Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Stoprocentní kokosová rozkoš

3. listopadu 2008 v 13:19 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně



aneb "Kokosový koláč utopený v pomerančové štávě". Kolik znáte koláčů, které se obejdou úplně bez mouky a jsou plné kokosu a pomerančové šťávy? Kokosový koláč utopený v pomerančové šťávě je dokonalým blahem pro milovníky kokosu, kteří si konečně můžou dát do nosu a nasypat si štědrou dávku přímo do koláče. Pracovně jsem si tento recept nazvala "Vánoční kokosový koláč" a řeknu vám, co mě svedlo k tomu, myslet na Vánoce už teď.

Kokosový koláč utopený v pomerančové šťávě

  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 250 g přírodního cukru nebo alternativního sladidla (javorový sirup, med)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 6 čerstvých vajec
Strouhaný kokos zalijeme pomerančovou šťávou a necháme nejméně 30 minut odstát, aby kokos nasál všechnu tekutinu a změkl. Přidáme cukr, olej, žloutky a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka promícháme s kokosovou směsí.

Koláč vlijeme do kulaté teflonové formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme lehce moukou (zkusila bych mouku nahradit strouhaným kokosem, protože kokosové kouzlo by se tím ještě umocnilo :-)
Nejideálnější bude forma silikonová a odpadne nám práce s vymazáváním a vysypáváním formy, což je geniální. V předehřáté troubě na 170 °C pečeme 45 minut. Teplý koláč je fantastický, ale ocenila jsem ho i ve stavu odleželém druhý den.
"Co mají všichni s tou vánoční atmosférou už teď?", slyším bručet ze všech koutů. Snažím se předčasnými vánočními nástrahami prokličkovat bez újmy na zdraví, ale stejně mě doběhly. Před měsícem jsem pracovala na "Vánoční kuchařce", která vyjde jako speciální příloha časopisu DIAstyl. Tím jsem se chtě nechtě na vánoční notu naladila už v říjnu a probírala v paměti vánoční recepty a při psaní mi chyběla ta opravdová vanilková vůně, bez které nejsou Vánoce.

Vánoční atmosféru jsem si vykouzlila v šálku čaje s vůní vanilkových rohlíčků. Jak snadné a jak dokonalé :o) Zkuste zabloudit do světa čajů, vánoční kolekce sypané slasti s vůní adventu, sněhových vloček, vanilkových rohlíčků a pohody se bude vznášet pod nos z hrníčku a můžete plánovat, jestli začít Vánoce chystat s mírným předstihem a zda si v duchu vánočních tradic upečete vlastnoručně pár kousků cukroví, které vám naservírují jako na zlatém podnosu krom vanilky i vůni bezstarostného dětství a vykouzlí útulnou atmosféru maminčiny kuchyně. K tomu je potřeba sáhnout po těch nejtradičnějších recepturách vánočního cukroví, které k našim českým Vánocům patří. Nejlépe nalistovat ve staré maminčině kuchařské knize, ve které listovala už babička. Pokud nemáte kam sáhnout, nabízím dobrý tip od Libuše Vlachové "Domácí vánoční cukroví". Je to přesně ta kuchařka, kterou můžete potřebovat.

Na 224 stranách dokonalá vánoční iluze za 49,00 Kč.

Nepečete? Tady vám upečou a pošlou krabici cukroví rovnou pod nos. Cukrárna Maruška bere objednávky již nyní.
(pytlík s vánočním čajem umí zahřát zrovna tak dobře, jako svetr s jelenem :-)

Pokud chcete mít Vánoce podle svých představ, začněte přemýšlet o tom, co napsat Ježíškovi, nebo začne on hýřit originálními nápady, které vás dokonale vyvedou z míry :-) Milý Ježíšku, abych tě zbavila starostí s přemýšlením, tak jsem připravila podle svého vlastního objektivního hodnocení seznam dárků, které si určitě zasloužím :o) Pokud pustím svou fantazii na druhý břeh tvých originálních nevšedních nápadů, které by mě měly určitě potěšit, tak pro jistotu připojuji seznam několika věcí, kde bych radost z dárku předstírat neuměla. Myslím, že 2 psi & 1 starý kocour v baráku stačí, tak opravdu nenos žádné další roztomilé štěně ani kotě. Ježíšku, s výletem na Kubu za mnou nechoď, to už zkoušel můj muž a trefil se s datem do okamžiku, kdy uragán bičoval břehy Varadera. Pokus se prosím o dárek s menší dávkou adrenalinu a nenech se od něj přemluvit :o) Já myslím, že mě osobně bude stačit trochu té domácí pohody, tak tady jsem ti upekla "Vánoční kokosový koláč", aby se nám o Vánocích lépe přemýšlelo. Upřímně řečeno, už jsem přemýšlet začala, protože mám ráda vánoční pohodu, tak si ji nenechám v prosinci zkazit. Už nebudu na poslední chvíli pobíhat po městě ověšená vánočními balíčky, ale pěkně v klidu se budu courat třeba zámeckým parkem a místo rukavic si nechám dlaně hřát o sklenici svařeného vína. Jak to praktikujete Vy? :o) Málem bych zapomněla ... Máte vůbec slabost pro kokos? V tomto článku je ho víc než dost, tak aby z toho nebyla předvánoční alergie ;-)



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.




 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 3. listopadu 2008 v 13:51 | Reagovat

Tak to je něco pro mne! Děkuji, při nejbližší příležitosti vyzkouším.

2 Kateřina Kateřina | E-mail | 3. listopadu 2008 v 14:03 | Reagovat

Tak mě tak napadlo, že zajímavá varianta by mohla být s ananasovou šťávou. Ovšem, v tom případě o něco méně cukru.  Zdraví Nová Ves u Dírné!

3 Lenka Lenka | Web | 3. listopadu 2008 v 14:18 | Reagovat

Jé super, škoda jen že jsi nezveřejnila recept v pátek. O víkendu tu byla kamarádka s holkama a všechny musí držet bezlepkovou dietu. Koláč by byl skvělý! No co prubnu ho i bez nich :)

Na vánoční cukroví se STRAŠNĚ těším. Mám 4 naše nejoblíbenější druhy a 2 vždycky dělám z nějakých nových co mě zaujmou. Víc dělat odmítám, protože se to pak stejně nesní.

Teď jsem prolistovala Chuťovku - vánoční cukroví a už mám favority. Jedině bych našla ještě něco lepšího :D

4 pixy pixy | E-mail | 3. listopadu 2008 v 14:23 | Reagovat

Kokos (!) a bez mouky (!!), a to vše současně. Mám vánoce už teď!!! Díky, Šárko, tohle zaručeně co nejdřív vyzkouším.

5 luckydina luckydina | 3. listopadu 2008 v 21:16 | Reagovat

kokos mám ráda, recept opisuji a vyzkouším, nové štěně ani kotě pod stromečkem nechci, stačí mi naše dvě potfory a sousedovic kočky

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. listopadu 2008 v 23:54 | Reagovat

1 - Jana

Milovník kokosu se nabaží už jenom té vůně. Ať se dílo podaří!

2 - Kateřina

Ananas se hodí určitě. Dokonce možná k chuti kokosu sedne lépe :-) Zdravím do sousedství!

3 - Lenka

Holky si dají do nosu příště :-) Doporučuji vyzkoušet, je to chutné a velmi křehoučké. Takové lahodné nadýchané nic :-) S cukrovím jsem na tom podobně, své favority mám a nesnažím se to moc přehánět. Vánočního cukroví plné stoly, to jsou pasti, pasti, pastičky ... do kterých se nechci raději chytat ;-) Stejně se zase nechám lapit do všech těch vánočních svodů.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 0:02 | Reagovat

4 - pixy

Takových koláčů moc není, to se musí uznat :-) Kdo sdílí mou vášeň pro vůni kokosu, ten se v tomto receptu najde.

5 - luckydina

Čeho je moc, toho je příliš :o) Jsem zvědavá, co mě letos o vánocích potká. Z živých dárků beru na milost jenom rybičky, s těmi je soužití klidné a báječné. Vzhledem k rozměru našeho akvária by se tam ještě nějaká vešla :-) Nechám se překvapit, členové mé rodiny k tomu mají talent :o)

8 Shira313 Shira313 | E-mail | 4. listopadu 2008 v 10:55 | Reagovat

Na kokose som priam závislá :o) A tak je jasné, že Váš nový recept čo najskôr vyskúšam. Ďakujem za novú inšpiráciu :o))

Inak aj keď nie som autorkou, jeden super kokosový receptík som so súhlasom kolegyne prepísala na:

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=28638

nie je síce tak úžasne jednoduchý a treba mu venovať viac času, ale výsledok je famózny.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 11:57 | Reagovat

8 - Shira313 :-)

Díky! Kdo kokos miluje, se vydá pro dobrý výsledek i tou trnitější cestou. Jdu recept prozkoumat, jistě za to bude stát. Ovšem, doma nám došla zásoba kokosu, tak běžím pro novou štědrou dávku. U nás to na Vánoce voní nejen vanilkou, ale také kokosem. Bude se hodit.

P.S.

Doufám, že dny na Šumavě vyšly nad očekávání dobře a že se líbilo ;-)

10 Shira313 Shira313 | E-mail | 4. listopadu 2008 v 15:52 | Reagovat

Bolo nám tam výborne :o)

Celý pobyt sa na nás usmievalo slniečko a príroda sa odela do celej farebnej škály - ak pre nič iné už len kvôli tým farbám je jeseň fajn :o))

Všade sme sa stretli s milými, zaujímavými a pohostinnými ľuďmi a vieme, že na Šumavu sa treba určite vrátiť :o)))

Shira si to tiež užila dosýtosti. Teraz sa doma nudí ;-)

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 16:54 | Reagovat

10 - Shira313

Právě jsem objevila emailovou zprávu! :-) Šumavu mám taky moc ráda a nemám ji od domu ani tak daleko. Je hřích, že jsem tam ještě ani jednou nebyla na delší čas než jeden víkendový den. V tomto okamžiku jsou šumavské hvozdy plné vůně hub :-) Je mi jasné, že si to Shira užila opravdu dokonale a doma se nudí ;-) Až pojedete příště kolem, stavte se zase na kus řeči. Určitě bude čas i na kávu (nebo na na sklenku vína :-)

12 bookcase bookcase | Web | 4. listopadu 2008 v 17:18 | Reagovat

Mňam mňam..koláč vyzkouším, už se mi na něj sbíhají sliny. Kokosové dobroty můžu :)

A čaj Vanilkové rohlíčky je taky skvělý, letos se zase po něm musím mrknout.

13 Terezka Terezka | Web | 4. listopadu 2008 v 19:04 | Reagovat

Mňam, to je ten "pan koláč", viď? :)

Já už mám dárky pro děti ve skříni, na skříni a pod postelí. Pro dospělé budu dárky vařit, péct a dusit.

A můj vánoční dárek čeká zalepený v obálce:)

14 Tea Tea | 5. listopadu 2008 v 9:57 | Reagovat

Koláček vypadá naprosto skvostně, ale jen na chvilku jsem si ho prohlédla včera a pak zmizely všechny fotky. Snad není chyba u mě, podobné je to i na jiných blog.cz. ...Kokos mám moc ráda a tohle bude opravdu velká dobrota..:-)

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. listopadu 2008 v 10:34 | Reagovat

12 - bookcase

Já vůbec netušila, že čaj s názvem "Vanilkové rohlíčky" existuje. Čajů na vánoční téma jsem objevila celou dlouhou řadu v jednom mrňavém krámečku v Jindřichově Hradci, který se jmenuje "Svět oříšků" :-) Pro kornouty s oříšky tam chodím už nějakou dobu, ale asi jsem měla oči jen pro oříšky a koutek s čaji přehlížela. Rozhodně se tam dá pořídit plno milých dárků :)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. listopadu 2008 v 10:42 | Reagovat

13 - Terezka :-)

Koláč je nic proti tvému taženého experimentu, který se zájmem sleduji na tvém blogu :-) Jako jediná víš, jak tento konkrétní koláč chutnal, i když ho byl už jenom malý zbytek :o) Jedlé vánoční dárky taky chystám, ale ještě jsem ve fázi rozmýšlení, zda to bude mandarinková zavařenina nebo něco jiného, užitečného a chutného :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. listopadu 2008 v 10:45 | Reagovat

14 - Tea

To budou nejspíš problémy na centrále blog.cz :-) Jsou celkem časté, ale když si vzpomenu na počátky někdy v roce 2006, tak to bylo mnohem horší. Proto jsem si pořídila stránky www.gurmanka.cz, ale přetáhnout si tam celý receptový archiv není jednoduché, tak to nechám na dlouhé zimní večery :-) Do té doby jistě tento koláč upeču ještě několikrát, protože kokos mi nikdy nedá spát. V autě vozím pro všechny případy stále jednu kokosovou Margot čokoládu (ona to vlastně čokoláda žádná není, ale kokosu je tam schováno opravdu dost, možná to bude jenom kokosové aróma, ale co! ... tuhle pochoutku mám ráda už od dětství :-)

18 Tea Tea | 5. listopadu 2008 v 12:12 | Reagovat

Šárko, ono to ale nejde ani na gurmanka .cz Asi bude chyba na blog.cz, protože už nejde nikde nic, prostě všechny fotky všech příspěvků jsou fuč. I u ostatních na této centrále. No nic, já si upeču koláč a budu doufat, že chyba není na mém příjímači...:-))

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. listopadu 2008 v 13:15 | Reagovat

18 - Tea

Já fotky vidím! Opravdu netuším, co je to za problémy. Ach jo ... ta technika zrádná ...

20 Tea Tea | 5. listopadu 2008 v 14:07 | Reagovat

19- Šárka :-)

Tak právě úderem 14té hodiny to všechno naběhlo! Ale od včerejška už mi to začalo vrtat hlavou, trvalo to trochu dlouho a já jsem lehce znejistěla, jestli se mi v té mé krabici neusadil nějaký poťouchlý skřítek a nedělá si ze mě legrácky.....Měj se hezky a já jdu koupit pomeranče na šťávu, kokos mám.....;-)

21 Marie Marie | E-mail | 6. listopadu 2008 v 14:09 | Reagovat

Šárko, já se vůbec nemohu dostat na stránky gurmánky. Nevím, zkoušela jsem to i za pomoci kolegy, neb já jsem takový antitalent, žel nadaří se. Jsem ráda za články zde :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. listopadu 2008 v 18:07 | Reagovat

21 - Marie

Tak to je "špatné zjištění"! Mělo by to fungovat normálně, ale já sama už tomu taky nějak nerozumím. Zatím jsou všechny nové články i tady, ... zkusím se dotázat přímo u provozovatele, proč tomu tak je. Díky za upozornění :-)

23 Marie Marie | E-mail | 7. listopadu 2008 v 6:54 | Reagovat

Ahoj Šárko, hlásí mi to:

V aplikaci iexplore.exe do šlo k problému ....Omlouváme se za vzniklé potíže. Ohlaste problém aplikaci Mickrosoft. Když zadám odesslat zprávu o chybách, tak to celé vypadne. Zkoušela jsem to i na jiném počítači, tak nevím... Ale mne to neodradí, budu si Vás hledat na těchto stránkách :-)

24 Janula Janula | 7. listopadu 2008 v 7:32 | Reagovat

Koláč jsem zkoušela ve středu, byl výborný, navíc bezlepkový, což ocenila především moje milá maminka, jen bych příště dala ještě míň cukru (tentokrát jsem to stáhla na 200 g, ale příště klidně ještě o 50 g méně, myslím, že i tak bude sladký až až).

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 8:48 | Reagovat

23 - Díky Marie,

problém je v prohlížeči, ne každý umí stránky zobrazit. To je nepříjemné zjištění. Tak pro všechny případy s těmito stránkami budu pokračovat :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 8:50 | Reagovat

24 - Janula

Určitě jsem pro, aby se dávky cukru snižovaly až na samotné minimum :-) Příště i já něco uberu. Koláč to vydrží!

27 Terezka Terezka | Web | 7. listopadu 2008 v 9:55 | Reagovat

25:

Šárko, já gurmánku také otevřu pouze z Mozilly Firefox. Internet Explorer mi hází stejnou chybovou hlášku, jakou popisuje Marie:(

28 Marie Marie | E-mail | 7. listopadu 2008 v 10:42 | Reagovat

Já jsem takový tukan, a vůbec nechápu, jak Terezka otvírá z Morilly Firelox, jsem prostě analfabet. To se ale nic neděje, já jsem ráda, že se můžu Šárce podívat pod pokličku na těchto stránkách :-) No, ale přece jen bych ráda přišla gurmánce na chuť.

29 Jakub Jakub | 7. listopadu 2008 v 19:25 | Reagovat

Asi budu mít hloupý dotaz, ale tou pomerančovou šťávou  v receptu je myšleno, koupit dostatek pomerančů a dostat z nich těch 250 ml?

30 Bali Bali | Web | 7. listopadu 2008 v 21:09 | Reagovat

s Gurmánkou jsem měla stejné potíže, pak jsem si nainstalovala jiný prohlížeč (Firefox) a vše šlape OK! Bohužel jsem ale také zjistila, že ve Foxu se naše stránky (Olivovakucharka.....) zobrazují zcela jinak (hůře) než v IE! Ve Foxu jsou pouze šedé, rozházené,v IE jsou bílo-modro-červené, upravené. Kde je chyba netuším!

31 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 23:15 | Reagovat

28 - Marie :-)

Já taky nejsem žádný extra expert, ale nenechávám si tím kazit chuť k dílu :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 23:18 | Reagovat

29 - Jakub :-)

250 ml pomerančové šťávy může být čerstvě vypresované z pomerančů nebo 100% pomerančová šťáva z obchodu. Určitě by šel použít i ananasový džus.

33 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 23:22 | Reagovat

30 - Bali

Jsou to záhady, co? Na gurmánce mám problémy s administrací a často mi to háže chybové hlášení, čemuž taky nerozumím :-) Ještě že mám druhý pc, na kterém to funguje celkem OK. To abychom ten život neměly tak jednoduchý, tak nám technika občas dá kopanec :-)

34 martin martin | 8. listopadu 2008 v 14:07 | Reagovat

inu, moc dobry kolac (i bez oleje - kuchtik se zapomel...), priste ubereme cukr a zkusime ananas.

hezky vikend

35 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. listopadu 2008 v 15:38 | Reagovat

34 - martin :-)

Prima zjištění, že to jde i bez oleje! Říkala jsem si, že kapka by tam být měla, ale chlap v kuchyni vždycky zboří mýty :-) Díky!

36 martin martin | 8. listopadu 2008 v 21:22 | Reagovat

jeeee prej zborim myty...

chystal jsem se varit "jako v TV", no spi jsem chtel varit s nasim juniorem, tak jsem si veci pripravoval do misticek a na olej nejak pozapomel...

8-)

37 soňa soňa | Web | 9. listopadu 2008 v 12:10 | Reagovat

tvůj koláč jsem včera upekla a byl úžasný :) miluju kokos a navíc byl úplně jednoduchý. jen se mi zdá, že byl trochu přeslazený, takže příště tam dám 200 g nejvíc ;) díky moc za recept :)

38 soňa soňa | Web | 9. listopadu 2008 v 17:01 | Reagovat

a ještě jsem se chtěla zeptat, nemáš recept na něco sladkého z listového těsta? :)

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. listopadu 2008 v 14:52 | Reagovat

36 - martin :-)

Taková zapomenutí jsou pro vaření moc přínosná záležitost :-)))) Jednou selka zapomněla ve sklepě sýr a když zplesnivěl, byl z toho úžasný Camembert :-)

40 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. listopadu 2008 v 14:56 | Reagovat

38 - soňa :-)

S cukrem se musí šetřit! To je fakt :-)

Protože se s cukrem musí šetřit, tak dávám tip na něco nesladkého z listového těsta:

http://dolcevita.blog.cz/0709/strudl-ovsem-trochu-jinak

41 Renáta Renáta | E-mail | 11. listopadu 2008 v 16:15 | Reagovat

Toto je neskutočné! Neuveriteľne jednoduché a až nadpozemsky lákavé. Jednoducho fantázia! Absolútne nemožné nenechať sa inšpirovať. Vďaka! Zajtra vyskúšam. ;-)

42 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. listopadu 2008 v 16:37 | Reagovat

41 - Renáta :-)

Budu se těšit na výsledek! Doporučuji snížit trochu dávku cukru ;-)

43 jana jana | E-mail | 11. listopadu 2008 v 18:12 | Reagovat

Ahojky recept se mi líbí a určitě vyžkouším,mamka má recept na oříškovo pomerančový dort také bez mouky.také výborný. Nicméně chci se zeptat jestli máte někdozkušenosti s kombinovanou mikrovlnou troubou mikrovlny, gril , horkovzdušná trouba. Zajímalo by mě jestli plně nahradí klasickou troubu a upeče se v ní i vánoční cukroví konkrétně pracny (na těch má rodina ulítává).Mám v rozkladu klasický plynový sporák v rozkladu a chtěla bych to vyřešit vestevnou varnou deskou kombi mikrovlnkou pokud by to šlo.

44 Cada Cada | 13. listopadu 2008 v 12:51 | Reagovat

Ahoj Sarko, tak jednoduchemu receptu jsem proste neodolal a vcera si tento lahodny kolac upekl. Musim rict, ze je fakt mnamozni. Cukr jsem pouzil trtinovy a dal sem ho tam od oka, neb nemame jeste kuchynskou vahu ;-). Kdyz byl jeste horky, tak byl super, kdyz vychladl, tak vysuseny a nicmoc. Ale pres noc zase nabral vlhkost a ted je opravdu super.

Vsem vrele doporucuji.

Jeste me napadla totalni kokosova kombinace pri pouziti kokosoveho mleka. Myslite, ze by to bylo dobre?

45 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. listopadu 2008 v 15:28 | Reagovat

43 - Jana - Troubu v kombinaci s mikrovlnami nemám, ale snad někdo poradí. Pracuji s horkovzduchem. Snad se někdo najde, kdo má ten stejný aparát, který si hodláš zakoupit.

46 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. listopadu 2008 v 15:30 | Reagovat

44 - Cada

Vážit systémem od oka je nejlepší způsob, jak si život osladit přesně tak, jak je nám to sympatické :-) V tomto koláči se cukru může s klidem ubrat. Druhý den byl koláč pěkně provlhlý a absolutně neodolatelný, i já mohu doporučit nechat ho pěkně den v chladu odležet :-) Kokosové mléko by bylo dokonalé, taky jsem nad tím uvažovala. Bohužel jsem neměla doma ani jednu plechovku ;-)

47 Šárka Šárka | Web | 19. listopadu 2008 v 10:36 | Reagovat

Moc hezký recepty, ale nešlo by to udělat tak, aby byl třeba jeden recept na jedné stránce? Takhle ot není moc přehledný, ale i tak se mi to moc líbí.

48 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. listopadu 2008 v 20:27 | Reagovat

47 - Šárka :-)

Nešlo by to, je to blog a tak se aktuální články řadí pod sebe. Ovšem v jednotlivých rubrikách jsou recepty přehlednější a podle obsahu si lze odkliknout ten konkrétní recept, který hledáme (pokud se na mých stránkách nachází :-) Zatím jich tu je málo, ale se stránkami nehodlám končit, tak snad se tu časem objeví větší porce užitečných receptů.

49 Shira313 Shira313 | E-mail | 24. listopadu 2008 v 10:30 | Reagovat

Tento receptík sa mi zdal ideálny pre moju neter, ktorá si tak po prvý raz upiekla niečo sladké úplne sama. A bola že veru na seba hrdá :o)

Báli sme sa, že kokos zhorkne a tak sme ho piekli presne 45 minút. Spodok však ešte nebol úplne dopečený, chuti to však neubralo. Možno by stálo za pokus výskúšať pridať čokoládové kúsky.

50 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. listopadu 2008 v 14:17 | Reagovat

49 - Shira313 :-)

Určitě bych také na této základní extra kokosové verzi neustrnula a pokusela se ještě o nějakou zajímavou obměnu. Čokoláda zní sympaticky a celá konzistence by se tím trochu zpevnila. Nebyla by to už sice nadýchaná kokosová peřina, ale o čokoládovou vločku lepší laskomina. S pečením je to trochu problém, protože já mám takovou celkem dokonalou troubu a vycházím tedy pouze ze zkušeností z mé praxe. V mém případě stačilo 45 minut, ale záleží i na formě a výšce těsta. Jsem ráda, že si neteř sama poradila a koláč se jí povedl. K prvnímu úspěšnému pokusu posílám GRATULACI a OBDIV. Posílám Ti pozdravení a díky za "kokosové zprávy" :-)

51 Renáta Renáta | E-mail | 17. prosince 2008 v 18:04 | Reagovat

Ahojte všetky labužníčky! Potrebujem poradiť, kde som urobila chybu: všetko som urobila podľa receptu, všetko vyzeralo dokonalé, ale keď som dala koláč do rúry, začalo mi z formy tiecť (nemám silikónovú formu, ale som si stopercentrne istá, že forma bola dobre zatvorená). Žiadnu voľnú tekutinu som si pri miešaní nevšimla - aj keď po pridaní snehu sa mi zdalo, že je to celé dosť riedke. Má to také byť? Prosím o radu hlavne tých, ktorí to piekli v otváracej forme. Budem vďačná za úplne akékoľvek tipy, postrehy a nápady. Ďakujem!

52 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. prosince 2008 v 20:27 | Reagovat

51 - Renáta

Pekla jsem tento kokosový dortík právě v té otvírací formě a bylo to OK (jak je vidět i z fotografií). Těsto nebylo řídké, sníh ho dobře zahustil a tak k žádnému karambolu nedošlo. Napadá mne je jediné: buď forma o kousek nedoléhala (což nemusí být okem patrné) a bílkový sníh nebyl tak hustý, když se řídké těsto dostalo z formy spodem ven. Je to k vzteku, když se s tím člověk mazlí a potom to dobře nedopadne, že jo? Je mi to líto, ale takhle na dálku jen těžko něco poradit, když to člověk nemohl vidět. Možná by bylo fajn vyložit formu pečícím papírem. Měj se hezky Renáto, přeji ti prima vánoční svátky a nezoufej, někdy fungují i nadpřirozené jevy, které nám dílo pokazí. Já to sama znám :-) Zdraví Šárka

53 Madla Madla | E-mail | 26. prosince 2008 v 17:58 | Reagovat

Báječný recept, dnes jsem vyzkoušela toto lahodné nadýchané kokosové nic jako závěrečnou sladkou poobědovou tečku. Přijeli k nám na návštěvu rodiče a já až dnes zjistila maminčinu závislost na kokosu, tak jsem byla moc ráda, že jsem se jí trefila do vkusu. Množství cukru jsem snížila o 100 gramů a koláči to vůbec neublížilo. ještě mě napadlo servírovat jej s pařížskou šlehačkou (hlavně prot ten barevný kontrast a proto, že ji vážně "žeru"), ale nejsem si jistá, zda by se chutě netloukly. možná by se více hodila pomerančová omáčka :-) každopádně, paní Šárko, díky moc za další skvělý a bleskurychlý recept.

54 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. prosince 2008 v 23:32 | Reagovat

53 - Madla :-)

Kokosu ani u nás není nikdy dost, proto ho mám stále dostatečnou zásobu a tento kokosový moučník si umí poradit s pořádně štědrou dávkou. Pařížská šlehačka je famózní vynález :o) Přeji krásný zbytek roku a v Novém roce jen to dobré! Šárka

55 Madla Madla | E-mail | 29. prosince 2008 v 17:01 | Reagovat

Máte naprostou pravdu, i u nás nesmí kokos nikdy chybět. Vlastně, vždycky když jdu do špajzu, nezapomenu zkontrolovat, zda je tam dost kokosu a oliv :-)

Jinak Vám a celé Vaší rodině taky přeji poklidný a pohodový zbytek roku a příjemné vykročení do roku nového. A ať je ten rok 2009 šťastný, plný zdraví, lásky a spousty chutných potěšení :-)

56 jana jana | 26. března 2009 v 16:52 | Reagovat

Šárko myslíš, že to půjde upéct jakoberánek mám silikovovou formu?

57 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. března 2009 v 23:47 | Reagovat

56 - jana

Těsto je velmi křehké, špatně by drželo tvar. Určitě bych beránka upekla podle nějakého klasického receptu, aby mu to na stole slušelo :-) Tento kokosový koláč je bez mouky, na pečení beránka se recept nehodí Jani.

58 Zuzka Zuzka | E-mail | 2. května 2009 v 0:24 | Reagovat

Ahoj.. jen dodatek.. misto slunecnicoveho oleje bych radej pouzila kokosovy.. je zdravejsi a do kokosoveho kolace se hodi lepe :)

59 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. května 2009 v 0:49 | Reagovat

58 - Zuzka

Ahoj, máš 100% pravdu! Jen jsem ten kokosový olej neměla po ruce, proto jsem sáhla po slunečnicovém, který je do pečiva vhodný. S kokosovým by se chuť vyšplhala ještě výše do kokosového nebe :-)

60 Honza Honza | 5. června 2009 v 16:08 | Reagovat

[2]: souhlasím s tebou

61 Emma Emma | 6. listopadu 2010 v 9:27 | Reagovat

Tak jsem to minulý víkend upekla pro kamarádky. Naprosto doporučuji všem!!! Už jenom ta vůně co se line po bytě. Ani mě nenapadlo zapnout odsávač par! Nemám sice teflonovou ani silikonovou formu, ale v mojí skleněné to vypadalo aspoň efektně i během pečení. Použila jsem javorový bio sirup. Chuť naprosto božská.

62 frantisek frantisek | E-mail | 16. května 2011 v 14:37 | Reagovat

dobrou chut

63 kelsey rose bridesmaid dresses kelsey rose bridesmaid dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:53 | Reagovat

Q. Why did the man at the orange juice factory lose his job?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama