Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Linecké těsto ze staré vídeňské kuchařky

10. prosince 2008 v 0:43 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Recept pro všechny ctitele a ctitelky lineckého pečiva. Vždycky mě zajímalo, podle jakého receptu ho pekly hospodyňky v Linci? V mé knihovně bydlí jedna starovídeňská kuchařská kniha, tak jsem prolistovala všech 810 stran a našla tento recept a tisíc jiných pokladů, které si nechám na někdy příště :-)

Linzer Bäckerei / Linecké pečivo
  • 150 g Butter / másla
  • 230 g Mehl / hladké mouky
  • 110 g Zucker / cukru
  • 3 Dotter / žloutky
  • Klar von 1 Ei zum Bestreichen / bílek z 1 vejce na potírání
  • 60 g Mandeln / mletých mandlí
  • 40 g Kandiszucker / kandovaného cukru
  • 80 g Marmelade / pikantní zavařeniny
Chladné máslo promícháme s prosátou moukou, cukrem a žloutky. Těsto vypracujeme a vyválíme na 4 mm silný plát a vykrájí se formičkami požadované tvary. Upečeme v předehřáté troubě do světlerůžova a po vychladnutí spojujeme pikantní zavařeninou (nejraději mám rybízovou nebo malinovou, ale opravdu dobře propasírovanou, aby v ní nebyla zrníčka). Stará vídeňská receptura radí pomazat upečené pečivo bílkem a posypat ho směsí mletých mandlí a kandovaného cukru.
Já ho většinou lehce vyválím v moučkovém cukru s vanilkou, ale klidně si to příště rozmyslím a budu postupovat podle léty ověřené receptury. Na linecké pečivo je celkem mnoho receptů, ale já osobně nemám ráda takové, které se nazývají "úsporné". Co ušetříte na surovinách, co ošidíte na másle, to vám na kvalitě doma upečeného vánočního cukroví bude nenahraditelně scházet.
Recept berte jako inspirativní a linecké pečivo dělejte podle svých osvědčených loňských receptur, která u vás doma sklízejí ten největší úspěch. Kdo je zvědavý, ten ho jistě zkusí :-)

PRAVÝ LINECKÝ KOLÁČ
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 80 g vanilkového cukru
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z půlky citrónu
  • zavařenina (rybízová, meruňková)
Všechny suroviny dobře propracujeme na vále a rozdělíme v poměru 2 : 3. Z většího dílu vyválíme placku, položíme ji do vymazané dortové formy a tence potřeme zavařeninou. Ze zbylého těsta vypracujeme mřížku, tzn. vyválíme a nakrájíme na proužky. Proužky klademe přes sebe ve tvaru mřížky přes celou plochu koláče a z proužků uděláme i okraj koláče. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 minut. Upečený plníme zavařeninou ještě mezi mřížky.

Jestli máte chuť spáchat sladký hřích, s těstem z Lince to jde snadno :-) Správné linecké těsto potřebuje čas na odležení, proto pečeme pár dnů předem.

Oblíbené je též linecké těsto v poměru 3-2-1, tzn. 300 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru & 1 celé vejce, ale v tom já vidím maličko problém, protože lineckému těstu prospívá jen a pouze žloutek.
Ať se vám vánoční pečení vydaří a nic se nespálí :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Dv Dv | Web | 10. prosince 2008 v 9:19 | Reagovat

Existuje nějaký trik, aby se těsto netrhalo? Samozřejmě kromě chladu..V případě vykrajovaných tvarů z formiček to ještě jde, ale přenést linecký koláč do formy mi připadalo jako nedosažitelný majstrštyk..

Jedny linecká kolečka už doma mám, ale budu asi péct ještě jednu dávku, tak asi zkusím recept pravý vídeňský:)

2 any any | E-mail | Web | 10. prosince 2008 v 9:52 | Reagovat

zase sladké.....Šárko.... :D

3 haluška haluška | E-mail | 10. prosince 2008 v 10:13 | Reagovat

toto sú veľmi inšpiratívne stránky a preto podrobné skúmanie nechám na vianočné voľno. Tá stará kuchárska kniha, tak to je niečo. V tej musí byť pôžitok listovať. Krásne Vianoce Vám prajem a mnoho inšpirácie do Nového roku.

4 jana jana | Web | 10. prosince 2008 v 17:05 | Reagovat

Dv: podobný linecký koláč dělám podle německé kuchařky a těsto řeším tak, že ho do formy rovnou namačkám rukama, třeba po kouskách, až je tam souvislá vrstva.  Je fakt nepoddajné, ale takhle to vyjde vždycky moc dobře a koláč je vynikající. Linecké jsem letos dělala podle dvou různých receptů, v jednom bylo moc másla (celá kostka) a to se neosvědčilo, v troubě se roztekly... Druhá várka se už povedla, poměr másla a mouky byl jiný, másla méně. Ale na chuť jsou dobrá obě.

5 sucubus sucubus | Web | 10. prosince 2008 v 18:27 | Reagovat

ty linecký kolečka vypadaj pěkně, je to můj oblíbenej druh cukroví.

6 Yva Yva | Web | 10. prosince 2008 v 21:02 | Reagovat

Nechala jsem dnes na basilejských perníčcích na Gurmánce už dvakrát komentář, ale jak to vypadá, pokaždé se vypařily někam do internetových hlubin.  Stejně tak u vídeňských lineckých srdíček.  Pokusím se tedy napsat pod linecké pečivo sem, snad mi bude víc nakloněno. ;o)  Zameškala jsem už několik článků a tak nezbývalo, než to nyní napravit.  A koukám, že Šárka nelení a peče ostošest!  Já v tomto směru za Tebou pokulhávám, ale alespoň dva druhy cukroví jsem na mém předvánočním seznamu už odškrtla.  Štóle podlehnu každý rok kupované a na zdobené perníčky nemám tu pravou trpělivost.  Proto jsi mi také nasadila brouka do hlavy s těmi Tvými, basilejskými.  Recept tisknu a brzy uskutečním.  Kdyby záleželo na mém synovi, brownies (které mi silně připomíná pečená čokoláda) bych mohla péct každý víkend a ještě týž den z nich nezbyde ani drobek.  No a bez lineckého pečiva se u nás Vánoce prostě nekonají.  Kolik já už vyzkoušela různých receptů a vždycky se vrátím k tomu starému, dobrému a jak píšeš -- NEúspornému.  Díky za všechny ty voňavé inspirace! :o)

7 Marie Marie | E-mail | 11. prosince 2008 v 10:24 | Reagovat

Šárko, včera jsem provedla nákup "poctivých surovin" na cukroví a o víkendu se těším, až vyzkoušíme  s dcerou Vaše linecké. Navařím si předem pro rodinu kotel té Vaší vynikájící zelňačky, abych se mohla v klidu věnovat pečení a bude to báječná kompenzace pro přeslazení z pečení :-) . Díky za recept(y) :-)

8 bookcase bookcase | Web | 11. prosince 2008 v 11:52 | Reagovat

Taky linecké do formy vmačkávám.

Jinak..opět skvělé, jako vždy :)

9 toffo toffo | E-mail | 11. prosince 2008 v 12:35 | Reagovat

Ten ručně psaný lístek, rukopis je skoro písmenko od písmenka stejný, jako mojí prapratety.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:30 | Reagovat

1 - Dv

Trik s koláček a přenesením do formy sá dá pomocí válečku, ale jen tu spodní placku je radno přenášet. Potom už pracovat přímo s těstem ve formě. Aby se netrhalo je dílem i kvalitou použité mouky, propracováním a vychlazením. Ideální je silikonová deska, na které se dá pečivo vykrajovat i upéct v troubě. S těstem je to trochu piplavá práce a taky mám za sebou nezdary :-)

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:30 | Reagovat

2 - any :o))) To je hříšné, já vím!

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:37 | Reagovat

3 -haluška

Díky :-) Staré knihy mají takové zvláštní kouzlo a v této knize jsem ponechala i všechny záložky, které si paní majitelka (nebo pan majitel?) označila. Je vidět, že tahle kniha byla opravdu moc užitečná. Jsou v ní i poznámky psané starou inkoustovou tužkou. Jednou česky, jindy německy. Myslím si, že je to kniha, kterou měl někdo docela rád. I když čí byla, taky jsem se do ní zamilovala.

Krásný adventní čas i Vám ;-)

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:40 | Reagovat

4 - jana

Tak to rozhodně též dobrá poznámka. Když to s těstem nejde po dobrém, tak to půjde po zlém :-) Natrhané kousky se namačkají do formy a koláč tím na kráse nijak neutrpí. Když se upeče, nikdo nic nepozná :-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:41 | Reagovat

5 - sucubus

Ani srdíčka nemají vadu na kráse :-)

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:45 | Reagovat

6 - Yva :-)

Díky Yvo za komentáře tam i tady. Já vím :-) Člověka to naštve, když napíše komentář a on se nezobrazí, ale musela jsem nastavit web tak, že první komentář musím schválit a potom už ty ostatní jdou automaticky na web hned. Je to kvůli spamu, protože mi tím někdo otravuje život :-) Všechno jsem už napsala na Gurmánce pod Basel Leckerli :-) Díky! Měj se moc hezky a díky za všechny milé zprávy od tebe. Šárka

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:47 | Reagovat

7 - Marie :-)

Se zelňačkou je to dobrý nápad! Mít možnost si pochutnat na něčem jiném, než je vánoční sladké cukroví, to jistě nikdo neodmítne. Musím se zásobit sušenými švestkami, protože bez nich ta zelňačka není to pravé pochutnání. Doma nemám ani jednu :-) Ať se povede zelňačka i linecké ;-)

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 18:50 | Reagovat

8 - bookcase :-)

Člověk si většinou vždycky nějak geniálně poradí :-)

9 - toffo :-)

Není to vyloučené! Potom díky za kousek z vašeho rodinného dědictví :o)

18 Alena Alena | E-mail | 11. prosince 2008 v 21:28 | Reagovat

Mila Sarko,

Ja si pamatuji moji maminku ve dni peceni cukrovi, jak musela mit navarenou cesnecku.Ja se nedivim. Ja jak pecu cukrovi, musim mit k dispozici parek a nebo salam. Jinak linecké jsou moje a mé dcery oblibené.Mam také nejaké staré recepty od me maminky, ktera mela rodinu ve Vidni. Jediné, co mne zbyva... je kucharka od Sandtnerky.....

19 BJ BJ | 12. prosince 2008 v 8:57 | Reagovat

A já se  přimlouvám i za ty trochu "ošizené". V notýsku po babičce mám recept na vánoční -linecké. Linecké těsto to teda není (málo tuku), jsou to spíš takové sušenky. Ale s domácí rybízovou zavařeninou se do Štědrého dne rozleží a mňam. No a hlavně, zrovna tak je dělala máma i babička.

20 toffo toffo | E-mail | 12. prosince 2008 v 13:10 | Reagovat

oooo, praprateta ještě žije, v úctyhodném věku 94 let mi tímto spořádaným rukopisem píše dopisy. :)

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. prosince 2008 v 15:42 | Reagovat

18 - Alena :-)

Tu sladkou chuť a vůni je potřeba něčím zahnat :-) Kousek salámu a ostrá hořčice to zachraňuje, když není nic jiného po ruce. Staré recepty od maminky a kuchařka od Sandtnerky jsou rodinné poklady, podle kterých se uvaří jídlo plné vzpomínek. A nad to není!

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. prosince 2008 v 15:45 | Reagovat

19 - BJ :-)

Musela jsem složit poklonu pravému receptu na linecké, ale před mísu toho ošizeného bych si klidně s chutí sedla a měla dobrý pocit, že co jsem ušetřila kaloricky na cukroví, mohu si dopřát u mísy s bramborovým salátem navíc :-)

Tradice se musí ctít, tak i já respektuji některé ošizené domácí receptury mojí maminy a pochutnám si na nich naprosto skvěle :-)

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. prosince 2008 v 15:47 | Reagovat

20 - toffo :-)

To je krásné !!! Kdo si dneska vezme čas na rukou psané dopisy, ten nad námi všemi vyčnívá hodně vysoko. Obzvláště tehdy, když je majitelem tak krásného rukopisu. To obdivuji ;-)

24 jednorožec jednorožec | 13. prosince 2008 v 1:43 | Reagovat

Dnes jsem pekl podle vás, Šárko. Poprvé. Vše se povedlo. Koupenou malinovou zavařeninu jsem prohnal přes nylonové  sítko, těch semínek! Teď to chce jen nechat uležet.

http://i35.tinypic.com/34g6f6x.jpg

Jedno zklamání - je toho nějak málo! Těšil jsem se, kolik lidí tím neobdaruji... Moje máti toho musela dělat nejméně dvojnásobné množství.

3 bílky a jednu roztopenou troubu jsem využil na Bílkové placičky, dle Juliany Fialové.

http://i37.tinypic.com/157pxu.jpg

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 11:40 | Reagovat

24 - jednorožec :-)

Opravdu jsou ta linecká kolečka k nakousnutí! Starým recepturám se dá věřit, to je na nich fascinující i po letech. Díky za test receptu a přeji Vám i paní jednorožcové ničím nerušený adventní čas a hodně vánoční nálady s vůní vánočního pečiva :-)

26 Janča Janča | Web | 13. prosince 2008 v 16:34 | Reagovat

Dobrý den,

nestačím se divit, kolik tu nacházím výborné inspirace a zajímavých receptů. Tuto stránku jsem našla díky vanilkových rohlíčkům, které chci dnes vyzkoušet. :)) Ještě jednou moc díky za fajn recepty. :)

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 22:14 | Reagovat

26 - Janča :-)

Tak to je fajn, že zdejší recepty jsou platné i pro vás :-) Vanilkové rohlíčky jsou fajn, ručím za ně :-) Díky za první komentář a vítám vás na mých stránkách! Šárka ;-)

28 sigrid sigrid | 13. prosince 2008 v 22:39 | Reagovat

Šárko, tohle linecké sypané, pravda, jen mandličkami, ne kandysem, pekla moje babička. Jako dítě jsem ho milovala, nebylo chuťově tak "komplikované" jako ostatní druhy. Děkuji za jeho připomenutí, krásné čtení i fotografie.

A jen BTW - je zajímavé, že těsto na linecká srdíčka bychom v dnešní době použily spíš na koláč a "bohatší" koláčové linecké těsto na srdíčka :).

29 Petra Petra | 13. prosince 2008 v 22:51 | Reagovat

Dobry den pani Sarko, muzu se optat, co je to kandovany cukr?

Jinak podle vasich stranek jsem uz uvarila par pochoutek, naucila jsem se delat dobre steaky a moc vam fandim:) je mi 20 a vareni miluju.

Preju vam krasne vanoce!

30 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 23:29 | Reagovat

28 - sigrid :-)

To máš naprostou pravdu s tím těstem na koláč a na srdíčka :-) Občas je fajn otevřít starou kuchařskou knihu a zamyslet se nad tím, co je dnes jinak a co ne. Je zvláštní, že staré recepty většinou své kouzlo neztrácejí a tak se ani po letech nemění.

Přiznám se, že ani já kandys nepoužívám, ale určitě se na lineckém pečivu musí blýskat jako fešná bižuterie :-)

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 23:34 | Reagovat

29 - Petra :-)

Kandovaný cukr (kandys) je vlastně cukrkandl (drobné krystalky cukru). Osobně si myslím, že není důležité dodržet striktně starou recepturu. Klidně by na posypání i na efekt stačil přírodní cukr.

Díky za zkoušení receptur z mých stránek, to mě vážně moc těší a jsem ráda, že se daří! Přeji krásné Vánoce a díky za dotaz :-) Šárka

32 jednorožec jednorožec | 14. prosince 2008 v 12:07 | Reagovat

Dva roky na to, to jsem se zas vešel, pro tu co měla oči jako mandle,

co měla pro mě, když jsem se s ní sešel, polibky s chutí cukrkandle

[Jiří Suchý: Léta dozrávání]

33 jednorožec jednorožec | 14. prosince 2008 v 12:11 | Reagovat

A taky (lidové rčení?):

Salamandr šel na vandr, koupil si tam cukrkandl.

Za mého dávného mládí se to ještě prodávalo v cukrárnách - nahnědlé krystalky na provázku. Chutnalo to jinak, než cukr z cukřenky.

34 Helli Helli | E-mail | 14. prosince 2008 v 13:16 | Reagovat

(33) 1R: :-)

Kandys se tady už prodává zase, bílý i hnědý, dostane se v krabičkách přibližně po půl kile. Mívají jej v prodejnách čaje - například Oxalis a podobné obchůdky. Mám dojem, že jsem jej zahlédla i v jakémsi super/hyper. Dávné mládí se nám vrací. (-:

35 Marie Marie | E-mail | 15. prosince 2008 v 8:23 | Reagovat

Milá Šárko,

musím Vám hned začerstva napsat, jak báječně se nám s dcerou vydařily Vaše rohlíčky a linecké. Užily jsem si už při pečení příjemnou vůni a atmosféru a co teprve po dokončení díla! Dnes prý rozhodně musíme přidělat další dávky, kamarádi se nemohou dočkat... :-) Děkuji, přeji krásný den.

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 15:10 | Reagovat

32 - 33 - jednorožec

Cukrkandl má pořád své půvaby :-) Mladí už dneska možná nevědí, o čem je tu řeč. Jak píše Helli, pod názvem Kandys ho vídám poslední dobou dost často. Pěkné jsou takové cukrové míchací lžičky, kdy se cukrkandl rozpustí v kávě nebo čaji a zůstane jenom holá tyčka. Škoda jen, že čaj ani kávu nesladím. Ale za polibky s chutí cukrkandle to stojí :-)

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 15:13 | Reagovat

35 - Marie :-)

Nejhorší je udržet to vydařené pečivo pod víkem krabičky :-) Musím si postěžovat, že u nás už byly zlikvidovány vanilkové rohlíčky a budu muset zbytky vánočního cukroví lépe zašantročit, aby nebyly k nalezení :-) Je fajn, že recepty zafungovaly tak, jak měly. Moc mě to těší. S dcerou jste byly prima tým, tak kamarádi se jistě mají na co těšit. Přeji krásný den a ať se vám všechny vánoční přípravy daří. Šárka ;-)

38 LuckaR LuckaR | 18. prosince 2008 v 13:04 | Reagovat

Milá Šárko, také jsem objevila před 14 dny váš web díky vanilkovým rohlíčkům, které jsem už od té doby dělala 3x a poslední jsem prostě musela schovat, protože je okamžitě po nich. Pak jsem se vrhla na Medvědí tlapky, které jsou taktéž úžasné, takže linecké budu rozhodně také dělat podle vašeho receptu. Já jsem žádné recepty nepodědila a tak jsem loni, zahlcena tolika různými recepty na jedno cukroví, nakonec pečení vzdala, ale vy jste mi dodala chuť a radost z pečení a s tím juchá zbytek rodiny. Moc vám děkuji!

39 Šárka Šárka | E-mail | 18. prosince 2008 v 13:59 | Reagovat

38 - LuckaR :-)

Milá Lucko, za takovou pochvalu se cítím být poctěna a juchám s celou vaší rodinou :-) Díky, přeji krásné Vánoce a ať všem chutná a nezapomenou pochválit toho, kdo tak dobré cukroví pro ně vyrobil. Tomu patří vždycky ta největší pochvala, protože si ji zaslouží!

Šárka

40 Karol Karol | Web | 21. června 2009 v 17:26 | Reagovat

Dnes som prelúskal asi 50 stránok s témou lineckých koláčov pre manželku. Za niekoľko posledných rokov sa jej nedarili. Zostali stále tvrdé. Tak som vyrobil tabulkovú zostavu a hľadal som najvhodnejší pomer. 3-2-1 vedie. Moja mama robila "úsporné" 5-2.5-1 + vajce a na troch synov a manžela pripadli na každé Vianoce aspoň 3 veľké vandle kopcom. Silvestra nedočkali, piekli sme druhé kolo. Šárkin recept vyskúšame ku krstinám.

41 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. června 2009 v 9:36 | Reagovat

[40]: Karol

Tak to můžete pořádat seminář na téma linecké pečivo :-) Hned bych se na něj přihlásila. Doufám že i ten můj recept projde přísnou kontrolou a uspěje :-) Je funkční a mám s ním dobré zkušenosti, tak se možná zavděčí i vám. Zdravím a přeji dobré pochutnání na úžasném lineckém koláči.

Důležitou součástí tohoto koláče je samozřejmě použitá zavařenina, která musí být prvotřídní. Já používám domácí, ale linecký koláč jsem již delší dobu nepekla. Mám ho moc ráda :-)

42 Viera Viera | E-mail | 17. listopadu 2011 v 14:07 | Reagovat

Sarka, nenajdes v tej starej viedenskej kucharke rezept na original rakusky "kaiserschmarrn"? skusala som ho pripravit podla rezeptov co som nasla na nete, vsetko skoncilo v kosi.:-((

43 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2011 v 8:46 | Reagovat

[42]: Viera:

Tak to se určitě podívám :-) Podání vídeňské kuchařky nemůže zklamat.

44 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2011 v 11:51 | Reagovat

Viera:

V rychlosti jsem se podívala a zanechávám recept na císařský trhanec přímo v komentářích.

CÍSAŘSKÝ TRHANEC - KAISERSCHMARRN

potřebujeme:
4 žloutky
(podle velikosti vajec se ladí následující ingredience)
150-170 g mouky
250-300 ml mléka
4 bílky
40 g cukru
80 g másla
moučkový cukr na posypání
rozinky a dobrá švestková zavařenina
/podle chuti špetka skořice a popřípadě i lžíce ovocné šťávy

Postup:
Nejprve žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli, poté přidáváme po částech mléko a mouku. Do těsta vmícháme pevný bílkový sníh. V pánvi rozehřejeme máslo a upečeme silnější omelety po obou stranách. Na omeletu hodíme hrstičku předem namočených rozinek. Poté ještě v pánvi omeletu roztrháme na menší kousky, přidáme kousek másla, poprášíme cukrem a zprudka za občasné prohození upečeme do zlatohněda. Na talíři pocukrujeme a podáváme s dobrým švestkovým pyré. Možno poprášit i špetkou skořice a pokapat ovocnou šťávou.

45 Viera Viera | 21. listopadu 2011 v 9:37 | Reagovat

podanie viedenskej kucharky naozaj nesklamalo :-)Dakujem Sarka!

46 Dalchis Dalchis | E-mail | Web | 24. ledna 2012 v 12:39 | Reagovat

No jasnačka souhlas

47 joe joe | 21. prosince 2013 v 13:44 | Reagovat

naprosto dokonalý recept, chutove stejny jako pekla moje prateta a ten pochazel nekde z pocatku minuleho stoleti. Dodržte suroviny přesně a budete nadšení. Díky za něj :-)

48 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 3:16 | Reagovat

[45]: Viera:

Moudru ve starých knihách se dá věřit ;-) Díky

49 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 3:16 | Reagovat

[46]: Dalchis:

:-)

50 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 3:18 | Reagovat

[47]: joe:

Díky za podporu receptu. Jsem z něj také nadšená a recepty z této staré knihy prostě fungují tak, jak mají :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama