Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Krémová česnečka z červené čočky

13. března 2009 v 19:50 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Polévky teplé & studené


Čočka platí za spolehlivou rozmnožovatelku peněz, zvláště když si ji dáte do talíře jako novoroční pokrm. Pokud vám chutná, nespokojíte se s čočkou jen jedenkráte za rok. Klidně si ji dejte i tehdy, když nebude fungovat její kouzlo strážkyně financí vašeho rodinného rozpočtu. I tak vás čočka v talíři uspokojí. Pro změnu si dejte čočku červenou.

Červená čočka loupaná drobnozrnná


Po oloupání hnědočervené slupky má tato čočka červené zabarvení. Během vaření se její barva mění na tmavě žlutou. Odstranění slupky vede ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Pro dobrou stravitelnost a pro jemnou chuť je velmi vhodná i pro děti. Tento druh čočky má tendenci se náhle rozvařit, z toho důvodu je ideální na přípravu kaší, polévek nebo pomazánek. Jeden recept na polévku pro vás mám.



Krémová česnečka z červené čočky (na 4 porce potřebujeme)
  • 200 g brambor
  • 200 g červená čočky (BIO produkt pořídíte za cca 30,-- Kč)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • přiměřená špetka soli
  • sušeý libeček
  • 1 lžíce mletých mandlí nebo ořechů
  • 1 lžíce kysané smetany to každého talíře
  • citrónová šťáva podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • strouhaný sýr
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka)

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky a spolu s 200 g červené čočky vaříme v 1,25 l zeleninového vývaru asi 15 minut. Oloupeme stroužek česneku, jemně ho utřeme a přidáme do uvařené polévky. Polévku v talíři ozdobíme kopečkem kysané smetany, kterou jsme promíchali s jemně mletými mandlemi a do polévkového talíře přidáme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Dochutíme mletým pepřem z mlýnku. Do polévky můžeme přidat trochu strouhaného sýra a nasekané jarní bylinky.


Už jste jedli čočkovou česnečku? I když se jaro pyšní prvními sněženkami, pořád je ideální doba na teplé polévky, a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Myslím, že by vám mohla chutnat ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jezinka Jezinka | E-mail | 13. března 2009 v 21:04 | Reagovat

Teda Šárko, už je to tu zase :o)) Mám ve spíži červenou čočku a zrovna přemýšlím co s ní a Vy mi zase nabízíte bezvadný recept..... určitě vyzkouším a písnu. Moc díky a hezký víkend.

2 Dalila Dalila | E-mail | 14. března 2009 v 10:30 | Reagovat

Tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem tuhle polévku a musím říct, že je mimořádně dobrá. Čočka se krásně rozvařila a polévku zahustila, to nám doma chutná všem. Malým chlapíkům i tomu velkému jsem plným talířem polévky udělala radost. Jdu vybrat z archivu nějakou specialitku, kterou připravím na neděli. Mám vyzkoušeno, že tyhle stránky nezklamou. Děkuji Šárko, přeji pěkný víkend.

D.

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 15. března 2009 v 13:23 | Reagovat

Červenou čočku máme doma moc rádi, právě z důvodu, že je hned vařená. Dělám takovou indickou polévku s kari a do té se červená čočka báječně hodí. Nebo do různých dhálů. Stejně jako žlutá.

Česnekajdě s čočkou neodolám a brzy se do ní pustím.

Jako vždy, Šárko -bezva tip a zásah do černého, v tomto případě ovšem do červeného. :-)))

4 Brian Brian | Web | 15. března 2009 v 15:56 | Reagovat

znovu super návod od Šárky :-)

5 sucubus sucubus | Web | 15. března 2009 v 23:55 | Reagovat

Nevypadá to špatně!

Kdo chce, ať se koukne ke mně na blog a napíše koment, je tam nová povídka:)

6 Elizabethka Elizabethka | Web | 16. března 2009 v 7:37 | Reagovat

Keby som tento blog poznala skor, tak by som uz vedela varit:D

7 Ivet Ivet | Web | 16. března 2009 v 8:07 | Reagovat

Červenou čočku mám doma pořád, vařím ju často tomu svýmu pidi strávníkovi (v kombinaci s rajčetem - divné možná, ale malej se po tom může utlouct). A tohle by mohlo chutnat všem. Rychlá večeře ze surovin, který jsou doma pořád. Dík za tip!

8 Zdenek Zdenek | E-mail | 16. března 2009 v 12:54 | Reagovat

Sarko, ja vedel, ze mne nezklamete. Cesnecku v teto kombinaci jsem jeste nejedl. .. a kdyz tam dam sojovou smetanu (pouzivam ji i do Vasi proslavene zelnacky), je to recept proti kteremu nelze nic namitat. :)

Velice chutna (a take i zdrava) je take cesnecka s pouzitim mleteho lneneho seminka; je to takove pohlazeni pro zaludek.

Zdenek

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:21 | Reagovat

1 - Jezinka

Taky jsem přemýšlela, co s tou pěknou červenou čočkou vyvedu, ale polévka se osvědčila jako dobrý nápad :-)

2 - Dalila

Tak to jsem ráda, že chutnala všem :-) I celému mužskému týmu!

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:23 | Reagovat

3 - Pivli

Indická kuchyně je nápaditá a voňavá. Umím si takovou dobrou polévku představit. Tím jsem si uvědomila, že mi dochází zásoby koření, bez kterého se dobrá indická kuchyně neobejde. Až doplním krázdné dózy s kořením, něco vyzkouším :-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:26 | Reagovat

4 - Brian

Jen pro toho, kdo má slabost pro čočku :-)

5 - sucubus

Odkazy na články s diametrálně odlišnou tematikou budu mazat! :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:28 | Reagovat

6 - Elizabethka

Nic se nemá uspěchat, všechno má svůj čas :o)

7 - Ivet

Rychlé, levné, zdravé ... a chutné :-) Kombinace, kterou nelze přehlížet.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:31 | Reagovat

8 - Zdenek

Sojová smetana této polévce jistě přidá na zdravé hodnotě :-) Zrovna se chystám na nákup do Bioprodejny, tak jsem zvědavá, co dobrého se tam dnes najde. Do takové polévky se hodí všechny semínka opražená na suché pánvi. Polévka potom nejen dobře vypadá, ale i lépe chutná :-)

14 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. března 2009 v 18:46 | Reagovat

Podobná čensekajda mě teď zachraňuje.

Od neděle  večer  ležím, zánět průdušek s náběhem na zápal plic. Přišlo to děsně rychle.:-(

Teď se mi trochu poprvé ulevilo (včera ještě 40°C horečky). Na dýchání pomohla infúze, co mi dali v práci a na celkovou kondici česnekajda.

Zlatá maminka! Uvařila mi ji. První jídlo po třech dnech a je to neskutečné blaho. Tak jdu zase ležet, česnečky je plný kotel, tak si zítra zase dám. V podstatě mám teď pěkný půst. :-)))

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2009 v 21:15 | Reagovat

14 - Pivli

Tak to tě lituji! Nedobrovolný půst pro chudáka pacienta je nanic :-) Česnek je všelék, tak doufám, že česnečka alespoň malinkatou měrou přispěje ke tvému brzkému uzdravení.  Zlatá maminka! - ta ví, čím nás vyléčit. Pivli, ať jsi brzy fit! Zdravím tě marode.

16 Papaja Papaja | Web | 17. března 2009 v 21:53 | Reagovat

Červenou čočku miluju - zahušťujeme s ní "normální" čočku místo mouky... nebo směs rajčat a červené čočky je bezva:

http://mlsnakocka.blog.cz/0808/vegetarianske-napady-a-navsteva-vom-fass

Určitě vynikající - česnečka je lék :-D

P.

Pivli:

Přeji Ti hodně sil a brzo se uzdrav!

P.

17 Pivli Pivli | E-mail | Web | 18. března 2009 v 16:44 | Reagovat

15. + 16.:Děkuji, děkuji, je mi trošku lépe, určitě i zásluhou česnečky od maminky. Tlamu mám sice jako havajskej domovník (samý opar) a sotva se motám, ale jinak je to lepší.

Už se zase těším, až budu mít sílu něco uklohnit.

Zatím jsem schopná jen uvařit si čaj a nakrájet jablko a hrušku. Ale naštěstí mám na opatrování lidi. :-)))

16. : ten trik se zahuštěním čočky čočkou je dokonalý!!! :-)

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2009 v 10:45 | Reagovat

17 - Pivli

Čočka zahuštěná čočkou :o))) to zní šalamounsky

19 Madla Madla | E-mail | 19. března 2009 v 11:28 | Reagovat

Červená čočka je úžasná surovina, osobně ji používám velmi často nejen do polévek. Opravdu výborná je v kombinaci s rajčaty (už aby bylo léto a dozrálá rajčata vysluněná ze zahrádky).  Skvělá je i okořeněná zázvorem (navíc zázvor patří mezi zahřívací koření, což se v období, kdy nás nechce sychravé počasí opustit, docela hodí). Takže zdar červené čočce a podobným lehkým a jednoduchým receptům a samozřejmě vašemu inspirativnímu blogu, paní Šárko.

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. března 2009 v 11:33 | Reagovat

19 - Madla

Vysluněná rajčata :o) - to je opravdu dobrý slovní obrat. Díky za milý komentář a za uštědřenou pochvalu!

21 yannka yannka | 27. listopadu 2010 v 15:43 | Reagovat

Šárko, tohle je asi ta nejjednodušší a nejrychlejší polévka, kterou znám! Což ji společně s velkorysým množstvím česneku  činí optimální polévkou pro nachlazené - za pár minut je hotovo a můžete si ji odnést do postele:) Skvělá je ovšem i když jste zdraví. Díky za super recept!

22 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2010 v 23:45 | Reagovat

[21]: yannka:

Polévka co zahřeje a nikdo se při vaření nenadře :-) Zrovna tak bych ji klasifikovala. Ve zdraví i nemoci, magická síla česneku umí pomoci. Díky ;-)

23 Sandra Sandra | 6. října 2012 v 22:30 | Reagovat

Tedy, opet uspech!!! Nevidana dobrota, ktera me prekvapila skvelou chuti a jednoduchosti!!! Bravo!

24 DolceVita DolceVita | Web | 6. října 2012 v 23:32 | Reagovat

[23]: Sandra:

Ona to drobná čočka se nezdá :-) Navíc je to vážně velmi jednoduchý recept nenáročný na přípravu. Díky za vyzkoušení a za zprávu :-)

25 Sweetheart Wedding Dresses Sweetheart Wedding Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:36 | Reagovat

Q. What do you call artificial spaghetti?
http://www.felldress.org/

26 replica breitling watches on sale replica breitling watches on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:51 | Reagovat

Q. What kind of cake do you get at a cafeteria?
http://www.latewatches.com/cartier-tankissime.html

27 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:20 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama