Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

O lásce, srdci a perníku

3. prosince 2008 v 0:53 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

a nejen to! O tom, že perníkovým chaloupkám odzvonilo a lépe se žije v perníkovém srubu. Odpověď na otázku, "proč najít odvahu utopit pár perníčků v rajské omáčce?", a taky trochu o Vánocích. K tomu recept od perníkářky na dobrý perník a jeden drobný fígl k tomu. Pro sběratele kuriozit starodávný perníkový recept z roku 1798. Už se line perníková vůně i z vašeho domu? Je na ně nejvyšší čas, protože medový perníček je do srdce chodníček. Chybí vám čas, zručnost a nadání skládat perníčkovou cihličku k cihle? Obraťte se na odborníky, kteří dodávají perníkové chaloupky na klíč!


Perník má velmi starobylý původ. Samotný vznik perníkářství souvisel s včelařstvím. Ve své době byl med nejrozšířenějším zdrojem cukru. Byla v něm spatřována hojivá i magická síla, proto měl privilegované postavení mezi obřadním pečivem. Přesné receptury jakož i skladba koření byly tajné, ale říkalo se, že nejlepší perníkáři používali na 20 druhů koření. Nejhlavnější kořenící složkou byl pepř, který dal perníku i své pojmenování, které je odvozeninou od slova "peprný". První zmínky o výrobě perníku se v Evropě objevily ve 13. století. Do naší země tradice perníku přišla počátkem 14. století z Německa, kde měl již svůj věhlas prvotřídní norimberský perník. Nejstarší zmínku o perníku v Čechách můžeme vypátrat v roce 1335, kdy se traduje, že se na jarmarku v Turnově prodávaly perníky. Je to nejstarší zpráva o českém perníkářství vůbec. První perníkáři a výrobci tzv. "calet", nazývaní caletníci, se usadili v hojném počtu v Praze nedaleko Staroměstského náměstí. Roku 1348 byla na počest jejich řemeslu pojmenována ulice na "Caletnou", dnes Celetná.

CALETNÍCI

je název pro výrobce pečiva, kteří v době Karla IV. pekli v Praze na "CELETNÉ" dříve Caletné ulici placky zvané "calty".Byly dělány ze směsi všech mouk - žitné (říkalo se režné), dále pšeničné a ovesné. Dříve pekaři nepekli vše co se dělalo z mouky. Jednotlivá řemesla byla od sebe oddělována, a každý mohl dělat jen to své. Ve městě tak byl třeba jen jeden pekař, kobližník, a od jiných řemesel třeba kovář, punčochář, košíkář, truhlář, a tak podobně. Ve větších městech, kde by jeden řemeslník nemohl stačit poptávce jich bylo více.

Podle druhů pekařských výrobků se pekaři rozdělovali na:
1) pekaři pekoucí chleba
2) pecnáři (plachetníci) pekoucí režný chléb
3) koláčníci, kteří pekli koláče
4) mazanečníci pekoucí mazance
5) oplatečníci a pekaři "boží", kteří připravovali kostelní hostie
6) kobližníci pekli koblihy a ostatní smažené pečivo
7) caletníci pekli sladké placky
8) perníkáři pracovali s medovým těstem a tvořili z něj perníky a marcipán
Postupem času se jednotlivé specializace slučovaly. Cech perníkářů a caletníků měl k sobě velmi blízko. Pod názvem calta se později můžeme setkat s pečivem z mouky bílé (vánočka) a caletka označovala housku. Nakoukněte na řemeslné tržiště.


Tvary perníků značily výjevy biblické, žertovné i erotické. Srdce bylo považována za symbol sídla duše, teprve později se stalo symbolem lásky. Původní dřevěné formy byly vytlačeny kovovými vykrajovátky a řemeslo perníkářské se rozšířilo mezi lid. Dnes se malované perníčky nejčastěji věší na vánoční stromek. V České republice je město Pardubice výrobou perníku nejznámější a má přívlastek město perníku. Pardubický zdobený perník navázal na historickou tradici perníkářů a podle originálních receptur se pečou a zdobí perníky všemožných tvarů, na které čekají milovníci této sladké pochoutky ve všech koutech světa.


Tradice perníku má i dnes po celé zemi své "lidové" pokračovatele a tak jsem potkala skvělou perníkářku, která se rozdělila o svůj perníkový recept. Nemáte chuť darovat někomu své horké srdce z lásky? Zkuste mu ho upéct.

Recept od perníkářky na velmi dobrý perník
  • 100 g tekutého medu
  • 50 g rozehřátého tuku (Hera)
  • 4 celá vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • špetka mleté skořice
  • špetka utlučeného anýzu
  • 6 utlučených hřebíčků
  • 20 g sody
  • 650 g hladké mouky
  • 1 vejce na potírání perníčků před pečením
  • 1 vejce na potírání perníčků po pečení
V míse utřeme med s tukem, vejci, cukrem a veškerým kořením. Přidáme sodu a mouku. Těsto důkladně vypracujeme a necháme ho do druhého dne odpočinout. Druhý den z rozváleného těsta vykrajujeme všechny možné tvary, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu, který jsme důkladně vytřeli tukem nebo na pečícím papíru. Upečené horké perníčky ještě jednou potřeme vajíčkem. Když perníčky vychladnou, zdobíme je bílkovou polevou. Funkčnost receptu máte možnost si ověřit tady. Terezce se vážně podařily mistrovsky a k dokonalosti je dovedla bílkovým zdobením v moderním pojetí :-)

Perníková rada

Aby byl doma upečený perník velmi dlouho vláčný, je potřeba přidat při zadělávání těsta trochu černého neslazeného čaje.

Co se starými tvrdými perníčky? Dostala jsem geniální radu, že nic neokoření a nezahustí lépe rajskou omáčku tak, jak to dokáže několik v horké omáčce utopených rumových perníčků. Tleskám za tento geniální nápad! Skladba koření je pro vůni samotné rajské omáčky opravdu dokonale vyladěná, proto se metoda zahušťování omáček strouhaným perníkem praktikovala již u našich pra pra pra předků. Když jsem to zkoušela, vůbec jsem o kouzlu rumových perníčků nepochybovala. Klidně těch perníčků upečte o jednu krabici navíc (pokud ovšem patříte k milovníkům rajské omáčky :-)

Moderní ježibaba nebydlí v perníkové chaloupce, ale v dokonalém perníkovém srubu! Nemáte chuť místo pečení perníčků vytvořit rovnou úžasnou perníkovou stavbu? S takovým architektonickým projektem nebude doma rozhodně nuda :-) Aby závěr zůstal v perníkovém stylu, nesmí chybět pohádka O perníkové chaloupce.

Užijte si voňavou adventní pohodu!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | E-mail | 3. prosince 2008 v 6:44 | Reagovat

To je ale náhoda, od včerejška mi v lednici odpočívá těsto a dnes si mastím svaly na svojí první perníkovou chaloupku. Ještě si musím zmenšit šablonu, nechci se hned poprvé snažit o monstrózní stavbu a taky se bojím, abych jí vůbec slepila dohromady. :) Díky za nový článek, už  jsem se těšila.

2 Lenka Lenka | Web | 3. prosince 2008 v 8:43 | Reagovat

Krásný starodávný recept. My se na perníčky chystáme dnes. Nechala jsem si holky doma ze školky, ať můžou dělat "pomocníčky". To zas bude dílo :) Recept mám velice podobný tomu uvedenému zde.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. prosince 2008 v 13:24 | Reagovat

1 - toffo :-)

Ať perníková chaloupka stojí pevně v základech! Chce to opravdu pevnou ruku. Objevila jsem jednu bezva perníkovou architektku, která prodává perníkové chaloupky na klíč (viz odkaz)

www.medovepernicky.wbs.cz/Pernikove_chaloupky.html

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. prosince 2008 v 13:34 | Reagovat

2 - Lenka :-)

S takovým týmem bude radost pracovat :-) Dům bude plný pracovního úsilí a perníčkové vůně. Krásná představa. I já se chystám, ale chybí mi ten správný tým, tak budu uždibovat sama :-)

5 Annet Annet | Web | 3. prosince 2008 v 20:44 | Reagovat

Mě se nikdy nepovede ta poleva... Vždycky je málo hutná a taková prúsvitná... :(

6 Dv Dv | Web | 3. prosince 2008 v 21:00 | Reagovat

Já nikdy nevím, jak tlustě ten plát vyválet...Letos se chci pokusit vedle české klasiky ještě o perníčky švédské, pepparkakor jako z ikea:)

7 Ivanka Ivanka | 5. prosince 2008 v 8:29 | Reagovat

Jé, to je krásné povídání pro adventní rozjímání.

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. prosince 2008 v 9:35 | Reagovat

5 - Annet

Perníčky, to je opravdu vyšší cukrářská :-) Jednou se člověk dopracuje i k té dokonalé polevě. Věřím tomu ;-)

6 - Dv

Já mám zase ráda basilejské perníčky (Basler Leckerli), ale do domácí přípravy jsem se ještě zatím nepustila :-)

7 - Ivanka

Advent je pěkný sám o sobě :-) Díky

9 Terezka Terezka | Web | 5. prosince 2008 v 22:59 | Reagovat

Šárko, tak perníčky jsou už v krabici, dovolila jsem si nafotit postup a uveřejnit u sebe.

Jsou opravdu krásně měkké, tedy přesně takové, jaké mají být.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. prosince 2008 v 23:40 | Reagovat

9 - Terezka :-)

Díky za test receptu, podařily se ti náramně. Už jsem šoupla odkaz na tvé perníčky přímo do textu. To tvé zdobení bílkovou polevou je šmrncovní a trendy. Zrovna to tu obdivuji :-) Měj se moc prima a ať se ti všechno daří (nejen v kuchyni ;-)

11 Terezka Terezka | Web | 6. prosince 2008 v 10:55 | Reagovat

Šárko, děkuju mockrát. Více v mailu...:)

12 expodesign expodesign | Web | 6. prosince 2008 v 16:29 | Reagovat

good blog!

13 Kartáček Kartáček | 6. prosince 2008 v 18:08 | Reagovat

čeho se na mě dopustí perníčky, s tím už se nějak vyrovnám :), horší je to s tím, čeho se já dopustím na perníčkách, potřebovala bych nějakou zdatnou zdobičku, tím to vždycky celý zkazím :(

14 Terezka Terezka | Web | 6. prosince 2008 v 18:25 | Reagovat

13: já se hlásím :)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2008 v 18:56 | Reagovat

12 - expodesign

Tvůj taky!

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2008 v 18:57 | Reagovat

13 - Kartáček :-)

Operativně tedy přidávám recepturu na nejslavnější perníčky na světě a ty se (světě div se!) zdobit nemusí :-)

Když se hlásí Terezka, neodmítla bych tu její pomoc :o)

17 Terezka Terezka | Web | 6. prosince 2008 v 21:04 | Reagovat

16: Šárko, basilejské jsou děsně chic, příští týden je budu mít také, z Lausanne :)

A pokud Mr. Kartáček perníčky doveze, tak není problém :)

18 Papaja Papaja | Web | 8. prosince 2008 v 13:10 | Reagovat

Šárko,

rozhodla jsem se, že perníčky letos vyzkouším. Poprvé. Když jsem viděla ještě navíc u Terezky tu nádheru, řekla jsem si, že to snad dokážu! Jsem na to sama zvědavá a neboj, že to nebude na fotkách :-)))

Díky za fajn recept a Terezce za názornou realizaci.

P.

:-)))

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 15:37 | Reagovat

18 - Papaja :-)

Ať se ti ta sladká premiéra podaří! Co je poprvé, to se většinou podaří úplně bravurně :-) Těším se na tvé pěkné fotky z perníkového bitevního pole.

Š.

:-)))

20 28061962 28061962 | E-mail | 10. prosince 2008 v 14:56 | Reagovat

Šárko-smekám,jsi opravdu jednička a s velkým DÍKEM za tvoji GURMÁNKU.Tvoje letitá kamarádka Dáša

21 28061962 28061962 | E-mail | 10. prosince 2008 v 15:00 | Reagovat

určitě i díky EDOUŠKOVI-je to nej chlap cos mohla potkat v životě......jen tak dále

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:15 | Reagovat

Ahoj Dášo :-) Ráda tě vidím a raději ti zavolám :o) Měj se fajn, snad tě dárek potěšil. Pa Šárka

23 Sabi Sabi | Web | 12. prosince 2008 v 16:33 | Reagovat

hmm všechny recepty tu vypadají opravdu lákavě, tak aspoň ty perníky jsme už doma dělali =D

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 11:23 | Reagovat

23 - Sabi :-)

To je fajn, že recept na perníky dostal šanci i ve vaší domácí kuchyni :-)

25 Martina Martina | 15. prosince 2008 v 11:58 | Reagovat

Přeji hezký den,  děkuji za recept na perníčky. Těsto odpočívá v ledničce a vypadá (i chutná) výborně. Jen prosím ještě o informaci, jak se to má péct. Děkuji.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 15:25 | Reagovat

25 - Martina

Perníčky pečeme při teplotě 165 - 170 °C. Jak začnou zlátnout, jsou hotovy. Používám horkovzdušnou troubu, za 12 minut je hotovo :-) Díky za dotaz, ale asi jsem s odpovědí přišla pozdě a perníčky již odpočívají v celé své kráse někde doma v tajném úkrytu, aby je rodina nesnědla ještě před Vánoci :-)

27 Zdenka Zdenka | E-mail | 19. listopadu 2010 v 18:44 | Reagovat

Dobry den,chtela jsem se zeptat jak dlouho pred vanoci bych mela tyhle pernicky pect? Ctela bych si je povesit na stromecek je tento recept k tomu v hodny nebo je tu nejaky jiny? Dekuji Zdena

28 DolceVita DolceVita | Web | 20. listopadu 2010 v 1:56 | Reagovat

[27]: Zdenka:

Na perníčky už je pomalu čas. Aby byly pěkně rozleželé, můžeme se do nich s klidem pustit už teď. Doporučuji navštívit rubriku "o perníčkách a všem možném, co s tím souvisí", která je na mém webu Gurmánka.cz - přidávám odkaz. Najdete tam mnoho rad a doporučení přímo od perníkářek.

http://www.gurmanka.cz/rubrika/recepty/z-vasi-domaci-kuchyne/jak-se-pecou-pernicky

29 zdenka zdenka | E-mail | 20. listopadu 2010 v 4:22 | Reagovat

dekuju moc za opoved,tak se asi do nich pustim neb mi moje dcera neda pokoj,myslela jsem ze to padne az na ten prosinec a jsem rada ze uz muzu zacit ted mam dve male sikovne pomocnice takze to do toho prosince v klidu stihneme:-))Jinak vam vase stranky moc rada obcas nakouknu a uz nekolik let(asi tak 3 nebo uz 4 rok podle vas zkousim nove recepty a skoro vzdy s uspechem,preji hodne stesti at se vam nadale dari!a nejen v kuchyni :-)

30 DolceVita DolceVita | Web | 20. listopadu 2010 v 11:21 | Reagovat

[29]: zdenka:

Děkuji za milé přání :-)

Pečení perníčků je první vánoční vůně, která se nese domovem, tak si ty letošní přípravy krásně užijte i s malými pomocnicemi :-) Krásný víkend! Šárka

31 plus size sequin dress plus size sequin dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:40 | Reagovat

This is most certainly the best most informative website I've seen yet,I am thrilled I unearthed .

32 Šárka Šárka | E-mail | 3. dubna 2015 v 21:57 | Reagovat

Dobrý večer, nemáte v receptu chybně uvedenou gramáž másla? Dělala jsem podle vašeho receptu a vznikla mi tvrdá neforemná hmota z které nešlo nic udělat. Zkusila jsem obdobný recept, kde však bylo více másla a těsto tak má správnou konzistenci...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama