Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tam, kde hnízdí mořský orel a ryby polykají fotbalové míče

17. října 2008 v 16:11 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle



Tam, kde hnízdí mořský orel a ryby polykají fotbalové míče … Tam, kde ranní mlha hladí tváře a je slyšet kapří smích … za romantikou se vydejte na jihočeské rybníky … "Rybáři zahájili výlov krále rybníků Rožmberka, který je největším nejen v Česku, ale v celé střední Evropě. Rožmberk je také jedním z prvních, který třeboňští rybáři lovili, výlov se tu pořádá jednou za dva roky a vždycky je to velká turistická atrakce. Na dvou a půl kilometrové hrázi sledují rybáře stovky lidí, výlov trval do neděle 12. 10. 2008." Hlásá stručná zpráva v denním tisku.
Přebroďte se tímto článkem až na samý konec a možná nasajete trochu z atmosféry, která na výlovu panuje. Třeba vás popadne chuť vydat se na jinou hráz rybníka, kde rybáři budou letos rozhazovat své sítě a ucítíte vůni pečených ryb a rybářské polévky.



Výlov ROŽMBERKA začíná za časného rána a vidět práci rybářů v terénu je atraktivní podívanou. Kdo si přivstal, nelitoval. Na hrázi do sebe lokty strkaly desítky fotografů, aby jim neunikl pohled na "Baštýře" v gumových oblecích, jak z pramic přes loviště roztahují nevody. "Hajní" sítě vypínají a protější stranou se bahnem brodí "Pěšáci". Do sítí ryby samy plavou jako do velkého pytle. Vylovené ryby se třídí u kádiště. Naloví se víc jak 100 tun kapra a víc jak 20 tun jiných ryb (amurů, candátů, štik, tolstolobiků, sumců). Každý rybník má svého stařešinu sumce, který se jako jediný smí po výlovu vrátit zpět. Stařešina z Rožmberka je kolosálních rozměrů.



ROŽMBERK V ČÍSLECH:
800 lidí v primitivních podmínkách muselo přemístit v letech 1584 až 1590 na 750.000 m3 zeminy. K jeho zabezpečení vypracoval důmyslný projekt vodního kanálu zvaného Nová řeka, aby jím odváděl přebytečnou vodu z Lužnice do Nežárky Jakub Krčín z Jelčan. Impulsem pro jeho vybudování byla velká povodeň, která 20. 8. 1544 z jihu Čech dorazila až do Prahy. Mohutná hráz rybníka, osázená čtyřmi řadami dubů, je v základech až 55 m široká, v koruně se zužuje na 13,5 m. Vypíná se 11,5 m nad okolní terén a dosahuje délky téměř 2,4 km. Osvědčila se zejména při největších povodních v letech 1890 a 2002, kdy odolala obrovským přívalům vody z rozvodněné Lužnice. Rozloha vodní plochy je 489 ha. Objem vody činí při normálním stavu vody 6,2 mil. m³ a maximální hloubka je 6,2 m. Pod hrází se nachází od roku 1922 malá vodní elektrárna se dvěma Francisovými turbínami o výkonu 260 kW.


Jakub Krčín z Jelčan má svou sochu na hrázi rybníka Svět v Třeboni. Vytvořil ji akademický sochař Jan Hendrych. Než dostal Krčín svolení ke stavbě tohoto rybníku, pronásledoval ho odpor měšťanů, kteří jeho plány nebyli nadšeni a stěžovali si u třeboňské vrchnosti. Krčín svolení nakonec dostal, ale rybník nazval jménem "Nevděk". Až o několik let později se stal "Světem". Stavba započala roku 1570 a bylo zbořeno 26 stavení na předměstí Třeboně a rozsáhlé louky kolem města zalila voda. Rybník s vodní plochou 380 ha dokončil v roce 1574. Povodně v roce 1611 ho rozdělily na rybník "Opatovický" a "Svět". Jeho hráze byly tak vysoké a pevné, že odolávaly všem rozmarům přírody po celá dlouhá století. Hráz se protrhla až při povodni roku 1890. Velké povodně v roce 2002 naplnily rybník až po okraj, ale hráz vodu udržela! Celková délka hráze je 1.525 metrů a je lemována staletými duby. Proč stojí socha Krčína na hrázi rybníka Svět, když byl radními i měšťany města Třeboně tak nenáviděn? Odpověď je prostá: Už dávno je odpuštěno! Jeho socha byla odhalena v roce 2004 u příležitosti uplynutí 400 let od jeho smrti. Radnice tak vzdala Krčínovi hold za povodně, kdy hráz vydržela bez větší újmy a ochránila město před více než stoletou vodou.
(Úžasné třeboňské kapří hranolky produkovaly do ovzduší nejvíc vůně. 1 porce (cca 200 g + krajíc chleba) v ceně 118,00 Kč. Není to málo! Když si uvědomím, že parkování bylo zdarma (což při hromadných akcích v ČR je ojedinělý jev), malý sponzorský dar si kapr zasloužil. Nenašla jsem v něm ani jednu sebemenší kostičku!

(Čerstvá vyuzená ryba, která ještě hřeje v prstech je lahůdkou, na kterou se jen tak nezapomíná)


Celá třeboňská geniální rybniční soustava zadržela nad normální stav přibližně 148 mil. m3 vody a tím značně přispěla k zmírnění povodní na dolním toku řeky Lužnice a Vltavy.


Tady se podávala nejchutnější rybí polévka, která zahřála lépe než vlněný svetr. Jikrami ani mlíčím se v ní nešetřilo.
Každý pravý rybník má svého nefalšovaného zeleného mužíka. Vodníka na hrázi se suchými šosy a sklenkou burčáku v ruce hned tak nepotkáte ;-) Bre ke ke ... je vůbec rozdíl mezi vodníkem a hastrmanem? Jak se od sebe tito dva vodní padouši rozpoznají? Já to nevím! Ale zajímalo by mě to ;-)


(Rozmanitý výběr čerstvých filetů na grilu! Tady opravdu prodavači klobás nedělali rybářům pražádnou konkurenci)


Na co se tu stojí fronta? Kapr smažený 45,- Kč, Kapr po novohradsku 36,- Kč, Pstruh smažený 39,- Kč, Pstruh po mlynářsku 39,- Kč, ...... Filet z candáta 56,- Kč dělal cenový strop.


(Komu se zachtělo krajíce chleba se sádlem, byl k mání za 12,- Kč, o kus dál se pekl česnekem a majoránkou neošizený křupavý bramborák a ze sudu jste si mohli vylovit kyselý okurek nebo pořádně ostrou feferonku. Pivo bylo jako křen, ale přeci jenom jste se víc ohřáli o sklenku svařeného vína)
(Po celou dobu jsem neviděla žádnou pánev, pod kterou by se netopilo a ve které by neplaval alespoň kus ryby. Rozhodně se dopustíte chyby, když si na hráz rybníka za nějakou tou českou rybkou ještě letos nedojedete)
Třeboňský kapr čeká i na vás. Českým kaprem se chlubili již naši předci. Že je kapr symbolem vánoc víme asi všichni, ale jaká je historie této ryby, která se dožívá až 40 let stáří?

Kapr obecný je předmětem chovu již přes 2 000 let. Původní domovinou je oblast Černého, Kaspického a Aralského moře. Do Evropy se o rozšíření kapra zasloužili především Římané, kteří tuto rybu převáželi na lodích z Malé Asie do Říma po Středozemním moři přes ostrov Kypr. Na přechovávání ryb stavěli malé rybníčky (piscinae). Po nich následovaly kláštery, kde ryba byla považována za postní jídlo. A tak začala postupná cesta divokého říčního kapra (tzv. sazana) k dnešnímu domestikovanému kaprovi.
První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století. Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v dodatku o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku a slupu k lovu ryb darovaných klášteru kolem roku 1034 knížetem Břetislavem I.
Ryby nejen na talíři, ale též jako duševní potrava!
Spisovatel Miroslav Hule napsal knihu "Rožmberkův Krčín a Krčínův Rožmberk" tak poutavě, že jsem od ní nemohla odtrhnout oči. Věděli jste, že ... Zakulacení zemského povrchu se na Rožmberku projevuje na jeho nejdelší diagonále, při pohledu od výpusti ve směru ke Staré Hlíně, kde vytéká řeka Lužnice. Při délce přes 4 km je zaoblení ve vrchlíku 35,891 cm. V projekci na druhém břehu se zaoblení jeví v dvojnásobné hodnotě, tedy až 72 cm.

Víte kolik lidí se vejde na Rožmberk? Katastrální výměru Rožmberka si můžeme nejsnáze zapamatovat takto: jeho vodní plocha je necelých 500 ha, tedy x 10.000 m2 - dostaneme 5 000 000 m2. Kdyby si na každý 1 m2 stoupli 2 obyvatelé naší republiky, bylo by jich tam právě 10 000 000.

Nevím zda jsem se víc nasytila smaženou rybou nebo úžasným rybářským čtivem z pera autora, který toho o zdejším kraji, vodě, lidech ví opravdu mnoho. O samotném Krčínovi napsal jedinečnou knihu, která o jeho osobě hovoří v těch nejmenších detailech ... jak autor sám píše v samotném úvodu "Jeho osobnost se také dělila na několik řečišt. Všechna byla výrazná, se strmými břehy a stékala se až v okamžiku smrti."


Je to má první kniha tohoto žánru a nejsem si jistá, že poslední :-) Díky panu spisovateli za pózování s knihou před objektivem, za úžasně vtipné věnování a především za to, jakým poutavým stylem je kniha napsána. Umí totiž chytnout za srdce i toho, kdo si s rybami a rybáři do této doby netykal.

Každé slovo v této knize má svou váhu.


Říkám si,
"Žít v kraji rybníků, umřít a neprošlapat všechny hráze, neslyšet kapří smích ... byl by hřích!"

Jaromír Nohavica
RYBÁŘI
Rybáři jsou nemluvové
ryby mlčí jakbysmet
slíbili si čestným slovem
že nebudou rušit svět

Ten kdo ale přijde tiše
jako v pantoflích
u rybníka může slyšet
tenký kapří smích ...

Až budete stát na hrázi prastarého rybníka velikána a dívat se do dálky na půlmetrové vlny, jak tančí od břehu ke břehu, na hladině vnímat široké oblé boky matky Země, možná vás umění českých rybníkářů vezme za srdce. Jste-li patriotem, popadne vás chuť vyrazit na nějaký příští velký výlov, přivstanete si, aby jste ani o porci ranní mlhy nepřišli a s potěšením i vzrušením zároveň si koupíte čerstvé sousto právě vylovené ryby ... a budete se cítit velmi vznešeně.

V tu chvíli vám budou ukradeny všechny ryby z mořské říše vládce Poseidóna, chtě nechtě si přiznáte, že tradice českých rybníkářů nemá v celém širém světě konkurenci a naše "zlatá ryba" nese jméno KAPR.

Moudrý by řekl: Nauč se milovat to, co máš ...
Výlov Rožmberka, ať už byl jakýkoli, splnil všechna má očekávání a podle staré tradice se ryby těšily té největší pozornosti. Lovily se, čerstvé nakupovaly, jejich vůně byla cítit po délce celé hráze a ještě kousek dál a bylo jen málo toho, co rušilo atmosféru zasvěcenou českému rybníku, rybníkářům a milovníkům Petrova řemesla. Sem tam zavoněla z grilu či horké pánve klobása, ale ryby i milovníci rybích dobrot byly zde ve velké přesile!


Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale chvílemi, které nám vzaly dech. Krčínův Rožmberk to dokázal. Je na něm vidět, že Země je kulatá ... je impozantní. Vážně ještě věříte tomu, že ryba v českém rybníku může spolknout fotbalový míč? Věřte! Zvládne to hravě/dravě ;-) Rybáři z Luhačovic ulovili tento důkaz a v archivu jich mají ještě celou řádku.

Z neznámých důvodů zmizel nejzajímavější kus článku, který tu ještě včera byl a dnes ho nahradila reklama! Pánové z Blog.cz - to chce vysvětlení :o) V každém případě celý článek najdete na mých nových stránkách Gurmánka.cz.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa


Komentáře

1 Bali Bali | Web | 17. října 2008 v 17:19 | Reagovat

Krasne napsano i nafoceno. Uz se tesim na vanoce, kaprika musim mit!

V nedeli jdeme na trh, planujeme morsky obed, tak se tesim na ryby. Urcite budou grilovane sardinky, jen tak prohozene hrubou soli. Taky krevety, ustrice, musle, jakubky,...

Sarko, dnes jsem se inspirovala tvoji kucharkou (ktera mi dela ve Francii spolecnici) a udelala statkarum houbovou omacku, ale s hub jen susenych, jelikoz jim tu letos moc nerostou. Statkarka varila bazanta a kohouta, tak je majda krasne doplnila. Kdybych mela sebou hrubou mouku, udelala bych jim i vidensky knedlicky. Ale MLASKALI i bez nich ;-)

2 schnytlik schnytlik | Web | 17. října 2008 v 18:08 | Reagovat

Sarko, to je krasa. Letos nestihame, ale snad pristi sezonu! Ja z tech fotek dostala obrovskou chut na kaprika, a to i presto, ze ho normalne jim jenom o tech Vanocich :) A ted mi mrzi, ze jsem vcera navarila moc svickovy a tu musime snist :( Ale zitra uz neco od ryby bude :)))

3 jednorožec jednorožec | 17. října 2008 v 23:29 | Reagovat

Hezké! Dobře jsem si početl i na chuť kapra zavzpomínal. Ty hranolky vypadají neodolatelně! Voní to až sem.

Pod 6. nebo 7. fotkou (pod vyuzenou rybou): "Lidi na hrázi": Panenko skákavá, žádné zábradlí! Z toho by tady Health and Safety byrokrati měli psotník!

4 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 12:34 | Reagovat

1 - Bali :-)

Dnes jsem se inspirovala tebou a tvou houbovkou ;-) Vyrazila jsem ráno na houby! Les voněl podhoubím, ale v košíku jsem měla jen zaplněné dno. Ovšem všechny miniaturní hříbkové hlavičky jsem si spočítala a usoudila, že je nechám do duhého dne trochu zmužnět a teprve potom je donesu domů. Doufám, že mi je do zítřejšího rána někdo nevyfoukne ;-)

Mořské potvůrky ti závidím ;-) Na hrázích rybníků to taky není k zahození a docela jsem si pošmákla i na kapříku.

5 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 12:40 | Reagovat

2 - schnytlik :-)

Rybí vůni se nedalo odolat! Jíst kapra na  hrázi rybníka bylo ve stylu tradice :-) Fakt je, že na kapra si dojdu během roku několikrát do Třeboně, kterou mám za rohem, ale jinak ho mám též spojeného s časem vánočním.

Mít doma hrnec svíčkové taky není k zahození! Měla jsem v plánu hrnec houbovky, ale projevila jsem se jako neschopný sběrač, proto bude omáčky jen malá loužička. Z osmi malých hříbků nic jiného nevykouzlím :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 12:45 | Reagovat

3 - jednorozec :-)

S tím fotem jsem si taky říkala, že působí poněkud adrenalinově :-) Určitě tam bylo krásně vidět rybářům pod ruce, ale pud sebezáchovy mě zastavil na místě bezpečnějším. Rozhodně si ráda vyrazím v listopadu na rybník Svět rovnou do Třeboně. Brzy ráno a v lepším obutí. Dají se tam ulovit zajímavé zážitky.

7 evča evča | E-mail | 18. října 2008 v 19:37 | Reagovat

Krásná atmosféra- nás to čeká příští víkend,  jen se zatím nemůžeme rozhodnout mezi 4 rybníky :-)

I na Moravě je bída na houby a myslím si, že letos

si už můžeme schovat nožíky. :-(

Já mám o zítřejším obědu už jasno- pěkný kus telecího si říká o recept ze srpna, takže budeme žhavit (gril) a hladit. ;-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 21:49 | Reagovat

7 - evča :-)

Tak to si ten výlov parádně užijte a vyberte si rybník plný ryb! Ještě zítra dám houbám šanci, ale potom už taky nožík schovávám ;-)

Rozžhavit gril je dobrý nápad :-) Grilovat se nemusí jenom v létě. Mám ráda raclette, proto je u nás stolní gril stále v pohotovosti. Zima těmto pokrmům přeje, tak se chystám na dlouhý raclettový večer. Vzpomínka na kousek telecího z grilu ve mně vyvolává příjemné pocity. Telecí maso je mi celkem vzácné, tak často si ho nedopřeji, ale když už ho doma mám, tak se s ním má naložit co možná nejlépe :o) Přeji dobrou chuť!

9 Lenny Lenny | Web | 19. října 2008 v 10:37 | Reagovat

Hezkej nadpis=)))

10 Petra Petra | E-mail | 19. října 2008 v 11:32 | Reagovat

Šárko je to nádhera.Jako vždy mě tvoje fotky i reportáž úplně uchvátila a hned  jsem doma nadnesla,že se letos musíme na nějakej výlov vydat.Jezdívali jsme,když byli kluci malí do Pohořelic-to máme asi od nás z Brna nejblíž.A úplně jsem si vzpomněla na to bláto v kterém se neznalí brodili.Já se ale pojistila a vozila v autě holínky,tak jsem byla za hvězdu.Tak je určitě taky nalož!!Kapří hranolky jsou úžasné už od pohledu,taky bych určitě ochutnala.My jsme měli o víkendu jen filé.No ale kapříka na vánoce-tak to už slintám teď.Tak všem dobrou chuť a Petru zdar.

P.S.nejde mi otevřít ten kalendář výlovů.Nevíš v čem to je?Díky.

11 evča evča | E-mail | 19. října 2008 v 12:38 | Reagovat

Mě taky nešel. Ale mám k dispozici tyto termíny:

Vrkoč u Pohořelic 25.-28.10. od 7.30

Olšovec Jedovnice 25.-25.10

Dvorský Lužice u Hodonína 25.-26.10 od 9.00

Nezmar u Hodonína 30.10.-1.11.

Jejkal u Vranova  nad Dyjí 25.-26.10.

Krásné zážitky a pěkné počasí všem.

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. října 2008 v 14:55 | Reagovat

9 - Lenny

Hezká pravda ;-)

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. října 2008 v 14:58 | Reagovat

10 - Petra :-)

Na pořádném výlovu jsem byla až nyní, ale chystám se ještě do Třeboně na Svět. Holinky už jsem zaparkovala v kufru svého auta, tak snad ulovím na rybníku něco do objektivu :-)

P.S.

Odkaz jsem upravila a měl by nyní fungovat OK. Díky za upozornění ;-)

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. října 2008 v 15:01 | Reagovat

11 - evča :-)

Díky evčo za čerstvé zprávy ze sladkovodní říše. Spočítal vůbec někdy někdo, kolik je v Čechách rybníků? Každá správná obec má alespoň na návsi jeden malý "kačák" :-)

15 Petra Petra | E-mail | 19. října 2008 v 15:55 | Reagovat

Díky za zveřejnění termínů výlovů a za zpřístupnění odkazu.Snad se mi něco podaří stihnout,i když příští týden budu zrovínka v Jižních Čechách a výlovy jsou na Moravě.To je pech.Ale i tak přeji hodně pěkných úlovků do sítí i do foťáku.

16 Janina Janina | 19. října 2008 v 19:09 | Reagovat

je to krásná reportáž, jen to já jsem už tak zhýčkaná, že mi je líto i těch kaprů :) nicméně jdu navrhnout manželovi, že by jsme taky někam zajeli... :) díky za tip.

17 Michal Michal | E-mail | 19. října 2008 v 20:38 | Reagovat

Jó, bohužel tady v Americe patří kapři do kategorie fujtajblových ryb a koupit se to nedá, ulovit taky ne.

A tak jsem asi před hodinou doudil pravého divokého lososa z Aljašky (teda ne z farmy) a souhlasím se Šárkou, není nad čerstvě uzenou, ještě teplou a trochu maťhavou rybu.

18 Yva Yva | Web | 19. října 2008 v 23:40 | Reagovat

17 -- Michal:

Až zase dostanete chuť na kapra, zkuste "buffalo fish".  Ani buffalo není většinou běžně k dostání, ale okolo Vánoc se objevuje a nebo je v obchodech na objednávku (k  nám na Středozápad se dováží z Kanady).  Ovšem divoký losos z Aljašky taky není k zahození.

Šárka:

Pro mě je návnadou kapr v podobě těch hranolků a pro mého muže zas ta uzená rybka.  Krásná reportáž.  Kapříka (ehm, tedy "buffalo") na Vánoce podáváme, jsou téměř k nerozeznání.  Dá to shánění, ale co bychom neudělali pro tradici?  ;o)

19 Jarmila Jarmila | Web | 20. října 2008 v 9:05 | Reagovat

Moc krásné čtení. Moc ryby nemusím, ale nad tvými fotkami jsem polykala sliny. Ale asi zůstane u vánoční tradice, protože všechny uvedené rybníky jsou moc daleko.

20 Wonky Wonky | E-mail | 20. října 2008 v 9:06 | Reagovat

Na výlovy jsme jezdili coby malé děti pod taktovkou tatínka rybáře a ta pošmourná podzimní odpoledne byla jedna z nejkrásnějších, co jsem kdy zažila. Celá rodina i přátelé se sešli u vody a zatímco tatínkové se brodili po pás v bahně a maminky užívaly krás podzimní přírody, my děti jsme se ani na chvilku nezastavily a poletovaly z místa na místo jako světlušky.  V poledne nás čekal na posilnění gulášek s chlebem a večer už pak nějaká ta rybí specialitka, protože i když byli kapříci určeni pro Vánoční prodej, pro hladová ústa a zářící dětské oči se vždycky nějaká ta rybička našla.

Děkuji za připomenutí těchto krásných vzpomínek a doufám, že přibyde i nějaký ten rybí receptík, ať můžu přítelovi, který ryby vůbec nemusí, ukázat, jaké kouzlo se skrývá v porci rybího masa.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. října 2008 v 12:47 | Reagovat

15 - Petra :-)

I bez slavnostního výlovu je to na břehu rybníka v barvách podzimu okouzlující :-)

.......................................................................................

16 - Janina :-)

Jsem taky soucitná, ale když jsem viděla to množství rybího výnosu z jednoho rybníku a hrdost rybářů, je mi jasné, že ryby tu jsou i proto, abychom je pozvali na svůj talíř. Kdyby nebylo ryb, nebylo by krásy rybníků ;-) My holky máme holt měkké srdce. A je to dobře!

--------------------------------------------------

17 - Michal :-)

Je to tak, čerstvě vyuzená rybka je báječná. O kvalitách lososa nemluvě ;-) Článek byl takovým zastavením na hrázi největšího českého rybníku a uvědomila jsem si, že i pro mnohé nepopulární kapr má své zvláštní kouzlo a poslání :-) Nechala jsem se okouzlit, proto vznikl i dlouhý článek ze samotného výlovu.

---------------------------------------------------

18 - Yva :-)

Věřím tomu, že to dá shánění. Pamatuji si, jak jsme ve Švýcarsku na Vánoce smažili pstroužky a litovali toho, že jsme se nedostali do Německa na nedaleké kapří sádky. Nevím proč, ale kapr je takovým krásným symbolem Vánoc a když si alespoň malý kousek nedám, mám pocit, že Vánoce nejsou opravdové. Během roku upřednostňuji jiné rybky z říše slaných vod a dopřávám si je přinejmenším jednou týdně v pátek ;-)

V nedaleké Třeboni je výtečná restaurace, kde se specializují na české ryby a kapra tam umějí připravit vážně báječně. Kapří hranolky jsou vyhlášenou mňamkou ;-)

Stejně je to hezké, když existují tradice a můžeme se jich podržet. Mám to ráda ;-)

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. října 2008 v 12:56 | Reagovat

19 - Jarmila :-)

Taky nemohu říct, že bych neznala chutnější rybu než je kapr, ale když o jeho historii člověk něco ví, začne si té ryby víc vážit :-) To je můj případ.

20 - Wonky :-)

Díky za romantický návrat do dětství a na hráze rybníků. Nikdy mě jako malou holku na ryby nikdo nebral a je mi jasné, že jsem o dost přišla. Všimla jsem si, jak děti s očima dokořán pozorovaly profesionalitu rybářů a nasyceni celou tou zvláštní atmosférou postávaly netrpělivě ve frontě na pečenou rybu :-) Atmosféra uměla doslova každého pohltit a neumím si představit, že bych odešla bez toho, aniž bych si kousek ryby koupila. Mohu každému doporučit. Nyní už by to chtělo ten rybí receptík ;-)

23 Marie Marie | E-mail | 21. října 2008 v 9:20 | Reagovat

Šárko, díky za krásný zážitek nad Vaším rybím článkem. Nádhera.

Dnes jsem poslouchala v rozhlase, že vypustí v 10 hodin 8 tisíc lososů do Kamenice. To je vlastně takový protipól - výlov rybníku a nová násada do řeky. Jen lososí cesta povede do moře a až dospějí vrátí se k nám vytřít. Prý to skutečně dokáží i v dnešní době.

Na rybí receptík se moc těším, přeji hezký den :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. října 2008 v 9:36 | Reagovat

23 - Marie :-)

Tak to těm lososům budeme přát šťastnou cestu do moře a zase zpět ;-) Dokud jsou vody životadárné, je všechno tak, jak má být. Díky za milý komentář!

25 Kateřina Kateřina | E-mail | 22. října 2008 v 11:28 | Reagovat

Milá Šárko, jak to tak bývá, náhodou jsem našla váš blog a tak jsem se navnadila na sobotní výlov malého rybníčku,že se nemůžu dočkat. Doufám jen, že kapři neutečou strouhou, jak tomu bylo vloni. I když chytat kapry na louce je taky zvláštní zážitek. Moc díky, je mi u vás na blogu dobře a určitě tu nejsem naposledy i proto,že mé víkendové (a srdeční) souřadnice jsou 49°15´59" N a 14°50´9" E.

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. října 2008 v 13:54 | Reagovat

25 - Milá Kateřino,

tak to jsme téměř sousedky :-) Atmosféra na malém rybníčku bude jistě komornější a kapříci nebudou mít šanci utéct moc daleko. Pamatuji si předloňský výlov u kamaráda, kdy se nad prázdnými káděmi zjistilo, že vydra si svůj výlov naplánovala o pár dnů dříve a rybáře utřeli nos. Tenkrát jsem té vydře tajně fandila, ale dneska vím, že rybáři si plné sítě zaslouží. Ať se výlov vydaří :-) Pomalu si zvykám na nové stránky www.gurmanka.cz, které jsem založila tak nějak v souvislosti s vydáním mé knihy, ale zatím na nich moc pilně nepracuji. V každém případě můžete nakouknout, třeba se potkáme i tam.

Třeba i někde jinde, když jsme téměř sousedky :-)

27 Papaja Papaja | Web | 22. října 2008 v 14:56 | Reagovat

Šárko, krásný článek! A zase ty moje oblíbené rybičky :-)))

Já výlov v životě neviděla na vlastní oči. Každý rok to tak nějak prošvihneme a podle těch dat z kalendáře výlovů koukám, že i letos. Jsou to všechno data pracovních dnů, takže máme smůlu. Dovolená není natahovací, bohužel :-(

Tu vůni čerstvých rybích dobrot si dovedu (vlastně možná ani nedovedu) představit. A vybavují se mi zase Prachatice - Ryby a víno :-)

A náš vánoční stůl? Někdy kapr, někdy jiná ryba někdy obojí. Každý rok sestavuji originální Menu pro dva. A vlastně to ani není tak dlouho, co mi kapřík chutná :-)

Moc hezké, měj se fajn!

P.

:-)

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. října 2008 v 9:43 | Reagovat

27 - Papaja :-)

Prošvihla jsem Prachatice, ale díky tvé pěkné reportáži, jako bych tam byla :-) Rožmberk mám za rohem, tak bych si propásnutí této akce vyčítala. Dosti snadno jsem se nechala zhýčkat plnými pulty čerstvých mořských ryb "venku", ale když jsem nyní tady "doma", tak se snažím být patriotem se vším všudy. Snažím se zažehnout plamínek ke všem "domácím" atrakcím. Rožmberk mě přesvědčil, že se mu právěm říká naše "moře". Hnízdění mořských orlů to jenom potvrzuje a velikost ryb, které v něm žijí taky není zrovna "malá". Kapr nikdy nebude patřit mezi nejluxusnější ryby, které nám mohou připlout do talíře, ale snažím se nad ním neohrnovat nos, protože je opravdu mnoho receptur, kdy chutná královsky ;-)

Na Vánoce se u nás sejde vždy početná rodina (dokonce různých vánočních zvyků), tak se i pro kapra musí najít na stole kousek místa :-)

29 Keltan Keltan | E-mail | 23. října 2008 v 15:39 | Reagovat

Krásná "reportáž".Já se na tyhle stránky chodim hrozně ráda inspirovat.Hlavně,když už nevim,co udělat a příte reptá,že se opakuju.Ryby zbožňuju,ale dostanu se k nim spíš v restauraci než doma.Tak sem chtěla poprosit,jestli by k téhle hezké reportáži nemoh přibýt i hezký receptík na sladkovodní rybku...;o)

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. října 2008 v 9:42 | Reagovat

29 - Keltan :-)

Děkuji za milá slova. Určitě by měl rybí recept navazovat a už o něm přemýšlím, jaký ze svého archivu vybrat. Potíž je v tom, že před sladkovodními rybami mnozí z nás dávají přednost těm mořským rybkám. Ale nějakou recepturu na sladkovodní rybku v záloze mám taky :o)

31 aida aida | 24. října 2008 v 18:18 | Reagovat

Šárko, moc pěkný článek, díky, jako bych tam byla s Vámi - a na kapří hranolky jsem hned dostala chuť.

Protože mám Jižní Čechy ráda a často tam jezdívám (naposledy jsem byla na začátku října v JH), hned mě napadla spousta asociací a vzpomínek, ale to se sem nehodí, zahltila bych Vám web. ;-) Takže ještě jednou dík!

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. října 2008 v 19:05 | Reagovat

31 - aida :-)

Být zahlcen pěknými vzpomínkami je krásná věc :-) Jižní Čechy mají svoji jedinečnou atmosféru, kterou se teprve učím vnímat, ale jde to snadno ;-)

33 Beatka Beatka | 27. října 2008 v 19:39 | Reagovat

Šárko, máte zde úžasné recepty!

Je mi sice jen 13let ale velice se zajímám o vlastnosti a hodnoty všech potravin, i o vaření.

Napjatě sleduji pořady Jste to co jíte, Kluci v akci, Kuchařská pohotovost,...

Ráda se pokouším vařit, protože mě to baví, ale nejvíce spokojena jsem, když to chutná rodičům.

Naprosto mě uchvátil Váš recept na typický, americký, dýňový koláč. Povedl se mi, a všem moc chutnal. Jeho složení je sice velmi kalorické, ale není v něm žadný rafinovaný cukr, a to je úžasné!

Ostatní recepty jsou také báječné!

Děkuji za skvělé nápady!

34 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. října 2008 v 21:12 | Reagovat

33 - Beatka :-)

Skládám ti Beatko velkou poklonu! Ve 13ti letech se pustit do pečení koláče z celozrnné mouky, to je opravdu kumšt. Je vidět, že tě to moc baví a když se k dílu přistoupí s láskou, nemůže to špatně dopadnout. Děkuji za potěšující komentář a ať se vždycky daří! Nejen v kuchyni ;-)

35 wedding beach dresses wedding beach dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:26 | Reagovat

Q. What did the stamp say to the envelope for fun?
http://www.threedress.net/

36 fake rolex datejust watches fake rolex datejust watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:34 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.latewatches.com/patek-philippe-grand-complications.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama