Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečená červená řepa s božskou chutí

5. března 2009 v 8:21 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Pečená červená řepa vypadá na bílém talíři jako krvavá kráska.
Dobrý způsob, jak se do této atraktivní zeleniny velmi rychle zamilovat. Udělejte to rychle a bezhlavě. Popadněte červenou řepu do náruče, doneste ji do své kuchyně a chovejte se k ní něžně. Neubližujte jí nožem! Zkuste ji zahalit do stříbrné róby z alobalu a položit do horoucí náruče trouby. Jednoduché a půvabné recepty na krásky platí.

recept: Pečená červená řepa
Ideální jsou menší bulvy řepy, které omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a upečeme i se slupkou v alobalu. Alobalu si utrhneme větší kus, aby řepa byla zabalená pěkně neprodyšně, protože ji pocákáme olivovým olejem a balzamikovým octem.
  • menší bulvy řepy podle chuti
  • dostatečně velký kus alobalu
  • hrubě mletá mořská sůl
  • snítka rozmarýnu (s klidem tymián)
  • 1 palička česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa
  • čerstvě mletý pepř
    na okrášlení:
  • šťavnaté a svěže zelené listy čerstvého špenátu
  • bělostný feta sýr
  • červená cibule
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • špetka přírodního curku
Omytou neoloupanou řepu položíme na alobal a z alobalu vytvoříme misku, do které řepu těsně uzavřeme. Před uzavřením alobalu ji ochutíme špetkou hrubě mleté mořské soli, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, olivovým olejem a balzamikovým octem. Pro vůni přidáme rozmarýnovou větvičku a pro chuť neoloupanou paličku česneku, kterou rozebereme na stroužky nebo ji jednoduše přepůlíme. Alobal uzavřeme a celý balíček vložíme do dobře vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C pečeme 1 hodinu.
Když je řepa upečená, propícháme ji, aby z ní rychleji vyšla pára a poté ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na způsob carpaccia ji vyskládáme na bílý talíř, protože jedině na něm krásně vynikne v celé své rubínové nádheře. Nyní už stačí jenom chutný dresink a můžeme si na pečené řepě opravdu skvostně pochutnat. Já měla po ruce šťavnaté lístky špenátu ze svého skleníku, tak jsem je naskládala na talíř s řepou a přidala bělostný feta sýr, který u nás doma nikdy nechybí. Stačí ho nadrobit do talíře. Pro lepší požitek jsem si připravila karamelizovanou červenou cibuli. Stačí ji oloupat a nakrájet na klínky nebo kolečka, na lžíci olivového oleje osmahnout, přidat špetku přírodního cukru a když se rozpustí zakápnout lehce balzamikovým octem. Teplou cibulkou příjemné chuti posypat talíř a můžete hodovat. Ďábelsky rudá zelenina se vám odmění božskou chutí.Nebo si udělejte úplně jednoduchý dresink z olivového oleje, citrónové šťávy a medu, jak chcete. Pečená řepa zafunguje zázračně i v tomto případě.
Kdo podléhá kouzlu této zeleniny, toho zcela jistě rozvášní. Že to nebyla láska jako trám? Tak to vám není pomoci, vůči svodům téhle zeleniny jste imunní. Pán, kterému doma vařím, je na tom stejně :-) Řepa ho prostě za srdce nebere. Ale co! Tahle zelenina má i tak dost velký fan club.
Co jiného řepa nabízí, když pomineme její estetické a chuťové vnady?
  • obsahuje velké množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu a umí vyhánět těžké kovy z těla
  • prospívá metabolismu mozku a působí protiskleroticky
  • její barvivo působí proti vysokému tlaku a ovlivňuje pevnost kapilár
  • má vysoký obsah draslíku a hořčíku, proto je vhodná při nemocech kardiovaskulárních
  • obsahuje velmi vysoký obsah železa a mědi, což z ní činí prospěšnou potravinu pro krvetvorbu
  • má vysoký obsah zinku, jódu, manganu, ale nacházíme v ní i fluor, kobalt, lithium i vanad
  • řepa nemá skoro žádné vitamíny! ale já bych jí to odpustila :-) - obsahuje málo vitamínu C, málo karotenu a minimum vitamínů B1 a B12
  • pro diabetiky není nejvhodnější, protože obsahuje vyšší podíl sacharózy
  • podporuje ostrost zraku
  • kdo patří do fan clubu této zeleniny, může ji mít doma po celou zimu, protože řepa se dá ideálně skladovat v chladných prostorách sklepu - pokud ho máte k dispozici
Jak si na červené řepě pochutnáváte vy? Tady mám jeden moc dobrý tip od
"Mlsné kočky" - je příjemné vědět, že máme stejné chutě a slabost pro dobré a zdravé suroviny :-) To, že funguje foodblogerská telepatie je zcela jisté. Někdy se i ve vzdálených kuchyních dějí téměř stejné věci :-) Kdy se u vás na stole objevila tahle pěkná zelenina naposledy?

Literární vsuvka
Aida v komentáři č. 20 článek o řepě obohatila tím, že si vzpomněla na Toma Robbinse a jeho Parfém bláznivého tance, kde se píše:


"Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.
Slovanské národy získaly své tělesné vlastnosti díky bramborám, svůj doutnající neklid od ředkviček a svou vážnost z červené řepy.
Červená řepa je melancholická zelenina, vždy připravená trpět. V takovém tuřínu se krve nedořežete..." ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

23 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 5. března 2009 v 10:52 | Reagovat

To carpaccio vypadá nádherně a navíc je hodně podobné tomu masovému :-D Řepu pečenou v alobalu jsem jedla jednou - u Bali: salát z řepy byl vynikající a překvapila mne ta příjemně sladká chuť takto pečené řepy. Nemělo to chybu.

Dle mého názoru je červená řepa "hodně muziky za málo peněz" - je takřka nedoceněná. Dík za odkazy, receptů pro tuhle krásku není nikdy dost.

P.

:-)))

2 Paullus Paullus | E-mail | 5. března 2009 v 10:54 | Reagovat

Kdo dobře vaří, ten má prý přebytek vášně v těle, proto se mu to tak daří se vším, na co sáhne. Vy jste anděl s ďáblem v těle, a i když nejsem ten pán, kterému doma vaříte, miluji  způsob, jakým své vášnivé recepty prezentujete. Ať se Vám daří, milá Šárko, pokušitelko.

3 čajovna-esterka čajovna-esterka | Web | 5. března 2009 v 11:13 | Reagovat

Jo jo, červenou řepu mám ráda, tohle je skvělý recept, i na Mlsné kočce mě to zaujalo, zapekla bych ji s nivou, to by mohlo chuťově hezky doplňovat...

Nestrávníkům řepy: což zkusit klasiku? Zavařenou? Dávám sladší nálev a i manžel "neřepař" si tuhle dal a řekl, že to  špatný není - první vlaštovka!!!

A vařím ji miminku, trošku do změknutí, namixovat, hezky si drží rudou barvu a překvapilo mě, jak je sladká - a mimču  moc chutná....(akorát nevím, hodí-li se na první příkrmy, ale snad jo) chutná víc, než mrkvička...

4 Janina Janina | 5. března 2009 v 11:37 | Reagovat

tak na řepu mě taky neužije :), ale mimča ji prej milujou, tak mě asi setkání s ní brzo taky čeká :) borůvkový koláč dopadl dobře, to že byli borůvky z kompotu nebylo naprosto vůbec poznat..... a to vyznání (komentář) č. 2 . WOW :))))))

neřepař :))))

5 čajovna-esterka čajovna-esterka | Web | 5. března 2009 v 11:55 | Reagovat

Janina: to já ani netušila, že miminka ji prý milují. Koupila jsem ji proto, že zrovna neměli v krámě biomrkev, ale jen biořepu :-)

6 Bali Bali | Web | 5. března 2009 v 12:19 | Reagovat

Zase řepa, nedávno u Papáji, teď tady. Nedá se nic dělat, příští týden bude řepa i u nás ;-)

7 toffo toffo | E-mail | 5. března 2009 v 12:34 | Reagovat

Opravdu je důležité kupovat a péct malou řepu, asi ve velikosti tenisového míčku, nebo o chlup větší. Já si jednou upekla větší velikost, ještě šišatého tvaru, no, nebyla dobrá. Jako když koušete do hlíny. Foto nepovedené řepy tady:

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=4428&l=toffo

8 Kytka Kytka | 5. března 2009 v 13:25 | Reagovat

Pečenou červenou řepu znám a už jsem ji několikrát dělal, ale tady to vypadá tak lákavě, že jsem před komentováním musel nejprve dojíst načatou láhev nakládané řepy, která byla v lednici od včerejška.

7: řepa velikosti tenisáku už mi připadá trochu velká, obvykle kupuji menší. Ale už jsem měl i opravdové obry a některé z nich byly taky dobré - na pečení bych je ovšem nevzal, trvalo by to určitě hodně dlouho, než by se propekly.

9 čajovna-esterka čajovna-esterka | Web | 5. března 2009 v 16:17 | Reagovat

toffo: ano to je pravda, malá je aromatická a slaďoučká... mám ji ráda i syrovou, takhle kousat hned jak ji sklidím...:-) ale to je chvilková pochoutka...

10 luckydina luckydina | E-mail | 5. března 2009 v 19:08 | Reagovat

já si myslím, že hodně lidí odradila právě ta sterilovaná řepa, kdysi oblíbená obloha v českých restauracích, hodně lidí jinak řepu nezná a ani neví, že z ní jde udělat něco tak úžasného jako je tento salát, jezme řepu a budeme krásné a zdravé, tak poslední dva týdny sleduji, že se ta foodblogřepománie nějak rozmohla

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 20:56 | Reagovat

1 - Papaja

Telepatie mé a tvé kuchyně je poslední dobou dost úsměvná :o) Dělala jsem lepenici, u vás byla taky. Dokonce i kančí maso! Já ho nedělala s lepenicí, ale u nás se peklo taky. S červenou řepou jsme se potkaly též :-) Mám Pájo radost, že to u vás i u nás občas voní stejně, dovolila jsem si pro reklamu řepy odkázat i na tvé výtečné nápady.

Pečená řepa je vynikající. Vzpomínám na tu s jablky, kterou jsme si tu dělali v rámci maďarského víkendu s Rachadem. Já řepu opravdu můžu, i tu sterilovanou z obchodu si s chutí dám. Nejraději mám k masu řepu s křenem. Určitě i na tyto recepty někdy řada dojde :-) Zatím si jen plním archiv, protože času na samotné zpracování již snědených jídel moc není. Do Velikonoc u nás nejíme maso, tak se v kuchyni bavím s jinými zajímavými surovinami. Je to zábavné a poučné. Třeba nový článek na téma "falešné řízky", to byla fakt dobrota!

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:14 | Reagovat

2 - Paullus

Kompliment se vám podařil daleko lépe, než já svedu za něj poděkovat :-) Podle staročeských pověstí byla divoká Šárka opravdu dobrá pokušitelka, tak s takovým jménem, které to má v popisu práce, to jde opravdu samo :-) Díky

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:15 | Reagovat

3 - čajovna-esterka

Určitě by se slaná Niva ve spojení s červenou řepou neztratila. Umím si tu výraznou chuť sýra a zeminou jemnost řepy představit naprosto dokonale :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:17 | Reagovat

4 - Janina

Za to vyznání jsem se červenala víc než to svede červená řepa :-)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:19 | Reagovat

6 - Bali :-)

Vy holky pořád něco dobrého kuchtíte a já potom nemám o čem psát :o))) Zrovna jsem to v komentáři psala Papáje, že to u nich i u nás v poslední době voní hodně podobně :-) Je to legrace, recepty se v archivu neztratí, tak jsem si řekla, že s řepou budu otravovat :-)

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:22 | Reagovat

7 - toffo

Díky za foto řepy, ze které to nebylo ono :-) Určitě ty malé jsou lepší a mají sladší chuť. Ty mé byly takové menší tenisáčky, po upečení opravdu lahodné.

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:24 | Reagovat

8 - Kytka

Koukám, že máme stejné zásoby v lednici :-) Sterilovaná řepa mi většinou doma nechybí. Ty pěkné čerstvé objevím jen občas, ale když už se s nimi potkám, hned vím co s nimi. Tehle recept je vyloženě tak nenáročný, že jsem se do něj zamilovala na první pokus a většinou už řepu ani jinak nedělám.

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 21:29 | Reagovat

10 - luckydina

Foodblogořepománie :o)

Když ta řepa je tak dobrá, že se ani nedivím, když se někdy s recepty na blogu sejdeme. Alespoň je víc nápadů a je z čeho vybírat. Když k tomu přičtu ještě všechny recepty z domácích archivů čtenářů, byl by z toho řeporománek jak z červené knihovny :o) Kdo jí řepu, bude zdravý a mladý! Zelenina za pár korun a kolik blaha si s ní člověk může užít :-)

19 Dv Dv | Web | 5. března 2009 v 22:24 | Reagovat

Sterilovanou řepu naprosto miluju, už od dětství (nejradši v těch malých kuličkách, ne plátcích:) Jinak jsem zatím její kouzlo pohříchu neobjevila, ač se do ní zbláznili snad všichni šéfkuchaři - pekla jsem ji s jinou zimní zeleninou a byla taková "hliněná", s vůní sklepa (leč čerstvě z obchodu). Ale možná byla na vině ta velikost nebo absence z alobalu.  Takže pečené řepě dám určitě ještě šanci.

20 aida aida | 5. března 2009 v 23:42 | Reagovat

Malý literární kvíz, z které knížky to je?

"Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.

Slovanské národy získaly své tělesné vlastnosti díky bramborám, svůj doutnající neklid od ředkviček a svou vážnost z červené řepy.

Červená řepa je melancholická zelenina, vždy připravená trpět. V takovém tuřínu se krve nedořežete..." ;-)

Jinak, Šárko, telepatie asi funguje, aniž mám blog. Přes zimu něco z řepy vařím aspoň jednou za 14 dní-3 týdny; variantu Vašeho receptu asi nejčastěji, předevčírem jsem zkusila i ten recept od Mlsné kočky, moc nám to všem chutnalo.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. března 2009 v 23:50 | Reagovat

20 - aida

Parfém bláznivého tance - Tom Robbins :-)

Je z toho cítit, že zeleninu bral vážně!

Kdo má řepu rád, ten si k ní cestu vždycky najde. Doma mám vždy železnou zásobu té sterilované a když mám čerstvou, tak jásám. Bohužel jsem zmiňovala, že vášeň pro tuhle rudou zeleninu mám u nás doma jen já sama, ale ani mi to nevadí. Klidně podniknu kuchařský sólový výstup jen pro jednoho strávníka :-)

22 aida aida | 6. března 2009 v 9:02 | Reagovat

Šárko, bingo! Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, vždycky tak jednou za 2-3 roky si ji musím přečíst znova. A dík za vsuvku do článku.

23 Kytka Kytka | 6. března 2009 v 9:45 | Reagovat

17: Zásoby nakládané řepy jsou doma pořád, když dojdou, tak nakoupíme a zavaříme další várku (řepa je naštěstí na trhu prakticky celý rok, s okurkama se tohle udělat bohužel nedá, tam když dojdou domácí je člověk najednou odkázanej na kupovaný a to zdaleka není ono.)

Co se týče receptů na čerstvou, snad ani neznám žádnej příliš komplikovanej (možná s výjimkou boršče). Tahle zelenina si žádá jednoduchost, takže u mě je to a) upéct b) nakrájet na plátky do hrnce nastřídačku s cibulí, zalejt vodou, kápnout ocet, přihodit koření, uvařit doměkka a nechat vychladnout a uležet. c) pokud je opravdu pěkná mladá řepa, tak nastrouhat najemno, vmíchat citrónovou šťávu a pár ořechů.

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. března 2009 v 11:32 | Reagovat

22 - aida

Ta vsuvka je tam velkou ozdobou :-) Já si pořád říkám, že si tu knihu musím do své knihovny opatřit. Před časem jsem si ji někde půjčila a byla jsem unešená.

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. března 2009 v 11:35 | Reagovat

23 - Kytka

Prima recept! Připomněla jsem si jednu starou ruskou kuchařskou knihu, kterou mám někde doma. Tam bylo receptur na řepu vážně mnoho. Pamatuji si, že jeden byl lepší než druhý a varianta s ořechy mě už před časem zaujala. Půjdu ji vylovit a nasát inspiraci od sovětských bratrů :o)

26 Iris Iris | E-mail | 8. března 2009 v 3:26 | Reagovat

Tak to asi zkusím, řepu jsem sice nikdy nejedla, ale česnek je můj oblíbený a s česnekem to musí být mňamka.

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:05 | Reagovat

26 - Iris

Mladá šťavnatá řepa je vynikající zelenina, doporučuji :-)

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 10. března 2009 v 17:22 | Reagovat

Už se peče! Mám nějaký deficit na rajčata a řepu. tak to střídám. Místo fety mám nivu a jako dresing dám trošku malinového balzámu. Asi. Ale cibulka nebude chybět, už ji jdu krájet.

29 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. března 2009 v 18:24 | Reagovat

28 - Pivli

Vzpomínám na pečenou řepu s jablky od Rachada, na které jsme si pochutnávali v rámci "Maďarska na sněhu" :-) I kdyby k tomu nebyla husí játra, řepa byla výtečná!

30 Pivli Pivli | E-mail | Web | 10. března 2009 v 21:59 | Reagovat

Když jsem řepu dávala zabalenou v alobalu do trouby, přesně se mi vybavila ta "maďarská".

Dnešní salát byl výborný, osobně jsem si moc pochutnala. Jediný, kdo statečně ochutnal byla naše mamča, nikdo další se nepřihlásil. Nevadí, bylo to moc dobré! :-)

Ideální večeře před zítřejším půstem. Už mám opět navařený kotel bílého a zeleného čaje.

31 Lucy Lucy | Web | 19. března 2009 v 17:10 | Reagovat

Ploším navštivte  neosa.blog.cz děkuji

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:41 | Reagovat

30 - Pivli

Ta maďarská byla výtečná! Chlazená ve sněhu ... takovou atmosféru ten můj recept nevykouzlil ani náhodou :-) Je zajímavé, že řepu moc lidí nemusí! U nás ji mám taky jenom pro sebe, ale co ... o dobré věci se nerada dělím.

33 Šárka Šárka | 31. března 2009 v 22:24 | Reagovat

Po takto krásně zpracovaném receptu jsem neodolala a řepu hned koupila a upekla. A nemůžu jinak než poděkovat a tento úžasný recept uložit mezi své oblíbené. Fascinující svou jednoduchostí a přitom s tak ohromujícím výsledkem. Ještě jednou díky :-)

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 9:45 | Reagovat

33 - Šárka

Mít na talíři něco zdravého, to není nikdy marné. Zvláště v tomto případě, když je to tak jednoduché :-) Jen je škoda, že řepa má hodně odpůrců, kteří se jí straní.

35 Marie Marie | E-mail | 2. dubna 2009 v 13:31 | Reagovat

Dnes bude "Krvavá kráska" na repertoáru. Vše nakoupeno, kuchařka připravena, strávníci zatím nic netušící... :-)))

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. dubna 2009 v 19:56 | Reagovat

35 - Marie

Jsem zvědavá, co řeknou netušící strávníci, až prokouknou a odhalí na svém talíři obyčejnou červenou řepu :-) ... ovšem s neobyčejně dobrou chutí, když se takhle jednoduše upraví.

37 Marie Marie | E-mail | 6. dubna 2009 v 11:05 | Reagovat

Milá Šárko, strávníci byli v šoku! Co se to s tou kuchařkou děje? Stará kuchařka (já) - nové recepty (od Vás)  :-)) . Kráska chutnala a to je hlavní. Těším se na další šokováníčka :-)

38 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. dubna 2009 v 0:50 | Reagovat

37 - Marie

Jestli to takhle funguje, tak je to víc, než bych si troufla představit :o)

V každém případě potlesk patří kuchařce, tedy Vám! Recepty jsou jen pro inspiraci :-)

39 Iris Iris | E-mail | 1. května 2009 v 0:56 | Reagovat

Milá Šárko! Konečně jsem koupila alobal a vrhla se na řepu. Dnes jsem jela nakoupit do Kauflandu, špenát byl dragický a na sýr jsem si nevzpomněla. Bylo to "co dům dal". Místo špenátu jsem k cibuli přihodila na proužky zbytek zelené papriky a na poslední minutu jsem do pánve přidala na tenké proužky sýr eidam. Řepa samotná je neutrální, ale s tou přílohou je to bomba! Určitě si toto jídlo oblíbím i když asi také sama z rodiny. Už aby byla čerstvá řepa.

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. května 2009 v 8:46 | Reagovat

[39]: Iris

Řepa je hrdá zelenina, vždycky si někoho získá na svou stranu :-) Není bůhvíjaká se svou zemitou chutí, ale i tak je zapamatovatelná a já na ni nedám dopustit :-)

41 Muk Muk | 28. července 2009 v 15:24 | Reagovat

Ha, odcházím v zahradu se po nějaké poohlídnout, obrázky mě nadchly.

42 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. července 2009 v 8:57 | Reagovat

[41]: Muk:

Doufám že nadšení vydrží i poté, co bude upečená řepa zkonzumována :-)

43 Muk Muk | 29. července 2009 v 21:26 | Reagovat

Zkonzumováno a vzato na milost i mužem, kterej "řepu nemusí". Dobré to bylo, díky :) Ještě, že jsme tam tu řepu napchali :))

44 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. srpna 2009 v 1:46 | Reagovat

[43]: Muk

Z takové zprávy mám vážně radost :-) Díky

45 Madla Madla | Web | 16. března 2010 v 9:06 | Reagovat

Nádherný recept plný chutí, které miluju. Až narazím na pěknou čerstvou řepu, určitě ji udělám po tvém způsobu. Díky moc Šárko za inspiraci!

46 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 17:36 | Reagovat

[45]: Madla:

Řepa je taková trochu Popelka, ale když se dobře připraví, na stole zazáří a každého okouzlí :-) Já ji mám strašně moc ráda a v lednici mám téměř pořád železnou zásobu naložené řepy s křenem nebo ve sladkokyselém nálevu. U nás o ni moc zájem není, tak ji mám pěkně sama pro sebe.

47 jindracermakova jindracermakova | E-mail | Web | 23. července 2012 v 20:27 | Reagovat

dobry vecer sarko, chci se zeptat, je mozne tuhle mnamku delat i ze zakoupene repy varene? jaky je pak postup? repu jenom prohrat nebo rovnou krajet? diky za odpoved. zitra se chystam tuhle "krasu" podat pratelum.

48 DolceVita DolceVita | Web | 25. července 2012 v 16:46 | Reagovat

[47]: jindracermakova:

S odpovědí jdu pozdě, tak tedy s omluvou :-) Koupená vařená řepa se jednoduše nakrájí a podstatně si tím zkrátíme dobu přípravy tohoto rcp. Snad pratelum chutnalo. Preji krasne leto. Sarka

49 sida sida | 10. srpna 2012 v 13:49 | Reagovat

Hmm, čarvenou řepu hážu do odšťavňovače spolu s mrkví,celerem, petrželí, brokolicí, bramborem, prostě s další zeleninou.Přidám jablka.Čerstvá šťáva nemá chybu, mám dávku vitamínů a minerálů na celý den.A ty změny, jako mizející vrásky, pevnější pokožka, vlasy i nehty,upravené zažívání,pár kilo dole.Teď se chystám na kvašenou, určitě to bude ňamka,našla jsem na netu recept, tak dobrou chuť!

Kvašená řepa je to pravé do boršče. Žádná jiná se jí chutí nevyrovná.

Vedle toho je děsně zdravá. Výčet jejího kladného působení by byl na stránku. Někdy si myslím, že po ní rostou i vlasy a mizejí bradavice.

Postup

Červenou ředkev oloupám a nastrouhám na hrubém struhadle. Osolím a důkladně promíchám a rukama prohnětu. Napěchuji do nádoby a zatížím – vhodný je talířek, na který dám vydrhnutý kámen nebo sklenici s vodou.

Nechám 3–5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je řepa zakvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, přednám do menších skleniček. Dobře uzavřu a uchovám v ledničce.

Podobně jde kvasit i jiná zelenina nebo její směsi. Základní recept – na kilo zeleniny 16 g soli je stejný.

50 DolceVita DolceVita | Web | 10. srpna 2012 v 15:33 | Reagovat

sida:

Řepa je božská zelenina, ale nevím proč, ne každému ta její chuť lahodí. Já osobně ji miluji a když je doma řepy trochu víc, dělávám i kvašenou. Výtečná je řepa s křenem a takový vydatný boršč je jednoznačně jídlo, které nejen zasytí, ale krásně i duši uklidní. Díky za nápady na zpracování řepy. To se vždycky hodí :-)

51 kateřina kateřina | E-mail | 5. listopadu 2012 v 20:01 | Reagovat

Pekla jsem ji na cibulce s česnekem a podlévala špatným Bordeaux, poté dochutila trochou cukru a balsamikem - výsledek byl fantastický. Spolu s dobrou fetou a řeckým vínem...

52 Simča Simča | E-mail | 1. února 2013 v 11:14 | Reagovat

Já dělám z červené řepy salát (pomazánku): Syrovou oloupanou řepu nastrouhám na jemno, přidám celou cibuli na jemno nakrájenou, osolím, opepřím, dochutím čerstvým třeným česnekem (počet stroužků podle chuti) a promíchám se zakysanou smetanou, příp. jogurtem, v horším případě majonézou. Pro zvýraznění chuti se může přidat trocha citronové šťávy a cukru. Je to výborné na bagetky, jednohubky, nebo jen tak. Doporučuji vyzkoušet :-)

53 DolceVita DolceVita | Web | 3. února 2013 v 17:58 | Reagovat

[52]: Simča:

Jé, tak takový recept mi kápnul do noty :-) Zrovna dnes jsem chystala něco zajímavého z červené řepy. Já ji miluji a tak bych si na takové pomazánce opravdu smlsla. Bohužel je pořád dost těch, kteří řepě na chuť ještě nepřišli. Naštěstí já mezi ně nepatřím a zítra se vrhám na bramboráčky s červenou řepou. Už ji mám uvařenou, oloupanou a nastrouhanou v chladničce. Pomazánku též vyzkouším, díky za prima tip na zdravé pochutnání. Upřednostnila bych také zakysanku :-)

54 Simča Simča | E-mail | 4. února 2013 v 8:23 | Reagovat

U toho salátu (pomazánky) je velká výhoda ta, že řepa se používá v syrovém stavu, takže je to pokrm opravdu nabitý vitamíny.

55 DolceVita DolceVita | Web | 8. února 2013 v 12:40 | Reagovat

[54]: Simča:

A o to tu jde v první řadě. Díky :-)

56 wedding gowns dresses wedding gowns dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:32 | Reagovat

Ive been visiting your blog for a while now and I always find a gem in your new posts. Thanks for sharing.
http://www.threedress.net/

57 long bridesmaid dresses long bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 7:59 | Reagovat
58 A A | 23. června 2013 v 14:53 | Reagovat

Já dělám bramboráky napůl s červenou řepou. Děti tomu říkají zombíčí maso dle Minecraft.

59 Jana Jana | 28. srpna 2013 v 21:06 | Reagovat

"Dobrý způsob, jak se do této atraktivní zeleniny velmi rychle zamilovat. Udělejte to rychle a bezhlavě. Popadněte červenou řepu do náruče, doneste ji do své kuchyně a chovejte se k ní něžně. Neubližujte jí nožem!" - Autor/-ka se zbláznil/-a?!

60 ujoodvedla123 ujoodvedla123 | Web | 15. ledna 2014 v 15:44 | Reagovat

Ahoj, chces si zvysit navstevnost stranky?
Mam na to jednoduchy sposob.
Staci sa tu zaregistrovat a zbierat body pozeranim a lajkovanim inych stranok.

http://www.like4like.org/?ref=ujoodvedla123

Na oplatku oni olajkuju a pozru tu tvoju.
Pozri si moj web pri mojom mene.
Pekny den.

61 Likke Likke | Web | 17. ledna 2014 v 15:05 | Reagovat

tak to vypada fantasticky!

62 Dara Orb Dara Orb | E-mail | 13. února 2014 v 8:33 | Reagovat

Děkuji za inspiraci!

Zkusila jsem a moc všem chutnalo!
Přidala jsem navrch ještě smažený lilek a vařené brambůrky :)
Je to delikatesa!
*

63 Clar Clar | E-mail | Web | 22. března 2014 v 19:36 | Reagovat

Právě se peče. Doma ji krom mě nikdo nejí, takže si ji dávám jen zcela výjimečně. Jsem na tenhle recept hodně zvědavá. :)

64 Kamca Kamca | 4. dubna 2014 v 6:58 | Reagovat

Ahojky, chcete take jist zdrave? Mrknete na http://www.xjidelnicek.cz . Za zkousku zo stoji.

65 Táňa Táňa | 1. října 2014 v 19:23 | Reagovat

Mrkněte, zajímalo by me co říkáte na toto video, čištění zachoda pivem?

http://youtu.be/gOwb9h20Gf8

66 Amálka Amálka | Web | 5. října 2014 v 15:58 | Reagovat

Mňam, recepty vypadají velmi chutně. Určitě vyzkouším tu pečenou řepu v alobalu. Děkuji za inspiraci!

67 Anička Anička | Web | 19. ledna 2015 v 15:28 | Reagovat

To vypadá moc dobře, vyzkouším. :-)  :-)

68 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 3. února 2015 v 8:34 | Reagovat

Děkuji za komentáře a za vyzkoušení rcp :-) Červená řepa si pozornost jistě zaslouží, je chutná a zdravá :-)

69 Bedřich Bedřich | 7. února 2015 v 16:03 | Reagovat
70 Beran Beran | E-mail | Web | 19. února 2015 v 20:40 | Reagovat

Dobrý den,
pěkný blok. Za náš tým http://www.cesko-katalog.cz/ máte plnou podporu. Jen tak dále!!!

71 Danča Hájková Danča Hájková | E-mail | Web | 18. března 2015 v 18:46 | Reagovat

Ahojky, tvůj blog je super.

Ráda bych ti nabídla spolupráci a nejen díky tvému blogu ti umožnila vydělat si koruny navíc...
Jmenuji se Danča a jsem autorkou fitness bestselleru. Pokud máš zájem, budu ráda, když odepíšeš. Ráda ti předám více informací.

Z důvodu velkého zájmu, přijímám posledních 50 členů. Písni mi prosím co nejdříve :-)

Měj se hezky Danča :-)

www.DancaHajkova.com
partner@hubnutisdancou.cz

72 José José | Web | 23. března 2015 v 12:23 | Reagovat

Stará známá věc, červená řepa je prostě zdravá :) a mě i chutná

73 Pavlínka Pavlínka | E-mail | Web | 21. dubna 2015 v 13:32 | Reagovat

Aktuálně jsem našla výtečných 5 tipů na chutné recepty z červené řepy. Najdete je na webu PainAndGain.. Konkrétně můžete zkopírovat tuto URL adresu :)

http://painandgain.cz/5-dietnich-receptu-z-cervene-repy

74 Lůca Lůca | Web | 28. dubna 2015 v 16:54 | Reagovat

Řepa byla skvělá. Dokonce chutnala i mému příteli, který ji jinak nemá rád :)

75 Lena - Živá Voda Lena - Živá Voda | Web | 16. října 2015 v 12:04 | Reagovat

Tak za tento recept velice děkuji. Řepu mám ráda a rozhodně v nejbližším možném termínu vyzkouším. A bude to jistě o víkendu, takže se moc těším, až mé a jistě nejen mé chuťové pohárky budou při konzumaci zpívat blahem ... ♥

76 Joann Joann | Web | 28. října 2015 v 14:05 | Reagovat

Dneska to odnesla rodina :) ale bylo to vážně dobré, všem chutnalo :) recept velmi dobrý! :)

77 Janička Janička | 8. prosince 2015 v 9:24 | Reagovat

Ahoj holky,
musím se podělit o nejúžasnější video - nejromantičtější požádání o ruku v kině. Je to nejlepší video, které jsem kdy viděla.
To musíte vidět. Odkaz zde:

https://www.youtube.com/watch?v=11v5dQzUyZg&index=1&list=PL3ht8uelp-gqO_tRQ_cSGwS_sipcyJo6-

PS: Pokud chcete aby se vám také něco takového splnilo, pošli to minimálně 5 lidem. Já rozdhodně sdílím :-*

78 Honza Honza | Web | 30. ledna 2016 v 21:07 | Reagovat

Pečená řepa v alobalu je moc chutná! Navíc mi to připomíná mládí, kdy jsme v alobalu opékali brambory :) Kdybyste chtěli inspiraci na další recepty, mrkněte na blog http://cervenarepa.eu

79 fotkyprirody fotkyprirody | Web | 19. března 2016 v 9:07 | Reagovat

mas pekny blog chces sa zapojit do sutaze tak sa mrkni na moju stránku tam je o sutazi viac informácii len to budes musiet pohladat lebo to mám pod 4 článkami( :

80 undercovert undercovert | Web | 9. září 2016 v 2:09 | Reagovat

půjčka na směnku ihned 250000 :-?

81 Darkstar Darkstar | Web | 2. listopadu 2016 v 16:10 | Reagovat

To vypadá dobře, my pečeme řepu ještě s další zeleninou (mrkev, celej, cibule..) a je to taky výborné :)

82 Svatá celebrita Svatá celebrita | E-mail | Web | 14. května 2017 v 5:01 | Reagovat

*-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* *-*  *-* Z dálky vypadá vše jinak než z blízka, chybujeme, protože mnohé známe jenom z veliké dálky a nevíme nic o tom, jak to vypadá z blízka. Jsme naivní idealisté, a tak věříme; vědcům, technikům, programátorům, administrátorům, politikům, svatým kazatelům morálky, skeptikům, pohádkám, kultům, umění, reklamě, televizi, internetu, tiskovinám, cizím lidem, atd. Vše v nás a okolo nás to je experiment, jehož jsme součástí, největším experimentem je zde centrální nervový systém, který ovládá tělo pomocí vědomostí a inteligence. Lidský mozek je pevným bodem, kolem kterého se točí naše kulturní civilizace, která s námi experimentuje, a ze svých chyb se poučuje.

Jak náš lidský mozek vypadá z blízka, na to je mnoho vědeckých názorů, které si často odporují. Mozek to je továrna, která zpracovává informace a programy, a vyrábí z nich informace a programy, které v nás a okolo nás se vším manipulují. V této továrně pracují informace a programy a vyrábějí programy a informace, zde je jádro, kolem kterého se točí život na této planetě. Chybný program a chybná informace, nemůže vytvářet správné programy a správné informace, to co je zde chybné, to vytváří chybné, o tom to zde je. Hodnotu má zde to co je správné, jenže jak poznáme co je zde správné a tím i hodnotné? Umíme jenom porovnávat něco s něčím, a tak je náš názor vždy subjektivní a relativní, protože nedokážeme něco porovnat objektivně se vším co je v nás a okolo nás.

Lidi dělají chyby, příčinou je složitost a změny, tento konzumní svět je velikou evoluční laboratoří, která experimentuje a tak jedinou jistotou zde jenom smrt je. Vesmírné fyzikální stabilní normy (axiom), jsou pevným bodem, kolem kterého se vše točí, nikdo nepochybuje o tom, že existuje gravitace, ale každý pochybuje o tom, že po naší fyzické smrti, zde ještě něco duševního je? Zamysleme se nad tím, jestli ještě existuje nějaká hodnotná kniha, kterou bychom mohli všichni, velmi dlouhou dobu milovat? Taková dokonalá kniha zde nikdy a nikde nebyla, a skepticky pochybuji o tom, že zde někdy v budoucnosti jednou bude.

Tento svět je živý a knihy jsou mrtvé, v tom je jádro problému, moderní hodnotnou knihou je internet a intranet, ovšem tato virtuální digitální kniha, je jako řeka, která se rychle podle situace mění. Opírat se v dnešní době o to, co je napsané na papíře ve staré knize je klasickou chybou vysokoškoláků a politiků, je třeba se opírat spíše o to, co nám dneska najde Google na internetu! Není zde ten, co by se dokázal zavděčit všem, někomu se zavděčíte a jiného zase rozzlobíte, kdo je zde naším pravým svatým pánem, kterému bychom měli sloužit, abychom se zde měli dobře? Naším pravým pánem, je náš centrální nervový systém (mozek), on je zde naší pravým bohem a pánem, který s námi sobecky jako s loutkou manipuluje, od narození do smrti.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama