Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Brambory s jablky dušené ve víně

20. listopadu 2008 v 2:46 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory
Teplé jídlo, které budete mít na stole dříve než za 5 minut. Je den vína, přidávám tedy vinnou recepturu, kterou jsem si specielně na svátek vína vymyslela. Ať už jste příznivci Beaujolais nebo s ním nechcete mít nic společného, občas si připravit něco na víně je příjemným zpestřením naší chuti. Nepřicházím s ničím složitým ani s tak typickým receptem, jako je Kohout na víně nebo Hovězí po burgundském způsobu (Boeuf Bourguignon). Můj recept je daleko jednodušší a dost možná všechny potřebné ingredience budete mít po ruce.


Brambory s jablky dušené ve víně

Možná na první pohled jsem ve vašich chuťových buňkách nevzbudila žádné emoce, ale bude to tím, že jste neochutnali. Aby bylo jídlo na stole opravdu do 5ti minut, je potřeba spolehnout se na vynález pana Papina. Výsledek nezklame!

Pro 2 hladové osoby si připravte:
  • 5 - 6 brambor
  • 3 jablka (těm s červenou slupkou to v pokrmu sluší nejlépe)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • nějaká bylinka (čerstvá majoránka nebo tymián) - není vyloučeno, že se to dá udělat i bez bylinek, ale já je po ruce mám, proto je téměř nikdy nevynechám
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 dl vína (zkoušela jsem to s bílým i červeným - obě vínka obstála)
  • 1 plátek másla (podle chuti a dietního režimu) - přimlouvám se za to, aby jste máslo z receptu nediskvalifikovali, protože jeho chuť umí v každém pokrmu příjemně pohladit
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 3-4 mm vysoké. Jablka neloupeme, ale přepůlíme a vyřízneme jadřince. Nakrájíme je též na plátky. Do Papinova hrnce cákneme na dno trochu olivového oleje, vhodíme plátky brambor s plátky jablek, lehce osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme kapku jablečného octa a zalijeme vínem (ideální je lehké víno s ovocnou chutí - klidně Beaujolais), vhodíme plátek másla a bylinkovou kytičku. Už nic nebrání tomu, abychom hrnec postavili na kamna. Zatím stále bez poklice. Minutku zahříváme a poté hrnec uzavřeme poklicí. Počkáme až poprvé odfoukne pára přes ventil a od té doby vaříme cca 4-5 minut. Jen co ucítíme lehký závan karamelizace ovocných šťáv a bramborového škrobu s vůní vína, které do sebe nasály brambory i jablka, je čas hrnec z kamen odstavit. Přeneste ho rovnou do dřezu a proudem studené vody nechejte všechnu páru zkondenzovat. Ventilek bleskem klesne k poklici a v kuchyni to přestane soptit voňavými parami. Hrnec otevřete a můžete si ihned pochutnat na dokonale měkkých a chutných bramborách, které krášlí jablka a elegantní odér vína. To vše parfémované decentními tóny bylinek.

Máte na stole jídlo, které vás v chladném počasí zahřeje a udiví, jak rychle se ze syrových brambor dá uvařit. Nesnažila jsem se přemýšlet o tom, co bych si k takto připraveným bramborám měla ještě připravit a dala jsem si na svou porci pěknou kopičku sýra cottage a pochutnala jsem si opravdu královsky. Takto připravené brambory můžete podávat s bílým masem (kuřecí, krůtí, králičí, rybí), to už je jen na vaší chuti. Já jsem se spokojila jenom s bramborami a neměla jsem pocit, že mi v tu chvíli maso na talíři chybí. Soustředila jsem se na všechny lahodné tóny, které jsem v jídle objevila. První verze byla s vínem bílým a čerstvou majoránkou. Druhá verze měla voňavý základ ve víně červeném a čerstvém tymiánu. Těžko označit jednoho vítěze, protože jsem si pochutnala 2x.
Možná doma nemáte Papinův hrnec! Samozřejmě to jde připravit i jinak, ale kouzlo vařených brambor právě v tomto hrnci je jedinečné. A těch možností přípravy, které se přímo nabízejí, těch je skutečně nepočítaně. Já jsem prostě bramborová :-) Bramborových receptur bude u nás doma vonět víc, protože jsem se pustila do bramborové kuchařky, která bude speciální přílohou časopisu. Než bramborové číslo vyjde, na to je ještě čas. Zítra vychází Vánoční kuchařka, která je přílohou časopisu DIAstyl, tak je potřeba myslet vánočně (informace pro přátele, kteří mě upomínali, abych jim to nezapomněla povědět včas :-)

Až budete chystat vánoční cukroví, tak právě rychlé receptury budou v popředí vašeho zájmu. Zkuste třeba takto upravené brambory. Třeba si vymyslíte nějaký svůj báječný recept. Pokud bude z brambor a bude to minutová záležitost, klidně se přijďte pochlubit. Troufám si tvrdit, že dřív jak za 5 minut se syrové brambory neuvaří ;-)



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dana Dana | 20. listopadu 2008 v 11:17 | Reagovat

Sarko, diky za informaci kvuli DIAStylu. Dostala se me tak do ruky bajecna Vanocni kucharka a to za pouhych 25.-- kc, proste bomba! Diky! Mohu vsem jen doporucit.

2 Petr Bakala Petr Bakala | 20. listopadu 2008 v 12:03 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko.

Časopis Diastyl odebírám a byl jsem potěšen vánoční přílohou, která se nespecializuje jenom na babské rady, jak se peče cukroví, ale našel jsem tam mnoho zajímavých receptů a hlavně povídání o tom, co mám rád. O punči, grogu, chutném mase, rybách atd. Díky příloze jsem objevil vaše stránky a mohl jsem si tak objednat pěknou českou kuchařskou knihu od někoho, kdo vaří s láskou a zápalem pro věc. Děkuji, je to pěkné počtení a na knihu se opravdu moc těším.

S pozdravem a úctou

Petr Bakala, Pardubice

3 viki viki | Web | 20. listopadu 2008 v 13:30 | Reagovat

Šárka, ja zemiaky pripravujem pečené na rôzne spôsoby dosť často (hlavne keď chladnička a skrinky zívajú prázdnotou .-). Niekedy keď máme chuť na niečo teplé a hrejivé, tak upečiem zemiaky s jablkami (pridavam občas aj hrušku), cibuľku nahrubo, celé hlávky cesnaku, veľa korenín a najväčší a najchutnejší hriech je, keď mi ostane z domu maďarská údená pikantná klobáska. To je manna nebeská! :-) papáme s kyslým bielym jogurtom alebo smotanou. ale určite vyskúšam Tvoj recept s cottage. Tú vôňu cítim až sem! :-)

4 Šárka M. Šárka M. | 20. listopadu 2008 v 14:51 | Reagovat

Zrovna včera jsem si objednala dalších 50 kilo brambor z Vysočiny, protože jsme se jich tento rok nějak nečekaně rozjedli a první bedýnka už je prázdná :-) A hned potom jsme si je dali k večeři pečené, jen tak, trochu zakápnuté olejem a osolené, dokřupava upečené, se zakysanou smetanou smíchanou se solí, česnekem a pepřem. A hned potom jsem objevila další báječný recept :-)) Snad již nebudu meset přiobjednávat.... A mimochodem mi připadá úžasné, že se propojují světy čtenářů jednoho časopisu a fanoušků jednoho blogu, kteří doposud existovali docela spokojeně, aniž by o existenci těch druhých měli tušení. Přeji hezký den.

5 Papaja Papaja | Web | 20. listopadu 2008 v 15:43 | Reagovat

Krása! Prostě i bez masa chutná, když se to s láskou připraví. Jen s těmi bylinkami je to někdy v obchodech "na štíru".

Říkáš "Bramborová kuchařka"? To je bezva, protože brambory miluju a všechna jídla z nich jsou zázračně jednoduchá a chutná. Jako tady to Tvoje dnes :-)

My budeme testovat Beaujolais dnes :-)

O prodlouženém víkendu bylo srnčí na burgundský způsob - tolik jsme byli nedočkaví :-)))

Měj se fajn!

P.

:-)

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 15:57 | Reagovat

1 - Dana

Mám radost, že se vánoční tématika líbí, není to jenom o sladkém vánočním cukroví, tak snad se nějaký receptík bude hodit :-)

2 - Petr Bakala

Jsem ráda, že jsem se trefila i do chlapského gurmánského vkusu :-) Díky za milou pochvalu a za objednávku mé knihy!

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 16:00 | Reagovat

3 - viki

Brambory, to je opravdu královská surovina a téměř vždy se z nich dá připravit dokonalá delikatesa. I v případě, že je budeme konzumovat jen vařené se solí :-) Maďarská klobáska je katapultuje k nebeským výšinám. Po pravdě řečeno mám moc ráda i obyčejnou bramborovou kaši, ve které krom brambor necítím vůbec nic. Kdybych si měla vybrat jednu jedinou surovinu na celém světě, asi by to byly právě brambory. Na těch se dá přežít :-)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 16:03 | Reagovat

4 - Šárka M :-)

Člověk nikdy neví, kam ho ty pavučiny netu zanesou. Je to milé, když čtenář časopisu chce zjistit, kdo mu radí "jak a co má ve své kuchyni dělat?". Blog je takovým dobrým představením dotyčného radílka :-) Jsem ráda, když tu každý najde něco podlé své chuti. Ještě je mnoho dobrot, které by tu být měly, ale zatím se na ně nedostalo. I já přeji Šárko moc pěkný den ;-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 16:15 | Reagovat

5 - Papaja :-)

Tak to k té první skleničce Beaujolais popřeji ... A votre santé!

Já měla jet ochutnávat dnes do Českého muzea výtvarných umění v Praze, ale bohužel jsem si to musela nechat ujít. Ovšem Beaujolais se již brzy objeví v našem vinném sklípku, protože můj muž jel právě pro švýcarská a francouzská vína přímo k vinařům. Jsem zvědavá, co dobrého domů doveze a už se na odšpuntování nějaké lahve moc těším :-)

K dobrému vínu patří dobré jídlo a dobré sýry. Kdo by ten rituál neměl rád, viď? O bramborách píši moc ráda, protože s nimi vařím opravdu velmi ráda. Jen jsem musela trochu překonat počáteční rozpaky ze zdejší nabídky. Byla jsem rozhýčkaná ze států, kde na brambory dopustit nedají a v obchodě jich je na desítky různých druhů a kvalit. Našla jsem si cestu, jak dobré brambory dostat do své kuchyně :-)

10 Bali Bali | Web | 20. listopadu 2008 v 18:07 | Reagovat

To je fajn receptík. Jak víš, tak u nás se bez vína vaří máloco.

Ochutnávka Božolé nás také dnes čeká. Venku řádí fujavice, tak si dáme lahvinku pěkně u krbu, pohoda ;-)

Diastyle zítra koupím.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. listopadu 2008 v 20:58 | Reagovat

10 - Bali :-)

V tomto počasí je to nejlepší nápad - vlézt si ke krbu a nalít si něco dobrého do skleničky :-) Krb mi hoří od rána, tak už zbývá jenom přestat s prací a odšpuntovat nějakou tu lahvinku. Božolé nemám, ale něco dobrého se tu určitě najde. Od rána si pilně vařím čaj, protože něco na mě leze :-) Užijte si domácí vinnou pohodičku!

12 Vladěna Vladěna | E-mail | 20. listopadu 2008 v 22:11 | Reagovat

Prosím, nevíte někdo, kde se dá v Praze (nebo v Berouně) časopis Diastyl koupit? Ptala jsem se dnes na několika místech, bohužel marně. Děkuji.

13 jednorožec jednorožec | 21. listopadu 2008 v 1:09 | Reagovat

*obě vínka obstály*

Tsk, tsk, tsk!

Jinak prima recept, který brzy oprubuji!

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. listopadu 2008 v 10:26 | Reagovat

13 - jednorožec

obstála :-))) Práce v nočních hodinách je problém. Díky za upozornění

15 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. listopadu 2008 v 10:30 | Reagovat

12 - Vladěna

Určitě by se měl na novinových stáncích v těchto dnech objevit. Možná trochu vázne distribuce.

16 mari mari | 21. listopadu 2008 v 12:29 | Reagovat

Tak já se přidávám k těm, kteří DIAstyl  nesehnali. Byla jsem  ve čtyřech trafikách, v Hypernově,  nikde nic a ani  ho neznali ! Budu zkoušet dál a jestli budu úspěšná, dám vědět.

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. listopadu 2008 v 14:30 | Reagovat

16 - mari

Nejspíš trochu vázně distribuce, protože časopis by měl být běžně dostupný v prodeji tiskovin  po celé ČR. Vychází nákladem 25.000 ks jednou za 2 měsíce. Je to zajímavý časopis, který jsem ani já bežně neznala a do ruky se mi dostal až v momentě, když jsem s nimi začala spolupracovat. Dnes jsem ho viděla v našem malém marketu Coop v prodeji, ale možná se ještě celý náklad nedostal na patřičná prodejní místa.

www.diastyl.cz

18 soňa soňa | Web | 21. listopadu 2008 v 18:52 | Reagovat

kouzelný recept :)

19 Bali Bali | Web | 21. listopadu 2008 v 21:41 | Reagovat

Diastyle jsem dnes koupila. Zajímavé čtení. No a pěkná příloha; hned jsem dostala chuť na ty chilli lanýže. Tak si ji nechám zajít a jdu si lehnout ;-)

20 Vladěna Vladěna | E-mail | 22. listopadu 2008 v 22:00 | Reagovat

Diastyl jsem sehnala v malé trafice ve Štěpánské ulici, bohužel byl poslední, chce to trpělivě zkoušet a asi spíše menší prodejny. Kuchařka je inspirativní, štólu upeču na Mikuláše (už jsem ji dělala loni a je opravdu dobrá) a mimo jiné se chystám na Waldorf a ořechové rohlíčky, až doplním chybějící suroviny;  teď mohu udělat asi jenom čajový punč :). Zaujal mě i časopis, vedle různých článků např. i komiks od M. Čavargy. Dočetla jsem se, že 1 vanilkový rohlíček anuluji 8 minutami cvičení a že v příštím čísle vyjde další kuchařka...

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. listopadu 2008 v 11:05 | Reagovat

19 - 20 / Bali - Vladěna :-)

Člověk tam najde dost zajímavého negastronomického čtení :-) To je pozitivum.

22 jednorožec jednorožec | 23. listopadu 2008 v 14:59 | Reagovat

14: Rádo se stalo.

Někdy trochu váhám, zdali upozorňovat. Včera jsem nechal plavat a nereagoval na "amis bouche" na jednom českém jídlo-blogu.

Třeba jsem se minul povoláním korektora - mě prostě tyto věci bijí do očí. Totéž v angličtině.

U vás jsem si jist, že na detailech záleží. Jsem rád, že moji skoro-obsesi berete sportovně!

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. listopadu 2008 v 14:00 | Reagovat

22 - jednorožec

Beru to jako přátelskou radu a té si vážím :-)

"Když nepřítel dělá chybu, ... nerušte ho!" I tak se to dá obejít :-)

24 Zdenek Zdenek | E-mail | 26. listopadu 2008 v 7:38 | Reagovat

Šárko, děkuji za veganskou inspiraci. Brzo vyzkouším.

Z

25 Papaja Papaja | Web | 26. listopadu 2008 v 9:43 | Reagovat

Časopis DIASTYL byl docela problém koupit. V Praze jsme zkusili asi 8 velkých trafik. Až v Kladně jsme uspěli a byl poslední.

Šárko, příloha se povedla a je tučná :-)))

P.

26 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 11:44 | Reagovat

24 - Zdenek

Jsem ráda, že se povedlo inspirovat i tímto směrem :-) Brambory umí oslnit za každé situace.

27 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 11:48 | Reagovat

25 - Papaja

Tak to s tebou souhlasím. Řekla bych, že časopis má především velkou předplatitelskou obec a do samotných novinových stánků se ho moc nedostane. Není to holt bulvár, který se hřeje na výsluní pozornosti :-) Určitě se vsadím, že z celosvětového hlediska netiskne nikdo víc bulvárních plátků, jako naše mrňavá republika.

28 Papaja Papaja | Web | 26. listopadu 2008 v 13:28 | Reagovat

*27*:

DIASTYL je fajn a našla jsem tam více zajímavých článků. Na rozdíl od toho bulváru. Moje řeč :-(

A to ještě stále přibývají nové a nové ... časopisy o ničem, nechápu. Ale asi to jde na odbyt...  

P.

29 vilemina vilemina | Web | 26. listopadu 2008 v 14:03 | Reagovat

Včera jsem též s nadšením přelétla receptík, no a večer mě napadlo ho vyzkoušet. Víno bylo červené. Nemohla jsem to pořád dosolit, jabka na kaši, brambory ošklivě fialové. Hm, tak lituju, nechutnalo mi - po chvíli váhání jsem papiňák znovu zavřela a odložila do chladu, zda se do dneška nestane zas nějaký kuchyňský zázrak...možná málo másla? Zkusím přidat.

30 novakuchyne.cz novakuchyne.cz | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 20:58 | Reagovat

Teda, výborný recept! Díky za inspiraci!

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. listopadu 2008 v 10:39 | Reagovat

29 - vilemina :-)

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž :-) To sama znám! Párkrát jsem i já nedosáhla úspěchu originálu. Ovšem tyhle brambory nevypadají na fotografiích jako kaše, ani ošklivě ani fialově :-) Bylo to dobré, proto jsem recept zařadila. Škoda jen, že vás na něj nemohu pozvat. Určitě by dostaly tyhle brambory ještě jednu šanci. Ve výsledku musí zůstat brambory "al dente".  Díky za komentář rovnou z kuchyně :o)

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. listopadu 2008 v 10:40 | Reagovat

30 -novakuchyne.cz

Díky. Objevila jsem nové praktické stránky do kuchyně! :o)

33 Vláďa H. Vláďa H. | 27. listopadu 2008 v 10:50 | Reagovat

Hrnec s bramborami byl beznadějně vyškrabán do posledního sousta, byla to dobrota. K tomu kousek kančí pečínky a nám myslivcům se dělaly boule až za ušima. Vařily naše holky, děkujeme všichni. Nebylo by trochu víc receptů ze zvěřiny? Moc se přimlouváme, protože vaše recepty jsou fakt skvostný. Díky a pěknou zimu přejeme ze zasněžené Šumavy.

34 vilemina vilemina | Web | 27. listopadu 2008 v 12:44 | Reagovat

29

Al dente byly, přidala jsem další sůl, další máslo, znovu pročetla popis, ale na nic jsem nepřišla - snědlo se to s omáčkou, ale každému holt vše nechutná, s tím se nutno smířit. Zkusím někdy ještě s bílým vínem, červené vypadalo vážně ohavně!

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. listopadu 2008 v 12:45 | Reagovat

33 - Vláďa H.

Zdravím všechny myslivce a všechny jejich holky :o) Výtečná kombinace s pečínkou z divočáka! Ráda bych nějaké zvěřinové recepty přidala, ale zatím nemám tolik materiálu, aby to stálo za řeč. I když ... brzy vyrazím na hon pro dobrý fotomateriál a když dostanu i kousek chutného masa, nebude problém z něj něco dobrého uvařit. Zdravím do šumavských hvozdů a přeji úžasnou a zasněženou zimu :-)

36 Helen Helen | E-mail | Web | 28. listopadu 2008 v 14:31 | Reagovat

Jsem přímo dychtivá po novém článku a novém receptu. Každý den tak 2x - 3x nakukuji a kontroluji, jestli je tu už něco nového. :-)

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. listopadu 2008 v 15:59 | Reagovat

36 - Helen :-)

Opravdu už bych s tím měla něco udělat! ;-) Pilně rozšiřuji svůj archiv o nové dobroty a pro samý zápal aktivity trochu lenoším na blogu. Polepším se ;-)

38 manča manča | 1. prosince 2008 v 18:34 | Reagovat

Brambory ráda zapékám s ledasčím, ale nikdy mě nenapadlo přidat jablka, tak to asi brzo napravím. Sice to bude úplně něco jiného, ale určitě to půjde sníst.

39 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2008 v 1:05 | Reagovat

38 - manča :-)

Brambory dokáží měnit tvář ze slané na sladkou s neuvěřitelnou lehkostí. Jablka s vínem jim dávají příjemnou chuť a příchuť másla a bylinek je vždycky polovina úspěchu :-) Já bych se toho nebála.

40 Shira313 Shira313 | E-mail | 9. prosince 2008 v 10:44 | Reagovat

Recept mal u nás premiéru tento víkend a zožal právom potlesk :o) Voľbu vína vyhral Merlot, jedlo tak získalo fialové sfarbenie ale príjemnú ovocnú chuť :o))

Diastyl došiel minulý týždeň už aj do Bratislavy!

Aj keď Vaše recepty už poznám z tejto stránky, už ich však nemusím hľadať. A vďaka "priloženému" časopisu mi rýchlejšie prebehla každodenná cesta vlakom.

41 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. prosince 2008 v 0:14 | Reagovat

40 - Shira313 :-)

To je moc fajn, že chutnalo :o) Já recept opakovala již několikrát a chutnalo i konzervativní návštěvě, tak to beru též jako pochvalu.

Spolupráce s Diastylem je takový velmi milý projekt a spolupracuji s nimi moc ráda. V současné době připravuji bramborovou přílohu, tak snad bude zajímavá. Je to velké téma a před Vánoci toho času mnoho nemám :-)

Právě jsem připravila nový článek na téma linecké pečivo a použila pro fotografování i krásného keramického andílka, kterého jsem dostala od vás :-) Ještě jednou za tu milou návštěvu děkuji a je škoda, že nebylo víc času!

42 http://www.pokrmy.estranky.cz/ http://www.pokrmy.estranky.cz/ | Web | 18. července 2012 v 23:33 | Reagovat
43 empire waist wedding dresses empire waist wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:16 | Reagovat

Q. Why did the teacher write the lesson on the windows?
http://www.standdress.com/wedding-dresses-mermaid-wedding-dresses.html

44 sheath dress sheath dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:19 | Reagovat

Q. What do you call artificial spaghetti?
http://www.queweddingdresses.org/

45 replica iwc portuguese watches replica iwc portuguese watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:44 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.
http://www.latewatches.com/breitling-superocean-heritage.html

46 lace lace | Web | 21. června 2015 v 10:40 | Reagovat

credit pujčka do výplaty :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama