Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Už vás poslali k šípku?

14. října 2008 v 1:09 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Staročeské recepty
Už vás poslali k šípku? Rozhodně tam běžte, protože růže šípková se červená tak krásně, že už jenom za ten pohled to stojí. Abych nemusela k šípku chodit moc daleko, před rokem jsem si malý proutek divoké trnové růže vysadila do své "retro" zahrady. Co by to bylo za zahradu, kdyby v ní chyběl růžový keř? Jinak stačí doběhnout na nejbližší suchou slunnou stráň nebo na kraj lesa. Tam plané růže určitě rostou. Pozor na ostny, jsou hákovitě zahnuté a umějí si vás podržet za kalhoty hodně blízko u těla. Bydlíte-li v nadmořské výšce vyšší než 1.050 m, tak u vás šípková růže neroste :o)
Šípky se sbírají koncem září a počátkem října, kdy jsou tvrdé a nepřezrálé, sytě oranžově až ostře červeně zbarvené. Vyberte si k tomu slunečný den a se sběrem neotálejte protože jen nepřezrálé šípky mají pořádnou porci vitamínu C, která zráním slábne. Šípky určené ke sběru by rozhodně neměly přejít mrazem! Potom jsou dobré leda tak do vázy ke zkrášlení příbytku.

Co platí u švestek, neplatí pro šípky. Švestky po prvním říjnovém mrazíku zesládnou a jsou naprosto ideálním materiálem na výrobu slivovice. Šípkům mráz nesvědčí, proto je natrhejte opravdu ve správný čas.

Pro sušení musíme odstranit stopky. Sušíme je při teplotě 60 °C v jedné vrstvě. Dobře vysušený šípek krásně praskne. Když při stisku pruží, vysušený není. Sušením se část vitamínu C ničí a je dobré vědět, že usušené šípky se mají zkonzumovat pokud možno co nejdříve, protože dlouhým skladováním vitamín dále ztrácejí. Šípkový čaj je dobrá medicína na zimní churavění. Při vaření čaje zabraňte kontaktu s kovy! Dráždivé chloupky odstraníme přeceděním přes husté sítko nebo tkaninu, ale papírový filtr tuhle práci zvládne taky bravurně. Někdo říká, že šípkový čaj se připravuje dost složitě. Trochu pravdy má, ale když si uvědomíme, že šípek je druhým největším místním zásobitelem vitamínu C (předběhlo ho kysané zelí), za trochu té námahy to stojí.
Nejvhodnější způsob, jak z celých čerstvých šípků vymáčknout co nejvíc, je ten nejsnadnější. Čerstvě natrhané šípky zalijeme studenou vodou a necháme je odstát do druhého dne, kdy se vyluhují. Již se blíží čas, kdy nemilosrdně přistřihnu meduňku, ale než se k tomu odhodlám, můžu citrónem vonící zelené lístky přihodit k hrsti šípků, aby byl výluh ještě voňavější. Před samotným pitím zahřejeme na teplotu 60 až 80 °C a zvolna prohříváme necelou čtvrthodinku. Krom vitamínu C má nápoj též extra porci karotenu. Podzimní šípkový drink si nenechte ujít. V každém případě si můžete koupit již usušený šípkový čaj a místo "k šípku" jít třeba "do háje"! Podzim se pyšní i jinými přírodními uměleckými dílky, které hrají všemi barvami. Třeba je ten pravý čas nasbírat poslední košík hříbků nebo si jen prohlédnout přírodní galerii žloutnoucího listí, které se ladně snáší k nohám jako podzimní motýli s barvou zlata a mědi na křídlech. V mlžném oparu dnů co se krátí, v ránu prostředném do mlhy hledáme poslední jiskru, co zbyla z léta.
Máte chuť na šípkovou omáčku? Začněte domácí výrobou šípkové zavařeniny. Sezóna šípků jde v polovině měsíce října do finále, jednejte rychle. Až se vám dostane pod ruku kousek kančí kýty, jste-li tradicionalista, bez šípkové omáčky se neobejdete.

Než se pustíte do zavařování, přečtěte si několik dobrých rad a zásad, které jsem zpracovala na základě otázek pro magazín MF Ona DNES.


Staročeská šípková omáčka

  • 4 dl vývaru
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 1 až 2 dl červeného vína
  • 5 lžic sušených šípků (nebo šípková zavařenina)
  • 2 hřebíčky
  • špetka mleté skořice
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra
  • cukr podle potřeby
Omyté a očištěné šípky povaříme v malém množství teplé vody s hřebíčkem, citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme a k vodě co zbyla po vaření přidáme vývar a podle chuti osolíme, přidáme víno a přikyslíme citrónovou šťávou. Přidáme prolisovanou šípkovou pastu a vzniklou omáčku zahustíme bledou jíškou z másla a mouky. Provaříme, prošleháme a šípkovou omáčkou přeléváme zvěřinovou pečínku. Nejtradičnější je kančí kýta. Tentokrát se to musí obejít bez fotografií, protože nemám po ruce kance ;-)
To mi ovšem nezabránilo v tom, abych vyzkoušela domácí přípravu šípkové zavařeniny. Pro srovnání je domácímu výrobku konkurentem skvostný produkt "Jemný šípkový džem", který vyrábí od roku 1879 Familie Darbo z Rakouska (k dostání v prodejně s bio produkty za cca 77,- Kč). Na první pohled se od sebe neliší :o) Uvidíme jak obstojí v souboji s kančí kýtou ... až nějaká bude.

Co možná o šípku nevíte: kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C činí z šípků nejlepší přírodní lék proti paradentóze. Je to taková naše malá nenápadná superpotravina, kterou je škoda obcházet.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.


 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tommy Tommy | Web | 14. října 2008 v 8:52 | Reagovat

Tak šípkový čaj patří ke klasice, nicméně se přiznám, že u mě pouze v "krabičkové" formě z obchodu, takhle jsem ho ještě neměl... ( = vyzkouším:-))

2 Helli Helli | E-mail | 14. října 2008 v 9:42 | Reagovat

Šárko, přečtení článku a pohled na Tvoje zářivé náladové fotky ve mně vzbudily touhu vyrazit  na šípky OKAMŽITĚ, i když slunce je tady právě schované za dekou inverze a na stole se mi vrší práce. Tento týden se na ně ale vydám děj se co děj.  Děkuji za inspiraci!

3 Marie Marie | E-mail | 14. října 2008 v 9:56 | Reagovat

Šípky jsem o víkendu natrhala a sušila na chaloupce, plánuji letos rozdávat k Vánocům čajové variace kamarádům.

Šípkovou omáčku jsem ještě nejedla a myslím, že doma ji hned tak dělat nebudu.  Vím ale o dobré hospůdce, kde připravují zvěřinu a já se té šípkové vždy vyhnula, raději  tak příště určitě vyzkouším, už teď se na ni těším (včetně toho divočáka, samozřejmě)  :-)

4 primula primula | E-mail | Web | 14. října 2008 v 12:05 | Reagovat

Milá Šárko, podívej se na můj blog: www.primula.blog.cz  Zdravím.

5 Janina Janina | 14. října 2008 v 21:57 | Reagovat

no já už mám za sebou šípkový sirup, akorát mě teda lehce zmátlo když jsem hledala metody sušení šípků, tak jsem našla jednu a to v troubě při 200 °C není to trochu moc? jestli to, právě to céčko, nadobro nezničí?

6 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2008 v 0:11 | Reagovat

1 - Tommy :-)

Čajové krabičky jsou pohodlnější, to je fakt :-) Ono to sušení šípků je trochu pracné, ale zase ten výlet do podzimní přírody taky stojí za to.

2 - Helli :-)

Kdyby si člověk měl jenom utrhnout pár trnových proutků se šípky do vázy, stojí to za to :-)

3 - Marie :-)

Čajové variace pro kamarády - to je krásný a nápaditý dárek opravdu od srdce :-) Já zatím ještě nic nevymyslela, ale vždy něco na zub nachystám. Loni to byla pomerančová zavařenina, ale letos bych se neměla opakovat. Tvůj nápad je vážně dobrý!

Šípková omáčka v dobré hospůdce chutná o to víc, že si můžeme užít toho komfortu, když za nás uvaří někdo jiný. Taky ráda chodím na podzimní zvěřinové speciality, ale na tu šípkovou omajdu se chystám doma. Jen co se mi dostane do rukou ten kanec :-) Chci vyzkoušet, jak by mohla chutnat doma připravená omáčka s kančí kýtou. Možná zjistím, že v naší oblíbené hospůdce ji dělají daleko lépe :-)

4 - primula :-)

Koukla jsem. Je tam útulno. Ráda se tam vrátím.

5 - Janina :-)

200 °C na sušení šípků je "blbost", takové informaci bych se raději vyhnula a nebrala ji vážně. To šípky naprosto zničí a nezbude z nich nic než suché černé slupky. Hledat v nich ještě nějaký vitamín by bylo zbytečné, to je fakt :-) Taky jsem si všimla několika nepřesností a nepravdivých rad. Kde to píšou Janino?

7 zarox zarox | E-mail | Web | 15. října 2008 v 11:59 | Reagovat

Díky za prima inspiraci. Jen nevím jestli pražské šípky nebudou moc "olovnaté" a jestli na mě vůbec nějaký zbyly, když už je vlastně po sběračské sezóně. Asi to nechám na víkend a budu doufat, že nezačne mrznout.

8 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2008 v 12:32 | Reagovat

7 - zarox :-)

Pořád je tu ta báječná možnost, pořídit si již hotové produkty od těch pilnějších, co si na šípky vyrazili v tom správném počasí, kdy se ještě po obloze prohánělo sluníčko. Sypaný šípkový čaj a šípková zavařenina se v zimě budou hodit, koupila jsem si pro jistotu malou zásobu v jedné bioprodejně.

9 zarox zarox | E-mail | Web | 15. října 2008 v 13:58 | Reagovat

8/ Šárka

Tomu říkám řešení!! Vůbec by mě nenapadlo, že něco tak speciálního je ke koupi. U nás v Albertovi určitě ne, ale bioprodejny prověřím! Díky za tip!:o)

10 luckydina luckydina | 15. října 2008 v 21:21 | Reagovat

když jsem vařila kančí na šípkové omáčce, tak jsem taky použila kupovaný šípek bez toho chlupatýho vnitřku

11 Evik Evik | 15. října 2008 v 21:33 | Reagovat

to Zarox - a vidíte, já kupovala šípkovou zavařeninu právě v albertu!Stála cca 45-50(?) Kč.

Šípkovou omáčku jsem poprvé (a nadlouho také naposledy:-)) zkoušela nedávno. Šípky byly čerstvě natrhané, považené a propasírované přes lis na česnek, aby z nich něco bylo - trvalo to pěkně dlooouuuuho!Použila jsem i nové koření a bobkový list a na závěr smetanu a muž byl tak nadšen, že se rozhodl pro výrobu zavařeniny (už 3 týdny máme na chodbě šípky v míse a nic se neděje:-)))

12 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2008 v 22:44 | Reagovat

10 - luckydina

Chloupky uvnitř šípku dokážou dokonale otrávit. Kdo to vyzkoušel, ví o čem je řeč a šípkovému polotovaru se nebrání ;-)

11 - Evik

(a nadlouho také naposledy :-))) ... je s tím dřina! Chuť šípkové omáčky je specifická a každému nemusí sedět.

Jsem zvědavá, jak muž bude s plnou mísou šípků pokračovat :-)

13 Florentyna Florentyna | Web | 15. října 2008 v 22:46 | Reagovat

Ahoj Šárko, že by další vlna blogerské telepatie?

http://bistro.florentyna.cz/index.php/priloha/bezte-vsichni-k-sipku :)

Šípky na zahradě ti nepokrytě závidím. Letos je chci poprvé usušit na čaj, a přestože keřů je tu všude kolem dost, ještě jsem se nerozhodla, jestli jsou vlastně dost vzdálené od všech silnic, přece jenom bydlím ve městě, i když jen na okraji... Po shlédnutí tvých fotek už ale asi neodolám.

14 Šárka Šárka | E-mail | 16. října 2008 v 0:26 | Reagovat

13 - Florentyna

Každé léto mám chuť nekompromisně šípkovou růži zlikvidovat, protože její trny se mi pletou stále víc do cesty a růže potvora rozšiřuje své teritorium. I kdybych nestihla nasušit šípky na čaj nebo navařit šípkovou zavařeninu, určitě si ty rudé plody na proutku plném trnů natrhám do vázy a budu mít pocit, že mám tu nejkrásnější podzimní kytici ze své zahrady.

Blogerská telepatie se zase jednou projevila v plné síle :-)

15 luckydina luckydina | 16. října 2008 v 18:55 | Reagovat

stejně jako šípky růže šípkové se dají využít v kuchyni i šípky jiných růží, např. růže svraskalá, některé mají i větší a kulatější plody, které se dají plnit, někde mám recept na plněné šípky, ale už se tam dál nepíše jestli se tepelně upravují nebo se jedí syrové

16 Šárka Šárka | E-mail | 17. října 2008 v 0:16 | Reagovat

15 - luckydina :-)

O plněných šípkách jsem nikdy neslyšela! To je fakt moc zajímavé, ale je to práce pro zručné ručičky a trpělivé lidičky. Platí to i pro samotnou zavařeninu :-)

17 Ivet Ivet | Web | 17. října 2008 v 21:32 | Reagovat

Já si nedokážu představit, že bych šípky jedla. Koukat se na ně, to jo, ale na talíři? ... Pravděpodobně o něco alespoň zajímavého přicházím. Třeba jednou chytnu odvahu.

Každopádně vám musím Šárko poděkovat za recept, v mém případě inspiraci, na výbornou buchtu (jablkový moučník). Honila mě mlsná a chuť péct a místo, abych lovila po netu, vyzkoušela jsem jeden z Vašich zaručených receptů. No radost byste ze mě asi neměla, v kuchyni totiž nejsem schopná řídit se recepturou (zřídkakdy mám veškeré suroviny ve spíži a množství prostě odhaduju pomocí odměrky) ani doporučenými postupy, ale myslím, že koláč se povedl. Dokonce z něj hodlám za měsíc a půl vytvořit něco jako dort k prvním narozeninám pro toho svýho teroristu ;o)

18 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 1:16 | Reagovat

17 - Ivet :-)

Přístup k věci oceňuji :-) Kdo vaří, musí to dělat za pomoci momentálních zásob a vlastní kreativity. Jablkový moučník je taková na první pohled jednoduchá tutovka, která umí oslnit i náročnější jedince :-) Pokud se jedná o tento recept http://dolcevita.blog.cz/0702/jablkovy-moucnik

trvala bych jen na správnám poměru jablek a rozpuštěném másle ;-) To je to pravé kouzlo receptu a chci věřit, že nadšen bude i malý terorista ;o)

19 Ivet Ivet | Web | 18. října 2008 v 11:43 | Reagovat

Šárko, dík za radu. Do toho včerejšího, kterej jsme zbouchli skoro na posezení jsem dala 3 větší jablka a asi takhle ... (no víc jak půlku) ... másla :o) Přidala jsem pár i oříšků ... Příště se pokusím na onen poměr zaměřit a dám vědět :o)

20 Lída Lída | E-mail | 19. října 2008 v 16:31 | Reagovat

Jedním slovem děkuji:)

21 Zdenál Zdenál | E-mail | 27. února 2009 v 14:57 | Reagovat

Ahoj Šárko, díky za tvůj prima recept na šípkovou omáčku. I já připojuji svůj typ. Hodně lidí totiž v kuchyni nemá rádo do pokrmů červené víno a pak takové ty dobré voňavé věci jako je hřebíček a skořice. Proto zkuste šípkovou tak jako by jste dělaly klasickou svíčkovou na smetaně, ke konci se přidají šípky(prolisované nebo rozdusit), ale zavařenina je lepší. Na dochucení strouhaný perník a brusinkový kompot a maličko koření - směsi na divočinu, podle chuti můžeme dosladit nebo naopak přikyselit cit.šťávou. Dobrou chuť

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. února 2009 v 15:16 | Reagovat

21 - Zdenál

Ahoj, díky za dobré kuchařské rady. Musím říct, že máme podobný přístup k věci, protože kančí kýtu na šípkové omáčce jsem už připravovala a postupovala jsem prakticky velmi podobně. Recepturu právě chystám na stránky, tak díky moc za cenné šípkové rady, které poslouží všem, kdož dostanou chuť na vaření domácí šípkové omáčky. Díky za milý komentář. Šárka

23 Svitek Svitek | E-mail | 30. listopadu 2009 v 11:09 | Reagovat

sušení šípků jsem vyřešil násladovně,
nám všude topení v podlaze, takže papír na něj očištěné šípky a teď jenom čekat :-)))

24 mickey mickey | E-mail | 8. října 2010 v 9:16 | Reagovat

Dobrý den, Šárko,

jak přibližně dlouho sušíte šípky v troubě? Nechala jsem je tam hodinu, ale připadá mi to málo.
Pak se šípky ještě nějak dosušují nebo je hotovo? :-)
Děkuji za odpověď.

25 DolceVita DolceVita | Web | 9. října 2010 v 10:39 | Reagovat

[24]: mickey:

Dobrý den,

sušení v troubě je poněkud zdlouhavý proces, který vyžaduje o trochu víc času :-) Je potřeba při mírné teplotě sušit cca 4 hodiny. Poté jsou šípky usušené a připravené k uskladnění či dalšímu použití.

Přeji moc hezký slunečný víkend a jsem s pozdravem. Šárka ;-)

26 ColonMaxine ColonMaxine | E-mail | Web | 21. prosince 2011 v 4:01 | Reagovat

A lot of specialists claim that <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> help people to live the way they want, just because they are able to feel free to buy needed stuff. Moreover, different banks present collateral loan for all people.

27 Hana Hana | E-mail | 22. prosince 2011 v 15:55 | Reagovat

Mám takový hloupý dotaz. Nevíte někdo, kolik stojí šípková zavařenina? Chtěla bych vědět hmotnost a cenu zavařeniny.Napište mi na email. Díky :-D

28 DolceVita DolceVita | Web | 27. prosince 2011 v 1:36 | Reagovat

[27]: Hana:

Určitě do 50,- Kč se dá pořídit dobrá šípková zavařenina. Většinou se prodává v balení 250 g a dá se sehnat např. v Tescu, Kauflandu atd.

29 short wedding gowns short wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:06 | Reagovat

I really like to read. Hope to learn a lot and have a nice experience here! my best regards guys!
http://www.felldress.org/

30 fake cartier tank francaise watches fake cartier tank francaise watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:54 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama