Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vepřové maso dušené v mléce

29. ledna 2009 v 17:53 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso


Vepřové maso dušené v mléce nebo snad raději pečínka na mléce? Italská kuchyně, to není jen "pasta" 100x jinak, ale i rozmanité masové speciality. Itálie má tvar rybářské holínky, která stojí až po stehno ve Středozemním a Jaderském moři. Ryby, mořské plody nemohou chybět. Ovšem do zimního jídelníčku se hodí polévky. Oblíbená "Minestrone", chutná pokaždé jinak. Minestrone alla genovese se nepodobá Minestrone ze Sardinie, kde vaří její vydatnější verzi. Nedivte se, když v polévkovém talíři najdete cizrnu, slaninu, rajčatový protlak i osmažené plátky bílého chleba a místo parmezánu skvostný ovčí sýr "Pecorino". Však Italové moc dobře vědí, proč se říká, že receptů na Minestrone je zrovna tolik, kolik je italských vesnic. Je libo silný hovězí vývar? Je tu "Zuppa ala pavese." Na dně talíře leží na másle osmahnutý plátek bílého chleba, stačí zalít horkou polévkou a vyklepnout rovnou do talíře jedno syrové vejce. Potom už jen posypat najemno nastrouhaným parmezánem a rychle se chopit lžíce. Polévka pochází z Lombardie a pověst vypráví o selce, která ji nachystala v roce 1525 pro francouzského krále Františka I., který byl zajat v bitvě u Pavie. Tato ušlechtilá jednoduchá polévka se zařadila do základního kádru italských gastronomických skvostů. Zapomenout se nedá ani na vydatnou fazolovou polévku z Toskánska, zvanou "Ribollita." Škoda všech dalších, na které se nedostalo. Polévka má v lidové italské kuchyni tak pevné místo, jako v té naší. Šikovná hospodyně dokáže, aby se v chutné polévce ztratily všechny zbytky, které by již sólově nedokázaly sehrát ani tu nejmenší roli.

(s předstihem pokládám maso na pánev, aby bylo jasno, jaký kousek masa si musíte opatřit)

Na seznamu masových specialit září "Ossobuco alla milanese" a různé rafinované úpravy masa telecího. Nejslavnější je smažená milánská kotleta, která se stala inspirací pro vznik vídeňského řízku. Dušené telecí maso na víně, bylinkách, smetaně, nebo na úžasných masitých konzervovaných rajčatech, ve kterých je cítit plná síla letního slunce. Vitello tonnato, je má nejoblíbenější receptura na úpravu telecí kýty. Co na tom, že se konzumuje studené? Nepohrdnu ani "Saltimbocca alla romana" s vůní šalvěje, natož "Scaloppine", které svádí odérem meduňky a citrónové šťávy každého milovníka telecího masa. Tak jako všude na světě, i na italském stole mají výsostné místo hovězí steaky "Bistecchine". "Stufato", hovězí pečeně v silném červeném víně. Mleté masové kuličky nejen s rajčaty, ale i se zelím dokáží inspirovat nejedno gurmánské srdce. Úžasné "Bollito misto" symbolizuje tradiční kuchyni severní Itálie. Šťavnatá telecí játra "Fegato alla veneziana", na vánoční stůl patří dle tradice vepřové nožičky "zampone" nebo "Cotechino" s čočkou Castelluccio (což připomíná náš novoroční zvyk vařit kousek uzeného s čočkou) a další hromada šťavnatého masa a masných specialit. To všechno voní v tradiční italské kuchyni zrovna tak často, jako těstoviny, špagety a pizzy. Základní repertoár italských regionálních kuchyní je tvořen pestrou paletou zajímavých pokrmů (které tady nechci vyjmenovávat jeden po druhém), ale pokud bychom stáli před nelehkým úkolem, vybrat jen hrstku takových pokrmů, které svou oblibou vyjadřují opravdového ducha la cucina di casa, neměl by chybět recept na dušené vepřové maso v mléce. To zmiňuje ve své knize i Marcella Hazan, která pro čistě italskou kuchyni obětovala své srdce. Recepturu připravuji trochu odlišně než doporučuje ve své "Klasické italské kuchyni", ale v každém případě jsem došla do stejného cíle, jako ona. K plnému hrnci krásně měkkoučkého a voňavého masa s naprosto unikátní omáčkou, která na jazyku sametově pohladí a naladí vás na velmi příjemnou a spokojenou notu.

(základní recepturu si vylepšuji rozmarýnem a neloupaným česnekem)

Italskou kuchyni mám opravdu ráda. Znalec ví, že základním stavebním kamenem nejsou jen dokonalé těstoviny. Respektuje roční období, je jiná v létě, kdy hýří zralým ovocem, zeleninou, bylinkami. V zimním období oslňuje nápady na skvělá jídla, která pěkně po těle zahřejí. Co říkáte na vepřové maso pečené v mléce? To musíte zkusit. Stará boloňská receptura se dá velmi snadno aplikovat do českého repertoáru. Určitě nebude problém sehnat kousek vepřového masa, paličku česneku, litr mléka a solidní kastrol s poklicí. Když vylovíte z domácích zásob ještě pár sušených rozmarýnových větviček, provoníte si během chvilky celou kuchyň.

(úžasnou barvu vytvoří spojení dobrého olivového oleje a čerstvého másla; jídlo se ještě nevaří, ale už fantasticky voní)

Vepřové maso dušené v mléce
(v mém případě pro 3 osoby)
  • 600 g vepřového karé (pečeně) bez kosti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla (podle pravítka si odměřte z klasické máslové kostky 3 cm a uřízněte celý plátek :-) Nemáte doma náhodou máslo s mořskou solí? Teprve nyní to bude dokonalé
  • mořská sůl (hrubě mleté dejte přednost)
  • hrubě mletý černý pepř
  • sušená rozmarýnová větvička
  • pár neloupaných stroužků česneku
  • mléko! počítejte s rovným 1 litrem, ale může se stát, že bude potřeba o sklenku víc
(mléko v pánvi syčí a vzdoruje jenom chvilku; stačí ho okřiknout vařečkou a ono pěkně pokorně usedne ke dnu pánve a přestane prskat)


Vepřové maso ponecháme v celku. Já preferuji tukovou blanku, která celý kousek masa krásně zpevní. Pokud máte maso, které nedrží tvar, svažte ho kuchyňským provázkem. Maso potřeme olivovým olejem a v suché teflonové nebo grilovací pánvi osmahneme krátce ze všech stran. Protože se pečeně může péct i v troubě, je potřeba připravit si takové nádobí, které je vhodné k zapékání. Ke kastrolu by měla být k dispozici i poklice. Můžete se rozhodnout, zda budete s receptem pokračovat jako já, tj. dusit vepřové maso na plotně a celé dění pozorovat pod skleněnou poklicí nebo pečínku strčíte do trouby a čas od času ji budete chodit kontrolovat, dolévat mléko po sklenkách a trpělivě podlévat. Jak dlouho? Tak dlouho, dokud se vidlička do masa nezaboří, jako do čerstvého másla, dokud omáčka z odvařeného mléka nezhoustne a nezíská lehce nahnědlou barvu s příjemnou chutí, která připomíná čerstvě namleté oříšky. Jídlo jsem vařila na indukční sklokeramické desce, proto jsem se spolehla na lehkou teflonovou pánev s vysokým okrajem. Pokud u vás plyn hraje prim, závidím :-) Doporučuji solidní kousek nádobí, který má silné dno. Receptura je to tak snadná, že se vám podaří i ve starém smaltovaném hrnci po babičce.

(když použiji slané máslo, tak jídlo nesolím vůbec)

Když je maso na povrchu osmahnuté, položím na něj plátek másla a nechám ho pozvolna roztékat. Ideální je dobré máslo s mořskou solí. To nechá svou lahodnou pečeť přímo v omáčce. Současně přidávám první sklenku mléka (plnotučného nejlépe!, nad polotučným se dá oko přimhouřit, ale odtučněné mléko nechte mimo hru), čím lepší mléko, tím krásnější barva i chuť omáčky. Nepokazte si to tedy špatným výběrem surovin. Přihodím špetku hrubé mořské soli, 3 x zatočím pepřovým mlýnkem nastaveným na hrubé mletí a přihodím špetku rozmarýnových suchých jehliček. Nezapomeňte na česnekové stroužky, které vhodíme k masu neoloupané. Mléko bublá a kypí, musíme lehce míchat, aby neuteklo. Během chvilky se divoká bílá tekutina zklidní a bude se pomalu vpíjet do masa. Na okrajích hrnce nechává mléko zaschlou stopu, kterou v průběhu vaření stahujeme měchačkou zpět do omáčky.

(pomalým varem se mléko zredukuje na dokonalou zahoustlou omáčku v barvě cappucina)

Stáhneme plamen na mírnou teplotu, přiklopíme poklicí a necháme chvilku probublávat. Když se mléko pomalu vytrácí, dolijeme další sklenku. Tímto pomalejším tempem dusíme maso cca 2 hodiny. Záleží na velikosti kousku masa. Pokud bude potřeba, duste klidně 3 hodinky. Maso bude měkkoučné, mléko se vyvaří a vznikne nám hustá krémová omáčka s jemně oříškovou chutí a barvou cappucina. Česnekové stroužky se rozpustí v omáčce a lehce ji provoní. Vůně česneku a rozmarýnu omáčce velmi prospěje a mlékem opilé maso se promění v úžasnou zimní dobrotu, která vnese kus tradiční italské kuchyně do našeho lednového jídelníčku, kdy jsme všichni naladěni na vydatnější a hřejivá jídla.

(do hotového kousku masa vjede vidlička jako do měkkého másla)

Co k pečínce podávat? To nechám jen na vás. My jsme si plátky masa nakrájeli na jemně vyšlehanou bramborovou kaši a pro intenzitu vůní jsem přidala špetku sušených italských bylinek a pikantního pepře. Umím si představit, jak by krásně omáčku provoněly a ozdobily plátky hříbků, lehce orestovaných na másle. V tomto případě bych rozhodně zvolila těstoviny. K chutné omáčce jedině široké těstoviny! Papardelle patří k nejoblíbenějším těstovinám. Tyto široké nudle naprosto jedinečně pojmou co nejvíc hutné omáčky, která se nalepí na celou plochu. To je to, co potřebujeme :-)
(protože jsou široké těstoviny nejoblíbenější, tak u nás doma došly; zachránila to bramborová kaše - vařit italskou kuchyni můžeme i bez pomoci dokonalých těstovin)

La cucina di casa je doslova napěchovaná unikátními recepty, proto si zkuste vybrat něco méně tradičního a uvařit si po italsku jinak. Že jsou v receptuře rajčata a není zrovna jejich sezóna? Udělejte to jako Italové. Nakupte si "pomodori" loupaná a konzervovaná. Italští gurmáni nedají dopustit na odrůdu San Marzano, soudkovitého tvaru a s tvrdou objemnou dužinou. Rajčata by měla být v konzervě vcelku, oloupaná a zalitá malým množstvím šťávy (ne rajčatové omáčky!) Zapátrejte v regále s konzervovanou zeleninou v nejbližším supermarketu a najdete učiněné skvosty pro vaše zimní experimenty s italskou kuchyní.
(sušené italské bylinky umějí udělat divy, proto si je s čistým svědomím přidejte do vašeho talíře a těšte se na to, až bude zase sezóna těch voňavých čerstvých a jejich vůně se bude vznášet v povětří)


Kdo miluje italskou kuchyni, může jí být fascinován po celý rok. Nechcete na talíři zažít italskou nudu? Vyhněte se obloukem průměrné a levné pizzerii a uvařte si doma. Budete mít na stole domácí a poctivé jídlo, jako by ho vařila s tou největší péčí sama "mamma". Tolik lásky, zodpovědnosti a nadšení by vašemu jídlu žádný pizzař od naproti stejně nedal. Po dobrém jídle rozviňte téma "domácí pohody" k dokonalosti. Jak? Uspokojte se... Někdo dezertem, zmrzlinou či kávou, nebo jinou zajímavější činností. Učiňte sobě blaho! ;-) Ať se vaše chuťové buňky z dobrého jídla nevzpamatují tak rychle ... Italové umějí žít "La Dolce Vita" ... mít radost ze života, vášnivě milovat, lpět na tradicích, dobrém domácím jídle z místních surovin, ze kterého mají skutečný požitek a stalo se pravým smyslem jejich života. Správný Ital si hrdě nese svou kuchyň až na samý konec světa a nikdy se jí nezpronevěří.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 29. ledna 2009 v 18:57 | Reagovat

Právě jsem si uslintla do klávesnice. Vepřové v mléce znám z Francie, je to velká delikatesa. Jednoduché, obyčejné, ale chuť luxusní.

Určitě na něj letos přijde řada. Dík za připomenutí. Ještě, že ti Italové jedí i v zimě ;-)

2 Kytka Kytka | 29. ledna 2009 v 19:20 | Reagovat

Nepůjdu sednout do auta a nepojedu pro vepřové a čerstvé mléko.  Nepůjdu sednout do auta a nepojedu pro vepřové a čerstvé mléko! Nepůjdu sednout do auta a nepojedu pro vepřové a čerstvé mléko, ani kdybych rovnou mohl koupit i smetanu a vanilku na creme brulée. Myslím, že se vrátím asi tak za hodinu...

3 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2009 v 20:51 | Reagovat

1 - Bali

Notoricky známá receptura, úžasně jednoduchá a tak málo si na ni i já sama vzpomenu. Poprvé jsem tohle jídlo zkoušela jako gastronomií nedotčená holka. Líbilo se mi, že s tím vlastně není vůbec žádná práce. Jen podlévat a občas zamíchat. I tenkrát to dopadlo na výbornou :-) Vepřové maso je stálicí v české kuchyni, tak proč si ho nepřipravit pro změnu zase jinak? Knedlo-vepřo-zelo je nuda!

4 Šárka Šárka | E-mail | 29. ledna 2009 v 21:02 | Reagovat

2 - Kytka :-)

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum = první neotřesitelná jistota v radikálním pochybování :-))) Myslet současně i na creme brulée, je pokleslé!

P.S.

Vanilku doma mám, smetanu jdu hledat ...

5 Bali Bali | Web | 29. ledna 2009 v 21:08 | Reagovat

Nechte toho, vy dva! Já nemám čas ani na jedno :-(

6 Kytka Kytka | 29. ledna 2009 v 21:20 | Reagovat

Nakonec jsem nejel - vzpoměl jsem si, že stejně ráno musím do Prahy na nějaké jednání, takže nakoupím cestou zpět.

Na creme brulée se chystám hlavně proto, že jsem dostal k narozeninám opalovací hořáček.

7 aida aida | 29. ledna 2009 v 23:52 | Reagovat

Šárko, bezvadné, už vím, co budu přes víkend vařit. Díky za tip!

8 Alča Alča | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 11:28 | Reagovat

:-))) miluji tyhle náhody....Šárko, hádejte co mám dnes v plánu vařit :-D

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 12:08 | Reagovat

5 - Bali :-)

Já když nemám vůbec žádný čas, nechám se nejsnadněji vyprovokovat k nějaké šílenosti. Když jde o vaření, sedím ještě o půl třetí ráno v kuchyni u kávy, koukám na hromadu neumytého nádobí a přemýšlím, jestli si mám do té dobroty kousnout hned a nebo si to nechat až na ráno :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 12:11 | Reagovat

6 - Kytka

Opalovací hořáček nemám :-( Tolikrát jsem si plánovala jeho koupi, ale nějak jsem se bez něj doposud obešla. Pravda je, že creme brulée bez něj nebude dokonalý :-) Tak ať se ti s tou cukrářskou zbraní dobře pracuje!

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 12:16 | Reagovat

7 - aida

Určitě to za vyzkoušení Aido stojí :-) Je to taková dokonalá receptura bez dlouhé přípravy předem. Trochu té časové investice do opečovávání a podlévání víkendového oběda není třeba litovat. Výsledek je úměrný naší námaze a omáčka je vynikající. Ona to vlastně není omáčka v pravém slova smyslu. Je to moc chutný "sosík."

Přeji ti dobrou chuť :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 12:20 | Reagovat

8 - Alča :-)

Náhody fungují spolehlivě, věřím na ně :o) Nakoukla jsem na tvé květnové plány na Zvoničce! Vypadá to na další úžasnou akci. Mám z posledního kurzu krásné fotografie přímo od Jirky Hladíka. Mohla bych je použít a vyrobit článek :-) Vlastně proto jsem si ty fotky od něj brala. Ten čas tak letí, že jsem se nestihla otočit a už jsou tu zase plány na další jarní akci. Moc tě zdravím Alčo :-)

13 Jana Jana | 30. ledna 2009 v 12:35 | Reagovat

Tak to je tedy náhoda. Zrovna včera jsme si v Culinarii Itálie četli o téhle pečínce.

14 Pivli Pivli | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 13:05 | Reagovat

na tenhle recept jsem několikrát koukala v mé oblíbené knížce mezinárodních receptů (je to taková ta obrovská bichle, kterou se dá spolehlivě zabít) a říkala jsem si: no, kdo to dělal, chválí to, ale stejně -je to divný...

Už nepochybuju, protože když tu vidím ty krásné fotky, dostala jsem chuť udělat to také. Tenhle víkend ne, budou kotlety na šlehačce, ale co nejdřív se do toho pustím. Ty fotky mě úplně dostaly.

Navíc, Šárko, ty k těm fotkám pokaždé napíšeš tak chutný článek...kdo by odolal? :-)))

BTW: hořák mají v Quelle.

15 luckydina luckydina | E-mail | 30. ledna 2009 v 18:45 | Reagovat

na vepřové v mléce se chystám hodně dlouho, ale zatím mi to doma neprošlo. A mám ho opsaný z nějaké staré kuchařky coby starou českou specialitu.

16 Havlica Havlica | E-mail | 30. ledna 2009 v 19:27 | Reagovat

Paní Šárko,

děkuji Vám za bezvadně zpracovanou přílohu pro DIAstyl. Obdivuji, kolika nápady překypujete. O to větší je mé překvapení, že těmi nápady máte nahuštěný i blog La Dolce Vita, který se datuje již od roku 2006. Přeji vám neutuchající nadšení v této bohulibé činnosti. Myslím si, že nejsem sám, kdo vám zcela po právu vyjádřil svůj obdiv.

Děkuji, čtenář Havlica

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 0:19 | Reagovat

13 - Jana

Tak to je prima náhoda. Culinarii mám též ve své knihovně (od loňských Vánoc), ale nestihla jsem ji ještě celou prostudovat. Hned na tu recepturu nakouknu :-)

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 0:23 | Reagovat

14 - Pivli :-)

Je to divný! To jsem si taky myslela. Zkoušela jsem tuhle recepturu poprvé ... už je to dávno :-) Někde jsem slyšela o receptu vyprávět, tak jsem to vyzkoušela a ejhle, ono to fungovalo. Až později jsem přišla na to, že se vlastně jedná o velmi klasickou italskou recepturu. Fotografie mají přesvědčit všechny nedůvěřivce, že za pokus to stojí :-) Doporučuje se použít i jiné maso, např. krkovičku, ramínko atp.

O hořák musím svou domácnost doplnit :-)

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 0:27 | Reagovat

15 - luckydina

Původ receptur je vždycky moc zajímavý. Putují z kraje do kraje, přeskakují hranice i kontinenty. Kdo ví, kde recept vlastně vznikl, ale faktem zůstává, že v Itálii se takto maso připravuje opravdu dost často. Ve starých českých kuchařskách se najdou pěkné gastronomické poklady ;-)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 0:30 | Reagovat

16 - Havlica

Děkuji za milý kompliment. Na takové téma byla radost psát. Je to má nejoblíbenější surovina. Člověk si s obyčejnou bramborovou hlízou může dovolit opravdu hodně. Bramborových receptur mám i zde na blogu dost a o některé jsem doplnila i svou kuchařskou knihu "Rande s gurmánkou v české kuchyni", protože právě brambory do té naší kuchyně odnepaměti patří a sehrávají skutečně hlavní a výraznou roli. Jsem ráda, že se vám mé recepty líbí a snad přinesly i něco nového. Děkuji.

21 Dv Dv | Web | 31. ledna 2009 v 16:31 | Reagovat

Slyšela jsem o telecím v mléce, o vepřovém ne. Nicméně myslím, že to  - a přesně s houbovou hříbkovou a širokýma nudlema - bude, až se ohlásí na oběd nějaká návštěva. Běžně vepřové moc nemusím, česká klasika mi stačí tak jednou za rok. Ovšem recepty s panenkou nebo právě něčím takto výjimečné, to je jiná :)

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 19:45 | Reagovat

21 - Dv

Je to přesně ten recept, který ze zvědavosti každý rád vyzkouší :-) Hutné české receptury si též

ordinuji jen zřídka, o to víc si na nich pochutnám a nedám jim šanci, aby zevšedněly :-)

23 Papaja Papaja | Web | 2. února 2009 v 8:28 | Reagovat

Libové masíčko v takové lákavé omáčce... O tomto receptu jsem také něco málo zaslechla, ale už je to dlouho. O původu se neodvažuji polemizovat - je to vlastně úplně jedno, vypadá to báječně a stojí za vyzkoušení! Krásné zimní vepřové :-)))

P.

:-)

24 Joni Joni | E-mail | 2. února 2009 v 9:00 | Reagovat

Tak jsem si vyndala z mrazaku presne takovyhle kus veproveho a premyslim, co z nej udelam... Hledam inspiraci, tak kliknu k Sarce a co nevidim? :))) Tak doufam, ze se k obedu povede. Diky a zdravim ze Svycar.

25 Marie Marie | E-mail | 2. února 2009 v 11:12 | Reagovat

Milá Šárko,

včera jsem Váš recept vyzkoušela u příležitosti oslavy osmnáctin naší dcery. Dostaly jsme, Vy i já, jednušku s hvězdičkou  :-)

Na Valentýna mě holka uškemronila, ať s ní peču  Vaše linecké, které se na Vánoce tak osvědčilo, samozřejmě vykrajíme samá srdíčka a pěkně zabalená podarujeme :-) Děkuji za nás obě. Marie.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2009 v 17:18 | Reagovat

23 - Papaja :-)

Též si vzpomínám, že receptem na vepřovou pečínku v mléce se před časem chlubil zpěvák Michal Tučný. Tenkrát jsem odvahu na vyzkoušení nenašla :-)

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2009 v 17:21 | Reagovat

24 - Joni

Zdravim do Svycar :-) Tak tedy i ja doufam, že se vyplatilo kliknout na tento recept a vyzkouset ho. Doufam, ze vecere dopadla dobre a mleko masu prospelo a stala se z nej ta nejchutnejsi vecere pro chladny zimni den ;-) Pekny vecer Joni a dobrou chut!

28 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2009 v 17:27 | Reagovat

25 - Marie

Jsem ráda za tu jedničku s hvězdičkou :-) Patří tomu, kdo do díla přidal své šikovné ruce ... já to nebyla ... jenom jsem trochu svedla k tomu, aby se recept vyzkoušel a za pomoci fotografií nalákala pár mlsných dušiček. Ale myslím si, že recept za to stojí. U nás taky prošel a vysloužila jsem si pochvalu :-) Valentýnská sladká srdíčka jsou opravdu krásným dárkem, který potěší a ještě sladce naladí. Je dobře, že vás dcera uškemronila k této činnosti. Vlastnoručně upečené srdíčko je opravdu dárkem od srdce, tomu se žádný druhý nevyrovná! Určitě budou krásnější než od mistra cukráře :-) Zdravím Vás obě, Šárka

29 wrana wrana | 2. února 2009 v 17:54 | Reagovat

Začnu číst, a říkám si" musím napsat, že je lepší trošku tučné"- a ono to tam je, pokračuji a myslím si" musím napsat, že je dobré přidat žampionky a nejlepší je bramborová kaše". No, skoro není co dodat, ale přece. Čím větší kousek, tím lépe, dá se i kýta, ale je trošku sušší. Jedičné jsou také brambory, vařené v mléce s kouskem másla, pak  ušlehat kaši.

30 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. února 2009 v 23:47 | Reagovat

29 - wrana :o)

Pokusný kus masa byl trochu menší "kousek", ale na každý další případ ho bude rozhodně víc :o) Představuji si, jak příště utopím v mléce pěkný kousek krkovičky. Na bramborové kaši nebudu měnit nic :-)

31 Audrey Audrey | Web | 3. února 2009 v 10:05 | Reagovat

hodně supr blog...nevěřila bych že nějaký přímo jen o vaření najdu...je to tu supr něco určitě vyzkouším...jen je tu toho tolik že člověk neví kde začít=)))....máš to tu moc pěkný...

32 Eddan Eddan | E-mail | Web | 3. února 2009 v 11:51 | Reagovat

Všechny suroviny, přísady a ingredience jsem sehnal a dal na kuchyňský stůl.

Tu jsem ale zjistil, že nemám pravítko k odměření 3 cm proužku másla.

Použil jsem kapesní ocelové pásmo, po našemu colštok. Taky už chtělo promastit, tak ať z toho něco má i ono...

:-D

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. února 2009 v 12:37 | Reagovat

31 - Audrey :-)

Vášeň pro dobré jídlo je vášní, která je téměř každému vlastní :-) Ať se ti podaří vybrat si tu nějakou zajímavou dobrotu. Dík!

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. února 2009 v 12:39 | Reagovat

32 - Eddan

Kapesní ocelové pásmo nesmí chybět v žádné kuchyni :o) Ten zmíněný 3 cm proužek másla dělá v jídle divy :-D

35 čůča čůča | Web | 3. února 2009 v 14:59 | Reagovat

prosím, koukněte se na můj blog a přidejte se do klubu! Pro dobrou věc!

36 Mánek Mánek | E-mail | Web | 5. února 2009 v 8:33 | Reagovat

Šárko, moc hezké a přitom tak JEDNODUCHÉ! Colštok sice u sebe nemám, ale ty tři centimetry másla odměřím podle tří krajíčků krájeného chleba, to bude asi tak odpovídat.

:-D

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. února 2009 v 20:33 | Reagovat

36 - Mánek

Chlap si vždycky poradí :-) Jednoduché recepty jsou těmi nejkouzelnějšími. Clověk se ani moc nenamáhá, pochvala ho nemine! Dnes jsem si dala cestou do Vídně vídeňský řízek ... říkala jsem si, jak "jednoduché", přitom tak dokonalé :-)

38 viki viki | Web | 5. února 2009 v 22:40 | Reagovat

ach, Šárka, to je taká nádhera! poriadny, poctivý, kvalitný kus mäsa a v kombinácii s mliekom, maslom a cesnakovým dychom to musí byť vôňa jednoducho neskutočná. Určite recept vyskúšam na víkendový nedeľný obed, dnes sme z neho s kolegyňkou v práci priam umierali! :-) krásne zvádzajúce fotografie... mňam !

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. února 2009 v 1:29 | Reagovat

38 viki :-)

Já budu zvědavá, jak tato receptura potěší tvé chuťové buňky a jak dopadne celkový dojem :-) Užij si víkendu ve všech směrech!

40 Nika Nika | 9. února 2009 v 0:12 | Reagovat

Šárka, skvelý recept a úžasný blog. Celý večer nad tým slintám.

Chcem sa len spýtať, či tie šupky z cesnaku sa tam tiež rozpustia? Ďakujem.

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2009 v 8:35 | Reagovat

40 - Nika

Díky za milý komentář :-) Z česneku zůstane jen tenoučká slupka, která se snadno z omáčky vyjme.

42 jurass jurass | E-mail | 9. února 2009 v 23:11 | Reagovat

Kdysi jsem zkoušel variantu maso,mléko a ohromné množství drcené majoránky. Nevěřil jsem tomu,ale už věřím. Zkusím i tohle. Díky.

43 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2009 v 23:47 | Reagovat

42 - jurass

Dokud jsem to poprvé nevyzkoušela, neuměla jsem si tu chuť představit. Dnes vím, proč tohle jídlo nestáhnu z repertoáru :-)

44 Pivli Pivli | E-mail | Web | 12. února 2009 v 13:08 | Reagovat

Nojo, třak teda jo. O víkendu bude vepřové vařené v mléce. Maso se koupí zítra, mléko -bio plnotučné, zbytek českého česneku mám(proč mají všude jen čínský?- já si zoufám!), na balkoně oholím rozmarýnový keř.

Zatím se ovšem doma hádáme, jestli bude brkaše nebo těstoviny. :-)))

45 Orange Orange | 14. února 2009 v 14:16 | Reagovat

tak hlásím, že jsem to vyzkoušela k dnešnímu obědu a mňam :-), jen můj manžel řekl, že mu to připomíná rybu - tak nevím, proč :-), ale stejně mu to moc chutnalo...

46 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. února 2009 v 15:08 | Reagovat

45 - Orange

Srovnání s rybou je zajímavé :-) Důležité je, že chutnalo a nic nezbylo. V každém případě to je moc zajímavá receptura. Díky za hlášení ;-)

47 Evik Evik | E-mail | 15. února 2009 v 14:54 | Reagovat

Už když jsem ho spatřila, věděla jsem, že ho musím muži udělat. Udělala jsem v pátek, neb jsem nesahnala růžičkovou kapustu na Vaši omeletu. Místo pečeně byla kýta, jako příloha našlehaná kaše s cibulkou uvnitř. Sklidila jsem velkou pochvalu a měla jsem velkou chuť ochutnat také (maso nejím)..

Omáčka chutnala druhý den jako kondenzované mléko-mňam;-)

Děkuji za rozšíření kulinářských obzorů;-)

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. února 2009 v 18:42 | Reagovat

47 - Evik :-)

Omáčka chutnala jako kondenzované mléko s decentní vůní karamelu :-) To je ono, k tomu bych tu omáčku opravdu přirovnala. Bramborová jemně našlehaná kaše s cibulkou k tomu jistě náramně sedla a tak se ani nedivím, že muž byl nadšený. Za tu pochvalu to stálo, že jo? Jsem moc ráda, že se podařilo a chutnalo, díky za komentář, Šárka ;-)

49 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. února 2009 v 12:02 | Reagovat

Ani jsem to sem nenapsala, musím napravit: jeden den byla k masu bramborová kaše, druhý den široké nudle Panzani.Obojí vynikajicí, ale kaše vede! O masíčku ani nemluvím, výborné, voňavé po másle, rozmarýnu a česneku, omáčka lahodná, hustá. Skvěle jsme si všichni pochutnali!!! :-)))

50 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. února 2009 v 10:13 | Reagovat

49 - Pivli :-)

Takových receptur bez práce a zároveň s vynikajícím výsledkem by mělo být víc. Jsem ráda, že ty sama se přikláníš k bramborové kaši, protože já bych ji též preferovala. I když těstoviny mám moc ráda! Bohužel na stránkých se jim moc nevěnuji, ale v archivu pár zajímavých receptíků dost dlouho leží. Opráším je :-)

51 Kytka Kytka | 28. února 2009 v 22:54 | Reagovat

Také koukám, že jsem nakonec nenapsal výsledek. Na recept nakonec došlo až o týden později a je jasné, že se zařadí k pravidelným jídlům naší rodiny, bylo to výborné. Taky jsem k tomu udělal bramborovou kaši a přišla mi ideální.

A k tomu citátu z komentáře 4: Tu druhou část jsem měli na maturitních šerpách, jen jedno písmeno jsme měli v závorce (přímočařejší varianta vynechat ho úplně neprošla hlasováním ve tříde).

52 Jiřka Jiřka | E-mail | 7. března 2009 v 19:47 | Reagovat

No teda, už vím, co budu vařit příští neděli (na zítřek už mám nachystaného králíka, bude na paprice s knedlíkem). Dělávám vepřové na plátky pečené v troubě, pokladené na plátkách slaniny a přelité smetanou. Jenže u toho není ta omáčka, všechna šlehačka se vpije a rozpeče se slaninou. A je to dost tučné. Šárčin recept vypadá úžasně. Jen se chci zeptat - proč musí být ty stroužky česneku neoloupané? Nemůžu je tam vhodit rovnou oloupané, aby se pak nemusely lovit ty šlupky? A ten rozmarýn musí být sušený? Mám totiž na balkóně velký květináč čerstvého.

53 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:15 | Reagovat

51 - Kytka

Ve třídě byli holt vyznavači rčení, že opatrnosti není nikdy dost. I když na prahu dospělosti už by si klidně mohli troufnout :-)

Určitě je to příjemná změna přípravy vepřového oproti tradičním českým zvyklostem. Jsem ráda, že chutnalo :-)

54 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. března 2009 v 7:21 | Reagovat

52 - Jiřka

Neloupaný česnek si ponechá jinou chuť, jemnější a zajímavější. Pokud si to ovšem chcete usnadnit, klidně česnek oloupejte. Tím se jídlo výrazně nezmění a princip funkčního receptu zůstane stejný :-) Přeji vám dobrou chuť a jsem zvědavá, jak bude chutnat. Větvička čerstvého rozmarýnu má přednost! Já ten svůj měla ve skleníku a nechtěla jsem se obtěžovat cestou až tam a tak jsem sáhla po sušeném. Čerstvým bylinkám se nic na světě nevyrovná.

55 Fialka Fialka | E-mail | 14. března 2009 v 19:25 | Reagovat

Úžasné, dnes jsem pohostila maminku a přílohu jsem vyřešila polentou ve formě opečených placiček. Jen jednu chybu jsem udělala a to svou vlastní hloupostí. Přislo mi to prvně málo slané, nedávala jsem solené máslo, tak jsem drobet přisolila a jak se omáčka později vyvařila, byla lehce přesolená. Prostě vlastní chyba, nedošlo mi, že se sosík zkoncentruje.

56 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. března 2009 v 13:50 | Reagovat

55 - Fialka

Polenta k tomu musela být opravdu vynikající. Solit se musí opatrně, ale lehké přesolení se snad dalo vydržet :-) Díky za vyzkoušení Fialko!

57 Andy.l Andy.l | 27. března 2009 v 23:38 | Reagovat

Vyzkoušeno, snědeno a bylo to famózní. V jednoduchosti je síla.

Mimochodem máte báječný blog. Jsem tu celkem častým návštěvníkem i když obvykle nekomentuji, jen si vychutnávám inspiraci, příjemný styl a krásné fotografie.

58 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. března 2009 v 8:15 | Reagovat

57 - Andy.1

Taková pochvala receptu sluší :-) V jednoduchosti je opravdu velká síla, tak proč hledat složitosti. Snažím se na blogu publikovat takové recepty, které rozvíjejí chuť nejen k jídlu, ale též k domácím experimentům v kuchyni. Díky za milý a pochvalný komentář :-)

59 Helli Helli | 4. dubna 2009 v 7:47 | Reagovat

Při zkoušení receptu mě zrovna navštívila kamarádka. Nemohla bohužel ještě ochutnat, nebylo hotovo, ale vůně prý byla božská. Jelikož výsledná omáčka nebyla hladká, propasírovala jsem ji, abych dostala ven česnekové slupky a rozmarýnové jehličky, a pak ji ještě pár vteřin zpracovala tyčovým mixerem. Chutí omáčka lehce připomínala svíčkovou. Byla to dobrota, díky, Šárko!

60 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2009 v 11:17 | Reagovat

59 - Helli

Já ponechala omáčce tvář rustikální, ale propasírovaná musela být též vynikající :-)

61 iuditha iuditha | 10. dubna 2009 v 10:32 | Reagovat

Naprosto luxusní a delikátní záležitost! Jsem ráda, že jsem se nenechala zviklat mým vrozeným odporem k mléku (nemalou měru na tom mají povinné mléčné školní polévky, brrr!)a ten čas za to stál.

Taková vymazlená ingrediencemi nepřeplácaná jídla voní starými poctivými časy.

Proč musím na Vaše stránky narazit zrovna v době odvykací kúry závislosti na dobrém jídle ;-)

I přes to děkuji za parádní a inspirativní web.

Pěkné Velikonoce!

62 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. dubna 2009 v 1:42 | Reagovat

61 - iuditha

Díky za vyzkoušení :-) Všechny staré recepty mají zvláštní kouzlo dokonalosti a přednost ve velmi snadné přípravě. Tady bych opravdu mléko vzala na milost, protože se změní v půvabnou a hedvábnou omáčku. I já přeji krásné Velikonoce!

63 Dv Dv | 6. června 2009 v 12:52 | Reagovat

Vyzkoušeno s telecím. Zařazuju jako zaručený recept na nedělní sváteční oběd, zejména pokud chce člověk oslnit nějakou návštěvu :)

64 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. června 2009 v 12:25 | Reagovat

[63]: Dv

Použít telecí maso byla ta nejlepší možnost :-) Díky za zprávu s kladným nábojem!

65 Anajz Anajz | 18. dubna 2010 v 19:33 | Reagovat

Dnes jsem vařila, celou dobu se kuchyní linula úžasná vůně, která nutila rodinu nenápadně se motat okolo sporáku, koukat pod pokličku a v nestřeženém okamžilu ochutnávat. Opravdu jsme si neskutečně  pochutnali a strávníci ohdnotili nedělní oběd jako hodně LUXUSNÍ!!Ještě jsem vykouzlila podle Vás zákusek:
banán a tisíc křupavých máslových drobečků, který se neskutečně  rozplýval na jazyku a mizel rychlostí blesku z talířků!!! Moc děkuji za recepty.

66 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2010 v 21:07 | Reagovat

[65]: Anajz:

Já děkuji za tak pozitivní a potěšující komentář :-)

Když se vaření podle mých receptů daří, mám z toho radost. V tom případě se budu snažit zabodovat i příště jiným receptem.

P.S.
Ovšem pochvala vždy patří tomu, kdo jídlo vařil, tak doufám, že doma i hodně pochválili :-)

Díky za komentář a přeji pohodový zbytek neděle. Šárka

67 Shira313 Shira313 | 19. března 2011 v 17:15 | Reagovat

Práve sme dojedli a nedá mi nepoďakovať za opäť neskutočne jednoduchý recept a zároveň tak efektný :o)
Tentokrát som použila keramickú hlbšiu panvicu a pokrievka asi výborne tesnila, alebo mäsko sa rozhodlo nepiť - no proste omáčka ostala riedka. Nakoľko sme ale mali chuť na hríbiky, pridala som do nej plátky orestovaných šampiónov a neoľutovala ;o)
Pekný víkend :o)

68 Mneneznas Mneneznas | Web | 30. srpna 2011 v 17:32 | Reagovat

No teda to je něco :-)) nádhera

69 petr petr | 21. prosince 2013 v 12:21 | Reagovat

doma tomu říkáme "poblité maso". a přitom fakt oblíbené!

70 Gábina Gábina | 7. listopadu 2016 v 19:40 | Reagovat

Moc dobré, pekla jsem v neděli pomalu při 130 asi 4 hod. Masíčko se jen rozsýpalo a šťávička mňam, mňam

71 Igor Igor | 20. listopadu 2016 v 18:59 | Reagovat

[29]:
Nemáš pravdu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama