Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Falešná tresčí játra?

27. března 2009 v 15:04 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Studené předkrmy
Falešná tresčí játra? Tak to mi zní opravdu podezřele. Kde se vzal, tu se vzal jeden recept, který se mi čirou náhodou připletl do cesty. Myslíte, že je něco takového možné?
Mám ráda tresčí játra, ale pro jejich kalorickou hodnotu se jim raději vyhýbám :-) Když jsem objevila recept, který sliboval jejich zdravou alternativu, skočila jsem po něm. Takové recepty většinou víc slibují, než dokáží, ale mé zvědavé papily tak dlouho zlobily, až jsem si řekla, že jim tu radost udělám a nakoupím si všechny potřebné suroviny, aby mi mohlo tofu dokázat, co všechno umí.

Falešná tresčí játra
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 kostky bílého Tofu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 2 kostky čerstvého droždí
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička Vegety
  • 1 lžička mořské soli
  • špetka sušené majoránky nebo bazalky
  • 1 rovná lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 170 ml studené vody
  • co na to říkáte? :-) receptura férově varuje, že se jedná o zdravou alternativu tresčích jater, tak se nebojte
Na struhadle s malými slzičkami nastrouháme tofu, pokapeme ho sójovou omáčkou a necháme cca 1 hodinu stát na chladném místě. Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Na cibulku rozdrobíme droždí a smažíme tak dlouho, až začne krásně vonět. Přidáme hořčici, odleželé tofu v sójové omáčce společně na mírném plameni promícháme a zahříváme. Ochutíme utřeným česnekem se solí a okořeníme Vegetou. Přidáme sušené bylinky (v sezóně čerstvých sáhneme po zelených bylinkách) a zahustíme Maizenou, kterou jsme promíchali se studenou vodou. Necháme krátce projít varem, odstavíme a je hotovo. Konzumovat můžeme teplé, nebo jako studenou pomazánku na celozrnné pečivo.
Chcete vědět, co si o tomto receptu myslím já?
Z tofu tresčí játra neuděláte ani zázrakem, ale pokud tento recept přijmete jako neokoukanou pomazánku z tofu se zajímavou chutí, namáznete na tenké plátky tmavého pečiva, zklamání se konat nebude. Zasteskne-li se vám po slané chuti moře, nechte vyplout z plechovky sardelky. Na vlnkách z pomazánky jim to bude slušet a atmosféra mořského pobřeží je tu. I když jde jen o bezvýrazné tofu, je třeba pamatovat na to, že je to potravina mnoha chuťových převleků. Nedávno jsem ochutnala bábovku, ve které bych tofu nehledala a přece tam bylo :-)

Pro srovnání:
100 g tresčích jater obsahuje: 2485 kJ, 63,50 g tuku, 4,20 g bílkovin a 1,30 sacharidů

100 g tofu obsahuje: 280 kJ, 8 g tuku, 1,5 g uhlohydrátů + velké množství lehce stravitelných bílkovin. Neobsahuje cholesterol a je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa. Z vitamínů v něm nalezneme vitamíny skupiny B a vitamín E.
Doporučuji vyzkoušet těm, kteří rádi ochutnají něco nového, zdravého a nebojí se experimentovat.

Všimli jste si někdy, kolik takových falešných receptů se v českých kuchařských knihách najde? Falešná husí játra, falešná humrová pomazánka, falešný krabí koktejl, ... celá řada by se našla :-) Jak se na tyhle falešné recepty díváte vy? Já je moc ráda nemám, protože ráda všechno nazývám pravými jmény, tzn. falešná husí játra = kuřecí játra zjemněná smetanou (nic proti nim nemám); falešná humrová pomazánka = pomazánka ze strouhaného celeru s majonézou a citrónovou šťávou (dokonce ji mám ráda, ale humr je přeci humr!); falešný krabí koktejl ... tak ten se stal přízrakem mnoha průměrných restaurací, kdy vám beze studu číšník donese krabí koktejl za částku odpovídající koktejlu připravenému ze skutečného krabího masa, ale krabí maso v něm budete hledat marně. Proč sakra na nás hrají tu svou falešnou hru a neřeknou, že koktejl je připraven z levných surimi tyčinek. Když jsem naposledy tuhle parodii na kraba dostala v restauraci, s úsměvem jsem ji poslala kuchaři zpět se vzkazem, že nevyznávám tento druh humoru, kdy se kuchař chce bavit na můj účet!

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk to řekl naprosto trefně,


Mě falešná hra nebaví, protože náhražky nikdy nepředčí originál. Dobré jídlo připravíme i z obyčejných surovin v patřičné kvalitě, ale ... humra z celeru nebo tresčí játra z tofu by nevykoumal ani Magistr Kelly (proslulý alchymista žil v letech 1555 - 1597, vlastním jménem Edward Talbot). Znáte nějaký tzv. "falešný recept", který lze doporučit?

P.S.
Opravuji úvodní název receptu na "pomazánku z tofu", protože tofu si nemusí hrát na tresčí játra. Je zdravé, má plno vitamínů a umí okouzlit svou vlastní osobností. Já ho respektuji a občas si na něm pochutnám. Zkusíte tuhle zdravou pomazánku? Třeba vydatně posypanou svěžě zelenou natí jarní cibule.

Jak vznikly pokrmy à la?


Ve starých egyptských recepturách starých více než 3 000 let se dají najít pokrmy s názvem "perlička à la Nefertiijti", tzv. perlička připravená podle oblíbeného receptu krásné manželky egyptského faraóna Achnatona. V nejstarším zachovaném kuchařském spise Římana Apicia se najde mnoho receptů pojmenovaných po slavných osobnostech. Ve středověkém rozkvětu kuchařského řemesla na tuto tradici mistři vařečky znovu navázali a každý pokrm měl své vlastní jméno. Jména vladařů, krásných žen a umělců navzdory pomíjivému času zůstala a spoluvytváří dějiny světové gastronomie.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Barča Barča | Web | 27. března 2009 v 15:38 | Reagovat

Je to moc pěkný blog. Našla jsem tu zajímavé ecepty. Můžeš/můžete se mrknout na můj! Ale nevim jestli vás něčím zaujme.

2 Kytka Kytka | 27. března 2009 v 16:04 | Reagovat

Falešnou humrovou pomazánku miluju, ale znám ji od malička jako "filovou pomazánku" (nepoužíváme do ní jen celer, ale přijde tam strouhaný celer, eidam a na malé kousky natrhané povařené filé) jak se jí říká u nás doma - vydávat za humra se jí doma nikdy nikdo nepokoušel.

Falešné řízky? Ať už z pomela, celeru nebo třeba pořádně očesnekovaného patizonu? To samé, taky si je rád dám, ale budu jim říkat smažený celer, pomelo, atd...

Prostě tyhle "falešné" recepty klidně zkusím, některé z nich jsou velmi dobré, některé mohou chutnat i lépe než originál (to je pro mě třeba případ tohoto receptu - já játra nerad, ale tohle vypadá zajímavě), ale není podle mě třeba se přetvařovat a za originál je vydávat. Samozřejmě s výjimkou nějakého pěkného kanadského žertíku na kamarády.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2009 v 17:40 | Reagovat

1 - Barča

Roztomilý blog :-)

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2009 v 17:50 | Reagovat

2 - Kytka

Falešné recepty mají vždycky křivý úsměv :-) S náhražkami jako takovými se začalo už dávno, nejmarkantněji asi při vstupu čínské kuchyně k nám. Nedostupné bambusové výhonky se nahrazovaly kedlubnou atd. Vzpomínám si na jednu Menšíkovu historku. Vyprávěl mamince o francouzských bramborách, které jedl někde v Praze. Popisoval jí chuť opečených brambor a kostiček šunky, pěkně namačkaných ve velkém pekáči, to vše zalito rozkvedlanými vejci. Aby ho maminka potěšila, jednou mu je připravila. Na stůl postavila pekáč se slovy, "Laďo, neměla jsem dost brambor, dala jsem tam i knedle od včera a místo šunky nakrájela jitrničku a jelítko, to máš přeci tak rád." :o)

Některé recepty jsou docela vtipné parodie, jiné překvapivě chutnají dobře :-) Tahle tofu pomazánka je fakt prima! Kdo se nebojí tofu, toho nezklame.

5 Kuba96 Kuba96 | Web | 27. března 2009 v 17:53 | Reagovat

dobry blog koukněte se na můj www.kuba96.blog.cz

6 Ditta Ditta | 27. března 2009 v 18:29 | Reagovat

Zdravím všechny. Na tenhle blog chodím často a ráda a vařím podle něj pravidelně a fakt ty recepty perfektně fungují. Já dělám takové falešné tiramisu (ne z pomazánkového másla a ne s pomocí želatiny). Je to tvarohový krém ze 40% tvarohu (dá se koupit v Globusu) a šlehačky a chutná výborně. Jinak mi z těch falešných krabích koktejlů, respektive surimi koktejlů, v českých restauracích naskakuje husí kůže.

7 L!ndínQa L!ndínQa | Web | 27. března 2009 v 18:31 | Reagovat

máš moc hezký blog a mluví za to i tvoje návštěvnost dost rádavařím a přidala sem otom  nějaký články a dost se mi zvedla návštěvnost tak jestli chceš klidně si je zkopči x)

8 luckydina luckydina | E-mail | 27. března 2009 v 19:30 | Reagovat

někdy z nedostatku požadovaných surovin,ať už to bylo z důvodu války, cholery či jiných pohrom, vznikaly zajímavé recepty a když se místo slova falešný použije ALA, hned to zní noblesněji, například kuře ala kachna.Drůbeží žaludky jako šneci, poupata pampelišek,lichořeřišnice jako kapary,kopřiva jako špenát, a další a další. Teď jsem si uvědomila, že jsem treščí játra hodně dlouho nekupovala.

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2009 v 19:36 | Reagovat

6 - Ditta

Tvarohový moučník na způsob tiramisu jsem již ochutnala a nebylo to špatné. Vzhledem k tomu, že mascarpone je opravdová kalorická bomba, je někdy rozumné si recepturu dietně upravit :-)  Tvarohový dezert na způsob tiramisu - proč ne?

díky za dobrý tip

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2009 v 19:43 | Reagovat

8 - luckydina

Krásný výčet zajímavých receptur :-) Přidala bych rybíz jako brusinky, med z pampelišek, teď mě nic nenapadá ..., ale našlo by se ještě hodně příkladů.

11 Alauda Alauda | E-mail | 27. března 2009 v 20:59 | Reagovat

Pomazánku jsem hned vyzkoušela. Je to velmi příjemné rozšíření pomazánkového repertoáru, který většinou není moc široký - ne, že by nebylo dost receptů, ale řada jich zpracováním i chutí připomíná dort pejska a kočičky.

Tahle je přijatelně jedlá a dá se dobře doplnit jakoukoliv zeleninou. Navíc potěší pomyšlení, že je opravdu přínosem ke zdravějšímu stravování.

Jen nevím, kde se vzala v původním názvu ta tresčí játra. Nepřipomíná je vůbec ničím, takže díky za ten otazník v názvu i za sympatický komentář.

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. března 2009 v 23:17 | Reagovat

11 - Alauda

Tak to máme na věc naprosto stejný názor :o) Po tresčích játrech ani stopy, přesto je svou chutí zajímavá. Mám ráda vůni osmahnutého droždí, tak jsem nápad s přidáním tofu ocenila.

13 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 28. března 2009 v 10:41 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že již dost pamatuji, tak jsme často vařili něco à la... Některé suroviny nebyly k mání, na jiné jsme zase neměli prostředky. Ale zásadně jsme tomu říkali celerová pomazánka nebo pomazánka z rybího filé. Většinou to bylo docela dobré. Ale nepochopím, proč dnes servírka v restauraci na dotaz, zda jsou ty těstoviny skutečně s kraby nebo se surimi tyčinkami, odpoví: "Jak já to mám vědět? Já to jenom nosím!" Hádejte, jestli jsem si je objednala! :-))

14 jednorožec jednorožec | 28. března 2009 v 12:47 | Reagovat

Moc hezký blog. Škoda, že nemám svůj, hned bych na něj tady upozornil. ;-)

Zajímavé théma - náhražky. Určitě by vydalo na disertační práci! Moje máti (od které jsem se učil vařit) měla různé "vychytávky" z války, kdy prostě některé suroviny nebyly. I v Anglii za WWII, a ještě dlouho po válce, byly potravinové lístky a existovaly recepty na "mock" to, či ono, vydávané vládou. Ježí se mi z toho vlasy.

Na druhé stránce prakticky neexistovala otylost!

Malá kritická poznámka nakonec: Jak asi velké jsou "kostky"? Dlažební, nebo cukrové? Co je to "Vegeta" a čím jí v cizině případně nahradit?

(Šárko, doufám, že už mě znáte natolik, abyste věděla, že to myslím dobře!)

15 Bali Bali | Web | 28. března 2009 v 13:19 | Reagovat

A co falešná svíčková? Včera z ní byl biftek na véču, ale byla jsem upozorňována, že to bude asi tvrdé. Nebylo ;-)

"Humrovou" pomazánku jsem milovala. Asi bych ji milovala i teď, ale už není tak dobrá.

Tresčí játra si občas neodpustím, jsou dokonce zdravá ;-)

Přemýšlím jestli doma nahrazujeme suroviny něčím "jakoby".

Zatím mne nic nenapadá.

16 Lieselotte Lieselotte | E-mail | 28. března 2009 v 13:41 | Reagovat

Dobrý den Šárko, pravidelně navštěvuji Vaši stránku, kterou mám v záložkách. Už mnoho receptů jsem vyzkoušela a výsledek byl vždy dobrý.

Vařím pravidelně falešnou dršťkovou polévku a to z hlívy ústřičné, i z kotrče,který jsem v loňském roce našla. Pěkný den Lotte

17 Coco-choc Coco-choc | Web | 28. března 2009 v 20:41 | Reagovat

Když vidí člověk Váš blog, tak má hned hlad. Líbí se mi, jak jste inovativní a nejen z těchto stránek (mám na mysli i Vaši velmi "chutnou" kuchařku) čiší, jak Vás jídlo baví... Toť drobný kompliment a teď k tématu. Myslím, že vločkové karbanátky jsou notoricky známá a už jsem jimi oklamala řadu masožroutů :-)

18 Ferda Ferda | 28. března 2009 v 22:00 | Reagovat

Kdo ma proboha cas na tak slozite vareni? Ja radeji varim dobroty s Jirim Babicou. Ze surovin po ruce, kvalitne ale hlavne rychle.

19 sigrid sigrid | 28. března 2009 v 23:49 | Reagovat

Na falešné věci si taky nepotrpím a je jedno, jestli v kuchyni nebo v přátelství, v životě, v umění, v profesi.

Ovšem moje babička, skrz naskrz poctivá ženská, vařila beze studu falešnou želví polévku a byla to pochoutka. Tuším recept na ni uvádí i paní Sandtnerová a ta taky vařila z gruntu poctivou kuchyni ;).

20 Tea Tea | 29. března 2009 v 15:37 | Reagovat

Také marně přemýšlím, kde se v tom názvu vzala tresčí játra. Kdyby tam byla aspoň sardelová pasta. :-) Tofu nemusím, z těchto podivností snesu spíše sojové maso nebo tu bílkovinu s příšerným jménem Šmakoun. :-)

Kamarádka mi kdysi říkala, že dělá polévku falešnou mozečkovou. A já, protože se cítím být mnohem zdatnější kuchařkou, než ona (ha ha), nechtěla jsem přiznat, že nevím, která to je. No a když mi začala důležitě popisovat jíšku a do toho vajíčko, tak už jsem byla doma. U nás je to prostě jen jíškové kapání. A paní lesní v Kájovi Maříkovi vařila "falešnou rybí" - zeleninová s krupicí. Některé falešné věci nejsou špatné, ba i výborné, ale je třeba je nazvat pravým jménem a ne schovávat surimi za krabí koktejl, drůbeží žaludky za falešné šneky, hlívu za dršťky. Proč se nenapíše rovnou "koktejl ze surimi tyčinek, drůbeží žaludky v té a té úpravě, polévka z hlívy ústřičné ", atd. To nešťastné hledání podobností s něčím, co jaksi honosněji zní, mi vůbec nesedí. Jo a ještě falešné ústřice, to určitě také znáte. A už mě nic nenapadá....:-))) Tresčí játra miluju a vůbec se jim nebráním. Nikdy nesním celou krabičku, takže ani ta kalorická hodnota není tak hrozná. Navíc jsou velmi zdravá, protože je to přímo zásobárna rybího tuku.-

21 Tea Tea | 29. března 2009 v 15:43 | Reagovat

pokračování : moc jsem se rozepsala a useklo mě to, ale už to dokončím. Omlouvám se. :-)

... tuku.- vit. A,D. Treska prý nehromadí tuk v mase (proto je tak dietní), ale zásobarnou energie (tuku), jsou pro ni právě játra. Myslím, že dnes je osud jedné plechovčičky zpečetěn, když už jsem se tak rozpovídala....:-))

22 Jindra Jindra | E-mail | 29. března 2009 v 16:33 | Reagovat

Tresčí játra miluju, ale nesmím je, tak si dělám pomazánku z tofu, bude určitě mňam a ty játra si budu představovat.

23 evča evča | E-mail | 29. března 2009 v 18:46 | Reagovat

Tak se hlásím k milovníkům tresčích jater- čerstvý chleba pomažu máslem, přimáčknu okapaná játra a posypu jemně nakrájeným pórkem nebo cibulkou; jednou za čas je to skvělá nedělní snídaně.

Pomazánka z tofu může být dobrá, ale  přiznávám, že jsem ji nezkoušela. Nicméně, než něco zavrhnu, tak to vyzkouším. :-)

Co se týká falešnosti napadá mě, že před mnoha lety koloval recept na smetanu ke šlehání a taky pařížskou šlehačku.

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 20:54 | Reagovat

Rybíz jako brusinky zavařuji dosti úspěšně.

Falešná dršťkovka z hlívy nebo masáků je také výborná. Z falešné svíčkové vařím dosti často a ráda. Falešné tiramisu čas od času udělám, obzvlášť, když je pro hodně strávníků )to bych se asi nedoplatila). Ovšem originál je originál. Ale musím říci, že to falešné (pomazánkové máslo, šlehačka, jinak ostatní ingredience byly marsala či amaretto, silná káva, kvalitní piškoty...), chutnalo i Italům a lidem, co pracují pro italskou firmu a jsou zvyklí na "originál". :-)

Úplně nejlepší je, když vám ten zaručeně pravý humrový (krabí) koktejl přinesou s kopečkem sladké šlehačky ve spreji, s vanilkovou příchutí. Také jsem ho už posílala zpět do kuchyně -jako hloupý vtip.

Jinak koukám, Šárko, že se Ti blíží milionek! Gratuluji!!!:-)))

25 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 20:55 | Reagovat

jednorožec: vegeta je směs sušené zeleniny, bylinek a soli. V lepším případě bez glutamátu. třeba Vegi-vegi.

Jugoslávskou Podravku znáte? Tak to je něco na ten způsob.

26 jednorožec jednorožec | 29. března 2009 v 23:36 | Reagovat

25: Aha, už mi to myslím někdo jednou vysvětlil, ale že to tu není k mání a já s tím nepracuji, tak jsem to zapomněl. Měl jsem za to, že je to něco tekutého a v duchu jsem to nahražoval Worcester Sauce. Ta obsahuje ančovičky, takže by to k tomu falešnému moři šlo.

Pravá tresčí játra miluji - zde se ale nevidí, vozím si je z Čech, země bez moře a tresek!

27 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 23:42 | Reagovat

Myslím, že jsme o Vegetě debatili zrovna spolu. :-)))

Zvláštní, že se v UK tresčí játra neseženou.

Také je mám ráda, po dlouhé době jsem z nich dělala na Silvestra chlebíčky. Dostala jsem dvě balení jako bakšiš. je to tedy bomba, ale ta chuť!

Ovšem tofu ala tresčí játra také zní dobře. Rozhodně je to dietní a odlehčené postní jídlo.

Tofu mám ráda, kupuji ho, když chci dělat čínskou polévku, ale většinou půlku sním jen tak. A uzené tofu je také dobrůtka. :-)

28 Pivli Pivli | E-mail | Web | 29. března 2009 v 23:44 | Reagovat

Šárko: čím jsou ty chlebíčky ozdobené? Sušenými rajčaty? Marně nad tím přemýšlím...

29 Kytka Kytka | 29. března 2009 v 23:59 | Reagovat

28: Mě to připadá jako ančovičky.

30 Zdenek Zdenek | E-mail | 30. března 2009 v 7:47 | Reagovat

Milá Šárko, registruji zřetelný posun od "vepřových orgií" k veganské stravě. ;-)

Podobnou pomazánku dělám už roky. Dávám tofu -přírodní nebo uzené či marinované, olivový olej, hodně česneku a miso pastu nebo sojovku - vse se do hladka rozmixuje. Namazané na celozrnnou veku a pokladené zeleninou (rajčata, nebo paprika, anebo pouze plátky cibule) je lahůdka. Alespoň pro mne. ... tak mne napadlo, že kdybych použil místo oleje jemně rozemleté lněné semínko, podstatně bych to vylepšil.

Mailem Vám pošlu nějaký dobrý, vyzkoušený a osvědčený recept.

ZP

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:19 | Reagovat

13 - Jenoféfa

Taky si myslím, že osoba roznášející jídlo by měla být prodlouženou rukou kuchaře a dokázat zodpovědět všechny naše dotazy. Mělo by být poznat, že v restauraci jsou všichni jeden tým. Bohužel takových neinformovaných "jídlonosičů" je všude pořád plno.

Proti pokrmům á la taky nemám námitek, protože pamatuji dobu, kdy bylo opravdu nesnadné vařit jinou kuchyni. Přesto lidé chtěli poznávat nové chutě, tak improvizovali a kupodivu vzniklo dost chutných kombinací, které se v naší kuchyni ustálily a vzpomínáme na ně v dobrém. Jde jen o to, aby název jídla byl průhledný a nenavnadil nás na něco, co nám není schopen dát. Je mi jasné, jak to s tím tvým krabem a těstovinami mohlo dopadnout :-)

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:26 | Reagovat

14 - jednorožec

Bylo obdivuhodné, jak dokázaly dříve šikovné hospodyně z mála navařit naprosté zázraky!

Kritika je namístě, protože jsem váhu neuvedla :-) Standardní kostka tofu na našem trhu má 200 g, tzn. použila jsem 400 g - hned to doplním do výčtu ingrediencí rovnou v receptu :-) Vegeta je kořenící směs, jak už napsala Pivli (komentář č. 25).

V podstatě je to stejné, jako bývalá jugoslávská Podravka, kterou pamatuji už z dětství. Směs sušené zeleniny, bylinek a soli. Polepším se ;-)

33 Pivli Pivli | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:34 | Reagovat

29. a jooo, to budou ančovičky! :-)))

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:34 | Reagovat

15 - Bali

Falešná svíčková je skvělá (hlavně když zohledním poměr k ceně :-) Nedávno jsem i já dělala svíčkovou na smetaně právě z falešné svíčkové a nemohla jsem masu vytknout vůbec nic. Po naložení a obvyklém upečení bylo měkké, zkrátka jedním slovem parádní. Pravou svíčkovou si nechávám fakt jenom na bifteky a ze špiček si udělám můj milovaný stroganoff :-)

V dobách žití "venku" si nepamatuji, že bych někdy měla nápad něco něčím nahrazovat. To je fakt :-) Všude jsou báječné čerstvé suroviny, tak by to byl hřích. Dobroty z moře ovšem lovím nejčastěji ve svém mrazáku a moc mi chybí nakupování na rybím trhu a na pořádné tržnici! To kouzlo nakupování do proutěného koše je pryč! Všechno si pěkně ohmatat, přivonět, vybrat si ty nejlepší kousky a těšit se na to, až poklady z trhu přinesu do kuchyně. Ještě že mám alespoň tu svou zahradu, která mi to trošku kompenzuje (ale práce na zahradě je dřina :-)

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:37 | Reagovat

16 - Liselotte

Dršťková polévka z hlívy ústřičné nebo kotrče je vážně dokonalá věc! Tak na tento skvost "falešné kuchyně" jsem si hned nevzpomněla, ale nelze ho opomenout. Hlívu mám moc ráda, tak sem tam z ní i něco uvařím. Kotrče jsem našla loni, ale než tu kudrnatou houbu tisíce záhybů a zákoutíček člověk umyje, tak se u toho pěkně zapotí :-) Ta námaha ale stojí za to!

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:43 | Reagovat

17 - Coco-choc

Díky za milý kompliment :-) Vločkové karbanátky jsem ještě nikdy nezkoušela, ale dost jsem o nich slyšela. Asi budu muset udělat domácí experiment. I když v nich není maso, umím si představit, že vločky jsou také mistrem chuťových převleků a nasají do sebe přesně takovou atmosféru, kterou jim správnou volbou koření a dalších ingrediencí připravíme. Až najdu nějaký zajímavý recept, pustím se do toho. Díky za dobrý tip ;-)

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:51 | Reagovat

18 - Ferda

Když si představím, že existuje kuchařský bůh a kuchařské desatero ... pan Babica musí být ateista!

Jestli jsem tu jeho show dobře pochopila, tak pan Babica nefunguje jako kuchař, ale jako iluzionista v kuchyni, který má za úkol naučit nás v rekordním čase nasytit žaludek a neztrácet čas vařením, natož podle standardních a osvědčených receptur a pravidel.

Nerada jsem vás tady zdržela :o) Jsem ráda za tento komentář, protože jsem pochopila, že s panem Babicou toho nemám moc společného a tím jsem potěšena ;-)

38 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 10:56 | Reagovat

19 - sigrid

No jasně! Kouzlo falešných věcí je v poctivém přístupu :-) Falešnou želví polévku jsem jedla a musím říct, že mi chutnala lépe než ta opravdická, kterou jsem měla možnost ochutnat. Vlastně v tom nebylo moc rozdílu. Když se prolistují staré kuchařky, najde se mnoho dobrých "falešných" receptů. Třeba notoricky známá receptura: květák jako mozeček.

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:03 | Reagovat

20 - Tea

Zalovila jsem v netu a našla původ receptu na falešná tresčí játra tady:

http://www.terno.cz/cesky/informace-o-sortimentu/informace-o-bio/recepty-na-vareni.html?biorecept=tofu-na-zpusob-tresnich-jater

Díky za další nápad na falešnou rybí polévku, kdy krupice pěkně nahrazuje rybí jikry :-) Rybářům se to určitě nelíbí, ale když není na polévku "jikrnáč", krupice to za něj zařídí a polévka vůbec nemusí být špatná. Já si myslím, že staří čeští kuchaři a kuchařky jsou MISTŘI improvizace na slovo vzatí :-)

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:05 | Reagovat

22 - Jindra

Takovou dietní představu naše tělo jenom ocení :-) Já tresčí játra taky miluji, ale po pravdě řečeno mi po nich nebývá dobře, proto jsem si už dost dlouho krabičku jater neotevřela, ale v domácích zásobách mi nikdy nechybí.

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:08 | Reagovat

23 - evča

Tresčí játra na dobrém chlebu s máslem jsou delikatesní. Ještě bych je trochu pokapala citrónovou šťávou a zatočila nad jejich osudem pepřovým mlýnkem :-)

Pařížská šlehačka je opravdu dobrý vynález! Ta její tmavá barva je provokující ;-)

42 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:16 | Reagovat

24 - Pivli

Rybíz jako brusinky jsem chutnala od mé sousedky a musím říct, že své kouzlo ta sklenka zavařeniny měla. V každém případě se to hodí ke zvěřině i ke svíčkové, protože rybíz tomu dává tu správnou pikantnost. Ona tam přidává i trochu rumu, jen nevím zda je to pro tuto recepturu běžné nebo je to její zlepšovák :-)

Tvé tiramisu bylo opravdu dobře prověřené :-) Šlehačka ve spreji je zbraň hromadného ničení. Jednou jsem přemýšlela o tom, k čemu by tak bylo dobrá a došla jsem k závěru, že snad jako sladký holící krém na nohy by mohla obstát :-)

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:18 | Reagovat

25 - Pivli

Díky za představení Vegety! :-)

Miliónku jsem si všimla a beru to jako velkou událost :o) Je obdivuhodné mít tolik čtenářů, když na netu je takové množství adres. Budu muset všem poděkovat!

44 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:25 | Reagovat

28 - Pivli

Čím jsou ozdobené chlebíčky? Fotky jsou nic moc, to je pravda. Ozdobu na chlebíčky jsem vymyslela takhle, viz. níže:

Zasteskne-li se vám po slané chuti moře, nechte vyplout z plechovky sardelky. Na vlnkách z pomazánky jim to bude slušet a atmosféra mořského pobřeží je tu.

45 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:27 | Reagovat

29 - Kytka

Taky že to jsou štíhlé holky ančovičky :-) Nevím proč, ale doma mám nadlimitní zásoby této rybí specialitky.

46 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:32 | Reagovat

30 - Zdenek

Snažím se jednat i myslet zdravě, té naší české stravě to jenom prospěje :-) I když neobcházím ani téma klasické české kuchyně, protože bohužel podíl masa v ní hraje téměř hlavní roli, ale už se to pomalu zlepšuje a k mání jsou růzdné druhy výtečné zeleniny. Kdo hledá elixír mládí, v mase ho nenajde :-) Na toto téma jsem zrovna připravila přílohu k časopisu DIAstyl, která je momentálně v prodeji. Zdravé lehké stravě dávám zelenou. Za dobrý a vyzkoušený recept předem díky :-)

47 jednorožec jednorožec | 30. března 2009 v 11:32 | Reagovat

Falešná želví (mock turtle soup) nahradila pravou polévku v 18tém století. Želvy byly šíleně drahé a polévka se podávala spíš jako okázalost, než kvůli chuti. "My si to můžeme dovolit, heč!"

Falešná se dělá např z telecí hlavy.

Faleš se neomezuje jen na pokrmy (pamatuji z Čech salám skutečně zvaný Imitace). Plastické hmoty nahrazující dřeva, textilie, kožešiny a usně. Z ampliónu známé 'hlásání': "...opravuji, našla se bunda z koženky."

Těsně s napodobováním souvisí tzv. vata, výplně, vycpávky, bulking. Injektáž vody do masa, skoro bezmasé uzeniny, atd. atp.

Lidská žádost "za málo peněz co nejvíce muziky" by opravdu asi poskytla víc než dost materiálu pro samostatnou studii.

48 Gabriel Gabriel | E-mail | Web | 30. března 2009 v 11:41 | Reagovat

"Falešná tresčí játra" -sranda. Asi treba skúsiť. Ale ako ste povedala originálne tresčí játra asi nič nenahradí.

49 jednorožec jednorožec | 30. března 2009 v 11:48 | Reagovat

Re: za málo peněz co nejvíce muziky

Ještě zde musím zmínit jeden nešvar, který mi v UK zvedal mandle od samého počátku mého pobytu: Obaly (packaging) předstírající, že je v nich více, než ve skutečnosti. Konkrétně: falešná dna, nekolik centimetrů od spodního okraje. Zbytečně tlusté stěny a přepážky v bonboniérách.

Výčet není úplný, ale snad víte, o čem mluvím.

Grrrrr!

50 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 12:08 | Reagovat

47 - jednorožec

Za málo peněz co nejvíce muziky je opravdu velké téma, které řádí kolem nás jako mor! Člověk má pocit, že jsme jen pouhou imitací doslovného překladu homo sapiens :-)

Injektáž vody do masa je dokonalé zvěrstvo a mega podvod na zákazníka. Nad tím nepřestávám kroutit hlavou.

51 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 12:09 | Reagovat

48 - Gabriel

Trochu legrace do kuchyně patří, protože humor je přeci to nejlepší koření :-)

Nic naplat, játra z tresky to nejsou, ale jíst se to dá.

52 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 12:13 | Reagovat

49 - jednorožec

Obaly umí nalákat, to je fakt :-) Navíc když jsou umocněny mediální reklamní nasáží. Jogurty, ve kterých tonou exta velké kusy ovoce, čistící prostředky co samy čistí na jeden pohyb i stoletou špínu, kosmetické krémy co zastaví čas :-) Smí se vůbec takhle lhát a klamat?

53 Zdenek Zdenek | E-mail | 30. března 2009 v 12:28 | Reagovat

Hledal jsem neco uplne jineho a hle, dalsi pomazanka z tofu: http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3059

54 Mandarinka Mandarinka | 30. března 2009 v 12:45 | Reagovat

Šárko - rybíz s rumem je jedna z variant, potvrdila bych slova o zlepšováku. Je to skutečně chutnější a pikantnější než klasika.

Ovšem brusinky jsou holt brusinky a výtečná je taky klikva bahenní alias "mechovky". Možná to jako jihočeška znáte - klikva roste v močálech a bažinách.

55 Pivli Pivli | E-mail | Web | 30. března 2009 v 13:11 | Reagovat

Klikvový kompot jsem dříve kupovala, byl k sehnání  v takové nižší plechovce.

Do rybízu ala brusinky také přidávám tuzemáček. :-)))

56 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 13:55 | Reagovat

53 - Zdenek

Taky dobrý tofu nápad! - na odkaz jsem koukla, díky.

Měla jsem zrovna doma kus marinovaného tofu, které je skvělé a není potřeba s ním cokoli dělat. S tmavým pečivem a rukolou si sedlo do noty a zahnalo mi hlad :-)

57 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 14:00 | Reagovat

54 - Mandarinka

Ve zdejších lesích jsem klikvu objevila na mokřinách mezi třeboňskými rybníky. Bylo jí jen tak do dlaně, o zavařování nemělo smysl přemýšlet, ale i tak jsem tím byla potěšena. Tenkrát jsem chystala takový severský recept na tresku a klikva se mi hodila k tématu :-) Recept jsem použila pro stolní kalendář na rok 2010, který se za pár měsíců objeví v prodeji. Čerstvá klikva je úžasně fotogenická, navíc moc výtečně chutná. Doufám, že i letos na ni budu mít štěstí a někde v lese se s ní potkám ;-)

58 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 14:08 | Reagovat

55 - Pivli

Tuzemáček je vynález :o))) Jeho vůně je nezastupitelná.

Klikvový kompot jsem už neviděla opravdu hodně dlouho. Loni jsem sehnala sáček s čerstvou klikvou a dělala zavařeninu k dušené šunce (někde tu mám na ni i recept). Přiznám se, že na dobrých brusinkách nešetřím a zásobím se finskými, ručně česanými. Ve Švýcarsku stojí 1 velká sklenice 850 g cca 27 CHF. Jsou naprosto luxusní, nepřeslazené. Nedávno jsem si koupila sklenici od českého výrobce a měla jsem pocit, že konzumuji přeslazenou marmeládu. Musím říct, že rybíz á la brusinky od sousedky jsem hodnotila kvalitativně výš :-)

59 Coco-choc Coco-choc | Web | 30. března 2009 v 18:11 | Reagovat

36 - DolceVita

Ráda bych napsala receptík, ale já vařím většinou všechno od oka a navíc neustále základní recept "vylepšuju" o aktuální nabídky mé ledničky. Do svých vločkových karbanátků dávám vždy samozřejmě vločky (které se musí namočit do vody - a jelikož nevím množství - musím přebytečnou vodu slít a vločky vymačkat), spousty nastrouhaného sýra (výbornou obměnou je uzený), česnek, majoránku, vejce, sůl a zahušťuji strouhankou. Pak ráda přidávám na olivovém oleji osmahnutý pórek nebo nahrubo nastrouhanou mrkev. Těsto spojím dohromady a opeču. U těchto karbanátků nemusíte mít strach, že když se dostatečně nepropečou, bude vám po nich špatně:-)

60 Ferda Ferda | 30. března 2009 v 21:57 | Reagovat

an Babica vytvari nezapomenutelne kuchynske kreace. Nejvic mne zaujal salat s oepecenymi platky krupaku. Na talir navrsil temer vsechno zelene se zeleninou, vcetne rajcat, mrkve, papriky, petrzele, celeru, zeleneho salatu, cinskeho salatu, cinskeho zeli, ledoveho salatu, ruccoly. Vsechno navrsil dohromady jako kdyz pejsek s kocickou varili dort. Pak to polil zalivkou z rozmixovane brambory, oleje, octa, cesneku, cibule. A ve finale ozdobilplatky opecenho krupaku. Nezapomenutelne jsou nektere jeho hlasky jako "v Indii se mluvi indicky" nebo "tabasco je peprovy sauce". Je videt, ze si ani nedal namahu procestovat svet prstem v atlasu:-) V poslednim dile napr. jako ingredience pouzil dohromady houby a spenat. Nejsem zadny gourmet, ale budto si vychutnam spenat nebo houby. Dohromady mi to nepasuje. V jednom rozhovoru se chlubil, ze jeho manzelka doma dela rajskou omacku s vejcem a se syrem. Ten chlap musi mit kachni zaludek:-) P.S. Moje poznamka, ze nemam cas a proto varim s Babicou, byla minena v lehke nadsazce, ktera se stava s pokracujicimi dily tohoto mohykana ceske gastronomie cim dal tim tezsi ...:-)

61 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. března 2009 v 23:45 | Reagovat

60 - Ferda

Díky za vysvětlení, nepochopila jsem hned tu lehkou nadsázku :-) Jsem zvědavá, jak dlouho Babicovy dobroty v TV poběží. Sledovanost mu zvyšují hlavně nepřátelé jeho volného stylu v kuchyni, protože se u toho náramně baví :-)

62 Zdenek Zdenek | E-mail | 31. března 2009 v 7:21 | Reagovat

56: Šárka

Tofu je vděčná surovina a v lednici mi nesmí chybět.

I přírodní tofu se dá rychle převést na poživatelnou hmotu. Stačí rozdrtit vidličkou na talíři, přidat papriku (sladkou i pálivou), jemně nakrájenou cibulku, trochu olivového oleje a ochutit sojovou omáčkou (ale ne tou z Vitany Byšice :(). Neni to kdoví co, ale s celozrnným pečivem to chutná. ... a rozdrcené a obarvené kurkumou, prohřáté na pánvi vznikne visuální iluze smažených vajec; docela chutná teplá snídaně.

Přírodní tofu má tu výhodu, že mu lze dat snad jakoukoli chuť. Tak dobrou chuť.

63 Mandarinka Mandarinka | 31. března 2009 v 14:45 | Reagovat

Tak stolní kalendář 2010? Hmm. Bude představen na stránkách gurmánky, abych věděla (podle titulní stránky), co mám hledat? Až dosud jsem se totiž všem kalendářům s recepty zarytě vyhýbala. Ovšem tento bych si nerada nechala ujít.

64 vilemina vilemina | Web | 31. března 2009 v 16:39 | Reagovat

Mám ráda pomazánku drožďovou, takže přidat do ní tofu by problém nebyl, ale zdá se, že to není nutné...ale jeden recept na falešné matesy ze sójového masa fungoval - ovšem nejlíp, když se uvařené kostky, na plátečky pokrájené, smíchaly krom cibule a pepře i s olejem z pravých matesů...po proležení to bylo k nerozeznání, ale žádné jiné výhody v tom nehledejme (krom ceny?). Falešnou humrovou děláme z mrkve, ale říkáme jí mrkvová.   Rybíz a la brusinky je vynikající, široce použitelný a lepší než rybíz samotný. I guláš  z hub, dršťky z kotrče aj.,  proč ne - jak jsem to pročítala, myslím, že nejde ani o tu náhražku, ale o její přiznání - zda chcete někoho podfouknout, nebo chytře využijete nějakou surovinu v době nedostatku či drahoty...právě jsem uveřejnila recept na velšského králíka - a je to spíš vtip, než pokus někoho ošálit, prostě by se to mělo brát jako hra! A co pracny z tatranek. A nově - čokoláda z karobu, paštičky z fazolí. mléko ze sóji a oleje - a tomu říkáme zdravá strava.

Nejspíš se vždy jí vše, co je jedlé...v historické Zíbrtově Kuchařce za dob nedostatku je plno příkladů, od ježka po bršlici...

65 iveta iveta | E-mail | 31. března 2009 v 18:10 | Reagovat

Tak jsem ji právě dojedla. A rodina ji dostane na večeřoi. Jsem zvědavá na komentáře. :-) Když jsme otevřela dveře od baráku tak starší syn prohodil, hezky ti voní ta večeře. :)

Jen nevím, nevím proč, ale já nemusela zahušťovat šrobem s vodou. Je pravda, že sjme dala jen 230g tofu aještě k tomu bylinkového (bílé jsme neměla), a přehlédla jsme lžičky a dala 2 lžíce hořčice, ale i tak s emi to zdálo na pánvičce tak akorát, tak sjem vynechala vodu se škrobem.

Mě to chutnalo a to jsem tofu jedla snad poprvé v životě. :-)

66 iveta iveta | E-mail | 31. března 2009 v 19:57 | Reagovat

Tak večeře prý byla excelentní. :-) Myslím že i příště použiji to bylinkové tofu, nějak nemám potřebu zkoušet to s bílým, když vím, že to moc chutnalo.

Díky opět za další skvělý recept.

67 Helli Helli | 1. dubna 2009 v 15:23 | Reagovat

Dnes máme sice apríla a žertování je tudíž povoleno, ale dnešní miliontý návštěvník na těchto stránkách rozhodně žádný apríl není! Bohužel nemáš žádný příhodný výroční příspěvek, tak jsem ti své blahopřání napsala do rubriky Úvod do příspěvku o 100.000 návštěvnících. A gratuluji, Šárko!!!

68 vilemina vilemina | Web | 1. dubna 2009 v 15:42 | Reagovat

**************************************

Tak to se připojuji k miliónové gratulaci!!

*************************************

69 Helli Helli | 1. dubna 2009 v 16:27 | Reagovat

Omlouvám se za dezorientaci čtenářů, příspěvek o 100.000 návštěvnících je v rubrice O autorce blogu. Zbytek textu ale platí! :-))

70 Bali Bali | Web | 1. dubna 2009 v 19:13 | Reagovat

Gratuluji milionářce ;-)

71 Pivli Pivli | E-mail | Web | 1. dubna 2009 v 22:23 | Reagovat

Veliká gratulace!!!

Přeji ještě milióny spokojených a namlsaných čtenářů!!!

Prošvihla jsem ten "pravý" milión, koukám, že to frčí pořádnou rychlostí.

:-)))

72 Kytka Kytka | 1. dubna 2009 v 22:29 | Reagovat

Také se připojuji ke gratulantům.

73 jednorožec jednorožec | 2. dubna 2009 v 0:25 | Reagovat

64: recept na velšského králíka: Existuje Welsh Rarebit / Welsh Rabbit. Je to topinka s roztaveným sýrem, do kterého bylo přidáno pivo, hořčičná mouka,  paprika, Worcester sauce a tak podobně.

Váš recept, Vilemíno, je zajímavý; ale s originálním "velšským králíkem" má společný pouze ten chléb, nic víc!

74 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 9:57 | Reagovat

63 - Mandarinka

Kalendář je právě v tisku, hned jak budu mít výtisk na stole, tak si ho dovolím představit :-)

75 Pivli Pivli | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 10:01 | Reagovat

74. jéééé, těšíííím!!!

76 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 10:02 | Reagovat

64 - vilemina

Jak tak pročítám tvůj komentář se zmínkou o matesech, vzpomněla jsme si na recept na falešné matesy z hub. Ty opravdu mohu s klidným srdcem doporučit všem milovníkům matesů :-) Vlastně jsem tento recept připravila a nafotila i do zmiňovaného kalendáře, protože když je pořádná houbařská sezóna, kdy o houby není nouze, je to dobrý způsob, jak se s houbařskou nadílkou mistrovsky vypořádat a naložit si pár sklenic hub, které chutí opravdu připomínají matesy. Zrovna dnes jdu chystat recepty do nového čísla houbařského časopisu, není vyloučeno, že tam recept přihodím! Díky za velmi inspirativní komentář ;-)

77 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 10:06 | Reagovat

65 - iveta

Tak na první seznámení s tofu to byla pěkná receptová premiéra :-) Zvláště když to tak pěkně vonělo. Když se smaží droždí, opravdu to příjemně voní. Já proti tofu taky nic nemám, vyzkoušej třeba někdy marinované nebo uzené. Nakrájet si ho do zeleninového salátu není špatná volba. Zvláště když je tu to neúprosté období, kdy všichni chtějí hubnout do plavek a schazovat zimou nastřádaná kila :-) Dnes jedu kolem místní bioprodejny, tak si domácí zásoby doplním i o tofu!

78 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 10:09 | Reagovat

Helli, vilemína, Bali, Pivli, Kytka :o)

DĚKUJU i za váš čas !!! ... protože jinak by nebylo proč gratulovat :-)

79 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. dubna 2009 v 10:21 | Reagovat

73 - jednorožec

Welsh Rabbit!, vždycky jsem si říkala, že někdy tuto recepturu vyzkouším. Našla jsem ji v domácím archivu, novinový výstřižek založený ve staré kuchařce: 4 silné toasty bez kůrky, 250 g strouhaného sýra, 60 g másla, 1,5 dl piva, 1 lžička hořčice, 2 žloutky, půl lžičky mleté sladké papriky, pár kapek Worcesteru. Vše roztavit v kastrůlku, ale nevařit :-) Budu muset vyzkoušet, jak to chutná!

Včera jsem z auta počítala na poli poskakující divoké králíky/zajíce? - a nemohla se dopočítat, kolik jich tam pobíhalo. Neklamný symbol jara. Mohlo by se to umocnit i tímto receptem!

80 Kytka Kytka | 2. dubna 2009 v 16:18 | Reagovat

Jinak k receptu: Pomazánka je dobrá, věřím, že když ji někdo nejmenovaný nepřipálí, jako se to stalo u nás doma,  bude ještě lepší. Jinak k tofu: jaký druh používáte? Já zkusil takové to co je běžně k dostání a nechutnalo mi to jinak než v uzené variantě a potom jsem objevil v asijském obchodě Arirang v Praze jinej druh - je balené v tetrapakových krabičkách a daleko jemnější (mají tři druhy, já kupuju "extra firm" tedy ten nejpevnější druh a přitom je stále daleko měkčí a jemnější, než to co je tu běžně k dostání ve zdravých výživách. A to mi docela chutná.

81 Terezka Terezka | Web | 2. dubna 2009 v 21:28 | Reagovat

Šárko, gratuluji k tak parádnímu číslu a přeji další a další spokojené čtenáře.

A děkuji :-)

82 jednorožec jednorožec | 4. dubna 2009 v 0:20 | Reagovat

79: Šárko, já "welšského králíka" znám také pouze z receptů! [Blush, blush! Předstírané rdění se studem.]  :-)

Ale normální "cheese on toast", tj strouhaný sýr na plátku chleba, předem pomazaném hořčicí, nebo rajčatovou pastou a pak strčeným pod grill, až sýr bublá, je u nás takřka na týdenním pořádku.

83 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2009 v 11:22 | Reagovat

80 - Kytka

Kde se smaží droždí, tam není radno odcházet :-) Dobře zásobený asijský obchod nikde poblíž nemám, tak jsem se spokojila s tofu, které je běžně k dostání. Jsem na jeho chuť zvyklá a celkem mi sedí, ale rozhodně vyzkouším při první příležitosti i opravdové asijské tofu v tetrapakových krabičkách. Originál bude určitě nedostižný a větší jemnost chuti mu jenom prospěje. Díky za tip!

84 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2009 v 11:23 | Reagovat

81 - Terezka

Díky ;-) Byla jsem poněkud zaskočena, ale je to hezké číslo.

85 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2009 v 11:25 | Reagovat

82 - jednorožec

Na takovém zapečeném chlebu se sýrem a pikantní hořčicí se nedá absolutně nic zkazit :-) Na něčem podobném bych dokázala přežít asi hodně dlouho. Chleba, sýr a hořčice, to jsou velmi dobří spojenci a moji oblíbenci :-)

86 red bottom shoes red bottom shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:48 | Reagovat

Quite interesting arguments made but have you been discovering the same complications that IE 8 shows in your blog format?.
http://www.shoesgreat.com/

87 plus size ball gowns plus size ball gowns | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:50 | Reagovat

Q. How do you tease fruit?

88 plus size cocktail dresses plus size cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:21 | Reagovat

Q. What would you call two banana skins?
http://www.threedress.net/

89 2013 prom dresses 2013 prom dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 7:54 | Reagovat
90 christian louboutin boots christian louboutin boots | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:21 | Reagovat

Q. How did the farmer mend his pants?
http://www.shoesfloor.com/

91 Vojta Vojta | 28. října 2014 v 22:41 | Reagovat

Zdravá varianta to rozhodně není :-), ale nápad dobrý

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama