-mail | Web | 30. července 2011 v 2:28 | Reagovat

I had got a dream to begin my own commerce, but I did not have enough of cash to do it. Thank God my close fellow recommended to use the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a>. Thus I received the short term loan and made real my old dream.

59 yannka yannka | 26. října 2011 v 16:24 | Reagovat

Šárko, myslíš že mandlová mouka na to bude příliš jemná (v receptu se uvádí strouhané mandle), nebo je to ok? Díky moc za radu, chystám se ho upéct jako narozeninový (a bezlaktózový).

60 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2011 v 11:37 | Reagovat

[59]: yannka:

S mandlovou moukou konkrétní zkušenost nemám, tak bych nerada poradila špatně. Pracovala jsem s jemně strouhanými mandlemi, ale i když jsou "jemně" strouhané, zase tak jemné nejsou. Rozhodně bych ti přála, aby se narozeninový koláč povedl bravurně !!!

61 yannka yannka | 31. října 2011 v 14:21 | Reagovat

[60]: Tak spěchám oznámit výsledek - i s mandlovou moukou se dort povedl skvěle, a to i přes velice nepovedený sníh. Předpokládám, že s hrubšími mandlemi bude trochu jiná struktura, ale tohle bylo báječné, nádherně vláčné a ve spojení s voňavým krémem opravdu výjimečné. Zapisuji si jako dortík pro zvláštní příležitosti!
Mimochodem, když je řeč o výjimečných dortících, před časem jsem někde v komentářích vznesla dotaz, zda se tu neobjeví recept na Schwarzwaldský dort - asi to tehdy zapadlo. Mohu se nyní všetečně zeptat znovu?:)

62 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2011 v 19:25 | Reagovat

[61]: yannka:

Opravdu mám radost, že výsledek nezklamal a dokázal zabodovat :-) Příště bude ještě vychytanější, o tom nepochybuji!

Schwarzwaldský dort. Jo, natlachala jsem tady, jak přidám recept a do dnešních dnů nic. To jsem tedy mluvka, sakra. Recept mám, dortík dělám, ale s tím časem jsem pořád nějak na štíru a v publikování nových článků jsem výrazně polevila. I když ve skutečnosti se v kuchyni činím se stále stejnou intenzitou a archiv fotek mi pěkně praská ve švech :-) Měla bych všechny své sliby dodržet, dám si novoroční předsevzetí. Ten dort rozhodně za to stojí a je to taková geniální záležitost specielně pro pány. Není příliš sladký a jeho chuť je výjimečně rafinovaná. Zapracuji na tom :-)

63 yannka yannka | 31. října 2011 v 22:21 | Reagovat

[62]: Kdepak, o slib nešlo, jen o zmínku...a já od té doby troufale doufám, že někdy bude i recept. Budu se těšit:)

64 personal loans personal loans | E-mail | Web | 22. listopadu 2011 v 12:17 | Reagovat

If you are in not good state and have got no cash to move out from that, you would require to take the mortgage loans. Just because it should help you emphatically. I take consolidation loans every time I need and feel OK just because of this.

65 Michaela Michaela | 11. června 2012 v 15:08 | Reagovat

Sice nevím, jak se Vám povedlo docílit té barvy těsta, které vypadá jako z pražených lískových oříšků - můj výtvor je světlý jako obyčejný piškot, nicméně chuť je naprosto perfektní! Doladila jsem dort višněmi a potáhla marcipánem a čekám, až můj oslavenec dorazí dnes domů. Děkuji! :)

66 DolceVita DolceVita | Web | 11. června 2012 v 21:02 | Reagovat

[65]: Michaela:

Barva těsta: odhalím malé tajemství :-) stačí přidat trochu strouhaných neloupaných mandlí.

Já děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář :-)

67 wedding dresses for older brides wedding dresses for older brides | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:21 | Reagovat

A. He didn't want to wake the sleeping pills!

68 Mirka Mirka | 13. srpna 2013 v 15:16 | Reagovat

Zdravim vsechny, chci se zeptat, daji se nejak zloutky v kremu nahradit? Nebo bude moc poznat, kdyz tam nebudou? Recept me moc zaujal, potrebuji upect neco bezlepkoveho, ale tech vajec se bojim.diky

69 Kamila Kamila | E-mail | Web | 21. srpna 2013 v 13:26 | Reagovat

Došla jsem k závěru, že se musím na dorty na internetu přestat dívat protože nehorázně slintám :D To je hrůza jak lahodně to vypadá !

70 cathans cathans | Web | 22. června 2015 v 10:36 | Reagovat

online půjčky nonstop 8-O

71 archdruid archdruid | Web | 7. září 2016 v 15:52 | Reagovat

půjčka safir :-P

72 Silvie Silvie | E-mail | 3. dubna 2017 v 11:50 | Reagovat

Ahoj, vypadá to jako vynikající chuťovka. Jen by mě zajímalo, zda se dort dá zamrazit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama