Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hříbkový koláč

10. listopadu 2008 v 19:24 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
O hříbkovém koláči - snídani na vidličku a vejcích na slanině. Když je řeč o snídani, vždycky tomu něco předchází. Tu důkladnou snídani na vidličku přece musí někdo připravit? Pokud je řeč o hříbkovém koláči, musí se najít dobrovolník, který vyrazí do lesa s košíkem pro čerstvé hříbky. Než bych ho hledala, vyrazila jsem sama. Nikde není psáno, že se musím vracet s košem plným hub.

Kdo si uměl do sobotního rána přivstat o kousek dřív, než se stačila zvednout opona ranního šera a vyrazil si o víkendu ještě naposledy na houby, určitě neprohloupil a s prázdným košíkem se domů nevrátil. Ten kdo si trochu pospal a vyrazil za ranního rozbřesku, mohl mít pocit, že je v lese sám a nebude se muset s nikým dělit o bohatou hříbkovou úrodu, která tam na něj jistojistě čeká :-)
To, že je houbová sezóna ještě v plném proudu, jsem se mohla přesvědčit sama, když jsem chodila mechovým lesem a počítala odkrájené nožičky hub, z kterých už má touto dobou radost dávno někdo jiný a těší se, co s nimi provede. Usmažit? Uvařit? Nasušit nebo zamrazit? Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí :-) Hub jsem si nesla jen tak na dně košíku, ale právě kvůli umírněnému množství mohl vzniknout recept na moc chutný hříbkový koláč. Místo houbovky bude v neděli svíčková! Doma jsem stihla ještě připravit snídani a posnídat se všemi ostatními členy domácnosti, kteří si snad ani nevšimli, že jsem vyrazila do lesa. Alespoň jsem nemusela potupně ukazovat to "nic" v košíku :-)

Když najdete jen tak pár hub, můžete si připravit houbovou delikatesku podle mého receptu. Pokud vaše domácnost oplývá ještě chlazeným křehkým těstem rozváleným na pečícím papíru, máte to raz dva hotové. V tom případě ještě před čtením receptu rozpalte troubu na 180 °C. Možná to stihnete v tak krátkém časovém limitu, že slaný koláč bude ozdobou prostřeného stolu k bohaté víkendové snídani.

Hříbkový koláč
(snadná, rychlá, téměř dietní a lesem vonící lahůdka, kterou připravíte rychlostí blesku)
  • 1 křehké těsto rozválené na pečícím papíru
  • pár čerstvých hříbků
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 balíček plátkového uzeného sýru
  • kousek mladé neloupané cuketky
  • 1 kysaná smetana (250 ml)
  • 3 vejce
Houby očistíme (nejlépe už v lese!), pokrájíme na plátky a na opánvičce s malým množstvím oleje osmahneme. Osolíme, opepříme a necháme pár minut prochladnout. K houbám přidáme kelímek kysané smetany, 3 celá vejce, cuketku nakrájenou na drobné kostičky a kostičky uzeného sýru. Směs promícháme, ještě přisolíme a opepříme, ev. přidáme nějakou tu zelenou bylinku a připravíme si koláčovou formu. Těsto na pečícím papíru vmáčkneme do formy a vlijeme všechnu směs a povrch koláče zarovnáme.
Do předehřáté trouby na 180 °C vložíme koláčovou formu a pečeme tak dlouho, až povrch zezlátne, což odpovídá času 35 minut. Líbezné houbové vůně se dočkáme mnohem dřív.


"Jé, cuketky? Já je nemám rád!" Když se setkáte u vás doma s někým podobným, tak si klidně poslužte kostičkami šunky nebo slaniny. Já dávám přednost šťavnatosti, ladnosti a lehkosti cuketek. Zvláště o sobotním ránu. Slaninu musím nechat na neděli, protože vejce bez slaniny působí v neděli poněkud neklidně na některé členy mé domácnosti, kteří na nedělní snidani kladou opravdu velký důraz a vůně smažených vajec se slaninou je prostě uklidňuje :-)
Snídaně na vidličku je víkendová rozmařilost. Kdo z nás si na ni nepotrpí? Barva žloutků domácích vajec prozáří i deštivou neděli.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dv Dv | Web | 10. listopadu 2008 v 21:19 | Reagovat

Ach ach, doufám, že to půjde udělat i ze sušených..slané koláče to je moje a s hříbky dvojnásobné potěšení! Báječný recept.

(ostatně ta slanina taky vypadá k nakousnutí:) jednoduché věci jsou většinou dobré věci.

2 Janina Janina | 10. listopadu 2008 v 22:16 | Reagovat

tak nevím který talíř bych si přisunula dřív :) asi ten druhý, jsem dost konzervativní :) ale krásné oboje :) jinak už jsem vyzkoušela z kuchařky tu klasiku, Kotlety se smetanou a paráda :) už jen čekám na tu tchýni......

3 Bali Bali | Web | 11. listopadu 2008 v 7:45 | Reagovat

Jééé, další quiche! Stálice naší kuchyně! Ale hříbkový asi péct nebudu;  na houby už asi nezaskočim.

Ale v lednici mam balíček baconu, tak si ho dám na véču s tím vejcem!Na snídani to už nestihnu, jsem po. A když je ten Martin a nepeču husu, tak jsem to záplatovala toastem s husí paštikou :-)))

4 Papaja Papaja | Web | 11. listopadu 2008 v 8:08 | Reagovat

Sem se všemi recepty na slané (a třeba i pár sladkých) koláče! V sobotu jsem dostala formu na quiche - dovezenou z Francie! Mám hroznou radost a tak se u nás místo vánočního cukroví budou péci slané koláče... :-)))

P.

PS: Návštěva byla úžasná a tak se neudržím a napíšu :-)))

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. listopadu 2008 v 9:05 | Reagovat

1 - Dv

Ani žampióny nebudou k zahození :-) Kdo má houbovou chuť i vůni rád, ten se v tomto slaném koláči najde :-) Vajíčka s dobrou slaninou koláči dělají důstojnou konkurenci. Člověk přivře oko nad tím, že to není až tak zdravé ;-)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. listopadu 2008 v 9:07 | Reagovat

2 - Janina

Oba talíře mají svůj půvab :-) Kotlety se smetanou jsou taková jistota spokojenosti (ani k tomu není potřeba přítomnost tchýně ;-)

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. listopadu 2008 v 9:10 | Reagovat

3 - Bali

Quiche není nikdy dost :o))) Takhle se člověk vyřádí na slanou notu a pěkně vymete i poslední zbytek z lednice. Ovšem musí to mít ten správný chuťový řád, což tento koláč splňoval. Užij si labužnicky Martina :o) Husa u nás bude až koncem týdne a martinské rohlíčky už nezbyly.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. listopadu 2008 v 9:12 | Reagovat

4 - Papaja

Jé, tak to máme asi naprosto stejnou formu na quiche :-) Ta má je taky z Francie, ... v té už se napeklo dobrot! Nic naplat, francouzská forma na quiche je nejlepší z Francie. Ostatně Dáša má tu samou co já, jak jsem si u ní všimla. Máme všichni dobrý vkus :o)

9 Shira313 Shira313 | E-mail | 12. listopadu 2008 v 11:50 | Reagovat

Včera sme sa boli porechádzať v Malokarpatských lesoch, ale po hríbikoch ani stopa. Asi to bude tým naruby obráteným počasím.

Netreba sa však hneď vzdať, veď quiche ponúka toľko variácií - mojou stálicou je "flammiche aux poireaux" - na lístkovom alebo krehkom ceste navrstvíme jemne podusený pór a zalejeme rozkvedlanou smotanou s vajíčkami. Ak navrch postrúhame syr a muškátový oriešok, určite nepochybíme :o)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 12:50 | Reagovat

9 - Shira313

Každý quiche má tisíce kouzel :o) Houby vůbec nemusí hrát hlavní roli.

Od místních houbařských specialistů jsem se dozvěděla, že není les jako les a hřiby rostou jen tam, kde je les více semknutý porostem, aby tam nefoukalo a drželo se v něm teplo :-) Já taky bloumala jenom po kraji co nejblíž od domu a tak jsem nasbírala jen  tak na dno košíku. Páni experti měli doslova plné nůše, tak jsem si alespoň pořídila pěkné foto :-)

11 felixa felixa | E-mail | Web | 14. listopadu 2008 v 14:40 | Reagovat

Nádhera, slané koláče já miluji a s houbičkami obzvlášť, díky za typ na žampiony, když nebudou hříbky. A ten druhý talíř je také úžasný, mňam.

12 schnytlik schnytlik | Web | 15. listopadu 2008 v 11:05 | Reagovat

Šárko, myslím, že u nás by se quiche obešel i bez hub, cuketku můžeme oba a skoro ve všem :) Nicméně víkendová, vajíčkovo-slaninová snídaně je taky velmi žádaným artiklem :D

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:50 | Reagovat

11 - felixa

Víkendové snídaně mají být tak trochu rozmazlovací :-) Krom slaných dobrůtek se na stůl vejde i talíř s něčím sladkým. Palačinky, lívanečky - tomu taky neodolám.

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. listopadu 2008 v 15:54 | Reagovat

12 - schnytlik

Quiche je materiál pro tisíc a jednu inspiraci :-) Zrovna jsem musela vymyslet houbový pokrm a hub bylo jen pomálu. Tento koláč to vyřešil.

Domácí vajíčka se slaninou, to je opravdu dokonalá záležitost, ale vzhledem k těm kaloriím jsem z toho udělala malý nedělní rituál. Kvůli vydatné a honosné snídani klidně oželím nedělní oběd :-)

15 Hanka Hanka | 2. prosince 2008 v 16:33 | Reagovat

Vypadá božsky, určitě udělám, houby miluju....jen hloupá otázka: "O jaké se jedná Křehké těsto?"

16 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2008 v 1:12 | Reagovat

15 - Hanka

O křehkém těstu je zmínka tady a je tam vlastně i fotografie, podle které se dá těsto v obchodě snadno identifikovat :-)

http://dolcevita.blog.cz/0806/slana-recka-kolacova-kompozice

Když na něj narazím, většinou si pár balíčků rovnou nesu domů. Třeba pro případ, že dostanu chuť na hříbkový koláč :-)

17 Léňa Léňa | 8. srpna 2011 v 22:54 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,
houby rostou, tak jsem zavítala na Vaše stránky a vybrala si tento recept. Zatím je dílo v troubě, a těším se na něj. A na další houby v lese také :). Léňa

18 DolceVita DolceVita | Web | 9. srpna 2011 v 23:55 | Reagovat

[17]: Léňa:

Dobrý večer,
snad koláč zavoněl a byl okamžitě sněden :-) U nás doma to tak chodí. Dnes jsem byla v lese jenom chvilku a opravdu jsem do 5ti minut našla parádní úlovky. Potom začalo pršet, tak jsme naskákali do auta a jeli domů :-) Sice není hub tolik, aby byl koláč, ale stačí to alespoň na smaženici. Bude zítra!
Šárka

19 tory burch boots tory burch boots | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:42 | Reagovat

Q. How does a moulded fruit-flavoured dessert answer the phone?
http://www.shoesgreat.com/

20 beaded bridesmaid dresses beaded bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat

Thank You For This Blog, was added to my bookmarks.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama