Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečená čokoláda

8. prosince 2008 v 12:08 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
I hořká čokoláda umí život osladit! Máte doma velký kus čokolády? Pro tento recept to bude tak akorát :-) Tajemství dobré čokolády je zakleto v kakaovém prášku. Dostanete-li příležitost ochutnat Cacao Maracaibo odrůdy Criollo z Venezuely, dostali jste se do nejvyšší třídy Grand Cru. Truffes z prvotřídního kakaa patří do katagorie orgasmických labužnických zážitků. V takovém případě vás nemíním svádět k přípravě pečené čokolády. To by byl hřích!

Vylovte ze svých domácích zásob všechnu dobrou čokoládu a pusťte se do sladkého díla. V mém případě se mi podařilo vykouzlit celé čokoládové zátiší, protože zásoby máme poněkud nadlimitní. Trpíme úchylkou lít si čokoládu do šálku, proto i 1 kg švýcarské Caotiny je přiměřené množství. Holandské kakao Van Houten dodá ten nejúžasnější a nejhuňatější kožíšek doma připravenému Tiramisu. Už jenom na tu jeho krásnou originální plechovku se nemohu vynadívat a je mi líto, že mám jenom jednu. Víte od kdy se stalo pití kakaa v Evropě módní záležitostí? Poprvé horké kakao teklo proudem do šálků ve svatební den Marie Terezie. Brala si Ludvíka XIV. a stalo se to počátkem 17. století. Na této módní vlně se vezeme ještě dnes. Kakao není jenom záležitostí našich dětských let. Opravdové tajemství švýcarské čokolády je ukryto v použití toho nejlepšího a nejdražšího kakaového másla. Kakaovník - Theobroma Cacao - v řečtině znamená pokrm bohů. O čokoládě se na internetu dočtete úplně všechno, tak s tím nebudu zdržovat. Když zůstaneme v našem malém českém rybníčku, a zapomeneme na to, že pan Rodolphe Lindt v roce 1879 odstartoval zlatou éru čokoládové slávy a vyrobil metodou konšování první úžasně jemnou čokoládu v podobě čokoládové tabulky, jak ji známe dnes, vzpomeňme na první čokoládovou tyčinku vyrobenou u nás. Jmenovala se Kofila a byla vyrobena Maršnerovou čokoládovnou (zásluhou ředitele Ing. Miloše Čapka, který si přivezl zkušenosti z Francie, Anglie a Belgie). Po ní následovala čokoládová tyčinka Milena, Ledové kaštany ... má sladká dětská vzpomínka :o)
Pečená čokoláda
  • 350 g čokolády
  • 250 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
Nalámanou čokoládu rozpustíme s kostkou másla. Vejce ušleháme a smícháme s cukrem. Přidáme k rozpuštěné čokoládě a zlehka promícháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládové těsto naposledy jemně zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Vkládáme do horké trouby a při 160 °C pečeme cca 30 minut.

Pokud si chceme pochutnat opravdu mimořádně, tak si umícháme pikantní ovocnou polevu s alkoholem.

V kastrolku rozpustíme trochu tmavého cukru, přidáme např. višně nebo brusinky a ochutíme alkoholem. Nejlépe lžící červeného vína, punče a špetky skořice. Horkou ovocnou omáčkou pečenou čokoládu polijeme a můžeme podávat. Výtečná je ovšem i bez této labužnické výstřednosti :-) Čokoládový moučník může zůstat klidně nahatý bez příkras. Záleží už jen na vás, jestli si ho ošatíte do bílého závoje ze šlehačky nebo do hříšně dobré alkoholové omáčky. Chuť kvalitní čokolády mluví sama za sebe, tak proč bych k tomuto receptu ještě něco říkala ;-) I hořká čokoláda vám může osladit život!

Recept jsem objevila ve vysloužilém českém kalendáři. Stačilo obětovat část domácích čokoládových zásob a pustit se do pečení svůdné dobroty. Klidně si smlsněte na dobré čokoládě jen tak. Když si mohu vybrat, tak dávám přednost čokoládě plněné nugátem nebo giandujou (mleté oříšky s cukrem a hořkou čokoládou). Určitě máte své favority. Čokoláda působí blahodárně na duši, dodá energii a theobromin zvedne hladinu serotoninu, který navodí pocit uspokojení :-) Protože je čokoláda silné afrodiziakum, vaše uspokojení může mít i jiné podoby tělesného uspokojení. Čokoláda je nabitá gurmánskými požitky, vezměte si z ní to, co chcete.

Život je jako krabice plná čokoládových bonbónů - nikdy nevíš co ochutnáš!, říká se v jednom slavném filmu.
Kdyby se vám náhodou zdálo, že vás bolí hlava, tak obviňte čokoládu. Když jí je moc, tak i tohle umí :-) Raději mlsejte s disciplínou, protože méně je někdy víc.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 any any | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 13:15 | Reagovat

Teda Šárko, takhle před Vánocemi dráždit chuťové buňky :) Všude se píše o dietní přípravě žaludku na bohaté vánoční svátky a tady tohle.... To je téměř hřích :) My čokoládoví závisláci....vůle trpí :)

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 15:42 | Reagovat

1 - any :-)

Vánoce jsou plné sladkých hříchů :o))) V tom je to jejich kouzlo! Řekla jsem si, že po této čokoládové dobrotě bych měla článek věnovat nějakému pořádnému jídlu. Těch sladkostí bylo přeci jenom trochu moc, ... a ještě jich bude až nad hlavu :o) Moje pevná vůle má do konce roku dovolenou. Potřebovat ji budu až na nějaké novoroční předsevzetí (jestli vůbec najdu odvahu si nějaké dát).

Š ;-)

3 olu olu | Web | 8. prosince 2008 v 17:42 | Reagovat

wow, no zní to k sežrání dobře! Akorát mě děsí tolik másla a vajec - cholesterol se snažím držet na uzdě!

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 18:39 | Reagovat

3 - olu :-)

To mě taky děsí! Pěkně jsem se o tu kalorickou bombu rozdělila se všemi, co prošli mým domem :-) Staré recepty kalorie moc nepočítaly, tak jim to nemusí v dnešní době u mnohých z nás projít.

5 Bali Bali | Web | 8. prosince 2008 v 19:47 | Reagovat

Šárko, ty jsi fakt hrozná!!!

Hrozná pokušitelka :-))))

Čokoládičky na všemožné způsoby, to jo, to my můžeme. Podobnou dobrotu dělám, ale ne takto na plech, ale do formiček. Je to vlastně takový, více upečený, Fondant au chocolat, který určitě znáš. (najdeš to u nás ve Sladkostech)

Tak si jdu dát aspoň kostičku Lindt Hot mango, je výtečná ;-)

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 20:23 | Reagovat

5 - Bali :-)

Chtěla jsem, aby se to výtvarně podobalo tabulce čokolády :o))) Vyhrabala jsem doma jednu papírovou cukrářskou formu, tak jsem ji hned využila. Mezi námi, toho sladkého je na mě už trochu moc ;-) Lindt & Sprüngli je ďábelská firma, která nám výtečnou čokoládou huntuje těla a my je za to ještě platíme :-)

7 Bali Bali | Web | 8. prosince 2008 v 20:45 | Reagovat

Až dokopeme kuchyň (snad ještě letos), určitě vyzkouším tvoji verzi, to se mi moc líbí ;-)

Za pár dní frčíme do Francie, tak to zas přivezu zásobu našich oblíbených Lindt Pyrenneens, uf.

No řekni, můžu já být štíhlé děvče? :-)))

8 schnytlik schnytlik | Web | 9. prosince 2008 v 9:00 | Reagovat

A já se na ty krásné pečené čokoládové kostičky nachytat nenechám! Čokoládu už nemůžu ani vidět a to je co říct, protože já bych mohla žít jen na čokoládě :D

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 9:27 | Reagovat

7 - Bali :-)

Tak ti řeknu, že bych taky měla kuchyň na nějaký čas opustit a nepáchat tam ty své hříchy :-) Jenže co nestihnu já, to za mě dokoná sousedka a každý den se tu objeví s talířem něčeho moc dobrého. Ty dobré sousedské vztahy jsou nebezpečné!

Neboj, kuchyňka bude a v novém kabátě jí to bude slušet ještě víc, než když jsem ji obdivovala při mé návštěvě :-)

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 9:29 | Reagovat

8 - schnytlik :-)

Dobře děláš! To co dělám já, je cesta do pekel :o))) Ale jak jsem řekla, podstrčila jsem je téměř všechny někomu jiného, což se dá klasifikovat jako podlý a zbabělý čin :-)

11 Joni Joni | E-mail | 9. prosince 2008 v 10:00 | Reagovat

Mila Sarko,

tvuj blog jsem objevila nedavno, ale uz jsem toho podle nej docela dost uvarila :) A taky se priucila -- ve Svycarsku ziju uz osmym rokem a jen koukam, co se o nem dozvim tady u tebe! Diky a E Guete! (a cokoladu jsem si pripsala na listek pro dnesni nakup:)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 10:47 | Reagovat

11 - Joni :-)

To mám radost, že informace i recepty umí  příjemně zapůsobit :-) Švýcarsko je krásné, moc se mi stýská, tak si to kompenzuji alespoň psaním receptur a konzumací báječných švýcarských dobrot. Užívej si adventní pohodu a moc ti děkuji za milý komentář. Čokoláda určitě pohladí i na duši.

E Guete! ;-)

13 Dita Dita | E-mail | 9. prosince 2008 v 16:59 | Reagovat

Milá Šárko, jen na chvíli vypadnu do porodnice - a hned takový báječný čokoládový recept!!! Škoda jen, že při kojení mi čokoládu nedoporučují... ale stejně jí brzo zkusím :-)

Dita

PS: 25.11. se nám narodila Sára (2,62kg a 49cm) Doufám, že i tvoje recepty nám pomůžou jí trochu vykrmit ;-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 17:09 | Reagovat

13 - Dita :-)

To je úžasná zpráva! Přeji malé Sáře, aby se jí na tom  našem světě líbilo. Za pomoci báječných rodičů to nebude žádný problém :-) Myslím, že budeš mít ty nejkrásnější Vánoce. Já před pár lety taky slavila s miminkem v náručí. Dnes má moje dcera Simona zrovna narozeniny :-) Tak to bych měla začít trochu prezentovat zase zdravější stravu, aby se i Sáře hodila do jídelníčku ;-)

15 Madla Madla | E-mail | 13. prosince 2008 v 11:02 | Reagovat

Hm, další pekelně dobrá záležitost. Vaše pečená čokoláda mi připomíná brownies, kterými jsem chtěla také obohatit náš vánoční stůl. Ale čeho je moc, toho je příliš. Letos, ač jsem měla v pečení vánočního cukroví premiéru, jsem stihla vytvořit 10 druhů, tak si musím dát pauzu. Ale tento skvost vyzkouším nejspíš na Silvestra, ovšem pro mě s verzí bez alkoholu (jsem těhotná). Jinak pro mě byly dobrou protiváhou při pečení sladkého olivy a nakládané cibulky.

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 11:14 | Reagovat

15 - Madla :-)

Taky si myslím, že se to nemá s těmi sladkostmi přehánět. Recept tu bude v archivu pro mlsné chvilky, které nás mohou přepadnout i během roku. Určitě je to receptura podobná brownies, ale pod tímto názvem jsem ji objevila v jednom starém českém kalendáři, docela se mi ten název líbil. Je to tak čokoládové, že název "pečená čokoláda" je docela výstižný a vtipný :-) Užijte si zbytek roku tak, aby se to líbilo i tomu nenarozenému človíčkovi :-) S dobrotami není radno to přehánět a Silvestr se dá oslavit i bez alkoholu, to je jasné.

Olivy a nakládané cibulky je dobré mít vždy po ruce, protože je to dobrý vyprošťovák ze zajetí sladkých chutí :-)

17 Verča Verča | E-mail | Web | 9. dubna 2009 v 8:36 | Reagovat

Nabízíme všem co rádi mlsají "Belgickou čokoládu", jsou z Tábora a okolí nebo jenom Táborem projíždějí, ať k nám zajdou a nebou určitě litovat.

Máme pro Vás připravená dárková balení v plechových krabičkách různých tvarů i rozměrů. Mezi jinými také krabičky, do kterých se vejde pouze jedna belgická pralinka v podobě srdíček s roztomilými malůvkami, nebo větší v podobě věrných kopií dobových městských domků. Dále čokoládové figurky pro každou příležitost - narozeniny, Valentýnky, čokoládový mobil, kopací míč, čokoládové poprsí, zvířátka nebo střevíc s náplní pralinek značkově balený a to vše v různých velikostech. Musí se to vše vidět. Zavítejte se podívat v Táboře naproti divadlu O. Nedbala - Žižkova ulice. Bude nás těšit když přijdete i pouze jenom na prohlídku. Je to dost dobrý.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. dubna 2009 v 0:30 | Reagovat

17 Verčo,

čokoládový krámek vypadá úžasně :-) Mám ráda plechové krabičky, určitě bych je dokázala zaplnit dobrou čokoládou a někomu darovat. Od Tábora bydlím kousek, určitě se tam objevím. Díky za tip! Zdraví Šárka

19 MaysPatsy MaysPatsy | E-mail | Web | 18. března 2012 v 23:32 | Reagovat

I will recommend not to hold off until you get enough money to buy goods! You should just take the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> or just auto loan and feel yourself fine

20 pumps pumps | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:30 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.
http://www.shoesgreat.com/

21 short brides dresses short brides dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:29 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama