Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Když začíná padat vůně vanilky

11. listopadu 2008 v 17:09 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle
Venku spadlo všechno listí, od pole vane severák, obloha je plná sněžných obláčků, jen se na nás sesypat. V krbu plápolají březová polena a na kamnech se vaří první láhev vína, kterou jsem neváhala obětovat na "svařáček", protože smysl v těchto dnech má všechno, co umí zahřát. Starý uštrikovaný vlňák s rolákem, teplé proužkované ponožky, hrnec horké bramboračky nebo knížka s hřejivou atmosférou. V předvánočním období zaručeně nejlépe s vánoční tematikou. Taková zbrusu nová "Vánoční kuchařka" od Jany Zatloukalové se mi včera dostala do rukou, tak si v ní pojďte se mnou zalistovat. Já už ji stihla u toho svého svařeného vínka, s nohami pěkně v teple krbu přečíst celou. Prošla jsem všemi etudami a skončila až na straně 148, etudou děkovací. Autorka knihu nazvala "Vánoční kuchařka pro dceru" - návod na přežití prvních samostatných vánoc a zdokonalení všech dalších - věnováno všem, kdo se úkolu přichystat ty nejbáječnější Vánoce zhošťují s láskou, vášní a poprvé v životě.



Já vím, že cílová skupina nejsem já ;-) Ale proč se nenechat pozvat na Vánoce k Janě rovnou domů? Alespoň budu mít příležitost nahlédnout, jak se Vánoce strojí jinde. Jejich kouzlo spočívá v tradičním opakování všech vzpomínkových Vánoc, jak je pamatuji z kuchyně svých babiček i té dokonalé maminčiny, kde jsem směla pomáhat. Já sama se již nedopočítám let, kdy jsem je chystala zcela samostatně. Je to opravdu docela dávno :-) Se svou samostatností jsem začala velmi brzy, ale zásadně dodržuji všechny dobré vánoční rituály, které právě v té naší rodině panovaly, protože moc dobře vím, že tam je ukryté to dokonalé vánoční kouzlo. Vanilkové rohlíčky musí být s lískovými oříšky, vánoční kapří polévka štědrá a nešetřit ani jikrami, natož se šidit jenom masem z rybích hlav. Na másle osmahnout čerstvou zeleninu a přidat kousek pěkného rybího masa navíc. Lepší chuť vývaru vykouzlí kapka bílého vína, o barvu se postará špetka šafránu. Rybí polévka je mistrovský kousek mojí maminky a její vanilkové rohlíčky jsou nejlepším vánočním dárkem, jaký si od ní přeji. Málem bych zapomněla na její sádlové koláčky, tmavé od hořkého kakaa a s čepičkou domácí rybízové zavařeniny. Mužská část rodiny došla k názoru, že do bramborového salátu žádný salám nepatří a majonéza musí být domácí. Pamatuji si dědu, jak neúnavně šlehal a babička přikapávala olej po kapkách :-) Asi nikdo nepochybuje o tom, že na svých Vánocích měnit nebudu vůbec nic. A určitě ani Vy se na to nechystáte. V kuchyni se najednou objeví staré zápisky na umaštěných papírcích, které psala ještě babička inkoustovou tužkou ;-) Pilnější hospodyňky si jistě dávno domácí receptury převedly do podoby pohodlnější a trvanlivější. Pro případ, že k rodinným tradicím nevede žádná cesta, recept na vanilkové rohlíčky od maminky vám již nikdo neprozradí, jsou tu kuchařské knihy, které mají za úkol situaci zachránit a dovést vás ke kýženému cíli.


Skryté poselství Janiny "Vánoční kuchařky". Milá dcero, … Krásné Vánoce! máma …

Neznám lepší období, kdy si uvědomí každá matka, jak je krásné udělat tým se svými dcerami a pustit se do vánočních příprav ;-) Jsem ráda, že mám ve svém týmu holky rovnou 2 a tak bych jim chtěla vzkázat, … "budu vás potřebovat!" :o) Na opravdovou pomoc svým dcerám by matka měla přispěchat vždy první! Věřím tomu, že žádná z nás na to nezapomene a pokud to jen trochu jde, tak Vánoce budou zrovna tak úžasné, jako byly v dobách našeho dětství a také loni. Vanilkové rohlíčky podle starého receptu po babičce jsou nejlepší na světě a Vánoce jsou krásné právě proto, že ani běžící léta nás nenutí k tomu, abychom staré domácí zvyky a tradice musely měnit. Snad jen už neházím za hlavu pantofel a nesnažím se poslouchat, z kterého směru slyším štěkat psa :-) Na zlatou kapří šupinku pro štěstí pořád věřím! Proto nad kaprem neohrnuji nos a beru to jako úžasnou záležitost, že v jeden moment si skoro všichni pochutnáváme na tradiční štědrovečerní české večeři se smaženým kaprem (řízkem:-) a bramborovým salátem. Ne všechny národy se mohou pochlubit tak dokonale stejnou atmosférou.

Přesně to samé ví i Jana, která se snaží to své poselství předat své rodině a podělit se i s těmi, kteří nemají kam jít pro vánoční inspiraci. Za to jí patří dík! Jestli je mezi námi matka, která nemá čas na to, aby se svou dcerou napekla alespoň misku vánočního cukroví, může kniha posloužit jako praktický vánoční dárek, ale nikdy nenahradí ty společné vřelé okamžiky, které se dají upéct jenom ve společné kuchyni v době nejintenzivnější vůně vanilky. Má etuda děkovací: Díky Jano za pozvání ke Tvému vánočně prostřenému stolu!

Doma a s láskou připravené Vánoce jsou pro nás všechny těmi nejbáječnějšími okamžiky, kdy neservírujeme na svátečně prostřený stůl jen ty nejchutnější a nejpečlivěji připravené pokrmy, ale také kus našeho "mateřského" srdce. Jak se to dělá, na to nám nikdo recept nedá, ale stačí naslouchat své mateřské intuici ;-)

Máte na vánočním stole taky kousek smaženého kapra? Vlastníte recept na babiččiny vanilkové rohlíčky? Kupujete už dárky? Trápí vás členové domácnosti s vyvinutým detektivním nadáním, kteří polovinu cukroví zbaští již před Vánoci a ani dobře utajené dárky neuniknou jejich pozornosti? Těšíte se na Vánoce? Dny plné vanilky jsou nám za zády! Máte doma pomocníčky, kteří jsou ochotni vykasat si rukávy a ponořit je s vámi do mouky ;-) Kolik máte doma šikovných holek? (samozřejmě krom Vás :o) Voní to u vás doma krom kuchařského umu také kapkou rumu?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helen Helen | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 7:57 | Reagovat

Zdravím všechny nadšence Vánočních svátků. Já do téhle skupiny rozhodně patřím také a co se týče Vánočního pečení, tak to už mám vymyšleno. Bydlím už skoro druhým rokem se svým přítelem a péct tolik cukroví, kolik peče vždycky moje mamka - jedli bychom ho ještě v létě. Takže letos budu víkend před Vánoci péct společně s mojí mamkou a o cukroví se pak rozdělíme. Abychom měli více druhů, ale méně kousků od každého. To je dobrý nápad ne? Už se opravdu moc těším na ty svátky klidu a pohody. Vůně skořice a vanilky. Samozřejmě, že svařáček letos také nebude chybět. No včera před spaním jsem se dokonce přistihla, jak usilovně přemýšlím a plánuju, jak to všechno udělám, a který cukroví budu dělat jako první. :-) Jsem jak malá holka.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 10:31 | Reagovat

1 - Helen

To jsou nejlepší vánoční plány :-) U nás to bude stejné! Vánoční pečení bez zbytečného jančení, tzn. žádné velké zásoby cukroví. Na prvních pěti příčkách naší domácí hitparády je 5-6 druhů, tak ty chybět nebudou a zbytek klidně oželíme. Už také pomalu začínám plánovat ;-)

Ať jste s mamkou v kuchyni ten nejlepší tým a všechno se podaří na jedničku!

3 vlaďka vlaďka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 11:25 | Reagovat

Já se taky těším :) Ale chystat začnu až s adventem. Nemusím s tím začínat už v září, že ano? :)

Kuchařka je nádherná, určitě se na realizaci některých receptů dostane. Ale hlavně bych se ráda dopracovala k těm sádlovým koláčkům. Minulý týden jsem na ně vzpomínala a litovala, že nemám recept. Šárko, můžu poprosit? Pamatuju si je od babičky přesně jako v článku, ale recept leží v některé z kuchařek, časopisů nebo sešitů a všechno to probrat je práce na několik let :(

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 12:41 | Reagovat

3 - vlaďka

Strašit s Vánoci v září by se nemělo :-) Já když sbírám na zahradě vlašské ořechy, tak začínám mít slabou vánoční depresi a kladu si otázku, kdo že bude letos loupat? Letošní úroda byla slabá, tak to zvládnu nějak i sama. Sádlové koláčky jsou úžasné, a o recept se ráda rozdělím. Plánuji ho zveřejnit, ale před tím mám úžasnou reportáž, jak jsem se dostala k tomu "sádlu", protože není sádlo jako sádlo a na cukrařinu je potřeba sádlo vnitřní, kterého bývá pomálu, ale specielně na tuto recepturu jsem si ho opatřila. Recept ti brzy písnu. Chce to ovšem opravdu tu dobrou jedinečnou rybízovou zavařeninu, která umí to blaho završit :-)

5 any any | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 12:52 | Reagovat

Jsem vánočním šílencem :) na svátky pohody, klidu a míru se těším většinou již první den po jejich konci. Ač se z nich poslední dobou stávají svátky komerční, to kouzlo si nenechám vzít. Františky doma pálíme pomalu již měsíc, svařeného vína a horké čokolády se také vypilo více než trochu :) Spolu s přáteli mám již za sebou víkendové pečení perníčků, dle receptu jedné šikovné paní cukrářky a výsledek byl, jako vždy, famózní...bohužel až na ten shon okolo :) Pomalu již spřádám plány jak tajně upéct každoroční adventní kalendář a do tašky balím tunu časopisů, kuchařek a receptů, které vezu o víkendu k babičce, která je takový pečící drak, který mě v těch bláznivých receptech často podporuje :) Věřím, že letos zase "už nebude nic péct"...z tohoto předsevzetí však ZASE vznikne minimálně 15 druhů výborného cukroví :)

Ve svém obchodě už zákazníky třetí týden obtěžuji vánoční výzdobou a hromadou kupících se adventních věnců...nemohu si prostě pomoct :)

Přeji Vám a všem ostatním krásné, i když zatím dost vzdálené, vánoční svátky

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 13:36 | Reagovat

5 - any :-)

Na tvých stránkách je tolik vánočního naladění, že bych se nechala ihned strhnout. Od Ježíška bych si přála asi tvou babičku :o) Nejlépe se peče v týmu se zkušenou dámou! Těším se na mísy cukroví, se kterými se jistě pochlubíš na stránkách. Tvůj obchůdek je úžasný a já do takových obchůdků chodím moc ráda :-) To je radost chodit do práce a vánoční naladění máš téměř v popisu práce. Přeji ti též krásný předvánoční čas. Osobně si myslím, že nejkrásnější je, mít před Vánoci vše hotovo a jít do ulic jen tak nasávat tu pěknou atmosféru a už nic na poslední chvilku neshánět. Užít si jen tak v klidu a pohodě :-) Poslední roky se mi "docela" daří stihnout i spoustu jiných věcí. Tak ať to nám všem vyjde i letost!

Jak se jmenuje ta krásná rybářská vesnička v záhlaví tvého blogu? Mám pocit, že tam byli moji kamarádi na rybách. Byla to čistě mužská záležitost, tak to kouzelné místo znám jen z fotografií :-)

7 any any | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 13:46 | Reagovat

Bohužel hned v počátku se projevilo mé neskutečně netechnické nadání, a rybářská vesnička tedy pochází z rukou pánů z blog.cz :) ano, stydím se :) chtěla jsem vyhnat kamaráda "skorofotografa" projít se krajinou Mariánských Lázní, aby mi pořídil nějaké pěkně fotografie zdejšího kouzelného babího léta, ale natolik žiju prací, že jsem babí léto jaksi prošvihla....tak snad příští rok :)

8 Dita Dita | E-mail | 12. listopadu 2008 v 17:13 | Reagovat

Jé, Vánoce. My slavíme chanuku, ale máminy vanilkové vánoční rohlíčky jsou božské ;-) Stále jsem 2v1, ale na prosincové svátky už snad budeme tři :-)

Teď z jiného soudku: dneska jsem poprvé pekla z "gurmánčiny" kuchařky a srazily se mi muffiny :-((( Šárko, co s tím?

Díky Dita

9 Terezka Terezka | Web | 12. listopadu 2008 v 19:42 | Reagovat

Šárko, to je telepatie. Zrovna jsme se Schnytlikem nakously vánoční menu. Letošní vánoce pro mě budou "ty první" s dětmi v naší domácnosti, takže jsem už rozmýšlela, jaké tradice si nastolíme v našem hnízdečku. Je ve mně ale rozpor. Na jednu stranu bych třeba ráda hrachovou polévku, ale ta rybí, tradiční, přesně jak popisuješ, mě nenechá chladnou. Vidím to na kubu. U našich se jako předkrm podávají chlebíčky. Těším se na pečení a hlavně zdobení perníčků. Svařák jsem loni musela oželet, asi by se dětem moc jako strava nezamlouval, ale letos si ho hodlám dopřát, už se na něj těším.

Budu rozhodně prostírat o jeden talíř navíc, pověsím si nad dveře jmelí a pořídím si krmítko.

Dárky pro děti už mám všechny, zbývá mi jen vymyslet a vytvořit "jedlé dárky".

Je mi trochu smutno, když čtu o společném pečení maminek s dcerami...moc vám to všem přeji a budu se snažit, abych to se svými dětmi v budoucnu měla takové, aby na to rády vzpomínaly.

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 20:07 | Reagovat

7 - any :-)

Pánové od blogu to udělali jistě od boku a moc hezky!

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 20:14 | Reagovat

8 - Dita :-)

Jé 2v1, to je krásný stav! Rozhodně to bude dáreček pod vánoční stromeček :-) Má dcera se narodila 9. prosince, tak jsem ji taky brala jako nejmilejší dáreček.

A teď ty muffiny :-) Dito, já ti nevím, čím by to mohlo být? Dělám je s takovou rutinou, že si ani neumím představit, proč by neměly krásně nasuflovat a vystrčit hlavu z muffinové formy. Strouhaný kokos je krásně nadlehčuje a tak to jde snadno. Snad jenom by mohlo být na škodu to, kdyby se těsto moc vehementně promíchalo nebo se tam přidalo moc vlhké ovoce (třeba špatně odkapaný kompot), nevím ... přidávám vždy ovoce čerstvé, nejraději borůvky, maliny, kousky jablek, švestek. Určitě se musí forma vložit do horké trouby a není dobré ji během pečení otevírat. Nic jiného mi na mysl nepřišlo. Mohlo by něco z toho pomoci?

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 20:38 | Reagovat

Už si to útulno u vás v hnízdečku představuji :-) Tradice jsou pěkné, tak si je taky ráda oživuji a "jedlé" dárky jsou těmi nejvíc od srdce, protože je na nich znát, jak se s nimi dotyčný piplal :o) Když si vzpomenu na Vánoce ve Švýcarsku, na všechny ty pečené pstruhy a jiné rybí delikatesky, upřímně se mi zastesklo po kousku obaleného kapra (a to nejsem žádný kapří fanatik). Prostě a jednoduše mám ráda české Vánoce a byla jsem ráda, že jsem si i za hranicemi prosadila bramborový salát a nemusela řešit otázku, zda budou lepší na vánoční stůl fondue chinoise nebo fondue bourgignone, protože právě masové fondue je pro švýcarský štědrovečerní stůl nejpřipravovanějším jídlem. Je fajn, že u nás máme všichni jasno! Vánočka, vanilkové rohlíčky, kuba, rybí polévka, kapr nebo řízek a salát :-) Nakonec i ty naše chlebíčky jsou unikátní :o))) Vánoce ještě na blogu probereme křížem krážem. Určitě budu mít depresi z toho, jak všichni mají napečíno a já ještě nezačala. Stále jsem ve fázi, kdy přemýšlím o dárcích. Staré krmítko dosloužilo, měla bych do zahrady opatřit nové :-) Koncem listopadu začínám s pořádnou vánoční štólou, protože ta máslová se musí nechat moc dobře odležet. Vanilkou už jsem se dostatečně zásobila, tak přejdu rovnou do akce :o) Zatím se mi líbí to období líného přemýšlení a plánování.

13 Bali Bali | Web | 13. listopadu 2008 v 12:57 | Reagovat

Absurdní! Někdo, kdo ještě sám neumí pořádně vařit, radí ostatním! Nejen, že radí, ale píše i kuchařky! Kuchařku pro dceru  nemám, ale pročetla jsem několik receptů v obchodě. Stačilo!

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. listopadu 2008 v 15:05 | Reagovat

13 - !!! Manifest foodblogera?

Proč pod vypůjčeným jménem Bali?

15 Dita Dita | E-mail | 13. listopadu 2008 v 15:41 | Reagovat

ad 11 - Díky, asi to bude tím ovocem... měla jsem mražené. Ale rozmražené... asi blbě :-( Dneska je zkusím s jablky a skořicí...

Termín máme 8.12. takže taky střelkyně, jako ta vaše :-) Ale dr. mě straší, že budeme dřív. Asi bych už měla pomalu balit tašku...

16 alias Bali ;-) alias Bali ;-) | 13. listopadu 2008 v 15:56 | Reagovat

Už mě sere, tak to MÁ!

17 edy edy | E-mail | 13. listopadu 2008 v 16:11 | Reagovat

16) nechceš se nám odhalit, ať víme s kým máme tu čest? A která pak tě s...?? Nechceš si to s ní raději "vyříkat" přímo? Nebylo by to férovější?

18 Bali Bali | Web | 13. listopadu 2008 v 18:53 | Reagovat

Byla jsem Šárkou upozorněna, že se tu děje nějaká (musim to tak napsat) sviňárna. Vypadá to tak, že si někdo půjčil můj nick, a podle dalšího výjevu, dotyčnému lezu na nervy (slušně řečeno). A nebo Flo někam leze? Spíš já.

Že bych někoho tak s---a, aby se za mne musel vydávat, si nemyslim. Tedy pár sousedů by se asi našlo :-))

Za 1.) Kuchařku pro dceru mam doma, ne zcela proštudovanou, ale nemohla bych říct, že neni pěkná nebo  že se z ní nedá vařit. Jesli Flo vařit umí či ne, nevim; ještě mi nikdy nic neuvařila :-)))

(ale možná to poznám v lednu na večírku;-))

2.) Vánoční kuchařku jsem měla možnost dnes prolistovat, fotky krásné, recepty vánoční. Každý máme nějaké. Jeden takové, druhý makové. Své příznivce si knížka určitě najde.

Tak jestli chce dotyčný(á) prudit, může mi napsat na majlík, máme ho na našich www.

Šárka za nic nemůže ;-)

P.S. toto píšu opravdu já-Bali

19 Bali Bali | Web | 13. listopadu 2008 v 20:08 | Reagovat

Nejlepší by asi bylo smáznout a je klid. Takových přiblblých komentářů už člověk četl. Nejlepší je asi neregovat.

Je to asi někdo kdo mne zná a ví kam ráda chodim diskutovat. Nu což, stalo se.

Nezabrání mi dál diskutovat ani se vyspinkat do růžova ;-)

20 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2008 v 9:42 | Reagovat

Ráno moudřejší večera; říká se. A ráno mi přišel majlík, s omluvou a vysvětlením. Trochu mne zaskočilo, kdo je hříšník, ale naštěstí to není člověk nějak blízký mému srdci, tak to přežiju. Dotyčná má své problémy a můj pohodový život jí připadá trochu nefér. Jojo, závist je sviňa ;-)

21 Marie Marie | E-mail | 14. listopadu 2008 v 12:49 | Reagovat

Milá Šárko, včera jsem se dojetím až zajíkala, při čtení Vašeho nádherného článku, zvláště při pohledu na staré, rukou psané recepty. Vyvolalo to ve mně opravdu dost intenzívní vzpomínky. Děkuji.

22 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 14. listopadu 2008 v 14:45 | Reagovat

Šárko,

jsem ostuda, tenhle tvůj milý článek jsem objevila až dneska... Děkuju za zmínku knížky, ale nejvíc zůstávám žasnout nad těmi tvými ručně psanými recepty. To je opravdový poklad. No a protože vím, že svým třem princeznám či spíš jejich dcerám nic takového jednou nepředám, nezbylo než najít jiné řešení :-)

Ať ti vanilka stále náramně voní,

Flo.

23 Brian Brian | Web | 14. listopadu 2008 v 17:08 | Reagovat

Moc Dobrý :-)

24 schnytlik schnytlik | Web | 15. listopadu 2008 v 9:42 | Reagovat

Já se na knížku těším, už čeká, společně s tou Tvou, u mamči, a už ve středu do obou zabořím nos :)

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:33 | Reagovat

20 - Bali

Vše je vysvětleno, hoď to za hlavu! ;-)

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:36 | Reagovat

21 - Marie

Staré recepty od babiček nikdy nevyjdou z módy :-) To je na nich kouzelné. Pár takových relikvií mám a jsem ráda, když přijde chvilka, kdy si na ně vzpomenu a vytáhnu je zase na světlo. I ve mně to vyvolává intenzivní vzpomínky ;-) Vánoční cukroví peču podle babiččiných receptur i dnes. Díky za milá slova.

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:44 | Reagovat

22 - Florentyna

S Tvou knihou přišla k nám domů opravdová vánoční atmosféra. Začínám přemýšlet o dárcích, které musím v kuchyni jen tak pro radost vyrobit kamarádům a otevřela jsem si první lahev punče :-) V takové pohodové vánoční atmosféře budu ráda pokračovat. Je to přesně ten čas, kdy se probírám ve starých ručně psaných receptech po babičce a říkám si, že je letos pořádně seřadím a nebudu už je strkat do staré krabice. Snad mi to už konečně vyjde a dám tomu pokladu nějaký skutečný řád. Mám ještě hromádku starých kuchařských listů kolem roku 1940, které si babička pečlivě vystřihovala. Je to taková dojemná hromádka starých papírů :-) Doufám, že ty moje holky to jednou nevyhodí!

Přeji Tvé nové knize dobrý osud. Ať slouží, potěší a pohladí na duši každého, komu se dostane do rukou ;-)

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:48 | Reagovat

24 - schnytlik :-)

Tak hlavně dobrou a šťastnou cestu domů! Na nové knížky se i já vždycky moooc těším :-) Určitě v nich najdeš něco užitečného, co bude stát za vyzkoušení ;-)

29 Mánek Mánek | E-mail | Web | 16. listopadu 2008 v 16:00 | Reagovat

Tlustý sešit ručně psaných receptů od mé babičky ještě doma je, i když schovaný a už se nepoužívá. Již dávno inkoust vybledl tak, že luštit recepty byl problém a tak jsme je s mojí mamkou přepsali na stroji. Dnes je již i ten přepis natolik vybledlý, že jsem jej začal pomalu přepisovat do kompu, kde už snad vydrží. Jenom ten původní styl psaní už nebude zachovaný, protože by jej naše děti už asi nedokázaly rozšifrovat... :-)

30 Lenny Lenny | Web | 16. listopadu 2008 v 21:13 | Reagovat

Ta musí být krásná=)A těch receptů...;)

31 charlotte olympia charlotte olympia | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:24 | Reagovat

Q. Why did the scientist install a knocker on his door?
http://www.shoesgreat.com/

32 fuchsia bridesmaid dresses fuchsia bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:41 | Reagovat

Any way I will be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama