Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Recept na miláčkův salát

23. února 2009 v 12:40 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Saláty

Napadlo vás někdy, že na sv. Valentýna se sázel polníček, tzv. miláčkův salát? Právě s tímto salátem se na pultech můžeme setkat docela často. Mám úžasný recept, jak si na něm pochutnat. Zkuste ho naservírovat tak, jak to mají rádi ve Švýcarsku. Říkají mu "Nüsslisalat" a nejraději ho mají s opečenými kostičkami voňavého špeku a vařenými vejci. Ideální salát pro chladné počasí, který krom porce vitamínů umí zasytit. Tento mimořádně jednoduchý a chutný salátový talíř dostanete i v malé horské restauraci, ale i ve vyhlášeném švýcarském restaurantu, protože patří do oblíbeného repertoáru tradičních jídel, kdy jejich kvalitu prověřil čas. Spolu s kouskem chleba (který je ve švýcarských restaurantech součástí stolu a neplatí se za něj) si ho musíte zamilovat. Je to salát pro dnešní sychravé počasí jako stvořený.


Nüsslisalat - Salát z polníčku - zvaný též miláčkův salát
  • porci polníčku (botanicky zvaný Kozlíček polníček / Valerianella locusta Betcke)
  • kousek opravdu dobrého špeku
  • vařené vejce (do každého talíře 1 ks)
  • čerstvě mletý pepř
  • salátová zálivka (nejlépe lehká bílá, připravená z jogurtu nebo smetany a příjemně sladkokyselá)
Salát polníček je potřeba dobře omýt, aby v něm nezůstalo žádné zrnko písku, které by skřípalo mezi zuby. Proceduru vlastního mytí nejde v žádném případe ošidit. Když budete mít štěstí, salát se dá sehnat i dobře opraný a vysušený. Aby byl salát opravdu dobrý, musíme ho po omytí velice důkladně vysušit. Sušit salát v utěrce je záležitost minulého století. Dnes jsou na trhu odstředivky na salát, tzv. centrifugy. Vlastně jsem o nich psala před časem, jak jinak, než v souvislosti s jiným salátem. Daleko slavnějším, kterému se říká Caesar salát a je neméně vynikající. Pokud jsem vás neodradila touto přípravnou fází, nyní už je to raz dva hotovo, to mohu slíbit.


Dobrý špek (nejlépe kousek dobře vyuzeného) nakrájíme na drobné kostičky a na teflonové pánvi ho ze všech stran osmahneme. Pustí trochu omastku, ale právě kvůli tomu si připravíme vařená vejce. Do salátového talíře vložíme hromádku salátu, posypeme teplými a pěkně křupavými kostičkami špeku a přidáme vařené vejce, které jsme nakrájeli na drobné kousky. Okořeníme čerstvě mletým pepřem, solit nebudeme, protože už to za nás udělal uzený špek.


(Ve Švýcarsku se specielně pro tento salát doporučuje francouzská zálivka, které se nedá vůbec nic vytknout. Když mi doma dojde zásoba, tak si ji jednoduše vyrobím sama ze smetany nebo jogurtu)

Salát si pokapeme dresinkem. Já upřednostňuji domácí výrobu, ale klidně si kupte nějakou dobrou salátovou omáčku v obchodě. Tomuto salátu sluší bílý dresink v lehkém provedení. Žádná hutná majonéza, jen kysaná smetana nebo jogurt, upraveno do příjemné sladkokyselé chuti. To zařídí kapka octu, špetka cukru a soli. Kousek chleba, sklenka vína a můžete si na salátu pochutnat. Třeba se svým miláčkem ... láska prochází žaludkem, věřte tomu. Pokud váš miláček není na salát, naservírujte mu něco lepšího, co ho zaručeně potěší :-)


Kde se vzala užitečná odstředivka na salát? (Vlastním jednu od firmy ZYLISS Switzerland a vlastně jsem ani netušila, jaký byl její příběh. - Na počátku byla vize. Karl Zysset, inovativní mechanik bicyklů si vymýšlel různé mechanismy, až se v r. 1950 rozhodl vyrábět mačkadla na citrusy a na česnek. Tak se zrodil Zyliss. Zakladatel firmy byl označován za impulsivního vynálezce. Dnes je Zyliss proslulý po světě mnoha patentovanými mechanickými strojky pro domácnost)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | Web | 23. února 2009 v 14:50 | Reagovat

Šárko, super. Polníček miluju, kupuju ho obvykle v Lidlu :) Mám ho ráda jen s jogurtem, kam občas kapnu trošku sladké smetany,osolím, opepřím a přidám trošku kopru. Mňam

Odstředivku používám asi 2 roky a jsem maximálně nadšená.

Ovšem pamatuju si ji asi 12 let zpátky jsem pracovala ve firmě prodávající elektro, dělali jsme dovozce značky Moulinex, a nějak omylem se nám na prodejnu dostala krom jiných ručních mlýnků na bylinky apod i odstředivka na salát. Tenkrát mě to přišlo strašně směšné, protože jediný salát, který jsem znala byla ten co dělal taťka s octovou zálivkou a špekem (ne že by na něm bylo něco špatného - miluju ho dodnes) a tak mi nebylo jasné proč by se salát měl odstřeďovat :D Myslím, že jsme dokonce uzavírali sázky kdo ho dřív prodá :)

2 Bali Bali | Web | 23. února 2009 v 15:13 | Reagovat

Podobný salát děláváme, ale ne s dresinkem, dáváme vinaigrette. Ke špeku a vejci přidáme o vlašské ořechy. Odstředivku samozřejmě používáme, jelikož Francouz nechápe, jak nám může chutnat salát plovoucí v octové vodě. Doma ho sice nedělám, ale třeba u babičky si ho občas dám.

Ve větru, chumelenici a metru sněhu co tu máme, bych si radši dala nějakou polívečku ;-)

P.S. v troubě mám Tarte amande-poire au chocolat, to také není špatné ;-)

3 Lenka Lenka | Web | 23. února 2009 v 15:48 | Reagovat

Bali: a kde máme recepis :) Dala bych si nějaký dobrý koláč. Klidně i tarte tatin, ale momentálně jsem líná si jít uvařit i kafe. Mimochodem ve čtvrtek jsem byla v jednom zlínském klubu na francouzském večeru a ochutnala super mušle a pastis. Mušle skvělé a pastis propadl na plné čáře :D

4 Bali Bali | Web | 23. února 2009 v 16:50 | Reagovat

Recepis bude.

Přijde na pokec jedna starší dáma, původně jsem chtěla udělat oliváč, ale co když nejí olivy?

Kouknu do spíže, hruškový kompot tam byl, tak je koláč.

Už se na něj těším, voní tu báječně ;-)

5 Bali Bali | Web | 23. února 2009 v 16:54 | Reagovat

A ještě- mušle i Pastis můžeme. Ten chutná nejlépe v létě na terásce nebo u petanque ;-)

6 Lenka Lenka | Web | 23. února 2009 v 17:07 | Reagovat

petanque se hrál taky, ale vzhledem k metru sněhu na zahradě se hrál na koberci :D http://beaute.blog.cz/0902/savoir-vivre-neboli-umeni-zit Na recept se moc těším, spojení hrušek a čokolády je jedno z mých nejmilejších

7 Dv Dv | Web | 23. února 2009 v 17:39 | Reagovat

Tak tohle je recept pro mě. Polníček kupuju nejčastěji v Bille, již omytý..často ho jíme jen tak syrový neochucený k sendvičům, ale je fakt, že s dobrou zálivkou je mnohem lepší. Mám ráda hutnější saláty (takže vlastně nezdravé:), vejce a slanina v salátu, to je moje :)

8 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. února 2009 v 19:42 | Reagovat

Ňamy, polníček i jiné lupení milujeme, naposledy jsem podávala v sobotu takový ten mix salátů, lupla jsem k tomu vlašské ořechy, šalotku, pár kapek oleje z vlašských ořechů, mořskou sůl, namlela něco pepře a nakonec zakápla malinovým balzámem. Ohromná bašta to byla! :-)))

9 luckydina luckydina | E-mail | 23. února 2009 v 20:30 | Reagovat

polníček je letos bohužel pod sněhem, loni jsem ho vysela dlouho, v únoru výsev moc nedopuručuji, jedině snad do skleníku, vybíhá brzo do květu, lepší je sít v červenci-srpnu pro podzimní sklizeň, nebo září pro jarní sklizeň, praní a čištění veškerého zeleného lupení nesnáším, když to koupíte tak je zelenina čistá, ale například čerstvý nařezaný zablácený polníček ze záhonu, a to od jara do podzimu každý den peru ohromnou mísu lupení

10 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. února 2009 v 22:35 | Reagovat

9. Nojo, to my balkonoví pěstitelé máme omezené možnosti. Ale pěstovala jsem dubáček a rukolu a docela to šlo. :-)))

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:20 | Reagovat

1 - Lenka

To je úsměvná historka :o) Já si to bez sušičky na salát už dneska představit nedovedu, ale faktem zůstává, že tady u nás to není běžná součást domácnosti. Naše salátová kultura není zatím na patřičné výši, ale stále se to lepší a lepší :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:24 | Reagovat

2 - Bali

Vlašské ořechy jsou moc fajn. Mám ráda kombinaci plísnového sýru, vlašských ořechů (nahřátých na suché pánvi) a hrušek. Náramně si to sedne do chuti s polníčkem. Švýcaři bez dobrého salátu na stole taky nezačnou jíst. Mají stejné zlozvyky jako Francouzi :o) Tady mi zelené lupení chybí, ale naučila jsem se méně dostupné druhy salátů pěstovat ve skleníku. Každý rok zkouším nějaký nový experiment. Ne všechno se podaří, ale většinou se mi zelená :-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:27 | Reagovat

7 - Dv

Naposledy jsem sehnala polníček u Lidla. Byl pěkně omytý a nebyla s ním žádná práce. Máš pravdu, že je to poněkud méně zdravá varianta salátu, ale občas si zahřešit je dovoleno :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:29 | Reagovat

8 - Pivli

Když má člověk doma dobře vybavený salátový bar, může si namíchat každý den jiný salátek :-) Dobrý olej a ocet je základem úspěchu. O letošních vánocích jsem dostala praktický rozprašovač na olej a ocet - pro salát jako stvořené. Ještě jsem to nestačila vyzkoušet, ale jen co se mi lupení v zahradě zazelená, použiji to :-)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:34 | Reagovat

9 - luckydina

Komu se nelení, tomu se zelení :-) Na mých záhonech živoří pod haldami sněhu pár bylinek, ale polníček jsem si ještě nikdy nezkusila sama vypěstovat. Věřím tomu, že mytí polníčku s jeho mnoha tajemnými záhyby je deprimující, ale mít tenhle salátek pěkně doma po ruce není k zahození :-)

16 Pivli Pivli | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:58 | Reagovat

Rozprašovač je prima. Onehdá jsem koupila malou lahvičku s olivovým olejem jen kvůli tomu, že byla s rozprašovačem. Už je v ní Sitia a je v permanenci denně.

Odstředivku jsem si koupila loni v dubnu v UK u J.Lewise, když jsme s kamarádkou vybíraly klobouk pro maminku nevěsty. Ta odešla z obchodu s krásným kloboukem, já s krásnou odstředivkou. Zabere sice dost místa, občas se mi ze skříně vykutálí naproti, ale mám ji ráda a odstřeďuji jako o život. :-)

17 Eva Eva | E-mail | 24. února 2009 v 6:54 | Reagovat

Polníček je výborný. Dělám z něj salát s filátky z pomeranče a kroužky červené cibule se zálivkou ze soli, balsamika a olivoveho oleje. Dodá v zimě vitmíny. S bagetou je to lehká večeře nebo předkrm a vypdá i barevně moc pěkně.  A abych nezapomněla, chce to i trochu čerstvě namletého pepře.

18 Lucka_B Lucka_B | Web | 24. února 2009 v 22:07 | Reagovat

Polníček je moc dobrý a na talíři krásně vypadá. Moje oblíbená úprava je s třešňovými rajčátky, černými olivami a kozím sýrem, pokapaný zálivkou z akátového medu. Takový salát se hezky jí v létě na zahradě. Ten tvůj salát je ale jako dělaný na zimní posezení u krbu, určitě ho co nejdříve vyzkouším.

19 Terezka Terezka | Web | 25. února 2009 v 6:22 | Reagovat

Shodou okolností jsem těsně před tím, než Šárka článek publikovala, dělala také polníčkový. S pečenou červenou řepou na plátky, tuňákem, pečenými paprikami a pošírovaným vejcem. Mňam.

20 Brian Brian | Web | 25. února 2009 v 10:18 | Reagovat

Excellent!

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 25. února 2009 v 10:29 | Reagovat

Díky za všechny další polníčkové nápady :o) Dalo by se jich vymyslet opravdu mnoho a ani by to nedalo moc práce. Salát je na stole vždycky No 1.

22 Natty Natty | Web | 17. března 2009 v 7:36 | Reagovat

Šárko super, hned si tě dávám do záložky - Natty

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2009 v 8:55 | Reagovat

22 - Natty

Je mi potěšením ;-)

24 Dagmar Dagmar | 16. února 2010 v 20:54 | Reagovat

Tento salát jsem měla v myšlenkách už dlouho předlouho, a na sv.Valentýna jsem si na něj vzpoměla, koukla jsem na Vaše stránky co bude potřeba, běžela do obchodu a večer jsme si na něm smlsli. Delicious:-)

25 DolceVita DolceVita | Web | 17. února 2010 v 1:37 | Reagovat

[24]: Dagmar:

To mě těší, že polníčkový salát nezklamal ;-)

26 dresses cocktail dresses cocktail | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:01 | Reagovat

Q. Why did the computer squeak.

27 fake tag heuer watches fake tag heuer watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:15 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?
http://www.latewatches.com/cartier-cpcp.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama