Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Maďarsko na sněhu - čtvrtý chod ♥

20. ledna 2009 v 6:00 | Šárka |  Co rozhodně stojí za to!

Takhle se to venku třpytilo, když jsme začínali o sobotním ránu vařit. Než Rachad rozpálil kotlíky, bylo všude ledově bílo. Než jsme se posunuli přes tři chody ke sladkému konci, roztálo mezi tím hodně sněhu, snědly se mísy koláčků a kotlíky voňavého jídla, pár bochníků chleba, vyprázdnilo se několik lahví vína a zahřívací pálenky. Na čerstvém povětří všem chutnalo a tak to mělo být.
Po dobrém jídle následuje sladká tečka. Co třeba trdelník? Jestli se vám zdá lepší název kürtoskalács - stejně se v obou případech jedná o maďarský originál, který na našem území tak trochu zdomácněl. Protože se peče už dost dlouho, někteří si myslí, že je to naše staročeská specialita. Archivní prameny uvádějí, že koncem 18. století se v moravském kraji usadil maďarský generál a básník József Gvadányi a spolu s ním jeho sedmihradský kuchař, který s sebou přinesl i recepturu na tuto lahůdku.
Než se t(p)rdelník upekl, stihla si naše polární expedice uvařit přímo v džezvě úžasnou kávu. Pití kávy má v Maďarsku opravdu dobrou tradici.
Rozhodně u toho bude psina (a taky zima :o) Když jsme pekli dezert maďarského generála, byla už pořádná tma. Krby stále žhnuly, kynuté těsto odpočívalo pěkně v teple kuchyně na kraji vlažné plotny, tak jsme si ho vytáhli na mráz a začalo se zpracovávat. Potřebujete půl metru dlouhé trdlo, kulatý klacek z bukového dřeva o průměru 8 až 10 cm, na který se těsto natáčí a nad řežavými uhlíky opéká. Povrch se natře ušlehaným vejcem a sype se sekanými ořechy, cukrem, skořicí, někde i strouhaným perníkem, mandlemi. Horký trdelník a horký hrnek kávy v ruce, to bylo přesně to, co jsme potřebovali. Celý den na mrazu byl výkon, který zasluhoval velkou odměnu. A taky byla!

Díky všem zúčastněným za milou společnost a za důstojný křest venkovní kuchyně ♥
Díky Rachadovi, který to v mrazu a zimě zvládl s ledovým klidem a profesionálním přehledem ♥
Díky počasí, že Maďarsko na sněhu mohlo být opravdu na sněhu :-)

Vařit doma je po této zkušenosti nuda! Chtělo by to víc takových bláznivých nápadů. Původně jsem si plánovala, že uplácám polární dort!

Potom jsem si řekla, že mísa koláčků bude působit seriózněji :-) Nepatří do maďarské kuchyně, ale posloužily jako uvítací ceremoniál a na sobotní snídani. Byly dvojctihodné, tzn. že v každém kousku 2 náplně. Jedna zvrchu, druhá ukrytá uvnitř.

Když v sobotu ráno dorazila Terezka, přicestovaly s ní ještě 3 velké cukrárenské krabice. Hádejte co v nich bylo? Kdo ji podezíral, že se cestou stavila u pekaře pro chleba a rovnou koupila něco sladkého, tak se přepočítal. Terezka sladké nekupuje, protože ho sama perfektně vyrábí. Trefila do maďarského scénáře, což je naprosto úžasné :o)

Tažený závin z tenoučkého těsta, přes které by se dal přečíst i milostný dopis. Přesně takový, o jakém se čtou legendy. Znalec maďarské kuchyně ví, že záviny jsou chloubou šikovné hospodyňky, která umí těsto hřbetem ruky na velkém stole vytáhnout do úctyhodných rozměrů. K nedělní snídani byl naprosto úžasný! Byly ho rovnou 2 dortové krabice, tj. nejméně 2 rukávy. Co se asi ukrývá za tajemství v té poslední krabici?

Maďarský koláč s názvem FLÓDNI pochází z židovské kuchyně a je neuvěřitelně zajímavý. Skládá se z několika vrstev a prokládá náplní z nastrouhaných jablek, která se rozvaří a nechají vychladnout. Mák se smíchá s moučkovým cukrem a citrónovou kůrou. Mleté ořechy pouze s cukrem.

Z těsta se vyválí 5 plátů. Jeden položíme na plech a namažeme ho vrstvou rozvařených jablek, posypeme cukrem a skořicí. Přiložíme další plát a zasypeme ho makovou náplní. Přikryjeme další plackou, na kterou dáme ořechovou směs. Čtvrtý plát byl potřený švestkovými povidly. spodní a vrchní placka je ze syrového těsta a tři uprostřed, které oddělují mák, ořechy a jablka, jsou již upečené. Pro originální recept si rozhodně zajděte k Terezce nebo nakoukněte na stranu 154 (Culinaria Maďarsko). Výtečné! Terezka je cukrářský machr :-)

Co jsme chtěli, to jsme měli :o) Diplom se neudělovat jen tak, ale za hrdinské činy. Buďme rádi, že jsme to přežili a Rachad vydržel s námi od prvního do posledního chodu.
Francouzské sýry z Jeanova trezoru dovezla na ochutnání Dáša. V jednom kousku byla cítit celá kozí farma. Pro milovníky kozích sýrů nezapomenutelný zážitek. Takový sýrový skvost se svou vůní pěkně hlásí o slovo. Kdo neokusil, prohloupil :-) Sýrů bylo celé defilé, od měkkých až po tvrdé. Domácí klobásky, sobí salám od Lenky a francouzská paštika ze statku a taky úžasný "rijet". Helli dovezla pravé domácí máslo, skvělou brynzu, ... já raději nebudu jmenovat, protože každý položil něco neopakovatelného na stůl a tak bych to ani nespočítala. Ještě malý nášup = reportáž od Pivli
Když jsme nemrzli venku, tak se hodovalo v pěkně vyhřátém domě pro hosty. V krbu plápolal oheň, v chladničce se chladilo víno, večer se spalo pod teplou peřinou, tak nás nelitujte. Nic nám nechybělo! :-)

Akci ukončím slovy Stewarta Fentona:
Nejvíc sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem!
já říkám:
Stálo to za to, proto neházejme vidličky a nože do žita!


Maďarsko na sněhu - první chod
Maďarsko na sněhu - druhý chod
Maďarsko na sněhu - třetí chod
Maďarsko na sněhu - čtvrtý chod / byl právě zkonzumován :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Helli Helli | 20. ledna 2009 v 8:22 | Reagovat

Zatímco se účastníci víkendového vaření na sněhu stále ještě vzpamatovávají z toho, co prožili a ochutnali, Šárka dokázala všechno pečlivě zdokumentovat, vtipně sepsat, rozdělit do čtyř dílů a obratem ruky umístit na stránky. Hluboce smekám, Šárko, opravdu heroický výkon!

2 Terezka Terezka | Web | 20. ledna 2009 v 9:04 | Reagovat

Šárko, myslím, že kdo o víkendu nemohl dorazit, podle těch fotek a tvého detailního popisu může mít pocit, že alespoň jednu nohu v Balatonu či pálince namočil. Je to tak autentické, že ti, kdo zakusili, ví a ti, kdo ne, alespoň tuší.

Jen bych doplnila popis flodni o informaci, že spodní a vrchní placka je ze syrového těsta a tři uprostřed, které oddělují mák, ořechy a jablka, jsou již upečené.

Je hrozně těžké napsat článek tak, aby to nevyznělo pejorativně či impertinentě, raději se do toho tedy nebudu pouštět. Historky o kečupu, Májce, čaji v zimě a internetových doménách by měly zůstat uzamčeny tam, kde vznikly. Tam patří a jinde by jim to tak neslušelo.

3 aida aida | 20. ledna 2009 v 9:34 | Reagovat

Děkuji za pěknou reportáž, muselo to být moc fajn!

4 Bali Bali | Web | 20. ledna 2009 v 9:38 | Reagovat

Šárka je k neutahání. Já ještě ani nezmenšila a nevytřídila fotky, ale Šárka má už dokonce 4 reportáže. Až se stydím.

Krásně prožito a nádherně sepsáno. Šárko, BRAVO!!! Zatímco já dospávala chybějící víkendové hodiny, Šárka seděla u Pc a psala.

Už se asi do žádné reportáže nepustíme, možná fotoreport?

Uvidíme ;-)

Ještě jednou velké DÍKY hostitelům, kuchařům i pekařům, degustátorům, bloggerům, srandistům, troufám si říct i přátelům, za opravdu vyjímečný zimní víkend ;-)

5 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 9:51 | Reagovat

Šárka se opravdu činila, klobouk dolů.

Víkend s maďarskou kuchyní v jihočeské vesnici byl neopakovatelný zážitek.

Na reportáž bych si také netroufla.

Od toho jsou tu jiní, povolanější.

Stačilo mi vypotit poznámky k fotkám. Někde jsem aspoň trošičku naznačila (i když my vlastně nesmíme ani naznačovat) -neodolala jsem. Byl to víkend s báječnou partou, skvělými zážitky a spoustou legrace.

Díky Rachade, díky Šárko, díky vám všem veselým a vtipným "kumpánům" z maďarské hordy.

6 edy edy | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 10:05 | Reagovat

Šárka si myslí, že reportáž má být pokud možno aktuální a proto ty noční šichty. I já bych vám všem zúčastněným na tomto famózním semináři chtěl poděkovat, že jste našli cestu až k nám do Záhoří a nezapoměli si ssebou přinézt dobrou náladu, která přispěla k úspěchu celé akce. Rachade tobě patří dík největší, za ideu a za perfektní provedení celé akce. Bravo! A doufám, že to nebyla akce poslední, kterou jsme všichni spolu absolvovali. Byla by to veliká škoda. Už se těším na tu příští. Má někdo nějaký nápad??

7 Bali Bali | Web | 20. ledna 2009 v 10:08 | Reagovat

Francouzská letní sekerka?

No, vždyť píšu, že je Šárka k neutahání. Ta reportáž je víc než aktuální, tu snad Šárka psala ještě před naším příjezdem, jinak to není možné :-)))

8 Helli Helli | 20. ledna 2009 v 11:54 | Reagovat

(6) Edy: Během víkendu padl předběžný návrh, že by mohlo být pokračování "Maďarsko na jarním trávníku". Rachad si to nechává projít hlavou.

Pokud by pak následovala "Francouzská letní sekerka", nemělo by to chybu. Následně bychom se mohli zamyslet nad podzimním tématem. Na příští zimu bych pak navrhovala "Italská zima zelenině navzdory".    :-))

Co na to ostatní?

9 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 12:11 | Reagovat

8. Takový mezinárodní jihočeský rok na vsi?

10 Helli Helli | 20. ledna 2009 v 12:43 | Reagovat

(9) No proč ne? Když teď předsedáme Evropské unii?

11 Bali Bali | Web | 20. ledna 2009 v 12:46 | Reagovat

Jasně, Záhoří international ;-)

12 edy edy | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 12:51 | Reagovat

Jak tak koukám na ten můj příspěvek plný chyb tak je přece jenom vidět, že jsem větší část mého života prožil v zahraničí. Omluvte mě, moc se stydím, ale snad se ještě vylepším. Ale když slyším některé naše celebrity, které žijí jen pár let v zahraničí, tak to zas tak hrozné není:-)

13 edy edy | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 12:56 | Reagovat

Jinak díky za ty nápady. Záhoří international sedí už jenom kvůli tomu, že já jsem takový nepovedený Čechošvýcar. Něco už vymyslíme, hlavně aby se to zase všem líbilo. Další nápady??

14 Helli Helli | 20. ledna 2009 v 13:03 | Reagovat

(14) Co tak sýrový víkend se sýrovými specialitami různých evropských zemí, korunovaný trezorovým kozím sýrem od Bali?

15 edy edy | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 13:16 | Reagovat

(14) Dobrý nápad. Ve Švýcarsku mají mnoho výborných sýrů a spolu s vařeným bramborem (samozřejmě ve šlupce) to patří k hlavním chodům! A k tomu různé sýrové fondue, raclette...mňam!

16 edy edy | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 13:30 | Reagovat

Díky všem za ty překrásné dárky co jste přivezli všichni Šárce. Má z nich obrovskou radost a já samozřejmě taky. Připadal jsem si mezi vámi jako doma a bylo mě s vámi moc dobře. Musím suše konstatovat, že okolo jídla a gastronomie vůbec se pohybují většinou sami prima lidi a to je na těch setkáních tak sympatické.

17 Papaja Papaja | Web | 20. ledna 2009 v 14:42 | Reagovat

Nádhera, krásně jsi to, Šárko, vystřihla! Pěkně čerstvé reportáže z báječné akce. Jsem moc ráda, že jsem se s vámi všemi (s většinou z vás poprvé) měla možnost takto setkat a moc se mi to všechno líbilo! Děkuji za obrovskou pohostinnost paní a pána domu a slibuji, že příště se polepším :-))) Hlavně: na to "příště" už se začínám těšit teď!

P.

PS: Letní francouzská sekerka mne velmi pobavila :-)))

18 renata renata | Web | 20. ledna 2009 v 16:39 | Reagovat

Šárko,

skvělá práce!! Jako bych tam byla taky... ;-)

PS: co to je letní francouzská sekerka?

19 Papaja Papaja | Web | 20. ledna 2009 v 18:58 | Reagovat

renata:

Renatko, viz. commenty 6 a 7: případná další akce :-)))

P.

20 jednorožec jednorožec | 21. ledna 2009 v 2:16 | Reagovat

edy 12: Žádné vaše přestupky proti češtině nezaznamenávám.  Já už mám dávno většinu života prožitou mimo Čechy, v Anglii. Ale na mateřštinu stále pohlížím s velkou úctou.

Úroveň Šárčina vyjadřování, krom její šikovnosti v kuchyni, je právě to, co mne opakovaně poutá ke sledování těchto stránek.

Závist k "bonhomie" celé akce jsem neskrývaně vyjádřil už jinde. :-)

Je mohutně povzbuzující zvědět, že se lidé dovedou takto setkat a bavit se.  Bravo!

21 Schnytlik Schnytlik | Web | 21. ledna 2009 v 9:42 | Reagovat

Tak jsem to všechno přelouskala dvakrát a nezbývá než konstatovat, že jste si to museli parádně užít a že mně mrzí, že jsem taky nezvládla dorazit, ač v plánu jsem to měla. Člověk míní život mění...

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 12:47 | Reagovat

1 - Helli :-)

Abychom měli nějakou vzpomínku, stálo mi to za tu námahu. Je hrozně fajn, že jsme se tu takhle všichni sešli a rachad to tu s námi vydržel a ještě jsme toho od něj hodně okoukali na jeho semináři. Tisíc důvodů, proč si to zase někdy zopakovat!

Díky za všechno VŠEM!

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 12:54 | Reagovat

2 - Terezka

Recept na božský koláč už je komplet i s odkazem na tvůj vychytaný receptík! Díky za rychlost, se kterou se na tvých stránkách objevil.

Vtipné historky jsem si nechala pro sebe, nemá smysl to tahat na světlo :-))) Jenže ... od čtvrtka doma vařím italskou zimní kuchyni, protože budu mít doma dceru, která na italské stravě přežívá. Ještě že existuje bohatý repertoár vydatných polévek a naprosto úžasných masových specialit. Ostatně i bezmasá jídla jsou in. Papája se blýskla a připravila Canellonni :-)

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 13:54 | Reagovat

3 - aida

Polární expedice byla opravdu moc fajn :-) Vařit v lednu venku, na to si jen tak někdo netroufne.

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 13:58 | Reagovat

4 - 5 / Bali - Pivli

Bez vás by to holky nebylo ono! Jsem moc ráda, že jste se k nám z takové dálky dopravily a zůstaly až do nedělní snídaně. Ta za to stála :o)

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 14:01 | Reagovat

17 - Papája

Byl to dobrý nápad, co tě napad :-) Dát si s tebou o pátečním odpoledni kávu v mé kuchyni (jedné z mnoha mých kuchyní :-), bylo velmi příjemné. Jsem ráda, že jsi svůj odjezd naplánovala až na sobotu, protože bylo víc času na klábosení nejen o vaření :-) Těším se na repete!

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 14:09 | Reagovat

18 - renata :-)

Určitě najdeme ještě dost jiných příležitostí. Třeba ta francouzská letní sekerka :o))) Dáša (Bali) to jistě ráda vysvětlí všem, kteří nepochopili. Já jsem pro!

Ostatní nápady taky nejsou k zahození! Na jihočeské vsi se pořád něco děje, klidně podnikneme nějakou další zajímavou akci. Přemýšlejte, vymýšlejte, hlavně ať není nuda :o)

28 Sharinka Sharinka | Web | 21. ledna 2009 v 16:20 | Reagovat

Prosím,

hlásni pro mě tady: http://babbypets.blog.cz/0901/4-kolo-sond

jsem tam jako Sharinka předem díky

                 Sharinka

29 Helli Helli | 21. ledna 2009 v 16:29 | Reagovat

Po dnešním průletu městem musím říct, že jsme měli s datem konání Maďarska na sněhu obrovskou kliku. O víkendu bylo ještě všude bílo, k tomu slunečno a mrazivo, zato dnes je šedá inverze, sluníčko nikde, sníh nikde, všude bláto. No uznejte, nejsme my děti Štěstěny?

30 Terka Terka | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 18:13 | Reagovat

Šárko,klobouk dolů.

Jsem úplně z vašich stránek unesená.

Co článek,to lepší.

Smekám.

31 Terezka Terezka | Web | 21. ledna 2009 v 19:23 | Reagovat

23: Šárko, historky mají zůstat pod pokličkou, to je jasné. Akorát jsem od Papáji skočila sem a ty už to tu píšeš, o jejích cannelloni :) Tohle mě právě baví, jak je to celé tak nějak propojené.

Navíc po víkendu to má i lidské konkrétní tváře, což dodává všemu další dimenzi.

Nechala jsem u Papáji odkaz na mé cannelloni, nepoužila jsem cukrářský, ale mikreténový sáček a dílo se podařilo i tak.

http://tege.blog.cz/0812/canneloni-s-masovym-ragu

Pozdravuj Petrušku a užijte si to, i když v zimě italská kuchyně...už mlčím. Poctivě :)

32 Terezka Terezka | Web | 21. ledna 2009 v 19:23 | Reagovat

ehm...chtěla jsem říct mikrOténový :))))))

33 Bali Bali | Web | 21. ledna 2009 v 19:48 | Reagovat

Helli, u nás dnes chumelilo ;-)

34 Helli Helli | 21. ledna 2009 v 20:08 | Reagovat

(33) Bali: tady pořád prší a je +5 °C.  :-((

35 Pivli Pivli | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 21:20 | Reagovat

29.:Tady je taky hnusná obleva. Mokro, bláto, špína.

O víkendu jsme měli neskutečné štěstí!!!

31. +32.: mikreténový je lepší!!!!

33.: to se máte! Nedívím se, že pak fotíš takové krásné zimní fotky! V Praze a okolí je to fakt na "déprézi."

36 mejla-hlína mejla-hlína | E-mail | Web | 22. ledna 2009 v 8:31 | Reagovat

Dobrý den, tak jsem zavzpomínal na dětství a atmosféru venkovské zabijačky. Paráda a těch dobrůtek, chmmm, chmmm, chmmm, vždycky ráno přijel děda na svém červeném jednosedadlovém pionýru, z batohu ve kterém měl všechno to svoje nářadíčko koukal konec toho jak se na to ten čuník pak pověsí, no a my jako kluci už jsme přemýšleli jak si dáme ten ovar přímo z tálu a kdy už bude zase ten smažák.Babička byla už od časného rána vzhůru a jakmile to vypuklo, přidávali se další. Vždycky večer se pak popíjelo a dospěláci se pořád něčemu chechtali. Taky se tam pokaždé sjela celá rodina a protože prasátko má nejvíc kamarádů,tak i spoustu náhodných kolemjdoucích. Prostě ta vůně přiláká každého, tak se nikdo na nikoho nezlobil. Tady jsou nejen krásné a výstižné fotografie a komentáře, ale především to tady prostě voní zabijačkou..... Super! odpočinul jsem si tady a na chvílku zastavil ten kvapík okolo. Posílám pozdrav  Krásné dny u plotny  a těším se na další zajímavé články.   mejla-hlína

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. ledna 2009 v 1:00 | Reagovat

36 - mejla-hlína

:o) Na ovar jsem se taky těšila, to musím přiznat. Když jsem cítila vůni čerstvě strouhaného křenu a voňavého chleba, byla to asi ta nejlepší zabijačková vůně celého dne. Po míse s ovarem se zaprášilo doslova světelnou rychlostí. Když se bavíme o vůních, poslala jsem něco voňavého v emailu :-) Díky za milý komentář, který voní vzpomínkami!

38 kupiik kupiik | E-mail | Web | 25. ledna 2009 v 12:15 | Reagovat

moc dobrý blog

39 Sharinka Sharinka | Web | 29. ledna 2009 v 17:07 | Reagovat

Ahojky,

prosím navštiv blog mé kamarádky.Ona ho má totiž super a potřebuje návštěvnost jen klkni na web a vas se.

40 Leoš Leoš | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 22:33 | Reagovat

Já chci taky takovej bloooog:D

41 replica watches omega replica watches omega | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:22 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!
http://www.shouldwatches.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama