Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Maďarsko na sněhu - první chod

19. ledna 2009 v 15:58 | Šárka |  Co rozhodně stojí za to!

Co s letní kuchyní v lednu? Stačí mávnout vařečkou a je z ní zimní kuchyně. Dobré místo pro bizarní akce, kterých se mohou účastnit jenom frajeři a frajerky, co nejsou z cukru a neporazí je ani letošní tuhá zima. Hlavním protagonistou celé akce byl Rachad. Bez něj by to nebylo ono. Já poskytla místo, on se stal geniem loci. Bez odvahy účastníků by to všechno ztratilo svůj smysl! Kdo dorazil na místo je "frajer(ka)" a taky za to dostal diplom, protože si ho zaslouží. Heslo pro rok 2009 zní - Vařit v kuchyni je nuda! Tímto zdravím všech 10 statečných, kteří zůstali až do samého konce v drsných podmínkách u kotlíku a pořád vařili, jedli, pařili a neztráceli u toho síly ani humor. Byla to fajn polární expedice ;-)


Jak to vypadá, když hrstka šílenců pohrdne teplem domácího krbu a nechá se okouzlit šíleným nápadem vařit venku uprostřed třeskutých lednových mrazů? Pár mrazivých fotografií a kotlíky horkého jídla rovnou z ohně vám v této krátké reportáži naservíruji. V teple kanceláře se na tu zimní romantiku jinak kouká. Třeba dostanete chuť a nápad na další šílenou akci. Ostatně letní kuchyně nemusí sloužit jenom v zimě a cestu k nám už znáte :-)

Co bylo nezbytné? Najít cestu na místo určení! Dostat se do jižních Čech bylo zcela zásadní. Někteří to vzali oklikou a potvrdili rčení, že holky neumí číst v mapách, ale cestu vždycky k cíli najdou :-) První parta dorazila v pátek večer, zbytek o sobotním dopoledni. Společná snídaně v teple a šlo se na věc! Natáhnout si dvoje teplé ponožky, na hlavu narazit kulichy a čepice a honem postavit kotlík doprostřed sněhové závěje. Pořádně pod ním zatopit, vyhrnout si rukávy a hurá na klasické maďarské recepty. Proti zimě a chladu je nejlepší sebeobrana sklenka pořádně ledové maďarské pálenky, která se v tom mrazu při nalévání líně táhne a půvabně řetízkuje. Kdo potřeboval zahřát dlaně, stačil k tomu hrnek yogi čaje, co krásně voněl mlékem a medem. Během chvilky už vonělo z kotlíku zelí na hajducký způsob (Hajdúkáposzta).

Pěkně jsme si zatopili a pořádně si to opepřili :-) Kdo dával pozor při přípravě hajduckého zelí, ten se naučil základní úpravu všech maďarských dušených jídel. Bravurně vystřihne guláš, perkelt, paprikáš i tokáň.
Pepřové kuličky křupaly mezi zuby a prvním chodem jsme se rozohnili a podle plánu pokračovali dál. Čekalo nás ještě bezpočet labužnických soust. K tomu všemu třešňová pálenka! Bez té by to venku nešlo :-) Je tu snad mezi námi někdo, kdo si myslí, že zahřát umí jenom horký čaj?
Na ocet nezůstalo ani sousto a nikdo se nenechal pobízet. Všichni se chopili lžíce. Majitelé fotoaparátů až po nezbytné chvilce, kdy bylo jídlo patřičně zdokumentováno :-)
Dodávku čerstvého chleba zajistila Terezka. Hned ráno cestou z Prahy na mrazivý jih nakoukla k pekařům a ukořistila ty nejvypečenější čerstvé bochníky, co byly ve městě Soběslav k mání. Nemám zdání kolik jich bylo, ale jen se po nich zaprášilo. Krom toho měla plné ruce krabic s překvapením!
Z misky to vonělo zelím, mletou paprikou ohnivé barvy, pepřem, pepřem a pepřem :-), uzeným masem, slaninou, klobásou a nechyběly brambory a pořádný krajíc chleba k tomu. Zapít pálenkou! Pro frajery není pepře nikdy dost :-)

Jeden kotlík jídla jsme snědli hned na startu akce a skočili na další bod naší zimní revue. Maso z grilu, které se stylově podává na dřevěném talíři. Budiž mi odpuštěno, velké dřevěné kolo talíře by bylo, kdyby ... v tom mrazu ani motorová pila nechtěla startovat a žádný dřevorubec z blízkého okolí nechtěl vylézt na mráz, aby se úkolu zhostil :-( Maso bylo tak výtečné, že si nikdo ani nestěžoval na civilnější způsob servírovaní. Kdo u toho byl, tak ví své. Kdo nebyl, ten se na vlastní oči přesvědčí. Mezitím se našel čas na hrnek horkého yogi čaje (s mlékem a medem). Byl báječný Helli a přinesl neobyčejné blaho pro tělo a teplo do dlaní! I když jsme to tajili, trochu nám ta zima lezla pod nehty :-) S hrnkem horkého čaje v dlaních jsme ji rychle zahnali. ... jdu nabrousit nože na další chod ... bude maso, maso a zase maso. Chybí snad někomu v zimě zelenina? :-) V krbu už se peče salát. Kdo si počká, ten se dočká. Komu je dlouhá chvíle, může tancovat. Hrála nám u toho bezva hajducká muzika.

Maďarsko na sněhu - první chod / byl právě zkonzumován :-)
Maďarsko na sněhu - druhý chod
Maďarsko na sněhu - třetí chod
Maďarsko na sněhu - čtvrtý chod

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helli Helli | 19. ledna 2009 v 16:26 | Reagovat

Bezkonkurenční expresní zpravodajství z nevšední akce! Šárko, když to vidím a čtu, připadám si, jako bych se zúčastnila polární expedice s nasazením vlastního života , a ne přátelského vaření kořeněného neutuchajícím humorem!

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. ledna 2009 v 16:57 | Reagovat

1 - Helli :-)

Fotografie nám akci lépe připomenou, i když atmosféru člověk nikdy nepopíše. Rozhodně se sešla parta lidí, kteří si sedli do noty :-)

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. ledna 2009 v 18:12 | Reagovat

Jo, jo a zase jo!!!

Dle fotek je vidět, že jsme vařili a pařili - až se pářilo. Z kotlíku, pochopitelně. :-)))

4 Cutie Cutie | Web | 19. ledna 2009 v 18:24 | Reagovat

Pěkně se vám to vyvedlo, jen co je pravda. Fotky pěkně vystihují atmosféru :-) Můžu jen proklínat chřipkového bacila, že mi to překazil.

5 Lenka Lenka | Web | 19. ledna 2009 v 18:34 | Reagovat

Konečně jsem dorazila domů z maďarské soboty (na kterou jsem odjela ve čtvrtek těsně po poledni).

Všechny nové tváře jsem poznala moc ráda. Málokdy se sejde takové společenství lidí, které se při práci a v mrazu řehtá od rána do rána.

Šárko, píšeš moc hezky, takže na našich stránkách se objeví zřejmě stručnější reportáž, v níž asi budu věnovat nějaký prostor našim cestám k Tobě a pak zpátky domů ;-) Ještě štěstí, že mou spolucestující byla právě Bali. Když jsem já už skrápěla slzami volant, Bali podotkla, že do Pelhřimova se chtěla podívat už dávno :-) (a jenom mezi čtyřma očima - kdyby nás někdo v pátek nenavedl ze Strakonic na Budějky, ale nechal nás pokračovat na Písek, dorazily bychom o dvě a čtvrt hodiny dřív, hihihi)

6 burmajones burmajones | E-mail | 19. ledna 2009 v 18:39 | Reagovat

Kdybysem byl býval věděl, že tu bude u tebe, tak bych se přihlásil.A stejně bych nejel, páč jsem onemocněl.

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. ledna 2009 v 19:04 | Reagovat

Lenka:

a prohlédly jste si s Bali krematorium? :-)))

Vaše anabáze připomíná Švejkovo putování k regimentu.

Pracuju na fotkách, dám to na web tak, jak to je, jen to musím trochu popsat. Nejsem žádný profík, navíc jsem měla na objektivu flek. Asi od pálenky. :-)

Bylo to úžasné, plno smíchu, pohody, dobrého jídla a pití.

8 Lenka Lenka | Web | 19. ledna 2009 v 19:27 | Reagovat

Pivli:

byla to lehká nadsázka, ale je fakt, že se Bali cestou opravdu spletla a opravdu mě navigovala slovy "jedeme dobře, to už je Pelhřimov" :-) (ve skutečnosti to byly Přeštice, takže jsme jely fakt správně). Kažopádně mohu všechny ujistit, že kdybychom někdy nejely správně, jely bychom samozřejmě poctivě :-)

9 Pivli Pivli | E-mail | Web | 19. ledna 2009 v 19:37 | Reagovat

Pěkně, pěkně!!!:-)))

10 Bali Bali | Web | 19. ledna 2009 v 20:42 | Reagovat

Byla to krása, výborná parta, nálada, dobrůtky, ...

Už dlouho jsem tak pěkně nazapařila. Což potvrzují i velmi pozdní hodiny odchodů pod peřinu.

Ano, cestovaly jsem jako v knize Dvě dámy v tísni :-)))

Tam, protože měla řidička hroznou mapu. Zpět, protože jsme dostaly vymakanou trasu, dolehla únava, hlava byla plná skvělých dojmů, v krvi ještě trocha alkoholu, kolem tma, díry a srnky, ... Tak jestli jedem kolem Přeštic nebo Pelhřimova, to mi bylo fuk. Hlavně, že se jelo a v pořádku dojelo ;-)

Ale sranda byla! A to je důležité ;-)

11 Terezka Terezka | Web | 19. ledna 2009 v 21:31 | Reagovat

Pěkná a poctivá reportáž, jen co je pravda!

Přiznávám, že i z tepla kuchyně se oknem dění kolem kotlíku pozoruje příjemně :-)

12 Kytka Kytka | 19. ledna 2009 v 22:49 | Reagovat

DolceVita: Moc pěkná reportáž i fotky (-: a děkuju za kuchařku s věnováním, už mám prolistováno a některé recepty i přečtené. Jen ten výběr co vyzkoušet dřív je obtížnej, zajímavejch možností je moc.

Lenka, Bali: koukám, že jsem nebyl sám, kdo měl dobrodružnou cestu domů -  byl jsem z toho dobrého jídla a sauny u kamarádů v neděli ospalej tak, že jsem radši v zájmu bezpečnosti provozu v autě nahlas zpíval. Ještě štěstí, že jsem jel bez spolujezdců a mám zvukově dobře izolovaný auto, takže nikdo neutrpěl újmu.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. ledna 2009 v 19:30 | Reagovat

Jak jsem jenom mohla přehlédnout tolik pěkných komentářů? :-)

V každém případě díky všem za účast na této super akci. Budu doufat, že si to někdy zopakujeme a sejdeme se v hojnějším počtu! Přemluvte rachada, ať zase něco extravagantního naplánuje ;-)

14 cheap bridesmaid dresses cheap bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:45 | Reagovat

A. He wanted to get to the second-hand shop!
http://www.untildress.net/short-wedding-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama