Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pravé slovenské halušky s brynzou

8. února 2009 v 13:45 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory
Zázrak, na který stačí jen 4 suroviny. Brambory, mouka, voda, sůl! Než stačíte 2x mávnout vařečkou, z hrnce už stoupá dým. Než řeknete "simsalabim", už se nesou na stůl. Já si myslím, že s čerstvou brynzou jsou nejlepší! Máte-li brynzu rovnou ze salaše od bači, k tomu voňavou vyuzenou slaninu, byl by hřích nepustit se do přípravy pravých slovenských halušek.
(Víte, že ovčí mléko ve srovnání s kravským obsahuje dvojnásobek vápníku? Tradiční slovenská brynza se vyrábí z nepasterizovaného ovčího mléka a zachovává si všechny původní biologicky aktivní složky. Obsahuje mnohonásobně více mléčných bakterií než jogurty.)

Kde se dají sehnat originální suroviny, když nikde v okolí bača své stádo ovcí nepase? Já dostala tento úžasný jedlý dárek od přítelkyně Heleny.

(Vůně "opravdové" slaniny se nedá s ničím porovnat. Pro tu vůni odpustíte i nějakou tu kalorii navíc. Halušky s brynzou bez slaniny? To raději ani nezkoušejte.)

O haluškách se říká, že nejlépe chutnají, když je vaří chlap, protože příprava vyžaduje mužský přístup. Žádné přesné vážení, stačí jen trochu přirozeného citu pro věc.

(Když je to "mužský recept", tak by měl rozhodně asistovat muž! Pokud se ovšem neujme celé realizace sám. Neměla jsem šťastný den! )

Den před kuchařskou premiérou jsem se dala do studování této lidové slovenské receptury a našla jsem vážně hromadu zajímavého materiálu. Jak je uvařit i jak je zaručeně zkazit :-) Králem všech bludných receptur se stal ten, na který níže uvádím link. Až budete číst tuto parodii na "slovenské halušky", bude vám to jasné. Diskuze pod článkem dává jasný signál, že co je moc, to je moc.

Diskutující se diví: "Cože? Vařené brambory? Vařená brynza? U nás se neříká brynza, ale bryndza! Na halušky bazalka? Nedělejte z toho Itálii! Tyhle halušky jsou velmi české a velmi divné! Který chytrák napsal takový recept na slovenské národní jídlo? To musela být nějaká pomatená česká kuchtička!" ... Takovým receptům se věřit opravdu nedá ... Co na to říct? Raději nic :-)

Nebo to raději nečtěte. Halušky podle toho neuvaříte a bača by vás hnal holí od salaše až do Aše. Zajděte raději sem, kde se o haluškách dozvíte dost a nasajete zaručeně seriózní informace. Přečtěte si to! ... a nechte se inspirovat.

(Vodu z nastrouhaných brambor slijeme a necháme usadit škrob. Ten k bramborám po pár minutách vrátíme. Pomůže nám bramborovou hmotu pěkně slepit a nebudeme k tomu potřebovat žádné vajíčko.)

Zjistila jsem, že názor na halušky se i mezi odborníky rozchází. Mohou být velké jako malíček nebo mrňavé jako nehtík. Líbil se mi původní recept od bači, který halušky připravoval bez použití vajec. Na salaši vejce často chyběla, ale halušky s bryndzou byly pořád. Tento recept mi přišel nejautentičtější a oceňuji i to, že byl chlapský. Žádné odměřování surovin, všechno pěkně podle citu. Jak to dopadlo? Veškeré mé vstupní suroviny byly tak úžasné, že jsem ani na chvilku nepochybovala o tom, že se z toho prostě musí uvařit dobré jídlo (pokud já neudělám nějakou kardinální chybu). Pozor! Naučila jsem se i ty nejobyčejnější recepty nepodceňovat :-) Do přípravy halušek jsem šla s pokorou a respektem.

Halušky s brynzou (pardon "bryndzou")
  • syrové brambory podle chuti
  • hrubá mouka + hladká mouka v poměru 1 : 1
  • (důležitá poznámka: poměr brambor a mouky by měl být 3 : 2)
  • sůl
  • máslo
  • brynza
  • smetana
  • slanina
Brambory oloupeme a na jemném struhadle postrouháme do mísy. Bramborovému těstu rozhodně pomůžou škrobovité brambory z loňské úrody. Z nastrouhaných brambor slijeme vodu do hrnku. Necháme ji chvilku odstát a dáme šanci škrobu, aby se usadil na dně. Po pár minutách vodu slijeme, ale usazený škrob vrátíme zpět k nastrouhaným bramborám. Škrob nám směs na halušky pěkně spojí. Podle rady zkušenějších není potřeba v této fázi solit, protože samotná brynza je slaná dost. Přidáme směs hladké a hrubé mouky. Kolik? To je otázkou citu. Respektujte zásadu, že brambor by mělo být víc a mouky méně. Vzniknout musí bramborová směs, která není ani tuhá ani řídká.
(Slaninu nakrájíme na plátky a poté na drobnější kousky. Někdo říká, že lanina má být tak velká, jako dětský prstík, aby byla cítit v ústech. Krájela jsem ji na tenčí kousky, aby se pěkně vypekla a byla křupavá.)

Při vaření se halušky mají jen malounko rozvařit a na povrchu osliznout, ale zase ne moc :-) Správně uvařená haluška musí při skusu pěkně pružit. Bramborovou směs nenecháváme dlouho stát, protože stáním rychle řídne. Dáme vařit velký hrnec s vodou, do kterého halušky zaváříme. Když voda vře, mírně ji osolíme a halušky do vroucí vody propasírujeme přes síto na halušky. I zde jsem se setkala s názorem, že není třeba solit, protože o všechno se postará až na talíři brynza. Přeci jenom jsem malou špetku do vody upustila, ... tak nějak ze zvyku.
Průměr oka v sítu je cca 1 cm. Zamícháme je, aby se nepřilepily na dno hrnce. Když vyplavou na hladinu, jsou vařeny. Zkusila jsem si z části bramborového těsta druhý způsob, kdy těsto přímo z dřevěného lopára (prkénka) ukrajujeme lžící a sázíme přímo do vroucí vody. Prkénko i lžíci namočte do horké vody, půjde vám to hned lépe. Kousky jsou větší, proto je vaříme o chvilku déle. I tady platí zásada, že když halušky vyplavou na hladinu, musíme je vyndat z vody ven.(Ještě připomenu, že uvařené halušky v žádném případě neoplachujeme pod studenou vodou.)
(Použila jsem síto a stěrku na klasické "Spätzli", protože ty doma vařím nejčastěji. Halušky se přes síto pěkně propasírovaly, ale zas tak snado to nešlo. Příště budu halušky do hrnce sázet rovnou z lopára! Šlo to podstatně lépe a ušpinilo se méně nádobí.)

Než se halušky uvaří, rozdrobíme do mísy brynzu a promícháme ji se lžící smetany. Znalci doporučují přidat i lžíci "haluškovice", což je voda, ve které se halušky vařily. Slaninu nakrájíme na jemno a pěkně ji na pánvi vypečeme, aby byla křupavá. Když zavoní dobrá slanina, jen stěží si na halušky neuděláte chuť. V této fázi jsme už ve finále a bude se nosit na stůl.
(Brynza se krásně rozředí lžící smetany a lžící "haluškovice", tj. vody, ve které se halušky vařily. Zdá se vám koupená brynza trochu hořká? To je známka toho, že má zaručeně prošlou lhůtu. Brynza musí vonět a její chuť ja příjemně slaná a v krku zanechá sametový dojem. Kupte si tu nejlepší a nejčerstvější brynzu, jakou se vám podaří sehnat. Ani cesta na salaš se nejeví jako promarněný čas.)


Halušky rychle scedíme nebo vybereme děrovanou lžící z vody ven. Stará rada praví, že dobré halušky mají být třemi mastmi mazané. Poprvé máslem, kterého přidáme plátek do právě uvařených a scezených halušek. Podruhé brynzou, kterou rozředíme dobrou tučnou smetanou. Potřetí slaninou, kterou mísu s haluškami dekorujeme a která tak lahodně voní, až se sliny sbíhají.


Horké halušky promícháme s brynzou, posypeme vypečenou slaninou a bleskem podáváme, protože všichni už velmi netrpělivě čekají u stolu. Než vezmu příbor do ruky, zatočím ještě nad nebohým osudem halušek pepřovým mlýnkem a potom je sním. Jak se povedly? Byly voňavé, krásně klouzaly do krku a vypečené kousky slaniny je okrášlily a krásně se s nimi laškovalo v ústech. Stačilo přidržet mezi zuby a stisknout. Za ten křupavý zvuk to stálo. I když si strouháním brambor poničíte manikúru, haluškám s brynzou to odpustíte. Tohle jídlo je krásným symbolem sousední slovenské kuchyně, proto bych ráda znala nějaké zaručené fígle, jak na halušky jít, aby byly ještě lepší. Nejlepší! Aby znalec přes halušky řekl, "Lepšie halušky som ešte nejedol."


Dáte si? Na talíři to není žádná velká estetika, ale ta chuť !!!
Co vy a halušky? Chutnají vám? Podle jakého receptu je vaříte?


(Děkuji nejen za originální suroviny na halušky, ale též za krásné stylové nádobí, na kterém to haluškám opravdu moc slušelo. A nejen jim! Další experimenty již byly podniknuty a nádobí tomu všemu dodalo punc dokonalosti. Velké díky milá Helli. Keramika od Dáši Wallerové potěší nejen oko, ale opravdu se na ní vařit a geniálně servírovat rovnou na stůl. Stala se ozdobou mé kuchyně.

Škoda, že jsem ti nemohla dát alespoň ochutnat. Halušky uvařené z darovaných prvotřídních surovin se staly mým nezapomenutleným zážitkem. Příště se zdokonalím a do vody je budu házet rovnou z lopára :-)
(Po haluškách se jen zaprášilo, slaniny nezbyl ani kousek, ale pod pokličkou v keramickém kastrolu je brynzy ještě dost. Něco chutného a zimního jsem vymyslela, tak se můžete těšit na brynzové pokračování. Prozradím jen, že to bude recept pro chladné počasí, který krásně zahřeje na duši i na těle.)

Miluji lidové receptury a lidovou tvořivost. V tomto příspěvku se snoubí obojí! Hodlám s tím pokračovat :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

32 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (118)
Zobrazit starší komentáře

101 Dana Dana | 15. dubna 2013 v 14:49 | Reagovat

Ahojte. Už jsem podle tohoto receptu jednou halušky dělala a povedly se skvěle, ale dneska to byl děs... Nevím, zda to bylo bramborami nebo že jsem dala špatný podíl mouky a brambor, ale bohužel jsme měli spíše haluškovou kaši... :( chudák přítel to zdlábl, ale nějak se to nezadařilo - nevíte, čím by to mohlo být? Díky moc.

102 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:39 | Reagovat

[100]: Jíťa:

Slovenská teta určitě ví, jak štiplavou chuť brynzy trochu zjemnit :-)

103 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 19:41 | Reagovat

[101]: Dana:

Řekla bych, že se pod tímto nezdarem podepsaly brambory. Ne každá sorta brambor je vhodná na halušky. Škoda :-( Ale jsem ráda, že první pokus se vydařil skvěle. Nevzdávala bych to :-) Díky moc za zprávu.

104 pepe pepe | E-mail | 17. června 2013 v 21:28 | Reagovat

Super recept, moc díky. Jen nechápu kuchtičky co do toho skvělého jídla vyvalí tavený sýr. Proboha, vždyť je to ten největší hnus, abyste to měli hustší, raději bryndzu tolik neřeďte.

105 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. června 2013 v 2:01 | Reagovat

[104]: pepe:

Díky :-)

106 Petr Petr | E-mail | 3. listopadu 2013 v 20:57 | Reagovat

Halusky miluju, jako dite ksem je nemel rad, ale k temto jidlum clovek musi dospet jako treba ke kaviaru. Mam svij zdroj, je to vyhlasena salas Krajinka kousek od Ruzomberka smerem na Martin na hlavni trase. I google mapy vam ji najdou. za10 let co tam jezdime se z toho stala skutecna atrakce, platit muzete vsude kartou, I pres rozmach a narustajici objem zakazniku si stale zachovava kvalitu a cerstvost, kterou jsem jinde u techto produktu nepoznal, lehce se stane ze nektera polozka uz je odpoledne vyprodana. Tak jsme tam tento tyden zajeli a nakoupil jsem mimo jine i 1,5 kila bryndzy. aby bylo do mrazaku do zasoby dnes jsem je delal a protoze minule jsem s nimi trochu zapasil, prilis hrube strouhane brambory, nasel jsem tento web. Z novych brambor, takze hodne vodnatych, testo jsem nechal trochu ridsi aby ch nemusel davat prilis mouky a neztratila se bramborova chut, vajicko jsem dal tez. . Fantazie, krasne to slo se starym sitem na halusky,  10 dkg lahodne bryndzy uz jsem snedl jen tak pred pripravou:-)  Ani na te salasi v restauraci  je neumi tak dobre, ovsem je to restaurace takze bryndza je redena  aby bylo " omacky" hodne a tudiz neni chut tak vyrazna, zkratka doma si s tim clovek pohraje a na surovinach nesetri. Dal jsem na nektere prispevatele a bryndzu neohrival jen ji nechal z lednice povolit a nedrobil na horke halusky. Pritom je to tak jednoduche jidlo, snadno nakrmite partu hladovych haviru. :-)

107 MV MV | 6. června 2014 v 13:48 | Reagovat

Můj otec byl z Detvy, halušky vařím už od dětských let (za ty roky pro sebe i pro kamarády odhadem tak 2000 porcí). V životě by měl nenapadlo bryndzu s něčím míchat (zakysaná smetana, tavený sýr, pomazánkové máslo ...)! Ostatně přidávání té smetany je podle mě vynález hamižných restauratérů, aby na jídle víc vydělali. Jinak brambory jsou opravdu třeba staré a pokud možno varného typu C (velmi dobrá je odrůda Satina).

108 Martin Martin | 28. října 2014 v 21:00 | Reagovat

Varím rád a musím uznať, že kvalitnejší recept na naše halušky som ešte nenašiel.
Klobúk dole :-)

109 Deejazz Deejazz | E-mail | 14. listopadu 2014 v 13:26 | Reagovat

Ahoj. Pekne spracovanie aj som sa pobavil no a písala tu nejaká pani, že sa jej nepodarili halušky. Tak odpoveď je jasná. Halušky sa nikdy nerobia z nových zemiakov. Majte sa všetci krásne.

110 Bagorz Bagorz | E-mail | 29. listopadu 2014 v 16:33 | Reagovat

[109]:Nieje to pravda.Halušky sa daju variť aj z nových zemiakov,ale je treba pridať viac múky.Ja som ich varil stokrát a nikdy sa mi nerozvarili.

111 Dr.Alexander Fitz Dr.Alexander Fitz | E-mail | 31. prosince 2014 v 20:44 | Reagovat

Když nemáte bryndzu,tak použujte tavený sýr a k němu přidejte muškatový oříšek.Pochopitelně že mletý.Tím dosahmete cht přibližný bryndze.

112 eva eva | E-mail | 29. dubna 2015 v 13:10 | Reagovat

Dobrý den Sarko,
Chtela jsem se zeptat na ten  pomer 3/2 (brambory/mouka).Jedna se o brambory vcelku, nebo již nastrouhané a odkapane?
Děkuji za odpověď.
Eva

113 keksik keksik | E-mail | 11. května 2015 v 16:14 | Reagovat

Ahoj ludia, som Slovenka a nestacim sa divit, vy si nevíte poradit. Poradím vám úplne geniálnu vec. Na výrobu halusiek vobec nepotřebujete brambory. Stačí mouka, vajíčko a voda- u nás na Slovensku sa to volá... cikánské halušky...;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

114 Taťána Halíková Taťána Halíková | E-mail | 29. června 2015 v 18:57 | Reagovat

Chci se zeptat..vím, že to není nejlepší, ale jak halušky zhřívat, když jich uvaříte více a zbyte?..nechci to vyhazovat, protože večer je můžu jíst nanovo..miluju je a nemám mikrovlnku....Děkuji za rady.

115 vanThomas vanThomas | 10. července 2015 v 17:00 | Reagovat

táňo skus to na pánvi :-D

116 Jane Jane | 11. září 2015 v 12:37 | Reagovat

Chci se zeptat jakou smetanu je nejlepší dát..?

117 Šárka Matyášová Šárka Matyášová | E-mail | 5. září 2016 v 10:44 | Reagovat

[7]:naprosto luxusní recept,zkusila jsem je přes síto i zkrajovat z lopára..lopár není tak pracnej a je rychlejší, vyplatilo se mi naznačit si kousky a šlo to rychle...brambory jsem dávala varný typ C, slila jsem "vodu" škrob nebylo potřeba vracet...

118 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 7. září 2016 v 2:56 | Reagovat

[117]: Halušky nezklamou :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama