Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

V cukuletu máte omeletu

10. února 2009 v 13:15 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
Dost bylo masa, je čas na zeleninu. Co třeba růžičková kapusta? V cukuletu máte hotovou omeletu. Jestli máte pro chutnou kulatou kapustu slabost, bude se vám hodit i recept na zapékanou dobrotu, kvůli které nemusíte krom kapusty nic shánět. Na všechno stačí jen obyčejné suroviny, které najdete doma ve spíži. Brambory, cibule, česnek, vejce, feta sýr (kvůli němu do obchodu vyběhněte, protože jídlu dodá šmak i trochu té parády), a pěkné pevné kulaté kapustičky, kvůli kterým jsem se obtěžovala jít vařit.

(Kdo nemá kapustu rád, ten ji jednoduše z receptu vypustí, protože to funguje i bez ní)

Zimní kapustová omeleta z trouby
  • olivový olej
  • 3 cibule střední velikosti
  • 5-6 syrových brambor velikosti slepičího vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • růžičková kapusta, matematicky vzato - 20 ks by mělo stačit)
  • feta sýr, stačí 100 g jen tak na ozdobu
  • 6 vajec (držte poměr "kolik brambor, tolik vajec)

V silnostěnné větší pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme cibuli krájenou na klínky a kostičky syrových brambor. V této fázi nesolíme, jen pěkně převracíme v oleji, aby se brambory osmahly ze všech světových stran.
Krájet můžeme na centimetrové kostky. Proces opékání odhaduji určitě na 10 minut. Mezitím uvaříme kapustičky ve slané vodě. Odstraníme všechny svrchní povadlé lístky a vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Vybereme, propláchneme pod studenou vodou a necháme je prochladnout.

Když je vše osmahnuto, přidáme i kapustičky, krátce společně prohřejeme a teprve nyní lehce osolíme, opepříme a horkou směs přemístíme do zapékací nádoby, kterou nemusíme vymazávat. Omeletovou směs rovnoměrně rozprostřeme po celé nádobě. Rozšleháme vejce, která osolíme a vlijeme do zapékací mísy na horké brambory s kapustou. Přidáme i kostičky feta sýru, pokud ho máte rádi. My jo! :-)

Nyní si dáme 10 minut pauzu a takto připravenou omeletu necháme netknutě ležet. Tento čas klidu je důležitý právě pro vejce! V horké směsi se nám zlehka srazí a protečou do každé skulinky mezi všemi opečenými kousky kapustiček, brambor a cibulky. Nemíchejte za žádnou cenu a rozpalte troubu na 180 °C. Až když máme jistotu, že je trouba dostatečně horká, šoupneme omeletu do tepla, kde pečeme cca 30 až 35 minut. Pokud pečeme v keramické zapékací nádobě, rovnou z trouby servírujeme na stůl. Nechte ji zlehka prochladnout, bude se vám lépe krájet.

Co jinak podniknout s růžičkovou kapustou?
Určitě je toho dost a dost. Přihraji vám pár tipů, třeba na ... Salát bez salátu

A jeden kapustičkový přídavek pro ty, co ještě nemají téhle zeleniny dost. A ještě jeden pro kapustové mlsaly.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 viki viki | Web | 10. února 2009 v 14:25 | Reagovat

Šárka to je luxusne luxusná omeleta! Najmä tá dozlatova opečená feta musí chutiť v kombinácii s kapustičkami famózne. Vajíčko všetko krásne prepojí --- na poslednej fotke to vyzerá ako veľmi bohatý koláč. Bože, hneď by som si dala hlt! I keď včera mi kapustičky oblažovali chuťové poháriky. Aj Tvoj šalát vyzerá neuveriteľne chutne ---toľko nádherne jednoduchých variácií na tak často zanedbávanú zeleninu...

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. února 2009 v 14:48 | Reagovat

1 - Viki :-)

Když dáme hlavy dohromady, tak kapustičky vyzvedneme do gurmánského nebe. Díky tobě jsem zalovila ve své paměti a zpracovala pár fotografií z mé nedávné večeře. Šla jsem jednou kolem regálu s kapustičkami, které tak krásně vypadaly a byly za neuvěřitelně podhodnocenou cenu 1/2 kg za rovných 5.00 Kč. Bylo mi jich líto, že ani tak se nestaly středem pozornosti nakupujících a větší odbyt měla mražená zelenina. Už za volantem jsem přemýšlela, co s nimi provedu, aby to bylo honem rychle na talíři :-) Zajímavé je, že rozvařenou růžičkovou kapustu v polévce ráda nemám ... ale jinak je to skvostná zelenina.

3 Papaja Papaja | Web | 10. února 2009 v 14:49 | Reagovat

Šárko,

ani jsem nestačila napsat k haluškám, jak moc je mám ráda, a už je tady další dobrota!

Dostatek cibule a brambory - už to mi stačí ke štěstí. Ráno jsem se namlsala u Viki a teď tohle. Já jsem loni dělala takové:

http://mlsnakocka.blog.cz/0803/zapecena-ruzickova-kapusta

Ta kombinace: brambory +  sýr + kapustičky je super!

V té kulaté formě je to bezva :-)))

P.

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. února 2009 v 14:57 | Reagovat

3 - Papaja :-)

Keramického nádobí doma není nikdy dost. V této formě se toho už upeklo, že to nejde ani vyjmenovat. Je úžasná. Koupila jsem ji ve Francii před neuvěřitelnými 7mi roky a ten věk na té formě opravdu vidět není :-) Je stále jako nová a vrásky nemá (nesnáším keramické nádobí, kterému začne praskat glazura - nechala jsem se na pár drahých kousků nachytat).

Tvůj receptík je k sežrání!

Ještě jsem nestihla napsat pokračování, jak zatočit se zbylou brynzou a nechala jsem se zlákat receptem u Viki a sáhla do svého archivu. Stejně jsem měla v plánu receptík na blog hodit, protože jsem ho někomu slíbila a jako vždy to nestihla v termínu :-) Růžičková kapusta není žádná Popelka a zaslouží si trochu té pozornosti. Díky za odkaz na tvou recepturu, přidám ji do článku.

5 Bali Bali | Web | 10. února 2009 v 15:40 | Reagovat

Se asi urůžičkuju, kam kouknu, tam se to kutálí :- )))

Zítra nebo pozítří se na to taky chystám. (podle nálady a chuti)

Ještě nevím přesně jak, ale pár nápadů už mam.  Buď pujde do quiche nebo k rybce. No, ta omeleta by taky nebyla marná! Rozhodnu se až ráno ;-)

Dnes byla chuť na lilek podle mého manžela. No a jak to dopadlo? Když je na něco chuť, tak se to prostě uvaří. Máte li někdo chuť, můžete si dát tady:  http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/lilek-la-jean.html

6 Pivli Pivli | E-mail | Web | 10. února 2009 v 16:35 | Reagovat

To je parádní omeletka!

Růžičkovou kapustu miluju! Hovězí polévka bez kapustičky (nerozvařené) to není ono. A v kombinaci s kaštany je to božský pokrm. Jenže u nás doma mám kapustičku ráda jen já. takže bych si omeletu musela uklohnit pro sebe. :-(

7 Lenka Lenka | Web | 10. února 2009 v 16:35 | Reagovat

Tak u nás bude omeleta bez kapustiček :D ale feta sýr tam šupnu určitě. Mňam

8 viki viki | Web | 10. února 2009 v 16:43 | Reagovat

Šárka, ja ich tiež v polievke nemusím --- úplne tak stratia svoju štruktúru, farbu, vitamíny a hlavne chuť je taká matne-púdrovo-rozvarená :-)  myslím, že najchutnejšie sú pripravené v pare alebo zľahka blanšírované.

9 Papaja Papaja | E-mail | Web | 11. února 2009 v 10:05 | Reagovat

4) DolceVita:

Děkuji! :-)

6) Pivli:

Kapustička s kaštany? To zní nádherně a stálo by to za zkoušku. My jsme zase před Vánoci měli rituál: kaštany a portské :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2009 v 11:07 | Reagovat

5 - Bali

Už jsem se byla podívat. Obdivovala jsem tvé hrátky s fotografií :-) Lilek vypadá jako vždy úžasně.

6 - Pivli

Růžičková kapusta v silné hovězí polévce, to je jiná. Když se vzájemně dotkne vůně masa a této zeleniny, vykouzlí se tím ten nejlepší dojem. Hned bych si vzpomněla na nedělní polévku od mamky. Já polévky až tak pravidelně v našem domácím repertoáru nemám. Když už vařím polévku, udělám ji vydatnější a tím pádem u polévkového talíře to začíná i končí :-) Většinou stihnu souběžně s polévkou nachystat nějaký koláč, aby se rodina necítila ošizena. Nápad s kaštany v polévce je zajímavý. Ještě jsem nezkoušela. To musí být mňamka!

7 - Lenka

Co člověku nechutná, to může klidně diskvalifikovat ze hry :-) Nebo nahradit jinou chutnou zeleninou. Nakonec i brambory, cibulka, vejce a feta postačí k tomu, aby se vyrobilo chutné jídlo, po kterém se rodinka oblízne :-)

8 - viki

Vždycky jsem si říkala, že na zeleninu by se mi hodil parní hrnec. Byla jsem zvyklá používat profi konvektomat, ve kterém se v páře vařilo jedna báseň. V novém domě, v nové kuchyni ho nemám a tak si o něm zase sním :-) Uvažuji o parní troubě, ale zase si říkám, kam já to všechno doma dám ... Vaření v páře je opravdu in a zelenině to mimořádně prospívá.

11 Bali Bali | Web | 11. února 2009 v 13:17 | Reagovat

Kotel kapustové polévky s hovězím bublá na plotně, můžete se stavit; je toho pro půl vesnice.

Kapustičky s kaštany a ještě se slaninkou, jojo, to můžu, to je velká dobrota ;-)

Šárko, fotky? Nojo, na blbosti to mne vždycky užilo :- ))

12 Dita Dita | E-mail | 11. února 2009 v 21:37 | Reagovat

Mňam! Ale Šárko, já už bych potřebovala nějaký recept pro kojící matky ;-))) V poslední době tu jen slintám, ale vařit nemůžu... Teda vařit můžu, ale jíst to nemůžu :-(

13 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. února 2009 v 21:52 | Reagovat

9. nepochybuji, že to je báječná kombinace. no, kapustičky teď nemám, jen v sáčku na mrazáku -do foroty do polévky, když nejsou čerstvé. Ale portské přinesl Ježíšek. A vybral skvěle. Přišla jsem z velké procházky s pejskem (byly jsme s kamarádkou na kávičce a proběhl i italský dortík...pistáciový se spoustou čokolády), takže to bylo 45 minut ostré chůze -za trest! A teď bude následovat vana a potom sklenka portského a šup do postele!

10. Ono je to s těmi kaštany jak píše Bali.

Kapustičky, kaštany, případně  slaninka. Ale klidně to jde i bez ní.

Jsem polévková, takže mi stačí k jídlu miska (z té chutná nejvíc, mám zálusk na nějakou tu hezkou keramickou) silné a husté polévky (co v ní stojí lžíce). Další chod pak netřeba, naprosto souhlasím. Maximálně nějaká ta buchetka na slano či na sladko.

:-)))

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. února 2009 v 13:30 | Reagovat

12 - Dita :-)

Jestli se dalším receptem trefím do chuti kojící maminy, to nevím, ale zkusím to :-)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. února 2009 v 13:32 | Reagovat

13 - Pivli

Myslím, že u Dáši W. si vybereme nádobí hromadu :-) Měly bychom podniknout jarní dámskou jízdu, s nájezdem na její keramickou dílnu :-)

16 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. února 2009 v 13:34 | Reagovat

Sama za sebe souhlasím!!! :-)))

17 Helli Helli | 12. února 2009 v 23:25 | Reagovat

(15) a (16)

JO!!! A u mě bude základní tábor!

18 Pivli Pivli | E-mail | Web | 14. února 2009 v 16:21 | Reagovat

15. - 17. ale prosím vás, až budu po vejplatě, jo? :-))))

Teď jsem kupovala  troje skleničky (ručně dělané) a mám objednané příbory. Tak se musím krapet krotit. :-)

19 Zdenek Zdenek | E-mail | 17. února 2009 v 11:52 | Reagovat

Když budete, Šárko, takto pokračovat, budu se moci brzo pustit do jakéhokoliv Vašeho receptu bez úprav.

Přeju hodně dobrých nápadů a inspirace.

Z.

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2009 v 13:13 | Reagovat

19 - Zdenek

Vynasnažím se :-)

21 Milan Milan | 7. března 2009 v 8:00 | Reagovat

Růžičková kapusta? Tu miluji a nejen já, znám hodně známých, ale i zahrádkářů a vím, že kapustička na zahrádkách nesmí chybět ani v zimě, prostě chutná, výtečná a odolná zeleleninka! A navíc všem mým klientům říkám, když vařím, tak vařím podle Šárky! Jen tak dál! Šárčin blog se vyskytuje ve všech dámských časopisech a už i v denících. Paleček nahoru!

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. března 2009 v 11:26 | Reagovat

21 - Milan

Růžičková kapusta má všechny zmiňované přednosti a navíc ... je krásná! :-o) Jsem ráda, že dobré recepty nás všechny sbližují. Díky za milý komentář.

23 Milan Milan | 8. března 2009 v 1:06 | Reagovat

Jedno si v životě neodpustím. Kolegyně n firmě zahustila zabijačkový gulášek moukou a měla vedle mozeček z prasátka, já byl jak vzteklej pes...:-O

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:08 | Reagovat

23 - Milan

Asi to nebohá kolegyně neměla od koho okoukat :-) Na druhou stranu je mnoho těch, kteří by mozeček do úst nevzali. I když v zabijačkovém gulášku se to ztratí a skutečně tam podle znalců patří. Mouka do pravého guláše má vstup zakázán! :-)

25 yannka yannka | 16. března 2010 v 21:01 | Reagovat

Při prvním pokusu o tuto omeletu došlo vzhledem k časovým a hladovým okolnostem k neplánované předčasné konzumaci ingrediencí ještě před zapečením:)Tentokrát jsem trpělivě vydržela do konce a stálo to za to! Díky za bezva recept.

26 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 16:23 | Reagovat

[25]: yannka:

V případě omelety se vyplatí počkat si na finále :-)

27 Victor Rousell Victor Rousell | E-mail | Web | 12. října 2010 v 9:33 | Reagovat

Jsi chytřejší než Natalia Sadness? http://bit.ly/natalie_kviz

28 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2012 v 0:47 | Reagovat

[25]: yannka:

Zrovna jsem si na tuhle kapustovou záležitost udělala chuť a je fajn, že kapusta má právě teď své dny :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama