Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Perník jako suvenýr - Basler Leckerli

6. prosince 2008 v 20:07 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


Nejslavnější perníčky na světě jsou ze švýcarského kantonu Basel (Basilej). Tato mimořádná cukrovinka se poprvé pekla v době basilejského koncilu, tedy v letech 1431 - 1449. Tehdy ve městě Basileji pobývalo na tři stovky vysokých církevních hodnostářů a místní obchodníci se snažili přijít na trh s něčím novým a uctít je tak, aby na to nikdy nezapomněli. Podařilo se to basilejským cukrářům, kteří do obyčejného perníku přidaly množství mandlí, ořechů, pomerančové a citrónové kůry (v té době přísad nevídaných) a vytvořili tak pochoutku nazývanou Basler Leckerli. Ve Švýcarsku tento vylepšený perníček slouží do dnešních dnů jako suvenýr (nejen vánoční) a je přátelům a všem nejmilejším rozesílán do celého světa. Na tento druh labužnického perníku se specializují cukrářští mistři a koupit si jej můžete na každém rohu, ale podle tradičních receptur si ho může každá švýcarská hospodyňka upéct doma. Tento perníček má jednu výhodu! Nemusí se zdobit bílkovou polevou a tak si na něj může troufnout i umělec bez výtvarného nadání :-)

Basler Leckerli - Basilejské perníčky
  • 710 g hladké mouky (odměříme si 560 g a 150 g mouky)
  • 500 g neloupaných mandlí
  • 500 g lesního medu
  • 250 g cukru
  • 60 g kandované citrónové a pomerančové kůry
  • 15 g skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce švýcarské třešňovice
Poleva na perníčky:
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vody
Neloupané mandle nakrájíme nahrubo, kandovanou kůru na drobné kostičky. V kastrolu krátce zahřejeme med s cukrem a promícháme. Přidáme mandle, všechno koření a 560 g mouky. Zbytkem mouky důkladně posypeme dřevěný pracovní vál, přidáme těsto a důkladně uhněteme, až nám nikde nezbude ani skvrnka mouky a těsto bude hladké, lesklé. Necháme ho důkladně odpočinout. Můžeme klidně i do druhého dne, protože to těstu prospěje. Potom z těsta vyválíme plát cca 1 cm vysoký, přeneseme ho na plech na pečení, který jsme vymazali tukem a vysypali hladkou moukou (tenkrát se hospodyňkám o pečícím papíru mohlo jenom zdát :-) Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 20 minut. Teplou upečenou perníkovou placku přelijeme cukrovou polevou a ještě z vlažného perníku vykrajujeme čtverečky nebo obdélníčky.

Basilejské perníčky mají vždy pravoúhlé tvary a koupit je můžete v překrásně zdobené dóze. Pokud se do jejich přípravy pustíte doma, budou ještě věhlasnější než ty z basilejské cukrárny. Tyto perníčky jsou na kousání tvrdší, ale krásně se rozpouštějí v ústech při pití horké kávy, čokolády (švýcarské Caotiny či Ovomaltiny) nebo vánočního punče. Basler Leckerli najdete v nabídce švýcarských cukrářů po celý rok.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vojta Vojta | 8. prosince 2008 v 16:37 | Reagovat

Milá Šárko, moc děkuji za výborný recept, bude to příjemné zpestření tradičních vánočních cukrátek :) Švýcarskou třešňovici, pravda, nemám, ale domácí z Českého Středohoří taky posloužila. Jako bonus jsem přidal lžíci i do cukrové polevy - krásně ji to provonělo.

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 16:47 | Reagovat

1 - Vojta :-)

To je přesně to, co jsem tam nenapsala - přidat kapku alkoholu též do cukrové polevy. Je geniální, když vaří chlap, jak si umí poradit :-) Švýcarská třešňovice to být nemusí, ale když se tu holedbám švýcarskými slavnými perníčky z Basileje, musela jsem tu jejich třešňovici zmínit, protože jsou na ni pyšní. Díky Vojto za milý komentář a přeji krásně provoněný adventní čas ;-) Šárka

3 Ditta Ditta | 8. prosince 2008 v 17:01 | Reagovat

Šárko, moc se mi líbí ty tvoje gastronomicko-historické zajímavosti. Tento recept vypadá dost chutně, akorát nevím, zda nebude moc sladký. Jinak ještě posílám odkaz na stránky, kde je recept z roku 1579 http://lamiacucina.wordpress.com/2008/11/10/basler-leckerli/, je zde nafocen i postup přípravy perníku. A ještě něco - podle Tvých receptů se bezvadně vaří.

4 Alena Alena | E-mail | 8. prosince 2008 v 17:05 | Reagovat

Mila Sarko,

Prave jsem dojedla posledni kousky Basler Leckerli, které jsem si privezla ze Zenevy(darek mé sestry v nadherné kulaté cervene plechové krabici) sem ke mne do Bretagne a musim rict, ze jsou to moje nejoblibenejsi pernicky, i kdyz vubec neohrnuji nos nad ceskyma!!!!! Bohuzel na ne nemam dosah tak casto.

Jsem rada, ze jste dala recept, zkusim je.

Jinak  ctu Vasi knizku s plaisirem a zkousim, co muzu!!!

Krasny predvanocni pohodu, Alena.

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 17:09 | Reagovat

3 - Ditta :-)

Díky moc za pochvalu!

Ten odkaz je úžasný, hned ho zařadím rovnou do perníkového textu :-) Tento perník je opravdu sladký, to mu nelze upřít. Mám ho ráda s dobrou neslazenou kávou. V tomto chuťovém spojení se promění v příjemné rozplývající se sousto, které voní medem, třešňovicí, mandlemi, kořením, citrónem i pomerančem. Samotné perníčky jsou trochu tvrdé, ale tradice je tradice :-) Basler Leckerli jsou jenom jedny. Díky Ditto za komentář a přeji ti pohodový adventní čas. Šárka

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 17:15 | Reagovat

4 - Milá Aleno,

ty perníkové dárkové krabičky jsou jako krásný šperk :-) Švýcaři jsou precizní i v tomto ohledu. Plechové krabičky od dobrot mám ráda. I když doma překážejí, nikdy nemám to srdce je vyhodit. I když jsou prázdné, vždycky do nich něco dobrého dám :-) Perníčky jsou dobré všechny. Taky na ně nedám dopustit. Velkou radost mám i z toho, že kniha u vás nezahálí a máte náladu zkoušet i některé recepty :-) Zdaleka se do knihy nevešlo všechno to, co bych chtěla, ale ráda bych s touto činností pokračovala. Nápady by byly, tak snad bude i dost elánu pustit se znovu do díla. Snad i lépe :-) Přeji vám též krásný a pohodový adventní čas provoněný perníčky a zimními večery, kdy na stole plápolají voňavé svíčky.

Mějte se moc hezky! Zdraví Šárka ;-)

7 tory burch shoes tory burch shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:15 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.shoesgreat.com/

8 mature brides dresses mature brides dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:18 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.threedress.net/

9 Iva Iva | 23. října 2014 v 23:05 | Reagovat

Bombácké!!! Teď večer jsem je vytáhla z trouby a málem jsme je snědli na posezení. A lituju, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ubrala jsem asi 1/4 cukru, ale i tak jsou na nás moc sladké, takže příště ještě míň. A mouku jsem dávala celozrnnou špaldovou, takže jsem ji ani celou nespotřebovala. Jelikož klasické vánoční perníčky se mi ještě nikdy nepovedly, tak letos budou určitě tyto!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama