Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Voňavá jablková žemlovka

5. ledna 2009 v 14:52 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


O tom, že žemlovka nemusí vonět jenom jablky, ale třeba i morkem. Taky o tom, že nesnědená vánočka se může rychle proměnit ve voňavou jablkovou žemlovku. Pokud není vánočka, zaskočí za ni s klidem veka nebo rohlík. Než začnete spřádat tento kuchařský plán, namočte hrst rozinek do rumu, protože právě ony vykouzlí neodolatelnou vůni a na pečenou jablkovou žemlovku, známou též pod názvem "semlbába", se vrhne každý, kdo projde vaší kuchyní. Je to sladký hřích, který stojí za to.


Na starých jídelních lístcích se toto prosté jídlo objevuje již v roce 1923 (Radniční sklípek v Chebu, který byl považován za jednu z nejvznešenějších restaurací) a s jistotou můžeme tvrdit, že bavorské i české hospodyňky sladkou nadýchanou dobrotu připravovaly již dávno před tím, než si páni restauratéři všimli. Stejné oblibě se těšil i císařský trhanec, ale nerada bych přeskočila prostou žemlovku a nechala ji zastínit trhancem z císařského dvora. I když se budu věnovat receptu na žemlovku plněnou jablky, je dobré si připomenout, že není nutno zůstat jen u jablek. Žemlovka se prokládá i jiným ovocem, které sezóna nabízí a dokonce i houbami.


Jablková žemlovka s tvarohem podle mě

Podle zvyklostí se žemlovka může dělat velmi různě, ale já dávám přednost křupavé variantě, kterou nadlehčí prošlehaný tvaroh s vejci a pečivo není zbytečně moc mlékem promáčené.

Potřebujeme:
  • zapékací nádobu střední velikosti
  • 1 menší vánočku (nebo veka či bílé pečivo)
  • 5 šťavnatých jablek
  • hrst rozinek (nejméně 1 h namočená v rumu)
  • jádra vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (kapka vanilkové esence je trochu luxus, který za to stojí)
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu



Pokud není pečivo (vánočka či jiné) moc tvrdé, tak mlékem nevlhčím. Spolehnu se na tvaroh a šťavnatá jablka. Zapékací nádobu vymažu plátkem másla a na dno vyskládám tenké plátky vánočky (měly by být tenčí než 1 cm) a pokryji jimi celé dno. Na plátky pečiva pokladu tenké plátky másla. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka postrouhám na plátky a rozložím je na pečivo v pěkně husté vrstvě. Posypu skořicí, moučkovým cukrem a poházím nalámanými jádry vlašských ořechů. Čím jsou kousky ořechů větší, tím je mám raději. Natáhnou trochu jablkové šťávy, která provlhčí i vánočku a celý pokrm tím získá noblesní chuť. Určitě dejte přednost dobrým jablkům, která jsou ještě plná chuti a poházejte je rozinkami. Měkký tvaroh rozšlehám s vejci a přisladím moučkovým cukrem s přidáním vanilkového (nechci provokovat vanilkovou esencí, ale jednu kapku i do žemlovky si naordinuji). Když je z něj hladký krém, je čas na rozinky v rumu. Přidám je k tvarohu i s několika lžičkami rumu a směs naliji do zapékací misky. Potom už stačí závěrečná vrstva vánočkových plátků, na každý kousek dát tenký plátek másla a šoupnout do horké trouby, kterou jsme zahřáli na 180 °C. Za 35 až 40 minut je pečeno a můžeme si sladce naposledy zahřešit. A nyní už je vážně čas, dát si nějaké novoroční předsevzetí. Třeba to, že sladkých hříchů budeme páchat méně.

Můžete se přesvědčit, jak krásně se vánočka opeče, když se na ní v horké troubě pomalu rozpustí máslové plátky. Kdyby byla moc mlékem navlhčená, neudělá zlatou křupavou kůrku. Nepřirozeně žlutá barva tvarohu je způsobena přirozeně čerstvými a domácími vejci od šťastných slepic, které pobíhají na sousedním dvorku :-) Kdybych nedostala nápad upéct si jablečnou žemlovku, skončila by vánočka nejspíš ve slepičím zobáčku, aby z těch Vánoc i slepice něco štědrého měly.



Možná se u vás žemlovka/semlbába dělá trochu jinak. V mléce se rozmíchají žloutky a do mléka se namáčejí jednotlivé plátky pečiva. Tvaroh vynecháváte docela a na povrch žemlovky se ze zbylých bílků ušlehá snít, aby žemlovka měla bílou sněhovou čepici. Před pečením rozpustíte máslo a žemlovku jím přelijete. Je jasné, že to jde i jinak, ale já jsem si postupem doby vytvořila tento snadný recept, který neztratil nic ze svých půvabů a žemlovka/semlbába je voňavá, křupavá, prostě k sežrání. Chutná je i studená a protože se krásně krájí, můžete si ji vzít jen tak do ruky a pochutnávat si na sladkém jablkovém sendviči, který se vám v ruce nerozpadne a každé sousto krásně křupne. Jestli je mezi vámi nějaký majitel alespoň jednoho jablečného stromu podzimní odrůdy, jistě o recept na voňavou žemlovku nemá nouzi a uskladněná jablka jsou stále v dobré kondici. Tohle prosté jídlo se stole bude dobře vyjímat a ruku na srdce, kdo by voňavým jablkům v této podobě odolal? Možná jste vyznavači tmavého pečiva a v receptu o něm není ani zmínka. Můžete klidně vyzkoušet i celozrnnou variantu, mě nadchla taky. Tvaroh používám tak nějak ze zásady nízkotučný, sladit lze i medem. Krásnou žlutou barvu tvarohu vykouzlí jen vejce domácí, ale o barvu v tomto receptu jde až v druhé řadě. Vůně pečené žemlovky vykouzlí domácí pohodu a zahřeje po těle i na duši. Recept na lednový zasněžený den jako dělaný!



Pro fajnšmekry:
Ze staročeské kuchyně pochází nevšední receptura na žemlovku s morkem. Morek se useká s rozinkami, popřípadě s pomerančovou nebo citrónovou kůrou a 2 lžícemi cukru. Morková nádivka se klade mezi dvě vrstvy navlhčených housek. Vše se zalijeme mlékem, ve kterém se rozkloktají 2 celá vejce a v dobře rozpálené troubě zapečeme. Nemáte pocit, že i staročeská kuchyně umí být poněkud extravagantní? Co vy a žemlovka? Já na ni čas od času dostanu chuť, ale jsem konzervativní. Nejčastěji to dopadne tak, jak vidíte na fotografiích. Jak jinak, když těch jablečných stromů máme víc než jeden. Leden je jako stvořený k tomu, abychom si upekli nějaký ten horký jablečný moučník a dali si k němu třeba punč nebo čaj s rumem.

Ještě otázka: "Berete takovou jablečnou žemlovku za plnohodnotný oběd či večeři, nebo ji necháváte v kategorii moučníků? Tzn., že na řadu přijde až když složíte nůž s vidličkou na talíř po hlavním chodu. Dáte si ji jako sladkou závěrečnou tečku po dobrém obědě nebo večeři?" Staré české moučníky jsou prosté, ale na talíři sedí vždy s noblesou. Kdy jste si naposledy dali obyčejnou jablečnou žemlovku? Nebo si ji snad pamatujete jenom z dětství?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helli Helli | E-mail | 5. ledna 2009 v 16:27 | Reagovat

Šárko, připomněla jsi mi moji babičku a její žemlovku, kterou jsme v dobách mojí školní docházky mívali docela často. Babiččina "semlbába" bývala z obyčejných rohlíků  a žlutých jablek, která nám rostla na staré jabloni ve dvoře. Pekla se ve starém kastrolu se smaltem omšelým stářím. Je to už dávno, ale vidím to jako dnes. Babička už není, tehdejší tmavá kuchyně  dnes vypadá úplně jinak, omšelý kastrol je nespíš někde v koutě nové kuchyňské linky, já bydlím v jiném městě. Život spěchá kupředu, ale někdy si přeji vrátit se aspoň na chvíli - tak, jako po přečtení tvého povídání.   :-))

Jo, a tu žemlovku jsme mívali jako hlavní jídlo. Nějak si ji nedovedu představit coby moučník, těch pár soustíček dezertu by mi asi nestačilo. :-D

2 Petra Petra | E-mail | 5. ledna 2009 v 17:28 | Reagovat

Jejda taky jsem si vzpomněla na babičku, ale mého muže. Žemlovka je u nás docela častým pokrmem na večeři a nebo si ji moji chlapci dávají k snídani. Babička ji totiž vylepšila místo tvarohem dovnitř, tak pudingem nahoru. Prostě až je upečená klasická s jablky, tak se uvaří puding a žemlovka se zaleje v pekáči. Já dělám na můj obr pekáč litr vanilkového pudingu  a je to výborné potom i studené. Měli jsme ji před vánoci, tak teď si dám chvíli oddych. I když půl vánočky tam myslím ještě najdu. Šárko oproti té tvojí teda není vůbec křupavá, ale mokrá. Jenže u nás právě vyhrávají mokrý buchty a mokrá žemlovka. Myslím, že je docela fajn mít nějaké jídlo po babičce, vždycky když ho vařím, tak si na ni vzpomenu. Přeji hodně štěstí v novém roce. Už jsem se nemohla dočkat, kdy sem přiletí první lednový článek.!!! :-D

3 Bali Bali | Web | 5. ledna 2009 v 19:56 | Reagovat

Taky mám ráda babičky žemlovku z vánočky a jablek. A občas dělám i tu meruňkovou od Flo, taky móc mňam.

No a teď ještě začnu dělat tu tvojí, vypadá báječně. Ještě, že jsem po večeři, musela bych vlítnout aspoň na cukroví :-)))

4 Jindra Jindra | E-mail | 5. ledna 2009 v 20:37 | Reagovat

Moji chlapi si jí dají klidně k obědu. Já ne.

5 Dv Dv | Web | 5. ledna 2009 v 20:50 | Reagovat

A safra, starou oschlou vánočku, co jsme jí ve dvou nezvládli dojíst, pohltil koš. Jako hospodyně se tedy mám co učit.  Žemlovku já ráda moc, stejně jako rýžový nákyp. Dělávala se u nás jako hlavní jídlo, ale jen pro nás s maminkou a sestrou, tatínek sladké hlavní chody neuznává. Obvykle bývala z veky a já měla nejraději přesně ty máslem vypečená kolečka po stranách a navrch..(s kopcem jablek a tvarohu).  Díky za inspiraci, na kterou bych si sama nevzpomněla a příště už budu vědět, jak na starou vánočku...

6 Bali Bali | Web | 5. ledna 2009 v 21:09 | Reagovat

DV: taková jídla mi manža taky neuznává jako hlavní chod. Vždy se ptá, proč začínáme dezertem. To ještě netušil, že tím nejen začínáme, ale i končíme :-))

7 Helli Helli | 5. ledna 2009 v 21:35 | Reagovat

(6) Bali: nad tímhle tvým komentářem jsem se právě pěkně nahlas zachechtala. Podobně se mi vede i na tvých stránkách. Docela by se mi líbilo, kdyby tvoje  nová kuchařka byla vyšperkovaná právě takovými perličkami, to by mohla aspirovat na umístění nejen mezi nejlepšími kuchařkami, ale i v kategorii "humoristická literatura".  :-))

8 evča evča | E-mail | 5. ledna 2009 v 23:16 | Reagovat

Jéje zase jedno symbolické "nakopnutí"; připomnělo mi to dětství a sobotní obědy: obvykle jsme měli hustou polévku a hlavní chod bývalo  sladké jídlo- lívance, nákyp, koláč, buchty, ovocné knedlík, podle sezóny, nebo právě žemlovka  :-) maso bývalo jen v neděli.

Sobotní menu je tedy jasné, musím jen zvolit jiné pečivo, nám  nezbyl z vánočky ani drobeček! A to jsem měla 1 plátek na ochutnání, jestli se mi povedla jako loni. Sladké už pár let nemusím....

Já se spíš ztotožňuji se snídaní  paní sládkové v Postřižinách :-)))))

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 0:45 | Reagovat

1 - Helli

Tak jsem se pustila do psaní komentáře a když jsem byla u konce, nějakým nedopatřením jsem si ho celý smazala. Sakra :-) Nechám to na zítra, ale jsem ráda, že obyčejná žemlovka dokázala vyvolat staré dobré vzpomínky na babičku a její otlučené kastroly, ve kterých se vařily nezapomenutelné dobroty, ke kterým se skoro všichni rádi vracíme. Moje babička pekla semlbábu ve staré remosce a já fascinovaně koukala skleněným okýnkem na proces pečení. Na zahradě rostla mrňavá panenská jablíčka, která měla tu nejsytější červenou barvu a dužinu bílou jako porcelán. Dneska už skoro na žádné zahradě nerostou, protože všichni chtějí velká jablka a ta mrňavá pro ně ztratila kouzlo. Časy se mění, ale vůně právě pečené žemlovky neztratila nic ze svých půvabů.

10 Helli Helli | 6. ledna 2009 v 1:49 | Reagovat

(9) DolceVita: ta mrňavá červená jablíčka s bílou dužinou si taky dobře pamatuji. Přidávali jsme je vcelku do zelí připravovaného na kysání, vypadalo i chutnalo to báječně!

11 Lenka Lenka | Web | 6. ledna 2009 v 16:25 | Reagovat

Jé, úplně jsem na žemlovku dostala chuť !

u nás vede taky z vánočky, nebo z toastového chleba a s karamelizovanými jablky (nechám je chvilku s karamelem prohřát na hluboké pánvi, zaliju smetanou a mlíkem, chvilku povařím a pak sliju, do mírně zchládlého mlíka zašlehám vajíčka) A dál postup na klasickou žemlovku

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 16:45 | Reagovat

2 - Petra

Nápad s pudinkem se mi zamlouvá :-) Určitě to musí chutnat přepychově studené. Zdánlivě obyčejná receptura se dá obměňovat opravdu dost nevšedně. Každý má ten svůj vlastní trik. Žemlovka musí zůstat pěkně vláčná, to je fakt. Ta moje vypadá jako křupavá sušenka, ale je to jenom takové to zdání, které malinko klame. Uvnitř je šťavnatá opravdu vydatně. Jinak mám i já moc ráda moučníky trochu vlhčí a šťavnaté. Třeba tvarohovou bábovku mám raději než tu klasickou třenou. Ale po svátcích si musím být trochu přísná a sladkosti škrtnout z programu :-) I já ti přeji prima Nový rok a ať se v něm stanou jen samé dobré a příjemné události.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 16:54 | Reagovat

3 - Bali

Já se zase chystám na tvůj olivový chlebíček, protože jsem zapomněla zkonzumovat jednu pěkně velkou lahev černých oliv a těm to v takovém chlebíčku se slaninou sluší jednoznačně nejlépe :-) Zapečená žemlovka přijde k chuti pokaždé, když na stole zavoní. To samé umí udělat i jablečný štrúdl. Ve čtvrtek se mi vždycky objeví na stole nějaká dobrota od staré paní sousedky. Jednou štrúdl, jindy dvojctihodné koláčky, mrňavé koblížky nebo něco jiného, ale stejně tak neodolatelného. Vždycky si uvařím kávu a neodolám tomu pokušení, které mám na dosah ruky. Tímto je popřeno staré přísloví, že bez práce nejsou koláče. U nás to neplatí! Tvoje babička je taky pěkná pokušitelka :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 16:56 | Reagovat

4 - Jindra :-)

Stejně je to zvláštní, že naši chlapi jsou na sladké :-) Já sama nedávám přednost sladkým obědům ani večeřím, ale sem tam nějakou tu výjimku udělám. Česká kuchyně je na sladká jídla extra pestrá :o)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 17:41 | Reagovat

5 - Dv

Ráda přemýšlím nad tím, co se zbytky, ale jsem nejraději, když žádné nejsou :-) Vánočka se zužitkovala do posledního kousku, ale často se i u nás jídlo vyhazuje. Nemám z toho tak špatný pocit, protože něco jde psům, něco na sousední dvorek slepicím, něco pro kočku :-)

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 17:43 | Reagovat

7 - Helli :-)

V tom máš pravdu, Bali má osobitý humor a ten by se na stránky o vaření rozhodně hodil, protože je to humor přímo od stolu :-)

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 17:47 | Reagovat

8 - evča :-)

Snídaně paní Sládkové z Postřižin je nepřekonatelná záležitost. S jakou chutí měla napíchnutou na vidličce kotletku a zapíjela ji pivkem z domácího pivovaru, z toho by nejeden dostal šok :o))) Mám hodně přátel, co je jejich národním zvykem posnídat jenom kousek sladkého pečiva a koflík kávy a nikdy to nedělají jinak. Koukali by, s jakou chutí se dá snídat :-)

18 Evik Evik | 6. ledna 2009 v 19:54 | Reagovat

Jéje, žemlovka! Tu jsem oprášila taky až co jsem se svým současným. Z dětství na ni nemám moc chutné vzpomínky, ale mužíček se po ni může utlouct, takže tak jednou za dva měsíce ji dělávám - s tvarohem a bílky navrch. Jí ji ke snídani, obědu i večeři, podle toho, jak mu to vyjde (ale vždy jsou z toho jen dvě jídla:-)

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2009 v 11:34 | Reagovat

18 - Evik :-)

Dobře připravená žemlovka se může stát zbraní, jak zaútočit na silné pohlaví :-) Sama se divím, kolik drsných chlápků by vyměnilo tlačenku s octem a cibulí za talíř lívanců nebo pekáč horké žemlovky :-) U nás to platí taky bez výhrad. Když udělám něco tradičního sladkého, stoprocentně zaboduji.

20 vilemina vilemina | Web | 7. ledna 2009 v 14:37 | Reagovat

Žemlovku jsem právě v pondělí pekla i já - čeká na zveřejnění zítra či v pátek. Dělám ji tak zřídka, že nemám žádný ustálený postup, i když řadu věcí používám též. Za dobrá jablka se přimlouvám - je to rozdíl. Snad žemlovka nebyla tak dlouho proto, že osoby blízké nechtějí sladká jídla. Je jich opravdu velký výběr v české kuchyni, tak na každé vyjde řada kdoví za kdy. Jíst je podle chuti holt taky nemůžu.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2009 v 16:06 | Reagovat

20 - vilemina

Naše žemlovka je dávno snězena, tak ráda nakouknu na tu tvou :-) Třeba na ni zase dostanu chuť. O jablka zatím nouzi nemám. Ovšem zakoukala jsem se na tvých stránkách na úžasný hubník! Ten bych si opravdu dala jako mimořádnou laskominu, abych si upravila chuť po sladkém vánočním období, které bylo plné vanilky.

22 Kytka Kytka | 7. ledna 2009 v 19:13 | Reagovat

U nás je žemlovka většinou nejdříve horká jako plnohodnotné jídlo a dále buď ohřátá jako další hlavní jídlo, nebo studená jako moučník - jak kdy a někdy i jak pro koho. Děláme ji s jablky a tvarohem + podle toho co je doma - rozinky, višně v rumu, mražený rybíz, plátky veky (vánočka se u nás vyskytuje minimálně) namáčíme do mléka s vajíčkem, ale stejně se ty na povrchu opečou do křupava, bez toho by to nebylo ono. Děláme ji do velkého oválného litináče a vícevrstvou.

23 Marie Marie | E-mail | 8. ledna 2009 v 9:07 | Reagovat

Milá Šárko,

se semlbábou jste mě opravdu potěšila.  Od podzima do teď jsem ji snad pekla 10x. Rodina ji miluje, já často ani neochutnám. Dělám ji dle té klasické receptury ale Vaše vánočková, to zní fantasticky. Ještě Vám chci sdělit, že jsem kamarádce k Vánocům nadělila Váš recept na zelňačku. Jaká byla moje radost, když na mne na Štěpána zvonila, zda nemám pár švestek, že vaří tu dobrotu :-)

24 vilemina vilemina | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 11:43 | Reagovat

21

Díky, žemlovka snad zítra.

Hubník je vlastně taky skoro žemlovka...sušených hub musí být dost a hodně namočit a uvařit, ale co budu radit, to zvládneš levou zadní.

Mj. se též výhledově chystám na zelňačku se švěstkama, ale snědli jsme všechny s omáčkou!

25 Mánek Mánek | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 11:44 | Reagovat

Ano, ano. Když je přebytek jablek, jde se dělat na oběd pekáč žemlovky jako hlavní jídlo. Ale - teď jsem si uvědomil, že děti jsou už z domu všechny, já i manželka sníme po jednom čtverečku, KDO TO BUDE JÍST!!!??? :-D

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 15:10 | Reagovat

22 - Kytka

Základem je pořádná zapékací nádoba. Litináč je bezkonkurenčně nejkrásnější, když je plný sladké žemlovky, to už se jen těžko odolává. Ať teplá nebo studená, vždycky je dokonalá. Moje sousedka povídala, že když se nevědělo co s borůvkami, posypaly se plátky veky silnou vrstvou, zalily vanilkovým pudinkem a v troubě se to pěkně upeklo. Když to vychladlo, nebylo v žádné cukrárně v blízkém ani dalekém okolí nic lepšího. U nás se taky vánočka vyskytuje jenom jednou v roce :-)

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 15:13 | Reagovat

23 - Marie :-)

To mám radost, že se nechala kamarádka zlákat na zelňačku. Já ji vařila na Silvestra pro kamarády a spotřebovala jsem na ni rovné dva pytlíky sušených švestek. I když v polévce vypadaly podezřele pro neznalé, zmizely rychleji než klobásky :-)

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 15:17 | Reagovat

24 - vilemina :-)

Letos už nemám ani hrst sušených hub, ale těším se na příští houbovou sezónu, protože letos jsem to nějak s výlety do lesa nestihla. A to na něj koukám rovnou z okna kanceláře :-( Mám nějaké mražené houbové zásoby, ale i z těch se dají vykouzlit pochoutky, tak už plánuji :-)

29 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. ledna 2009 v 15:20 | Reagovat

25 - Mánek :-)

Tak to je velký problém, se kterým se i já doma často potýkám :o))) Žemlovka není zrovna ideální sousto pro psa nebo kočku, tak se s domácími mazlíky nedělím, ale nosím většinou kus sousedům. Když se zmenší rodina, je potřeba investovat do miniaturních kusů nádobí :-)

30 Bali Bali | Web | 9. ledna 2009 v 8:32 | Reagovat

S borůvkama to zní výborně. Ale ne že bych nevěděla co s nima!!! Většinou jdou na tvůj skvělý koláč ;-)

31 Luciasek Luciasek | E-mail | 10. ledna 2009 v 20:24 | Reagovat

Prave jsem s nadsenim objevila tyhle "varici" stranky a mooc lituju, ze jsem je neobjevila uz pred Vanocema,kdyby kvuli nicemu jinymu,tak kvuli receptu na linecke cukrovi. Stranky jsou vyborny a myslim, ze se ze me prave stal budouci pravidelny navstevnik ;o) :o)

32 emreyilmaz emreyilmaz | Web | 11. ledna 2009 v 17:30 | Reagovat

borůvkama to zní výborně. Ale ne že bych nevěděla co s nima!!! Většinou jdou na tvůj skvělý koláč ;-)

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2009 v 23:05 | Reagovat

31 - Luciasek

Tak tě vítám na mých stránkách a snad se tu najde trochu inspirace podlé tvé chuti :-)

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2009 v 23:06 | Reagovat

33 - emreyilmaz

U nás to funguje stejně :-)

35 Luciasek Luciasek | E-mail | Web | 12. ledna 2009 v 21:05 | Reagovat

Sarka:

chystam se zapracovat na dortu s mandarinkovym kremem, tak se uvidi ;o)

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. ledna 2009 v 22:51 | Reagovat

35 - Luciasek :-)

Nemůže být nic jednoduššího než tento madarinkový krém! To vážně s čistým svědomím doporučuji :-)

37 Jana Jana | Web | 13. ledna 2009 v 10:15 | Reagovat

Tedy uprimne... beeee, vzpominka na zemlovku ze skolni jidelny se mi vryla do pameti.. jako rozmocena houska s jablky a cukrem.. moje deti ji ale maji radi, urcite se tady inspiruju, netkere vypadaji opravdu dobre :-) diky

38 *Pr!nC[e]SkA* *Pr!nC[e]SkA* | Web | 13. ledna 2009 v 14:39 | Reagovat

tyjo wow taký šuper dobrudky...nechceš spřátelit?

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2009 v 15:28 | Reagovat

37 - Jana

Starým vzpomínkám je v tomto případě radno dát vale :-) Žemlovka umí chutnat jako moučník z dobré cukrárny.

40 Luciasek Luciasek | E-mail | Web | 14. ledna 2009 v 7:18 | Reagovat

Tak jsem dnes ráno dodplnila velmi snadný domácí dort mandarinkovým krémem a s čistým svědomím můžu říct že to byla jedna z nejlepších snídaní :o)

kdyby se někdo chtěl podívat jak sem to plácala dohromady: www.pischkotek.blog.cz

:o)

41 Šárka M. Šárka M. | 14. ledna 2009 v 11:45 | Reagovat

Dobrý den Šárko,

já žemlovku miluju. Minulý týden jsem vyzkoušela tzv. klasiku (rohlíky namočené v mléce s cukrem .... atd.) a taky mi to nedalo a za dva dny jsem se vrhla i na tu Vaši verzi. Myslím, že výsledek je uspokojivý v obou případech, jen ta Vaše varianta je podstatně rychlejší a nějak míň upatlaná (tedy já byla míň upatlaná, ne žemlovka).

No a myslím, že existují dvě pověry o mužích. Jedna praví, že nejsou na sladké (ha ha ha) a ta druhá, že nejsou upovídaní (tentýž smích). Kde se jen tyhle legendy vzaly? Přeji Vám krásný den.

42 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2009 v 11:49 | Reagovat

40 - Luciasek

Nakoukla jsem a uviděla snídani, jako z dobré cukrárny :-)

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2009 v 12:34 | Reagovat

41 - Zdravím Šárko :-)

Krátká a výstižná charakteristika mé žemlovky :-) Je méně upatlaná! To je to, co se mi na ní líbí!

Na pověry bych taky nesázela, ale pořád jsou pověry silnější než logika s vědeckým základem :-)

44 Šárka M. Šárka M. | 14. ledna 2009 v 13:01 | Reagovat

nebo jsou pověry vydávány za logiku s vědeckým základem....

45 Sharka Sharka | E-mail | Web | 17. ledna 2009 v 19:00 | Reagovat

Krásný Nový rok přeji všem.

Jsem ráda, že jsem konečně našla recepty dle mého gusta. Přemýšlela jsem co s brokoli jiného než zapéct se sýrem, nebo s rokforovou omáčkou a objevila jsem Vás.

K "Zemlbábě" : po Vánocích, kdy jsem dala zbytek vanil rohlíčků,  Který se po nich může utlouct, přemýšlím nad sladkou dobrotou, která by nebyla jen sladká. A žemlofka je to pravé. Jíme jí jako hlavní chod, celá rodina nikdy neví kdy přestat a pokud náhodou něco zbude :-)))) pak je výborná studená k snídani.

Ráda jsem Vás navštívila a zase ráda přijdu.

Jmenovkyně Šárka

46 Sharka Sharka | E-mail | Web | 17. ledna 2009 v 19:05 | Reagovat

Zapoměla jsem: zkusila jsem brokolici rozšťouchanou s bramborem a zapečenou s Camembertem fabriqué en Normandie -bylo to vynikající.

Děkuji

Šárka E.

47 Jirka z Olomouce Jirka z Olomouce | E-mail | 21. ledna 2009 v 14:27 | Reagovat

Ahoj!Mám rád nadýchanou žemlovku, která ale drží pohromadě a dá se ukrojit nožem na kostky. Ne takovou spláclou, "blátivou". Která je ta vaše?  :-) Mě se totiž povedla vždycky ta mazlavá a nevím, čím to je. Předem díky za radu.

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 15:24 | Reagovat

47 - Jirka z Olomouce :-)

Tak to si musím udělat reklamu :o) Ta moje žemlovka je přesně taková, jakou máš rád. Dá se krájet na úhledné kostky nebo jiné tvary a když není po ruce příbor, může se jíst jako sendvič, tj. rukou :-) Není rozblemcaná a je dostatečně křupavá. Já ji mám ráda zrovna takovou, jako ty. Šárka

49 Sára Sára | E-mail | 14. února 2009 v 9:45 | Reagovat

Nó, troška tu pokazím tú úžasnú "žemlofkársku" atmosféru. Jej čaro  som žial objavila až na "staré kolená". Za socíku, teda ešte mojich školských jedálenských čias, to bol vyslovene blivajzový odpadový produkt. Suché staré stuchnuté pečivo, na desať plechov dve červavé jablká, náprstok mlieka a k tomu pol žĺtka, aby sa nepovedalo. Na niečom sa predsa muselo ušetriť , aby bolo na pomoc rozvojovým krajinám. Mohutné podrážky  ruských hrdinov ošľahanév bitkou o Stalingrad ,( a to už nejaký mráz), by boli určite mäkkšie , a určite by si si na nich viac chutil. U nás doma bola žemlovka neznámou veličinou a jedálničku diktovali  mňamky  slnkom zaliateho juhu, tam kde máme korene.   Žemlovka, tá by ostala navždy  tabu, a len vďaka jendej horskej úžasnej chatárke a ešte úžasnejšej kuchárke, ktorá nás touto delikatesou počastovala, som objavila jej zotročujúcu moc.   Opäť sa budem opakovať, tak ako pri extrémne makovom koláči, odvtedy ju robievam  aspoň desať spôsobov a chutí všetkým, zbiera metále u mojej prímorskej rodiny, a to sú teda sakra gurmáni, nehodia do čreva hocičo.   Šárkina je geniálna, kto ju raz vyskúša, tak jej navždy prepadne. Mňamky, mňamky, mňamečky.........    Zdraví Sára z Bratislavy

50 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. února 2009 v 18:16 | Reagovat

49 - Sára

Blivajzových receptů bylo za socíku dost a dost :-) Taky si na to dobře vzpomínám. I když je žemlovka velmi obyčejné jídlo, s poctivým přístupem se s ní dají dělat zázraky :-) Nakonec jsou v ní jen samé dobré věci, které se po správném zapečení ještě více rozvoní a každý gurmán ji dozajista ocení. Zdravím do Bratislavy ... Šárka ;-)

51 Radek Radek | E-mail | 14. května 2009 v 13:48 | Reagovat

Baby už dost!..............Jedu pro vánočku.

52 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. května 2009 v 17:43 | Reagovat

[51]: Radek

Blogy o jídle jsou ďábelské, měli by je zakázat :-)

53 Mia Mia | E-mail | 27. března 2010 v 11:25 | Reagovat

Fakt husta žemlovka..chutnala mi..papa

54 DolceVita DolceVita | Web | 30. března 2010 v 1:35 | Reagovat

[53]: Mia:

Dík ;-)

55 Shira313 Shira313 | 16. ledna 2011 v 18:24 | Reagovat

Žemlovku som spáchala dnes ráno a je super, šťavnatá a chrumkavá zároveň :o)

K tvarohu som pridala zvyšný vanilkový krém a tak som vyvážila moju zábudlivosť (mletá škorica ostala smutno nevyužitá hneď vedľa pekáča)

56 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 16:12 | Reagovat

[55]: Shira313:

S vůní vanilky byla ještě voňavější, určitě zapomenutá skořice nechyběla :-) Letos jsem ji nedělala, nezbyl ani kousek vánočky. Škoda.

57 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 3. října 2011 v 10:37 | Reagovat

Jééé Šáry, zase lituji,že nemám žádnou babičku :-) Mám obě děti opět doma a co pořád vařit?Čím obalit nervy? No udělám žemlovku. Jukla jsem k Vám, abych se přesvědčila,zda si pamatuji přípravu dobře a pamatuji :-) jsem nadšená a půjdu se hned vrhat do víru práce :-) Začnu rozinkami s rumem :D Krásný den :-)

58 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:52 | Reagovat

[57]: murkaeva:

Krásný den Evi :-) S takovou voňavou žemlovkou musí zkrásnět i škaredý den :-) Už jen ta vůně rozinek a rumu. Ať všem moc chutná a děkuji za milou zprávu. Šárka

59 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 5. října 2011 v 10:28 | Reagovat

[58]: Hezký den Šáry :-) no a viděla jste jak dopadla :-) Babička na ní pekla mazaneček, a já koupila vánočku, rozinky nebyli tak jsem dala brusinky a tvroh nebyl a tak jsem dala bílý jogurt :D Manžel si šíleně pochutnal, opravdu, děsně ho mrzelo, že jí není víc. Jen doufám, že babička můj experiment hodnotila z hůry s úsměvem a nelomila rukama :-)
Šáry děkuji za milý komentář a za návštěvu u mne :-) Snad to nevypadá,že bych receptík opsala bez udání webíku na Vás...To bych nerada.Babička to takhle dělala, ale upřímě nevím zda máčela rozinky v rumu. Já je tedy máčím v rumu do všeho :D:D:D A ještě jedna žemlovka - jedna známá, vše nakrájí na kostky a smíchá s cukrem a skořicí, vyšlehá tvaroh a pak vrství - směs dolu, na to tvaroh, směs nahoru, poklade plátky másla a PAK při pečení sem tam poleje rumíkem z rozinek. No báječné to je, ale klasika je klasika :-) Krásný voňavý den :-)

60 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2011 v 11:28 | Reagovat

[59]: murkaeva:

Je pěkné, že si naše české recepty jsou krásně podobné a vůbec si nemyslím, že by byl receptík opsán :-) Je pěkný a inovativní! Sušené brusinky jsou moc fajn a většinou jich mívám doma malou zásobičku. Hodí se krásně i do slaných jídel, například v nádivce jsou přímo okouzlující nejen chutí, ale svou zářivou barvičkou. Krásný den, Evi, a hodně podzimních dobrot na talíři.

Obdivovala jsem korálkování! Mám ráda drobnosti s korálků v podobě jídla. Jednou jsem viděla úžasný náhrdelník celý ze skleněných chilli papriček. Než jsem se pro něj rozhodla zajít do obchůdku, už byl pryč. Bohužel to bylo někde ve Francii a tady jsem se s něčím podobným nesetkala. A pořád hledám :-) Korálky jsou moc fajn!

61 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2011 v 11:29 | Reagovat

oprava:

z korálků :-) to se rozumí!

62 Perfektní žemlovka Perfektní žemlovka | E-mail | Web | 9. prosince 2015 v 16:20 | Reagovat

Ahoj, dá se místo vánočky použít třeba klasický rohlík? Nebo třeba croissant?

Děkuji za info.

63 turbines turbines | Web | 15. ledna 2016 v 13:30 | Reagovat

pujcka hned frydek mistek :-x

64 Ludánek Ludánek | Web | 17. února 2016 v 13:14 | Reagovat

Žemlovku mi připravovla moje prababička, když jsem byl ještě malý. A dnes mi žamlovku dělá moji milovaná manželka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama