Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Nejlepší kuchařská kniha

29. října 2008 v 18:40 | © Šárka / www.gurmanka.cz
Darovali jste už někomu svou nejoblíbenější knihu? Rozhodně se to neděje běžně a když už se vám to stane, nikdy na to nezapomenete. "Tyhle knížky jsou má srdeční záležitost a budu moc rád, když si jednu z nich vybereš." Ta milá slova ostře řízla můj ušní bubínek. "Ne, to rozhodně nemůžu!" Přijímat dárky neumím a nikdy bych nebrala někomu to, co je mu nejmilejší. A přece ...
Klasická italská kuchyně
Mám doma tu nejautentičtější knihu o klasické domácí italské kuchyni, jakou si jen lze představit. Našla jsem v ní celý italský repertoár chutných pokrmů, kterou autorka Marcella Hazan napsala s až neuvěřitelnou lehkostí a profesionalitou. Nějak se od té knihy nemohu odpoutat, proto si neodpustím ještě jedno písemné poděkování tomu, kdo se mnou trávil čas z neděle na pondělí a daroval mi dárek opravdu od srdce. Díky Michale za skvělý víkend, za hodiny povídání u vína a za optimismus, který kolem sebe šíříš do všech světových stran. Stejně se cítím vinna, že tvá kniha se přemístila do mé knihovny. Po pravdě řečeno, ještě jsem ji nepustila z rukou a snažím se poctivě pročítat jeden recept po druhém a plánuji, do čeho se pustím nejdříve. Do úžasu se dostávám na každé straně a obdivuji autorku, která dokázala do knihy vpašovat i vůni a atmosféru domácí italské kuchyně. Naivně jsem se domnívala, že o italské kuchyni přeci jenom něco málo vím.

Kniha patří mezi poklady mé knihovny, ale zatím si ještě nevyzkoušela, jak se sedí v knižní polici. Přenáším ji na trase kuchyně-kancelář-ložnice a dokud ji celou nepřečtu, nebude to jinak.
Cesta do la cucina di casa je nejlepší způsob, jak poznat pravou Itálii. Až přijedeš příště, něco autentického ti uvařím ;-) Budu pilně trénovat. Díky za prima okamžiky a za neuvěřitelně krásný dárek (Tobě i milému doprovodu).

Než jsem stihla seběhnout z víkendové pohody zase zpátky do reality všedních dnů, nestačím se divit, co všechno se dá za tak krátkou chvilku stihnout :-) Nechat zavonět z trouby kachní prsa, a aby toho nebylo málo, vytáhnout se taženým závinem. Když si do kuchyně stoupne chlap profesionál, je to koncert pro dvě ruce a ostré nože :o)

Kuchařů je na světě mnoho, ale jen sem tam ční jako líbezné věžičky minaretů věhlas těch, kteří posouvají mety našich neukojených chutí až k samé hranici únosnosti a dovedou v hrnci s gulášem uvařit i kus vlastního srdce a snít nad rozpálenou plotnou, protože pánev je pro ně harfou a oběd o pěti chodech symfonickou básní. V takové společnosti jsem já trávila kus uplynulého víkendu. Ke všem pěkným vzpomínkám mi zůstala v ruce nejpodnětnější kuchařská kniha z pera ženy, která je právem nazývána národním pokladem, neboť ona udělala pro šíření čistě italské kuchyně ve světě opravdu mnoho.

Mohu se honosit tím, že mi ji dal "rachad".
Víte jaká je nejlepší kuchařská kniha? Přece ta, která si nikdy do knihovny nesedne. Kolik takových knih doma máte?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ichko ichko | 29. října 2008 v 19:46 | Reagovat

Tuto kuchařku jsem si koupila teprve nedávno, dlouho jsem se na ní chodila jenom dívat, ale nakonec jsem jí v knihkupectví prostě nemohla nechat...  V knihovně opravdu nezapadla. Drží čestnou stráž u postele ještě s druhou oblíbenkyní - Provensálské recepty a menu Michela Montignaca - a myslím, že se skvěle doplňují :-)

2 Lenka Lenka | Web | 29. října 2008 v 19:55 | Reagovat

Moje nejoblíbenější kuchařské knihy kupodivu vůbec nejsou kuchařky:) Strašně ráda vařím podle Betty McDonaldové a jejích knížek. Teď nemyslím památnou větu "nevařte to tak dobrý děvčata, mužský sou čuňata sežerou všechno" a v poslední době nedávám pryč  z kuchyně knížku Pod toskánským sluncem od Frances Mayesové. kde skvěle popisuje mimo jiné toskánskou kuchyni no a sam ještě knížky od Petra Mayle :D

No a jiné se v kuchyni nevyskytují. jen ošoupaný šanon s receptama různě posbíranýma. Kuchařek mám hodněale všechny spokojeně trůní v knihovně. Doufám, že až budu mít tu od Šárky zařadí se mezi ty kuchyňské :D

3 ChilliJulie ChilliJulie | E-mail | Web | 29. října 2008 v 20:40 | Reagovat

A to je celý Michal. Milá Šárko, zasažena? Tak to jsme dvě...:)))

4 Jana Jana | 29. října 2008 v 21:41 | Reagovat

O koupi této kuchařky už dlouho uvažuji (ovšem koupím si ji v originále, protože to kolega překladatel údajně zmršil - ach jo, proč nikdo nedává kuchařské knihy k překladu mi???). Ale chtěla bych se znalců zeptat, zda mi v této fázi k něčemu bude. Tato fáze = relativně nevybavená kuchyně, bez udělátek, bez robotů. Jen nože, struhadlo, škrabka a tak.  Je v té kuchařce dost receptů, které zvládnu se základním vybavením? Nebo bych raději měla teprve dovybavit kuchyni, protože nad kuchařkou bych jen bezradně slintala?

5 Lenka Lenka | Web | 30. října 2008 v 6:58 | Reagovat

Jani, já myslím, že téměř každý recept se dá zvládnout bez udělátek ;)

6 Liška Liška | 30. října 2008 v 7:31 | Reagovat

Bohužel musím souhlasit s Janou (4) - na téhle knížce se překladatel fakt vyřádil, chvílemi jsem nevěděla, zda se smát nebo se rozčilovat - nakonec to skončilo u originálu, který jsem si chtěla koupit už dřív než jsem našla tuhle českou verzi, ale je fakt škoda, že se dá překladem zabít něco tak úžasného. Tohle je jedna z nejlepších kuchařek, která v Čechách vyšla a ví o ní málokdo a ještě to nakladatelství zvrzne - ach jo :-(((

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 10:06 | Reagovat

1 - ichko :-)

Hezky se v té knize čte a při troše fantazie se člověk nemusí otrocky řídit danými recepturami, ale klidně se pustit po svých odvážných cestách a připravit si dle nekomplikovaného italského stylu plno nových chutných zážitků :-) Třeba jenom obyčejné gnocchi jsou vyzývavým tématem.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 10:14 | Reagovat

2 - Lenka :-)

Inspiraci může člověk nasávat bez přestání a téměř všude. Někde mám knihu s názvem "Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury" (cibulková omáčka od Jaroslava Haška, lívanečky podle Betty MacDonaldové :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 10:58 | Reagovat

3 - ChilliJulie :-)

Julčo :o))) Kdo ví kolik dalších obětí ještě existuje? ;-)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 11:05 | Reagovat

4 - Jana :-)

Určitě je kniha použitelná i bez všemožných chytrých udělátek, protože italská tradiční kuchyně je de facto koncert pro 2 šikovné ruce, ve kterých se kvalitní vstupní suroviny mění v dílo plné vůně a fascinující chuti ;-)

Příště se toho překladu chopte! Budeme rádi ;-)

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 11:09 | Reagovat

6 - Liška

Takové problémy nejsou k smíchu, ale v mém případě má ta kniha ještě takovou tu neviditelnou přidanou hodnotu, za kterou stojí ten, který mi ji daroval. Co nezvládl pan Viktor Faktor v překladu, si budu muset domyslet tak, aby to neubližovalo tradičnímu pojetí vaření po italsku (ta má malá zkušenost s touto kuchyní se mi bude náramně hodit :-)

12 renata renata | Web | 30. října 2008 v 21:54 | Reagovat

vřele doporučuji tuto knihu, ač bez jediného obrázku, je opravdu geniální. Jediné s čím jsem měla problém byl selčin čerstvý hruškový koláček (str.625) - tam myslím, že se překladatel nejenom zamotal v překladu, nýbrž naprosto ztratil a na něco musel zapomenout - koláč byl po upečení poněkud tvrdší - tedy trochu víc...

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. října 2008 v 23:58 | Reagovat

12 - renata :-)

Díky! Už jsem si nalistovala stranu 625 a napsala si výstražnou poznámku. Překladatel hned v úvodu upozorňuje na jeho jednoduchost, "zkazit by ho mohla snad jen záměrná sabotáž" :-)

14 yannka yannka | 31. října 2008 v 12:08 | Reagovat

Já si v poslední době pořídila dvě skvělé kuchařky, které se dělí o čestné místo nikoli v knihovně, nýbrž na nočním stolku - Marcellu & Šárku :))

Pro ty, kdo by kuchařku Marcelly Hazan sháněli - já jsem ji po dlouhém hledání objevila v Kanzelsbergeru. Když si ji objednáte na jejich stránkách, pošlou Vám ji na libovolnou prodejnu své sítě - a je to bez poštovného.

Co se týče překladu, zatím jsem pouze na začátku, takže mě zarazil jen balzamický ocet a zahradní celer... Pokud by zkušené kuchařky narazily na něco závažného, co by kazilo celý recept, určitě nebudu sama, kdo by uvítal varování.

15 aida aida | 31. října 2008 v 23:28 | Reagovat

Šárko, Michal je moc fajn, že? Veliký sympaťák a (to je podle mě to hlavní)  hodný člověk.

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 11:49 | Reagovat

14 - yannka :-)

Má kniha snad ani není kniha v pravém slova smyslu, ale snad trochu užitku přinese :o))) Je to takový malý inspiromat a inspirace není nikdy dost.

Zahradní celer zní trochu legračně :-) Ale myslím si, že se jedná o Miřík vonný, což je opravdu planá forma zahradního celeru, který se vyskytuje ve Středomoří. Milovali ho již staří Římané a cení se především jeho listy, bulva je méně vyvinutá. Loni jsem ho na zahradě zkoušela pěstovat, protože celerové listy, to je moje koření :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 11:51 | Reagovat

15 - aida :-)

Přehlédla jsem komentář, omlouvám se :-)

Velkej chlap, velkej sypaťák s velkým srdcem :o) Nebudeme mu lichotit, aby mu to nestouplo moc do hlavy ;-)

18 Vita Vita | E-mail | 15. prosince 2008 v 22:52 | Reagovat

Prosím někoho, kdo podle téhle bezesporu skvělé knihy opravdu vaří - "čo si podľa vás áutorka predstavuje pod takým pojmom ŠÁLEK". V přepočtu 1 šálek = 2 dcl mi vychází dávkování např. konzervovaných rajčat žalostně málo.

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 0:28 | Reagovat

[18]: Vita:

Najdou se v textu opravdu nepřesnosti, ale pokud už nejsme zatíženi diktátem ingrediencí a máme svůj vlastní cit a odhad, je tato kniha báječná a já na ni opravdu nedám dopustit. Ale rozumím tomu, že v případě, jak ho zde popisujete, se v tom nedá jen tak snadno vyznat a může to být důvodem, proč se kniha odloží do knihovny a vařit se podle ní nebude. Škoda.

20 taffeta bridesmaid dresses taffeta bridesmaid dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:29 | Reagovat

Q. What did the stamp say to the envelope for fun?

21 victorian bridal dresses victorian bridal dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:09 | Reagovat

Q. Why did Tommy throw the clock out of the window?
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama