Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Škaredá středa & půst v době hospodářské krize

25. února 2009 v 14:34 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle


Kázat vodu a pít víno se nemá. Další biftek už je moc. "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš." Právě tato slova jsou spojena s Popeleční středou, kdy začíná doba postní. Co si o půstu myslíte Vy a co si o něm myslí PhDr. Tomáš Sedláček, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní makroekonomický stratég ČSOB? Zeptat se ho na to můžete osobně dnes a tady. Záznam on line rozhovoru, najdete na této adrese. TS odpověděl na 12 otázek. Hned v první z nich se zaměřil na současnou ekonomickou krizi a vyvodil z ní tři důležitá ponaučení: "Za prvé jsme neobstáli v testu moudrosti… v létě jsme si protopili dřevo na zimu. Ponaučením pak podle něj je hledat "jiné studny radosti, které třeba nic nestojí," protože "ve spotřebě už více radosti, zdá se, nenajdeme, tu studnu jsme již vyčerpali."

Za přečtení stojí i článek Další biftek už je moc!
Čeho je moc, toho je příliš! aneb jak přežít domácí MASAkr a jak se z něho poučit.

Prvním dnem půstu je Popeleční středa (25.2.) - lidově zvaná "Škaredá" a postní období trvá až do Bílé soboty. V liturgii je postní charakter vyjádřen fialovou barvou bohoslužebného roucha.

Z Poselství papeže Benedikta XVI. k postní době 2009:
Výzvou do letošního postního období jsou slova liturgického hymnu "Utanut ergo partije / verbis, cibis et potibus, / somno, iocis et arctius / perstemus in custodia - Střízlivěji užívejme slov, pokrmů a nápojů, spánku a her a s větší pozorností zůstávejme bdělí."

Ztuční-li tělo, ztuční a otupí i duše. Půst dodává mysli větší jasnost, očišťuje srdce, regeneruje tělo. Půst je pokoj těla. Postem snímáme slupku, která kryje naše vířící myšlenky a city. Půst nás konfrontuje s námi samotnými….

Nebudu kázat vodu a sama pít víno :-)
Rozhodla jsem se pro moderní pojetí půstu. Masu dávám na 40 dnů vale, podle staročeských tradic na Popeleční středu bude u nás doma bílá zelnice a zaručeně se v kuchyni ze zeleninou a tradičními postními pokrmy nudit nebudu. Informací o správném postění je všude víc než dost, když nebudu mít vlastní inspiraci, vezmu si na pomoc kuchařskou knihu s názvem Klášterní kuchařka aneb oroduj za nás domácí kuchař (sepsal roku 1953 Angelus František Jeřábek, kuchař kláštera minoritů v Českém Krumlově). Mohlo by se zdát, že klášterní kuchařka hýří jen nudnou, prostou a střídmou stravou. Ó ne! Recepty jsou plné fantazie, protože dobře najezený, odpočatý a zdravý kněz lépe slouží Bohu. Je to elitní kuchařka pro náročné. V knize je cítit pokora kuchaře před tím, komu vaří, i tím, z čeho vaří. S řeholí Sv. Benedikta přišla do klášterů výrazná změna, která sestávala ze základního souboru pravidel, usilujících o zmírnění excesů asketismu a zavedení rozumného řádu ve všem, tzn. i v jídle. Bylo dovoleno jíst jídla o dvou až třech chodech a zapíjet je přiměřeným množstvím vína. Myslím, že určitě vyzkouším "Rybí polévku znamenitou", "Postní račí polévku minoritskou", "Boží milosti - Křehotinky", "Bramborový minoritský salát" či "Pomerančový křen" podle Františka Jeřábka.


I když budu dodržovat postní střídmost, na mém stole bude den co den velmi nápadité jídlo. Už se na ten půst opravdu těším :-) Pokud se na stránkách objeví nějaké masové jídlo, je to jen proto, že jsem hmátla do svého archivu a přidala několik plánovaných receptur, které jsem nestihla zpracovat a slíbila jsem, že to během února udělám :-) Maso dostalo z mé kuchyně výpověď a potkám se s ním až v momentě, kdy se bude chystat velikonoční pečínka.

Zkoušeli jste někdy takový rozumný půst?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mandarinka Mandarinka | 25. února 2009 v 15:45 | Reagovat

Nebylo to zrovna z důvodu držení půstu, ale před lety jsem se půl rok stravovala bez masa. Nijak zvláštní problémy jsem s tím neměla, jen jednou za čas jsem dostala naprosto šílenou chuť na jitrnici nebo anglickou slaninu.

Mimochodem - za ten bezmasý půlrok jsem shodila 14 kg, což bylo přesně to, co jsem potřebovala.

2 toffo toffo | E-mail | 25. února 2009 v 18:44 | Reagovat

Škaredá, popeleční nebo černá středa. Zrovna včera jsem si o tom četla v  knize Václava Malovického - Kuchyně staré Šumavy. Jsou v ní moc hezky a podrobně popsány lidové zvyky. Asi to zapracovalo na moje podvědomí, dnes jsem si v lékarně koupila čistící bylinkový čaj :). Já bych v období půstu ráda vydržela bez kapky alkoholu. Konec dvojdeckám vínka.

První neděle postní se nazývá černá, nebo pučálka. Nejvyšší čas nechat naklíčit hrách. :)

3 Tea Tea | 25. února 2009 v 20:36 | Reagovat

Já bych se moc ráda přidala, ale nevím, jestli to až do Velikonoc vydržím. Je pravda, že maso vařím tak jednou až dvakrát týdně a úplně to stačí. Ale někdy příjde chuť na kousek čabajčičky a dvojčičku či dvě dobrého vína...hmm, to bude asi problém. :-)

Jinak díky za připomenutí téhle kuchařky. Už, když o ní psala Yva v PK, tak jsem si ji chtěla pořídit. Ale úplně jsem na to zapomněla. Tak až dnes jsem oběhla naše všechna tři knihkupectví a nic. No tož jsem to odklikala na PC a čekám až pošťák zazvoní. Moc se na tu knížku těším ! :-)

2: toffo, máš také Kuchyně starého Pošumaví a Kuchyně starého Chebu ? Pokud ne, začni shánět, jsou stejně pěkné. ;-)

4 KaTuNkA ... KaTuNkA ... | Web | 25. února 2009 v 21:42 | Reagovat

Ahoooooj .... promiň jestli tady vopruzuji....ale patříš mezi nejnavštěvovanější BLOGY a tak mě napadlo....nechceš se podívat na moje dva ?? Pls...zanech třeba jenom komentík udělalo by mi to fakticky moc radost:

www.vase-katunka.blog.cz

nebo:

www.ja-a-animal.blog.cz

Každý je o něčem jiném a mám je moc ráda....prosím...prosím pěkně a smutně koukám....ale ty máš jak se tak koukám asi dost práce....ale jenom se kouknout a npsat svůj názor snad budeš moct viď ?? TaQ papa

5 misha misha | 25. února 2009 v 23:07 | Reagovat

mila katunko, vypadni

6 Pivli Pivli | E-mail | Web | 25. února 2009 v 23:18 | Reagovat

Velký obdiv!Bez masa to asi nevydržím (byť jsem měla kdysi témeř vegetariánské období), ale zrovna se chystám na kyselo, to dietní je. Maso či klobáska občas bude, ale zkusím jeden den v týdnu půst. Čaje, vodu, šťávy.  Pojedu podle lunárního kalendáře. :-)))

Tak držím palce, ať se daří, chutných bezmasých jídel je spousta, jen to vydržet. :-)

7 Zdenek Zdenek | E-mail | 26. února 2009 v 7:20 | Reagovat

Jednodenní půst - jeden den v týdnu - praktikuju pravidelně snad více než 12 let.

Jak to probíhá? Po nedělní večeři, která by měla být lehká, mám další jídlo až v pondělí k večeru. Mělo by být taktéž lehčí povahy. Tohle ale někdy příliš nedodržím.

Výhody? Inu, o week-endu člověk někdy jí více, než by bylo zdrávo. A i toho, co je zdrávo se mnohdy sní více, než je zdrávo. :) A tak to pondělní nejezení přichází velice vhod.

Vedlejší účinky? Kromě pocitu lehkosti a větší energie nic nepozoruju. Není ani pocit hladu.

Vřele doporučuji vyzkoušet, milé dámy. Tím "vyzkoušet" nemyslím zkusit jednorázově, ale dlouhodoběji. Během takových dvou měsíců budete nejíst jen zhruba 8 dnů. Proč se někdy trápit dietami, které stejně nikam nevedou?

Zdeněk

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 8:26 | Reagovat

1 - Mandarinka

Oprostit se na nějaký čas od masa tělu opravdu prospěje. Včera jsem se v obchodě zaměřila na jiný sortiment a našla jsem poklady, ze kterých se bude báječně a zdravě vařit. Když budu mít disciplínu, tak jako bonus i zhubnu :-) To nejsem proti!

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 8:30 | Reagovat

2 - toffo

V odepření si číše vína vidím trochu problém, protože si víno ve spojení s jídlem opravdu užíváme. Doufám tedy, že budu statečná a do našeho vinného sklípku po dobu čtyřiceti dnů ani nenakouknu :-) Můj druhý problém je káva! Měla bych ji vyměnit za čaj a kafemašinu začít ignorovat. Asi ji vynesu za dveře kuchyně :-) Některých svých neřestí se jen tak zbavit neumím ... to jsem na sebe moc zvědavá.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 8:35 | Reagovat

3 - Tea

Lepší je se pokusit, než to ani nezkusit :-) S tím do toho jdu. Celou zimu si říkám, že něco změním, budu mít víc pohybu, méně sedět u pc atd. Postní období je šance naskočit do uhánějícího vlaku a nechat se alespoň 40 dnů vézt. Potom se uvidí. Nechci si odpírat nic, ale trochu střídmosti by mé rodině slušelo :-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 8:39 | Reagovat

6 - Pivli

Já teprve zjistím, jestli to vydržím bez masa po celou dobu :-) Ještě štěstí, že mezi postní pokrmy patří i ryba. S tím se už dá opravdu přežít všechno. Zatěžkávací zkouška bude o víkendu, protože dělám špikovanou svíčkovou, neboť jsem ji slíbila přátelům, kteří na ni přijedou. Když jsem je zvala, nepočítala jsem s nápadem zahájit postní režim v mé kuchyni :-) Alespoň budu mít pokušení!

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 8:45 | Reagovat

7 - Zdenek

Postní pondělky jsou báječné! Před časem jsem tento jednodenní půst dodržovala. Dneska je to tak, že z neděle většinou zůstanou nějaké luxusní zbytky a v pondělí je vhodná doba k jejich konzumaci. S tím je u nás konec! Zkusím to jinak :-) V neděli vařit nebudu, vyrazíme někam na výlet, místo nedělního honosného obědu budeme mít víc pohybu. Změnit svůj životní styl je nejlepší dieta! Díky za názor a za dobré rady :-)

13 joni joni | E-mail | 26. února 2009 v 9:32 | Reagovat

Mila Sarko, clanek od pana Sedlacka jsem nedavno cetla a jsem rada, ze nejsem sama, na koho udelal (samozrejme dobry) dojem. :) A tesim se na bezmase recepty! (Predevcirem jsme si dali vynikajici steak, ale priznam, ze ho citim jeste dneska).  Takze pevnou vuli do postniho obdobi.. urcite to prospeje nejen telu, ale i dusi.

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 10:41 | Reagovat

13 - joni

Milá joni, hned jsem si vzpomnela na pana Sedlacka ve spojeni s postnim obdobim a krizi, protoze o tom trefne psal ve clanku "Dalsi biftek uz je moc." O to vetsi bylo me prekvapeni, kdyz jsem včera objevila zpravu, ze bude mit rozhovor na stránkách České biskupské konference. Do článku jsem přidala i odkaz na jeho blog :-)

15 Mandarinka Mandarinka | 26. února 2009 v 10:42 | Reagovat

No, teď jsem si teprve po přečtení komentářů uvědomila, že půst neznamená jenom střídmě jíst, ale také pít. Takže představa nejíst maso mě celkem neděsí, ale z představy, že bych neměla konzumovat také kávu a víno, mi naskakuje husí kůže. Ještě že jsem ateista a celý tenhle půst mi bůže být ukradený :-)

16 Zdenek Zdenek | E-mail | 26. února 2009 v 11:10 | Reagovat

Pro Mandarinku

Půst, obecně, neni o tom, jestli jsi ateista, či hluboce věřící. Půst je o tom, jestli chci vědomě ulehčit již tak dost přetíženému organismu. A hlavně, neni to něco jednorázového, je to spise program. V průběhu doby byly formulovány určité (a v praxi vyzkoušené) zásady zdravého životního stylu, které znamenají vynechání toho, z čeho Vám naskakuje husí kůže.

Nejlepsi na tom všem ale je, že každý máme naprosto svobodnou vůli, jak se zachováme.

17 Zdenek Zdenek | E-mail | 26. února 2009 v 11:16 | Reagovat

Neodpustim se ještě jednu poznámku. Pro zájemce doporučuji nahlédnout do knihy, jejíž autorem je slovenský lékař Igor Bukovský a která se jmenuje Návod na přežití pro muže. Jistě mnoho z těch věcí platí i pro dámy.

18 Pivli Pivli | E-mail | Web | 26. února 2009 v 12:46 | Reagovat

Pan Sedláček je naprostý přírodní úkaz mezi ekonomy. Myšleno v dobrém. Před časem mi přišel mailem rozhovor s ním a bylo to velmi poučné, stejně jako jeho návštěva u Krause, v Uvolněte se, prosím!

O střídmosti církevních hodnostářů si myslím své (ad poselství Svatého otce).

Půst pro odlehčení organismu je naprosto skvělá záležitost - nezávisle na vyznání či příslušnosti k etniku, souhlasím s Šárkou, že ty pondělní bývají problém, protože u nás také zbyde něco od neděle a v pondělí se to dojídá. Vyhovuje mi držet půst podle Lunárního kalendáře, i tam to občas vyjde na "nevhodný" den...nějaká ta společenská událost, večeře či návštěva, oslava - co nejdou odříci. Cucat tam minerálku bez bublinek je docela nápor na nervy. :-)))

No, teď se k tomu zase vrátím, před časem jsem se docela snažila. Ale nějak mi to potom narušila choroba, takže to bylo všechno jinak.

19 Bali Bali | Web | 26. února 2009 v 17:55 | Reagovat

Šárko, Šárko, nějak mi ten půst nevychází. Právě jsem dovařila rillettes, připravila domácí creme fraiche na zítřejší dezert, přijede víkendová návštěva se kterou budeme labužničit, ...

Nene, já se nedokážu jen koukat a chroupat mrkev.

Půst jsem už kdysi držela, ale nebyl dobrovolný, žlučníček mne donutil ;-)

V každém případě, občasné omezení jídla je pro tělo prospěšné, opravdu by stačilo se omezit aspoň jeden den v týdnu, ale chce to mít pevnou vůli. A tu má málokdo. Já určitě ne :-(

20 Janina Janina | 26. února 2009 v 23:11 | Reagovat

Šárko můžu se Vás zeptat, myslíte že jdou použít na ten váš borůvkový koláč, borůvky z kompotu? Nějak se mi nepodařilo nic zamrazit :(

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 23:26 | Reagovat

17 - Zdenek

Díky za info :-)

18 - Pivli

U Krause jsem ho viděla. Je jedinečný :-) Být jenom o vodě, minerálce a čaji je opravdu dost kruté. Myslím, že nějakou tu číši vína bych si naordinovat mohla :-) Alespoň o víkendu. Chtěla bych si vyzkoušet pár tradičních postních jídel. Jen tak pro formu, aby byla nějaká změna jídelníčku.

22 Pivli Pivli | E-mail | Web | 26. února 2009 v 23:28 | Reagovat

Ber to víno jako lék a půjde to! :-)))

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 23:32 | Reagovat

19 - Bali

Udělám si ten půst trochu slavnostnější :-) V podstatě vyřadím maso, což už jsem udělala a budu vařit z jiných skvělých surovin. Nebude to taková hrůza, jak to na první pohled vypadá. Včera jsem nakoupila bezvadnou himalájskou rýži. Řeřicha se mi zelená na okenním parapetu, ve skleníku se probudily nějaké byliny a mám tam čerstvý špenát. Ryby nejsou tabu, tak o určitě nebudu o hladu. Večeři si rozhodně každý den vychutnám, jen obědy trochu ošidím a snídani budu pořádat v trochu zdravějším tónu (žádná šunka, husí játra ani vejce na slanině :-)

Měla bych omezit kávu! To mě bolí víc než celá absence masa :-(

Užij si labužnický víkend, budu na tebe myslet, jak si užíváš ;-)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 23:34 | Reagovat

20 - Janina

Určitě se kompotované borůvky použít dají, ale měly by být dobře odkapané, aby se těsto nepromáčelo. Koláč je dobrý i bez borůvek, dají se nahradit jiným ovocem, když na to přijde.

25 Janina Janina | 27. února 2009 v 0:26 | Reagovat

děkuji :) nojo jenže na ten borůvkovej už jsem zvyklá :)

26 Bali Bali | Web | 27. února 2009 v 7:42 | Reagovat

Jak to popisuješ, tak to by šlo. Rybky a potvory v mrazáku, bylinky (i řeřicha) na okně, skleník nemám, ale v mrazáku je určitě mangold, rýži mám také dobrou, do jídelníčku zařadím zdravou quinou,...

Ale můžu začít až od pondělí ;-)

Na víkend už je naplánován confit canard, kokotky s lososem, rijet je už uvařen, pití se chladí, ...

Stejně to dlouho nevydržím, ale v každém případě si můžu udělat odlehčovací dny. Určitě do doby než se vrátí manžel :- )))

Pak už to bude skoro nemožné ;-)

27 Pivli Pivli | E-mail | Web | 27. února 2009 v 8:11 | Reagovat

26. teda děvčata, vy se budete mít dobře! :-)))

Hm, to já navařila kysela skoro na celý týden(ten kupovaný kvásek je pěkně hutný). A o víkendu se chystám udělat kapříka na bylinkách a vyrobím tiramisu, aby měla návštěva (a my taky) mlsku.

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. února 2009 v 10:33 | Reagovat

26 - Bali

Všechno jde, když se chce :-) Přeji vám příjemné a dlouhé labužnické orgie :o))) Vzpomněla jsem si na příhodu, kdy jsem maso nenáviděla, tak beru vyhlášení domácího půstu za pozitivní událost pro celou rodinu :-)

(odkaz jako důkaz)

dolcevita.blog.cz/0803/free-style-v-kuchyni-aneb-hra-o-cas

29 Madla Madla | E-mail | 27. února 2009 v 15:22 | Reagovat

Půst je perfektní věc, i když letos ho asi striktně dodržovat nebudu (jsem těhotná), ale je fakt, že bez masa se dá krásně vyžít. Byla jsem skoro rok vegetariánka a maso mi nijak nechybělo, navíc jsem se naučila využívat spoustu báječných a dosud nepoznaných surovin a i teď se snažím vařit tak dvakrát až třikrát do týdne bez masa. Horší je to u mě s tou kávou, tu si dopřávám i jako těhotná (ale jenom jednu denně a velmi slabou), holt neřestí je hodně a musíme se s nimi poprat. Moc se těším na Vaše bezmasé recepty, paní Šárko. Já dnes smažila a nafukovala falafel a domácí pita chléb a bylo to vážně dobré a v případě pity i povznášející :-)

30 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. února 2009 v 1:03 | Reagovat

29 - Madla

U nás je to stejné :-) V týdnu se většinou masu vyhýbám a snažím se vařit zdravěji, v pátek skoro vždy připravuji rybu a na mase si pochutnávám většinou o víkendu, kdy je na vaření víc času. Horší je to s kávou :o) Bez té se neobejdu, to je opravdu má velká neřest - pokud nepočítám zálibu v dobrém víně :-)

31 jednorožec jednorožec | 28. února 2009 v 2:28 | Reagovat

"Jistá dávka odříkání je prospěšná."

Tak nějak podobně se vyjádřil známý taxíkář muslimského přesvědčení před jejich Ramadamem.

V mírné soutěživosti s muslimy jsem si, úspěšně, odepřel veškerý alkohol po celé září minulého roku, souběžně s jejich půstem.

Uvádím to jako omluvu, že se v tomto smyslu nevzdávám vína. Ale maso jsme od středy neměli, a zatím mít neplánujeme.

32 toffo toffo | E-mail | 28. února 2009 v 17:31 | Reagovat

Vloni v květnu jsem vyzkoušela "očistu stěny střev" podle dietologa Ing. Petra Havlíčka. Během jednoho týdne stravu tvoří pouze ovoce, zelenina, celozrnná rýže, bílý jogurt, olivový olej a čistá voda: první den se jí všechny uvedené potraviny, druhý se vysadí rýže, třetí den ovoce, čtvrtý den se pije jen voda. Pátý se rovná třetímu, tj. zelenina, ol. olej v malém množství, jeden nebo dva jogurty. Šestý den se přidá ovoce, sedmý rýže.  Pokud se nadále stravujete rozumně, tělo je prý pak připraveno k redukci váhy. Z vlastní zkušenosti, nejhorší pro mě bylo začít znovu jíst v pátý den a nejjednoduší nejíst vůbec. To mě překvapilo. Ale, co mi pomáhalo, vloni jsem byla ještě na mateřské, takže žádný pracovní stres a navíc mě dobíjelo sluníčko. Nedovedu si představit, že bych to zkoušela v dnešním únorovém sychravém počasí. Tak to je moje zkušenost :)

Pro Tea: Kuchyně starého Pošumaví  už ke mě také dorazila. Šumava a Pošumaví jsou moje srdeční záležitost a obě kuchařky se právě i věnují životu lidí, nejen receptům.

33 Kytka Kytka | 28. února 2009 v 18:35 | Reagovat

28: Ten odkazovaný článek a zejména některé komentáře mají až Dirk Gentlyovskou kvalitu.

(viz kniha Douglase Adamse Long dark teatime of the soul (česky Dlouhý temný čas svačiny duše) a Dirkův souboj s uklízečkou o to, kdo otevře lednici).

34 Elčínek Elčínek | Web | 1. března 2009 v 14:19 | Reagovat

Čau, super blog, koukni se prosím na můj, jeho adresa je: elcinek.blog.cz. Koukni se tam prosím, ju? Jinak super blogís :-))

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 10:18 | Reagovat

31 - jednorožec :-)

Ani u nás se neobejdeme bez vývrtky na víno, proto si skromnou sklenku dopřávám i nyní. Masu zatím též odolávám, ale ryby beru na milost.

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 10:22 | Reagovat

32 - toffo

Je pravda, že sluníčko nám dodává víc sil do všech plánů - i těch dietních :-) Utěšuji se tím, že už je tu březen a tím pádem brzy přijde "první jarní den", který sám o sobě působí velmi optimisticky a pozitivně. Jsem letně naladěný jedinec, zima mi nesvědčí a neposiluje mou vůli. Očista podle Havlíčka zní zajímavě a režim se nezdá být hladový :-) Určitě souhlasím s tím, že bez jídla se nějaký čas dá opravdu bez problémů vydržet. Nezkoušela jsem nikdy žádné delší období půstu, ale má to svá nesporná pozitiva.

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 10:25 | Reagovat

33 - Kytka :o)

Život nám klade do cesty samé veselé historky :-) Jde o to, jestli je chceme pojmout jako komedii nebo z toho udělat drama :-) Zopakovat bych si to nechtěla, ale byla u toho psina.

38 vilemina vilemina | Web | 3. března 2009 v 15:47 | Reagovat

Upozorňuji, by se nemotaly hrušky a jabka a nevylilo s vaničkou dítě ap., přejímat něco bez porozumění nemusí být vždy to nejlepší!

Cituji:

Postem zdaleka není myšleno jen odepření si jídla. Půst je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, zbytečné nebo překážející, co nás spoutává. Skrze něj dáváme ve svém životě větší prostor Bohu a máme možnost více poznat sami sebe...

Několik tipů:

* Cvič se ve zdrženlivosti: v jídle, pití, kouření, sledování televize, nakupování...

* Dodržuj Popeleční středu a Velký pátek jako zvláštní dny půstu: jen jednou se najez dosyta a odřekni si maso.

* Přinášej páteční oběť - může mít různé formy: zřeknutí se masa, omezení konzumu. To, co je díky této páteční oběti ušetřeno, by mělo přijít k dobru lidem v nouzi. Smyslu páteční oběti odpovídají také různé formy osobní a společné modlitby stejně jako služba a pomoc druhým.

* Jako postní oběť dej stranou určitou částku peněz: pro hladovějící a jinak trpící

Zřeknutí znamená, když k nutkání "muset mít" řekneme ne. Zřeknutí se znamená svobodný, zodpovědný a uvědomělý život.

viz

http://www.vira.cz/postni-doba-pust

Čili to lze chápat i tak, že komu nevadí nejíst maso, kdo nepije kávu ani víno, nedrží tím "lepší" půst - jde o to překonávání se...

A hubnout po jednodenních půstech taky nemusíte, ba naopak! Tělo nemá jistotu, že dostane potravu, tak ukládá, šetří a využívá vše dokonale...

Většinou půst neplatí pro nemocné, nastávající a kojící matky a staré lidi. Tak pozor - v těhotenství je to vážně pitomost!

Krom toho se vynechává i o víkendech :)

A jedí se jednoduchá jídla, smyslem není ani dopřávat si rafinovaných lahůdek, byť bez masa...

Tohle míchat dohromady se mi zdá zbytečné - buď půst chci držet a mám k tomu nějaké důvody, nebo nemám, nechci a neumím, tak si dopřávám. Trestné to není. I ta horákyně, jejíž řešení zapeklitých situací to připomíná, byla chytrá a ne vychytralá...

39 Kytka Kytka | 3. března 2009 v 22:17 | Reagovat

38: Zdá se mi, že si lehce protiřečíte - v první části píšete o tom, že jsou různé formy půstu a různé věci, které si člověk během půstu odříká.

A na závěr píšete o tom, že je potřeba půst držet úplně, nebo to nemá smysl vůbec. No jo, jenže jakej? ten nejpřísnější - nejíst vůbec a pít jenom vodu? Nebo ten mírnej, odříci si například pouze maso a jinak jíst jako obvykle (nemluvím tu o vegetariánech, ale o člověku, kterej maso běžně jí a i tohle je pro něj odříkání)...

Tak co z toho platí?

40 Šárka Šárka | E-mail | 3. března 2009 v 23:17 | Reagovat

38 - vilemina

Díky za citace - odkazy v článku vedou na církevní stránky, kde je liturgický charakter postní doby vyjádřen velmi srozumitelně. Půst jako očista těla je velmi prospěšný, ale o tom na blogu o vaření psát nechci :-) Vlastně se ani nesnažím svůj reálný život prezentovat zde na blogu tak, jak plyne. Půst je velmi osobní a soukromá věc, kdo se pro něj rozhodne, ten ví proč to dělá a nepotřebuje k něčemu takovému ponoukat. Článek byl napsán především jako upozornění na zajímavý online rozhovor s T. Sedláčkem právě na téma "půstu", což bylo zajímavé :-) Já z vlastní zkušenosti mohu pro regeneraci těla doporučit pravidelné jednodenní jogínské půsty, které již léta praktikuji.

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. března 2009 v 9:23 | Reagovat

38 - vilemína

Recept na makovky je moc pěkný :-) Mamka je peče podle stejného receptu, ale používá jen máslo. Když roste mák, tak si dopřávám trochu luxusu v podobě vyklepávaného máku přímo z makovic. Vždycky si ho trochu osobně z pole donesu, protože maková pole mám za domem.

Ještě k těm lehkým postním pokrmům, které naše tělo vitalizují a dodávají mu regeneraci a elán do jarního období ... dne 20.3. vychází nový DIAstyl (www.diastyl.cz) a v něm rovných 43 receptů na lehká jídla ze zeleniny, která jsem připravila pro toto předjarní období. Co nestihnu zveřejnit zde na blogu, bude tam.

Kdo miluje houby, může si počíhat na smrže, začíná jejich sezóna. Víc o tomto tématu v časopisu Houbař, článek již chystám do tisku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama